30 Απριλίου 2011

Με τέτοιους Νεοδημοκράτες, άντε να σηκώσει κεφάλι η ΝΔ!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfuxENQL1cPPPzRT3C7B-aqSe8K290sfM2BE05D3AQREV7Ji2QChEULZelurdklPuptrSlhOWGLIiy4aFxFfDdktuHu0EL5ewpsD1GD35Zw6FHp7-QMun9RdkTOw2oa6WqK3Zm8X4kLqI/s400/margaritiskostas"Κυβέρνηση σωτηρίας" προτείνει ο δημοσιογράφος Κώστας Μαργαρίτης, με άρθρο του στο σαλονικιώτικο blog "TaXalia" (http://taxalia.blogspot.com/)!!

Την ώρα που η Ν.Δ. ανακάμπτει, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για έξοδο από την κρίση, το στέλεχος της ΝΔ, πρώην υποψήφιος βουλευτής, πρώην αντιπρόεδρος του ΟΕΕΚ στενός συνεργάτης της Μ. Γιαννάκου-Κουτσίκου, που πήδηξε απ' το καράβι τον Σεπτέμβριο του 2009 και όταν το είδε να βουλιάζει αρνήθηκε να είναι υποψήφιος...

επιζητά, αντί να απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και να έρθει μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, για να βγάλει τον τόπο από "τον φαύλο κύκλο της κατάρρευσης", να "αποφασιστεί ομόφωνα απ' όλα τα κόμματα να γίνει μια κυβέρνηση με μόνο 10 υπουργούς, χωρίς τη συμμετοχή κανενός από τους 300 βουλευτές!"

Α, αυτά είναι στελέχη της Ν.Δ.!!!!!
Έτσι, θα ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία !

Στις ανοησίες Αλογοσκούφη ότι ο Καραμανλής του έλεγε δήθεν "άστο γι' αργότερα" έχει απαντήσει προ πολλού η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2007
Ο ΙΔΙΟΣ ο Καραμανλής εγκρίνει πλέον τα κονδύλια για τα υπουργεία
Καπέλο στον Αλογοσκούφη

Κορυφώνεται η κόντρα υπουργών-Αλογοσκούφη για τα κονδύλια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ρόλο «πυροσβέστη», αλλά και συντονιστή, περιορίζοντας στην ουσία την ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων που είχε ο «τσάρος» στα πρώτα 3,5 χρόνια της Ν.Δ.

Εκεί που οι υπουργοί περνούσαν ο ένας μετά τον άλλον από το γραφείο του Αλογοσκούφη τείνοντας την χείρα για κονδύλια και εκείνος συνήθως τους έβαζε στον... πάγο, τώρα ο Καραμανλής είναι αυτός που κάνει τις συσκέψεις και παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Χθες, κάλεσε σε κοινή σύσκεψη τον Αλογοσκούφη με τον Βουλγαράκη και σήμερα τον Αλογοσκούφη με τον Μεϊμαράκη, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συνεργασίες. Η αλλαγή τακτικής του Καραμανλή δείχνει δύο πράγματα:

Αλάθητο τέλος

1 Ο υπουργός Οικονομίας δεν είναι πια ο εκλεκτός του, στον οποίο στήριζε ανεπιφύλακτα όλο το οικοδόμημα της «νέας διακυβέρνησης». Κατά την πρώτη πρωθυπουργική θητεία του Κ. Καραμανλή, ό,τι κι αν έκανε ο «τσάρος», είχε τη δημόσια σταθερή στήριξή του. Σχεδόν του αναγνώριζε το... αλάθητο του πάπα. Αντίθετα, τώρα, οι συνεργασίες γίνονται υπό τη δική του εποπτεία και υπό στενή παρακολούθηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Αγγέλου συνεπικουρεί ο Α. Σγαρδέλης.

2 Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής βάζει στο παιχνίδι και τους άλλους υπουργούς, οι οποίοι συνήθως απλώς όφειλαν να ακολουθούν τις εντολές του «τσάρου», αν και ούτε αυτό έκαναν. Στην πλειονότητά τους τον αντιπαθούσαν, τον άφηναν τραγικά «μόνο» στη μάχη που έδινε για τη δημοσιονομική προσαρμογή και αρκούνταν στο να του τείνουν συνεχώς το χέρι για κονδύλια, χωρίς να πράττουν τα μέγιστα για το συμμάζεμα των οικονομικών των υπουργείων τους.

Τώρα η συνταγή αλλάζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο υπουργός Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου Γ. Βουλγαράκης ενώπιον του πρωθυπουργού συζήτησε με τον Αλογοσκούφη από το πώς και πότε πρέπει να αρχίσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μέχρι το γιατί δεν πρέπει να κόβονται δαπάνες, χάριν της οικονομίας, από κωδικούς που αφορούν σημαντικές υποχρεώσεις της πολιτείας (π.χ. υδροδότηση νησιών).

«Τα υπεσχημένα»

Ο Αλογοσκούφης άκουσε επίσης ανήσυχο στην άλλη γραμμή στο πορτοκαλί τηλέφωνο τον υπ. Υγείας Δ. Αβραμόπουλο να του ζητεί διαβεβαιώσεις ότι ο τομέας της Υγείας θα πάρει τα υπεσχημένα και θα γίνουν και οι διορισμοί σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο «τσάρος» τού έθεσε το θέμα της μεγάλης σπατάλης που γίνεται με τις προμήθειες των νοσοκομείων και ο Αβραμόπουλος του απάντησε ότι με την επιτροπή που θα αρχίσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες θα εξοικονομούνται τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, διότι μπαίνει φρένο στα τρωκτικά.

Εξηγήσεις από τον Αλογοσκούφη αναμένει και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του οικονομικού επιτελείου για τις σπατάλες στην Τ.Α., όταν από την άλλη τα κρατικά ταμεία είναι σφιχτά.

Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και από την πώληση γης και κτηρίων θα εξαιρούνται από τις ταμειακές εισροές...

Καμαρώστε τους...
Έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και έσοδα από την πώληση γης και κτηρίων θα πρέπει να εξαιρούνται από τις ταμειακές εισροές.
 Ας δούμε-θυμηθούμε τι έλεγε η αρχική σύμβαση... 
Διαβάστε τι προβλέπει η "ΣYΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ" (8 Μαι.2010), Σελίδα 112, για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.


Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις εξαιρούνται από τις ταμειακές εισροές...
Και που θα εγγράφονται αυτά τα έσοδα;
Αφού δεν θα εισρέουν στα ταμεία του Ελληνικού δημοσίου, που θα πηγαίνουν άραγε;;


Μήπως απευθείας στα ταμεία της Τρόικας;;
Δείτε τώρα τι αναφέρεται στην τελευταία επικαιροποιημένη έκδοση του μνημονίου στα Αγγλικά..

και συγκεκριμένα στη σελίδα 126 του  Third Review Under the Stand-By Arrangement (Μαρ.2011)
Εδω τα πράγματα είναι ακόμα πιο σαφή:


Έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και έσοδα από την πώληση γης και κτηρίων θα πρέπει να εξαιρούνται από τις ταμειακές εισροές...
Γίνεται δε για πρώτη φορά, σαφής αναφορά για έσοδα από πώληση γης και κτηρίων..
Τα έσοδα όμως αυτά θα εξαιρούνται από τις ταμειακές εισροές...
Μήπως για αυτό τους έπιασε "πρεμούρα" και κατέθεσαν εσπευσμένα χθες σχετική τροπολογία στην Βουλή...
Για να κουκουλώσουν και να επισημοποιήσουν το θέμα;
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/04/blog-post_3057.html

Έλεος!!! Προσλαμβάνουν φύλακες αρχαιολογικών χώρων χωρίς να ζητάνε ξένη γλώσσα!!!

[Μάλλον φωτογραφική είναι η προκήρυξη για να προσληφθεί πάλι κανάς αμόρφωτος ΠΑΣΟΚος...]

Θέμα: KATAΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Προς: minoff@culture.gr
Κοιν: press@culture.gr, gda@culture.gr, gsecoff@culture.gr

28/4/2011

Αξιότιμο κο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού,

με το παρόν email σας καταγγέλλουμε ότι στην προκήρυξη επιλογής προσωπικού και συγκεκριμένα Ημερήσιων Φυλάκων κλπ στην Ι ΕΠΚΑ, (Δελφών) στα προσόντα επικουρίας Β', ΔΕΝ έχει συμπεριληφθεί η γνώση ξένης γλώσσας!! :

Ι Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%

σε αντίθεση με άλλες προκηρύξεις που την συμπεριλαμβάνουν! 'Οπως εδώ:

ΙΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%

Έτσι, αδικούνται ΚΑΤΑΦΟΡΑ οι έχοντες το σημαντικό προσόν της γνώσης τουλάχιστον ΜΙΑΣ ξένης γλώσσας, οι οποίοι ΔΕΝ προτάσσονται έναντι αυτών που δεν την έχουν, δημιουργώντας μια απίστευτη στρέβλωση στην επιλογή των ικανότερων, λες και στους Δελφούς δεν είναι ΚΡΙΣΙΜΟ ΠΡΟΣΟΝ η δυνατότητα επικοινωνίας με ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!!

Απευθυνόμαστε σε εσάς και είμαστε σίγουροι ότι θα διορθώσετε άμεσα την αδικία!! Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η παράλειψη έγινε από λάθος διατύπωση της προκήρυξης.

Σε αναμονή των ενεργειών σας.

Μόνιμη στήλη κατηγόρων Καραμανλή στη RealNews... σήμερα γράφει ο Αλογοσκούφης μας

«Η αυτοκριτική την οποία κάνει η Νέα Δημοκρατία αδικεί την ιστορία της, επισημαίνει ο Γιώργος Αλογοσκούφης στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την κόντρα που ξέσπασε με το θέμα της απογραφής... [ενώ όσες αρλούμπες είπε αυτός για τον Καραμανλή ότι του έλεγε δήθεν "άστο γι' αργότερα", ήταν για να "υπερασπιστεί" την ιστορία της ΝΔ...]

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα REAL NEWS, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Νέα Δημοκρατία έχει ένα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της και το να απαρνείται την πραγματικότητα , τα πεπραγμένα , το παρελθόν και την ιδεολογία της είναι λάθος .

Η ΝΔ υπονομεύει την αξιοπιστία της και αυτό θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον, εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στο άρθρο του υπερασπίζεται εν πολλοίς την οικονομική πολιτική που ο ίδιος ακολούθησε...» [στις παπαριές Αλογοσκούφη και στην ανευθυνότητά του (να μαζέψει κάτι τύπους σαν το Νικολαρόπουλο και το Σαμέλη στο Υπουργείο) έχει απαντήσει προ πολλού η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπως θα δείτε σε ένα κείμενό της που θα δημοσιεύσουμε σε λίγο]

Πάνω από 350 θύματα από τους τυφώνες στις ΗΠΑ

Η παρακάτω εικόνα δεν είναι από ταινία... είναι ο ουρανός πάνω απ΄τη Νέα Υόρκη την περασμένη Πέμπτη, μιας και η κακοκαιρία που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 350 ανθρώπους έφτασε μέχρι και εκεί:

http://si.wsj.net/public/resources/images/NY-AX651_APPLEs_G_20110428183350.jpg

Στην επόμενη εικόνα μπορείτε να δείτε το ίχνος που άφησαν στο πέρασμά τους οι τυφώνες στην πολιτεία της Αλαμπάμα. Τον τυφώνα που δημιούργησε το ίχνος που περνάει μέσα από την πόλη Tuscaloosa μπορείτε να τον δείτε και στο βίντεο στο τέλος της ανάρτησης:

http://earthobservatory.nasa.gov/images/imagerecords/50000/50370/Alabama_amo_2011118.jpg

Ο φετινός ήταν ο Απρίλιος με τους περισσότερους τυφώνες στην ιστορία των ΗΠΑ... λογικό αν δείτε την παρακάτω φώτο... οι μαύρες τρύπες στο λευκό είναι τυφώνες:

http://www.nnvl.noaa.gov/images/high_resolution/720-200_20110427-GOESVIS.jpg

Ανάπτυξη με βοτανικούς κήπους και φούμαρα

Tου Στεφανου Κασιματη / kathimerini.gr

Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα μετά την παύση μερικών ημερών, διαπιστώνω ότι ένα ζήτημα απασχολεί κυρίως τους ανθρώπους με τους οποίους συζητώ τα γνωστά και δυσάρεστα θέματα: τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Πώς, δηλαδή, γίνεται (αν γίνεται...) να αναστραφεί η πορεία προς την άβυσσο της de jure στάσης πληρωμών και της επέλασης του λαϊκισμού που θα επακολουθήσει. Μπροστά στο μέγεθος και τη σημασία του ερωτήματος, ο γράφων δεν είναι παρά μια ασήμαντη μετριότης και, ως εκ τούτου, η γνώμη του περιττεύει. Γι’ αυτό, ας μου επιτραπεί να σας παρουσιάσω την οδό προς τη σωτηρία που προτείνει ο πλέον εύγλωττος και εύστροφος υπουργός της κυβέρνησης: ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την άποψη του οποίου πρέπει να εξετάσουμε με σεβασμό (για να μην πω με δέος...), καθόσον μάλιστα οι φήμες, που είναι στην κυκλοφορία εδώ και λίγο καιρό, τον φέρουν, σε περίπτωση κυβερνητικού ανασχηματισμού, ως ιδεώδη για τον ρόλο του συντονιστή στον τομέα της οικονομίας - που σημαίνει, ιδεώδη για την πιστή και μεθοδική εφαρμογή του Μνημονίου.

Από την άποψη της αξιοποίησης της περιλάλητης και χιλιοτραγουδισμένης περιουσίας του Δημοσίου, η λύση για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως καταλαβαίνω τουλάχιστον, είναι οι... βοτανικοί κήποι. Από τις εφημερίδες της Τρίτης πληροφορούμαι τη χαρά και την υπερηφάνεια του υπουργού, επειδή ανακοίνωσε την παραχώρηση των 365 στρεμμάτων του παλαιού στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο καλλικρατικό δήμο της Δυτικής Θεσσαλονίκης (αν η περιοχή ανήκει στην Α΄ ή τη Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, δεν γνωρίζω...), με σκοπό τα 170 στρέμματα της έκτασης να γίνουν βοτανικός κήπος. «Το κοινωνικό όφελος θα είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο για την ίδια τη Θεσσαλονίκη, αλλά για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα που αποκτά έτσι έναν νέο χώρο αναφοράς», είπε ο υπουργός.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το όφελος για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για όσους σταδιοδρομούν βασιζόμενοι στην ευαρέσκεια των κατοίκων της, θα είναι μεγάλο. Δυσκολεύομαι όμως να δω ποια σχέση έχει το μητροπολιτικό πάρκο με τη γενικότερη προσπάθεια, που υποτίθεται ότι καταβάλει η κυβέρνηση για τη συρρίκνωση του αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα, τον περιορισμό των ελλειμμάτων και, εν τέλει, για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Προκειμένου να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν ο βοτανικός κήπος, η δημοτική πινακοθήκη, το κέντρο μικρασιατικού πολιτισμού και όλα τα θαυμαστά που οραματίζεται ο Ευ. Βενιζέλος, κάποιος πρέπει να πληρώσει. Προφανώς, δε, αν δεν τα πληρώσει ο δήμος της περιοχής από τα έσοδά του (πράγμα αμφίβολο, δεδομένης της έκτασης του έργου και των άθλιων οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης), θα κληθεί να τα πληρώσει το κράτος μέσω των επιχορηγήσεων. Επιπλέον, δυσκολεύομαι να δω ποια οφέλη θα αποκομίσει το Δημόσιο από την παραχώρηση της έκτασης στον δήμο, ενώ από την πώληση της έκτασης σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες και τη μερική οικοδόμησή της τουλάχιστον θα μπορούσε να βάλει κάτι στο ταμείο.

Δυστυχώς, παρά τον απροσμέτρητο θαυμασμό μου για τον Ευ. Βενιζέλο, νομίζω ότι το είδος της αξιοποίησης που προτείνει για ένα «φιλέτο» του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης είναι ένας θλιβερός αναχρονισμός. Είναι μια πρόταση που ανήκει σε μία άλλη εποχή: την εποχή προ της χρεοκοπίας, που έχει πλέον παρέλθει ανεπιστρεπτί όσο και αν οι πολιτικοί μας επιμένουν να παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. (Για να μην τους αδικώ, πάντως, δεν αποκλείω αρκετοί από αυτούς όντως να μην καταλαβαίνουν...) Οπωσδήποτε όμως, ο Ευ. Βενιζέλος, ως ευφυής άνθρωπος, δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται ότι η εποχή που η κοινωνική πολιτική γινόταν με τα χρήματα των επόμενων γενεών είναι πια παρελθόν. Συμπεραίνω, συνεπώς, ότι η λύση Βενιζέλου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου συγκαταλέγεται στα φούμαρα, που εξακολουθούν να προσφέρουν αφειδώς οι πολιτικοί μας και τα οποία, στο κάτω κάτω, είναι δωρεάν.

Ωστόσο, τα φούμαρα του είδους μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά δεν προσφέρονται ποτέ χωρίς κόστος. Τα ανεδαφικά οράματα των πολιτικών για μια καλύτερη ζωή, που θα έλθει άκοπα μέσω της μαγκιάς και της καπατσοσύνης μας, ακόμη και οι γενικόλογες αρλούμπες του πρωθυπουργού, όπως π. χ. «η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της», «το τιτάνιο έργο μας» κ. λπ., όλα αυτά απλώς συντηρούν την εικονική πραγματικότητα μέσα στην οποία ζήσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Προσωπικώς, καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι πολιτικοί, καθώς διαμορφώθηκαν μέσα στην αυτοπεποίθηση της «ισχυρής Ελλάδας», απλώς δεν ξέρουν τίποτε άλλο να λένε ή να κάνουν: μόνον μέσα στον μύθο αυτόν μπορεί να υφίσταται ο ρόλος τους ως μοντέρνων κοτσαμπάσηδων, χωρίς τον οποίο οι περισσότεροι απλώς αδυνατούν να φαντασθούν την ύπαρξή τους. Εκπλήσσομαι όμως που δεν καταλαβαίνουν ότι, αργά ή γρήγορα, αυτός ο κόσμος θα καταρρεύσει ολόκληρος επάνω τους.

Η περίπτωση του βοτανικού κήπου της Θεσσαλονίκης (για να μην κακοκαρδίσουμε τον υπουργό, ας τον πούμε από τώρα «Βενιζέλειο Βοτανικό Κήπο Θεσσαλονίκης» - σάμπως θα γίνει ποτέ;) νομίζω ότι δίνει το μέτρο της αβουλίας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. Αποφεύγει συστηματικά να περιγράψει την πραγματικότητα και μένει στα ωραία λόγια, με τα οποία χτίζει ανώγια και κατώγια. Εχει έναν «κουλ» πρωθυπουργό που απλώς προεδρεύει και υπουργούς οι οποίοι -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν έχουν τη βούληση να προχωρήσουν στον μόνο δρόμο που μας ανοίγεται για τη σωτηρία. Εκτός, βέβαια, αν δεν τους πειράζει να γίνει η Ελλάδα ένα είδος Κούβας των Βαλκανίων, τώρα που ακόμη και η Κούβα εισάγει την ιδιωτική πρωτοβουλία στον παράδεισό της.

Στο άρθρο απάντησε ο Βενιζέλος και η απάντησή του είναι εδώ:

http://taxalia.blogspot.com/2011/04/blog-post_6580.html

Στη Ρώμη οι πρώτοι προσκυνητές ενόψει της μακαριοποίησης του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄. "Χρυσές" δουλειές από τα σουνεβίρ

http://www.newsbomb.gr/photos/images/sized/articles/pope_john-458x315.jpgΟι προσκυνητές που πρόκειται να παρακολουθήσουν την τελετή μακαριοποίησης του πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλο του Β΄, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, άρχισαν να κατακλύζουν την ιταλική πρωτεύουσα.

Οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για πεντακόσιες χιλιάδες πιστούς, αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις της νομαρχίας της Ρώμης, αυξάνουν τον αριθμό τους στο ένα εκατομμύριο.

Τα πρώτα πούλμαν και τραίνα, έφτασαν από την Πολωνία και τη Γαλλία, τις χώρες καταγωγής του Πάπα Κάρολ Βοϊτίλα και της καλόγριας Μαρί Σιμόν Πιέρ, που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρεί ότι παρουσίασε θαυματουργή ίαση από τη νόσο του Πάρκινσον, χάρη σε παρέμβαση του πολωνού ποντίφικα.

Σήμερα το βράδυ, στον αρχαίο Ρωμαϊκό στάδιο του "Τσίρκο Μάσσιμο", πρόκειται να οργανωθεί ολονυκτία προσευχής, με τη συμμετοχή τουλάχιστον εκατόν πενήντα χιλιάδων πιστών, παρά τον βροχερό ουρανό, κάτω από τον οποίο ξύπνησε σήμερα η Αιώνια Πόλη.

Ο Πάπας Βενέδικτος, πρόκειται να ανακηρύξει μακάριο τον άμεσο προκάτοχό του, πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' , κάτι που δεν συνέβαινε εδώ και δέκα αιώνες. Το φέρετρο του πολωνού Πάπα, που ηγήθηκε της Καθολικής Εκκλησίας επί είκοσι επτά χρόνια, πρόκειται να μεταφερθεί, προσωρινά, από τον τάφο που βρίσκεται στα "σπήλαια του Βατικανού", στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, για δημόσιο προσκύνημα.

Η θρησκευτική τελετή θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, στις 10 ώρα Ιταλίας, ενώ από σήμερα απαγορεύεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα, σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό. Κατά την αυριανή ημέρα, δε, πρόκειται να ισχύσει η απαγόρευση πτήσεως σε όλο τον εναέριο χώρο της Ρώμης.

Στο μεταξύ, η όλη τελετή μακαριοποίησης, έχει και σημαντικές εμπορικές προεκτάσεις: Τα καταστήματα τουριστικών ειδών ελπίζουν να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους, χάρη στα μπλουζάκια, τα μολύβια, τις κούπες, και δεκάδες άλλα αντικείμενα που με τυπωμένη την φωτογραφία του Κάρολ Βοϊτίλα.

Παράλληλα, κινήθηκε, φυσικά, και η αγορά των "σουβενίρ μαϊμού": οι κατασχέσεις της ιταλικής αστυνομίας, έφτασαν τα πέντε εκατομμύρια αναμνηστικά αντικείμενα, συνολικής αξίας δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Την προσεχή Παρασκευή θα καταθέσουν οι τέσσερις προσαχθέντες για τον εμπρησμό στη "Μarfin". Ελεύθεροι οι τρεις, στον εισαγγελέα για οπλοκατοχή ο τέταρ

http://tsedei.files.wordpress.com/2010/09/marfin_491_355.jpgΠροθεσμία μέχρι τη προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις, σύμφωνα με το δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος, πήραν και τα τέσσερα άτομα που προσήχθησαν την Παρασκευή για την υπόθεση του εμπρησμού σε κατάστημα της Marfin Βank, στην οδό Σταδίου 20, πέρσι στις 5 Μαΐου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τρεις εργαζόμενοι εκεί.

Tα τέσσερα άτομα προσήχθησαν με εντολή του εισαγγελέα για ανωμοτί καταθέσεις, με βάση τη δικογραφία που σχημάτισε η κρατική ασφάλεια και επεστράφη από τον εισαγγελέα στην αστυνομία προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.

Oι τρεις από τους τέσσερις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο ένας που φέρεται ότι συμμετείχε στην ομάδα, η οποία επιτέθηκε στο βιβλιοπωλείο "Ιανός", ταυτόχρονα με την επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα γιατί σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα τόξο, μία σφεντόνα και ένα πτυσσόμενο μπλοκ.

Καραμανλής-Βουλγαράκης εναντίον όλων: «Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της "πώλησης"»

Description: http://archive.enet.gr/online/dspphoto?id=241013ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/11/2008
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της πώλησης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και η γ.γ. του ΚΚΕ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κίνας Χ. Ζιντάο, ενώ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επέλεξε να λάβει μέρος στη συγκέντρωση του εργαζομένων που αντιδρούν στην παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε τη σημασία που δίνει το κόμμα του στις επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ρώτησε για το θέμα: «Τη στιγμή που σε όλες τις χώρες επανεξετάζεται ο ρόλος του κράτους και η ανάγκη, γιατί σε μια τέτοια διεθνή κατάσταση επιλέγουμε να δώσουμε την Ολυμπιακή Αεροπορία σε Αραβες και να παραχωρήσουμε τα λιμάνια μας σε μια κρατική κινεζική εταιρεία;»

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, των βουνών και των παραλιών. Ο Αλέκος Αλαβάνος από την πλευρά του περιέγραψε την πώληση του λιμανιού «ως ένα διεθνές Βατοπέδιο, γιατί η πώληση του λιμανιού έχει κοινά στοιχεία με το σκάνδαλο του Αγίου Ορους. Οπως κι εκεί υπήρχε μια νομικά ασαφής, έτσι και εδώ, τη στιγμή που εκκρεμεί ακόμη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τη στιγμή που υπάρχουν κι άλλα νομικά προβλήματα, παραδίδεται το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους».

Την αντίθεσή του στην πώληση του λιμανιού δήλωσε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος

"Υποστολή σημαίας" για τον Λάκη Σάντα, μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης-Δήλωση Σαμαρά

http://static.madata.gr/files/santas1_586570108.jpgΜια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν την συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της "σβάστικας" από τον ιερό βράχο.

Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας γεννήθηκε στις 22/2 του 1922 στην Πάτρα, με καταγωγή από τη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, κατέβασε, μαζί με το φίλο του Μανώλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. «Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης», είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».

Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε. Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ’ όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι"» έλεγε.

Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας στον Ηλία Πετρόπουλο, είχε πει: «Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε... το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη. Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας».

Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου "Σωτηρία", που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.

Ο Α. Σαμαράς δήλωσε:

Μια από τις ηρωικότερες μορφές της Αντίστασης, ο Απόστολος Σάντας, έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Στο πρόσωπό του ο Ελληνισμός αναγνωρίζει τον πιο αγνό πατριωτισμό. Εκείνο που τον έκανε να αναζητά τι μπορούσε να δώσει και όχι τι να πάρει από την Πατρίδα.

Τα μάτια μου, έλεγε ο ίδιος, εδάκρυσαν μόλις είδα την πολεμική σημαία των κατακτητών στο Μνημείο του Πολιτισμού και της Λευτεριάς, τον Παρθενώνα. Και ύστερα άστραψαν από φλόγα.

Πήρε τότε, μαζί με το Μανώλη Γλέζο, τη μεγάλη απόφαση: Να υποστείλουν την κατοχική και να υψώσουν την Ελληνική Σημαία. Απόφαση γενναιότητας και αυτοθυσίας, που έκανε το ακατόρθωτο λαμπρή πραγματικότητα, σηκώνοντας ακόμη πιο ψηλά τα όρια του ηρωισμού.

Ο Απόστολος Σάντας εντάχθηκε, αμέσως μετά, στο Αντάρτικο και πήρε ενεργό μέρος την Εθνική Αντίσταση, πρωτοστατώντας σε επικίνδυνες αποστολές και ηρωικές μάχες. Έγινε σύμβολο πατριωτισμού, αυταπάρνησης και ανιδιοτέλειας.

Με το παράδειγμά του, έδωσε στους Έλληνες, μέσα στην καταχνιά της κατοχής, το δικαίωμα να ελπίζουν, το κουράγιο να παλεύουν και τη δυνατότητα να επαναλαμβάνουν τα λόγια του: "Μα εδώ είναι Ελλάδα. Μια μικρή χώρα, που από αυτήν ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Η χώρα που δίνει πάντα το παράδειγμα στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας".

Ας κρατήσουμε, σήμερα, την παρακαταθήκη του αυτή. Αλλά και το πρότυπο μιας σεμνής ζωής γεμάτης αγώνες, προσφορά και περηφάνια.

Η μνήμη του θα είναι αιώνια.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Όταν η ΝΔ κηνυγούσε φοροφυγάδες, οι νταβατζήδες έκαναν λόγο για "Εισπρακτική ντουζίνα για 10 δισ. ευρώ"... τώρο μόκο!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/11/2007

Για να σωθεί η χρονιά βγάζουν από τα συρτάρια υποθέσεις πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων και ξεκινούν ελέγχους


Εισπρακτική ντουζίνα για 10 δισ. ευρώ

Δώδεκα πουγκιά άντλησης εσόδων ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών που αναζητεί περισσότερα από 10 δισ. ευρώ στο τελευταίο δίμηνο του έτους.

Η ασθενής πορεία των φορολογικών εσόδων, παρά τη μικρή ανάσα του περασμένου Οκτωβρίου (σ.σ. αυξήθηκαν 7,8%), δεν καθησυχάζει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι οποίοι πρέπει να πετύχουν δύο βασικούς στόχους:

* Να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ για κάθε μήνα που απομένει μέχρι να λήξει το έτος. Ποσό σαφώς υψηλότερο των αρχικών στόχων για τα έσοδα που είχαν τεθεί και ήταν κάτω από 4,5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

* Να εξευρεθούν επιπλέον φορολογικά έσοδα, προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις που εμφανίζουν οι δαπάνες του προϋπολογισμού, που αυξάνουν με ρυθμό 12% (32,35 δισ. ευρώ) με ετήσιο στόχο 7,4%. Μόνο στο εννεάμηνο οι λειτουργικές δαπάνες αυξάνουν με ρυθμό 142%.

Ο χρόνος πιέζει

Κι επειδή ο χρόνος πιέζει, απαιτείται «επίσπευση δράσεων», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, καταδεικνύοντας ως τέτοιες τουλάχιστον 12 πηγές αυξημένης φοροδοτικής ικανότητας, υπό την προϋπόθεση ότι:

1. Θα αποσταλούν άμεσα μπιλιετάκια στους οφειλέτες του Δημοσίου, με πρώτους στη λίστα τους 10.000 μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας. Τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα 17,5 δισ. ευρώ, οπότε εκτιμάται ότι κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μπορεί να μαζευτούν στο προσεχές δίμηνο.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ροπή στη φοροδιαφυγή θα ελεγχθούν άμεσα τόσο από τα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου, που διενεργούν προληπτικούς ελέγχους σε 24ωρη βάση, ακόμα και τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, όσο και από τα Ελεγκτικά Κέντρα και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

3. Θα αποσταλούν προσκλήσεις ελέγχου σε περίπου 5.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που μπήκαν στην αυτο-ρύθμιση για τη χρήση του 2006, με έσοδα άνω των 120.000 ευρώ και των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 8.

4. Θα προσκληθούν για έλεγχο επιχειρήσεις με μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ή υψηλές επιστροφές ΦΠΑ, αλλά ακόμα και επιτηδευματίες που υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις, μηδενικές ή πιστωτικές, και δη όσοι δεν απέδωσαν το φόρο.

5. Θα βγουν από τα συρτάρια οι παλιές υποθέσεις πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

6. Θα ξεκινήσουν οι φορολογικοί έλεγχοι των ανέλεγκτων χρήσεων και των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

7. Θα εισπραχθούν τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ (οφείλουν να τα καταβάλουν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου) από τις 236 μεγάλες επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν του αναπτυξιακού νόμου του 2004 περί αφορολόγητων αποθεματικών επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν μέχρι και τον Μάρτιο.

8. Θα διασταυρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις των επιτηδευματιών, ώστε να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος και άλλων φόρων. Εκτός του φόρου που θα τους βεβαιωθεί θα τους καταλογιστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

9. Θα προσκληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωση εισοδήματος να επιδείξουν τα αποδεικτικά στοιχεία (κυρίως για τις εκπιπτόμενες δαπάνες), ώστε να «πιαστούν» όσοι δηλώνουν πλασματικές δαπάνες με στόχο τη μείωση του τελικού φόρου.

10. Θα διασταυρωθούν τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προς εντοπισμό όσων αποκρύπτουν εισοδήματα από ενοίκια ή τεκμήρια ή αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

11. Περίπου 1.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων θα εισφέρουν στα δημόσια ταμεία με την καταβολή του ΦΜΑΠ, που ξέχασαν να πληρώσουν και της σχετικής δήλωσης που δεν υπέβαλαν.

12. Θα ανασυρθούν εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων που έχουν ξεχαστεί στα συρτάρια των εφοριών, ώστε να καταλογιστούν φόροι μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς, κληρονομιάς.

Β. Βενιζέλος: «Μεγαλοπαράγοντες, βαρόνοι οι υποστηρικτές του Γιώργου»

Description: http://archive.enet.gr/online/dspphoto?id=201116'Οχι τώρα, που κάθεται στην καρέκλα... αλλά το 2007

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2007

Να πάρουν την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, κάλεσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος χθες του πολίτες μιλώντας στο Μαρούσι.

«Ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει «να σκεφθεί αν θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ ακίνητο στο χθες και την ήττα ή αν θα βοηθήσει στη μεγάλη ανατροπή», είπε ο Ε. Βενιζέλος χθες στο Μαρούσι

Κάλεσε τον καθένα που θα πάει να ψηφίσει να σκεφτεί μπροστά στην κάλπη εάν θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ ακίνητο στο χθες, στην ήττα, στο συνηθισμένο ή εάν θα βοηθήσει να γίνει η μεγάλη ανατροπή.

Εθεσε τα διλήμματα της 11ης Νοεμβρίου, άσκησε κριτική στον Γ. Παπανδρέου και μίλησε με σκληρή γλώσσα για τους μεγαλοπαράγοντες και τους βαρόνους του ΠΑΣΟΚ, «που διαπραγματεύονται επί μέρες, επί εβδομάδες και που κατασκευάζουν μια τεχνητή αγωνία, προσπαθώντας να ανεβάσουν τις μετοχές του προσωπικού τους ρόλου».

Οι «δύο όψεις»

Επανέλαβε ότι την Κυριακή, επί της ουσίας, αντιπαρατίθενται οι δύο όψεις της παράταξης: Η όψη του χτες που κρίθηκε, που ξανακρίθηκε, που καταγράφτηκε στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, που έχασε και η όψη του ΠΑΣΟΚ του αύριο, του μέλλοντος, με νέα πρόσωπα, χωρίς βάρη και βαρίδια του παρελθόντος.

Τόνισε ότι η στήριξη που παρέχει η μεγάλη πλειονόητα των κορυφαίων στελεχών στον Γ. Παπανδρέου και όχι στον ίδιον «μας επιτρέπει να διαχωρίσουμε τη θέση μας από το ΠΑΣΟΚ των μεγαλοπαραγόντων, από το ΠΑΣΟΚ των βαρόνων» και υπογράμμισε ότι την Κυριακή «δεν κρίνονται οι ρόλοι προσώπων. Κρίνεται η ανανέωση, το μέλλον της παράταξης και ουσιαστικά το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών».

Αναρωτήθηκε σκωπτικά: «Ποιος θα κάνει την ανανέωση; Οι βαρόνοι; Θα κάνουν την ανανέωση οι μεγαλοπαράγοντες, που μας κρατούν σε αγωνία 60 μέρες για το ποια είναι η προτίμησή τους;».

Αφησε αιχμές για την Αννα Διαμαντοπούλου λέγοντας: «Ο καθένας μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα και να πει ότι η δική του λύση είναι καλύτερη, αν δεν τον ικανοποιεί η υποψηφιότητα κανενός από τους τρεις που πήραμε το θάρρος και την ευθύνη να παρουσιάσουμε τη δική μας πρόταση. Ας καταθέσει τη δική του, τι περιμένει, μια καλύτερη στιγμή; Δηλαδή την επόμενη ήττα;». Η επένδυση στην ήττα, τόνισε, είναι απαράδεκτη. Εμείς επενδύουμε στη νίκη.

Οι «ετικέτες»

Πολλές ήταν και οι αιχμές του εις βάρος του Γ. Παπανδρέου:

-Δεν αποφασηνίζεις το ιδεολογικό σου στίγμα ως σοσιαλιστικό κόμμα, ως πατριωτικό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό και λαϊκό κίνημα φλερτάροντας με το νεοφιλελευθερισμό ή δηλώνοντας ότι δεν σε ενδιαφέρουν οι ετικέτες «Αριστερά» και «Δεξιά». Εάν το 2004 καταγγέλλεις τις ετικέτες δεν μπορείς να τις κολλήσεις στο μαθητικό σου τετράδιο το 2007 και μετά την ήττα.

-Καθαρός πολιτικός λόγος είναι ο λόγος που πείθει. Είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι η στρογγυλοποίηση οδηγεί σε επίπλαστη ενότητα και αυτό να το ανακαλύπτεις τέσσερα χρόνια αργότερα;

-Οταν παραπαίεις σε σχέση με το άρθρο 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια), όταν δεν μπορείς να πεις κάτι συγκεκριμένο από την αρχή σε σχέση με την ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη εργασία των νέων παράγεις ανασφάλεια, σύγχυση και αβεβαιότητα.

Οι «βολεμένοι»

-Μίλησε και πάλι για βολεμένα στελέχη στην αντιπολίτευση και είπε ότι η αντίληψη που επικρατεί, ότι είναι προτιμότερο να μην αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο και το βάρος της διακυβέρνησης, δείχνει ένα κόμμα που υπεκφεύγει, που μένει αδιάφορο απέναντι στα προβλήματα του πολίτη.

* Τη στήριξή τους στον Ευάγγ. Βενιζέλο δήλωσαν χθες ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Κώστας Καρτάλης.

Γιατί τέτοιο μένος Υπουργέ ;

Σήμερα σε είδαμε κε Υπουργέ να εξέρχεσαι από το Δικαστικό Μέγαρο της Κορίνθου,
ασκώντας το δικαίωμά σου να υποβάλεις μήνυση κατά παντός υπευθύνου,
αντιμετωπίζοντας με το συγκεκριμένο τρόπο τις τυχόν απορίες που δημιουργούνται
σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη αυτής της Χώρας για την επίσκεψή σου
στις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης εταιρίας.

Ξέχασες ότι σε τέτοιους πονηρούς καιρούς, με βάση και τις δικές σου δηλώσεις
για δημιουργία περιουσιών από τα εξοπλιστικά, δεν είναι πολιτικά ορθό να επισκέπτεται
ένας Υπουργός οικονομικούς παράγοντες στις εγκαταστάσεις τους,
αλλά αν θέλουν εκείνοι, δε θα πρέπει σεβόμενοι το θεσμικό ρόλο και τη θέση σου
να προγραμματίζουν συνάντηση μαζί σου στο Υπουργείο ;

Δεν ακολουθείτε το πρωτόκολλο στην Κυβέρνηση ;

Πρόσφατες είναι οι αρνητικές εντυπώσεις που παρόμοιου τύπου επίσκεψη,
εκτός πρωτοκόλλου, του συναδέλφου σου και Υπουργού, Παπακωνσταντίνου,
στην πρεσβεία των Η.Π.Α..

Ενδεικτικό είναι το σχετικό άρθρο του κ. Κόκκινου.


Μήπως δεν κατάλαβες ότι το σχόλιο που αναρτήθηκε δεν είχε σκοπό
να σε συκοφαντήσει αλλά να σου δείξει ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν
αρνητικές εντυπώσεις στον κόσμο ;

Έχασες την ψυχραιμία σου Υπουργέ και η κίνησή σου αυτή δείχνει
ότι δεν αποδέχεσαι την κριτική, έστω και αν αυτή μπορεί να είναι σκληρή.

Σκληρή μεν, κριτική δε, αυστηρώς πολιτική πάντοτε
και oυδεμία σχέση έχει με την εντιμότητά σου
αλλά με την επιλογή σου για την συγκεκριμένη επίσκεψη.

Θα μπορούσες να μας είχες στείλει μια διευκρινιστική επιστολή
την οποία ευχαρίστως θα δημοσιεύαμε στο πλαίσιο ενός
απλού και λιτού πολιτικού διαλόγου έστω και αν αυτός γίνεται
μεταξύ ενός Υπουργού και ενός τοπικού ιστολογίου και αναλογίσου απλώς
ΚΑΙ σε αυτήν την περίπτωση ποιος είναι ο ισχυρός.

Είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη
και στις διωκτικές Αρχές η ενδεδειγμένη επιλογή;



korinthix.blogspot.com

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους στα χρόνια του Μεσοπολέμου

Μετά την χρεοκοπία του 1932 επί Ελευθερίου Βενιζέλου και την παύση πληρωμών στο εξωτερικό, η Ελληνική οικονομία εισήλθε σε μια σημαντική τροχιά ανάκαμψης. Η ανάκαμψη αυτή στηρίχθηκε στην άνοδο των εξαγωγών των Ελληνικών καπνών (κυρίως στην Γερμανία), χάρις και σε μια σειρά ευεργετικών μέτρων των κυβερνήσεων Τσαλδάρη υπέρ των καπνοπαραγωγών, στην ανάκαμψη της εγχώριας γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης (κάτι που συνέβη λόγω της υποτίμησης της δραχμής και της συνακόλουθης μείωσης των εισαγωγών), ενώ ιδιαιτέρως θετικό για την Χώρα σε εκείνη την χρονική στιγμή, ήταν και ο σημαντικός περιορισμός των πληρωμών για τόκους του εξωτερικού χρέους.

Ο περιορισμός αυτός επέτρεψε στις κυβερνήσεις του Λαϊκού Κόμματος των ετών 1932-1935 να μην περικόψουν (πλην των δημοσίων έργων) καμία άλλη βασική δαπάνη του κράτους (άμυνα, συντάξεις, Παιδεία, οδοποιία), ενώ κράτησαν σταθερά υψηλή την εξυπηρέτηση του δημόσιου εσωτερικού χρέους, ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις.

Εδώ πιστεύω αξίζει να αναφέρουμε ονομαστικά (τόσο για Ιστορικούς λόγους, όσο και για λόγους δικαιοσύνης) όσους απάρτιζαν το οικονομικό επιτελείο που κατάφερε να αναστρέψει την τότε ιδιαιτέρως αρνητική συγκυρία για την Ελληνική οικονομία βάζοντας τις βάσεις για την σταδιακή ανάκαμψή της: Παναγής Τσαλδάρης (Πρωθυπουργός), Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Γεώργιος Πεσμαζόγλου και Σπύρος Λοβέρδος (Υπουργοί Οικονομικών), Εμμανουήλ Τσουδερός (Διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος), Αλέξανδρος Κορυζής (Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος), και Δημήτριος Μάξιμος (Υπουργός Εξωτερικών, σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων και Γερουσιαστής).

Όταν ο Ιωάννης Μεταξάς ανέλαβε την διακυβέρνηση της Χώρας με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4η Αυγούστου το 1936, είχε ως βασική του προτεραιότητα την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα των σχέσεων αυτών ήταν η αναδιάρθρωση του Ελληνικού εξωτερικού χρέους που αφορούσε άμεσα τους Άγγλους ομολογιούχους που κατείχαν το 65% του χρέους αυτού. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ως το 1936 είχαν πληρώσει κατά έτος από 27%-35% των προβλεπόμενων τόκων, αρνούμενες κατηγορηματικά κάθε διαπραγμάτευση και ανθιστάμενες στις ισχυρές αγγλικές διπλωματικές πιέσεις. Ο Μεταξάς αποφάσισε στις 20 Αυγούστου να αυξήσει τις πληρωμές αυτές σε 40% των τόκων για τα έτη 1936-1937, επιτυγχάνοντας μια σημαντική και δύσκολη συμφωνία με τους Βρετανούς ομολογιούχους, ικανοποιώντας έτσι και την αγγλική κυβέρνηση κάτι που αποτελούσε τον πρώτιστο στόχο του.

Το ζήτημα του Ελληνικού εξωτερικού χρέους ανακινήθηκε εκ νέου την άνοιξη του 1937, όταν έληξε η σχετική συμφωνία του 1936. Οι ξένοι ομολογιούχοι (Council of foreign bond holders) πίεσαν το Foreign Office να επέμβει στον Μεταξά και να εξασφαλίσει αύξηση του ποσού στο 50% των τόκων. Ο Μεταξάς όμως αρνήθηκε κάθε νέα διαπραγμάτευση απειλώντας με παραίτηση τον Βασιλιά Γεώργιο που του ζήτησε να υποχωρήσει περαιτέρω ικανοποιώντας τους Άγγλους. Σε επιστολή του στον Έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο Σιμόπουλο, ο Μέταξας έγραφε οτι ήταν αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις ορέξεις των Βρετανών ομολογιούχων υπό οποιοδήποτε κόστος.

Τον Αύγουστο του 1937 η Ελληνική κυβέρνηση έστειλε αντιπροσωπεία στο Λονδίνο για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας χωρίς να υπάρχουν προκαθορισμένα ποσοστά. Οι δύο πλευρές όμως τήρησαν ανυποχώρητη στάση εμμένοντας στις αρχικές τους θέσεις με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί συμφωνία και να ξεσπάσει μια σκληρή δυσφημιστική για την Ελλάδα εκστρατεία στον Βρετανικό τύπο. Τόσο ο Γεώργιος όσο και ο Μεταξάς διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον Άγγλο πρέσβη Waterlow και εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για την αντιμετώπιση αυτή. Η βρετανική κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει τους Έλληνες επεμβαίνοντας διακριτικά στον βρετανικό Τύπο ώστε να κοπάσει ο σάλος. Σύμφωνα με την αλληλογραφία του Foreign Office οι Βρετανοί θεωρούσαν τα αιτήματα των ομολογιούχων εντελώς παράλογα για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ενώ θεωρούσαν οτι ήδη ο Μεταξάς είχε φτάσει στο μέγιστο των παραχωρήσεων που του ήταν εφικτό να κάνει.

Προφανώς, η τότε εποχή με την σημερινή είναι διαφορετικές όπως και διαφορετικό είναι και το μέγεθος των προβλημάτων (όχι πάντως η φύση τους), οπότε ο απόλυτος παραλληλισμός δεν θα ήταν σωστός. Από την σύντομη αυτή ιστορική αφήγηση πρέπει να κρατήσουμε ότι ένα κράτος ακόμη και όταν πτωχεύει, δεν "πεθαίνει" δεν παραιτείται από την προσπάθεια, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί, να ενθαρρύνει ή ακόμη και να εφευρίσκει τρόπους ανάκαμψης, συνεχίζει να μάχεται και κυρίως να ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑΙ όχι με ψοφοδεησμό αλλά με το σθένος που του υπαγορεύουν οι εκάστοτε κρίσιμες περιστάσεις. Καλό είναι αυτό να το εφαρμόσουν οι κυβερνώντες όταν ξανασυναντηθούν με τους πιστωτές μας....

Ι. Β. Δ.

Πηγές

Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, από το κεφάλαιο "Εξωτερικό παράγοντας", Εκδόσεις "εκδοτική Αθηνών"

Μαρκ Μαζάουερ, Η Ελλάδα και η Οικονομική κρίση του μεσοπολέμου, Εκδόσεις Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Ιώαννη Κολιόπουλου, Η δικτατορία του Μεταξά και ο πόλεμος του 1940, Εκδόσεις Βάνιας

Ηλία Βενέζη, Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος

http://www.istorikathemata.com/2011/04/blog-post_28.html

Το κυβερνητικό όχημα... ρετάρει

Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα». Η διαπίστωση είναι κοινή για όσους συνομίλησαν με στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα, τα οποία αμφισβητούν ευθέως πλέον την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και να προχωρήσει δυναμικά σε πρωτοβουλίες που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Με αυτό το δεδομένο και τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης να διχάζει την Ε.Ε., με τους Γερμανούς να την επιθυμούν και τους υπόλοιπους να το διαψεύδουν, το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται και πολλοί στην κυβέρνηση μιλούν για την ανάγκη μιας νέας επανεκκίνησης.

Στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο γραμμές για τον χρόνο στον οποίο πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (το ότι θα γίνει, θεωρείται δεδομένο, παρά τις διαψεύσεις). Η πλειοψηφία (περιλαμβανομένων των Γάλλων, οι τράπεζες των οποίων είναι και οι περισσότερο εκτεθειμένες σε ελληνικά κρατικά ομόλογα) τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης μετά το 2013, όταν θα είναι έτοιμος ο Μόνιμος Μηχανισμός και αφού θα έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση του συστημικού ρίσκου. Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση με τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής όλου του δανείου με πιο χαμηλό επιτόκιο (με αυτό τον τρόπο θα γίνει και το «κούρεμα») πρέπει να προχωρήσει τώρα. Κι αυτό για δύο λόγους:

α) Ο βασικός είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, το χρέος από τα χέρια των ιδιωτών περνάει στα κράτη. Το 2012 τα 110 δισ. ευρώ θα τα έχουν ξεφορτωθεί οι τράπεζες και τα διάφορα funds και θα τα οφείλει η Ελλάδα στο Μηχανισμό της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ, ενώ γύρω στα 40 δισ. βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ποσόν που θα οφείλει η Ελλάδα στο Μηχανισμό (άρα στα ευρωπαϊκά κράτη) το 2013 θα γίνει αρκετά μεγαλύτερο, αφού είναι πολύ δύσκολο μέχρι τότε η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι ένα «κούρεμα» μετά το 2013 θα κληθούν να το πληρώσουν οι φορολογούμενοι των χωρών που μας έχουν δανείσει, πράγμα δύσκολα διαχειρίσιμο πολιτικά σε μια Ε.Ε. στην οποία αυξάνει ο ευρωσκεπτικισμός. «Οι Γερμανοί δεν θα 'θελαν να 'χουν συνεχώς την Ελλάδα να τους ζητάει λεφτά» τονίζει οικονομικός παράγοντας, που βρισκόταν πρόσφατα στο Βερολίνο και είχε συναντήσεις με γερμανούς ειδικούς.

Στη Γερμανία το 2013 θα γίνουν εκλογές για την καγκελαρία και η Αγκελα Μέρκελ δεν θα επιθυμούσε στην αναμέτρηση ένα από τα κύρια ζητήματα να είναι το ελληνικό πρόβλημα. Γι' αυτό και ακούμε συνεχώς δηλώσεις για αναδιάρθρωση μετά τον Ιούνιο, όταν θα έχει συνταχθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία για την οποία μίλησε ο Β. Σόιμπλε και θα έχουν γίνει τα stress tests των τραπεζών (εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός). Οι γερμανικές τράπεζες πάντως, στην περίπτωση επιμήκυνσης της αποπληρωμής με πιο χαμηλό επιτόκιο δεν θα υποστούν πολύ μεγάλη ζημιά αφού τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν περιορίσει την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα στα περίπου 27 δισ. ευρώ, από τα 50 δισ. που κατείχαν στην αρχή της κρίσης (τώρα το ποσόν είναι ακόμη μικρότερο). Γι' αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και πιο θετικές για την αναδιάρθρωση στις συζητήσεις που με μυστικότητα έχουν ξεκινήσει με την ελληνική πλευρά.

β) Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο δεν λαμβάνεται κάποια σοβαρή απόφαση σε επίπεδο Ε.Ε. και παρατείνεται η αβεβαιότητα, τόσο τα όποια μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα δεν έχουν αποτέλεσμα και παράλληλα συνεχίζεται η αναταραχή και επεκτείνεται η κρίση στην περιφέρεια της ευρωζώνης, επηρεάζοντας σημαντικά και τις χώρες του Βορρά.

Η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο χαμηλού επιτοκίου, τα οποία όμως θα έχουν την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (ένα είδος ευρωπαϊκών Brady Bonds, τα οποία εκδόθηκαν το 1989 με αμερικανική εγγύηση για τη διαχείριση του χρέους των χωρών της Λατινικής Αμερικής), ώστε οι κάτοχοί τους να είναι βέβαιοι ότι δεν θα μπουν σε νέες περιπέτειες. Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και να υποστούν κάποιες ζημιές, λόγω των πιο χαμηλών επιτοκίων.

Με τη λύση αυτή το ελληνικό χρέος θα παραμείνει υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, όμως θα υπάρχει ελάφρυνση για τις δόσεις των επόμενων χρόνων που θα είναι τα πιο δύσκολα, ενώ οι μειωμένοι τόκοι θα βοηθήσουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα που, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα συμβάλει σταδιακά στη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Αυτό θα γίνει όμως με επιτήρηση διαρκείας και «συνεχή μνημόνια».

Η προώθηση των παραπάνω προϋποθέτει διαφορετική πολιτική διαχείριση και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δείχνει πελαγωμένη, δίχως κατεύθυνση και χαμένη σε εσωτερικές διαμάχες. Τι θα μπορούσε να συνιστά «επανεκκίνηση», όπως ζητούν πολλοί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αλλά και στο εσωτερικό της χώρας;

- Κάποιοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός με μικρότερο σχήμα, αλλαγή του οικονομικού επιτελείου με μετάθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου σε άλλο υπουργείο, απομάκρυνση «κολλητών» του πρωθυπουργού και αξιοποίηση τεχνοκρατών. Να θυμίσουμε ότι στελέχη του ΔΝΤ («Κ.Ε.» 17/4) μιλούσαν για «κυβέρνηση 15-16 μελών ώστε να προχωρήσει η δουλειά» ενώ στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος εξομολογιόταν σε έλληνα συνομιλητή του το πόσο απογοητευμένος είναι από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων υπουργών.

- Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του πρωθυπουργού την Παρασκευή δεν έχουν σταματήσει να ακούγονται, είτε με τη μορφή του διλήμματος του Γ. Παπανδρέου στους βουλευτές για στήριξη, είτε ακόμη και με τη μορφή τού να ζητηθεί η ψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές. Με δεδομένη την κατηγορηματική άρνηση του Α. Σαμαρά (συνέντευξη στην «Κ.Ε.» στις 17 Απριλίου), αυτό σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε κάλπες, από τις οποίες όμως είναι πολύ δύσκολο να προκύψει αυτοδυναμία, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι. Η επιλογή της κάλπης θα σήμαινε για τον Γ. Παπανδρέου ότι επιθυμεί να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται καλώντας τον ελληνικό λαό να αποφασίσει.

Ο «τρίτος δρόμος» είναι η συνέχιση της σημερινής πορείας, δίχως αλλαγές, που ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί συμφωνούν ότι οδηγεί σε αδιέξοδο.

Απόκλιση 5,8 δισ. ευρώ για τα έργα!

Στα 13,5 δισ. ευρώ, από τα 7,7 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί, εκτοξεύτηκε το κόστος των έργων που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπως αναφέρει η «Real News», η οποία φέρνει στο φως έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που έμεινε στα συρτάρια από το 2005.

Σύμφωνα με το πόρισμα του τμήματος Ανάλυσης Οικονομικών Στοιχείων της 20ης Διεύθυνσης του Υπουργείου, που έκανε την αναλυτική έρευνα, υπήρξαν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ του κόστους που υπολογιζόταν στο φάκελο διεκδίκησης για κάθε έργο και στο τελικό ποσό που στοίχισε στο ελληνικό κράτος το κάθε έργο.

Ειδικότερα, το κόστος των έργων για το ΟΑΚΑ στο φάκελο διεκδίκησης υπολογιζόταν σε 3.100.000 ευρώ, αλλά έφτασε τελικά τα 399.000.000 ευρώ, δηλαδή υπήρξε αύξηση κόστους κατά 12.771%! Για το Παναθηναϊκό Στάδιο, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 300.000 ευρώ, αλλά έπεσαν έξω κατά… 3.733% (!) και το κόστος έφτασε στα 11,5 εκατ. ευρώ. Και η λίστα συνεχίζεται…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Real News», ουδέποτε έγινε απολογιστικός έλεγχος για τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στο προβλεπόμενο και το τελικό κόστος των έργων.

Έργο: Κόστος στο Φάκελο Διεκδίκησης-Τελικό Κόστος (Απόκλιση)

ΟΑΚΑ: 3,1 εκατ. ευρώ-399 εκατ. ευρώ (+12.771%)
Καυταντζόγλειο Στάδιο: 1,1 εκατ. ευρώ-67,9 εκατ. ευρώ (+6.073%)
Ολυμπιακό Στάδιο Πάτρας (Παμπελοποννησιακό): 1,1 εκατ. ευρώ-45,2 εκατ. ευρώ (+4.009%)
Παναθηναϊκό Στάδιο: 300.000 ευρώ-11,5 εκατ. ευρώ (+3.733%)
Ολυμπιακό Γυμναστήριο στο Γουδί: 3,5 εκατ. ευρώ-39,5 εκατ. ευρώ (+1.029%)
Ολυμπιακό Κέντρο Μπέιζμπολ/Σόφτμπολ στο Ελληνικό: 18,7 εκατ. ευρώ-200,4 εκατ. ευρώ (+972%)
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: 3 εκατ. ευρώ-29,7 εκατ. ευρώ (+890%)
Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά: 16,5 εκατ. ευρώ-118,5 εκατ. ευρώ (+618%)
Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου: 3,5 εκατ. ευρώ-22,5 εκατ. ευρώ (+543%)
Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου: 12 εκατ. ευρώ-60,6 εκατ. ευρώ (+405%)
Οδικές Συνδέσεις Ολυμπιακού Χωριού: 200.000 ευρώ-947,92 εκατ. ευρώ (+374%)
Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου: 13,7 εκατ. ευρώ-60,5 εκατ. ευρώ (+342%)
Ολυμπιακό Γυμναστήριο Άρσης Βαρών στη Νίκαια: 12 εκατ. ευρώ-49,1 εκατ. ευρώ (+309%).

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΠΑΣΟΚ: Από την ανέξοδη καταγγελτική αντιπολίτευση στην παθητική διαχείριση. Συμπερασματικό κείμενο του αρμόδιου τομέα πολιτικής δράσης της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Πέρασαν ήδη 19 μήνες σχεδόν από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και οι μεγαλόσχημες εξαγγελίες για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Δημόσιας Υγείας, τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, την περιστολή των λειτουργικών εξόδων και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) στα νοσοκομεία της χώρας αποδείχθηκαν απλά βαρύγδουπες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις. Κενές περιεχομένου παρέμειναν εξάλλου οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας και του πρωθυπουργού για το μη περιορισμό των δαπανών για την υγεία και την εξαίρεση από την αναστολή των προσλήψεων.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε και τον τομέα της υγείας στην άκριτη προσφυγή της στην οριζόντια περιστολή των δημοσίων δαπανών, με σπασμωδικές μάλιστα πρωτοβουλίες που επέτειναν τα προβλήματα του χώρου.

Τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από ερασιτεχνισμούς που στοχεύουν στην εμβαλωματική αντιμετώπιση των ζητημάτων και αποδεικνύουν την έλλειψη σχεδιασμού και ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

Ένας είναι ο πυλώνας της ακολουθούμενης πολιτικής: δεν έχουμε και άρα περικόπτουμε.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και αποδεικνύονται από τα ενδεικτικά παρατιθέμενα στοιχεία από το νοσοκομειακό χάρτη της Θεσσαλονίκης:

Αναστολή προσλήψεων-μειώσεις μισθών. Σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ιδιαίτερα μετά το νόμο 3868/3-8-10, ο υποχρεωτικός περιορισμός των εφημεριών αφήνει πολλά τμήματα ακάλυπτα από γιατρούς για αρκετές ημέρες και αναγκάζονται οι γιατροί σε εκτέλεση απλήρωτων εφημεριών. Ειδικά στα επαρχιακά νοσοκομεία, που εφημερεύουν συνεχώς, σε τμήματα που έχουν 1 ή 2 ειδικούς γιατρούς, δεν υπάρχει για το μεγαλύτερο διάστημα του κάθε μήνα γιατρός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στις κλινικές. Σε επαρχιακά νοσοκομεία παρατηρήθηκε ακόμη και προσωρινή αναστολή ή υπολειτουργία κλινικών λόγω αδυναμίας κάλυψής τους με ιατρικό προσωπικό. Πρόσφατα, έγινε διακοπή των απογευματινών αιμοληψιών του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου νοσοκομείου, λόγω ελλείψεως νοσηλευτριών, με αποτέλεσμα την έλλειψη αίματος για την κάλυψη των αναγκών των κλινικών του νοσοκομείου.

Μεγάλες περικοπές επιβλήθηκαν στους μισθούς των γιατρών, λόγω των αναδρομικών κρατήσεων από 1/2010, όπως προέβλεπε το μνημόνιο και ο ασφαλιστικός νόμος. Απλήρωτες παρέμεναν για πολλούς μήνες σε κάποια νοσοκομεία οι εφημερίες των γιατρών.

Νέος ασφαλιστικός νόμος. Αύξηση των αιτήσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση (κυρίως γυναικών), λόγω του ασφαλιστικού νόμου (75 αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, πέραν των αναμενόμενων συνταξιοδοτήσεων).

Εξαγγελθείσες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και λοιπών νοσοκομειακών προμηθειών. Την αρχική οριζόντια μείωση των τιμών στα φάρμακα διαδέχθηκε η επανατιμολόγησή τους. Το αποτέλεσμα ήταν οι δραματικές ελλείψεις σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, μη εξαιρουμένων των ορθοπεδικών και γενικότερα των επεμβατικών. Σε πολλές περιπτώσεις τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να διακόψουν την επεμβατική χειρουργική με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λιμνάζουν στις κλινικές ή να κατευθύνονται υποχρεωτικά προς τον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρήθηκε επίσης στην αγορά αντιδραστηρίων για την σωστή λειτουργία των εργαστηρίων. Το Ιπποκράτειο παρέμεινε χωρίς γενικές αίματος, ηλεκτρολύτες και άλλες βιοχημικές εξετάσεις για περισσότερο από μήνα. Ελλείψεις παρατηρήθηκαν εξάλλου σε ανοσολογικές εξετάσεις και ταυτοποίηση των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι ασθενείς να παραμένουν επί μακρόν στα νοσοκομεία, αυξάνοντας το χρόνο και το κόστος νοσηλείας για τους ασφαλιστικούς φορείς. Επείγοντα χειρουργεία αναβάλλονται και προγραμματισμένα χειρουργεία πραγματοποιούνται με 3 και 4 μήνες αναμονή.

Αστοχίες και ερασιτεχνισμοί. Μετά την κατάργηση του Ογκολογικού τμήματος του ΑΧΕΠΑ υποχρεώθηκαν σε μεταφορά 1400 ασθενείς στο ήδη υπερφορτωμένο Θεαγένειο νοσοκομείο. Δικαιολογημένα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους φορείς των καρκινοπαθών για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς. Τελικά εξαγγέλθηκε επαναλειτουργία του τμήματος, αφού πρώτα διακυβεύθηκε η πορεία της θεραπείας των καρκινοπαθών λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των θεραπειών τους. Δυστυχώς και στο σχεδιασμό περισσεύει η επιπολαιότητα στις αποφάσεις του υπουργείου.

Αδράνεια και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων. Αναπόφευκτα, εξαιτίας της μονοδιάστατης προσήλωσης στην πολιτική των περικοπών, εμφανίστηκαν σημάδια ολιγωρίας και στην αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου. Δεν υπήρξε έγκαιρη προμήθεια φιαλών αίματος από το εξωτερικό, καθυστέρησε η αγορά αντιδραστηρίου, πολλές μονάδες ερυθρών έληξαν όπως και τα αιμοπετάλια που παρήχθησαν.

Έλλειψη προγραμματισμού και απουσία δημοσίων επενδύσεων στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. Τα κτηριολογικά προβλήματα και ο εκσυγχρονισμός του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων παραμένουν στις καλένδες. Στην αιχμή της τελευταίας επιδημίας αναδύθηκε το πρόβλημα του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων που σε κτήριο ηλικίας 120 ετών νοσηλεύει τα λοιμώδη περιστατικά, χωρίς όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και χωρίς ΜΕΘ.

Εξάλλου, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων αξονικών και της έλλειψης μαγνητικών τομογράφων από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα περιστατικά οδηγούνται σε ιδιωτικά απεικονιστικά κέντρα.

Από τη μέγγενη των αλόγιστων περικοπών δεν διέφυγαν ακόμα και επί σειρά ετών εφαρμοζόμενα προγράμματα αποσυλοποίησης, όπως το πρωτοπόρο στον τομέα του Πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Περίθαλψης (αναπήρων) Παιδιών του ιδρύματος Αγίου Δημητρίου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Χωρίς καμία ενίσχυση και υπό διωγμόν παραμένουν οι εργαζόμενοι και τα φιλοξενούμενα κακοποιημένα ή παραμελημένα παιδιά του Φιλοξενία στο χώρο του Παπαφείου εξαιτίας της παύσης χρηματοδότησης του φορέα. Τελικά το υπουργείο με περισσή αναλγησία προχώρησε στη διάλυση του φορέα.

ΕΚΑΒ. Εξίσου σημαντικά προβλήματα εμφανίζει και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας όπου παρατηρείται έλλειψη ασθενοφόρων (από 1 μόνο όχημα στους Νομούς Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Γρεβενών, Ημαθίας, Έδεσσας, Φλώρινας και Καστοριάς ενώ κανένα όχημα δεν διαθέτουν πόλεις όπως η Πτολεμαΐδα). Έχει ουσιαστικά σταματήσει η δρομολογηθείσα από την προηγούμενη κυβέρνηση αγορά ασθενοφόρων από τα Νοσοκομεία τα οχήματα των οποίων είναι στην πλειοψηφία τους σε κακή κατάσταση αφού έχουν εκτελέσει πάνω από 600.000 – 700.000 χιλιόμετρα. Λόγω των σημαντικών ελλείψεων αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται κανένα σημείο του εθνικού ή επαρχιακού οδικού δικτύου από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Οι υποσχέσεις της Υπουργού για προσλήψεις και για αποδέσμευση του ΕΚΑΒ από διακομιδές σε ιδιωτικές κλινικές και εκείνες της Διοίκησης του φορέα για σύσταση νέου Οργανισμού Λειτουργίας και αγορά ασθενοφόρων από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα παραμένουν μέχρι στιγμής ανεκπλήρωτες.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι

  • Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας κατέστη, αντί για ελεγκτικό, νομιμοποιητικό απλώς όργανο των υλοποιούμενων από τα νοσοκομεία προμηθειών.
  • Αποδείχθηκε «άνθρακας» αντί «θησαυρού» και η περιλάλητη ρύθμιση των χρεών του υπουργείου προς τις προμηθεύτριες εταιρίες τις οποίες πλήρωσαν… με άτοκους διαπραγματεύσιμους(;) τίτλους του Δημοσίου τους οποίους όμως για να ρευστοποιήσουν θα πρέπει να επιβαρυνθούν με σημαντική ζημία (discount).
  • Η πολιτική ηγεσία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, προχώρησε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες χωρίς προηγούμενη ουσιαστική διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επανειλημμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να προκληθεί σημαντική υστέρηση στις παρεχόμενες υπηρεσίες (απεργίες νοσοκομειακών και ιατρών του ΙΚΑ, νοσηλευτικού προσωπικού, κλειστά φαρμακεία). Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού και σύντομα θα αποδειχθούν ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές.
  • Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν προθέσεις συγχωνεύσεων φορέων (νοσοκομείων και ιδρυμάτων). Ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα και τη λειτουργικότητα των συγχωνεύσεων, είναι αναμφίβολα άκαιρες οι διαρροές αυτές τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο συγκροτημένο σχέδιο. Η προλείανση που επιχειρείται επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των εργαζομένων και των νοσηλευομένων, ιδιαιτέρως δε των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των χρονίως πασχόντων.

Διεύθυνση Πρόνοιας Ν. Θεσσαλονίκης

Ακόμα πιο δραματικά και άμεσα συνυφασμένα με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το χώρο της Πρόνοιας και αφορούν τη ζήτηση επιδομάτων και την αναζήτηση ασφαλιστικής κάλυψης. Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της Ν.Α Θεσσαλονίκης αποδίδουν δυστυχώς μία ζοφερή και επιδεινούμενη κοινωνική πραγματικότητα.

Επιδόματα:

Ανάμεσα στο 2009 και το πρώτο εξάμηνο του 2010 παρατηρήθηκε αύξησή τους κατά 12% που σε κάποιες κατηγορίες φτάνει μέχρι και το 27,3%.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2010 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 1038 ΆΤΟΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 2009 ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΤΑ 11,3%. Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΑ ΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΟ 22 ΜΕ 25%!!!

[Τα στοιχεία αφορούν το σύνολο των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνται από τη Διεύθυνση. Πρόκειται για οικονομικές ενισχύσεις προς διάφορες ευπαθείς ομάδες, πχ. σε διάφορες κατηγορίες αναπήρων, μονογονεικές οικογένειες (μόλις 45 Ευρώ το δίμηνο για κάθε παιδί), απόρους κλπ]

Ειδικότερα για το έκτακτο επίδομα-βοήθημα οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 47%. [το έκτακτο επίδομα-βοήθημα χορηγείται σε απόρους κατόπιν κοινωνικής έρευνας]

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη: Σημαντική αύξηση της τάξης του 21,5% κατά το Α΄ εξάμηνο σε σχέση με ολόκληρο το 2009(!) παρουσίασαν εξάλλου οι αιτήσεις για χορήγηση και θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας, γεγονός που αποδεικνύει την προσφυγή των πολιτών στην κρατική μέριμνα υπό το βάρος των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών. [το στοιχείο αναφέρεται στα βιβλιάρια της Πρόνοιας και αφορά σε ανασφάλιστους ή σε ανέργους που έχουν εξαντλήσει το χρόνο κάλυψης από το ταμείο ανεργίας, οι οποίοι προσφεύγουν στην Πρόνοια για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.]

Σε αντίστοιχα περίπου επίπεδα κινήθηκε και η χορήγηση πιστοποιητικών Οικονομικής Αδυναμίας που εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 28% (οι αιτήσεις) και 14,5% (οι εγκρίσεις). [το πιστοποιητικό αφορά σε ανασφάλιστους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα νοσηλείας τους]

Κρατική επιχορήγηση: Ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2010 για τη Διεύθυνση μειώθηκε κατά 20% περίπου με αποτέλεσμα να περιοριστεί αντίστοιχα η οικονομική ενίσχυση προς τα φιλανθρωπικά σωματεία και τους συλλόγους που υποστηρίζουν τη λειτουργία ειδικών παιδικών σταθμών και Ιδρυμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υποστήριξης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων. Πολλοί προνοιακοί φορείς αναγκάζονται σε υπολειτουργία με ορατό τον κίνδυνο να υποχρεωθούν σε παύση και να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο οι αποδέκτες των υπηρεσιών τους. [Η κάθε Νομαρχιακή Διεύθυνση Προνοίας επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με τη σειρά της ενισχύει οικονομικά τη λειτουργία πιστοποιημένων προνοιακών φορέων (φιλανθρωπικά σωματεία, ιδρύματα κλπ) στα γεωγραφικά της όρια]

Αδράνεια παρατηρείται εξάλλου στην αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου εξαιτίας του οποίου αρκετοί προνοιακοί φορείς ιδιωτικού δικαίου αδυνατούν να αδειοδοτηθούν με αποτέλεσμα να ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας τους.

Μείωση του προσωπικού στις υπηρεσίες: Παρά τη μεγάλη αύξηση όλων των παραπάνω δεικτών κοινωνικής ζήτησης και το συνεπαγόμενο φόρτο εργασίας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει σημαντική μείωση στο ανθρώπινο δυναμικό της που δυσχεραίνει το έργο των υπαλλήλων της και κυρίως την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το 2009 η Διεύθυνση αριθμούσε 77 μόνιμους και συμβασιούχους υπαλλήλους οι οποίοι περιορίστηκαν σε μόλις 55 (μείωση 28,5%) εντός του 2010, εξαιτίας της κατάργησης θέσεων συμβασιούχων και stage χωρίς την πρόβλεψη προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων.

Οι υπηρεσίες Πρόνοιας του Νομού Θεσσαλονίκης γίνονται συνεχώς αποδέκτες αιτημάτων ανασφάλιστων μικροεπιχειρηματιών που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και έχουν χρέη προς τους ασφαλιστικούς τους φορείς αλλά και εργαζομένων σε αυτές που σε κρίσιμη για το επαγγελματικό τους μέλλον ηλικία (50 ετών) αδυνατούν να βρουν θέσεις εργασίας και αναζητούν την υπαγωγή τους σε κάποιο επιδοματικό πρόγραμμα και την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης μέσω της Πρόνοιας. [το σχόλιο αναφέρεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους που για τους παραπάνω λόγους προσφεύγουν στη Διεύθυνση για να τύχουν ασφαλιστικής κάλυψης (Βιβλιάριο Προνοίας) ή κάποιου από τα παραπάνω αναφερόμενα επιδόματα (το εφάπαξ καταβαλλόμενο έκτακτο επίδομα-βοήθημα)].

Αυταπόδεικτα, τα δεδομένα αυτά παράγουν αυξημένα κόστη για το κοινωνικό κράτος. Μάλιστα, η παρατηρούμενη διαρκής αύξηση της ανεργίας θα επιτείνει το πρόβλημα.

Όλα τα παραπάνω τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας συνθέτουν ένα φαύλο κύκλο όπου στο όνομα των περικοπών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης συνειδητά θυσιάζεται το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών χωρίς όμως να επιτυγχάνεται τελικά η επιζητούμενη περιστολή των δαπανών.

Οι αναφερόμενες αδυναμίες-δυσλειτουργίες επιφέρουν ουσιώδη υποβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες και τελικά στην ποιότητα της ζωής των πολιτών. Το κοινωνικό κράτος χωλαίνει.

http://ndthessaloniki.gr/?p=1864

Αυτήν την οικονομική κατάσταση "ντρέπονται" να αναδείξουν στην ΝΔ ..

Η συγκριτική εικόνα της Ελλάδας σχετικά με το κόστος του χρήματος 
07/08/2008 
Τρίτη στην κατάταξη των χωρών με τις καλύτερες αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις, δεύτερη φθηνότερη στα νέα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τρίτη ή πρώτη από άποψη ακρίβειας στα νέα καταναλωτικά και στα παλαιά καταναλωτικά δάνεια αντίστοιχα. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει για τη χώρα μας...

κατά τη σύγκρισή της με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης σε ότι αφορά το κόστος χρήματος, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την εξέλιξη των επιτοκίων τον μήνα Ιούνιο.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την υψηλή κατάταξη των ελληνικών τραπεζών στις αποδόσεις για προθεσμιακές καταθέσεις έως 1 έτος, που μεσοσταθμικά διαμορφώθηκαν στο 4,84%, αμέσως μετά το 5,11% της Κύπρου και το 4,88% της Φινλανδίας. Στη στεγαστική πίστη, οι ελληνικές τράπεζες, προσφέρουν τα πιο ανταγωνιστικά επιτόκια (5,05%), αμέσως μετά το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται σε θέση αναπνοής με επιτόκιο 5,03%. Τα δύσκολα είναι στην καταναλωτική πίστη, όπου η σύγκριση δεν ευνοεί όσους Ελληνες, καταφεύγουν στις τράπεζες για νέο καταναλωτικό δάνειο. Το επιτόκιο που μεσοσταθμικά θα πληρώσουν διαμορφώνεται στο 8,65%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 3η πιο ακριβή θέση, αμέσως μετά την Πορτογαλία με 12,09% και την Ισπανία 9,25%. Το γεγονός μάλιστα ότι το 8,65% της Ελλάδος, αποτελεί μια μεσοσταθμική σύγκριση που περιλαμβάνει και τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων και τη μεταφορά υπολοίπων, δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για το κόστος των καταναλωτικών δανείων, που στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερο και προσεγγίζει εκείνο των πιο ακριβών χωρών. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προκύπτει και για το κόστος χρήματος με το οποίο επιβαρύνονται όσοι έχουν πάρει καταναλωτικό δάνειο κατά το παρελθόν, οι οποίοι πληρώνουν τα πιο ακριβά επιτόκια (8,13%) στην Ευρωζώνη. Αν πάντως οι αυξημένες καθυστερήσεις στην καταναλωτική πίστη, ερμηνεύουν τα αυξημένα επιτόκια, δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκή ερμηνεία για τα επιτόκια που πληρώνουν οι Ελληνες για υπερανάληψη, τα οποία είναι τα πιο ακριβά (14,49%) και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης.

Flashforward ΠΑΣΟΚ: Εγκαλούσε τη ΝΔ για τον εκτροχιασμό της οικονομίας αλλά ζητούσε και αυξήσεις, επιδόματα, φοροαπαλλαγές κ.λπ

Το Δημόσιο ευθύνεται για τα ελλείμματα
Το υπερτροφικό κράτος πρέπει να αντικατασταθεί με ένα μικρότερο, ικανότερο και αδιάφθορο

Του Νικου Νικολαου/ 3.08.2008

Η κυβέρνηση δεν κρύβει πια ότι τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε φέτος καλά και σπεύδει να πάρει μέτρα για να κλείσει τρύπες διαρροής δαπανών, προκαλώντας την οργή συνδικαλιστών που την κατηγορούν ότι ουσιαστικά ασκεί πολιτική λιτότητας εις βάρος των εργαζομένων.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ καταγγέλλει καθημερινά ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα, ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και η Ελλάδα θα τεθεί και πάλι υπό κοινοτική επιτήρηση, την ίδια στιγμή ανενδοίαστα υποστηρίζει όλα τα αιτήματα των συνδικαλιστών και καλεί την κυβέρνηση να δώσει αυξήσεις, επιδόματα, φοροαπαλλαγές κ.λπ.

Μέσα σε αυτό το θέατρο πολιτικής υποκρισίας και παραλογισμού, οι πολίτες είναι φυσικό να αγωνιούν για την πορεία της οικονομίας μας που ήδη βρίσκεται στη μέγγενη της διεθνούς κρίσης και να διερωτώνται αν τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν επίγνωση των ευθυνών τους και θα αποφασίσουν κάποτε να συνεργασθούν για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα που τα ίδια με τη φαυλοκρατική τους πολιτική δημιούργησαν.

Διακομματική ευθύνη

Διότι η αλήθεια είναι ότι τα ελλείμματα στον δημόσιο τομέα, είναι αποτέλεσμα διαχρονικής και διακομματικής ευθύνης. Απ’ ό,τι ενθυμούμαι, από το 1963 που η τότε κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου παρέλαβε το κρυφό περίσσευμα του προϋπολογισμού που άφησε φεύγοντας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όλοι οι μετέπεια προϋπολογισμοί της Ελλάδος ήσαν ελλειμματικοί! Βέβαια, ο κ. Κων. Σημίτης ισχυρίσθηκε ότι ως πρωθυπουργός πέτυχε το 2002 να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, αλλά διαψεύσθηκε σε λίγες εβδομάδες από τη Eurostat, η οποία όταν εξέτασε τα στοιχεία, βρήκε έλλειμμα 4% του ΑΕΠ!

Γιατί, όμως, όλοι σχεδόν οι προϋπολογισμοί του μεταπολεμικού ελληνικού κράτος ήταν ελλειμματικοί; Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα αυτά τα χρόνια τα κόμματα που κυβέρνησαν, αντί να φτιάξουν ένα κράτος - επιτελείο για την οικονομία με ισχυρό κοινωνικό δίκτυο, κατασκεύασαν ένα πολυπλόκαμο κρατικό μηχανισμό με μια πληθώρα δημοσίων υπαλλήλων, τους οποίους προσέλαβαν με κομματικά κριτήρια για να τους έχουν ως δυναμική βάση αλίευσης ψηφοφόρων. Η πληθώρα των υπαλλήλων στην κρατική διοίκηση και στους δημόσιους οργανισμούς, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της αξιοκρατίας και τη χαμηλή παραγωγικότητά τους, έχει οδηγήσει σε έναν κρατικό υδροκεφαλισμό που εξαντλεί κάθε ικμάδα της οικονομίας.

Το 1986, όταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο κ. Κων. Σημίτης και εφάρμοζε την άγρια λιτότητα του σταθεροποιητικού προγράμματος, η ΕΟΚ για να μας βοηθήσει μας έδωσε ένα δάνειο 2 δισ. δολαρίων, αλλά μας έθεσε ως όρο την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, αξιώνοντας συγκεκριμένα να περιορισθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στα απολύτως αναγκαία όρια. Συγκεκριμένα, ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Ντελόρ ζήτησε από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου να θεσπίσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία για κάθε πέντε δημόσιους υπαλλήλους που θα αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης, θα προσλαμβανόταν μόνο ένας. Ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε από τη Βουλή, αλλά ο Ανδρέας και ο Σημίτης τον έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια γιατί ήθελαν ψήφους, συνέχισαν λοιπόν να προσλαμβάνουν στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ και το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το 2004, συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων, διπλάσιο αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο σε σχέση με το ’86 που ψήφισε τον νόμο για τη μείωση του δημόσιου τομέα.

Η Νέα Δημοκρατία σαν κυβέρνηση από το 2004 και μετά πήρε μερικά μέτρα για να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά και μείωσε το έλλειμμα από 7,4% του ΑΕΠ το 2004 στο 3% το 2007, αλλά συνέχισε και αυτή τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και δεν έκανε τίποτε για να αποκαταστήσει την αξιοκρατία και να βελτιώσει την αποδοτικότητα του κρατικού μηχανισμού που συνεχίζει να παράγει διαφθορά και γραφειοκρατία. «Δίνουμε λεφτά σε μισθούς και οι υπάλληλοι δεν είναι στη θέση τους», παραπονείται ο αρμόδιος για τις δαπάνες του προϋπολογισμού υφυπουργός κ. Λέγκας. Και προφανώς δεν έχει άδικο, αφού το 70% και πλέον των δαπανών του προϋπολογισμού πηγαίνουν για πληρωμή μισθών, συντάξεων και για επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ανελαστικότητα δαπανών

Αυτή η ανελαστικότητα των δαπανών του προϋπολογισμού λόγω της πληθώρας των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με την αδυναμία (σκόπιμη και ψηφοθηρική) του κράτους να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που ασκούν φανερά και προκλητικά οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μη εκδίδοντας αποδείξεις, είναι η μία και μοναδική αιτία που εξηγεί τη χρόνια ελλειμματικότητα του προϋπολογισμού, η οποία όμως εφέτος τείνει όντως να καταστεί ιδιαίτερα κρίσιμη και επικίνδυνη, γιατί συμπίπτει με τη δοκιμασία της οικονομίας μας από τη διεθνή πιστωτική αναταραχή, την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των βασικών τροφίμων και από τη συρρίκνωση της αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2008, η άνοδος του πληθωρισμού στο 5%, η πτώση στην κατανάλωση λόγω του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, η επιβράδυνση των επενδύσεων, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 500 εκατ. πρόσθετες δαπάνες για πληρωμή τόκων, αποτελούν τους κόκκινους δείκτες που προμηνύουν επιδείνωση στα ελλείμματα του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα η μείωση των εξαγωγών, αλλά και του τουρισμού αποκαλύπτουν μια ανησυχητική πτώση της ανταγωνιστικότητας.

Μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες, ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών και η ένταση της δίωξης της φοροδιαφυγής είναι πλέον μονόδρομος για την κυβέρνηση. Ηδη με εντολή Καραμανλή, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων ή επιχορηγουμένων από τον κρατικό προϋπολογισμό δημοσίων επιχειρήσεων, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο καταθέτει στη Βουλή ένα σημαντικό νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζονται κανόνες για τον έλεγχο και τη διαφάνεια της οικονομικής κατάστασης των Οργανισμών του Δημοσίου (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης).

Θετικά μέτρα αναμφίβολα και τα δύο, αλλά θα αποδειχθούν εμβαλωματικά αν δεν ενταχθούν σε μια μελετημένη, προγραμματισμένη και συνεπή πολιτική σταδιακής μείωσης του μεγέθους του δημόσιου τομέα. Το μεγάλο κράτος πρέπει να αντικατασταθεί από ένα μικρότερο, ικανότερο και αδιάφθορο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_03/08/2008_280030

ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΚΗ, Ο ΛΑ(Γ)ΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΕΛΑΒΕ… Μερικά κρίσιμα σημεία από τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή και την παραπομπή του Άκη…

- Η σύμβαση που ο Άκης Τσοχατζόπουλος εισηγήθηκε και το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε είναι λεόντειος για το ελληνικό δημόσιο. Έδεσε τη χώρα για δεκαετίες.

- Η Νέα Δημοκρατία ήδη από το 1998 ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε τη σκανδαλώδη αυτή προσπάθεια του Άκη Τσοχατζόπουλου, όπως και τη σύμβαση που υπογράφηκε.

- Σύμφωνα με τη δικογραφία αλλά και τα στοιχεία της Γερμανικής Δικαιοσύνης και σ’ αυτή την υπόθεση εμφανίζονται οι «γνωστοί-άγνωστοι» λογαριασμοί, εταιρείες και πρόσωπα που- κατά σύμπτωση- πρωταγωνιστούσαν ή συμμετείχαν και στις υποθέσεις TOR και SIEMENS.

- Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ως Υπουργός Άμυνας και το ΚΥΣΕΑ της εποχής εκείνης –σύμφωνα με τη δικογραφία- δεν προστάτευσαν την μυστικότητα των αποφάσεων πριν καν ληφθούν! Με άλλα λόγια η HDW γνώριζε τις αποφάσεις πριν καν ληφθούν. Αυτό συνιστά παραβίαση μυστικών της Πολιτείας- κατασκοπεία, αδίκημα που τιμωρείται με 20ετή κάθειρξη.

- Αντιλαμβανόμαστε την προσωπική πίκρα του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρ’ ολίγον να τον εκλέξει πρωθυπουργό το 1996, σήμερα τον παραπέμπει στη Δικαιοσύνη και μάλιστα με αδικήματα που τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη.

- Το ΠΑΣΟΚ παρήγγειλε, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε αυτά τα υποβρύχια.

- Η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε τη λεόντειο αυτή σύμβαση, ως κυβέρνηση προστάτευσε στο ακέραιο το εθνικό και δημόσιο συμφέρον.

- Όσοι υποκριτικά μιλάνε για «γαλαζο-πράσινο» σκάνδαλο ας μας εξηγήσουν: τα υποβρύχια είχαν ή δεν είχαν τεχνικά προβλήματα; Καλώς ή κακώς δεν τα παρέλαβαν ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ας μας εξηγήσουν όμως γιατί επί κυβερνήσεων της ΝΔ κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή, πιέζοντας για την παραλαβή των υποβρυχίων; Μήπως και σε αυτή την περίπτωση έδρασαν ως ΛΑγΟΣ;

- Η Νέα Δημοκρατία πρώτη ζήτησε να διερευνηθεί η σκοτεινή αυτή ιστορία από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης μέχρι και σήμερα, ώστε να λάμψει η αλήθεια. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της.

http://ndthessaloniki.gr/?p=1872