01 Μαΐου 2011

Φωτόπουλος επί ΝΔ: Κράτος εν κράτει-Μπουκάρει στο γραφείο του Προέδρου της ΔΕΗ και τον απειλεί!!!

Ανασύρθηκε το "μαύρο" κουτί του Μπόιγκ της Air France που κατατέπεσε στον Ατλαντικό το 2009

Η ερευνητική ομάδα, που είναι υπεύθυνη για την ανάσυρση του Μπόιγκ της Αir France, που κατέπεσε την 1η Ιουνίου 2009 στον Ατλαντικό, ανοιχτά της Βραζιλίας, εντόπισε σήμερα το πρωί, το μαύρο κουτί (Flight Data Recorder), που όπως θα δείτε στις εικόνες είναι κόκκινο. Το μαύρο κουτί ανασύρθηκε τελικά αργά το απόγευμα από το πλοίο που κάνει την ανάσυρση, το Ile de Sein.

Δείτε τις φώτο:

APU

APU

APU

http://www.bea.aero/en/enquetes/flight.af.447/info01may2011.en.php

Αυγά στο Σκανδαλίδη... γιούχα στη Ραγκούση-Νταλάρα

Αυγά δέχθηκε το απόγευμα ο Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης μπαίνοντας στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Ηρακλείου. Οι κτηνοτρόφοι δεν περίμεναν καν ν' ακούσουν τα ψέμματά του και τον άρχισαν με το καλησπέρα...

Μια απ' τα ίδια και για την ξαδέρφη του Υπ. Εσωτερικών, Άννα Νταλάρα, η οποία αποδοκιμάστηκε έντονα σε εμφάνισή της στα Σούρμενα...

Βέβαια όσα αυγά ή γιούχα κι αν φάνε δεν πρόκειται ν' αλλάξει κάτι... μέχρι να τ' αποφασίσει το MEGA

«Μπαούλο» στο ξύλο έκαναν τους εργάτες, παλαιότερα την Πρωτομαγιά, οι σοσιαλιστές ηγέτες...

Διαβάστε σε παλαιότερό μας άρθρο, τι δεν σας λένε για την "εργατική" Πρωτομαγιά και τι συνέβη πραγματικά το 1936 στη Θεσσαλονίκη...εδώ

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

«Ο κ. Ραγκούσης, με σημερινές του δηλώσεις, προσπάθησε να εμφανιστεί σαν Πόντιος Πιλάτος απέναντι στους συντρόφους του, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που απειλούν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι.

Ο κατά τα άλλα συντονιστής της κυβέρνησης, σε ρόλο ανεύθυνου παρατηρητή, παρακολουθεί το μισό ΠΑΣΟΚ να στρέφεται εναντίον του άλλου μισού, που απειλεί να κρατήσει όμηρο την κοινωνία.

Θα ήταν ενδιαφέρον να πει - αλλά το ξέχασε -για τη στάση που κρατούσε ο ίδιος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όταν υποστήριζε άκριτα, το Μάρτιο του ’08, τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, όπως και κάθε άλλη κινητοποίηση.

Όπως ξέχασε να πει το παραμικρό και για το γεγονός ότι είναι ο σημερινός υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου - που τότε ήταν “αδελφός” του κυρίου Φωτόπουλου και σήμερα φοβάται να σταθεί απέναντί του - που είχε εισβάλει, μαζί με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, στο Δ.Σ. της εταιρίας για να ματαιώσουν, με το “έτσι θέλω”, αποφάσεις, που σήμερα λένε ότι θέλουν να προωθήσουν.

Δυστυχώς, οι άνεμοι που έσπερναν τότε γίνονται θύελλα σε βάρος του λαού, σήμερα».

Λιβύη: Αναχωρεί το προσωπικό του ΟΗΕ από την Τρίπολη λόγω των ταραχών-Καταδικάζουν τις επιθέσεις Αγγλία-Ιταλία

Το διεθνές προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ετοιμάζεται να αναχωρήσει από την Τρίπολη λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη λιβυκή πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του Οργανισμού σήμερα.

"Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζεται για αναχώρηση" ανέφερε η Στέφανι Μπάνκερ, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

"Επικρατεί μεγάλη αναταραχή στην Τρίπολη και γιαυτό αποφασίστηκε η αναχώρηση" κατέληξε η κ.Μπάνκερ.

Βρετανία: Λονδίνο και Ρώμη καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον πρεσβειών στη Λιβύη· η Βρετανία απέλασε το Λίβυο πρεσβευτή.

Το Λονδίνο αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν η βρετανική πρεσβεία και άλλες διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών και οργανισμών στην Τρίπολη.

"Η Σύμβαση της Βιέννης απαιτεί από το καθεστώς του Καντάφι να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές στην Τρίπολη. Παραλείποντας το, παραβίασε και πάλι τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες του", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.

"Κατά συνέπεια, αποφάσισα να απελάσω τον πρεσβευτή της Λιβύης" ο οποίος έχει στη διάθεσή του "είκοσι τέσσερις ώρες για να φύγει από τη χώρα", συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι "οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών δεν θα αποδυναμώσουν την απόφασή μας να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό στη Λιβύη".

Από τη Ρώμη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κατήγγειλε επίσης τους "βανδαλισμούς" που σημειώθηκαν σε πολλές ξένες πρεσβείες, μεταξύ των οποίων και η ιταλική, στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πρεσβεία αλλά και η κατοικία του Ιταλού πρεσβευτή λεηλατήθηκαν. Η πρεσβεία έχει κλείσει από τα μέσα Μαρτίου και οι διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στην Ιταλία.

Το υπουργείο κατήγγειλε "το καθεστώς του Καντάφι" που δεν φρόντισε για την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών. Η Ρώμη επέδωσε επίσημη νότα διαμαρτυρίας μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Τρίπολη, η οποία έχει αναλάβει προσωρινά να εκπροσωπεί τα ιταλικά συμφέροντα στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η Ιταλία διατηρούσε μέχρι πρόσφατα στενές σχέσεις με το λιβυκό καθεστώς. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη φιλίας τον Σεπτέμβριο του 2008 αλλά το Σάββατο ο Μουάμαρ Καντάφι απείλησε ευθέως να "μεταφέρει τη μάχη" σε ιταλικό έδαφος.

Λιβύη: Η πρεσβεία της Ιταλίας στην Τρίπολη έπιασε φωτιά, σύμφωνα με έναν μάρτυρα.

Πυκνός καπνός υψώνεται από την πρεσβεία της Ιταλίας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπως ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας από την Τρίπολη.

"Βρίσκομαι στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Βλέπω τον καπνό να βγαίνει από την πρεσβεία. Το κτίριο καιγόταν. Δεν υπάρχει κανείς εκεί, παρά μόνο ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας για να σταματήσει όσους έρχονται", είπε ο μάρτυρας μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι περισσότερες δυτικές χώρες απομάκρυναν από την Τρίπολη τους διπλωματικούς υπαλλήλους τους όταν ξεκίνησαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, πριν από μερικές εβδομάδες.

173.000.000 ευρώ για συντάξεις …Εθνικής Αντίστασης , 67 χρόνια μετά την Κατοχή…

Η κυβέρνηση ούτε που αναφέρει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης για να μην δυσαρεστήσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της.

Διαβάστε μερικά στοιχεία για τις συντάξεις των ...αντιστασιακών. Δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα:

(τα στοιχεία είναι από παλαιό άρθρο της εφημερίδας ΒΗΜΑ)
- Έχουν αναγνωριστεί περισσότεροι από 260.000.

-Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 1989 είχαν ήδη αναγνωριστεί 171.371 αντιστασιακοί.

-Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε την αναστολή του νόμου, οποίος όμως τέθηκε και πάλι σε ισχύ με τις διατάξεις του νόμου 2320/1995.

-Την περίοδο 1996-2002 αναγνωρίστηκαν ως αντιστασιακοί 79.910 άτομα, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν γεννηθεί μετά το 1930.

-Η πλειονότητα των ατόμων που αναγνωρίστηκαν ως αντιστασιακοί,την περίοδο της Κατοχής ήταν νήπια ή είχαν ηλικία οχτώ-δέκα έτη.

-Όσο περνούν τα χρόνια οι αντιστασιακοί αντί να ελλαττώνονται, αυξάνονται. Π.χ στον Ν.Άρτας την περίοδο 1984-1989 αναγνωρίστηκαν 2.695 άτομα, ενώ την περίοδο 1997-2001 αναγνωρίστηκαν 9.988

-Τα παιδιά των …αντιστασιακών καταλαμβάνουν κατ' εξαίρεση το 5% των θέσεων που προκηρύσσονται στα ΝΠΔΔ ενώ στις προσλήψεις που πραγματοποιούνται στον δημόσιο τομέα υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ επιδοτούνται με επιπλέον μόρια 10% και αποκτούν σημαντικό προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν έφτιαχνε τον προυπολογισμό, δεν απόρησε με τα 173.000.000 που θα χρειαστούν για "θύματα πολέμου και αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης".

Έχουν περάσει 70 χρόνια από την Κατοχή. Πόσοι πια είναι οι αντιστασιακοί που ζούνε ακόμα;

Προσέξτε στον παρακάτω πίνακα ότι τα έξοδα για τις συντάξεις των αντιστασιακών είναι περισσότερα από τα έξοδα για συντάξεις κληρικών και υπαλλήλων ΟΣΕ μαζί.



(όποιος θέλει ας δει και το ΦΕΚ Β 552/14-5-2001 όπου ολόκληρα χωριά θυμούνται , περίπου 20 χρόνια μετά τον νόμο του Α.Παπανδρέου, ότι ήταν ...αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης)

kolotoubes.blogspot.com

Ο κ. Παπανδρέου έχει «πολύ κοντή και επιλεκτική μνήμη»!

Ποιος «Βύθισε τη Χώρα στην ανασφάλεια» κ. Παπανδρέου;

Ο Πρωθυπουργός Των Ελλήνων κ. Γ. Α. Παπανδρέου κατά το υπουργικό συμβούλιο άσκησε σκληρή κριτική σε όσους κινδυνολογούν και βυθίζουν τη χώρα στην ανασφάλεια, είτε πρόκειται για την αντιπολίτευση είτε για τα ΜΜΕ είτε δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές.

Ο κ. Παπανδρέου μάλλον έχει «πολύ κοντή και επιλεκτική μνήμη»! «Κοντή» γιατί δεν θυμάται ποιος είπε το «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα»!

Πέρασαν μόλις 18 μήνες, που σε όλα τα «μήκη και πλάτη» του πλανήτη και σε όλα τα ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας, ο ίδιος προσωπικά διέσυρε την χώρα και τους πολίτες της!

Έχει «επιλεκτική μνήμη» γιατί
«ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους», στην αντιπολίτευση- στα ΜΜΕ - στους αναλυτές και δεν τολμά να κατονομάσει την κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία πρώτη απ’ όλους μίλησε μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για τ’ ότι πρέπει να γίνει «αναδιάρθρωση του χρέους μας».

Επίσης δεν τολμά να κατονομάσει τον ...πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη ο οποίος πριν 10 μέρες, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Καθημερινή», μίλησε για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του Χρέους.

Όπως δεν θυμάται ότι πριν λίγες μέρες και άλλοι βουλευτές του ΠαΣοΚ συμφώνησαν με την κ. Παπανδρέου και τον κ. Σημίτη.

Προφανώς τους ξέχασε..!

Πάντως, είχε δίκιο, γιατί, δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί που κινδυνολογούν και βυθίζουν τη χώρα στην ανασφάλεια, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, περιλαμβανομένων βεβαίως του ιδίου προσωπικά και των υπουργών του.

Και μάλιστα από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας, τον Οκτώβριο του 2009!

Εκτός όλων των άλλων είναι και δειλός;

Στάθης Σαραφόπουλος

emprosdrama.blogspot.com

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗ REALNEWS

«Ο Γ. Παπανδρέου, στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά, προσποιείται πως δεν βλέπει τα δεκάδες χιλιάδες λουκέτα, την ανεργία που εκτινάσσεται στα ύψη, την ύφεση που βαθαίνει, τον πληθωρισμό που σκαρφαλώνει στα πιο ψηλά επίπεδα. Μιλά για δικαιώματα των εργαζόμενων, που υπάρχουν -όπως λέει- στα χαρτιά και δεν βρίσκει ούτε λέξη αυτοκριτικής για αυτά που έφεραν οι πολιτικές του.

Τραγική ειρωνεία, όμως, την ώρα που τα λέει αυτά ο κ. Παπανδρέου, ένας ακόμη κορυφαίος υπουργός του, προσπαθώντας να διαχωρίσει τη θέση του από το κυβερνητικό σκορποχώρι, ομολογεί ότι η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, της καταλογίζει αδεξιότητες, καθυστερήσεις και αμηχανία. Ενώ ταυτόχρονα στρώνει χαλί για πρόσθετα σκληρά μέτρα.

Το συμπέρασμα είναι ένα:

Όσο αποτυγχάνουν στην άσκηση πολιτικής, τόσο επιδίδονται στην άσκηση αντιπολίτευσης, εναντίον του εαυτού τους».

Το βίντεο της "γέννησής" του έδωσε στη δημοσιότητα ο Ομπάμα

Με ιδιαίτερο αυτοσαρκασμό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει σε μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί τον τόπο γέννησής του, κατά το ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Τραμπ, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους στις προεδρικές εκλογές του 2012, επιμένει ότι ο Ομπάμα έχει γεννηθεί στην Κένυα και επομένως η εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ ήταν παράνομη. Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα το αυθεντικό πιστοποιητικό γέννησής του, καταρρίπτοντας αυτόν τον ισχυρισμό.

Όμως το βράδυ του Σαββάτου ο Ομπάμα αποφάσισε να διασκεδάσει το κοινό του, σε βάρος του Τραμπ, ο οποίος παρεβρισκόταν στο δείπνο, προειδοποιώντας ότι επρόκειτο να δείξει το "επίσημο βίντεο της γέννησής του", ως επιπρόσθετη απόδειξη.

"Σας προειδοποιώ. Κανείς δεν έχει δει αυτό το βίντεο εδώ και 50 χρόνια, ούτε ακόμη κι εγώ", είπε.

Τότε, στην τεράστια οθόνη της αίθουσας συνεστιάσεων του ξενοδοχείου Χίλτον άρχισαν να προβάλλονται οι αρχικές σκηνές της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Ο βασιλιάς των λιονταριών", που δείχνουν τη γέννηση του μικρού Σίμπα στην... Κένυα.

Το κοινό ξέσπασε σε ασυγκράτητα γέλια, αλλά ο Ομπάμα, για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα πάρει στα σοβαρά την ταινία, πρόσθεσε: "Θέλω να αποσαφηνίσω στο τραπέζι του καναλιού Fox News ότι πρόκειται για αστείο. Αυτό δεν ήταν το πραγματικό βίντεο της γέννησής μου. Ήταν ένα παιδικό κινούμενο σχέδιο. Ρωτήστε στην Ντίσνεϊ αν δεν με πιστεύετε. Εκεί έχουν την αυθεντική ταινία"

Οι Αμερικανοί πρόεδροι συχνά αυτοσαρκάζονται στο δείπνο των ανταποκριτών και ο Ομπάμα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Απαντώντας στους επικριτές του που τον κατηγορούν για αλαζονεία, απάντησε: "Έχω βρει ένα εξαιρετικό εργαλείο που με βοηθά σ' αυτόν τον τομέα: τα νούμερα των δημοσκοπήσεων".

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι έχει απογοητεύσει ακόμη και την "περιφέρεια" που τον έχει υποστηρίξει περισσότερο απ' όλους τους άλλους: τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. "Τις προάλλες ο Ματ Ντέιμον είπε ότι είναι απογοητευμένος με την απόδοσή μου. Τι να πω Ματ... μόλις είδα το Adjustment Bureau", χαριτολόγησε.

Βλέποντας στο κοινό του τη Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Μισέλ Μπάτσμαν, από τη Μινεσότα, μια Πολιτεία που συνορεύει με τον Καναδά, δεν δίστασε να την πειράξει: "Η Μισέλ Μπάτσμαν σκέφτεται να κατέβει για πρόεδρος, κάτι παράξενο, αφού μαθαίνω ότι γεννήθηκε στον Καναδά. Ναι Μισέλ, για να ξέρεις, έτσι ξεκινάνε όλα..." είπε.

Βρετανία: Δεν έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του γιου του Καντάφι σε αεροπορικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Η Βρετανία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που φέρουν να έχει σκοτωθεί σε αεροπορικό βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άλιστερ Μπερτ.

"Δεν έχουμε επιβεβαίωση μέχρι στιγμής. Πρόκειται ακόμη για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Φοβούμαι ότι δεν ξέρουμε τι ισχύει", είπε ο Μπερτ όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Sky News για την ανακοίνωση της λιβυκής κυβέρνησης ότι ένας γιος του Καντάφι και τρία εγγόνια του σκοτώθηκαν στην Τρίπολη τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Ο Μπερτ σχολίασε ότι συχνά τα στρατιωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου τοποθετούνται σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι.

ΕΙΠΑΝ....

ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ…..
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ!
(Ιωσήφ Στάλιν)

ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ
ΑΠΛΩΣ…

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ !!!

(Πασοκ )

Koυκίδης-Γλέζος: Τι συνέβη με την ελληνική και την γερμανική σημαία, στην Ακρόπολη, τις πρώτες ημέρες της γερμανικής Κατοχής, το 1941;


Στις αρχές της γερμανικής Κατοχής, στην Ελλάδα, το 1941, δύο γεγονότα που φέρονται να συνέβησαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σκόρπισαν ρίγη εθνικής υπερηφάνειας στους Έλληνες, ενώ έγιναν αντικείμενο διεθνούς θαυμασμού απ’ όσους μάχονταν τον Άξονα. Το πρώτο γεγονός που αναφέρεται, είναι η πτώση από την Ακρόπολη, στις 27 Απριλίου 1941, κάποιου ονόματι Κωνσταντίνου Κουκίδη (γράφεται και Κουκκίδης), ο οποίος εκτελώντας χρέη φρουρού της ελληνικής σημαίας, αρνήθηκε να την υποστείλει και να αναρτήσει στην θέση της την γερμανική με την σβάστικα.


Ο Κώστας Κουκίδης φέρεται να τυλίχτηκε με την ελληνική σημαία και να πήδηξε από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, βρίσκοντας τραγικό θάνατο. Το δεύτερο γεγονός, αφορά την υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη, έναν περίπου μήνα αργότερα, στις 30 Μαΐου 1941, από τους Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα.


Και οι δυο αυτές περιπτώσεις τόλμης, θάρρους και αυτοθυσίας, παρ’ ότι φαίνεται να έχουν ίχνη αληθείας, εν τούτοις, είναι αμφίβολο αν ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν (ή δεν υπάρχουν) στοιχεία που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.


Κωνσταντίνος Κουκίδης
Σχετικά με την περίπτωση του Κωνσταντίνου Κουκίδη, υπάρχουν 2-3 εκδοχές. Η πιο διαδεδομένη, είναι ότι ήταν εύζωνος, ο οποίος ήταν φρουρός στην Ακρόπολη, στις 27 Απριλίου 1941, την πρώτη ημέρα παρουσίας δηλαδή των Γερμανών στην Αθήνα. Όταν ένα γερμανικό απόσπασμα με επικεφαλείς τον λοχαγό Γιάκομπι (Peter Jacoby) και τον υπολοχαγό Έλσνιτς (Georg Elsnits), ανέβηκαν στην Ακρόπολη για να αναρτήσουν την γερμανική σημαία, ζήτησαν από τον Κουκίδη να υποστείλει την ελληνική. Σ’ αυτό το σημείο, σύμφωνα με μια εκδοχή, ο Κουκίδης βουβός και βουρκωμένος κατέβασε την ελληνική σημαία, τύλιξε το κορμί του μ’ αυτή και πήδηξε από την Ακρόπολη. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Κουκίδης αρνήθηκε να την υποστείλει και το χρέος αυτό ανέλαβε ένας Γερμανός στρατιώτης, ο οποίος αφού υπέστειλε την ελληνική σημαία, την δίπλωσε και την παρέδωσε στον Κουκίδη που στην συνέχεια πήδηξε μαζί μ’ αυτήν απ’ την Ακρόπολη.


Οι έρευνες που έχουν γίνει έκτοτε, δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν κανέναν στρατιώτη ή εύζωνο στα στρατιωτικά αρχεία, με το όνομα Κωνσταντίνος Κουκίδης, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά. Ως απάντηση σ’ αυτή την αδυναμία έρχεται μια άλλη εκδοχή που λέει ότι ο Κουκίδης δεν ήταν στρατιώτης και δεν βρισκόταν μ’ αυτή την ιδιότητα στην Ακρόπολη (κάτι τέτοιο δεν προβλέπονταν ούτως ή άλλως όμως, καθώς είχε ήδη συναφθεί συνθήκη ανακωχής-παράδοσης με την Γερμανία). Ο Κωνσταντίνος Κουκίδης, σύμφωνα με τον συγγραφέα Ιωάννη Γιαννόπουλο (βιβλίο «Μυστική Ακρόπολη»), «Είναι μόλις 17 χρονών και μέλος της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ). Μόλις χθες (σ.σ: 26 Απριλίου 1941), η τοπική επιτροπή της Νεολαίας του Θησείου απεφάσισε όπως τα νεαρά της μέλη εκτελούν τα καθήκοντα του φρουρού της σημαίας μέχρις ότου το κατοχικό κράτος θα απεφάσιζε -με την συνεργασία των κατοχικών δυνάμεων- το τι θα έμελλε να γίνει».


Πάντως, αργότερα ο Γερμανός στρατηγός φον Στούμε έδωσε διαταγή και στις 3 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, της πρώτης μέρας της Κατοχής, υψώθηκε στην Ακρόπολη και το Δημαρχείο και η ελληνική σημαία, δίπλα από τη γερμανική. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι προαναφερθέντες Γερμανοί αξιωματικοί, Γιάκομπι και Έλσνιτς, αναγνωρίζοντας το ηρωικό της πράξεως του Κουκίδη, ζήτησαν άδεια και την έλαβαν από την γερμανική διοίκηση (Βέρμαχτ) να αναρτείται και η ελληνική σημαία στην Ακρόπολη, όπως κι έγινε. Αυτή η εκδοχή όμως δεν φαίνεται να συμφωνεί με το γεγονός (που εμμέσως πάντως, επιβεβαιώνει το συμβάν) ότι γερμανική στρατιωτική διοίκηση Αθηνών υποχρέωσε την προδοτική κυβέρνηση Τσολάκογλου να δημοσιεύσει στον Τύπο ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο φρουρός της σημαίας μας, υπέστη έμφραγμα από την συγκίνηση όταν του ζητήθηκε να την παραδώσει.


Κάποια άλλα στοιχεία που φαίνεται να συνηγορούν υπέρ τού ανωτέρω ηρωικού γεγονότος και των οποίων γίνεται επίκληση, είναι τα εξής:


1. Η δήλωση τού επί κεφαλής τής Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού (Δ.Ι.Σ.), ότι πράγματι εκ των ιστορικών αρχείων, εμφαίνεται ότι «ο φρουρός στρατιώτης τής σημαίας ηυτοκτόνησεν περιβληθείς ταύτην».


2. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, στα απομνημονεύματά του, αναφέρει ότι: «Ο Έλλην φρουρός τής Ελληνικής σημαίας επί τής Ακροπόλεως, μή θελήσας νά παραστή μάρτυς τού θλιβερού θεάματος τής αναρτήσεως τής εχθρικής σημαίας, ώρμησεν εκ τής Ακροπόλεως κρημνισθείς καί εφονεύθη. Εκάθησα στό γραφείον μου περίλυπος μέχρι θανάτου καί δακρύων…».


3. Η εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε στις 9 Ιουνίου 1941, σε δημοσίευμα με τίτλο «A Greek carries his flag to the death» (Ένας Έλληνας φέρει την σημαία του έως τον θάνατο) γράφει: «Ο Κώστας Κουκίδης, Έλληνας στρατιώτης ο οποίος φρουρούσε το εθνικό σύμβολο των Ελλήνων πάνω στην Ακρόπολη, τυλιγμένος με την Γαλανόλευκη, εφόρμησε στο κενό και αυτοκτόνησε (27/4/1941)».


4. Ο Νίκολας Χάμοντ (Nicolas Hammond), καθηγητής τού Πανεπιστημίου τού Κέμπριτζ, αξιωματικός Ειδικών Επιχειρήσεων Καΐρου στην Ελλάδα κατά την Κατοχή, γράφει: «Την 27ην Απριλίου 1941, λίγο προτού χαράξει, όλα ήσαν κλειστά. Τότε έμαθα ότι οι Γερμανοί διέταξαν τον φρουρό τής Ακροπόλεως να κατεβάσει το ελληνικό σύμβολο. Πράγματι, εκείνος την υπέστειλε. Τυλίχθηκε με αυτήν και αυτοκτόνησε, πέφτοντας από τον βράχο…».


5. Μια αναφορά του λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη στο διήγημά του «Τα άλογα του Κουπύλ», που γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1944: «…την κατέβασε, τυλίχθηκε μέσα κι έπεσε χωρίς ηρωισμούς απ’ το βράχο».


6. Το Λεύκωμα «Έπεσαν για τη ζωή», του ΚΚΕ: «Τη στιγμή που άλλοι έδιναν γη και ύδωρ στους χιτλερικούς, ο Έλληνας στρατιώτης, πιστός στα πατριωτικά ιδανικά, προτίμησε να αυτοκτονήσει τυλιγμένος με τη γαλανόλευκη, πέφτοντας από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παρά ν’ ανεβάσει στον ιστό τη σβάστικα».


7. Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα τού αντιστασιακού ερευνητή Κώστα Γ. Κωστοπούλου: «Ο Ήρωας Στρατιώτης, χτυπώντας πάνω στα βράχια, στην διαδρομή τής πτώσεώς του στον γκρεμό από τον βράχο τής Ακροπόλεως, όταν τελικά κατατρακυλώντας, έπεσε στην οδό Θρασύλλου στήν Πλάκα, είχε πολτοποιηθεί και η στολή του ήταν καταξεσκισμένη. Όταν τον περιμάζεψαν δύο-τρεις κάτοικοι τής Πλάκας, δεν βρήκαν τίποτε επάνω του εκτός από ένα τσαλακωμένο ταχυδρομικό δελτάριο στο οποίο έγραφε πολύ κακογραμμένα το όνομα τού παραλήπτη: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ. Αυτά τα στοιχεία είχαν καταθέσει δύο γέροντες (επιζώντες ακόμη) σχετικά με το ανωτέρω περιστατικό».


8. Μια προσωπική έρευνα του αντιστασιακού Χαράλαμπου Ρούπα, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Αιγιαλείας» (12 Μαΐου 2006):
«Εγώ και οι φίλοι μου, περίεργοι και αργόσχολοι συνταξιούχοι, αρχίσαμε νά ψάχνουμε στήν Πλάκα μέσα στα παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία, μήπως βρούμε κάποιο γεροντάκι που να μάς έλεγε κάτι το σχετικό. Όλοι γνώριζαν το περιστατικό, αλλά μάς έλεγαν, “άκουσα… μού είπαν…”, δηλαδή αυτά πού γνωρίζαμε κι εμείς. Τελικά, ψάχνοντας καί κάνοντας με υπομονή την έρευνά μας, βρήκαμε μία γριούλα που μάς είπε: “Πηγαίνετε κάτω στού Μακρυγιάννη (μάς είπε περίπου την διεύθυνση), κι εκεί ζει ένας πρώην τσαγκάρης. Αυτός είναι ο γιος τού παγοπώλη ο οποίος μέ τό καροτσάκι του πήρε τον νεκρό στρατιώτη, και τον επήγε στο Α’ Νεκροταφείο καί τόν έθαψε”.

Τελικά, συναντήσαμε τον γερο-τσαγκάρη. Δυσκολευθήκαμε όμως να τού δώσουμε να καταλάβει το τι θέλαμε να μας πει, διότι ούτε άκουγε, κι ούτε έβλεπε καλά. Στο τέλος, συγκινημένος, μάς είπε: “Εκείνη την ημέρα είχαμε κλεισθεί στα σπίτια μας, όπως κι όλη η Αθήνα. Εγώ τότε ήμουν 16 χρονών. Ακούσαμε στον δρόμο μία γριά που στρίγκλιζε. Πεταχθήκαμε τότε στον δρόμο δύο-τρεις, για να δούμε το τι συμβαίνει, και τότε είδαμε το τραγικό αυτό θέαμα: Ένα χιλιοστραπατσαρισμένο πτώμα ντυμένο στο χακί και μία σημαία γύρω του ματωμένη. Χαρτιά, πορτοφόλι κλπ. δεν βρέθηκαν επάνω του, εκτός από ένα δελτάριο που έγραφε το όνομά του. Τό δελτάριο το κράτησε ένας φίλος τού πατέρα μου. Επειδή ο πατέρας μου κι εγώ μοιράζαμε κολώνες πάγου στα σπίτια, είχαμε ένα καρότσι. Το έβαλαν το παλληκάρι μέσα μαζί με την σημαία, το σκέπασαν με μία κουβέρτα και το πήγαν μαζί με τον φίλο του στο Α΄ Νεκροταφείου και το έθαψαν.

Εκεί βρήκαν έναν παπά και του είπαν τι είχε συμβεί. Αυτός τούς πήγε σε έναν ανοικτό τάφο, τύλιξαν το παλληκάρι με ό,τι είχε μείνει από την σημαία, είπε και δύο-τρία λόγια ο παπάς και το παράχωσαν. Εκείνο όμως που πρέπει να σας τονίσω, αυτό το τραγικό περιστατικό από στόμα σέ στόμα το είχε μάθει όλη η Αθήνα. Ο πατέρας μου φοβήθηκε και δεν με πήρε μαζί του. Εάν πήγαινα κι εγώ, τότε θα σας υπέδειχνα που ακριβώς είναι παραχωμένο το παλληκάρι. Τον πατέρα μου, τον έχασα τον Ιανουάριο τού 1942 στην μεγάλη πείνα.”».


9. Από το βιβλίο «Μυστική Ακρόπολη» του Ιωάννη Γιαννόπουλου, παρατίθενται δύο ακόμα μαρτυρίες. Ο Κυριάκος Γιαννακόπουλος, παιδί ακόμη, πουλούσε τσιγάρα στην Πλάκα, γεννημένος πριν ένδεκα χρόνια στο Θησείο. Έτυχε την στιγμή της θυσίας να στρέψει το βλέμμα του προς την Ακρόπολη: «Την ώρα ακριβώς που έπεφτε το παιδί με την σημαία τυλιγμένο και κτυπούσε στους βράχους. Έκανα να τρέξω προς τα εκεί και δεν μπορούσα. Ναι προσπάθησα, να πάω και εγώ εκεί… Το παιδί… τρέξανε, χάλασε ο κόσμος, έγινε σεισμός εκείνη την ώρα που είδαν το παιδί, όλος ο κόσμος αναστατώθηκε. Πού να πάω εγώ παιδάκι τότε, να χωθώ, εκεί μέσα στην στοά της Ακροπόλεως, να μαζέψω… να προσφέρω τι; Απλώς πήρα τα πράγματά μου και έφυγα. Σκοτώθηκε εκείνη την ώρα. Κτύπησε στους βράχους και εκτινάχθηκε. Το θυμάμαι, το βλέπω σαν να το βλέπω τώρα. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τα μάτια μου, μόνο όταν πεθάνω!».


Ο Στάθης Αρβανίτης, μικρό παιδί κι αυτός, θυμάται: «Ήμουνα τότε επτά χρονών. Μέναμε ακριβώς κάτω απ’ την Ακρόπολη. Εκείνη την ημέρα στις 27 Απριλίου -μια ημέρα ηλιόλουστη με καθαρότατο ουρανό- ο πατέρας μου είχε απαγορέψει και στον αδελφό μου και στην μητέρα μου να βγούνε απ’ το σπίτι. Εγώ ήμουνα στην ταράτσα και έπαιζα με το αυτοκινητάκι μου. Ξαφνικά βλέπω ένα σώμα, μάλλον πρέπει να ‘τανε τσολιάς, να πέφτει από την Ακρόπολη και να χτυπιέται στους βράχους. Κατέβηκα κάτω και το ανέφερα στον πατέρα μου, ο οποίος μέσα στην σύγχυση την στιγμή που έμπαιναν οι Γερμανοί, κάπως δεν με πίστεψε. Μετά 15 ημέρες έρχεται και μου λέει: “Μικρέ είχες δίκιο. Το είπε το BBC.”».


10. Το γεγονός φέρεται να μνημονεύτηκε σε εφημερίδες του τότε αθηναϊκού Τύπου.
Ανεξαρτήτως πάντως, από τα παραπάνω, επισήμως και βάσει ερευνών (του Γ.Ε.Σ. και του Υπουργείου Πολιτισμού), ο Κωνσταντίνος Κουκίδης θεωρείται ανύπαρκτο πρόσωπο, καθώς αυτές οι μαρτυρίες δεν αποτελούν (για τους επίσημους φορείς) ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, παρ’ ότι στο σημείο που εικάζεται ότι έπεσε ο Κουκίδης, ο Δήμος Αθηναίων συμβολικά έχει αναγείρει αναθηματική στήλη που μνημονεύει το όνομά του. Αποτελεί μυστήριο και ερωτηματικό επίσης, το ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, είτε γι’ αυτόν είτε για την οικογένεια του, που λογικά θα έπρεπε να τον αναζητήσει και να τον «διεκδικήσει». Η μοναδική μαρτυρία που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Κουκίδη, είναι του αντιστασιακού Σπύρου Μήλα (περιοδικό Ελλοπία, Μάιος 1998), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον γνώριζε προσωπικά (τον περιγράφει, ως έναν 20χρονο νέο, μάλλον κοντό κι αδύνατο, ακομμάτιστο, οικοδόμο στο επάγγελμα και κάτοικο Περάματος ή Κερατσινίου) κι ότι έμαθε για τον τραγικό του θάνατο, 2-3 ημέρες μετά το συμβάν. Λίγα χρόνια όμως αργότερα, ο 84χρονος -τότε- Μήλας σε τηλεοπτική εκπομπή (Τηλετώρα 21.4.2000), αντιφάσκει, καθώς ισχυρίστηκε πως είδε με τα μάτια του την πτώση του Κουκίδη. Λέγεται πάντως, χωρίς να επιβεβαιώνεται και να εξακριβώνεται, ότι στα αρχεία κάποιου νεκροταφείου των Αθηνών, υπάρχουν η ημερομηνία θανάτου και η ηλικία του Κωνσταντίνου Κουκίδη.
Κλείνοντας την περίπτωση Κουκίδη, θα πρέπει να αναφερθεί και η άποψη που λέει, πως η δυστοκία και αναποτελεσματικότητα ως προς την εύρεση στοιχείων επιπλέον αποδεικτικών στοιχείων ή και αποδοχή των ήδη υπαρχόντων, οφείλεται εν πολλοίς στο ότι ο Κουκίδης εμφανίζεται να ήταν μέλος της νεολαίας (ΕΟΝ) του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στοιχείο μάλλον «επιβαρυντικό» γι’ αυτόν.


Μανώλης Γλέζος
Όπως όλοι γνωρίζουμε σήμερα, τη νύχτα μεταξύ 30 και 31 Μαΐου 1941, οι 19χρονοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας υπέστειλαν τη πολεμική σημαία του γερμανικού στρατού κατοχής από το βράχο της Ακρόπολης.
Το γεγονός της κλοπής της γερμανικής σημαίας είναι αδιαμφισβήτητο, διότι την επομένη οι ίδιοι οι Γερμανοί εξέδωσαν ανακοίνωση όπου ανέφεραν το γεγονός και τις κυρώσεις για τους υπευθύνους, προέβησαν σε συλλήψεις υπαλλήλων του αρχαιολογικού χώρου και κάποιοι ανέφεραν ότι εκτέλεσαν μια ολόκληρη διμοιρία που εκείνη τη νύχτα ήταν φρουρά στην Ακρόπολη (το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται).
Φυσικά και μόνο το γεγονός ότι κατέβηκε από «αγνώστους» η σημαία των Ναζί, είναι σπουδαίο και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη αντιστασιακή πράξη που συνέβη στην Ελλάδα κατά τη «Κατοχή». Όμως το θέμα είναι ότι τα άτομα τα οποία «χρεώθηκαν» την υποστολή, εάν δούμε ψύχραιμα και χωρίς εθνικιστική ή κομματική έξαρση τα γεγονότα, θα διαπιστώσουμε ότι έγιναν ήρωες κατά δήλωση τους και χωρίς καμία, μα απολύτως καμία απόδειξη.


Οποιοδήποτε Αρχή (Αστυνομία, δικαστήρια κ.λπ.) εάν σήμερα είχαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τότε (τα μοναδικά στοιχεία ήταν οι συνεντεύξεις του μεν Γλέζου στον Ριζοσπάστη στις 25/03/45 [η εφημερίδα έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι και οι δυο μέλη του ΚΚΕ, παρ' ότι την χρονική περίοδο που έλαβε χώρα το συμβάν, ο Γλέζος ήταν μέλος της ΕΟΝ του Μεταξά] και του δε Σάντα στην Ελευθερία την ίδια μέρα [τι διαβολική σύμπτωσις...]), απ’ ευθείας θα έβγαζαν πόρισμα, ότι δεν μπορούν να στηριχθούν σε δηλώσεις, αντί στοιχείων (το καλύτερο στοιχείο, θα ήταν φυσικά η ίδια η σημαία*).
Στο διαδίκτυο αλλά και σε άπειρα βιβλία, έχουν δημοσιευθεί διάφορες συνεντεύξεις που έδωσαν οι πρωταγωνιστές και περιγράφουν τα γεγονότα.






Υπάρχει όμως κατ’ αρχάς ένα δεδομένο, το οποίο δεν μπορεί να προσπεράσει έτσι εύκολα κάποιος. Οι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, υποστηρίζουν ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση υποστολής της γερμανικής σημαίας το βράδυ της 30ης Μαΐου 1941 (ξεκίνησαν για τον Βράχο στις 8:00 και η επιχείρηση ξεκίνησε στις 9:30) και την ολοκλήρωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Μαΐου 1941, στις 12:15 (παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να αναφερθεί εδώ και η φήμη για την ύπαρξη μιας άγνωστης γυναίκας στην επιχείρηση, που προέκυψε αργότερα).

Το πρώτο τεράστιο ερωτηματικό που γεννάται εδώ, είναι το πως είναι δυνατόν εκείνη την ώρα να βρισκόταν στον ιστό η γερμανική σημαία (είχε ήδη σκοτεινιάσει όταν ανέβηκαν στην Ακρόπολη), αφού σύμφωνα με το στρατιωτικό τυπικό των περισσότερων στρατών του κόσμου, αν όχι όλων (και φυσικά και των τυπικότατων Γερμανών), με την δύση του ηλίου η σημαία θα έπρεπε ήδη να είχε υποσταλεί από τους ίδιους τους Γερμανούς;** Οι Γλέζος και Σάντας μπορεί όντως να έκλεψαν την γερμανική σημαία. Την έκλεψαν όμως από τον ιστό, ή απλώς την βρήκαν σε κάποιο άλλο σημείο όπου την είχαν αφήσει οι Γερμανοί μετά την υποστολή της; Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι στην ανακοίνωσή τους η Γερμανοί δεν μιλούν για υποστολή, αλλά για υπεξαίρεση, δηλαδή κλοπή. Εκτός αυτού, απ’ την πρώτη κιόλας συνέντευξη, υπήρξαν αντιφάσεις στα λεγόμενα των πρωταγωνιστών. Π.χ. ο Γλέζος είπε ότι η επιχείρηση έγινε την ίδια μέρα που τους μπήκε η ιδέα στο μυαλό, ενώ ο Σάντας υποστήριξε ότι τους πήρε 5-6 μέρες να το αποφασίσουν.

Το δεύτερο ερωτηματικό που δημιουργείται (αν εξαιρέσει κανείς τον κινηματογραφικό τρόπο που ανέβηκαν στον Βράχο της Ακροπόλεως, εν είδει «Σπάιντερμαν»), είναι το πως δεν έγιναν αντιληπτοί από ολόκληρη διμοιρία Γερμανών (δηλαδή 20-30 άτομα περίπου) για τουλάχιστον 2-3 ώρες (αν και η κυρίως επιχείρηση διήρκεσε μία ώρα κι ένα τέταρτο, σύμφωνα με τον Σάντα), ακόμα κι αν αυτοί διασκέδαζαν σ’ ένα δωμάτιο με Ελληνίδες πόρνες, όπως ισχυρίζονται οι δυο πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης. Οι δυο πρωταγωνιστές μάλιστα, υποστήριξαν πως οι Γερμανοί δεν είχαν αντιληφθεί την υποστολή και κλοπή της σημαίας, μέχρι την άλλη μέρα το μεσημέρι.

Τρίτο ερωτηματικό: Οι Γερμανοί, εξερευνώντας την υπόθεση, φρόντισαν και πήραν δακτυλικά αποτυπώματα κι από τον ιστό. Ο Γλέζος, κατά δήλωσή του, συνελήφθη αργότερα, για κάποιους άλλος λόγους, τρεις φορές από τους Ναζί. Αν υπήρχε ταυτοποίηση, δεν θα είχε κατηγορηθεί και εκτελεστεί ο Γλέζος για την υποστολή της γερμανικής σημαίας; Κατά δήλωση βέβαια του Σάντα, στην πρώτη του συνέντευξη, οι Γερμανοί τους συνέλαβαν και τους δυο έξι μήνες μετά το συμβάν, όταν προσπάθησαν να διαφύγουν στην Αίγυπτο. Παρέλειψαν όμως, όπως υποστήριξε, να τους πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα, παρ’ ότι τους καταδίκασαν σε δύο χρόνια φυλάκιση***.

Πράγματι περίεργο για τους -όπως προαναφέρθηκε- τυπικότατους Γερμανούς και ειδικά για τρεις συνεχόμενες φορές. Εκτός κι αν τις άλλες δυο φορές, πήραν δακτυλικά αποτυπώματα κι πολύ απλά δεν ταυτοποιήθηκαν…Αργότερα, υπήρξε μια αντίφαση στα λεγόμενα των δυο πρωταγωνιστών (που για κάποιο χρονικό διάστημα δεν μιλούσαν μεταξύ τους), καθώς ο καθένας απ’ αυτούς υποστήριζε ότι ήταν αυτός που κατέβασε τη σημαία. Στο τέλος όμως επικράτησε η εκδοχή του Γλέζου (ελέω της εμπλοκής του στην πολιτική, όπως υποστηρίζουν πολλοί) κι ο Σάντας αναγκάστηκε να συμπλεύσει μ’ αυτή, αν και ερωτώμενος τηρούσε μια «ουδέτερη» θέση, λέγοντας ότι «δεν έχει σημασία ποιος απ’ τους δυο κατέβασε τη σημαία». Στην πρώτη τους συνέντευξη πάντως, υποστήριξαν και οι δύο, ότι η σημαία έπεσε μόνη της από το τράνταγμα του ιστού.

Σημειώσεις
* Υποστηρίζουν ότι είχαν κομμάτια της εν λόγω σημαίας, αλλά τα έκαψαν οι γονείς τους για να μην τα ανακαλύψουν οι Γερμανοί. Αυτή η ενέργεια βέβαια, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ηρωική πράξη τους, όταν γνώριζαν πως αν τους ανακάλυπταν οι Γερμανοί την ώρα που υπέστειλαν τη σημαία, ενδεχομένως θα τους εκτελούσαν επιτόπου. Το λογικό είναι ότι ένα τέτοιο τρόπαιο, σ’ αυτή την περίπτωση ότι θα φρόντιζαν να το διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού. Ο Γλέζος υποστήριξε ότι η υπόλοιπη σημαία βρίσκονταν σε ένα πηγάδι όπου την είχαν πετάξει. Το παράδοξο είναι όμως, ότι μετά την Απελευθέρωση, ουδείς ενδιαφέρθηκε να την αναζητήσει (ο ίδιος ο Γλέζος, είπε ότι πήγε εκεί το 1944 για να την βρει, αλλά είχε καταρρεύσει το πηγάδι κι έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε).


** Σε σχέση και με αυτό το ερωτηματικό, θα πρέπει να αναφερθεί και μια άλλη παράμετρος που ο γράφων δεν την γνωρίζει για να την επιβεβαιώσει ή να την διαψεύσει. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ένας κατοχικός στρατός, δεν πραγματοποιεί ποτέ υποστολή της σημαίας του σε έδαφος που κατέχει κι ως εκ τούτου η σημαία των Γερμανών θα πρέπει να βρίσκονταν στον ιστό. Σύμφωνα με μια άλλη όμως, ειδικά σε περίοδο πολέμου, η υποστολή της σημαίας δηλώνει το τέλος της μάχιμης μέρας (αντίστοιχα, η έπαρση την έναρξη). Επιπλέον υποστέλλεται για να μην κλαπεί απ’ τον εχθρό, κάτι που θεωρείται ύψιστη προσβολή και ντροπή. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι ο ίδιος ο Γερμανός φρούραρχος φέρεται να επιβεβαιώνει -χρόνια αργότερα- σε Έλληνα στρατηγό που ερεύνησε το θέμα, πως η σημαία υπεστάλη σύμφωνα με το στρατιωτικό τυπικό και στην συνέχεια εκλάπη.

*** Ο Γλέζος υποστήριξε ότι και τις τρεις φορές που συνελήφθη απ’ του Γερμανούς κατόρθωσε να δραπετεύσει. Σύμφωνα όμως με τον Σάντα, την πρώτη φορά που τους συνέλαβαν και τους καταδίκασαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για απόπειρα διαφυγής, οι Γερμανοί τους αποφυλάκισαν λόγω χάρης που δόθηκε στους ελαφροποινίτες, με αφορμή τα γενέθλια του Χίτλερ.

Πηγή
http://www.pare-dose.net/?p=2795www.istorikathemata.com

Όταν η ανεπάρκεια είναι εξυπνάδα

Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα εδώ και 18 μήνες όσον αφορά την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Το έλλειμμα του 10,5% το 2010 είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της αποτυχίας αυτής.

Η δε τρόικα... κάνει τουμπεκί (οι απειλές έχουν γίνει γαργάρα), διότι έχω την αίσθηση ότι δεν τολμούν να πουν ότι δεν πάμε καλά και ότι δεν θα πάρουμε κάποια δόση. Υποθέτω ότι ούτε αυτοί έχουν κάποιο σχέδιο και επίσης υποθέτω ότι όλα γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό και με εναλλακτικές λύσεις.

Μην έχοντας λοιπόν καμία πίεση από πουθενά, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει και κάνει αυτό που κάνει εδώ και χρόνια. Να σπαταλά λεφτά στο όνομα του κομματικού κράτους και των πολιτικών συμφερόντων.

Ενώ για παράδειγμα οι κρατικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν την περίοδο 2002-2008, η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να μειώσει το κομματικό κράτος. Οι δε υπουργοί δηλώνουν αδυναμία να μειώσουν τις δαπάνες.

Κανένας δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι δαπάνες είναι το πρόβλημα και όχι τα έσοδα. Διότι τα έσοδα είναι συνάρτηση της οικονομικής συγκυρίας αγαπητέ αναγνώστη. Όταν όλη η αγορά αιμορραγεί και δεν μπορεί να πληρώσει βασικές υποχρεώσεις, από πού να έχει κέρδος;

Και αν δεν το έχουν καταλάβει ορισμένοι, η φορολογία είναι συνάρτηση των κερδών και όχι του τζίρου. Επόμενο λοιπόν είναι η αγορά να μην έχει κέρδη και να μην πληρώνει φόρους.

Αλλά στην Ελλάδα οι πολιτικές ηγεσίες νομίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι μια μηχανή όπου μπορείς να την βάζεις να λειτουργεί και να σου κόβει λεφτά. Όλα όμως έχουν κάποια όρια. Έτσι η φορομπηχτική πολιτική έχει φτάσει στα όρια της ικανότητας να παράγει έσοδα. Μάλιστα, όπως είπαμε στο παρελθόν, τα έσοδα θα μειώνονται καθώς αυξάνονται οι φόροι, αλλά στην Ελλάδα θέλουμε να πάμε κόντρα στους φυσικούς νόμους.

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε αυτά που είναι εύκολα και δεν στοιχίζουν και τίποτα. Για παράδειγμα, εδώ και 30 χρόνια όλοι οι διεθνείς οργανισμοί μας λένε να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα. Μας το είπε και η τρόικα πέρσι. Και ενώ όλες οι μελέτες λένε ότι θα ενισχυθεί το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1% κάθε χρόνο από μια τέτοια απελευθέρωση, η κυβέρνηση πεισματικά αρνιέται καν να συζητήσει το θέμα. Ποιον προστατεύουν άραγε δεν έχω ιδέα. Την αγορά και τους καταναλωτές σίγουρα όχι.

Πριν από μερικά χρόνια οι συνδικαλιστές και οι πολιτικά εμπλεκόμενοι μας έλεγαν ότι αν απελευθερωθεί ο ΟΤΕ θα είναι απειλή για την Εθνική μας κυριαρχία. Τελικά ούτε απειλή είναι και το κόστος έχει πέσει κατακόρυφα και οι υπηρεσίες είναι αστρονομικά καλύτερες από την απελευθέρωση.

Σήμερα οι της ΔΕΗ μας πουλάνε το ίδιο παραμύθι. Και αντί να απελευθερώσουμε τον κλάδο και να σπάσουμε την ΔΕΗ σε πολλά κομμάτια, η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα ώστε να ακολουθήσει η ΔΕΗ το παράδειγμα του ΟΤΕ.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτά που κάνει. Ότι κάνει το κάνει με αγγαρεία. Είναι επίσης προφανές ότι δεν την εξυπηρετεί να κάνει αλλαγές που θα διακινδυνεύσουν την μελλοντική πολιτική της πορεία. Πάνω από όλα είναι προφανές ότι ούτε οι υπουργοί και ούτε τα κομματικά της στελέχη επιθυμούν αυτές τις αλλαγές, καθώς είναι ενάντια στα πιστεύω τους.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα, μήπως βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από αυτό της χώρας; Και αν ναι, για ποιο λογο;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν προδότες η κάποιοι που συνειδητά νομοθετούν για το κακό της χώρας. Το ότι οι πολιτικές ηγεσίες είναι ανεπαρκείς είναι ένα θέμα, αλλά το να λέμε ότι προδίδουν την πατρίδα πάει μακριά η βαλίτσα. Αλλά ακόμα και ανεπαρκείς να είναι (που είναι δηλαδή, δεν το συζητάω), τόση ανεπάρκεια είναι δύσκολη να την πιστέψω ακόμα και εγώ. Μήπως υπάρχει κάτι άλλο από πίσω;

Προσωπικά είμαι πολύ μπερδεμένος με την όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης. Πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να παίρνει τόσες λανθασμένες αποφάσεις, να κάνει τόσες άστοχες δηλώσεις (όπως ότι θα γυρίσουμε στις αγορές το 2011 και το 2012) και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην εκπληρωθούν οι λεγόμενοι στόχοι του μνημονίου;

Διότι ακόμα και αν κάποιος πριν μερικά χρόνια με έκανε πρωθυπουργό, με σκοπό να καταστρέψω την ελληνική οικονομία, δύσκολα θα είχα κάνει αυτά που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το να κάνεις τόσα λάθη δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμα και αν το προσπαθήσεις.

Με λίγα λόγια, θέλει η κυβέρνηση να σώσει την παρτίδα, ή προσπαθεί όσο το δυνατόν να μην τηρήσουμε τους όρους του μνημονίου, με σκοπό να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση μια ώρα νωρίτερα;

Διότι αγαπητέ αναγνώστη, όχι μονο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, αλλά κάνει ό,τι είναι δυνατόν με σκοπό να οδηγηθούμε σε αυτή την αναδιάρθρωση.

Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι ίσως πιο έξυπνη από ό,τι την φαντάστηκα, διότι δεν είναι εύκολο να προσποιείσαι τον βλάκα και να τους κοροϊδεύεις όλους και παράλληλα να πετύχεις τον σκοπό σου.

Άρα θέλει πραγματικά αυτή η κυβέρνηση να παλέψει με σκοπό (όπως υποστηρίζει) να μην γίνει αυτή η αναδιάρθρωση, ή κάνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε αυτή;

Άρα είναι έξυπνη η κυβέρνηση η απλά ανεπαρκής; Ειλικρινά, απάντηση δεν έχω.

Γιώργος Καισάριος
http://www.market-talk.net/index.php/id/10154

Μικρή συμμετοχή των εργαζομένων και χωριστές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά

http://static.madata.gr/files/protomagia_357935706.jpgΜε κεντρικό αίτημα την απεμπλοκή από τη "μνημονιακή πολιτική" και με αντικυβερνητικά συνθήματα 3.500 χιλιάδες περίπου διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου στις 11 το πρωί είχε ξεκινήσει το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ, προς την πλατεία Συντάγματος.

Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκαναν λόγο για αδιέξοδη πολιτική που οδηγεί στην περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις χωριστές συγκεντρώσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας.

Την ανάγκη για ενότητα του εργατικού κινήματος και έντασης των αγώνων τόνισαν στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και ο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης. "Εκείνο που σήμερα πρέπει κυρίως να διεκδικήσουμε είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων μας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανέστης.

Νωρίτερα στις 10 είχε πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο οποίο συμμετείχε και η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι ομιλητές έκαναν λόγο για την ανάγκη συντονισμού των σωματείων "ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της λαϊκής εργατικής οικογένειας και κατηγόρησαν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον "κρατικό συνδικαλισμό".

Χωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μεμονωμένα σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ι. Βρουτσης για την αθέτηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης περί Μεταφορικού Ισοδυνάμου για τα νησιά

Μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτεται το μέγεθος της προεκλογικής εξαπάτησης της κυβέρνησης, απέναντι στους νησιώτες. Μια από τις πιο σημαντικές προεκλογικές της εξαγγελίες, αυτή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ως πυλώνα της νησιωτικής της πολιτικής, όχι μόνο παραμένει ανεκπλήρωτη, αλλά πρόκειται για άλλη μια κυβερνητική υπόσχεση Ισοδύναμη με αυτή του "Λεφτά Υπάρχουν".

Θυμίζουμε, ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις Προγραμματικές του Δηλώσεις στη Βουλή, τον Οκτώβριο του 2009, δήλωνε με έμφαση ότι: "……..είμαι έτοιμος, ως Πρωθυπουργός της χώρας, να ενισχύσω την οικονομική διπλωματία, για να φέρουμε επενδύσεις στην περιφέρεια, στη χώρα…….Με το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα νησιά για τη μείωση του κόστους μετακίνησης που πληρώνουν οι πολίτες σε νησιωτικές περιοχές της χώρας…."

Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καταμαρτυρούν ότι τελικά ήταν άνθρακας ο θησαυρός της προσδοκίας, ότι δηλαδή η χρηματοδότηση του κόστους των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων θα πραγματοποιηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ Γ. Κουμουτσάκος (Ε-002216/2011), ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών κ. Sim Kallas, μεταξύ άλλων απάντησε ότι: "…το δίκαιο της Ένωσης αναγνωρίζει την ανάγκη των κρατών μελών να διασφαλίσουν την εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών τους.…..όμως, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αποτελεί υποχρέωση των ελληνικών αρχών να καθορίσουν αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παρέχεται η δημόσια υπηρεσία, και πώς θα πρέπει να χρηματοδοτείται …".

Επιπλέον, σε ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή(480/2.11.2009), σχετική με το θέμα, ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων απάντησε (Α.Π. Β-1926/27.11.2009) ότι: "….το κόστος της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στις ακτοπλοϊκές γραμμές, εφόσον εξασφαλισθεί η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέρχεται περίπου σε 1,5 δις € ετησίως".

Αναπόφευκτα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Τώρα που επιβεβαιώθηκε, ότι δεν υπάρχουν κοινοτικοί πόροι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, προτίθεται να καταβάλλει η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό το ανωτέρω ποσό ; Υπενθυμίζεται, ότι δεν υπάρχει στον Προϋπολογισμό πρόβλεψη δαπάνης ύψους 1,5 δις € για την υλοποίηση της συγκεκριμένης προεκλογικής δέσμευσης.

Δυστυχώς, το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, είναι η εκτίναξη των τιμών των ακτοπλοϊκών ναύλων, με αποτέλεσμα να καθίστανται απαγορευτικοί ακόμη και για τους ίδιους τους νησιώτες. Φρόντισε, να αυξήσει τον ΦΠΑ στους ναύλους από 11 %σε 13% (επιβάτες) και από 19% σε 23% (οχήματα), κάνοντας την Ελλάδα σε κοινοτικό επίπεδο, "πρωταθλήτρια", όταν ο ΦΠΑ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται: Ισπανία (8% επιβάτες - 8% οχήματα), Ιταλία (10% επιβάτες - 10% οχήματα), Σουηδία (6% επιβάτες - 6% οχήματα).

Μάλιστα, στην Ισπανία οι εσωτερικές γραμμές προς Κανάρια Νησιά απαλλάσσονται από το ΦΠΑ, στη Γαλλία οι εσωτερικές γραμμές για την Κορσική έχουν ειδικό φορολογικό καθεστώς και δεν υπολογίζεται ΦΠΑ, ενώ στην Ιταλία οι εσωτερικές γραμμές μέχρι 50 χλμ εξαιρούνται του ΦΠΑ. Ακόμη, στην Πορτογαλία οι εσωτερικές γραμμές για Αζόρες και Μαδέιρα εφαρμόζεται ειδικό μειωμένο ΦΠΑ. Πρόκειται για χώρες, που δεν παρουσιάζουν την ιδιομορφία που παρουσιάζει η Ελλάδα με τα δεκάδες μικρά και μεγάλα νησιά.

Άραγε, η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί επιτέλους υπεύθυνα μετά τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις;

Άραγε, έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκαλέσει τόσο στους νησιώτες, όσο και στις ακτοπλοϊκές εταιρείες;"

Ανοιχτά τα διόδια Μαλγάρων

http://www.agelioforos.gr/files/APortal/malgara.jpg Ανοιχτά είναι σήμερα τα διόδια των Μαλγάρων, καθώς οι υπάλληλοι πραγματοποιούν απεργία, με αποτέλεσμα η διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των υπόλοιπων οχημάτων να διεξάγεται ελεύθερα.

Αν και η Πρωτομαγιά αποτελεί μια ευκαιρία για έξοδο από την πόλη, προς το παρόν η κίνηση στα διόδια των Μαλγάρων δεν είναι αυξημένη και διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Το Στοιχειωμένο σπίτι

http://farm4.static.flickr.com/3598/3448405408_9aa1c1062b.jpg Στη Θεσσαλονίκη, αρκετοί θεωρούν "στοιχειωμένο" το σπίτι της Βασιλίσσης Όλγας, στον αριθμό 263. Το σπίτι λέγεται πως παλιά ήταν αρχοντικό κάποιου Εβραίου, ενώ σήμερα δεν κατοικείται, αφού είναι ετοιμόρροπο και ο γύρω χώρος έχει μετατραπεί σε αποθήκη οικοδομικών υλικών. Φημολογείται πως όσοι έχουν μείνει εκεί νύχτα, ακούνε φοβερούς θορύβους από φαντάσματα, που κυκλοφορούν στα δωμάτια, με αποτέλεσμα να τρέπονται σε φυγή.

Λέγεται πως το συνοδεύει κατάρα και όποιος μένει εκεί κινδυνεύει να τρελαθεί, ενώ όποιος προσπαθήσει να το γκρεμίσει κινδυνεύει να πεθάνει. Στο παρελθόν, το πήραν δύο εργολάβοι για να το κατεδαφίσουν, όμως την ημέρα που πέρασε στην ιδιοκτησία τους ο ένας πέθανε από την καρδιά του και ο άλλος σκοτώθηκε σε τροχαίο ταξιδεύοντας στην Αθήνα.

Για το σπίτι αυτό γίνεται μεγάλη συζήτηση και μέσω του Διαδικτύου. "Όποιος … τολμάει ας πάει να το επισκεφτεί. Εγώ προτιμάω να μην περνάω ούτε απ' έξω. Το σπίτι αυτό κρύβει κάποιο φοβερό μυστικό και όποιος είναι γενναίος ας πάει να το λύσει", διαβάζουμε σε ιστοσελίδα, ενώ ένας νεαρός περιγράφει τη δική του εμπειρία: "Πήγαμε χθες με φίλους, αλλά δεν μπήκαμε μέσα γιατί φοβηθήκαμε… Τι θα συναντήσουμε; Μπορεί να σε ακολουθήσει το πνεύμα;".

Δεν είναι, όμως, μόνο το συγκεκριμένο σπίτι που "βαφτίζεται" ως στοιχειωμένο στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν και άλλα κτίρια που έχουν συνδεθεί με φήμες που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα για κακά πνεύματα ή για τραγικές ιστορίες που σημάδεψαν τους πρώην ιδιοκτήτες τους. Τέτοια είναι στην Αρετσού της Καλαμαριάς, αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά το δικαστικό μέγαρο.

Βατικανό: Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πιστοί παρακολουθούν την τελετή οσιοποίησης του Ιωάννη Παύλου Β΄

http://static.doldigital.net/webstatic/04D23AB6738BE1FBDB2FF3CFF8AE8064.jpgΗ τελετή οσιοποίησης του Ιωάννη Παύλου Β΄από το διάδοχό του Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄άρχισε σήμερα στις 11.00 ώρα Ελλάδος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ενώπιον τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πιστών και επισκεπτών που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα.

Με μια αγρυπνία στη Ρώμη έχουν ξεκινήσει επίσημα οι εορτασμοί για την οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου Β΄, το τελευταίο στάδιο πριν από την αγιοποίηση του κατά κόσμον Καρόλου Βοϊτίλα.

Διεθνή ξεφτίλα: Τα αυστραλιανά ΜΜΕ για τα έκτροπα στον τελικό Κυπέλλου

http://www.sportaction.gr/media/Balls/pav.pan/Superleague/AEK/Various/600_epeisodia_AEK_Atromitos.jpgΜεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα ηλεκτρονικά αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης στα έκτροπα που σημειώθηκαν στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ατρόμητου.

"Ο τελικός έληξε οκτώ λεπτά πρόωρα, καθώς οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλαν στο γήπεδο, επιτέθηκαν σε παίκτες και παράγοντες του Ατρόμητου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και προξένησαν ζημιές στο στάδιο αλλά και στα μηχανήματα της ΕΡΤ", γράφει η εφημερίδα Perth Now.

H Herald Sun σημειώνει πως οι δεκάδες χιλιάδες αγνοί φίλαθλοι της ΑΕΚ δεν χάρηκαν τον πρώτο τίτλο που κέρδισε η ομάδα κατά τα τελευταία εννέα χρόνια, επειδή μερικές εκατοντάδες "ανεγκέφαλοι" προκάλεσαν επεισόδια -και μάλιστα χωρίς λόγο- εντός του αγωνιστικού χώρου και στις εξέδρες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το απόλυτο χάος, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την κατάκτηση του τροπαίου.

Η SBS στέκεται στις δηλώσεις του προέδρου του Ατρόμητου Γιώργου Σπανού "ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πήγε εκατό χρόνια πίσω".

Μάλιστα προβάλλονται και εικόνες με οπαδούς της ΑΕΚ να εισβάλουν στο γήπεδο, να συγκρούονται με ΜΑΤ και με παίκτες του Ατρόμητου και να σπάνε καθίσματα, διαφημιστικές πινακίδες και τηλεοπτικές κάμερες.

http://www.zougla.gr/Uploads/vmarios/1aek32423.jpgΣτο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι παίκτες του Ατρόμητου προσπάθησαν να προστατεύσουν τους δικούς τους (συγγενείς και παράγοντες).

Σε όλα τα ρεπορτάζ υποστηρίζεται ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει επιβληθεί η αναρχία και η αναξιοπιστία και μερικές εκατοντάδες χούλιγκαν με την ανοχή των αρμοδίων καταφεύγουν στη βία χωρίς να τιμωρούνται και επιβάλλουν ακόμα και την διακοπή ενός τελικού κυπέλλου, χωρίς τιμωρία.

Αυστραλία: Τα ελληνικά από τις δημοφιλέστερες γλώσσες της Αυστραλίας

Η ελληνική γλώσσα παραμένει από τις δημοφιλέστερες γλώσσες της Αυστραλίας, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη γλωσσική συγκράτηση έναντι όλων των άλλων 90 κύριων εθνοτικών γλωσσών της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα που συνεχίζεται από το Πανεπιστήμιο του Notre Dame Australia, αλλά και αυτή του Australian Early Development Index, που έχει ολοκληρωθεί, η ελληνική συνεχίζει να είναι αριθμητικά η πλέον εύχρηστη γλώσσα στα νοικοκυριά της Αυστραλίας, όσον αφορά τουλάχιστον τις εθνοτικές ομάδες που είχαν εγκατασταθεί στην Αυστραλία μέχρι το 1974.

Η αραβική ομιλείται από δεκάδες εθνικές ομάδες της Αυστραλίας (αφρικανικές και ασιατικές) και συνεχίζει να είναι η κύρια "συλλογική γλώσσα" των μαθητών στα σπίτια τους, με ποσοστό 11,8%. Ακολουθεί η βιετναμέζικη ως γλώσσα "νέων μεταναστών", προσφύγων και μεταναστών με ποσοστό 8,4% και κατόπιν η ελληνική ως πρώτη ανάμεσα σε όλες τις άλλες εθνοτικές ομάδες, ακόμη και των Ιταλών και των Κινέζων, με ποσοστό 4,3%.

Ας σημειωθεί ότι από τις 505.000 άτομα ελληνικής και κυπριακής καταγωγής, μόνον οι 109.000 έχουν γεννηθεί πλέον εκτός Αυστραλίας, ενώ οι τρεις στους τέσσερις είναι γεννημένοι στην Αυστραλία.

Στην περίπτωση των Βιετναμέζων τα δεδομένα είναι διαμετρικά αντίθετα, αφού οι τρεις στους τέσσερις έχουν γεννηθεί εκτός Αυστραλίας. Μετά την ελληνική ακολουθεί η μανδαρινική με 3,7% μαθητές χρήστες στο σπίτι τους, η καντονιζιακή με 3,6%, η μακεδονοσλαβική με 3,1% και η ιταλική με 3%.

Στην περίπτωση της ελληνικής ασφαλείς συγκρίσεις μπορούν να γίνουν μόνον με την ιταλική και τη μαλτέζικη, αφού η πρόσκληση Γιουγκοσλάβων μεταναστών στην Αυστραλία δεν είχε ενθαρρυνθεί μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ενώ οι διακρατικές συμφωνίες της Αυστραλίας για τη μετανάστευση με την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα προσυπογράφηκαν το 1952, όταν και συντελέστηκε η μετανάστευση 250.000 Ελλήνων μεταναστών τη περίοδο 1952-1974. Μετά το 1974 εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία και 14.000 Κύπριοι ελληνικής καταγωγής και 3.300 Τουρκοκύπριοι ως πρόσφυγες.

Η μελέτη Australian Early Development Index, που ερεύνησε τις γλωσσικές προδιαθέσεις 47.000 μαθητών έχει επίσης εντοπίσει ότι ένα ποσοστό 12,8% των μαθητών συνεχίζει να έχει την αγγλική ως δεύτερη γλώσσα. Σημειώνεται ότι το 88% των μαθητών αυτών είναι πρόσφατοι μετανάστες και πρόσφυγες από την Ασία και την Νότιο Αφρική.

Η ελληνική παρουσιάζει ανθεκτικότητα και ισχυρό δείκτη συγκράτησης ανάμεσα στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, ελαφρά συρρίκνωση στη δευτεροβάθμια και αισθητή συρρίκνωση, ως μάθημα επιλογής για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστραλίας και ως γλωσσικό μάθημα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αισθητή αύξηση στον αριθμό των σπουδαστών της ελληνικής σημειώθηκε στα κέντρα προσχολικής ηλικίας και στους ελληνόγλωσσους παιδικούς σταθμούς, κυρίως στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ.

"Τα θετικά για την ελληνική γλώσσα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών, θα πρέπει να εντείνουν τις συστηματικές προσπάθειες της ομογένειας για αύξηση του αριθμού των ελληνόγλωσσων κέντρων προσχολικής ηλικίας και παιδικών σταθμών. Χρειάζεται να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των παρεχόμενων προγραμμάτων ελληνομάθειας και η αρτιότερη συνεργασία των φορέων παροχής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης", δήλωσε ο κ. Α. Μ. Τάμης, καθηγητής της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Notre Dame Australia.

"Τελευταία σημειώνεται ζήτηση από ενήλικες επιστήμονες που επιθυμούν να εκμάθουν την ελληνική, καθώς και από μαθητές σχολικής ηλικίας σε απομεμακρυσμένες περιοχές. Η χαρτογράφηση των αναγκών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης αποβλέπει στο να εντοπίσει όχι μόνον τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και τη φύση των προγραμμάτων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης που θα πρέπει να δρομολογηθούν, καθώς και τις κοινωνικο-οικονομικές και γεωγραφικές παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση μηχανισμών διδασκαλίας και μάθησης", εξήγησε ο κ. Τάμης.

"Η προετοιμασία, οργάνωση και εμπέδωση τόσο μηχανισμών έντυπης αλλά και ηλεκτρονικής διδασκαλίας και μάθησης, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι η ελληνική παραμένει η ισχυρότερη ουσιαστικά οικόλεκτος ανάμεσα σε όλες τις άλλες εθνοτικές ομάδες και να εισαγάγει προγράμματα που θα αξιοποιούν το θετικό σπιτικό περιβάλλον στην εναργέστερη εκμάθηση της ελληνικής", κατέληξε ο κ. Τάμης.

Τα πορίσματα της έρευνας που διεξάγει η Σχολή Τεχνών και Επιστημών και το Τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου Notre Dame Australia, υπό τη διεύθυνση του κ. Τάμη, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2011.

Αφγανιστάν: 12χρονος καμικάζι σκοτώνει τρεις άμαχους!!!

Ένας 12χρονος καμικάζι σκότωσε τρεις άμαχους, μεταξύ τους τον επικεφαλής του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, και τραυμάτισε τουλάχιστον 12, σήμερα στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

Το αγόρι πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούσε, νωρίς σήμερα το πρωί στην αγορά της περιοχής Ασκίν στην επαρχία Πάκτικα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας. Μια γυναίκα και δύο άνδρες σκοτώθηκαν και δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εσωτερικών καταδίκασε "απερίφραστα" την επίθεση αυτοκτονίας χωρίς να κατηγορήσει κάποια οργάνωση.

Στις 28 Μαρτίου στην ίδια περιοχή 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Στόχος της επίθεσης ήταν μια κατασκευαστική εταιρία.

Η επαρχία Πάκτικα όπως οι γειτονικές Πάκτια και Χοστ είναι ένα από τα προπύργια του δικτύου Χακάνι, το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα κινήματα της εξέγερσης των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες την έναρξη της εαρινής εκστρατείας τους με νέες επιθέσεις σε όλη τη χώρα, καλώντας τους πολίτες να μείνουν μακριά από χώρους συναθροίσεων, αυτοκινητοπομπές και κέντρα του στρατού.

Η εργατική Πρωτομαγιά. Πως καθιερώθηκε. Οι σημαντικότερες "ελληνικές" επέτειοι

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMOENe30kjt2mRV5jTrbQRR7F_jbB6ri_fXKULCSXtSbWxA-l4ySHS8MtyM_t8LThEW_4NhFvFF59wkDwKKXot_sYW9I9smJtVFfIEFz47B8N7vi5ySm82eiKDLmXIy1v7kMi2vIOChMvl/s1600/zito-i-apergia-protomagiatiko-skitsoceb5cf81ceb3ceaccf84ceb7cf82.jpg
Η 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας (Σοσιαλιστικής) Διεθνούς στις 20 Ιουλίου 1889 στο Παρίσι, εις μνήμην των θυμάτων του μακελειού του Σικάγου την 1η Μαΐου του 1886, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διεκδικούσαν οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Bloomberg: «Η Ελλάδα δεν αποφεύγει την αναδιάρθρωση»

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο... τα παιχνίδια των κερδοσκόπων με το ελληνικό, το πορτογαλικό και το ιρλανδικό χρέος ίσως φέρει τις συγκεκριμένες χώρες σε δεινή θέση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Lars Feld, μέλος του οικονομικού επιτελείου της Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο αθέτησης (του ελληνικού χρέους) ή αναδιάρθρωσης», δήλωσε ο Kornelius Purps, ένας στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της UniCredit SpA στο Μόναχο. «Αυτό είναι σφυροκόπημα της περιφέρειας, και βλέπουμε ότι εξαπλώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες», καθώς τα spreadsτων δεκαετών ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας σπάνε ρεκόρ σε καθημερινή βάση…

«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εξυγιάνει την οικονομία της χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση στο μέλλον» επισημαίνεοι ο Feldστο Bloomberg TV. «Νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το ταχύτερο το χρέος της».

«Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση ή την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δεν πηγαίνει μακριά» δήλωσε ο Marc Ostwald, αναλυτής επενδύσεων γνωστής εταιρίας στο Λονδίνο. «Όσο κανείς δεν μπορεί να προσφέρει τη διαβεβαίωση στις αγοράς ότι δεν θα υπάρξει αναδιάταξη ή μια αναδιάρθρωση, τότε η αγορά θα κρατήσει τις τιμές σε όλο υψηλότερα», αταλήγει ο αναλυτής.

http://www.epikaira.gr/

Ο εορτασμός και τα έθιμα της Πρωτομαγιάς

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkMQrU5wCBZguOeariRxGr8FExjlgksG1u_H4uOuw4KttamVjoygxl3aFYpPFhnpi0Ck1WyAVsnhmMR2xo9q7_0lHUzQwCwksKtFIdVAun_H6tU5EfjGUUxIdX3V1e_VMzkY8MtLIF-UFo/s400/wreath_on_door.jpgΗ Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης. Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα.

Η Μάγια ταυτίστηκε με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας Μάιος.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Γιορτές γίνονταν και στην αρχαία Ρώμη που τις έλεγαν "ροσύλλια" τις οποίες διατήρησαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα, την κατίσχυση της ζωής επί του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα των αγρών και, κατ' επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων.

Η αρχαιότατη γιορτή της Πρωτομαγιάς συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων με επισημότητα και με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις. Μία από τις παλαιότερες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων.

Τα Ανθεστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη βάδιζαν με μεγαλοπρέπεια προς τα ιερά, ιδρύθηκαν πρώτα στην Αθήνα και έπειτα πήραν πανελλήνια μορφή, αφού διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος. Σύμφωνα με το μύθο, στα Ανθεστήρια «ανασταινόταν» ο… σκοτωμένος θεός Ευάνθης, επίθετο του Διόνυσου, από το χυμένο αίμα του οποίου φύτρωσε η άμπελος.

Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα, η γιορτή της Πρωτομαγιάς, δεν έπαψε να υπάρχει αλλά εμπλουτίστηκε γιατί και οι δύο λαοί πίστευαν, ότι τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν την ομορφιά των θεών και φέρνουν δύναμη, δόξα , ευτυχία και υγεία.

Με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς αλλοιώθηκε και επιβίωσαν έθιμα ως απλές λαϊκές γιορτές ( περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, ανακήρυξη του βασιλιά ή της βασίλισσας του Μάη, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι).

Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.

ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση. Απότοκο των δοξασιών αυτών είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται από διάφορα άνθη και καρπούς και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών.

Το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει στη σημερινή εποχή τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λόγω του τρόπου ζωής των σύγχρονων πόλεων.

Στα μέρη της Μικράς Ασίας, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ - Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου.

Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε "ανοιχτομάτη" και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.

Το αμίλητο νερό

Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.

Η Πρωτομαγιά των αγροτών

Οι αγρότες φτιάχνουν το Μάη τους με πρασινάδες, καρπούς, σκόρδο για τη βασκανία και αγκάθι για τον εχθρό.

Στις περιοχές της Σμύρνης, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι αγρότες πήγαιναν στην εξοχή, για να κόψουν οτιδήποτε είχε καρπό: σιτάρι, κριθάρι, σκόρδα, κρεμμύδια, κλαδιά συκιάς με τα σύκα, κλαδιά αμυγδαλιάς με τα αμύγδαλα, κλαδιά ροδιάς με τα ρόδια.

Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα "δαιμοναριά", άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί.

Στη Σέριφο, από το βράδυ της παραμονής, κρεμούν στην πόρτα ένα στεφάνι από λουλούδια τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο.

Το Μαγιόξυλο

Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά.

Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Το Πήδημα της φωτιάς

Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά.

Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.

Υπάρχουν και άλλα πολλά έθιμα της Πρωτομαγιάς που γιορτάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: το Μαγιόπουλο, το οποίο ονομάζουν ακόμα Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη, γιορτάζεται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, το έθιμο του Κλήδωνα (είδος λουλουδιού) στο δήμο Κόζιακα, το έθιμο της πιπεργιάς στην Εύβοια, τα Ξόρκια της Πρωτομαγιάς για το διώξιμο των φιδιών στην Ήπειρο, κ.λπ.

Εκλογές ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!

Γράφει ο Χρίστος Βαχτσιαβάνος

Ο χρόνος ΤΕΛΕΙΩΣΕ! Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει καταγραφεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας, όχι απλά ως η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και ως η πιο προδοτική.

Αν το κόμμα που κυβερνά αυτή τη στιγμή δε λεγόταν ΠΑΣΟΚ, θα είχε πέσει εδώ και μήνες...Αλλά βλέπετε η "κομπανία" προπαγάνδας(ΜΜΕ και λοιπά καθιζήματα) καθώς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του savoir vivre -που σε άλλες εποχές βέβαια θα είχαν "παγώσει" τα πάντα και θα είχαν ρίξει μόνοι τους αντίστοιχου αυταρχισμού κυβέρνηση- κρατάνε εν ζωή, με τεχνητές αναπνοές, τον κυβερνώντα θίασο.

Ο λαός ακόμα δεν έχει ξεσπάσει και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Όχι γιατί δεν θα το κάνει(είναι αναπόφευκτο), αλλά γιατί όταν το κάνει, ίσως τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα. Αν τα κοινοβουλευτικά κόμματα(και όχι μόνο) δεν απαιτήσουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ εκλογές, η κοινωνία ίσως τους προλάβει...!


Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται: Και τι μπορεί να αλλάξει με τις εκλογές, καλύτερα θα τα κάνουν οι καινούριοι; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Το σίγουρο όμως είναι ένα...Στη δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Αν οι πολιτικές δυνάμεις το θέλουν και οι πολίτες το απαιτήσουν, θα βρεθεί η ΛΥΣΗ. Και ποια είναι αυτή; Πρώτον και κυριότερον, η εκδίωξη του ΔΝΤ από τη χώρα μας! Όσο ο οργανισμός αυτός συνεχίζει να κάνει κουμάντο στα του οίκου μας, η χώρα θα βυθίζεται σε ολοένα και βαθύτερο σκοτάδι. Από την απόβαση του ΔΝΤ στη χώρα, πριν ένα χρόνο, έχουμε επισημάνει αλλεπάλληλες φορές που θα μας οδηγήσει αυτή η επιλογή ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Τα αποτελέσματα τα έχετε δει, δεν υπάρχει λόγος να τα αναλύσουμε περαιτέρω...

Όσο οι πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυράνε αδιάφορα μπροστά στον καθημερινό βιασμό της ζωής του απλού Έλληνα πολίτη, δε θα αργήσει η μέρα που η υπομονή θα τελειώσει και τότε ίσως δούμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας...!

armageddon-news.blogspot.com

Γκέτο αλλοδαπών θέλει να κάνει ο Καμίνης το τρίγωνο Κυψέλη -Πατήσια - Αγ. Παντελεήμονας!!!

Το πολυπολυτισμικό- πολυφυλετικό μοντέλο του Δήμου Ιξελλών των Βρυξελλών, που αποτελεί την πλέον επικίνδυνη περιοχή της πρωτεύουσας του Βελγίου θέλει να εφαρμόσει στο 6ο δημοτικό διαμέρισμα η νέα δημοτική αρχή της Αθήνας!

Η συνέχεια στο greekalert.com

Ά. Τσιγκρής: «Η Ελλάδα Φαντάζει Ανοχύρωτη Χώρα…»

http://cdn.thebest.gr/media/images/small/oiilwoyohj4d9f0febb6705.jpg«Το έγκλημα αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες, ενώ πρωτοφανή αύξηση καταγράφουν και όλοι οι υπόλοιποι ποιοτικοί και ποσοτικοί δέικτες του εγκλήματος.

Η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι.

Η χώρα μας βρίσκεται στο έλαιος ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών. Η Ελλάδα φαντάζει ανοχύρωτη χώρα.

Οι αστυνομικοί πολλές φορές ξεπερνούν τους εαυτούς τους για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Όμως, το κράτος απουσιάζει.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας φθίνει καθημερινά. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Το προσωπικό μένει απλήρωτο. Οι υπηρεσίες υπολειτουργούν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανεπαρκής και άτολμη και στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών. Διαχειρίζεται την εγκληματικότητα με όρους επικοινωνιακούς και όχι επιχειρησιακούς.

Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της νέας εποχής και να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών».
_____________________________________

O Άγγελος Τσιγκρής ήταν υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας και είναι καθηγητής της Εγκληματολογίας. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωπος της χώρας μας στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

Νεκρός ο μικρότερος γιος του Καντάφι και τρία από τα εγγόνια του από την αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε μα από τις οικίες του στην Τρίπολη.

http://109bc.files.wordpress.com/2011/02/gaddafi-son-saif-al-arab1.jpg?w=264Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι επέζησε τελικά από την επιδρομή των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, αργά το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά ο νεώτερος από τους γιούς του ο Σαίφ αλ-Άραμπ και τρία από τα εγγόνια του, έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ.

Ο Ιμπραίμ ανέφερε ότι ο Σαίφ ήταν πολίτης και όχι μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, ήταν 29 ετών και σπούδαζε στη Γερμανία.

Λίβυοι αξιωματούχοι οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο οίκημα όπου βρήκαν το θάνατο τα μέλη της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη, το οποίο είχε βληθεί τουλάχιστον από τρεις πυραύλους. Η οροφή του κτηρίου είχε καταρρεύσει σε πολλά σημεία αφήνοντας τις ατσάλινες δοκούς θωράκισης σωριασμένες ανάμεσα σε πλάκες σκυροδέματος.Νεκρός ο μικρότερος γιος του Καντάφι και τρία από τα εγγόνια του από την αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε μία από τις οικίες του στην Τρίπολη.

Ένα επιτραπέζιο ηλεκτρονικό ποδοσφαιράκι παρέμενε άθικτο στο αίθριο του κήπου του οικήματος, που βρισκόταν σε αριστοκρατική συνοικία της Τρίπολης.