13 Μαΐου 2011

"Προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία"

http://static.doldigital.net/webstatic/E19FBC22D13680D4C45A8FDB94F05E24.jpgΔριμύτατη επίθεση κατά του υπουργείου Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, εξαπέλυσε με επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, πρέσβης Θ. Δασκαρόλλης, κάνοντας λόγο για ανομολόγητους χειρισμούς σε καίρια εθνικά θέματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς και "όχι με το αζημιώτο".

Ως αποτέλεσμα αυτών των χειρισμών, όπως σημειώνεται, είναι να "βιώνει η χώρα άμεσα τις οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες της διπλωματικής και οικονομικής διαπραγματευτικής ανικανότητας των κυβερνώντων".

Διπλωματικοί κύκλοι, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", εκτιμούν ότι ο πρέσβης στέλνει το μήνυμα πως η διπλωματική διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών διαλύεται "όχι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω της συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής "μη επιβάρυνσης" των σχέσεών μας με την Τουρκία. Χάριν της πολιτικής του κατευνασμού και της εκχώρησης κυριαρχίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

Ας κλείσουμε τις πρεσβείες

"Αφού τα βρίσκουμε με τους Τούρκους, γιατί να έχουμε πρεσβείες στη Χιλή, στο Περού ή στο Καζακστάν. Θα 'χει η Τουρκία εκεί για μας, αφού προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία", επισημαίνεται.

Επισημαίνει ακόμα ότι η κατάργηση ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών θα εξοικονομήσει ελάχιστα σε σύγκριση με όσα θα μπορούσε να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει τεράστιο κόστος, διπλωματικό και πολιτικό. "Τη διεθνή απομόνωση της χώρας", υπογραμμίζει.

"Οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία αντιμετωπίζονται σαν σχολάζουσες "αντιπαραγωγικές" ΔΕΚΟ. Οι εκάστοτε πολιτικοί μας προϊστάμενοι είναι αυτοί που απαξίωσαν την παραγωγή εξωτερικής πολιτικής από τη διπλωματική υπηρεσία. Εμφανίστηκαν παντογνώστες και με προκατασκευασμένες θέσεις, ενεθάρρυναν την αυτολογοκρισία στα τηλεγραφήματα και τις αναφορές μας", συνεχίζει.

Αναξιοποίητοι οι διπλωμάτες

Η επιστολή καταλήγει με έμμεσες βολές κατά του πρωθυπουργού, καθώς γίνεται αναφορά σε κατά καιρούς ρήσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

"Κατά παραγγελίαν απόντες από τις εξελίξεις, με απαξιωμένη τη θεσμική υποχρέωση λόγου και πρότασης, οι Έλληνες διπλωμάτες δεν αξιοποιούμαστε ούτε ως εναργείς φορείς εθνικού αντιλόγου στη διεθνή διαπόμπευση και δαιμονοποίηση της χώρας, για την οποία μείζονα ευθύνη έχουν τουλάχιστον επιπόλαιες κυβερνητικές διακηρύξεις περί "Τιτανικού", μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και περίπου αναγόρευσης της πατρίδας μας σε κοιτίδα της διαφθοράς", σημειώνεται.

Ουδέν σχόλιον

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβεκούρας, αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή και περιορίστηκε να επαναλάβει, παραπέμποντας «σε κάθε δήλωση και κάθε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών», ότι "δεν υπάρχει καμία πολιτική κατευνασμού, καμία απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".

Η επιστολή απεστάλη στους συναδέλφους του εν όψει της τρίωρης στάσης και της συγκέντρωσης που πραγματοποιούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο προαύλιο του υπουργείου Εξωτερικών στη 1 μ.μ., την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα δέχεται στο γραφείο του τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η πρόθεση είναι οι στάσεις να επαναλαμβάνονται και οι διπλωμάτες να μπαίνουν στο κάδρο (τηλεοπτικό και όχι μόνο) κάθε φορά που ο υπουργός θα δέχεται στο γραφείο του κάποιον ξένο αξιωματούχο.

news247.gr

ΑΕΙ: Λουκέτο στο μέλλον και τη λογική

Του Νίκου Μπατσικούρα.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και την επικαιρότητα, μέσα από άρθρα στον ηλεκτρονικό τύπο και τα ιστολόγια, την προσοχή μου μαγνήτισαν γι' ακόμα μια φορά οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ή τουλάχιστον σε ότι θα απομείνει από αυτή, έτσι όπως πάει το πράγμα.

Είναι πραγματικά οξύμωρο, όταν ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος (και μη) αντιμετωπίζει την αύξηση του ποσοστού των πολιτών που έχουν πρόσβαση στη Ανώτατη Εκπαίδευση ως στρατηγικό στόχο και εργαλείο βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και της ανταγωνιστικότητας. Στη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που είναι επιτακτική, όσο ποτέ άλλοτε, η ανάγκη για στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, να προχωράμε σαν κράτος σε ουσιαστική κατάργηση 25 Τμημάτων και παράλληλη μείωση των διαθέσιμων θέσεων στα Πανεπιστημιακά και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, κατά περίπου δέκα χιλιάδες, σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, στις περιπτώσεις όπου αποφασίστηκε η μη εισαγωγή φοιτητών, καθοριστικός ήταν ο ρόλος παραμέτρων όπως οι ενεργοί φοιτητές και η έντονη τάση εγκατάλειψης των σπουδών. Όλα αυτά όμως είναι απόρροια του κακού σχεδιασμού, της ανυπαρξίας μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας καθώς και η πολυδιάσπαση γνωστικών αντικειμένων, με μοναδικό στόχο, την καιροσκοπική ίδρυση παραρτημάτων σε απομακρυσμένες πόλεις και κωμοπόλεις της περιφέρειας ως αναπτυξιακό ημίμετρο.

Βάση αυτού του ατυχούς αναπτυξιακού παραλογισμού, και γνωρίζοντας πως η μείωση των 10.250 εισακτέων έγινε κατά βάση από τα περιφερειακά Ιδρύματα, η κυβέρνηση προχωρά σε έμμεσο οικονομικό στραγγαλισμό της περιφέρειας. Κι αυτό, διότι αν κατά μέσο όρο ένας φοιτητής χρειαζόταν γύρο στα 600 ευρώ το μήνα ως κόστος διαβίωσης, τότε γύρο στα 73.800.000 ευρώ θα χαθούν, μονάχα τον επόμενο χρόνο, από τις τοπικές οικονομίες της περιφέρειας.

Δυστυχώς σε ρόλο υπερασπιστή του θεάρεστου κυβερνητικού έργου, έθεσε εαυτόν ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με δηλώσεις του από την Καλαμάτα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ως παράταξη έχουμε εκφραστεί θετικά στα περισσότερα σημεία της διαβούλευσης για την ανώτατη εκπαίδευση».

Κι όλα αυτά μια ημέρα πριν την ανακοίνωση του Υπουργείου για ουσιαστική κατάργηση 25 συνολικά Τμημάτων, δύο από τα οποία καταργούνται από το ΤΕΙ Καλαμάτας, απ' όπου ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις. Προφανώς είτε στη διαβούλευση για την παιδεία δεν είχε υπάρξει σχετική ενημέρωση για τα Τμήματα που θα καταργούνταν, είτε ο ίδιος δεν ήθελε να χαλάσει το προεκλογικό κλίμα της επίσκεψης του.

Η ουσία είναι πως για ακόμα μια φορά βλέπουμε την κυβέρνηση να προβαίνει στην πιο ακραία λύση. Η οποία λογιστικά μπορεί να συμμαζέψει τα έξοδα του Υπουργείου, αλλά ουσιαστικά προκαλεί πολλά περισσότερα προβλήματα όπως τη μείωση μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας καθώς και τον οικονομικό στραγγαλισμό των τοπικών κοινωνιών της περιφέρειας.

Δυστυχώς το Υπουργείο απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας των Τμημάτων σε ρεαλιστική βάση και με σκεπτικό που θα λάμβανε υπόψη τόσο την ανάγκη για οικονομικό συμμάζεμα όσο και τις τοπικές οικονομίες οι οποίες εν μέσο οικονομικής κρίσης πλήττονται ακόμα περισσότερο.

Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν Τμήματα χωρίς ικανοποιητική ζήτηση, είτε διότι το αντικείμενο δεν έχει αντίκρισμα, είτε γιατί η έδρα τους βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να προβαίνει το Υπουργείο, έτσι απλά, σε καταργήσεις Τμημάτων. Τη στιγμή μάλιστα που μπορούσε να εξετάσει κι άλλες λύσεις, όπως τη διαφοροποίηση του γνωστικού αντικειμένου των Τμημάτων αυτών, ή τις συγχωνεύσεις όπου υπάρχει συναφές γνωστικό αντικείμενο, με πιθανή διαφοροποίηση του πτυχίου μέσα από εσωτερικές κατευθύνσεις που θα υπάρχουν στο νέο ενιαίο Τμήμα.

Επίσης στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των διοικητικών δομών θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η μεταφορά όλων των μη βιώσιμων και κοστοβόρων παραρτημάτων στη διοικητική έδρα του Ιδρύματος, κάτι που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αποδέσμευση πολύτιμων οικονομικών πόρων από τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων.

Με αυτή τη λογική δε θα χρειαζόταν να μειωθούν οι προσφερόμενες θέσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαν να περιοριστούν σημαντικά τα επιπρόσθετα λειτουργικά έξοδα από τη μείωση των διοικητικών και ακαδημαϊκών θέσεων, τις περικοπές στα πρόσθετα έξοδα για ενοικίαση ή συντήρηση υποδομών, σπουδαστικής μέριμνας, σίτισης και στέγασης, που απαιτεί η λειτουργία πολλαπλών Τμημάτων συναφών αντικειμένων με μικρή ζήτηση, καθώς και ο μεγάλος αριθμός διάσπαρτων Παραρτημάτων.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να επιφέρουν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ένα πλαίσιο που δε θα στερούσε το όνειρο κι ένα καλύτερο μέλλον σε δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές, δε θα στραγγάλιζε οικονομικά την περιφέρεια και θα δημιουργούσε τις συνθήκες για αναπροσαρμογή των γνωστικών αντικειμένων όπου αυτά θα συνέχιζαν να μην είναι ελκυστικά.

Δυστυχώς, προς το παρών μπήκε λουκέτο, τόσο στο μέλλον χιλιάδων νέων, όσο και στη λογική με την οποία αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του τόπου και της παιδείας...

http://dap.gr/node/222

Bild: "Οι Έλληνες θα ζουν για πάντα μέσα στην κρίση"

Όχι μόνο η γερμανική εφημερίδα Bild, φτάνει σε αυτό το απαισιόδοξο για τη χώρα μας συμπέρασμα, αλλά εκθέτει και τους ακριβείς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βγει από την κρίση.Ο ρεπόρτερ Πωλ Ποντζχάιμερ, εξετάζει με ιδιαιτέρως ειρωνική διάθεση, την περίπτωση της Ελλάδας η οποία, όπως αναφέρεται “παρόλο που ταλανίζεται από την κρίση, συνεχίζει να καταβάλει υπέρογκα επιδόματα σε ομάδες εργαζομένων.”

Ορισμένα ευτράπελα περιστατικά που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς στη χώρα μας, παρουσιάζονται στο δημοσίευμα και αποδοκιμάζονται έντονα.

Ειδικότερα το κείμενο αναφέρει ότι “γνωρίζετε κάποια χώρα, στην οποία καταβάλλεται επί 22 χρόνια σύνταξη σε πολίτη που είχε πεθάνει και κανένας δεν το κατάλαβε; Σωστά! Η Ελλάδα.”

Οι λόγοι που δεν θα βγει η χώρα μας από την κρίση σύμφωνα με τη Bild

Από το δημοσίευμα δεν θα μπορούσε να λείπει η εξωφρενική απαίτηση των περίπου 800 πρώην βουλευτών, οι οποίοι αξιώνουν αναδρομικές αμοιβές ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, αποδοκιμάζεται το γεγονός πως συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου συνεχίζουν να λαμβάνουν 18 μισθούς.

Πιο αναλυτικά το δημοσίευμα περιγράφει και κατακρίνει ότι:

"Οι υπάλληλοι σε κρατικές επιχειρήσεις λαμβάνουν μεταξύ άλλων Bonus για το ότι προσέρχονται στην ώρα στην εργασία τους, για το πλύσιμο των χεριών τους, για εργασία υπό θερμοκρασία 0 έως οκτώ βαθμών Κελσίου.

Ακόμη και για τον χειρισμό ενός φωτοτυπικού μηχανήματος καταβάλλονται επιπλέον χρήματα.

Ένας υπάλληλος θα μπορούσε να αυξήσει το βασικό του μισθό από 3.908 έως 8.675 ευρώ.

Για τους οδηγούς λεωφορείων ο χρόνος εργασίας αρχίζει ήδη από την ώρα που ξεκινούν από τα σπίτια τους για να πάνε στο χώρο εργασίας, ακόμη και για την προθέρμανση της μηχανής του λεωφορείου καταβάλλεται επίδομα.

Οι ιερείς λαμβάνουν επίσης επίδομα για την τέλεση κάθε λειτουργίας.

Σε ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις όπως στα Ελληνικά Πετρέλαια καταβάλλονται 18 μηνιαίοι μισθοί τον χρόνο. Νυχτοφύλακας λαμβάνει ετησίως μέχρι και 72.000 ευρώ.

Για κάθε υπάλληλο η επιχείρηση πληρώνει για μια φορά το χρόνο 5 ημέρες παραμονής σε ξενοδοχείο πολυτελείας που επιλέγει ο εργαζόμενος. Οι συνεργάτες του λαμβάνουν κατά 50% περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με του γερμανούς συναδέλφους τους.

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί που ήταν εν ενεργεία για πολλά χρόνια φέρονται σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να ζητούν την καταβολή χρημάτων συνολικού ύψους μέχρι 250.000 ευρώ έκαστος για τη συνταξιοδότησή τους.

Επίσης βουλευτές που βρίσκονται στην πολιτική από το 1993 λαμβάνουν διπλές συντάξεις.

Κάθε τέταρτος Έλληνας εργαζόμενος έχει ως εργοδότη το κράτος. Οι κρατικές επιχειρήσεις όμως παρουσιάζουν ζημίες, οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι ΟΣΕ έχουν χρέος περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερα από 200.000 κτίρια στην Ελλάδα είναι αυθαίρετα, έχουν κατασκευαστεί δηλαδή χωρίς τη σχετική άδεια. Έσοδα από τη φορολογία τους; Μηδέν.

Στο Άγιο Όρος έγιναν παράνομες αγοραπωλησίες γης.

Το κράτος συνεχίζει να εγγυάται στους φαρμακοποιούς περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 35%.

Με ένα φαρμακείο ανά 1.200 κατοίκους η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. (εννοεί αναλογία φαρμακείων/κάτοικο).

Εξαιτίας της παράνομης εργασίας και της φοροδιαφυγής οι εφορίες στην Ελλάδα χάνουν κάθε χρόνο έσοδα ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ."

http://www.cosmo.gr/Finance/Germany/322772.html

Μειμαράκης υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και κατά των κομματικών συμπράξεων σε κυβερνητικό επίπεδο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyrLryzBcmMFFyDv9yjhR9hgNjQrzIdQBmhp5oPtZTnz84WIv41a4phiuTRgKT6-jSN-Sh9-h6VG9n6esZfrg2nS2_unaE63Cu-h8jJaLAv7O8_ZAjtjMOSDEwCgou2Kb3qIN4pUxSI0gZ/s320/meimarakis.jpgΥπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και κατά των κομματικών συμπράξεων σε κυβερνητικό επίπεδο τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μειμαράκης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής με θέμα "Περισσότερη Ευρώπη: η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών ".

«Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν στις ομοιογενείς κυβερνήσεις, στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και για αυτό είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Να ξέρετε ότι ανησυχώ πολύ για το μέλλον του τόπου και για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς ομοιογενείς κυβερνήσεις και την κομματική σύμπραξη σε κυβερνητικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι «ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι η αδιαφορία και η αποχή. Πρέπει να ξεσηκώσουμε όλους όσους κάθονται στον καναπέ».

Αναφερόμενος εμμέσως στην πρόσφατη αντιπαράθεσή του με στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «ο πολιτικός διάλογος όλο και πέφτει σε επίπεδο» και πρόσθεσε: «Ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής θα σέβομαι και θα τηρώ με τη συμπεριφορά μου τους κανονισμούς και το καταστατικό, αλλά όταν έχω απέναντί μου έναν αλήτη, θα ρίχνω το επίπεδό μου για να μπορέσω να αντιπαρατεθώ... Αν οι σοβαροί, οι συνετοί, οι έντιμοι και οι ηθικοί, ανεξάρτητα από ιδεολογίες δεν ξεσηκωθούν, τότε θα κυριαρχήσουν όλοι εκείνοι που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Ντομινίκ Στρος Καν εναντίον της εφημερίδας που δημοσιοποίησε τη φωτογραφία του με την Porsche

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/About/General/2011/5/9/1304956620474/Dominique-Strauss-Kahn-Po-008.jpgΟ επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την πρόθεσή του να προσφύγει στην δικαιοσύνη εναντίον της εφημερίδας France-Soir και μιας δημοσιογράφου της "μετά από την δημοσίευση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο ζωής του", δήλωσε σήμερα ένας από τους δικηγόρους του.

"Λόγω της θέσης του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν μπόρεσε να απαντήσει ο ίδιος στις επιθέσεις των οποίων είναι αντικείμενο" ανέφεραν σε ανακοίνωσή του οι δικηγόροι.

"Ο Ντομινίκ Στρος Καν έχει δώσει εντολή στους δικηγόρους του να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς που υφίσταται από την εκστρατεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν σκοπό να τον βλάψουν" πρόσθεσαν.

Η διαμάχη ξέσπασε μετά τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας του Ντομινίκ Στρος Καν που τον έδειχνε να επιβιβάζεται σε μία Porsche για την οποία ο ίδιος αργότερα υποστήριξε ότι δεν ήταν δική του αλλά ενός φίλου του.

Αλέκα Παπαρήγα: "Να αποφευχθεί πάση θυσία μια 'βεντέτα' ανάμεσα στους Έλληνες και τους ξένους"

http://exeisminima.gr/blog/wp-content/uploads/2010/04/kke.jpgΝα αποκλειστεί πάση θυσία μια βεντέτα ανάμεσα στους Έλληνες και τους ξένους και να αναπτυχθεί μεταξύ τους αλληλεγγύη, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό Real FM.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας η κ. Παπαρήγα είπε ότι "τίποτα δεν γίνεται αυθόρμητα, το αυθόρμητο κρατάει μια δυο μέρες" και πρόσθεσε ότι "όταν ένα πρόβλημα σαπίσει, τότε πραγματικά γίνεται και πιο δύσκολη η λύση του. Γιατί φαινομενικά τώρα η μόνη λύση είναι η καταστολή. Όλοι ζητάνε έξω από κάθε σπίτι να υπάρχει αστυνομία, δεν λύνεται το πρόβλημα".

Για το ρόλο της αστυνομίας, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αναμφισβήτητα χρειάζεται επιτήρηση ιδιαίτερα ορισμένες ώρες της ημέρας, μετά τις 9-10 το βράδυ, το πρωί που πάει ο άλλος στη δουλειά του, γιατί τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται. Χρειάζεται επιτήρηση, σημείωσε η Γραμματέας του ΚΚΕ, και ένας από τους λόγους ύπαρξης των αστυνομικών δυνάμεων είναι για να διαφυλάσσουν από την εγκληματικότητα, όχι για να σπάνε κεφάλια διαδηλωτών.

Πρέπει, τόνισε η κ. Παπαρήγα, "να απομονωθούν -κοινωνικά εννοώ, όχι με αυτοδικία- ορισμένες εκδηλώσεις, εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να περιφρουρεί το κέντρο της Αθήνας η 'Χρυσή Αυγή', δεν μπορεί να πρέπει να τραγουδήσω τον εθνικό ύμνο για να περάσω από μία περιοχή".

Για τα επεισόδια εις βάρος διαδηλωτών η κ. Παπαρήγα είπε ότι "εδώ υπήρχε μια υπερβολική βία, δεν αντιστοιχούσε στα γεγονότα που έγιναν, ήταν σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Και ο κίνδυνος να έχεις νεκρό βεβαίως υπάρχει. Είναι η γραμμή η κυβερνητική, η γραμμή της πυγμής. Πυγμή στην πολιτική, πυγμή και στην καταστολή".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "είναι ολοφάνερο ότι αυτή τη στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί αυτή τη συναίνεση. Για ποιο λόγο; Γιατί τα μέτρα που θα έρθουν και από δω και μπρος θα είναι τόσο σκληρά, που χρειάζεται πια να μην είναι ένα κόμμα που παίρνει την ευθύνη και όλοι οι άλλοι να αντιπολιτεύονται".

Βεβαίως, πρόσθεσε, η αντιπολίτευση δεν γίνεται από την ίδια μπάντα, πολύ διαφορετικά είναι τα δικά μας όχι από τα "όχι" της ΝΔ. Επιδιώκουν αυτή τη συναίνεση. Τώρα η συναίνεση για να επιτευχθεί στο πολιτικό επίπεδο πρέπει να έχει προετοιμαστεί ο λεγόμενος υποκειμενικός παράγοντας και φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να δημιουργήσει τους όρους αυτής της συναίνεσης προ των εκλογών.

Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι η εκδήλωση του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο έγινε "για να πει στους επιχειρηματίες, αποσύρετε την εμπιστοσύνη σας από το ΠΑΣΟΚ και δώστε την σε μένα".

Η σημαία της «Ανεξάρτητης Κρήτης» έξω από το Πολεμικό Μουσείο του Ναυπλίου!

shmaia_krhths_2shmaia_krhthsΑς μας εξηγήσει κάποιος από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης γιατί έξω από το Πολεμικό Μουσείο στο Ναύπλιο (αποτελεί Παράρτημα – το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα – του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας) κυματίζει η σημαία της… Ανεξάρτητης Κρήτης!

Συμβαίνει κάτι που δεν μας το λένε ή απλώς τρελαθήκαμε τελείως;

elora.gr

Blogger is back [Τι λέει η Google για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε]

http://www.greek-radar.gr/wp-content/uploads/2011/02/blogger.pngWhat a frustrating day. We’re very sorry that you’ve been unable to publish to Blogger for the past 20.5 hours. We’re nearly back to normal — you can publish again, and in the coming hours posts and comments that were temporarily removed should be restored. Thank you for your patience while we fix this situation. We use Blogger for our own blogs, so we’ve also felt your pain.

Here’s what happened: during scheduled maintenance work Wednesday night, we experienced some data corruption that impacted Blogger’s behavior. Since then, bloggers and readers may have experienced a variety of anomalies including intermittent outages, disappearing posts, and arriving at unintended blogs or error pages. A small subset of Blogger users (we estimate 0.16%) may have encountered additional problems specific to their accounts. Yesterday we returned Blogger to a pre-maintenance state and placed the service in read-only mode while we worked on restoring all content: that’s why you haven’t been able to publish. We rolled back to a version of Blogger as of Wednesday May 11th, so your posts since then were temporarily removed. Those are the posts that we’re in the progress of restoring.

Again, we are very sorry for the impact to our authors and readers. We try hard to ensure Blogger is always available for you to share your thoughts and opinions with the world, and we’ll do our best to prevent this from happening again.

Posted by Eddie Kessler, Tech Lead/Manager, Blogger

Ο ιταλός ΥΠΕΞ Φρατίνι θεωρεί "αξιόπιστες" τις πληροφορίες ότι ο Καντάφι είναι τραυματισμένος και έφυγε από την Τρίπολη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghqUNQlwIwj5gihhV5QDa0nIi6sXavj4paVhsISyfC1_o4711QPoswe2xV5BrJvHykTr986TTbCE_yp4EUAB1xrgAGitoI1xa1DTTpMtepgQuZKN1wEN0pCau6f7kyAm2hsLEGoyNWfNVw/s1600/PapandreouKantafi.jpgΟ επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι κρίνει "αξιόπιστες" τις δηλώσεις του καθολικού επισκόπου στην Τρίπολη, Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, κατά τον οποίο ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει εγκαταλείψει τη λιβυκή πρωτεύουσα και πιθανώς είναι "τραυματισμένος", μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

"Τείνω να θεωρήσω αξιόπιστη τη φράση του καθολικού επισκόπου στην Τρίπολη, που είπε ότι ο Καντάφι είναι πολύ πιθανό να έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη και ότι πιθανόν είναι τραυματισμένος" δήλωσε ο κ. Φρατίνι στο περιθώριο συνεδρίου κοντά στην Σιένα (κεντρική Ιταλία).

Ο κ. Φρατίνι ωστόσο επισήμανε ότι η ιταλική κυβέρνηση "δεν διαθέτει κανένα στοιχείο για την τύχη του Καντάφι" . "Δεν γνωρίζουμε ούτε που βρίσκεται" είπε.

Παράλληλα ο κ. Φρατίνι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Κοριέρε ντε λα Σέρα εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά την αξιοπιστία των πρόσφατων τηλεοπτικών εικόνων αυτής της εβδομάδας που δείχνουν τον Μουάμαρ Καντάφι στην λιβυκή πρωτεύουσα.

"Έχω πολλές αμφιβολίες εάν αυτές οι εικόνες κινηματογραφήθηκαν την ημέρα που προβλήθηκαν" ανέφερε ο κ. Φρατίνι επικαλούμενος όχι μόνο τον επίσκοπο Μαρτινέλι αλλά και άλλους στην Τρίπολη που θεωρούν ότι ο Καντάφι μπορεί να έχει φύγει από την πρωτεύουσα.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι "ο Καντάφι μπορεί να έχει φύγει από την Τρίπολη αλλά όχι και από τη χώρα". "Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η διεθνής πίεση πραγματικά έχει οδηγήσει τον Καντάφι να βρει ένα καταφύγιο που είναι πιο ασφαλές" τόνισε ο κ. Φρατίνι.

Παράλληλα είπε ότι "οι διεθνείς πιέσεις κατά της λιβυκής κυβέρνησης προκαλούν μια δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της χώρας για το καθεστώς", κάτι "που όλοι ευχόμαστε" .

"Υπάρχει μια κατάσταση διάλυσης, υπάρχει ένα ρήγμα" δήλωσε ο κ. Φρατίνι.

Τέλος ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πιθανότητα έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Καντάφι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πράγμα που θα αλλάξει τα πράγματα σε βάρος του γιατί, εάν δεν επιλέξει την εξορία, τότε στην περίπτωση που θα εκδοθεί ένταλμα, "όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να το θέσουν σε εφαρμογή".

Νωρίτερα το αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Τρίπολη διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Καντάφι είναι τραυματίας.

Την αναοριοθέτηση του ιστορικού τόπου της Γυάρου αποφάσισε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων

http://www.kykladesnews.gr/files/genika/big/topoi_exorias2_large.jpgΟ δρόμος για την αξιοποίηση του Γυάρου, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοποίησης και ανάδειξης των διατηρητέων φυλακών και των γειτονικών κτιρίων που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε όρμων της, άνοιξε μετά την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων για αναοριοθέτηση του ιστορικού τόπου του νησιού.

Η Γυάρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας από το 1947 μέχρι το 1952 και από το 1956 μέχρι το 1974 για πολιτικούς εξόριστους. Συνολικά, 22.000 Έλληνες πέρασαν και μαρτύρησαν, παραμένοντας εκεί για μήνες ή και για χρόνια. Στην αρχή, η διαμονή γινόταν κυρίως σε σκηνές, στα πέντε στρατόπεδα που είχαν φτιαχτεί σε κάθε όρμο. Από τα χέρια των εξόριστων έγιναν εκβραχισμοί και διαμορφώσεις του εδάφους, διάνοιξη δρόμων και οικοδομικές εργασίες, για να χτιστούν τελικά φυλάκια, πυροβολεία αλλά και οι κεντρικές φυλακές. Αυτές είναι ένα οικοδόμημα επίμηκες, ορθογώνιο και διαμορφώνεται σε τέσσερα επίπεδα. Είναι μάλιστα τόσο επιβλητικό που είναι αδύνατο να μην το προσέξεις περνώντας από τη Σύρο ή την Τήνο.

Το Σεπτέμβρη του 2001, απόφαση του τότε υπουργού Αιγαίου, Νίκου Σηφουνάκη, προέβλεπε ότι «το κτίριο των φυλακών, καθώς και όλα τα κτίρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές που βρίσκονται στις περιοχές των 5 όρμων της νήσου Γυάρου, χαρακτηρίζονται διατηρητέα». Τρεις μήνες αργότερα, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, η Γυάρος χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος και τα κτίριά της διατηρητέα. Χαρακτήριζε ως ιστορικό τόπο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία τη νήσο Γυάρο ή Γιούρα, που βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Σύρου, διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Επίσης, χαρακτήριζε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία το κτίριο των φυλακών, καθώς και όλα τα κτίρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές που βρίσκονται στις περιοχές των 5 όρμων στη νήσο Γυάρο.

Ύστερα από πρόταση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και έρευνα των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την ακριβή οριοθέτηση του ιστορικού τόπου της Γυάρου και για την καλύτερη προστασία του μνημείου, κατέληξαν ότι ιστορικού ενδιαφέροντος είναι οι 5 όρμοι, που ο καθένας ήταν ένα στρατόπεδο και βρίσκονται ΝΑ της νήσου. Συγκεκριμένα, ο πρώτος όρμος που είναι και ο μεγαλύτερος και ονομάζεται Όρμος πρωτεύουσας και εκεί βρισκόταν το σπίτι του διευθυντή, ο δεύτερος, ο Όρμος των "ζωηρών" και αργότερα των γερόντων και των αρρώστων, ο τρίτος, ο Όρμος των διανοουμένων και των στελεχών που βρίσκονταν σε απομόνωση, ο τέταρτος, όπου ήταν το αναρρωτήριο, οι αποθήκες τροφίμων, το ηλεκτρικό εργοστάσιο και μικρά κτίρια των χωροφυλάκων και αργότερα των εθνικοφρόνων και ανανηψάντων, ο πέμπτος, ο Όρμος της βαριάς απομόνωσης και ο Όρμος «0» που επρόκειτο να αποτελέσει τον Όρμο των πειθαρχείων αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Παράλληλα, από το 2005 εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί, στον τομέα της ενέργειας, λόγω του ισχυρού αιολικού δυναμικού του και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το αιολικό πάρκο της Γυάρου θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 300 MW και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια 1 εκατομμυρίου MWh τον χρόνο. Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, δεδομένου ότι θα είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, αναμένεται να συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες (ανάμεσά τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ταυτοχρόνως θα γνωρίζουν από κοντά και τη νεώτερη ελληνική ιστορία.

Σε ψήφισμά του ο Δήμος Σύρου, στον οποίο ανήκει διοικητικά η Γυάρος, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον αποχαρακτηρισμό και την αναοριοθέτηση του ιστορικού τόπου στη νήσο Γυάρο υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τη χώρα όσο και για την καλύτερη προστασία των μνημείων της Γύαρου.

Αντίθεση στη νέα οριοθέτηση του ιστορικού τόπου εξέφρασε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και αυτό γιατί ενέχει τον κίνδυνο της εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης του ιστορικού τόπου και ζήτησε να μην υπάρξει στο νησί οποιαδήποτε επιχειρηματική-οικονομική δραστηριότητα που θα αλλοιώσει το διαχρονικό ιστορικό χαρακτήρα του νησιού.

Συνάντηση Μέρκελ με Στρος-Καν την Κυριακή στο Βερολίνο για την κρίση χρέους

http://www.bundesregierung.de/Content/EN/Fotoreihe/BK/2007-12-21-die-woche-der-bundeskanzlerin/06-berlin-19-12-07-iwf-generaldirektor-strauss-kahn-in-deutschland,property=poster.jpgΗ καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συναντάται με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν το απόγευμα της Κυριακής (15.05.11) στο Βερολίνο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Στη συνάντηση στην καγκελαρία, Μέρκελ και Στρος-Καν θα συζητήσουν για την πορεία της Ελλάδας και για την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σήμερα στο Βερολίνο.

«Φυσικά είναι απολύτως σαφές ότι Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία θα είναι θέμα της συζήτησης με τον κ. Στρος-Καν», είπε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ. Για τα περαιτέρω βήματα στην περίπτωση της Ελλάδας, καθοριστική θα είναι η έκθεση της τρόικας. Ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους επανέλαβε ότι η έκθεση της τρόικας αναμένεται στις αρχές με μέσα Ιουνίου.

Ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της γερμανικής βουλής. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο ότι διαμορφώνεται μέτωπο τουλάχιστον 19 βουλευτών των κομμάτων του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού που τάσσονται κατά νέας βοήθειας στην Ελλάδα και του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας ESM.

Τα λαμόγια δεν έχουν χρώμα: Αιφνιδιάστηκε η ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ με τις χθεσινές εξαγγελίες Σαμαρά... μωρέ τι μας λέτε;

http://www.statesmen.gr/wp-content/uploads/2011/04/genop-dei1.jpg"Αιφνιδιαστήκαμε αρνητικά από την τοποθέτηση του Προέδρου της ΝΔ στο Ζάππειο και αναρωτιόμαστε κατά πόσο τα στελέχη που τον συμβουλεύουν είναι έγκυρα και μελετημένα στα θέματα ενεργειακού σχεδιασμού και παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας".

Αυτό αναφέρει η ΔΑΚΕ της ΓΕΝΟΠ σε σημερινή της ανακοίνωση, σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Α. Σαμαρά για τη ΔΕΗ. Δηλώνει παράλληλα ότι εμμένει στη θέση υπέρ της διατήρησης του 51% της κρατικής συμμετοχής στη ΔΕΗ "για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους" και ότι τα δύο κόμματα εξουσίας "άλλα είχαν δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα εφαρμόσουν στο θέμα της ΔΕΗ και τελικά άλλα αποφάσισαν να πράξουν".

"Η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα ταυτιζόμενη πλήρως με την ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έχει εκφραστεί για την μορφή των επιχειρήσεων στρατηγικού τομέα και εξειδικευμένα για την ΔΕΗ και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της", καταλήγει η ανακοίνωση. "Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πορεύεται πάντα με ανεξαρτησία σκέψης και χωρίς κηδεμόνες και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει με όραμα και εντιμότητα την αγωνιστική της δράση και καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της πατρίδας να μην ενδώσουν στις σειρήνες της ιδιωτικοποίησης και των στρατηγικών επενδυτών διότι αν συμβεί αυτό μόνο δεινά πρόκειται να αποφέρει στη Ελληνική κοινωνία και στον απλό εργαζόμενο στη ΔΕΗ".

Ο Καντάφι είναι πιθανώς τραυματισμένος, δηλώνει ο ιταλός ΥΠΕΞ Φρατίνι. Η λιβυκή κυβέρνηση διέψευσε

http://www.princeolivernews.com/wp-content/uploads/2011/02/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%9D%CE%94-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%93.-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%C2%AB%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82%C2%BB-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%B91.jpgΟ Καντάφι είναι πιθανώς τραυματισμένος, δηλώνει ο ιταλός ΥΠΕΞ Φρατίνι. Η λιβυκή κυβέρνηση διέψευσε ότι ο λίβυος ηγέτης έχει τραυματιστεί, μεταδίδει το Αλ Αραμπίγια

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι πολύ πιθανόν ότι έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη και είναι πολύ πιθανό ότι έχει τραυματιστεί, δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Φράνκο Φρατίνι προσέθεσε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Τοσκάνη, ότι πιστεύει αυτό που του είπε ο καθολικός επίσκοπος στην Τρίπολη Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, πως ο "Καντάφι βρίσκεται το πιθανότερο εκτός Τρίπολης και ότι έχει ακόμη πιθανώς τραυματιστεί" από τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Η λιβυκή κυβέρνηση διέψευσε την πληροφορία ότι ο Καντάφι έχει τραυματιστεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης τηλεφώνησε στο δορυφορικό δίκτυο που εδρεύει στο Ντουμπάι και διέψευσε ότι ο Καντάφι έχει τραυματιστεί, διευκρίνισε το Αλ Αραμπίγια.

Hello World

Blogger is up and running again

Η Μάχη της Κρήτης - 70 χρόνια από τότε που ο λαός της Κρήτης ύψωσε το ανάστημά του στον Χίτλερ.

http://www2.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=43465&format=.jpgΩς μια από τις σημαντικότερες μάχες κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, έχει αναγνωρισθεί η μάχη της Κρήτης.

Η ηρωική αντίσταση των Κρητικών και των συμμάχων, πέρα από κάθε προσδοκία, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η κατάληψη του νησιού και η προέλαση των στρατευμάτων του Χίτλερ, ενώ χάθηκαν για τους Γερμανούς πολύτιμες δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό.

Φέτος, συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που ο λαός της Κρήτης ύψωσε το ανάστημά του στην πανίσχυρη τότε πολεμική μηχανή του Χίτλερ.

Για το έπος του Κρητικού λαού έχουν γραφεί και έχουν ακουστεί πολλά.

Άλλωστε μια απλή περιήγηση στο νησί «μαρτυρά» και τον τρόπο που οι Κρητικοί αντιστάθηκαν.

Χωριά όπως η Κάνδανος, τα Ανώγεια και η Βιάννος, καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ναζιστικά στρατεύματα, ενώ σε κάθε γωνιά του νησιού υπάρχουν μνημεία που μας παραπέμπουν στα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Και φέτος, 70 χρόνια μετά, σε όλη τη μεγαλόνησο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στις οποίες το "παρών" θα δώσουν και βετεράνοι πολεμιστές.

Στα Χανιά, οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 14 Μαΐου για να κορυφωθούν την Κυριακή 22 Μαΐου στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε, που υπήρξε και ένα από τα σημαντικότερα σημεία αντίστασης και ηρωισμού.

Το ιστορικό της μάχης από την ημέρα της επίθεσης μέχρι και την κατάληψη του νησιού περιγράφει και το έπος της αντίστασης.

20 Μαΐου: Αρχίζει η επίθεση. Στις 6:30 το πρωί, οι σταθμοί επιτηρήσεως αναφέρουν την προσέγγιση αεροσκαφών. Λίγο αργότερα σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονται στα Χανιά . Ακολουθεί η πτώση την 7:30 πρωινή των αλεξιπτωτιστών, ενώ στους τομείς Ρεθύμνου και Ηρακλείου οι αλεξιπτωτιστές θα πέσουν μετά το μεσημέρι.

21 Μαΐου: Οι Γερμανοί εξακολουθούν να ρίχνουν το κύριο βάρος στο Μάλεμε. Η μοίρα του αγγλικού στρατού χτυπά γερμανική νηοπομπή 18 μίλια έξω από τα Χανιά . Βυθίζονται 15 διάφορων ειδών σκάφη και πνίγονται 4.000 Γερμανοί.

22 Μαΐου: Καταλαμβάνεται το χωριό Μάλεμε από τους Γερμανούς . Η απόπειρα ανακαταλήψεως του αεροδρομίου από τις ελληνοβρετανικές δυνάμεις αποτυγχάνει. Ο υποστράτηγος Ρίγκελ , διοικητής των γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη, προσγειώνεται με το επιτελείο του στην δυτική όχθη του Ταυρωνίτη.

23 Μαΐου: Το αντιτορπιλικό "Ντικόι" παίρνει από την Αγία Ρουμέλη τον βασιλιά και την ακολουθία του, ενώ οι Γερμανοί κινούνται προς την Κάντανο.

25 Μαΐου: Καταλαμβάνεται η Κάντανος.

26 Μαΐου: Καταλαμβάνεται ο Γαλατάς.

27 Μαΐου: Αποβιβάζεται στη Σούδα το απόσπασμα των καταδρομών του συνταγματάρχη Λεϋμόκ από 750 άνδρες που έπαιζε το ρόλο οπισθοφυλακής των βρετανικών δυνάμεων στα Χανιά . Από τον αρχιστράτηγο της Μέσης Ανατολής στέλνεται στο διοικητή των Δυνάμεων Κρήτης η διαταγή για την εκκένωση και καταλαμβάνεται η πόλη των Χανίων. Την ίδια ημέρα, ο αρχιστράτηγος Μέσης Ανατολής Ουέιβελ αποφασίζει την εκκένωση του νησιού. Στέλνονται πλοία. Πέφτουν τα Χανιά.

28 Μαΐου 1941. Ιταλικά στρατεύματα, προερχόμενα από τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάννησα, αποβιβάζονται στη Σητεία και στη συνέχεια καταλαμβάνουν όλο το Νομό Λασιθίου. Διοικητής ήταν ο Ιταλός Στρατηγός Άγγελος Κάρτας, που έκανε έδρα του νομού τη Νεάπολη.

28 Μαΐου : Οι Άγγλοι εκκενώνουν το Ηράκλειο.

29 Μαΐου : Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

30 Μαΐου :1941. Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Φράιμπεργκ αποχωρεί από την Κρήτη.

31 Μαΐου: 1941 Το τελευταίο Βρετανικό πλοίο παραλαμβάνει μέρος των συμμαχικών στρατευμάτων. Οι δυνάμεις που δεν κατορθώνουν να επιβιβαστούν και που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 5.500 άτομα περίπου, παραδίδονται, συλλαμβάνονται ή καταφεύγουν στα βουνά της Κρήτης.

Η γερμανική σβάστικα κυματίζει στο νησί, η κατοχή απλώνεται σ' αυτό και ταυτοχρόνως αρχίζει και η αντίσταση του Κρητικού λαού.

Ζάππειο ΙΙ: (1) Που διαφωνήσαμε με το Μνημόνιο

Πέρσι η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το Μνημόνιο. Δεν διαφωνούσαμε στους απώτερους στόχους του: τη μείωση του ελλείμματος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Σε αυτά συμφωνούσαμε. Σε αυτά όλοι συμφωνούν… Eμείς, μάλιστα, ήμασταν πιο φιλόδοξοι στους στόχους που πρέπει να επιδιωχθούν. Επιμέναμε:
  • Να μειωθεί το έλλειμμα πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά!
  • Να ελεγχθεί, ταυτόχρονα και το χρέος! Κάτι για το οποίο το Μνημόνιο δεν έλεγε τίποτε. Αντίθετα προέβλεπε τη ραγδαία αύξηση του χρέους!
  • Να επιτύχουμε, με διαρθρωτικές αλλαγές, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Δεν διαφωνήσαμε, λοιπόν, στις γενικές επιδιώξεις. Διαφωνήσαμε, όμως, κατηγορηματικά στους τρόπους με τους οποίους το Μνημόνιο προέβλεπε να επιδιώξουμε αυτούς τους στόχους.

• Πρώτον, διαφωνήσαμε γιατί η Πολιτική του Μνημονίου, δημιουργεί δυσανάλογα μεγάλη ύφεση. Και η ύφεση «τρώει» την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προωθεί. Έτσι οι θυσίες του Ελληνικού λαού πηγαίνουν χαμένες κατά μεγάλο ποσοστό. Αυτό το περιγράψαμε με τον όρο ο «φαύλος κύκλος της ύφεσης». [Που δημιουργείται από εκείνο που είχαμε ονομάσει, στο Ζάππειο-Ι, «κυκλικό έλλειμμα»].

Αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως και ομολογείται πλέον ανοιχτά από πολλούς εντός κι εκτός Ελλάδας, εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι από μέλη της Κυβέρνησης...

Στον Πίνακα 1.1 μπορείτε να δείτε ένα ενδεικτικό αποσπάσματα από τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν εκ των υστέρων αυτά που εμείς εκ των προτέρων είχαμε επισημάνει.

1.1. Πρόσφατες αναφορές

• «Αποδεικνύεται δύσκολο [για την Ελληνική Κυβέρνηση] να αντλήσει όσα έσοδα από φορολογία προσδοκά λόγω της συρρικνούμενης οικονομίας...»

«Χωρίς ανάπτυξη, το πρόβλημα χρέους θα παραμείνει...»
The Wall Street Journal, “ Austerity alone is not the perfect cure” , 12.04.2011


• «Το πρόγραμμα διάσωσης φαίνεται ότι θα αποτύχει στο στόχο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές...»

«Παρατηρείται έλλειψη αποφασιστικότητας...»

• «Οι επιδόσεις ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων και μείωσης της φοροδιαφυγής είναι απογοητευτικές...»
Financial Times, “ Athens must be put under the gun” , 09.05.2011

• «Η αυστηρή θεραπευτική αγωγή στραγγαλίζει την οικονομική ανάπτυξη...»

• «Οι όροι που έθεσαν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδείχτηκαν εξαιρετικά απαιτητικοί...»
Spiegel-Online, “ Griechenland droht das doppette Desaster” , 10.05.2011

• Διαφωνήσαμε ακόμα, γιατί πέρα από το φαύλο κύκλο ύφεσης, η Πολιτική του Μνημονίου δημιουργούσε κι ένα δεύτερο φαύλο κύκλο, αυτόν της υπερχρέωσης: Όπου μεγαλώνει απότομα το χρέος, μεγαλώνουν οι δαπάνες του κράτους για τόκους τα επόμενα χρόνια κι έτσι επιβαρύνονται τα μελλοντικά ελλείμματα.

Στον Πίνακα 1.2, βλέπετε πόσο διογκώνεται το χρέος στην περίοδο του Μνημονίου ως το 2013. Πρόκειται για εκτόξευση κατά 31 εκατοστιαίες μονάδες, μέσα σε τέσσερα χρόνια! Κι αυτό σημαίνει αυξημένες δαπάνες για τόκους τα επόμενα χρόνια. Και άνοδο των μελλοντικών ελλειμμάτων.


• Τρίτον, διαφωνήσαμε διότι με την απότομη, μεγάλη αύξηση της ανεργίας και των λουκέτων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει βελτίωση της κατάστασης και χωρίς να υπάρχει προοπτική, θα προκύψει διάλυση της Κοινωνικής Συνοχής και φόβος εκρήξεων λαϊκής δυσφορίας. Αυτός ο κίνδυνος διογκώνεται καθημερινά, από τα νέα πιο οδυνηρά μέτρα που εξαγγέλλονται
τώρα…

Αυτές οι θέσεις επαληθεύθηκαν στον ένα χρόνο που μεσολάβησε.

Σήμερα δεν αμφισβητείται ούτε ο πρώτος φαύλος κύκλος, ούτε ο δεύτερος. Το λένε όλοι. Το
ομολογεί πλέον και η ίδια η κυβέρνηση.