26 Απριλίου 2011

Μπράβο Γιώργο: Το έλλειμμα από 8,7 % στο 10,5 %!!!

16 και 17 Δεκ.2010 ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς", της εβδομαδιαίας πολιτικοοικονομικής επιθεώρησης "Εκόνομιστ" και του οικονομικού τηλεοπτικού καναλιού "Μπλούμπεργκ".
Δείτε στο video που ακολουθεί, τι δήλωσε στο Μπλούμπεργκ για τους στόχους του ελλείμματος...


"Ο στόχος είναι μείωση του ελλείμματος κατά 4%.
Δηλαδή έλλειμμα στο 8,7 % !!!!
"
26 Απρ.2011 
ΕUROSTAT
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ.
Μπράβο Γιώργο !!! 
 

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/04/87-105.html

κ. Μιχελάκη είναι δυνατόν να ήταν λάθος η απογραφή όταν σήμερα έχει αποδειχθεί ότι Σημίτης-Goldman-Sachs έκρυψαν χρέος 4 δις;

Επιμένει ο Γ. Μιχελάκης στην εσωστρέφεια:
«Ιστορικά η απογραφή ήταν λάθος» επανέλαβε σε συνέντευξή του

Βρε καλέ μου άνθρωπε, πες ότι η απογραφή ήταν για τα πανηγύρια και έγινε στο πόδι χωρίς να αποδωθούν ευθύνες κ.λπ για να συμφωνήσουμε και να το βουλώσουν οι προπαγανδιστές του ΠΑΣΟΚ... αλλά μη λες ότι ήταν λάθος τη στιγμή που η ίδια η Eurostat την είχε ζητήσει!!!

Μα καλά είναι δυνατόν να ήταν λάθος η απογραφή όταν σήμερα έχει αποκαλυφθεί και δεν αμφισβητείται ούτε απ' τους ΠΑΣΟΚους ότι υπήρχε κρυφό χρέος Σημίτη 4 δις που κουκούλωσε η Goldman-Sachw με τα swaps!!!! Αυτό και μόνο δεν δείχνει ότι έπρεπε να γίνει απογραφή;... Άσχετα αν ο Αλογοσκούφης έκανε δουλειές του ποδαριού που δεν οδήγησαν στο αποτέλεσμα που έπρεπε... Μην τρελαθούμε κιόλας!!!

Διαβάστε και τι δήλωσε ο Γ. Μιχελάκης:

Επανέλαβε τη θέση του για την απογραφή επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης, σημειώνοντας ότι αποτελεί και θέση της ΝΔ. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Μιχελάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Εκείνο που θέλω να πω είναι αυτό που έχει ανακοινώσει και το κόμμα, ότι ιστορικά η απογραφή αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος. Κρίνοντας ψύχραιμα τα πράγματα και κάνοντας μια γενναία αυτοκριτική βλέπουμε ότι ιστορικά δεν βοήθησε, ήταν λάθος. Και σε αυτό θέλω να μείνουμε».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την «αυτοκριτική που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να γίνεται» σημειώνοντας ότι: «μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορείς να πείσεις τον κόσμο, και να έρθεις κοντά, και να αποδείξεις ότι εσύ έχεις δει το παρελθόν σου, έχεις δει τα λάθη που έχεις κάνει. Για να μπορείς να προχωρήσεις ασφαλώς στο μέλλον».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος, σημείωσε ότι «ουσιαστικά αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν το αδιέξοδο της πολιτικής και την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης. Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η ύφεση σκότωσε τα έσοδα. Και τα φορολογικά έσοδα αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Και βλέπουμε το αποτέλεσμα και την αποτυχία αυτής της πολιτικής».

Είπε ακόμη ότι στην επικαιροποιημένη πρόταση της ΝΔ για την οικονομία θα υπάρχουν ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις και υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε προτείνει πρώτος τα περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: «Όταν εμείς το λέγαμε τον Ιούλιο, το λέγαμε ως μια ακόμα κίνηση για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο. Αυτοί το έκαναν για να εξυπηρετήσουν το μνημόνιο, και δυστυχώς ήρθε και στην επικαιρότητα αυτό το μέτρο με έναν τραγελαφικό τρόπο. Θυμάστε την συνέντευξη της τρόικα που έφερε σε αντίθεση την τρόικα με την κυβέρνηση, με τις γνωστές ανακοινώσεις της πυτζάμας που έβγαιναν μεταμεσονύκτια; Το θέμα λοιπόν είναι ότι αυτά τα πράγματα θα εξειδικευτούν και θα επικαιροποιηθούν στο νέο Ζάππειο 2. Αυτό θα δώσει και τη διαφορά για πράγματα συγκεκριμένα, κοστολογημένα που πιστεύουμε ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση».

Παπ: «Στην ύφεση και στα μειωμένα έσοδα οφείλεται η απόκλιση των στοιχείων για το έλλειμμα»... και ποιος φταίει γι΄αυτά;

Μάλλον ο Καραμανλής... που έφτιαξε τον Προυπολογισμό του 10 και του 11 και ξέσκισε όλους τους Έλληνες στους φόρους...

Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010 και στην επιδείνωση των φορολογικών εσόδων, οφείλεται κατά κύριο λόγο η απόκλιση στα οικονομικά στοιχεία της Eurostat σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης το 2010. [Και εννοείται ότι την βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση δημιούργησε ο Φούφουτος και ο Καραμανλής... και όχι αυτοί που κυβερνάνε 1,5 χρόνο...]

Τα δημοσιονομικά στοιχεία του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης παρακολουθούνται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, υπολογίζει το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης ακολουθώντας τη διαδικασία Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών ΕΣΛ 95 (ESA 95) και διαβιβάζει στη Eurostat τη σχετική κοινοποίηση για τελικό έλεγχο και ανακοίνωση. Σε ετήσια βάση διαβιβάζονται δύο κοινοποιήσεις στη Eurostat (προσωρινά και οριστικά στοιχεία).

Τονίζεται ότι μέσα από μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που ακολούθησε η Κυβέρνηση, με προεξέχουσα εκείνη της ανεξαρτητοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η Εurostat δεν αμφισβητεί πλέον τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση για το 2010, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έχει διαβιβάσει στη Eurostat την 1η ετήσια κοινοποίηση (προσωρινά στοιχεία), όπου αναφέρει ότι το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 διαμορφώνεται στο 10,5% του ΑΕΠ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα το 2010 είχε το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ε.Ε. μετά την Ιρλανδία (-32,4%) και κοντά στην Μεγάλη Βρετανία (-10,4%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (-9,2%) και την Πορτογαλία (-9,1%). Είχε δε την μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε. το 2010 - κατά 5 μονάδες. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ευρωζώνης σε ένα έτος.

Ως προς το δημόσιο χρέος, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2010, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. (142,8% του ΑΕΠ) με δεύτερη την Ιταλία (119% του ΑΕΠ) ακολουθούμενη από το Βέλγιο (96,8% του ΑΕΠ) και την Ιρλανδία (96,2%).

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η παρατηρούμενη απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 οφείλεται κύρια στους παρακάτω λόγους:

α) Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2011, το ΑΕΠ του 2010 εκτιμάτο σε 231.888 εκ. ευρώ ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η σχετική εκτίμηση είναι 230.173 εκ. ευρώ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 κατά 0,1 %.

β) Στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ), απόρροια της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού 2011 ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2010. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του 2011, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν την οικονομική δραστηριότητα του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

γ) Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ (0,25% του ΑΕΠ), που σχετίζεται με αποπληρωμή παρελθουσών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους.

δ) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΚΑ (0,5% του ΑΕΠ), καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι, όπως στην περίπτωση των φορολογικών εσόδων, το αποτέλεσμα των ΟΚΑ του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εισφορών κατά το πρώτο δίμηνο του 2011.

ε) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων (0,3% του ΑΕΠ).

Από την άλλη πλευρά, βελτίωση παρατηρείται στο ισοζύγιο των επαναταξινομημένων ΔΕΚΟ (0,35% του ΑΕΠ), καθώς και στην προσαρμογή σε εθνικολογιστική βάση των δεδουλευμένων τόκων (0,3% του ΑΕΠ).

Συνεπώς, είναι προφανές ότι η παραπάνω απόκλιση έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθύτερης, από το αναμενόμενο, ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές...

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και προτίθεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη τους.

Γκονθάλεθ-Παράμο (ΕΚΤ): Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε "σοβαρότερες" συνέπειες κι από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Το μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Πάραμο, δήλωσε σήμερα ότι "τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε ακόμα σοβαρότερες συνέπειες από την πτώχευση του αμερικανικού ομίλου Lehman Brothers", που επέσπευσε τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008.

Από την πλευρά του, μιλώντας στη διάρκεια του σαββατοκύριακου με τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, δήλωσε ότι, "τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους κράτους μέλους της ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε νέα τραπεζική κρίση", επειδή "στο πλαίσιο της ευρωζώνης, οι χρηματαγορές χαρακτηρίζονται από μία πολύ υψηλή επικάλυψη".

Ο τομέαρχης της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος για την απογραφή Αλογοσκούφη

"Το θέμα της απογραφής ήταν μια προεκλογική δέσμευση δική μας, η οποία, καλώς ή κακώς, θέλει συζήτηση. Είχε τα καλά και τα κακά. Δεν ξέρω - αυτό θα το ξέρει καλύτερα ο κ. Αλογοσκούφης και το οικονομικό επιτελείο - αν υπήρξε η δέσμευση από έξω - ξέροντας ότι είμαστε "κλεφτρόνια" - να τους δώσουμε την πραγματική αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας.

Όπως και τώρα δεν ξέρω αν το 2009 πάλι στον κ. Παπανδρέου είπαν ότι "όχι θα μας πείτε ακριβώς τι γίνεται". Και τα δύο σκέλη αυτά έχουν την επιχειρηματολογία τους. Εγώ προσωπικά δεν ήμουν υπέρ της απογραφής, όχι γιατί με ενοχλούσε η αλήθεια, τί θα βλέπαμε και τί θα μαθαίναμε, αλλά δεν ήθελα να αποτυπωθεί μια κατάσταση μετεκλογικά, η οποία να δικαιολογεί και να δικαιολογήσει την αστοχία μας στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις του 2004. Το ίδιο έκανε και ο Παπανδρέου τώρα, επειδή πολλά είπε και δεν μπορούσε να τα ολοκληρώσει, παρουσιάστηκε η απογραφή. Αν ήταν δέσμευση των "Βρυξελλιωτών" ότι "παιδιά πρέπει να παρουσιάσετε τα στοιχεία" αυτό είναι άλλο. Αν δεν ήταν, όμως, δέσμευση τότε εγώ δεν ήμουν υπέρ της απογραφής για τους λόγους που σας είπα".

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο τομεάρχης της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη ότι η απογραφή Αλογοσκούφη ήταν εγκληματική.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real,ο κ. Γιαννόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

"Η κυβέρνηση η δική μας, έκανε ένα έργο. Κριθήκαμε γι' αυτό το έργο. Υπήρξαν και αστοχίες, υπήρξαν και ατολμίες. Αλλά, δεν μπορεί να μηδενίζει η αντιπολίτευση το έργο που έγινε το 2004 - 2009 και με τα αρνητικά στοιχεία. Από το 2007 και μετά, είχα πει πολλά πράγματα - τότε με χαρακτηρίζατε αντάρτη. Ο αντάρτης έχει και ιδεολογικό υπόβαθρο, ο "κατσαπλιάς" δεν έχει. Αυτή είναι η διαφορά".

Δηλώσεις ποιητή Τ. Χυτήρη για το έλλειμμα και την μαϊμού μείωσή τιου κατά 5%

Το ότι οι ΠΑΣΟΚοι είναι πολύ "μπροστά" αποδυκνείεται για άλλη μια φορά. Έχουμε επανειλλημένα αναφέρει ότι μετέφεραν έσοδα του 2009 στο 2010 και αντίστροφα έξοδα του 2010 στο 2009, προκειμένου να φουσκώσουν το έλλειμμα του 2009 και να ξεφουσκώσουν αυτό του 2010 ώστε στη σύγκριση να δείχνουν ωραίοι και να βγαίνει ο ποιητής Χυτήρης να μας λέει ότι έριξαν το έλλειμμα 5%.

Το ότι μετέφεραν έσοδα του 2009 στο 2010 το παραδέχονται και μόνοι τους τους τελευταίους 3 μήνες κάθε φορά που δημοσιεύουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προυπολογισμού, όπου σαν μόνιμη δικαιολογία για τα μειωμένα έσοδα του Ιανουαρίου και του πρώτου τριμήνου του 2011 αναφέρουν «τη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο (του 2011), αφού φέτος (2011) δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών» που είχε δοθεί τον Ιανουάριο του 2010 για τα τέλη που έπρεπε να πληρωθούν μέχρι τις 31.12.2009...

Μετά βγαίνει ο ποιητής Χυτήρης και παραμυθιάζει τον κόσμο για μείωση του ελλείμματος κατά 5% που είναι "η μεγαλύτερη στην Ευρώπη" και "η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα" και κολοκύθια τούμπανα... διαβάστε και τι δήλωσε:

«Το γεγονός της πτώσης του ελλείμματος κατά 5 μονάδες ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τα 3 δισ. που προβλέπονται για τις αποκλίσεις. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Χυτήρης τόνισε: «δε σημαίνει ότι είναι αποτυχία, διότι από 15,5 έπεσε στο 10,5%. Βέβαια, υπολείπεται και αυτό σημαίνει τα 3 δισ. επιπλέον που πρέπει να εξευρεθούν, περί αυτού πρόκειται».

Ανέφερε ότι πολλά από όσα θεωρήθηκαν ως κεκτημένα πρέπει να αναθεωρηθούν, λέγοντας: «όλα αυτά τα οποία έγιναν τα περασμένα χρόνια, να τα θεωρούν κάποιοι, κυρίως από τα αριστερά, ότι ήταν κεκτημένα, επομένως δεν πρέπει να τα αγγίξουμε. Αλλά όλα αυτά τα κατηγορούμε από την άλλη μεριά, ότι δεν ήτανε σωστά. Αυτά που δεν ήταν σωστά πρέπει να διορθωθούν και πρέπει να διορθωθούν από όλους εμας».

Σε ότι αφορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης εξήγησε ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο δεν εννοούν το ίδιο, καθώς: «υπάρχουν τέσσερις-πέντε αναδιαρθρώσεις. Όλοι όσοι μιλούν περί αναδιαρθρώσεως δε λένε τα ίδια πράγματα».

Πρόσθεσε πάντως ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την τρόικα σημειώνοντας ότι: «όσον αφορά την αναδιάρθρωση, για να πάμε εκεί, είναι ένα σύστημα. Το σύστημα αυτό αποτελείται από κάποιους δανειστές που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το ΔΝΤ και είναι και ένας που δανείζεται. Και αυτός είναι η Ελλάδα. Επομένως, αυτοί είναι που θα αποφασίσουν τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει. Αυτοί όλοι λένε όχι αναδιάρθρωση. Παρόλο που αυτοί που είναι οι πρωταγωνιστές του όλου συστήματος λένε όχι στην αναδιάρθρωση, υπάρχουν φωνές διάφορες που λένε αναδιάρθρωση. Εντάξει, ελευθερία έχουμε, δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει».»

Η δυτική συμμαχία δεν έχει δικαίωμα να σκοτώσει τον λίβυο ηγέτη Καντάφι, σύμφωνα με τον ρώσο πρωθυπουργό Πούτιν

http://agrupnoipolites.files.wordpress.com/2010/12/putin_angry.jpgΟ ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε σήμερα έντονα την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη από τη δυτική συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει εντολή να σκοτώσει το λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

"Λένε ότι δεν θέλουν να σκοτώσουν τον Καντάφι. Τώρα κάποιοι αξιωματούχοι λένε ναι, προσπαθούμε να σκοτώσουμε τον Καντάφι", δήλωσε ο Πούτιν από τη Δανία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. "Ποιος το επέτρεψε αυτό, υπήρξε δίκη; Ποιος έχει το δικαίωμα να εκτελέσει αυτόν τον άνδρα;", πρόσθεσε.

Δεκάδες ψυχασθενείς κρατούνταν στο Γκουαντάναμο επί μήνες ή και χρόνια, σύμφωνα με απόρρητα αμερικανικά έγγραφα

http://www.i-live.gr/wp-content/uploads/2009/02/republicans-about-guantanamo.jpgΜεταξύ των 779 κρατούμενων στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, υπήρχαν και περίπου 30 άτομα που έπασχαν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Τα εν λόγω έγγραφα διέρρευσαν στην εφημερίδα από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Στα έγγραφα περιγράφονται περιπτώσεις κρατουμένων που έπασχαν από σχιζοφρένεια, παράνοια, κατάθλιψη, σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας ή ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Αναφέρεται μάλιστα η περίπτωση ενός 89χρονου ο οποίος έπασχε από γεροντική άνοια και κρατήθηκε στη φυλακή επί τέσσερις μήνες.

Ένας άλλος κρατούμενος, ένας 40χρονος Αφγανός, έπινε σαμπουάν, έτρωγε τα περιττώματά του και πασαλειβόταν με κόπρανα. Μεταφέρθηκε πίσω στο Αφγανιστάν το 2002, αφού έμεινε στο Γκουαντάναμο επί οκτώ μήνες. Λόγω της κατάστασής του "είναι δύσκολο ή αδύνατο να λάβουμε πληροφορίες κατά την ανάκριση", συμπέρανε το υπουργείο Άμυνας.

Πάντως οι περισσότεροι από τους ασθενείς έμειναν στο Γκουαντάναμο για πολλά χρόνια, προτού αφεθούν ελεύθεροι και σταλούν σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έγγραφα δίνουν την εντύπωση ότι οι σχέσεις των κρατουμένων με τους φρουρούς τους ήταν ιδιαίτερα βίαιες. Αναφέρεται ότι κρατούμενοι επιτίθονταν συνεχώς στους φρουρούς με διάφορους τρόπους: τους πέταγαν φαγητά ή ούρα και προσπάθησαν να σπάσουν το χέρι ενός φύλακα.

Οι κρατούμενοι τιμωρούνταν και για ήσσονος σημασίας "παραβάσεις": επειδή νήστευαν, ή έγραφαν στους τοίχους ή επειδή υπογράμμιζαν ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης. Τα έγγραφα πάντως δεν αποκαλύπτουν ποιες ήταν οι τιμωρίες.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει στο Γκουαντάναμο δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας αλλά σε λίγες μόνο περιπτώσεις κατάφεραν οι κρατούμενοι να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Κλειστά την Τετάρτη και την Πέμπτη τα Τέμπη - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του διημέρου

http://www.newsfilter.gr/wp-content/uploads/2010/05/%CE%A4%CE%95%CE%9C%CE%A0%CE%97.jpgΚλείνουν αύριο και την Πέμπτη τα Τέμπη για μία ακόμη φορά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν προληπτικές εργασίες απομάκρυνσης επικίνδυνων βράχων, μετά από σχετική εισήγηση των αλπινιστών, που πρόσφατα διενήργησαν αυτοψία στην κοιλάδα

Η κυκλοφορία στην κοιλάδα θα σταματήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, ενώ η τροχαία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτροπή της από παρακαμπτήριες οδούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» λόγω εργασιών στην κοιλάδα των Τεμπών, θα γίνεται διακοπή και εκτροπή της κυκλοφορίας των διερχομένων οχημάτων και δεν θα εισπραχθούν διόδια στους Σταθμούς Μακρυχωρίου και Πυργετού για το προαναφερόμενο διάστημα.

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισα και σχετικά με τις εναλλακτικές διαδρομές που θα ακολουθούν τα οχήματα αύριο και την Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:



Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

(1). Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία, θα εκτρέπονται:

(α). Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας [Χ/Θ 246+300 Π.Α.Θ.Ε.], προς την περιφερειακή οδό Λάρισας - Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων - Καλαμπάκας - Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

(β). Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 Π.Α.Θ.Ε.], όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης - Αμπελώνα -Τυρνάβου - Ελασσόνας - Κοζάνης - Εγνατίας Οδού και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος κλειδί Ημαθίας.

(2). Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται από τον κόμβο του Πλατυκάμπου [Χ/Θ 349+396 Π.Α.Θ.Ε.] προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας -Αγιάς - Αγιοκάμπου -Βελίκας -Κόκκινου Νερού - Στόμιου- Ομόλιου, θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη από δ/νση Στομίου [Χ/Θ 390+700 Π.Α.Θ.Ε.].

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

(1). Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας [Χ/Θ 474-500 Π.Α.Θ.Ε.] προς Βέροια (Εγνατία Οδό) - Κοζάνη και από εκεί:

(α). Είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου - Αμπελώνα-Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.

(β). Είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Γρεβενών - Καλαμπάκας - Τρικάλων - Λάρισας και εν συνεχεία δια της περιφερειακής οδού Λάρισας - Τρικάλων, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.

(2). Όλα τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης [Α.Κ. Κορινού Πιερίας Χ/Θ 445+000] προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου- Αμπελώνα -Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.

(3). Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη -Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται στον Α/Κ Κορινού και θα ακολουθούν εν συνεχεία την παραπάνω διαδρομή. Όσα εισέλθουν στην περιοχή ευθύνης μας, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Α/Κ Κορινού, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής, απ' την οποία διέρχεται η εναλλακτική διαδρομή του Ανατολικού άξονα (παραλιακή Αγιοκάμπου), καθώς και κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

(α). Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και

(β). Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο, αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ,, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Συμμετοχή ελληνικής εταιρείας σε πρόγραμμα τροποποίησης καιρού (δημιουργίας βροχής) του Υπουργείου Γεωργίας της Συρίας

Η ελληνική εταιρεία 3D S.A., ανέλαβε την υλοποίηση προγράμματος δημιουργίας βροχής σε αγροτικές περιοχές της περιφέρειας του Χαλεπίου, στη Συρία, η οποία συγκαταλέγεται στις ιδιαίτερα πληγείσες από την ξηρασία των τελευταίων ετών.

Αυτό γνωστοποιεί με έγγραφό της πρεσβεία μας στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία και όπως σημειώνεται: ''βάσει σχετικής πληροφόρησης, που λάβαμε τεχνικοί της εταιρείας θα παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος σε όλα τα στάδια υλοποίησης του''.

Οι απαραίτητες τεχνικές μελέτες και οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών, οπότε και αναμένεται να λάβει χώρα και η τελική υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Για το ιστορικό της υπόθεσης υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1976 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ειδικεύεται στην εφαρμογή προγραμμάτων τροποποίησης καιρού και πρόληψης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Από το 1981 είναι δε μέλος του Weather Modification Association, ενώ από το 1992 έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη της λειτουργίας του Ελληνικού Προγράμματος Συμπίεσης Χαλαζιού. Η εταιρεία, στο πλαίσιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, συμμετείχε τον Οκτώβριο του 2009 στην Επιχειρηματική Αποστολή του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης στη Δαμασκό.

Η Συρία, ως γνωστό, επλήγη την περίοδο 2006-2010 από παρατεταμένη ξηρασία, με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της αγροτικής της παραγωγής. Η πτώση της αγροτικής παραγωγής διέλαβε το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων της χώρας, πολλά από τα οποία είναι είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. σιτάρι) και προϊόντα στα οποία η Συρία είχε επάρκεια, με συνέπεια αναγκάζεται πλέον να τα εισάγει.

Σε συνέχεια των επαφών, που είχαν εκπρόσωποι της εταιρείας με αρμόδιους κρατικούς φορείς στη Συρία κατά τη διάρκεια της Επιχειρηματικής Αποστολής αρχικά και ακολούθως σε επόμενες επισκέψεις τους, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου της στη Δαμασκό το διάστημα 13-18 Μαρτίου 2011.

Κατά την επίσκεψη αυτή στελέχη της εταιρείας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας της Συρίας, κ. Adel Safar, κατά την οποία επιβεβαιώθη η συνεργασία της με το εν λόγω υπουργείο. Συγκεκριμένα, η ελληνική εταιρεία ανέλαβε την υλοποίηση προγράμματος δημιουργίας βροχής σε αγροτικές περιοχές της περιφέρειας του Χαλεπίου.

Δηλώσεις Τσίπρα για το θέμα της ονομασίας και τις σχέσεις Ελλάδας - Σκοπίων

http://www.voreini.gr/wp-content/uploads/tsipras6.jpgΤην άποψη ότι με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (όποια και αν είναι αυτή), σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις σχέσεις Σκοπίων - Αθήνας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Κάναλ 5».

«Εμείς δεν περιμένουμε αυτή η απόφαση να λύσει το πραγματικό πρόβλημα. Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι κακώς υπήρξε άρνηση από την πλευρά της Ελλάδας και ενταχθεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, θα λυθεί το πρόβλημα; Δεν θα λυθεί το πρόβλημα, μεγαλύτερα προβλήματα θα δημιουργηθούν», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι ο ΣΥΝ ήταν από τα πρώτα κόμματα στην Ελλάδα που μίλησε για την ανάγκη να μην αποτελέσει η ονομασία της γείτονος χώρας το μείζον πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Είχαμε τότε μιλήσει για την ανάγκη εξεύρεσης, στα πλαίσια του ΟΗΕ, κοινά αποδεκτής λύσης ως προς την ονομασία. Μιλήσαμε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των γειτόνων μας στον αυτοπροσδιορισμό τους. Θεωρούμε όμως ότι για να μπορέσει να υπάρξει μια νέα αρχή στη συνεργασία των δύο χωρών και να αρθούν εκατέρωθεν καχυποψίες, αυτό μπορεί να προχωρήσει με μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι η πρωτοβουλία Νίμιτς βαλτώνει. Περνάνε τα χρόνια, δεν υπάρχει λύση και είναι κρίμα διότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία των δύο βαλκανικών χωρών, σε πολιτικό επίπεδο, σε πολιτιστικό επίπεδο, σε οικονομικό επίπεδο, σε εμπορικές σχέσεις. Αυτό το αγκάθι δυστυχώς για πολλά χρόνια διατηρεί αυτές τις σχέσεις παγωμένες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση σχετικά με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και αν πιστεύει ότι ο λαός της ΠΓΔΜ είναι «Μακεδόνες», ο κ. Τσίπρας αναφέρει:

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα σλαβικό φύλο το οποίο στο πέρασμα του χρόνου εγκαταστάθηκε στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που λέγεται Μακεδονία, συνεπώς έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ονόματος αυτού στη βάση όμως μιας διαφοροποίησης που θα καθιστά διακριτούς τους Έλληνες Μακεδόνες από τους Σλάβους οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας».

Ακόμη ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ όχι όμως επειδή επιθυμεί την απομόνωση της χώρας αυτής, αλλά επειδή τη θεωρεί λάθος επιλογή.

«Αυτή η κοινή θέση αριστερών πολιτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναδεικνύει ότι πράγματι οι λαοί έχουν πολύ περισσότερα κοινά και μπορούν να αγωνιστούν από κοινού για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στις φιλοπόλεμες πρακτικές του ΝΑΤΟ», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων - Ουρές στα διόδια των Μαλγάρων

http://www.agelioforos.gr/files/APortal/malgara-diodia.jpgΣε εξέλιξη βρίσκεται η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές του Πάσχα. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Αθηνών, στα διόδια των Μαλγάρων, όπου οι ουρές των αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας φθάνουν ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα.

Για την εξυπηρέτηση των οδηγών και την αποσυμφόρηση της κίνησης, οι υπάλληλοι των διοδίων ανοίγουν κατά διαστήματα τις μπάρες του σταθμού. Από νωρίς το μεσημέρι έχουν τεθεί σε λειτουργία όλα τα ταμεία στα διόδια των Μαλγάρων.

Κύπρος: Επίσκεψη του υπαρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας

Ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στρατηγός Μα Σιαοτάν πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο και είχε ήδη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Κινέζος στρατηγός είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει την εδαφική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κύπρου και συνηγορεί υπέρ της λύσης στη βάση ομοσπονδίας.

Ο Κινέζος στρατηγός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που αποδίδει η Κίνα στην ανταλλαγή επισκέψεων για την αναβάθμιση της συνεργασίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη και συμπαράσταση που παρέχει στην Κύπρο η Κίνα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της μικρής Κύπρου και της μεγάλης Κίνας, ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα.

Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας, είπε, είναι η σύναψη αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης και στην ανταλλαγή εμπειριών.

ΗΠΑ: Υποστηρικτές του στρατιώτη Μάνινγκ ισχυρίζονται ότι ο Ομπάμα παραβίασε το τεκμήριο αθωότητάς του (video)

Μια ομάδα υποστηρικτών του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του Αμερικανού που φέρεται να έδωσε απόρρητα αμερικανικά έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε δηλώσεις του προσέβαλε το τεκμήριο της αθωότητας του νεαρού στρατιώτη.

Ο Λευκός Οίκος ωστόσο αμφισβητεί αυτήν την "ερμηνεία" των δηλώσεων του προέδρου.

Το "δίκτυο υποστήριξης του Μπράντλεϊ Μάνινγκ" έδωσε στη δημοσιότητα έναν βίντεο που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων σε ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο. Στις εικόνες φαίνεται ο Ομπάμα να συνομιλεί με ένα μέλος του δικτύου για το θέμα του Μάνινγκ.

"Εάν μετέδιδα πληροφορίες χωρίς να έχω την άδεια, θα παρέβαινα το νόμο. Είμαστε ένα κράτος δικαίου. Δεν αφήνουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των νόμων", εξηγεί ο Αμερικανός πρόεδρος στο βίντεο.

"Μα, δεν είχε την ευθύνη να αποκαλύψει...;" προσπαθεί να ρωτήσει ο συνομιλητής του, οπότε ο Ομπάμα τον διακόπτει με τη φράση: "Παραβίασε το νόμο!".

Το δίκτυο υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό ο Ομπάμα κήρυξε ένοχο τον Μάνινγκ προτού διεξαχθεί η δίκη του στο στρατοδικείο. "Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ο αρχιστράτηγος" του στρατού, σχολίασε ο νομικός Κέβιν Ζίσε. "Το (στρατιωτικό) δικαστήριο που θα αποφασίσει για την αθωότητα ή την ενοχή του Μπράντλεϊ Μάνινγκ θα αποτελείται από αξιωματικούς υπό τις διαταγές του (...) Οι αξιωματικοί θα αντικρούσουν τον αρχηγό τους;" διερωτήθηκε ο Ζίσε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βιέτορ, υποστήριξε ωστόσο ότι ο Ομπάμα "δεν εξέφρασε συγκεκριμένη άποψη επί της ενοχής ή της αθωότητας του στρατιώτη Μάνινγκ", απλώς "υπογράμμιζε γενικά ότι η δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών χωρίς άδεια είναι παράνομη ενέργεια".

Ο 23χρονος Μάνινγκ, πρώην αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ, κατηγορείται για "συνωμοσία με τον εχθρό" και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Δείτε το βίντεο στο 47" με τον Ομπάμα να δηλώνει: "He broke the low"


Καναδάς: Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η σχεδιαζόμενη αγορά των αμερικάνικων μαχητικών F-35 θα έχει πολύ υψηλότερο κόστος από εκείνο που προϋπολογιζόταν

http://www.ecozymes.com/repository/files/115/f35%203.jpg Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Καναδά παραδέχθηκε ότι η απόκτηση ενός νέου στόλου μαχητικών αεροσκαφών, τύπου F-35 - είναι το νέο "αόρατο" μαχητικό των αμερικάνων, θα κοστίσει πολύ περισσότερο από τον προϋπολογιζόταν αρχικά, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση (Δεξί Εξτρέμ: Μέχρι τώρα το κόστος του φτάνει στα 100 με 110 εκ $ το ένα, λόγω της ειδικής κατασκευής που το κάνει "αόρατο").

Η κυβέρνηση Χάρπερ έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να αγοράσει 65 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 αρχίζοντας από το 2017 για να αντικαταστήσει το στόλο των CF-18. Έχει προϋπολογίσει πως κάθε αεροσκάφος F-35 θα κοστίσει γύρω στα 75 εκατομμύρια δολάρια παρότι ο αξιωματούχος του κοινοβουλευτικού προϋπολογισμού έχει επισημάνει πως η Οτάβα θα καταλήξει να πληρώσει διπλάσια απ’ ό,τι υπολόγισε.

Η αντιπολίτευση επιμένει πως τα F-35 είναι μια δαπανηρή και μη απαραίτητη αγορά για τον Καναδά, ενώ οι Φιλελεύθεροι έχουν εξαγγείλει πως θα ακυρώσουν το σχέδιο της αγοράς τους εάν έρθουν στην εξουσία.

Μια πρόσφατη αναφορά από το Πεντάγωνο δείχνει ότι απρόβλεπτες δυσκολίες στην κατασκευή των εν λόγω αεροσκαφών έχουν προκαλέσει αύξηση της τιμής τους αλλά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Καναδά δεν γνωρίζει το ακριβές ποσόν της νέας κοστολόγησης.

http://nationalpride.files.wordpress.com/2010/11/f35_1.jpg?w=563&h=426 Ο Καναδάς δεν έχει λάβει την αναφορά αυτή, αλλά ως μέλος της ομάδας αγοράς των F-35 έχει ενημερωθεί πως θα υπάρξει αύξηση του κόστους παραγωγής τους, παραδέχτηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με αυτά τα νέα κόστη υπολογίζεται πως η Οτάβα θα χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον 24 δισεκατομμύρια δολάρια για να συντηρήσει το στόλο των F-35 σε μια περίοδο 30 χρόνων. Το νούμερο υπερβαίνει κατά πολύ την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης Χάρπερ που υπολόγιζε ότι η Οτάβα θα δαπανούσε το πολύ 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση του στόλου τα επόμενα 20 χρόνια.

Μιχελάκης για τα χάλια της ΠΑΣΟΚικής οικονομίας

«Η κυβέρνηση του “πέφτουμε έξω σε όλα” δεν τολμά να ομολογήσει την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μια. Λουκέτα, ανεργία, πληθωρισμός, ύφεση και εθνική κατάθλιψη.

Δεν μιλά για την ουσία. Και η ουσία είναι μια. Ο λογαριασμός έφθασε πλέον τα 20 δισ. και δεν βγαίνει. Και καλείται πάλι ο ελληνικός λαός να τον πληρώσει με νέα πρόσθετα μέτρα. Τέλος, οι πολίτες θα περίμεναν και λίγη ντροπή από αυτούς που έφθασαν να θεωρούν μεγάλη “επιτυχία τους” το κόψιμο μισθών και συντάξεων»

Επιτρέπει το Πρωτοδικείο την κατάχωση του Βωμού των 12 Θεών στο τμήμα του σιδηρόδρομου Μοναστηράκι - Θησείο μετά από προσφυγή του ΗΣΑΠ!!!

http://www.ixorcosmos.gr/ic1/images/stories/vomos2-20110312.jpgΤη συνέχιση των έργων επιχωμάτωσης των αρχαίων ευρημάτων στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ, Μοναστηράκι - Θησείο ,αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο που έκανε δεκτή αίτηση ανάκλησης προσωρινής διαταγής που είχε εκδοθεί στις 15 Απριλίου για «πάγωμα» των εργασιών.

Το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης που υπέβαλε ο ΗΣΑΠ, αποδεχόμενο την αιτιολόγηση του οργανισμού, που επικαλείται την απόλυτη ανάγκη συνέχισης των έργων για βελτίωση των γραμμών του σιδηροδρόμου ώστε να μην τίθενται θέματα ασφάλειας των μετακινήσεων, αλλά και την εξυπηρέτηση των επιβατών που κινούνται καθημερινώς στο επίμαχο τμήμα και φθάνουν τους 90 χιλιάδες.

Η υπόθεση των εργασιών επιχωμάτωσης του αρχαίου Βωμού των 12 θεών, που ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια εργασιών των γραμμών του ΗΣΑΠ, έφθασε στο Πρωτοδικείο μετά από προσφυγή πολιτών που έχουν στραφεί σε βάρος του ΗΣΑΠ, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείουhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFtX8bMqN4VAwqT6DQmZA0Xviu7F4JiTykLdtAZv_EZIBk9js9ILbLDRF-qhLM1gL-w66X3guFO9Ss92GOPzp4op290GcVJ68mkhLGkvwI5ZCaWTNef8rxymJitL3b9jPlZnm93s0eEJgP/s1600/____12___1.JPG Οικονομικών, ζητώντας να μην καταχωθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Με την υποβολή της αίτησης τους οι πολίτες ζήτησαν και πέτυχαν την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της οποίας στράφηκε τώρα ο ΗΣΑΠ.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το εν λόγω μνημείο κρίνεται ως τεράστιας ιστορικής αξίας και ιδιαίτερα σημαντικό για την ανασύσταση της αρχαίας τοπογραφίας, καθώς όπως εκτιμάται αποτελούσε το κέντρο της Αρχαίας Αθήνας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε άδεια στον ΗΣΑΠ να προχωρήσει τις εργασίες προσωρινής κατάχωσης του μνημείου ζητώντας παράλληλα εφικτές λύσεις για την ανάδειξη του αργότερα, όπως υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAgZQXHkhEQSMBKafua982tRKW7JN7FfDaCd3KkfCU2gamTWom0kzcdx3cU0QCphI32Iuc95LO_itwIgOcNlOe1w2PBHVLt1PBFjJvgczxPmWCloA4vJlYhde_G8FG5QvpdPBMxzWH6so/s1600/12gods-20110214.jpgΛίγες μέρες πριν το Πάσχα στο επίμαχο σημείο σημειώθηκαν επεισόδια όταν πιστοί του Δωδεκαθεϊσμού έκαναν κατάληψη των γραμμών διαμαρτυρόμενοι για την κατάχωση του Βωμού, με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να παραπεμφθούν σε δίκη για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Για το θέμα της κατάχωσης του μνημείου, Μη Κυβερνητική Οργάνωση έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου καταγγέλλοντας το κράτος για παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Άρχισε σήμερα η επιχείρηση ανάσυρσης του αεροπλάνου της Air France, που κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά της Βραζιλίας το 2009

http://www.asemana.publ.cv/IMG/arton63221.jpgΗ λεπτή επιχείρηση της ανάσυρσης των συντριμμιών του αεροπλάνου της Air France, το οποίο κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά της Βραζιλίας το 2009, ξεκίνησε σήμερα, ανακοίνωσε το Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (BEA), ένας οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την τεχνική έρευνα.

"Μια πρώτη επιχειρησιακή κατάδυση του (υποβρύχιου ρομπότ) Remora 6000 (της αμερικανικής εταιρείας Phoenix International) άρχισε σήμερα το πρωί", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΒΕΑ.

Το πλοίο Ile de Sein, των εταιρειών Alcatel-Lucent και Louis Dreyfus Armateurs, έκανε μια σύντομη στάση στο Ντακάρ, την Παρασκευή πριν φθάσει στην περιοχή του δυστυχήματος σήμερα με 68 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος.

Στις αρχές Απριλίου, η BEA ανακοίνωσε ότι εντόπισε τη ζώνη του δυστυχήματος σε 3.900 μέτρα βάθος, βόρεια από την τελευταία γνωστή θέση του μοιραίου αεροσκάφους. Δήλωσε τότε ότι θα αρχίσει τη φάση της ανάσυρσης των συντριμμιών μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Το δυστύχημα του Airbus Α330 της Air France, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση AF447 από το Ρίο στο Παρίσι, προκάλεσε 228 νεκρούς την 1η Ιουνίου του 2009. Η καταστροφή παραμένει μέχρι στιγμής ανεξήγητη, καθώς τα "μαύρα κουτιά" δεν έχουν βρεθεί.

Η προτεραιότητα για τους ερευνητές είναι να εντοπίσουν τα "κουτιά" αυτά την καταγραφής των δεδομένων της πτήσης και των συνομιλιών μέσα στο πιλοτήριο.

Μεταξύ των μερών του αεροσκάφους που θα πρέπει να ανασυρθούν είναι: τμήματα των φτερών για να μελετηθεί η κατάστασή τους τη στιγμή της πρόσκρουσης, οι κινητήρες ή ακόμη το πιλοτήριο και οι υπολογιστές, εφόσον αυτοί εντοπιστούν.

Η BEA διευκρινίζει ότι για αυτή τη νέα φάση, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το γαλλικό κράτος, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες εργασίας.

Η πρώτη θα "συνεχίσει την ανάλυση και την αξιοποίηση των (περίπου 15.000) φωτογραφιών που ελήφθησαν από τα υποβρύχια ρομπότ Remus κατά τη διάρκεια της προηγούμενης φάσης, ειδικά για τα στοιχεία στο πίσω μέρος του αεροσκάφους για τον εντοπισμό των συσκευών καταγραφής των παραμέτρων της πτήσης.

Η δεύτερη ομάδα θα "μελετήσει τις επιχειρησιακές διαδικασίες που αφορούν την ανάκτηση των συσκευών καταγραφής στοιχείων πτήσης, τους υπολογιστές και τμημάτων του αεροπλάνου".

Κύπρος: Στο 5,3% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010

Στο 5,3% του ΑΕΠ περιορίστηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου το 2010, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εurostat.

Η ανακοίνωση της Eurostat επιβεβαιώνει τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο, που είχαν τεθεί υπό αμφισβήτηση από ορισμένους πολιτικούς.

Το 2009 το έλλειμμα είχε φθάσει το 6%. Το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 60,8% του ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση 2,8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2009.

Προφυλακίστηκε ο εικοσιπεντάχρονος μαλάκ@@ που τραυμάτισε με βεγγαλικό το επτάχρονο αγοράκι στην Χαλκίδα

Την προφυλάκιση του εικοσιπεντάχρονου μαλάκ@ που, το βράδυ της Ανάστασης, τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι με βεγγαλικό, επτάχρονο αγόρι στη Χαλκίδα, διέταξε ο εισαγγελέας. Ο μαλάκ@@ κατηγορείται για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, παραβίαση του νόμου περί βεγγαλικών και πρόκληση έκρηξης. Ο επτάχρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

25 χρόνια από το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ (6) - Σχέδιο του ΟΗΕ για ένα ασφαλέστερο πυρηνικό μέλλον

http://in.reuters.com/resources/r/?m=02&d=20110402&t=2&i=376474016&w=460&fh=&fw=&ll=&pl=&r=img-2011-04-02T133420Z_01_NOOTR_RTRMDNC_0_India-560718-1 «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι τραγωδίες του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα θα ανήκουν στο παρελθόν και δεν θα είναι προάγγελος του μέλλοντος». Αυτά τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, επισκεπτόμενος την προηγούμενη εβδομάδα τον τόπο που στις 26 Απριλίου του 1986 έλαβε χώρα η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία του Ανθρώπου.

«Για μια ακόμα φορά μαθαίνουμε με επώδυνο τρόπο, ότι τα πυρηνικά δυστυχήματα δεν σέβονται σύνορα», είπε λίγο αργότερα, ο Μπαν Γκι Μουν, στη Συνάντηση Κορυφής για την Ασφαλή και Καινοτόμο Χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας, που φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

«Συνιστούν άμεσες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Προκαλούν οικονομική αναστάτωση, επηρεάζοντας τα πάντα, από την αγροτική παραγωγή μέχρι το εμπόριο και τις παγκόσμιες υπηρεσίες. Λόγω του ότι οι συνέπειες είναι καταστροφικές, η ασφάλεια πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα. Λόγω του ότι οι επιπτώσεις είναι διεθνικές, πρέπει να συζητηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ παρουσίασε στη συνάντηση σχέδιο πέντε σημείων για την αποφυγή της επανάληψης των τραγωδιών του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα, στο μέλλον.

Ο Μπαν Γκι Μουν είπε ότι, κατά πρώτον, η ενίσχυση της διασφάλισης προστασίας από ενδεχόμενες επιπτώσεις από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, πρέπει να ξεκινήσει από μια «συνολική και εξαντλητική επανεξέταση» των σημερινών προτύπων για αυτή την προστασία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Συμβούλευσε τις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τα μαθήματα που πήραμε και από τις δύο πυρηνικές τραγωδίες και να υιοθετήσουν τα αυστηρότερα δυνατά πρότυπα προστασίας. «Σε αυτά περιλαμβάνονται προληπτικά μέτρα προστασίας, εκπαίδευση προσωπικού, αξιόπιστο σύστημα ποιοτικών εγγυήσεων και ανεξάρτητη ρυθμιστική εποπτεία. Σημαίνει, επίσης, μεγαλύτερη διαφάνεια, αν είναι να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών». Πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της Σύμβασης για τη Διασφάλιση Προστασίας από την Πυρηνική Ενέργεια, στη Βιέννη, διατυπώθηκαν χρήσιμες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και προέτρεψε τις κυβερνήσεις, που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη, να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση.

Κατά δεύτερον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για την ενδυνάμωση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στην κατεύθυνση της «περαιτέρω ανάπτυξης και παγκόσμιας εφαρμογής των αυστηρότερων δυνατών προτύπων προστασίας από πυρηνικές επιπτώσεις». «Χρειαζόμαστε διεθνή κατασκευαστικά πρότυπα για τις πυρηνικές μονάδες, συμφωνημένες εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών, πλήρη διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών», συμπλήρωσε.

«Τρίτον», είπε ο Μπαν Γκι Μουν, «πρέπει να εστιάσουμε στη νέα σύνδεση των φυσικών καταστροφών και της προστασίας από τις πυρηνικές επιπτώσεις. Η πρόκληση της αλλαγής του κλίματος φέρνει μαζί της νέα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν τα πάντα, από σεισμούς μέχρι παλιρροϊκά κύματα, από πυρκαγιές μέχρι πλημμύρες». Σύμφωνα με την IAEA, 64 νέοι αντιδραστήρες είναι σήμερα υπό κατασκευή και από τους 443 που λειτουργούν, παγκοσμίως, ορισμένοι είναι κατασκευασμένοι σε περιοχές με σεισμική δραστηριότητα. «Αυτό ζητά από μας να δώσουμε καινούργια σημασία στην προετοιμασία για ενδεχόμενες καταστροφές, τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες. Η Ιαπωνία, άλλωστε, είναι μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες και τις τεχνολογικά πιο εξελιγμένες δυνάμεις πυρηνικής ενέργειας. Τι μπορούμε να συμπεράνουμε για τις χώρες που είναι λιγότερο προετοιμασμένες για το χειρότερο;», διερωτήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Τέταρτον», είπε ο Μπαν Γκι Μουν, «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια καινούργια ανάλυση κόστους-οφέλους για την πυρηνική ενέργεια». Το δικαίωμα στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι κατοχυρωμένο στη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και η πυρηνική ενέργεια θα συνεχίσει πιθανά να είναι σημαντικός ενεργειακός πόρος για πολλές χώρες. Επιπλέον, μπορεί να αποτελεί συστατικό στοιχείο ενός ενεργειακού μίγματος χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αλλά «πρέπει να γίνει αξιόπιστα ασφαλής και σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε.

«Πέμπτον», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, «χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της διασφάλισης προστασίας από την πυρηνική ενέργεια και της πυρηνικής ασφάλειας».

«Σε μια εποχή που τρομοκράτες και άλλοι επιδιώκουν να αποκτήσουν πυρηνικά υλικά και τεχνολογία, τα αυστηρά μέτρα προστασίας, που θα εφαρμοστούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για μεγαλύτερη πυρηνική ασφάλεια. Μια πυρηνική μονάδα που είναι ασφαλέστερη για την κοινότητα των πολιτών στην περιοχή της είναι μια πυρηνική μονάδα που είναι ασφαλέστερη για τον κόσμο μας», τόνισε.

«Όπως πρότεινα στην περσινή Συνάντηση για τη Διασφάλιση Προστασίας από την Πυρηνική Ενέργεια, στην Ουάσινγκτον, μια ευρείας βάσης συνεργασία είναι ουσιώδους σημασίας για τη θέσπιση ενός καλύτερου πλαισίου για τη διασφάλιση προστασίας, από ενδεχόμενες επιπτώσεις από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και την πυρηνική ασφάλεια», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

25 χρόνια από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ (5): Αντιρρήσεις των Βούλγαρων περιβαλλοντολόγων για τα νέα πυρηνικά σχέδια στο Μπέλενε

http://www.power-technology.com/projects/belene-nuclear/images/2-belene-plant.jpg Στη Βουλγαρία, όπου η πυρηνική ενέργεια είναι "παλιά υπόθεση", τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, μετά τα όσα συνέβησαν στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας φαίνεται να βάζουν σε "δεύτερες σκέψεις" πολλούς από τους υποστηρικτές του σχεδίου.

Και μπορεί ο προβληματισμός για την πυρηνική ενέργεια να αποτελεί νέο φαινόμενο για αρκετούς, αλλά για τους Βούλγαρους περιβαλλοντολόγους η "μάχη" κατά της δημιουργίας ενός νέου πυρηνικού σταθμού στη χώρα είναι διαρκής και επίμονη.

Αρχικά, ο αγώνας τους δικαιώθηκε με την απόφαση της (τότε) βουλγαρικής κυβέρνησης για "πάγωμα" του πολυδάπανου σχεδίου κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, το 1991. Ωστόσο, η "ανάσταση" του επίμαχου σχεδίου, έπειτα από σχετική απόφαση της κυβέρνησης Σαξκομπουργκότσκι, πριν από μια επταετία, τούς επανέφερε στο προσκήνιο, με τον αγώνα να συνεχίζεται δυναμικά και να υιοθετεί ως κεντρικό σύνθημα το "ΜπέλεΝΕ" (σ.σ. το "ΝΕ" σημαίνει όχι στα βουλγαρικά).

Μ' αυτό, λοιπόν, το κεντρικό σύνθημα, η ομώνυμη συμμαχία πολιτικών κομμάτων, της οποίας ηγετικός εταίρος είναι η κεντροδεξιά 'Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο ως προς την καταπολέμηση του σχεδίου, όχι μόνο για οικολογικούς λόγους, αλλά, διότι, όπως υποστηρίζει, αντιλαμβάνεται το σχέδιο του νέου σταθμού ως το "Δούρειο 'Ιππο" της Ρωσίας στη Βουλγαρία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάρτιν Ντιμιτρόφ, στη διάρκεια εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του πυρηνικού σχεδίου, που πραγματοποιήθηκαν στη Σόφια και σε άλλες βουλγαρικές πόλεις, έπειτα από το πυρηνικό ατύχημα στο σταθμό Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Για τους στόχους και τις προσδοκίες των Βούλγαρων "πράσινων" αναφορικά με το Μπέλενε, αλλά και το μέλλον του ενεργειακού φορέα της Βουλγαρίας και της Ευρώπης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συζήτησε με το διευθυντή του μη κυβερνητικού Ινστιτούτου Πράσινης Ενέργειας, Πέτκο Κόβατσεφ, ο οποίος δίνει δυναμικό "παρών" στη μάχη αποτροπής του σχεδίου Μπέλενε.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης που ο κ. Κόβατσεφ παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερώτηση: Σύμφωνα με τους οπαδούς της πυρηνικής ενέργειας, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου σας, σε πενήντα χρόνια από τώρα η Βουλγαρία μπορεί να καλύπτει το 90% των ενεργειακών αναγκών της από "πράσινες πηγές". Πώς;

Απάντηση: Έτσι ακριβώς. Φυσικά, μαζί με τις επενδύσεις σε "πράσινη ενέργεια", η Βουλγαρία πρέπει να επενδύσει σοβαρά και σε τεχνολογίες εξοικονόμησης της ενέργειας, τόσο στη βιομηχανία, όσο και στην καθημερινή ζωή. Την ανάλυση, από την οποία προκύπτουν τα σχετικά συμπεράσματα, την ξεκινήσαμε ακόμα από το 2008 και, μάλιστα, μόνο στη βάση των υπαρκτών επίσημων στοιχείων και δεδομένων. Φυσικά, για να συμβεί αυτό στην πράξη χρειάζεται στρατηγικός προγραμματισμός, που να συμπεριλαμβάνει και τις αναγκαίες επενδύσεις. Χρειαζόμαστε, εξάλλου, και νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι οπαδοί της "παραδοσιακής ενέργειας" τα αρνούνται, ωστόσο, όλα αυτά. Κι επιμένουν, ότι ο ενεργειακός τομέας πρέπει να στηρίζεται σε μεγάλες μονάδες βάσης.

Ερώτηση: Δεν αληθεύει αυτό;

Απάντηση: Όχι. Επειδή, αν ο ενεργειακός φορέας στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε μεγάλες μονάδες, η κατάρρευση, τυχόν, κάποιας απ' αυτές απειλεί με κατάρρευση όλο το σύστημα.

Ερώτηση: Πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε "εξισορρόπηση" του ποσοστού των οπαδών μ' εκείνο των αντιπάλων της πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη Φουκουσίμα. Ποιες είναι οι δικές σας εντυπώσεις;

Απάντηση: Είναι φυσιολογικό, το Φουκουσίμα να επηρεάσει μ' αυτόν τον τρόπο τον κόσμο. Εξάλλου, πέρα από τις δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία, τώρα τελευταία βγήκαν στο φως και στοιχεία για διάφορα προβλήματα στο Κοζλοντούι. Όπου τον Μάρτιο του 2006, λόγου χάριν, η βλάβη μιας αντλίας κυκλοφορίας του νερού στο σύστημα ψύξης του 5ου αντιδραστήρα προκάλεσε σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος διαχείρισης και ασφάλειας. Ο κόσμος τα μαθαίνει αυτά και βγάζει τα συμπεράσματά του.

Ερώτηση: Πρόσφατα ο διευθυντής του Κοζλοντούι μας είπε ότι μετά τον εκσυγχρονισμό, τα τελευταία δέκα χρόνια, ο σταθμός είναι ανάμεσα στους ασφαλέστερους στον κόσμο και "σενάριο Φουκουσίμα" αποκλείεται να συμβεί στο Κοζλοντούι. Εσείς τι λέτε;

Απάντηση: Ακριβώς μετά τον εκσυγχρονισμό (του Κοζλοντούι) σημειώθηκε το πρόβλημα στον 5ο αντιδραστήρα, την 1η Απριλίου του 2006, που σας προανέφερα, ενώ πέρσι διαπιστώθηκε δυσλειτουργία του συστήματος διακοπής της δραστηριότητας του αντιδραστήρα, αφού αποδείχθηκαν δυσκίνητοι οι ράβδοι από γραφίτη , που πρέπει να σταματούν τον αντιδραστήρα σε περίπτωση ανάγκης. Εξάλλου, το τελευταίο αυτό συμβάν τεκμηριώνει το αίτημά μας να γίνει έρευνα- σε βάθος- των πολυάριθμων συμβολαίων προμήθειας διάφορων συστημάτων, εγκαταστάσεων και ανταλλακτικών στο Κοζλοντούι, αλλά και σε όλες τις μεγάλες δημόσιες μονάδες της χώρας, επειδή στην προκειμένη περίπτωση αποδείχθηκε ότι το σύστημα ασφάλειας με τις ράβδους γραφίτη είχε αγοραστεί από τους Ρώσους κατασκευαστές με "καλή πίστη" και χωρίς οποιεσδήποτε προκαταβολικές δοκιμές. Ενώ, επρόκειτο για απόλυτα καινούργιο μοντέλο, που λειτούργησε για πρώτη φορά στο Κοζλοντούι.

Ερώτηση: Τι έχετε να πείτε για τον σταθμό Μπέλενε, που θα κατασκευαστεί σε σεισμογενή, κατά τη συμμαχία των περιβαλλοντολόγων, περιοχή; Να σας θυμίσω ότι οι οπαδοί του σχεδίου υποστηρίζουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Απάντηση: Προσωπικά, εγώ έλαβα ενεργό ρόλο στην εκστρατεία διαμαρτυρίας εναντίον του Μπέλενε, ακόμα από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Ξέρω πώς έχουν τα πράγματα και ακόμη και τώρα η αρνητική μου άποψη (για το έργο) δεν έχει αλλάξει. Για το γεγονός ότι πληθαίνει όλο και περισσότερο ο αριθμός των μηκυβερνητικών οργανώσεων και των άλλων φορέων που δηλώνουν αντίθετοι στο σχέδιο Μπέλενε υπάρχουν οι εξής βασικές αιτίες:

- Πρώτον, η σεισμικότητα είναι πράγματι πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ οι κάθε λογής αρμόδιοι "παίζουν" με τις διαφορές μεταξύ των συστημάτων καταμέτρησης των κλιμάκων Ρίχτερ και των Μεντβέντεφ-Σπόνχοιερ-Κάρνικ, για να χειραγωγούν τον κόσμο. Αλλά είναι γεγονός ότι, το 1977, στην πόλη Σβιστόφ, κοντά στο Μπέλενε, σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση, 7 με 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και θρηνήσαμε 121 θύματα του σεισμού.

- Δεύτερον, οι αντιδραστήρες, που σχεδιάζουν να βάλουν στο Μπέλενε είναι ολοκαίνουργιοι. Αυτό το μοντέλο δεν έχει ξαναδουλέψει ποτέ και πουθενά. Ανεξάρτητα από το τι λένε οι Ρώσοι κατασκευαστές για τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα των αντιδραστήρων αυτών, εμείς θα συνεχίζουμε να επιμένουμε να δοθούν στο φως όλα τα τεχνικά στοιχεία και οι προδιαγραφές τους, ώστε να τα ελέγξουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Ώστε να ξέρουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Αυτό που κάνουν τώρα, να μας "κρατάνε στο σκοτάδι" και να μας λένε "εμπιστευτείτε μας" δεν πρόκειται να περάσει.

Πότε κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις; Πόσες αποδείξεις χρειάζονται για το αφορολόγητο;

Δείτε τον πίνακα (κλικ για μεγέθυνση)


25 χρόνια από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ (4)-Eκτελεστικός διευθυντής Κοζλοντούι: «Η μονάδα μας είναι από τις ασφαλέστερες στον κόσμο»

http://kartesios.com/wp-content/uploads/2011/03/Kozloduy-Nuclear.jpgΠώς λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι και τι ρόλο παίζει στην οικονομία της Βουλγαρίας ύστερα από το κλείσιμο των τεσσάρων παλαιότερων αντιδραστήρων του, στο τέλος του 2006, συνεπεία της σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Με την ερώτηση αυτή, το ΑΠΕ-ΜΠΕ "άνοιξε" το διάλογο με τον εκτελεστικό διευθυντή του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, Κονσταντίν Ντιμιτρόφ, με αφορμή την ευρύτερη συζήτηση που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό για την πυρηνική ενέργεια, στη σκιά των όσων διαδραματίστηκαν στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας και τη "μαύρη" επέτειο από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, που "βύθισε" σε πένθος και προβληματισμό την ανθρωπότητα.

"Καταρχάς, πρέπει να τονίσω κατηγορηματικά ότι η διακοπή της λειτουργίας των τεσσάρων αντιδραστήρων ΒΒΕΡ 440 ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης και όχι κάποιων προβλημάτων στην ασφαλή λειτουργία των μονάδων αυτών. Εγώ δεν είμαι πολιτικός και δεν μπορώ να κρίνω, αν είναι σωστή ή λάθος αυτή η πολιτική απόφαση. Αλλά, θα υπογραμμίσω ότι όλοι ανεξαιρέτως οι έλεγχοι του δικού μας αρμόδιου θεσμού ελέγχου, οι πολυάριθμες αποστολές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, με έδρα τη Βιέννη, και άλλων αρμοδίων διεθνών θεσμών, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα για το υψηλό επίπεδο των μέτρων ασφαλείας αυτών των αντιδραστήρων. Ωστόσο, ό,τι έγινε, έγινε. Εμείς πρέπει να κοιτάμε στο παρόν και στο μέλλον. Σήμερα, το Κοζλοντούι είναι μια σύγχρονη και ασφαλής μονάδα, που καλύπτει το 37 % των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας. Στο σταθμό μας δουλεύουν τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια άτομα. Οι διαχειριστές μας είναι άριστα εκπαιδευμένοι."

Το παρόν, ωστόσο, δεν διαγράφεται με τόσο ρόδινα χρώματα για την πυρηνική ενέργεια, όπως καταδεικνύεται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα και η οποία κατέδειξε ότι, μετά το ατύχημα στο σταθμό "Φουκουσίμα" στην Ιαπωνία, οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας "κερδίζουν έδαφος" έναντι των οπαδών, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια ιδιόμορφη "ισοπαλία" μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της πυρηνικής ενέργειας. Αντίθετα, πριν από μερικά χρόνια περίπου το 80% των Βούλγαρων πολιτών υποστήριζαν ενεργά την πυρηνική ενέργεια και το σταθμό "Κοζλοντούι".

Με αφορμή τα παραπάνω, ρωτήσαμε τον κ. Ντιμιτρόφ σε τι οφείλεται αυτή η ανησυχία. "Είναι αυτονόητη η ανησυχία του λαού μας, όπως και των άλλων λαών της περιοχής για ενδεχόμενες συνέπειες του ατυχήματος στη Φουκουσίμα και στα δικά μας τα μέρη", είπε και πρόσθεσε ότι "εξ' όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Βούλγαροι ανησυχούν για την ασφάλεια του Κοζλοντούι".

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε, επίσης, ότι "οι πιθανότητες, η ραδιενεργή μόλυνση να φθάσει (από την Ιαπωνία) μέχρι εδώ είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, αν αναλογιστούμε ότι η μόλυνση πρέπει να διανύσει δύο ωκεανούς και όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, προτού φτάσει στην Ευρώπη".

Εξάλλου - σημείωσε - "τα διαθέσιμα στοιχεία οδηγούν στην προκαταρκτική, τουλάχιστον, εκτίμηση ότι πρόκειται για ατύχημα περιφερειακής κλίμακας, το οποίο δεν επηρεάζει άμεσα ούτε όλη την επικράτεια της Ιαπωνίας".

Επισήμανε δε, ότι "μεταξύ του σταθμού Φουκουσίμα και του Κοζλοντούι υπάρχει μια τεράστια - πράγματι - διαφορά, η οποία συνίσταται, κυρίως, στο διαφορετικό τύπο των αντιδραστήρων".

Αναλύοντας τη διαφορά μεταξύ των αντιδραστήρων των σταθμών Φουκουσίμα και Κοζλοντούι, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε: "Οι μονάδες στο σταθμό της Ιαπωνίας λειτουργούν περισσότερα από πενήντα χρόνια και ανήκουν στους λεγόμενους αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος (boiling reactors), ενώ οι δύο αντιδραστήρες στο σταθμό μας εγκαταστάθηκαν πριν από είκοσι χρόνια και ανήκουν στο μοντέλο πεπιεσμένου ύδατος (PWR). Ποια η διαφορά; Χωρίς να μπαίνω σε τεχνικές λεπτομέρειες, θα σας ενημερώσω ότι στο Φουκουσίμα κινούνται οι τουρμπίνες το νερό, που ζεσταίνεται από τον αντιδραστήρα, ενώ στο Κοζλοντούι αυτό το πρωταρχικό νερό ζεσταίνει άλλη ποσότητα νερού και στη συνέχεια άλλη μία, η οποία μπαίνει σαν ατμός υπό πίεση στις τουρμπίνες μας. Αυτή η μετατροπή έχει γίνει ακριβώς με γνώμονα την ασφάλεια, μέσω του περιορισμού του κινδύνου διαρροής ραδιενεργού νερού".

Αποκλείεται, δηλαδή, το Κοζλοντούι να γίνει Φουκουσίμα; "Προτού απαντήσω στην ερώτηση σας, θα ήθελα να ενημερώσω τους Έλληνες φίλους, ότι από το 1991 βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο και δυναμικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Κοζλοντούι. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των αντιδραστήρων 5 και 6, που άρχισε το 2001 από μεγάλες ειδικευμένες εταιρίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας (σ.σ. αναφερόμαστε σε κολοσσιαίες επιχειρήσεις με μεγάλο κύρος σε όλο τον κόσμο όπως η Westinghouse, η Areva, η Siemens, η Rosatom) είτε βελτιώθηκαν ριζικά, είτε αντικαταστάθηκαν όλα τα συστήματα ασφάλειας και πολλές άλλες εγκαταστάσεις και τεχνολογικές γραμμές στον σταθμό. Σήμερα, είμαστε πεπεισμένοι, ότι ο πυρηνικός σταθμός "Κοζλοντούι" κατατάσσεται ανάμεσα στους καλύτερους σταθμούς της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου από άποψη της ασφάλειας", υπογράμμισε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Τι θα γίνει, όμως, σε περίπτωση σεισμού; "Όσον αφορά τη γεωφυσική δραστηριότητα στην περιοχή του Κοζλοντούι, πρέπει να επισημάνω ότι σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων γύρω από το σταθμό δεν υπάρχει σεισμογενές ρήγμα. Η πλησιέστερη εστία εντοπίζεται στην περιοχή του βουνού Βράντσα, στη Ρουμανία, που απέχει 320 χμ από μας. Το 1977, όταν με επίκεντρο τη Βράντσα είχαμε σεισμική δόνηση ισχύος 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο σταθμό μας αυτή (η σεισμική δόνηση) έφτασε με δύναμη 6 βαθμών της κλίμακας Μεντβέντεφ-Σπόνχοιερ-Κάρνικ (με την οποία γίνεται η καταμέτρηση της ταχύτητας των μεταβολών στην επιφάνεια του πλανήτη εκτός του επικέντρου). Δεν συνέβη τίποτα το ανησυχητικό εδώ, ούτε το 1986, ούτε και το 1990, όταν σημειώθηκαν και πάλι ισχυροί σεισμοί με επίκεντρο τη Βράντσα. Και είναι φυσικό να μην έχουμε πρόβλημα, επειδή στη διαδικασία του σχεδιασμού του σταθμού έχει υπολογιστεί το Κοζλοντούι να αντέχει δόνηση, ισχύος 8 βαθμούς της παραπάνω κλίμακας. Εξάλλου, τα προβλήματα στη Φουκουσίμα δεν προέκυψαν από το σεισμό, αλλά από το τσουνάμι".

Είναι, όμως, αδύνατον να έχουμε κι εδώ τσουνάμι; Είναι γνωστό ότι, όχι τόσο μακριά από το Κοζλοντούι βρίσκεται το φράγμα Ζελέζνι Βρατά. Τι γίνεται αν "σκάσει"; Δεν θα σας κατακλύσει ο Δούναβης; Στην ερώτησή μας αυτή, ο εκτελεστικός διευθυντής του Κοζλοντούι επισημαίνει: "Άλλος δυνάμει κίνδυνος, που έχει προβλεφθεί κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή του σταθμού μας είναι η στάθμη των υδάτων του Δούναβη. Απ' όλες τις έρευνες, τις αναλύσεις και τους υπολογισμούς εξάγεται το συμπέρασμα ότι και στην περίπτωση ολικής καταστροφής του συγκροτήματος Ζελέζνι Βρατά, η στάθμη του ποταμού μπορεί να φτάσει το ανώτερο τα 31,5 μέτρα, ενώ η τοποθεσία του Κοζλοντούι έχει υψόμετρο 37-37,5 μ. Εξάλλου και από το δυτικότερο σημείο της βουλγαρικής ακτής στην πόλη Βίντιν και προς την Ανατολή έχουν κατασκευαστεί αναχώματα, που συγκρατούν τα νερά σε υψόμετρο 34 μέτρων. Οπωσδήποτε, πρέπει να σημειώσουμε ότι η βόρεια ακτή του Δούναβη είναι πολύ χαμηλότερη από τη νότια και κατά συνέπεια (όπως δείχνει και η πολύχρονη εμπειρία μας), σε περίπτωση πλημμύρας, το μεγαλύτερο μέρος των υδάτων κατακλύζει τις παράκτιες πεδιάδες στη Ρουμανία. Εδώ πρέπει να τονίσω, ότι ύστερα από τον εκσυγχρονισμό, τα τελευταία χρόνια, ο σταθμός μας διαθέτει, ήδη, πέντε ανεξάρτητες εφεδρικές πηγές ηλεκτροπαροχής με γεννήτριες ντίζελ. Ενώ θα θυμάστε ότι το μεγάλο πρόβλημα στο Φουκουσίμα προέκυψε εξαιτίας της υπερθέρμανσης των αντιδραστήρων, όταν τα τσουνάμι κατέκλυσαν το σταθμό και κατέστρεψαν και τις εφεδρικές πηγές ηλεκτροδότησης. Συμπεραίνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι καμιά παλίρροια, κανένα ψηλό κύμα δεν είναι σε θέση να διαταράξει και να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία του Κοζλοντούι".

Μετά το Φουκουσίμα, σε πολλά μέρη γίνεται έντονος διάλογος για τους πυρηνικούς σταθμούς. Έχει μέλλον η πυρηνική ενέργεια, κατά την άποψη σας; "Βαθιά πεποίθηση μου είναι- σημειώνει ο κ. Ντιμιτρόφ- ότι σ'αυτή τη φάση της εξέλιξης της ανθρωπότητας, δεν υπάρχει τεχνολογία που να μπορεί να αντικαταστήσει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού. Επειδή, πρώτον, η ενέργεια των πυρηνικών σταθμών είναι η πλέον καθαρή ενέργεια. Εμείς παράγουμε ηλεκτρισμό χωρίς να μολύνουμε την ατμόσφαιρα με δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και άλλους ρύπους. Δεύτερον, ο ηλεκτρισμός μας είναι ο φθηνότερος. Εδώ, στη Βουλγαρία, ο σταθμός του Κοζλοντούι καλύπτει το 37% των αναγκών της χώρας και σε τιμές, οι οποίες είναι μερικές φορές- θα το επαναλάβω- φθηνότερες σε σύγκριση με όλα τα άλλα είδη παραγωγής. Αλλά ας υποθέσουμε την περίπτωση να κλείσουν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί στον κόσμο. Πρέπει να τους αντικαταστήσουμε με άλλες μονάδες. Με τι μονάδες; Που δεν μολύνουν και το περιβάλλον; Πέρα από το κόστος, η ηλιακή ενέργεια και οι ανεμογεννήτριες έχουν το μεγάλο μειονέκτημα της αστάθειας: είτε παράγουν ενέργεια μόνο την ημέρα, είτε εξαρτώνται από τη δύναμη του ανέμου. Κατά συνέπεια, καμία χώρα δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στις πηγές αυτές, αν θέλει να έχει σταθερό ενεργειακό σύστημα. Εξάλλου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών μας, για να κατασκευαστεί ένας ηλιακός σταθμός φωτοβολταϊκής ενέργειας, χρειάζονται επενδύσεις της τάξης των 450-500 εκατ. δολαρίων και, μάλιστα, χωρίς να υπολογίζεται ο κόστος των έξι χιλιάδων στρεμμάτων γης, που θα καταλάβει μια τέτοια μονάδα. Δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε, εξάλλου, ότι στον 21ο αιώνα ο αριθμός των κατοίκων του πλανήτη μας αυξάνεται ραγδαία και πολύ ταχύτερα από την αύξηση των τροφίμων με τις μοντέρνες τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα. Και ούτε που θέλω να σκεφτώ τι θα μπορούσε να συμβεί με τη διατροφή του πλανήτη μας, στην περίπτωση που τα επόμενα χρόνια στερηθούμε την ενέργεια των πυρηνικών σταθμών".

25 χρόνια από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ (3)- Ο "χάρτης" των πυρηνικών στα Βαλκάνια- Συγκρότηση Βαλκανικής Αντιπυρηνικής Συμμαχίας

http://www.listzblog.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/Chernobyl.jpg Με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού αντιπυρηνικού κινήματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που έχει βαριά κληρονομιά από αντιδραστήρες, τα Πράσινα Κόμματα στα Βαλκάνια συγκρότησαν ένα ενιαίο μέτωπο, με την υπογραφή κοινής διακήρυξης της Βαλκανικής Αντιπυρηνικής Συμμαχίας.

Στη διακήρυξη, που υπογράφεται από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και τη Ρουμανία, ζητείται η εκτροπή όλης της δημόσιας χρηματοδότησης του τομέα της ενέργειας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και προς μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας, με άμεσο αποτέλεσμα, όπως και το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων πυρηνικών εργοστασίων αμέσως μετά τη λήξη του σχεδιασμένου χρόνου ζωής τους. Παράλληλα, τα Πράσινα Κόμματα των Βαλκανίων διεκδικούν επαρκή χρηματοδότηση και υποδομές για την ασφαλέστερη δυνατή διαχείριση πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, που προκύπτουν από την απενεργοποίηση των μονάδων.

"Είκοσι πέντε χρόνια μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής", επισημαίνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εκτιμήσει ότι η συνολική ακτινοβολία που εκλύθηκε ήταν 200 φορές μεγαλύτερη απ' αυτή των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Περίπου 350.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια. Εντούτοις, 9500 άτομα ζουν ακόμα στις ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης. Γύρω στα 7.000.000 εισπράττουν επιδόματα, συντάξεις και υγειονομική ασφάλιση ως πληγέντα από το Τσέρνομπιλ. Η συνολική οικονομική καταστροφή στην Ουκρανία μόνο υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 165 εκατ. € μέχρι το 2015. Επίσημες αναφορές υπολογίζουν ότι οι θανατηφόροι καρκίνοι φτάνουν τους 9.000, αλλά ανεξάρτητοι επιστήμονες υπολογίζουν ότι αυτοί θα φτάσουν συνολικά τους 30.000-60.000.

"Είκοσι πέντε χρόνια μετά, η διεθνής κοινότητα, αντί να προχωρήσει σε μια σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, θεώρησε ότι οι επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ είχαν ξεχαστεί και ξεκινούσε για μια νέα 'πυρηνική αναγέννηση', με παραγγελίες δεκάδων νέων σταθμών. Έως τη στιγμή που ο σεισμός των 9 ρίχτερ χτύπησε την Ιαπωνία. Η ανθρωπότητα ξύπνησε και πάλι από το λήθαργο, συνειδητοποιώντας το μέγεθος των επιπτώσεων και την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Γι' αυτό και γίνονται κινητοποιήσεις πλέον σε όλο τον πλανήτη, με αφετηρία το Τόκιο", υπογραμμίζει ο κ.Τρεμόπουλος.

Αναφερόμενος στα πυρηνικά εργοστάσια και αντιδραστήρες στις βαλκανικές χώρες, σημειώνει ότι ήδη υπάρχουν τρία σε λειτουργία (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία), ενώ σχεδιάζονται τρία στην Τουρκία (Ακούγιου, Σινώπη, Αν. Θράκη), ακόμη ένα στη Βουλγαρία (Μπέλενε), ένα στην Αλβανία, ένα στο Μορίοβο της ΠΓΔΜ (με σχέδια για δημιουργία αντιδραστήρων σε Κρίβολακ και Σκόπια) κι άλλοι νέοι αντιδραστήρες στο υπάρχον εργοστάσιο του Τσερναβόντα στη Ρουμανία.

Αναλυτικότερα πάντως, την διακήρυξη για την Βαλκανική Αντιπυρηνική συμμαχία, υπογράφουν από Βουλγαρία οι The Greens (Zelenite), Za Zemiata, Earth Forever, Green Policy Institute, Foundation for Environment and Agriculture, Bulgarian Centre for Green Economy, από Ελλάδα οι Οικολόγοι Πράσινοι, από Τουρκία το Green Party (Yesiller Partisi), από ΠΓΔΜ το DOM, από Ρουμανία οι Sustainable Sighisoara, TERRA Mileniul III, Green Party (Partidul Verde) και από Σερβία το Serbian Green Youth (Zelena Omladina).

http://www.balkans.com/new-picture/10d41-nuclear%20solar%20energy1.jpg "Χάρτης" των πυρηνικών εργοστασίων στα Βαλκάνια

Τον αναλυτικό "χάρτη" των πυρηνικών εργοστασίων των γειτονικών χωρών παραθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Μπλιώνης, Δρ. Βιολογίας/Οικολογίας, μέλος των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, για το Ακούγιου, που βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας, απέναντι από τα βόρεια παράλια της Κύπρου, η τουρικική κυβέρνηση επέλεξε την τοποθεσία για την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου, λόγω της χαμηλής πληθυσμιακής πυκνότητας και της χαμηλής σεισμικότητας.

Το Μάιο του 2010, Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία με θυγατρική της Rosatom, η οποία θα κατασκευάσει, θα κατέχει στην ιδιοκτησία της και θα λειτουργεί το πυρηνικό εργοστάσιο. Αυτό θα αποτελείται από 4 μονάδες 1200 MWe VVER (Water-Water Energetic Reactor). Πρόκειται για σειρά αντιδραστήρων πεπιεσμένου ύδατος (PWRs), που αναπτύχθηκε αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση και τώρα από τη Ρωσία. Τέτοιου τύπου ήταν και ο αντιδραστήρας του Τσέρνομπιλ, αν και παλαιότερης γενιάς. Το μειονέκτημα αυτού του τύπου των ρωσικών αντιδραστήρων είναι ότι, σε περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος (π.χ. κοπεί το ρεύμα, όπως στην περίπτωση της Ιαπωνίας), δεν μπορούν να ψύξουν την "καρδιά" του αντιδραστήρα. Στις 15 Ιουλίου 2010, το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία. Οι 4 αντιδραστήρες αναμένεται να μπουν σε λειτουργία το 2019.

Το Κοζλοντούι βρίσκεται στα σύνορα Βουλγαρίας - Ρουμανίας, επάνω σχεδόν στο Δούναβη, αρκετά κοντά στη Σερβία. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1970. Περιλάμβανε 4 αντιδραστήρες VVER-440/230 (τύπου Τσερνόμπιλ), αλλά κατόπιν συμφωνίας με την ΕΕ, το 1993, οι δύο απ' αυτούς τέθηκαν εκτός λειτουργίας το 2004. Μια έκθεση του Υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ το 1995, τους είχε κατατάξει στους 10 πιο επικίνδυνους αντιδραστήρες παγκοσμίως. Στους άλλους δύο αντιδραστήρες έγιναν μεγάλες βελτιώσεις και γι' αυτό έλαβαν θετικές αναφορές ασφάλειας από την ΙΑΕΑ το 2002. Ωστόσο, η ΕΕ δεν πείστηκε και έτσι τέθηκαν εκτός λειτουργίας στα τέλη του 2006, λίγο πριν από την εισδοχή της χώρας στην ΕΕ. Σήμερα, λειτουργούν δύο αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (2000 MWe VVER-1000), σοβιετικής τεχνολογίας, οι οποίοι κατασκευάστηκαν το 1987 και 1991.

Το Μπέλενε βρίσκεται ανατολικότερα του Κοζλοντούι, επίσης επάνω στο Δούναβη. Η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου εκεί σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τους 4 αντιδραστήρες του Κοζλοντούι, που τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με 4 αντιδραστήρες VVER-1000/V 320. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1987 και το 1990 ο πρώτος αντιδραστήρας είχε ολοκληρωθεί κατά το μισό, ενώ είχε γίνει η προμήθεια του 80% του εξοπλισμού. Το ίδιος έτος όμως εγκαταλείφθηκε, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος. Από τότε εκτελούνται μόνον εργασίες συντήρησης. Διάφορες αποστολές του ΙΕΑΕ επιβεβαίωσαν την ασφάλεια της τοποθεσίας. Το 2002 αποφασίστηκε η επανέναρξη των εργασιών. Το 2006 επιλέχτηκε το εταιρικό σχήμα (με ρωσικές, γαλλικές και γερμανικές εταιρείες) που θα εγκαθιστούσε ασφαλέστερους αντιδραστήρες τρίτης γενιάς (VVER-1000/V-446B). Το 2007, η Κομισιόν έδωσε θετική γνωμοδότηση. Το 2008, υπογράφηκε το συμβόλαιο για τους 2 πρώτους αντιδραστήρες και ξεκίνησαν οι εργασίες. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2010, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει επ' αόριστον τη σχεδιασμένη κατασκευή λόγω της αβεβαιότητας για την απόσβεση της επένδυσης, αφού η γερμανική RWE μόλις είχε αποσύρει το ενδιαφέρον της.

Στα Βαλκάνια υπάρχουν άλλα δύο πυρηνικά εργοστάσια, ένα στη Ρουμανία (Τσερναβόντα) και ένα στη Σλοβενία (Κρσκο). Τον Απρίλιο του 2009, Αλβανία και Κροατία ανακοίνωσαν ένα σχέδιο κατασκευής από κοινού ενός πυρηνικού εργοστασίου κοντά στα σύνορα με το Μαυροβούνιο. Η ΠΓΔΜ είχε δείξει ενδιαφέρον να μετάσχει στο μετοχικό σχήμα του Μπέλενε, όπως και η Σερβία.

25 χρόνια από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ (2)- Οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια στον άνθρωπο και η μετάβασή τους στις επόμενες γενιές

http://www.progettohumus.it/include/chernobyl/dintorni/bimbi1/dedicato/05Deformazia.jpgΕικοσιπέντε χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ και σχεδόν δύο μήνες από την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα, επανήλθε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα και παραμένει η διαπίστωση ότι καμιά τεχνολογία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια οποιουδήποτε πυρηνικού εργοστασίου.

Σύσσωμη η Ευρώπη βίωσε τον τρόμο της ραδιενέργειας στις 26 Απριλίου του 1986, όταν σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνομπίλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα ανήκει στην Ουκρανία.

Από το ατύχημα έχασαν επιτόπου τη ζωή τους δυο από τους εργάτες του σταθμού, αλλά μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια από εγκαύματα, λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 εκ των πυροσβεστών που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι έως το 2004.

Γενικότερα, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα

"Δυστυχώς όμως, την αρχική αγανάκτηση και τον φόβο των λαών όλης της Ευρώπης μετά το Τσέρνομπιλ, διαδέχθηκε απάθεια και κυνισμός, που προκλήθηκε από τη συνεχή άνοδο των τιμών του πετρελαίου, τη λάθος ενημέρωση γύρω από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την προπαγάνδα του πυρηνικού λόμπυ, που διακήρυττε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι δήθεν πράσινη και φθηνή".

Την παραπάνω εκτίμηση διατυπώνει, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής, Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, σημειώνοντας ότι η Εταιρεία είχε πρωτοστατήσει στην ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα του εργοστασίου στο Κοζλοντούι (Βουλγαρία), που "οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επισκευές με τεχνολογία- δυστυχώς- Ανατολικής Γερμανίας".

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Αρβανίτη, "ήδη, το εργοστάσιο είναι γερασμένο και πρέπει να δρομολογηθεί το κλείσιμό του".

Όσον αφορά την επικείμενη κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας, στο Μπέλενε, η κ.Αρβανίτη εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση, μάλλον θα είναι δύσκολο, μετά τα όσα συνέβησαν στη Φουκουσίμα, να επαναδιαπραγματευθεί την κατασκευή του.

"Το προγραμματισμένο επί κομμουνιστικής κυβέρνησης πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε, έχει 'παγώσει', επειδή αρχικά είχε σχεδιασθεί με προδιαγραφές Τσερνομπίλ και μετά από συντονισμένες ενέργειες ΜΚΟ, όπως η δική μας τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Γερμανία, η κατασκευή του 'πάγωσε' γιατί, με τις νέες προδιαγραφές ασφαλείας της ΕΕ, το κόστος κατασκευής του υπερδιπλασιάστηκε", εξήγησε.

Ραδιενέργεια και επιπτώσεις στον άνθρωπο

Όπως και στο Τσερνομπίλ, από οξεία έκθεση στη ραδιενέργεια, αναμένεται να καταλήξουν οι δεκάδες εργαζομένων, που παλεύουν να περιορίσουν την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

"Κάποιοι απ' αυτούς τους ήρωες", όπως τους χαρακτηρίζει η κ. Αρβανίτη, "ήδη νοσηλεύονται, επειδή εμφάνισαν εμετούς, διάρροια, τριχόπτωση, αιμορραγία, λοιμώξεις, λόγω παράλυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και αναμένεται, σύντομα, οι περισσότεροι να καταλήξουν, επειδή δεν υπάρχει τρόπος κάθαρσης του οργανισμού από τη ραδιενέργεια".

Σύμφωνα με την ίδια, η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού ήδη μολύνθηκε από τον αέρα μέσω της εισπνοής και του δέρματος και μέσω της τροφικής αλυσίδας. Αυτοί θα εμφανίσουν όχι άμεσα, αλλά έπειτα από μήνες, έτη ή δεκαετίες (ανάλογα με το ποσόν και το ραδιενεργό στοιχείο), συνέπειες, που αφορούν όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τους απογόνους τους.

Τέσσερα είδη επικίνδυνων ραδιοϊσοτόπων φαίνεται ότι δραπέτευσαν από τους "τραυματισμένους" αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, το Ιώδιο -131, το Καίσιο -137, το Στρόντιο- 90, και το Πλουτώνιο 239, με το Ιώδιο -131 να είναι το πιο επικίνδυνο, επειδή συνδέεται με καρκίνους του θυρεοειδούς σε ανθρώπους που εκτίθενται ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι 6.000-7.000 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς οφείλονται στη έκθεση από το ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν παιδιά την εποχή του ατυχήματος.

Το Στρόντιο και Καίσιο έπονται σε επικινδυνότητα. Ενώ το Ιώδιο δείχνει εκλεκτικότητα σε βλάβες του θυρεοειδούς, αυτά δεν είναι τόσο εκλεκτικά. Το Στρόντιο μοιάζει χημικά με το Ασβέστιο και ενσωματώνεται στα οστά και τα δόντια και μπορεί να μείνει εκεί, ακτινοβολώντας επί μακρό χρονικό διάστημα. Το Στρόντιο συνδέεται κυρίως με την εμφάνιση λευχαιμιών.

Το Καίσιο συμπεριφέρεται όπως ο Φωσφόρος στον οργανισμό και έτσι διασπείρεται σε όλο τον οργανισμό. Δε συνδέεται τόσο σταθερά με τους ιστούς όσο το Στρόντιο (αποβάλλεται από τα ούρα σε διάστημα μηνών ή ετών) και προκαλεί καρκίνους του ήπατος, των νεφρών του παγκρέατος κα

"Πιο ανησυχητική" επισημαίνει η κ.Αρβανίτη, "είναι η περίπτωση του Πλουτωνίου 239 το οποίο είναι εξαιρετικά τοξικό". Η έκθεση στο Πλουτώνιο γίνεται συνήθως με την εισπνοή και γι' αυτό συνδέεται με καρκίνους του πνεύμονα. Επιπλέον, ο χρόνος ημιζωής του είναι 24.000 χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως ό,τι απελευθερώθηκε από τη Φουκουσίμα θα παραμείνει σε επικίνδυνα επίπεδα για μισό εκατομμύριο χρόνια, προσθέτει.

Για τους Ιάπωνες, η εκκένωση των μολυσμένων περιοχών είναι η μόνη λύση. Η προφύλαξη με ταμπλέτες Ιωδίου συνιστάται, αλλά όχι χωρίς ιατρική επιτήρηση, καθώς υπάρχει όριο στα επίπεδα ιωδίου, που μπορεί να απορροφήσει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Εκτός από τις ασθένειες των κατοίκων αναμένονται και κληρονομικές ανωμαλίες και μεταλλάξεις στους απογόνους τους. Απόγονοι που προέρχονται από γεννητικά κύτταρα με χρωματοσωματικές αλλοιώσεις, εκδηλώνουν κληρονομικές ανωμαλίες τύπου Μογγολισμού (σύνδρομο Down) και είναι προβλέψιμες από προγεννητικές εξετάσεις όπως η αμνιοκέντηση.

Αντίθετα, οι μεταλλάξεις δεν είναι ανιχνεύσιμες με το μικροσκόπιο, χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις ή ανοσοβιολογικές αναλύσεις για την ανίχνευσή τους σε ορισμένες περιπτώσεις και είναι πιο επικίνδυνα γιατί σα βιώσιμα τα κύτταρα συμμετέχουν στη δημιουργία απογόνων. Όσο μικρή κι αν είναι η ποσότητα ακτινοβολίας που απορροφά ένα κύτταρο, πάντοτε δημιουργείται αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης μεταλλάξεων.

"Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα", εξηγεί η κ.Αρβανίτη, "προκύπτει από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μεταλλάξεων είναι υπολειπόμενου τύπου, έτσι που δεν εκδηλώνονται στην πρώτη γενεά, αλλά περνώντας μέσα από το γενετικό του υλικό, φθάνει στους απογόνους το ίδιο επικίνδυνη, ανεξάρτητα με το πόσες γενιές θα περάσουν. Οι μεταλλάξεις είναι στην πλειοψηφία τους δυσμενείς για τα άτομα, στα οποία εκδηλώνονται και παράδειγμα μετάλλαξης υπολειπόμενου τύπου είναι η γνωστή μας μεσογειακή αναιμία".

Για τους λόγους αυτούς, εκτιμά η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας, θα παρατηρηθεί και στην Ιαπωνία, τους επόμενους μήνες, το φαινόμενο που είχαμε ζήσει και στην Ελλάδα, δηλαδή μαζικές θεραπευτικές εκτρώσεις σε επιθυμητές κυήσεις.

"Η διαφορά του Τσερνομπίλ με τη Φουκουσίμα είναι ότι τώρα, επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιρετικά υψηλά ποσά ραδιενέργειας εξακολουθούν να εκλύονται. Η 'νεκρή ζώνη', η οποία θεωρητικά είναι 30 χιλιόμετρα (και στο Τσερνομπίλ) εδώ -με 4 τουλάχιστον προβληματικούς αντιδραστήρες- θα πρέπει να επεκταθεί σε μιαν υπερβολικά πυκνοκατοικημένη Ιαπωνία ενώ κανείς δε μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και την εξάπλωση της ραδιενέργειας από την ταυτόχρονη βλάβη τόσων τουλάχιστον αντιδραστήρων" καταλήγει η κ. Αρβανίτη Σωτηροπούλου.

Τι φόρο θα πληρώσετε φέτος;

ΚΛΙΜΑΚΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2011

Κλιμάκιο

Εισοδήματος

(ευρώ)

Φορολογικός

Συντελεστής

%

Φόρος

Κλιμακίου

(ευρώ)

Σύνολο

Εισοδήματος

(ευρώ)

Σύνολο

Φόρου

(ευρώ)

12.000

0

0

12.000

0

4.000

18

720

16.000

720

6.000

24

1.440

22.000

2.160

4.000

26

1.040

26.000

3.200

6.000

32

1.920

32.000

5.120

8.000

36

2.880

40.000

8.000

20.000

38

7.600

60.000

15.600

40.000

40

16.000

100.000

31.600

Υπερβάλλον

45






Πιο αναλυτικά στο euro2day.gr (Δεξιά στήλη: Συνοδευτικό Υλικό)