16 Μαΐου 2011

Πού και με ποιον τρόπο μπορώ να καταγγείλω περιπτώσεις διαφθοράς λειτουργών στο δημόσιο τομέα; Σε ποιο τηλέφωνο να καλέσω;

Tηλεφωνικά : Τηλ. Κέντρο: 210-8779700 (όλο το 24ωρο)

Με Fax: 210-6899675

Ηλεκτρονικά: e-mail: dey1@otenet.gr

Εγγράφως : Ταχυδρομική δ/νση: Λεωφ. Κηφισίας 23 Τ.Κ. 152 23, Μαρούσι

Λιβύη: Τρεις εκρήξεις κοντά στην οικία του Καντάφι

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στον τομέα Μπαμπ αλ Αζιζίγια της λιβυκής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη Καντάφι. Οι εκρήξεις ταρακούνησαν και το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη και βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας.

ΑΦΙΣΣΑ ΔΑΚΕ ΠΕΤ ΟΤΕ

Δείτε την:

Το κατηγορητήριο της εισαγγελίας Νέας Υόρκης εις βάρος του Στρος-Καν

Κατηγορείται για 7 αδικήματα. Δείτε το έγγραφο:
http://www.kalami.net/2011/gifs11/kahn_police_complaint.jpg

kalami.net

Μούγγα τα ελληνικά ΜΜΕ για τον "λογοκλέφτη" Χατζημαρκάκη!!

Πρώτο θέμα σ' όλο τον κόσμο εννοείται ότι είναι ο Στρος Καν με τις χειροπέδες... στη Γερμανία αμέσως μετά στην επικαιρότητα ακολουθεί ο Ελληναράς Γ. Χατζημαρκάκης που τόσο καιρό μας βάραγε σφαλιάρες προκειμένου να μας κάνει να καταλάβουμε πόσο τεμπέληδες και κλέφτες είμαστε... Τώρα που πιάστηκε να έχει κλέψει κατά τη συγγραφή του διδακτορικού του έχει εξαφανιστεί και κάνει την πάπια μέχρι να ξεχαστεί το θέμα... όπως θα έκανε κάθε τυπικό ελληνικό λαμόγιο.

Εννοείται ότι κανένα ελληνικό ΜΜΕ δεν αναφέρθηκε στο θέμα μιας και ο εν λόγω κύριος που ζητάει τη φυλάκιση του Καραμανλή και του Αλογοσκούφη... έχει καταχωρηθεί ως ΠΑΣΟΚος.

Αντίθετα στα γερμανικά ΜΜΕ το θέμα του παίζει αμέσως μετά τον Ντομινίκ...

Όσοι ξέρουν γερμανικά μπορούν να το διαπιστώσουν και μόνοι τους: ΑRD (δημόσια τηλεόραση), SR3 (δημόσια τηλεόραση), n24.de (ιδιωτικό κανάλι που λέει μόνο ειδήσεις), welt.de, handelsblatt.com και να διαβάσουν και τη δικαιολογία του στην ιστοσελίδα του: chatzi.de

Όσοι δεν ξέρουν γερμανικά μπορούν να διαβάσουν τι γράψαμε χθες:

Γ. Χατζημαρκάκης: Και "βλάκας" και "διεφθαρμένος" και "κλέφτης"

Λάβρος ο Κυριάκος Μανωλάκος, στο ΔΣ Πειραιά, εναντίων των αριστερών που μιλάνε για "44χρονο νεκρό" και όχι για τον Μανώλη Καντάρη που σφαγιάστηκε!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjtJtzCWI6wO_PP88iEV8Nrxci_NnxtrAED9rwWQvkGt3u1CXZmTdj5Gy9oWa_-PQzf3LavbXLvRTxKzAgMtrE6dt2OD8pxJ0Cz8KxDJ-gNAUfUa1AmlC_mstX-GuZcOgARDiE_DEE0rI/s1600/manolakos.JPGΟι αριστεροί στο Δημοτικό συμβούλιο Πειραιά άρχισαν να λένε τα γνωστά για "ρατσιστική βία... πογκρόμ εναντίων των δύσμοιρων μεταναστών... ακροδεξιά στοιχεία" κ.λπ... δηλ. τα γνωστά που λένε παντού. Όσες φορές έπρεπε να αναφερθούν στον σφαγιασθέντα από τα ζώα, Μανώλη Καντάρη, έλεγαν: "ο 44χρονος νεκρός"... μέχρι που τα πήρε στο κρανίο ο Κυριάκος Μανωλάκος και τους άρχισε:

«ΠΟΙΟΣ 44χρονος; Όνομα δεν έχει; Γιατί όλοι αποκρύπτουν το ονομα του; Γιατί δεν λένε ότι λέγονταν Μανώλης Καντάρης; Μήπως φοβούνται για να μην γίνει ορόσημο; Εντάξει για τους λαθρομετανάστες αλλά δεν τους καλέσαμε εμείς να έρθουν, να κάνουν καταλήψεις σε κτίρια και να παρανομούν. Και πείτε μας εντέλει, πόσοι τέλος πάντων μετανάστες έχουν σκοτωθεί από "ρατσιστές Έλληνες" και πόσοι Έλληνες από αθώους λαθρομετανάστες;»

Εννοείται ότι κανείς δεν ανέλαβε να του απαντήσει...

Πάνος Παναγιωτόπουλος για όσα λέει ο Πάγκαλος με επιστολή του στο LIFO για το ζήτημα των Σκοπίων

«Το να προκαλεί την κοινή γνώμη ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος με δηλώσεις του, που προσβάλλουν το κοινό αίσθημα, είναι κάτι που δεν εκπλήσσει πλέον κανένα.

Το να αναφέρεται, όμως, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σε ένα από τα μεγάλα Εθνικά ζητήματα της χώρας, όπως το Σκοπιανό, με τρόπο ανιστόρητο και απαράδεκτο, δημιουργώντας επιζήμιες για τη χώρα εντυπώσεις εντός, αλλά και - κυρίως - εκτός συνόρων, είναι κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια, σε μία άκρως κρίσιμη συγκυρία, που υπογραμμίζεται από την προσφυγή της FYROΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Και ο κ. Παπανδρέου μεν, μπορεί να αδιαφορεί για το κόστος που έχει για την παράταξή του η δραστηριότητα του κ. Πάγκαλου.

Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τη μεγάλη ζημιά, που γίνεται στη χώρα.

Η παρατεινόμενη σιωπή του κ. Παπανδρέου και η περίεργη ανοχή που επιδεικνύει, ισοδυναμούν πλέον με πλήρη ταύτιση και με πολιτική συνενοχή».

Η κατηγορούσα αρχή ανέφερε ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν, είχε εμπλακεί σε παρόμοια υπόθεση σε "τουλάχιστον" άλλη μια περίπτωση.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη στη Νέα Υόρκη για σεξουαλικό έγκλημα, είχε εμπλακεί σε παρόμοια υπόθεση σε "τουλάχιστον" άλλη μια περίπτωση, δήλωσε σήμερα η κατηγορούσα αρχή ενώπιον του δικαστηρίου όπου εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπάρχουν "πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είχε μια συμπεριφορά παρόμοια με αυτή σε τουλάχιστον μία περίπτωση", δήλωσε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο, λίγο πριν η δικαστής αποφασίσει την προφυλάκιση του DSK.

Σύλληψη τριών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ για χρηματισμό

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFIr2H0ky4yoAG03OHaKuARzEffLBbnMH3ezginX1cXEe-lVVjM4kHPswK88w40HYF6cmB37bv62KDvRuUoPnq0gVrtsk2_JJRs3k36QfbidOYkS1XooYItYov3wwxmsjuqTq1CgRA6jlW/s320/%CE%9B%CE%95%CE%A6%CE%A4%CE%91-%CE%A7%CE%A1%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3.JPGΤρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ συνελήφθησαν το μεσημέρι στην Αθήνα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για χρηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις υπάλληλοι ζήτησαν και πήραν χίλια ευρώ από ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ προκειμένου να μην βεβαιώσουν παραβάσεις τις οποίες είχαν εντοπίσει σε έλεγχο που έκαναν στην επιχείρησή του.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν τα χίλια ευρώ που ήταν σε χαρτονομίσματα τα οποία είχαν προσημειωθεί. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία η έρευνα είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθεί θα γίνουν ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου (3943/31-3-2011) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για τις πράξεις αυτές προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και δυνατότητα προσωρινής κράτησης, ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού της συναλλαγής (έστω κι αν πρόκειται για ένα ευρώ), ειδικά για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.

Μ. Τζίμας για την αιφνιδιαστική καταγγελία της σύμβασης κατασκευής 2 νέων υποβρυχίων από την HDW

http://meganisinews.eu/wp-content/uploads/2011/03/ypovrihio.jpghttp://www.ekeo.gr/wp-content/uploads/2011/01/tzimas-margaritis.jpg«Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργείται από την καταγγελία της σύμβασης υποκατασκευής που είχε συνάψει η HDW με τα Ναυπηγία Σκαραμαγκά «ΕΝΑΕ» για το πρόγραμμα «Ποσειδών», που περιλαμβάνει και τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων Τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κυβέρνηση είναι έκθετη απέναντι στον Ελληνικό λαό διότι παρά τις διαπραγματεύσεις και τις πομπώδεις εξαγγελίες τόσων μηνών που οδήγησαν ακόμη και στην κατοχύρωση της Σύμβασης αυτής με ισχύ νόμου, αυτή καταγγέλλεται από τους γερμανούς πρώην αποκλειστικούς ιδιοκτήτες των ΕΝΑΕ.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά!

Πως ο κ. Βενιζέλος μιλά για «διασφαλισμένα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου» μετά από μια τέτοια παταγώδη αποτυχία, που τινάζει στον αέρα όλο το σκεπτικό του ν 3885/2010;

Ποια είναι τα «μικρά ποσά» στα οποία αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός και τα οποία καταβλήθηκαν για τη Σύμβαση «Ποσειδών»;

Είναι πια πασιφανής η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, δυστυχώς και στον ευαίσθητο τομέα της Εθνικής Άμυνας.

Η ΝΔ έγκαιρα είχε διαπιστώσει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και ζητήματα Εθνικής Άμυνας.

Καλούμε το ΥΕΘΑ και την κυβέρνηση να ενημερώσουν με ακρίβεια για τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την αρνητική εξέλιξη την κατασκευή των υποβρυχίων .

Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση με τις πολιτικές της καταρρακώνει το κύρος της χώρας καθημερινά».

Εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης ο εξωτερικός δανεισμός της Πορτογαλίας με 78 δισ.ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης ενέκριναν, σήμερα, την χορήγηση στην Πορτογαλία δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ (110 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για τρία χρόνια, δήλωσαν στις Βρυξέλλες πολλές διπλωματικές πηγές.

Απ' το εν λόγω ποσό, η ΕΕ πρόκειται να δώσει τα δύο τρίτα. Το υπόλοιπο ένα τρίτο του ποσού θα εξασφαλίσει το ΔΝΤ.

Έναντι αυτού του εξωτερικού δανεισμού της, η Λισαβόνα πρέπει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να προνεί στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αλβανία: Αυξάνεται η ένταση στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η εφορευτική επιτροπή δεν ανακοίνωσε ούτε σήμερα τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών

Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως πρόκειται να διαδραματίσουν οι δυτικοί παρατηρητές για την έκβαση της διαδικασίας των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου στην Αλβανία. Την ίδια ώρα καθυστερεί η επίσημη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για την πρωτεύουσα, τα Τίρανα.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν ανακοίνωσε ούτε σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμα για την πρωτεύουσα, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί 8 ημέρες από την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων και τρεις ημέρες από τη λήξη της διαδικασίας αυτής.

Η ένταση ανάμεσα τα δύο στρατόπεδα, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, ανεβαίνει. Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ταυτόχρονα υποψήφιος δήμαρχος στα Τίρανα ανακοίνωσε από την Παρασκευή την νίκη του με το ισχνό προβάδισμα των δέκα ψήφων και ζητά επίμονα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα όμως επιμένει ότι ο νικητής θα προκύψει από την απόφαση της Επιτροπής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έχει κερδίσει ο υποψήφιος δήμαρχος του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια.

Ο Πρόεδρος του σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, χαρακτήρισε εσκεμμένη την καθυστέρηση ανακοίνωσης του αποτελέσματος και δήλωσε σήμερα ότι σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού αποτελέσματος στο τραπέζι από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή οι εξελίξεις στη χώρα θα τραπούν σε επικίνδυνη καμπή.

Αμέσως μετά τη δήλωση αυτή, τρεις πρεσβευτές --ο αμερικανός Αλεξάντερ Αρβίζου, αυτός του ΟΑΣΕ Όιγκεν Φόλφαρτ και αυτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα Έτορε Σέκι--, αφίχθηκαν εσπευσμένα στα γραφεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αρμπέν Ριστάνι που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και με την αντιπρόεδρο Ντεσίρα Σουμπάσι, που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Θα ακολουθήσει προγραμματισμένη σύσκεψη της Επιτροπής, στους κόλπους της οποίας το κλίμα χαρακτηρίζεται τεταμένο.

Το τοπικό δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της Αντωνίας Ηλία να την εκπροσωπήσει Έλληνας δικηγόρος

http://www.hbnews.gr/thumbnail.php?file=hlia_790762326.jpg&size=article_mediumΣτις 31 Μαΐου θα συζητηθεί το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή της

Και στη δεύτερη εμφάνιση της Αντωνίας Ηλία στο τοπικό δικαστήριο του Λονδίνου, στην περιοχή Γουεστμίνστερ, δεν συζητήθηκε το αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοσή της στην Ελλάδα, καθώς η πρώην πρωτοδίκης υπέβαλε το αίτημα να την εκπροσωπήσει Έλληνας δικηγόρος και έδωσε μάλιστα το όνομα του σε δικηγόρο του δικαστηρίου.

Παράλληλα η κα Αντωνία Ηλία ζήτησε από το δικαστήριο να την αφήσει ελεύθερη με εγγύηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να έχει την δυνατότητα, όπως είπε, να επικοινωνεί με το δικηγόρο της και να συγκεντρώσει στοιχεία που θα βοηθήσουν την υπεράσπισή της. Πρότεινε μάλιστα, προκειμένου να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη, να καταβάλλει χρηματική εγγύηση χιλίων λιρών και να παρουσιάζεται κάθε ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της, στην πόλη Μπράιτον.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου δέχθηκε το αίτημά της, να εκπροσωπηθεί με δικηγόρο από την Ελλάδα με έξοδά της, απέρριψε όμως την πρότασή της να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη, τονίζοντας ότι το δικαστήριο πιστεύει πως εάν αφεθεί ελεύθερη δεν πρόκειται να προσέλθει ξανά στο αγγλικό δικαστήριο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου όρισε νέα ημερομηνία, την 31 Μαΐου, να εμφανιστεί πάλι στο δικαστήριο η κα Αντωνία Ηλία, για να συζητηθεί πλέον το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή της στην Ελλάδα.

Κουράγιο Ντομινίκ... μόνο 20 χρόνια φυλακή... υπάρχουν και χειρότερα: Εκτελέστηκε καταδικασμένος βιαστής στο Ιράν

Ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για βιασμό εκτελέστηκε σήμερα δι απαγχονισμού στο νότιο Ιράν, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.

Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, είχε κατηγορηθεί για το βιασμό της συζύγου ενός φίλου του. Η εκτέλεση έγινε στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη θανατική καταδίκη που του είχε επιβληθεί.

Οι δολοφονίες, οι βιασμοί, οι ένοπλες ληστείες και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών είναι εγκλήματα που τιμωρούνται με θάνατο στο Ιράν.

Εντοπίστηκε κατοικήσιμος εξωπλανήτης!

http://img.protothema.gr/6AA63FC2D1B7C98870CA4BD349C95A2A.jpgΈνας από τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι νάνος Γκλίζε 581 μπορεί να αποδειχθεί "κατοικήσιμος", με κλίμα που να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή και την ύπαρξη ζωής, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύεται από μια ομάδα μετεωρολόγων.

Οι αστρονόμοι εξετάζουν εδώ και καιρό αν κάποιοι από τους περίπου 500 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή.

Ο βραχώδης πλανήτης Γκλίζε 581d είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τη Γη και "θα μπορούσε να είναι ο πρώτος δυνητικά κατοικήσιμος πλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας.

Ο Γκλίζε 581d εντοπίστηκε το 2007 και απέχει 20 έτη φωτός (ή 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από το ηλιακό μας σύστημα. Τότε οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι είναι πολύ "ψυχρός" για να κριθεί "κατοικήσιμος", να έχει δηλαδή στην επιφάνειά του νερό σε υγρή μορφή.

Ο εξωπλανήτης περιστρέφεται γύρω από ένα ερυθρό νάνο, ένα αστέρι όχι ιδιαίτερα θερμό. Για το λόγο αυτό λαμβάνει τρεις φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τη Γη. Είναι επίσης πιθανό να δείχνει μονίμως τη μία πλευρά του στον αστέρα του και η άλλη να βρίσκεται πάντα στο σκοτάδι.

Παρά τα μειονεκτήματα αυτά, ο Γκλίζε 582d μπορεί να παρουσιάζει ένα "φαινόμενο του θερμοκηπίου" του να του επιτρέπει να έχει θερμό κλίμα, έτσι που να σχηματίζονται ωκεανοί, σύννεφα και βροχή, διευκρινίζει το CNRS. Η ακτινοβολία του άστρου Γκλίζε 581, αν και λιγότερο θερμή από αυτήν του Ήλιου, πιθανότατα διεισδύει βαθύτερα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και τον ζεσταίνει, ακόμη και στη "σκοτεινή" πλευρά του. Ο Γκλίζε 581d πιθανότατα είναι βυθισμένος σε ένα κοκκινωπό ημίφως και έχει πυκνή ατμόσφαιρα, με ένα λεπτό στρώμα νεφών.

Παραμένει φυλακισμένος ο Στρος Καν-Δηλώνει άλλοθι ότι έτρωγε με την κόρη του...

Απορρίφθηκε το αίτημα των συνηγόρων του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 1 εκ δολ και έτσι ο Στρος Καν θα συνεχίσει προφυλακισμένος μέχρι την έκδοση απόφασης του δικαστηρίου. O Στρος Καν θα υποβληθεί και σε εξετάσεις DNA προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρει επάνω του DNΑ της έγχρωμης που πήγε να βιάσει. Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο τον θεώρησαν ύποπτο φυγής και έτσι δεν δέχθηκαν την αποφυλάκισή του με εγγύηση.

Εν τω μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ραδιοφωνικού σταθμού ότι έχει άλλοθι για την ώρα που φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει την έγχρωμη... ο Στρος Καν πήγε στη Νεά Υόρκη για να επισκεφθεί την κόρη του και πλήρωσε το λογαριασμό του ξενοδοχείου του στις 12:28 και στη συνέχεια πήγε με την κόρη του για φαί και την ώρα της πράξης δεν ήταν καν στο ξενοδοχείο.

http://www.tagesschau.de/multimedia/bilder/strausskahn162_v-banner3x1.jpgΤην Παρασκευή θα γίνει το επόμενο δικαστήριο, κεκλεισμένων των θυρών και 16μελής επιτροπή ενόρκων θα ακούσει τα στοιχεία των εισαγγελέων και θα αποφασίσει αν θα πάνε σε δίκη και αν θα συνεχίσει προφυλακισμένος.

Παραπέμπεται σε δίκη για "εκ προθέσεως παράλειψη δήλωσης πόθεν έσχες" η Αρετή Τσοχατζοπούλου

Την παραπομπή σε δίκη, της κόρης του πρώην Υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, για μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών.

Οι εφέτες "δείχνουν" στην κα Αρετή Τσοχατζοπούλου το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, για την κατηγορία της «εκ προθέσεως παράλειψης δήλωσης 'πόθεν έσχες' κατ΄εξακολούθηση», με βούλευμα τους (αριθμός 1207/2011) με ανάλογη εισαγγελική πρόταση.

Η κατηγορία σε βάρος της κόρης του πρώην Υπουργού στηρίζεται στο γεγονός, σύμφωνα με το βούλευμα, ότι δεν υπέβαλε δήλωση για τα έτη 2007 και 2008, ενώ ήταν υποχρεωμένη.

Η κα Τσοχατζοπούλου διατέλεσε διοικητής στο ΠΙΚΠΑ, απ' όπου αποχώρησε το 2005.

Έτσι, σύμφωνα με τον νόμο, ακόμα και μετά από συνταξιοδότηση, ήταν υποχρεωμένη να υποβάλλει σχετική δήλωση για τα επόμενα τρία έτη.

Η κατηγορουμένη υπέβαλε δήλωση το 2006, αλλά «εκ προθέσεως παρέλειψε» να υποβάλει τα επόμενα δύο.

Ο εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Αγγελής, που μελέτησε τα στοιχεία, υπέβαλε στο Συμβούλιο Εφετών παραπεμπτική πρόταση, κρίνοντας πως η αιτιολογία που προέβαλε η υπόχρεη, περί ασθένειας μέλους της οικογένειας της, δεν ήταν πειστική.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Άκη Τσοχατζόπουλο διενεργείται, μέσω του ΣΔΟΕ, έρευνα για περιουσιακά του στοιχεία, στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης των υποβρυχίων.

Ισλανδία: αναβαθμίστηκε, σήμερα, η προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισλανδίας εκ μέρους του αμερικανικού οίκου Fitch

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch διόρθωσε, σήμερα, από "αρνητική" σε "σταθερή" την προοπτική του γιά την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας, επειδή κρίνει ότι "οι συνέπειες από το 'όχι' με περίπου 60% στο ισλανδικό δεύτερο κατά σειρά δημοψήφισμα (την 9η Απριλίου) για τις καταθέσεις Icesave, δεν θα έχουν, τελικά, την επίφοβη επίπτωση", που υπολογιζόταν αρχικά.

Είναι η πρώτη φορά μετά από το 2006 που ο Fitch βελτιώνει την προσέγγισή του γιά το αξιόχρεο της Ισλανδίας που οι τράπεζές της, που θεωρούνταν στο παρελθόν "μαγνήτης" για τις καταθέσεις αλλοδαπών χάρη στο πρόγραμμα Icesave, όταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση τον Οκτώβριο του 2008 κατέρρευσαν.

Μετά την κατάρρευση των ισλανδικών πιστωτικών ιδρυμάτων ξέσπασε νομική διένεξη με αντικείμενο τις πολύ υψηλές ολλανδικές και βρετανικές καταθέσεις σε αυτά, από περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι οι πληροφορίες που έχει συλλέξει για την επίλυση του ζητήματος μέσω διμερών διαβουλεύσεων "αναμφίβολα αποτελούν θετικό νέο όσον αφορά τις σχέσεις του Ρέικιαβικ με τους διεθνείς πιστωτές".

Τώρα, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας αξιολογείται ΒΒ+ από τον Fitch.

Ο οίκος έχει την πληροφορία ότι το 90%, ίσως και το 100% του χρέους από το πρόγραμμα Icesave πρόκειται να καλυφθεί από νέα στοιχεία στο Ενεργητικό της κρατικής τράπεζας-μητέρας Landsbanki. "Άρα, έχει αρθεί το μέγα εμπόδιο στην ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας".

Στο πρώτο δημοψήφισμα, οι Ισλανδοί είχαν απορρίψει με ποσοστό 93% το να καλυφθούν τα καταθετικά προγράμματα Icesave από τους φορολογούμενους.

Εκεί που νομίζαμε ότι το θέμα των υποβρυχίων είχε τελειώσει και η HDW είχε αποχωρήσει... η HDW κατήγγειλε τη σύμβαση κατασκευής 2 νέων υποβρυχίων!!

http://www.report24.gr/wp-content/uploads/11100.jpgΗ εταιρία HDW κατήγγειλε τη σύμβαση υποκατασκευής που είχε συνάψει με τα ΕΝΑΕ, για το πρόγραμμα «Ποσειδών», που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου "ΩΚΕΑΝΟΣ" και την κατασκευή άλλων δύο νέων υποβρυχίων, Τύπου 214, του Πολεμικού Ναυτικού, όπως ενημέρωσε το απόγευμα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πληρεξούσιος δικηγόρος της γερμανικής εταιρείας.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχετική ανακοίνωσή του διευκρινίζει, χωρίς να μας λέει πόσο θα μας στοιχίσει η σημερινή εξέλιξη ότι:

- Τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου είναι πλήρως διασφαλισμένα με τον ν. 3885/2010 και η εξέλιξη αυτή δεν παρεμποδίζει την παραλαβή, σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, των τριών υποβρυχίων Τύπου 214 που βρίσκονται έτοιμα στα ΕΝΑΕ (πρόγραμμα Αρχιμήδης) και έχουν περιέλθει, ήδη, κατά κυριότητα, στο ελληνικό Δημόσιο, χάρη στις ρυθμίσεις του ν. 3885/2010.

- Εξίσου διασφαλισμένα είναι τα ποσά που κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο, μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 3885/2010, που αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αρχιμήδης» -και όχι του προγράμματος «Ποσειδών»- καθώς και τα υλικά υποστήριξης των υποβρυχίων Τύπου 209, που διαθέτει ο ελληνικός στόλος. Τα δε μικρά ποσά [ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΑ";;;] που κατεβλήθησαν για την Σύμβαση «Ποσειδών», ούτως ή άλλως, βρίσκονται ακόμη στα χέρια των ΕΝΑΕ.

Επίσης το Υπουργείο διευκρινίζει ότι η σχετική καταγγελία δεν συνδέεται με πράξεις ή παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου, αλλά οφείλεται σε σοβαρές διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ της σημερινής ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ (Privinvest Shipbuilding/Abu Dhabi Mar) και της Thyssen Krupp Marine Systems/HDW, όχι μόνον για τα ζητήματα που αφορούν τα ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και γενικότερα την ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στη Γερμανία.

Περαιτέρω αναφέρει ότι για τις εξελίξεις αυτές έχει, ήδη, ζητήσει να ενημερώσει το ελληνικό Δημόσιο η πλευρά των ΕΝΑΕ/Privinvest Shipbuilding/Abu Dhabi Mar και για τον σκοπό αυτό ο κ. Ισκαντάρ Σάφα θα επισκεφθεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας την Τετάρτη το μεσημέρι. Ήδη, όμως, διαβεβαίωσε και εγγράφως και προφορικώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επιθυμία του Ομίλου να παραμείνει στα ΕΝΑΕ και γενικότερα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα "Ποσειδών" αρχικώς προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό 3 παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 και, μετά την τροποποίησή του, την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου «Ωκεανός» Τύπου 209 και την κατασκευή δύο υποβρυχίων Τύπου 214.

Εξ άλλου την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ενημερώσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή :

- Για τα έγγραφα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και τις επιστολές που ο ίδιος είχε απευθύνει στην ThyssenKrupp/HDW σε σχέση με την τήρηση των ρητρών διαφάνειας και ελέγχου που προβλέπονται στο ν. 3885/2010 - επιστολές που κοινοποιήθηκαν και στους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και

- Για το διάβημα που έκανε κατ’ εντολήν του ο Έλληνας πρέσβης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την International Petroleum Investment Company, η οποία, μετά το 2009, ελέγχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Ferrostaal, ώστε να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική Δικαιοσύνη για τις έρευνες που διεξάγουν.

Συνεχίζεται ο «θόρυβος» για τη δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ περί Τουρκοκύπριου Προέδρου

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110515/engine/newego_LARGE_t_1101_53503628_type11495.jpgΣυνεχίστηκε σήμερα σε πιο έντονους τόνους ο «θόρυβος» από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού (είναι ο νεκροθάφτης της διπλανής φώτο) ότι θα προτιμούσε έναν αριστερό Τουρκοκύπριο ως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά ένα δεξιό Ελληνοκύπριο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ήταν συνειδητή και γι' αυτό συντηρεί το διχασμό στην κοινωνία, και καλλιεργεί το μίσος, μέσα από ιδεολογήματα του παρελθόντος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι η διορθωτική δήλωση του κ. Κυπριανού αποκαθιστά κάπως τα πράγματα, αλλά τόνισε ότι παρόμοιες δηλώσεις δεν πρέπει να γίνονται ενώ η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή με τουρκικά στρατεύματα και εποίκους στο βόρειο τμήμα της.

Ο κ. Κυπριανού, που είχε κάμει την αρχική του δήλωση στον ραδιοσταθμό 100.6 της Λευκωσίας, μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα, εξήγησε ότι εννοούσε πως μετά τη λύση του Κυπριακού δεν θα είχε αντίρρηση ο Πρόεδρος να είναι Τουρκοκύπριος, Λατίνος, Μαρωνίτης ή Αρμένιος, φτάνει να ξεχώριζε για τις ικανότητες και το ήθος του.

Εξ άλλου, ο εκ των στελεχών του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης απέδωσε το σάλο σε "αφοριστικές και ψευδείς δηλώσεις από μέρους του ΔΗΣΥ" και ανέφερε ότι ο Γ.Γ. του κόμματος απαντούσε σε ερώτηση για τις διευθετήσεις μετά τη λύση του Κυπριακού, όταν τα κριτήρια για συνεργασίες θα είναι πολιτικά και ιδεολογικά και όχι στη βάση της καταγωγής των συνεργαζομένων.

Ωστόσο, οι διευκρινίσεις του ΑΚΕΛ δεν έπεισαν, με συνέπεια περαιτέρω επικρίσεις.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός επέκρινε τη δήλωση του κ. Κυπριανού ως ατυχέστατη.

"Από μια άλλη πλευρά, η δήλωση αποκαλύπτει τη λογική που οδήγησε στην πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, που αποτελεί κορυφαίο λάθος του Προέδρου Χριστόφια", είπε ο κ. Κουταλιανός.

Εξ άλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για την εκ περιτροπής προεδρία "μέσα από τη ρατσιστική προσέγγιση του ΑΚΕΛ, η οποία στρέφεται ενάντια σε οτιδήποτε είναι Ελληνικό".

Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι το πρώτιστο που πρέπει να ενδιαφέρει σε μια λύση, είναι η διασφάλιση και η λειτουργία της Δημοκρατίας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, στη βάση της αρχής ένας πολίτης - μία ψήφος.

Τις γνωστές απόψεις του επανέλαβε ο τσάτσος των αμερικάνων Μπ. Μπορίσοφ-Δεν θα γίνει ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTTzeionM2XkweHQfV57XOJT6RzPb4dTgnS65AQiZUlAVkteqLAOxy4cRsxISboP88G7S5r5IEKc6X3qPRwhhujN2UzuHTnB7D-s9QXajFbS9vjJyD5UKBLLZHd1u41-OJaD_Lp_NH3vlL/s640/boiko-borisov.jpgΤις γνωστές απόψεις του σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας του σε μεγάλα ενεργειακά σχέδια, διεθνούς χαρακτήρα, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επαναδιατύπωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ (είναι ο τύπος της διπλανής φώτο που μοιάζει με μπράβο νυκτερινού κέντρου παρά με Πρωθυπουργό χώρας), μιλώντας, αργά χθες το βράδυ, σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού "Νόβα Τελεβίζια".

Σε σχετικό δημοσίευμά της, η οικονομική εφημερίδα "Κλάσα", σχολιάζει, επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην εκπομπή "Κατ' ιδίαν", πως "η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν πρόκειται να γίνει, εξαιτίας της σχετικής δέσμευσης, που έχει αναλάβει ο κ. Μπορίσοφ απέναντι στους κατοίκους της περιοχής του Μπουργκάς".

Ερώτηση 55 βουλευτών της ΝΔ για τον ΕΛΓΑ

Πενήντα πέντε (55) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν Επερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό για το θέμα του ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις των Αγροτών. Συντάκτης της Επερώτησης είναι ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος Καρασμάνης.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Επερώτησης:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : “Στον «αέρα» η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής”

Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία του νέου νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας, αντί η λειτουργία του ΕΛΓΑ να βελτιωθεί - όπως υποστήριζε τότε η κυβέρνηση - ο Οργανισμός που, παρά τις όποιες αδυναμίες του, αποτελούσε τα τελευταία χρόνια ουσιαστικό στήριγμα για τον Έλληνα αγρότη, βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά υπό διάλυση.

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Εκτιμήσεις δεν διενεργούνται από τους γεωπόνους-εκτιμητές του Οργανισμού για τις ζημιές που εκδηλώθηκαν στις καλλιέργειες το τελευταίο δίμηνο, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις εκτός έδρας μετακινήσεις και το προσωπικό δεν επαρκεί.

Χιλιάδες παραγωγοί, ιδίως δενδροκαλλιεργητές, εξακολουθούν να παραμένουν μετέωροι για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν τους έχει καλέσει ακόμα να υποβάλουν δηλώσεις ζημιών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, μπαίνει για πρώτη χρονιά σε εφαρμογή η ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής, που πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν όλοι οι αγρότες μαζί με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τις αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών. Ταυτόχρονα, αρχίζει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα υπολογισμού και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με τους κατ΄ αποκοπή (ανά στρέμμα και ανά ζώο) συντελεστές, όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον ΕΛΓΑ και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οδηγούν σε υπέρμετρες αυξήσεις των καταβαλλόμενων ποσών από τους αγρότες, σε σχέση με εκείνα που κατέβαλλαν με το προηγούμενο σύστημα μέχρι πέρσι.


Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους αγρότες - που χαρακτήρισαν τις νέες εισφορές ως «χαράτσια» - η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε, μέσω της «υποκοστολόγησης» της προς ασφάλιση παραγωγής, στον περιορισμό κατά 20% του ύψους των «χαρατσιών», παρέχοντας τη δυνατότητα εξόφλησής τους σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Όμως, η έκδοση της σχετικής απόφασης αποτελεί ουσιαστικά δώρο-άδωρο, καθώς οδηγεί, σε περίπτωση ζημιών, σε ιδιαίτερα μειωμένες αποζημιώσεις, ενώ δεν διευκρινίζει τι ακριβώς θα γίνει στις περιπτώσεις συγκαλλιέργειας και των νοικιασμένων χωραφιών.

Παράλληλα, στην ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής, που πρέπει να συμπληρώσουν οι αγρότες, υπάρχει πεδίο στο οποίο ο παραγωγός καλείται να δώσει εντολή-εξουσιοδότηση, όπως ο ΕΛΓΑ εισπράξει από την κοινοτική επιδότηση (ενιαία κοινοτική ενίσχυση), τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών. Πράγμα, που κατά τα φαινόμενα, αντίκειται τόσο προς την κοινοτική, όσο και την εθνική νομοθεσία.

Κατόπιν τούτων, καλείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει στα ακόλουθα :

* Αντίκειται ή όχι προς την κοινοτική και εθνική νομοθεσία η παρακράτηση επί της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, έναντι των ποσών των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ ; Θα αφαιρεθεί το σχετικό πεδίο από την ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής ;

* Τι θα γίνει με τους αγρότες που υπέβαλαν την ενιαία δήλωση και κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης για το ±20% ;

* Προτίθεται να μειώσει τις υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές χωρίς την αντίστοιχη μείωση της αποζημίωσης ;

* Τι θα γίνει στις περιπτώσεις συγκαλλιέργειας και των νοικιασμένων προς καλλιέργεια εκτάσεων ; Ποιος θα καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ ; Ο ιδιοκτήτης των εκτάσεων, ο κάτοχος των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ή ο ενοικιαστής ;

* Γιατί παραμένουν απλήρωτοι χιλιάδες παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και εκτροφές τους στη διάρκεια του περσινού έτους ;

* Γιατί δεν διεξάγονται από γεωπόνους-εκτιμητές του ΕΛΓΑ εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών του τρέχοντος έτους ;

* Γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί στους δενδροκαλλιεργητές η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων αποζημίωσης ;

* Προτίθεται να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, καθορίζοντας με σαφήνεια τις προϋποθέσεις ασφάλισης, αλλά και τους όρους με τους οποίους ασφαλίζουν σήμερα οι αγρότες την παραγωγή τους ;

* Πότε επιτέλους θα εκδοθούν οι νέοι κανονισμοί ασφάλισης από τον ΕΛΓΑ της φυτικής και ζωικής παραγωγής, που με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελούν προϋπόθεση για τον υπολογισμό και την είσπραξη της καινούργιας ασφαλιστικής εισφοράς ;

Οι επερωτώντες βουλευτές:

1. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
3. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
5. ΜΠΕΚΙΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
6. ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
7. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
8. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
9. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
10. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
11. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
12. ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
13. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
14. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
15. ΓΑΛΗΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
16. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
17. ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
18. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
19. ΖΩΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
20. ΙΑΤΡΙΔΗ ΤΣΑΜΠΙΚΑ
21. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
22. ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
23. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
24. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
25. ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
26. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
27. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ
28. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
29. ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑ
30. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
31. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
32. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
33. ΛΕΓΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
34. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
35. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
36. ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
37. ΝΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
38. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
39. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
40. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
41. ΠΑΠΑΣΙΩΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
42. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
43. ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
44. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
45. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
46. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
47. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
48. ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
49. ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ ΖΗΣΗΣ
50. ΤΖΙΜΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
51. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
52. ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
53. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
54. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
55. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Έρευνα για Αγορά Κατοικίας Νομού Αττικής - Υποχωρεί συνεχώς η ζήτηση για αγορές

Η αγορά κατοικίας στο Νομό Αττικής χαρακτηρίζεται από περιορισμένο αριθμό πράξεων και περιορισμένη απορρόφηση του διαθέσιμου αποθέματος νεόδμητων κατοικιών. Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται μείωση των ζητούμενων επιπέδων τιμών στις περισσότερο ακριβές περιοχές και σύγκλιση των τιμών ανάμεσα σε περιοχές με ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της Eurobank EFG Property.

Συγκεκριμένα, για την Ανατολική Αττική προέκυψε ότι περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο απόθεμα νεόδμητων κατοικιών είναι το Μαρκόπουλο, τα Σπάτα, η Ραφήνα, το Λαύριο και ο Γέρακας. Βασικός παράγοντας ο οποίος καθορίζει την αξία των ακινήτων στην Ανατολική Αττική είναι η προσφερόμενη θέα στη θάλασσα και η εγγύτητα σε αυτή.

Τα υψηλότερα επίπεδα ζητούμενων τιμών νεόδμητων κατοικιών εμφανίζονται στις παραθαλάσσιες περιοχές της Σαρωνίδας, της Ραφήνας και του Πόρτο Ράφτη και κυμαίνονται από 2.500 ευρώ έως 3.600 ευρώ/τ.μ. Στις μεσαίες περιοχές της Ανατολικής Αττικής όπως είναι η Παλλήνη, ο Γέρακας, η Νέα Μάκρη, τα Γλυκά Νερά και η Παιανία οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων κατοικιών κυμαίνονται από 2.200 ευρώ έως 2.800 ευρώ/τ.μ. Στις οικονομικότερες περιοχές, με ζητούμενες τιμές νεόδμητων κατοικιών από 1.800 έως 2.300 ευρώ/τμ συγκαταλέγονται τα Σπάτα, το Λαύριο, το Μαρκόπουλο, το Κορωπί και η Αρτέμιδα.

Οι περιοχές των Δυτικών Προαστίων της Αττικής διαθέτουν στην πλειονότητά τους περιορισμένο απόθεμα νεόδμητων διαμερισμάτων. Οι ζητούμενες τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων σημείωσαν συγκρατημένη υποχώρηση, ενώ το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών επικεντρώθηκε κυρίως στις παλαιές οικονομικότερες κατοικίες. Στις ακριβότερες περιοχές περιλαμβάνονται το Χαϊδάρι, το Γαλάτσι, η Αλσούπολη, η Καλογρέζα και τα Πευκάκια της Νέας Ιωνίας όπου οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 2.300 και 2.800 ευρω/τ.μ.

Ακριβότερη περιοχή αποτελεί το Δάσος Χαϊδαρίου. Στις μεσαίες περιοχές όπως είναι το Ίλιον, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Νέα Χαλκηδόνα, η Πετρούπολη, η Μεταμόρφωση και η Νέα Ιωνία, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 2.100 ευρώ και 2.600 ευρώ/τ.μ. Στις οικονομικές περιοχές των δυτικών προαστίων στις οποίες συγκαταλέγονται οι Αχαρνές, το Καματερό, η Αγία Βαρβάρα και οι Άγιοι Ανάργυροι, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 1.800 και 2.200 ευρώ/τ.μ.

Στα Νότια Προάστια της Αττικής το αγοραστικό ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε παλαιές και οικονομικότερες κατοικίες. Οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις των ζητούμενων τιμών νεόδμητων κατοικιών σε σχέση με το 2009 σημειώθηκαν στο Παλαιό Φάληρο, στο Καλαμάκι και στη Βάρκιζα. Στις πολύ ακριβές περιοχές των νοτίων προαστίων, στις οποίες συγκαταλέγονται η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βάρκιζα, το Κάτω Ελληνικό και ο λόφος Πανί του δήμου Αλίμου, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 3.500 και 5.000 ευρώ/τ.μ. ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα επίπεδα ζητούμενων τιμών είναι μεγαλύτερα. Στις ακριβές περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως είναι το κεντρικό Παλαιό Φάληρο, το Καλαμάκι και τα ακριβά σημεία της Νέας Σμύρνης, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ/τ.μ. Στις μεσαίες περιοχές των νοτίων προαστίων, στις οποίες περιλαμβάνονται το Άνω Καλαμάκι, το Άνω Ελληνικό (Σούρμενα), η Άνω Γλυφάδα (Τερψιθέα) και η Αργυρούπολη, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 2.700 και 3.300 ευρώ/τ.μ. Στις οικονομικές περιοχές όπως είναι η Καλλιθέα, ο Άγιος Δημήτριος και η Άνω Νέα Σμύρνη, τα επίπεδα ζητούμενων τιμών νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.400 έως 3.000 ευρώ/τ.μ.

Τέλος, ο Πειραιάς και τα νοτιοδυτικά προάστια του Δήμου χαρακτηρίζονται από υποχώρηση των ζητούμενων τιμών νεόδμητων κατοικιών με τα υψηλότερα επίπεδα υποχώρησης να σημειώνονται στα Καμίνια και στο Νέο Φάληρο. Το μεγαλύτερο απόθεμα νεόδμητων κατοικιών εντοπίζεται στο Κερατσίνι, τη Νίκαια, το Πέραμα, την Αγία Σοφία, τα Καμίνια και το Νέο Φάληρο. Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών παρουσιάζονται στο παραλιακό μέτωπο της Aκτής Θεμιστοκλέους και της Aκτής Μουτσοπούλου καθώς και στην Καστέλλα κυρίως λόγω της προσφερόμενης θέας στη θάλασσα. Στις μεσαίες περιοχές του Πειραιά, στις οποίες συγκαταλέγονται η Καλλίπολη, το Χατζηκυριάκειο και η Φρεαττύδα, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.500 έως 2.900 ευρώ/τ.μ., ενώ στις οικονομικές περιοχές όπως είναι τα Καμίνια, η Αγία Σοφία, τα Μανιάτικα και τα Ταμπούρια, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 1.700 έως 2.100 ευρώ/τ.μ. Στους Δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού και Περάματος οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 1.700 έως 2.300 ευρώ/τ.μ., με τις υψηλότερες τιμές να παρουσιάζονται στον Κορυδαλλό, στην Άνω Αμφιάλη του Κερατσινίου και στη Νεάπολη της Νίκαιας.

I. Βρούτσης-Ι. Πλακιωτάκης για την κατάργηση των τελών Υπέρ Τρίτων και τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

«Η παρατεταμένη και διογκούμενη ύφεση και η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ήρθαν να προστεθούν στα σοβαρά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ακτοπλοΐα στη χώρας μας.

Η οικονομική κατάσταση, των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι τραγική. Συσσωρεμένες ζημιές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. €, ξέφρενη ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου, μείωση της ζήτησης των εισιτηρίων λόγω αυξημένων ναύλων και διαχρονικές στρεβλώσεις, όπως κρατήσεις υπέρ τρίτων, αποτελούν τους βασικούς συντελεστές που διαμορφώνουν το πρόβλημα.

Σε όλα τα προηγούμενα, η Κυβέρνηση ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη: Την αύξηση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (φορτηγά και Ι.Χ. από 19% σε 23%, επιβάτες από 11% σε 13%), η οποία με τη σειρά της, οδήγησε σε αναγκαστική αύξηση τις τιμές των ναύλων.

Οι επιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή, μειώνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας και αυξάνουν δραματικά το κόστος ζωής των νησιωτών, αφού αγαθά και υπηρεσίες γίνονται πλέον πολύ ακριβότερα λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Η Ελληνική Ακτοπλοΐα και τα σύνθετα προβλήματα της, πρέπει να τεθούν άμεσα σε πρώτη προτεραιότητα, διαφορετικά κινδυνεύει με κατάρρευση. Εξέλιξη, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό και τη βιωσιμότητα των νησιών.

Εδώ και καιρό, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει απλώς την πρόθεσή της, να καταργήσει κάποια από τα τέλη υπέρ τρίτων που βαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη για το συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μια επιπλέον εξαγγελία.

Επειδή, τα προβλήματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά συνεχώς οξύνονται, με σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, στο κόστος ζωής των νησιωτών, αλλά και στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Επειδή, η Κυβέρνηση δείχνει να μην διαθέτει σχέδιο και να μην παρεμβαίνει για την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων.

Καταθέσαμε ερώτηση (αρ. πρωτ.16330/16-5-2011), προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις τις κυβέρνησης, σχετικά με την πολιτική της στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η Ν.Δ., πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση της τιμής των ναύλων. Συγκεκριμένα, η κατάργηση των μη απαραίτητων κρατήσεων υπέρ τρίτων και η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, θα επιφέρουν ουσιαστική μείωση τους, θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των νησιωτών, θα τονώσουν τις εταιρείες και ταυτόχρονα θα καταστήσουν το τουριστικό μας προϊόν πιο ανταγωνιστικό».

Oι ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών

http://english.peopledaily.com.cn/200705/17/images/cannes2.jpgΑυλαία σήκωσε το 64o Φεστιβάλ Κανών την περασμένη Τετάρτη 11 Μαΐου, με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», την τελευταία ταινία του Γούντι Άλεν με την Κάρλα Μπρούνι.

Ως την τελευταία μέρα, Κυριακή 22 Μαΐου, οπότε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα, στην κοσμική λεωφόρο Κρουαζέτ θα συρρεύσουν τα πιο «hot» ονόματα της 7ης τέχνης, οι πιο αβάν-γκάρντ, αλλά και οι πιο μέινστριμ σκηνοθέτες, οι πολλά υποσχόμενοι νέοι και νέες ηθοποιοί και, όπως πάντα, κινηματογραφικοί διανομείς απ΄ολόκληρο τον κόσμο.

Φέτος, οι Κάνες συγκεντρώνουν τα πιο λαμπερά ονόματα του κινηματογράφου. Τζόνι Ντεπ, Πενέλοπε Κρούζ, Φέι Νταναγουεϊ, Τζέιν Φόντα, Μισέλ Πικολί, Εμίρ Κουστουρίτσα και πολλοί ακόμη.

Ελληνικές συμμετοχές δεν υπάρχουν. Μόνο το Ελληνικό Περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που, όπως κάθε χρονιά, στήνεται για να δηλώσει την ελληνική κινηματογραφική παρουσία.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει σήμερα μία αναδρομή στην ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ των Κανών, παρουσία που καταγράφεται για πρώτη φορά το 1954 (οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση του Φεστιβάλ) με την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Κυριακάτικο Ξύπνημα».

Πρωταγωνιστικούς ρόλους κράτησαν τότε ο Δημήτρης Χορν, η Έλλη Λαμπέτη και η Τασώ Καββαδία, ενώ τα σκηνικά της επιμελείται ο Γιάννης Τσαρούχης.

Το Φεστιβάλ των Κανών είναι από τα αγαπημένα του Μιχάλη Κακογιάννη κι έτσι, έναν χρόνο αργότερα, το 1955, συμμετέχει ξανά με τη δημοφιλή ταινία «Στέλλα» και πρωταγωνίστρια και πρωτοεμφανιζόμενη στον διαγωνισμό, την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.

Ακολουθούν κι άλλες τέσσερις συμμετοχές («Το Κορίτσι με τα μαύρα» το 1956, «Το τελευταίο ψέμα» το 1958, «Ηλέκτρα» το 1962 και «Ιφιγένεια» το 1977).

Το 1962, για την ταινία «Ηλέκτρα» στην οποία πρωταγωνιστεί η Ειρήνη Παππά, κερδίζει τα βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης.

Το 1960, η Μελίνα Μερκούρη επιστρέφει στο Φεστιβάλ με την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» και γίνεται πρωτοσέλιδο αφού κερδίζει το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας (το μοιράζεται με τη Ζαν Μορό, πρωταγωνίστρια του Moderato Cantabile του Πίτερ Μπρουκ).

Η επιτυχία γιορτάζεται με ένα ξέφρενο γλέντι με μουσική επένδυση τους ήχους του μπουζουκιού του Γιώργου Ζαμπέτα, που αφήνει εποχή στην Λα Κρουαζέτ.

Το 1969 ο Κώστας Γαβράς με την ταινία «Ζ» τιμάται με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, ενώ ο πρωταγωνιστής Ζαν Λουί Τρεντινιάν παίρνει το βραβείο Α΄ανδρικού ρόλου.

Το 1975 τιμάται ξανά με το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Ειδικό Δικαστήριο».

Το 1982, ο διάσημος σκηνοθέτης κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία Ο Αγνοούμενος (The Missing) με θέμα το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή, ενώ στον πρωταγωνιστή, Τζακ Λέμον, απονέμεται το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είναι ρέκορντμαν συμμετοχών, αφού δίνει το «παρών» επτά φορές, ενώ είναι ένας από τους βραβευμένους και πλέον δημοφιλείς Έλληνες σκηνοθέτες του Φεστιβάλ.

Οι Κάνες γνώρισαν τον Θόδωρο Αγγελόπουλο με τις «Μέρες του '36», όταν το 1973 εκείνος συμμετέχει στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.

Στο ίδιο τμήμα, το 1975, προβάλεται και ο «Θίασος», ενώ «οι Κυνηγοί» συμμετέχουν, το 1977, στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

Το 1984, ο Έλληνας σκηνοθέτης, κερδίζει το βραβείο σεναρίου για το «Ταξίδι στα Κύθηρα».

Το 1991, συμμετέχει με το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», ενώ το 1995 με το «Βλέμμα του Οδυσσέα», που είναι ένα από τα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα, κερδίζει το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1998, ο δημοφιλής σκηνοθέτης αποζημιώνεται με τη μεγαλύτερη διάκριση, αφού κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Αιωνιότητα και μία μέρα».

Και άλλοι Έλληνες σκηνοθέτες έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των Κανών, με τις ταινίες τους να προβάλλονται στα παράλληλα τμήματα της διοργάνωσης.

Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών: «Η Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτση το 1984, ο Έρωτας του Οδυσσέα του Βασίλη Βαφέα το 1985, «Ο Δραπέτης» του Λευτέρη Ξανθόπουλου το 1992, «Απ’ το χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα το 1993.

Εβδομάδα Κριτικής: «Το Δέντρο που πληγώναμε» του Δημήτρη Αβδελιώδη το 1987 και «Η Εφήμερη Πόλη» του Γ. Ζαφείρη το 2001.

Ένα κάποιο βλέμμα: «Η Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή το 1982 και οι «Κρυστάλλινες νύχτες» της Τώνιας Μαρκετάκη το 1992.

Το 2009, εντυπωσιάζει η συμμετοχή του Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος με την ταινία «Ο Κυνόδοντας» προσπερνά ταινίες διάσημων σκηνοθετών, κερδίζει το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» και καταφέρνει να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ.

Η ιστορία των απογραφών στη νεώτερη Ελλάδα- Η μετακίνηση του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

http://www.magnesianews.gr/Userfiles/6365db80-0b5e-4565-9646-8c4430e4d87b/apografi_18.jpgΧρήσιμα στοιχεία για την κατάσταση του πληθυσμού στη χώρα, του δυναμικού του και των κύριων χαρακτηριστικών του, αναμένεται να προκύψουν από τη γενική απογραφή πληθυσμού-κατοικιών, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες (10 έως 24 Μαΐου) από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στη γενική αυτή απογραφή θα καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην Ελλάδα (Έλληνες και αλλοδαποί) και επομένως τα νοικοκυριά και η δομή τους, τα μέλη τους και τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και οι συνθήκες στέγασης τους.

Η απογραφή αυτή είναι η έβδομη, μεταπολεμικά, που διοργανώνεται στην Ελλάδα.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις απογραφές πληθυσμού στη νεώτερη Ελλάδα, αλλά και στις πληθυσμιακές μεταβολές, μας δίνει, στο πλαίσιο σχετικές έρευνας, ο Βύρωνας Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ιστορική αναδρομή

Απογραφές με τη σύγχρονη έννοια του όρου άρχισαν να πραγματοποιούνται σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες ήδη από το 18° αιώνα και γενικεύθηκαν τον 19° αιώνα.

Στη νεώτερη Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, πάνω από 30 απογραφές ή καταγραφές πληθυσμού, από τις οποίες 27 ήταν καθολικές και 3 μερικές. Οι απογραφές στη χώρα μας επαναλαμβάνονταν σε άνισα χρονικά διαστήματα ως τη δεκαετία του 1960, οπότε αποκαταστάθηκε μια τακτικότητα στη διενέργεια τους (κάθε δεκαετία).

Η πρώτη γενική καταγραφή τού πληθυσμού στη χώρα μας επιχειρήθηκε επί Καποδίστρια (1828), ενώ ανάμεσα στο 1828 και το 1856 έχουμε 13 γενικές καταγραφές πληθυσμού, σε ακανόνιστα διαστήματα. Οι πρώτες αυτές καταγραφές ήταν απλές απαριθμήσεις του πληθυσμού και η αξιοπιστία τους ήταν, προφανώς, μειωμένη εξαιτίας της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους (σχεδόν έξι μήνες).

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, διαθέτουμε στοιχεία για όλες τις απογραφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αν και η έκταση και ο πλούτος τους στην προπολεμική περίοδο ποικίλλει σημαντικά.

Η πληρέστερη κάλυψη έγινε στις απογραφές του 1920 και του 1928, ενώ, αντιθέτως, η επεξεργασία των συλλεχθέντων στοιχείων δεν ολοκληρώθηκε στις απογραφές των 1889, 1896 και 1940, με αποτέλεσμα, τα δημοσιευμένα στοιχεία να είναι εξαιρετικά φτωχά (νόμιμος και πραγματικός πληθυσμός στις υφιστάμενες διοικητικές ενότητες).

Αν και η πρώτη καταγραφή τού πληθυσμού διεξήχθη επί Καποδίστρια (1828), η απογραφή τού 1861 ήταν αυτή, κατά την οποία υιοθετήθηκαν μερικώς οι διεθνείς συστάσεις για τη διενέργεια απογραφών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα Διεθνή Στατιστικά συνέδρια των Βρυξελλών (1853), του Παρισιού (1855) και της Βιέννης (1857). Οι δε πρώτες, πραγματικές απογραφές, που πληρούσαν τους βασικούς όρους, ήταν αυτές του 1889 και του 1896.

Και οι δύο, σύμφωνα με τον ερευνητή, διεξήχθησαν σε μια μέρα, με τη χρήση ειδικών απογραφικών δελτίων (οικογενειακά το 1889 και ατομικά το 1896), αντί για βιβλία απογραφέων, που χρησιμοποιούνταν μέχρι και την απογραφή του 1879.

Ακολούθησαν τέσσερις ακόμη απογραφές, μέχρι το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1907, 1920, 1928 και 1940) και, εν συνεχεία, μια ανά δεκαετία, κατά την τελευταία πεντηκονταετία (1951-2001).

Η τελευταία προπολεμική απογραφή, που οργανώθηκε 12 ημέρες, πριν από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου (16/10/1940) δεν αξιοποιήθηκε, αφού η έκρηξη του πολέμου και η Κατοχή που ακολούθησε, παρεμπόδισαν την επεξεργασία των συλλεχθέντων δεδομένων (η μόνη δημοσίευση που διαθέτουμε δίνει την κατανομή του πραγματικού και νόμιμου πληθυσμού στις υφιστάμενες το 1940 διοικητικές ενότητες).

Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διεξήχθησαν στη χώρα μας γενικές απογραφές. Η πρώτη, που έγινε το 1951, ήταν και η τελευταία απογραφή, στην οποία υπήρχαν ερωτήσεις για το θρήσκευμα, την ομιλούμενη και τη μητρική γλώσσα, ενώ, ταυτόχρονα, στο ερωτηματολόγιο συμπεριλήφθησαν και ειδικές ερωτήσεις, που στόχευαν στην αποτύπωση των μετακινήσεων του πληθυσμού, των αναπήρων και των λεπτομερών επί των κτιρίων ζημιών του πολέμου.

Η επόμενη απογραφή διεξήχθη στις 19 Μαρτίου 1961 και ως καινοτομίες πρέπει να καταγραφούν η πιλοτική απογραφή που προηγήθηκε, η δειγματοληπτική επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχτηκαν, μετά τη διεξαγωγή της (δείγμα 2%), ως και η δειγματοληπτική έρευνα που έγινε δύο ημέρες μετά, για να εξακριβωθούν σφάλματα (διαφυγές).

Στη συνέχεια, διενεργήθηκαν τέσσερις ακόμη απογραφές (1971, 1981 1991 και 2001), οι οποίες ακολουθούν τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών (και της Στατιστικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλήρης επεξεργασία των δεδομένων δεν έγινε για όλες τις μεταπολεμικές απογραφές. Για παράδειγμα, στην απογραφή του 1971, τα αποτελέσματα εξήχθησαν από δείγμα 25%, στη δε απογραφή του 1981 από δείγμα 10% των ερωτηματολογίων.

Μεταβολές

Στην ίδια έρευνα, ο κ. Κοτζαμάνης αναφέρεται και στις πληθυσμιακές μεταβολές στη νεώτερη Ελλάδα, μια σύντομη παρουσίαση βάσει των καταγραφών και απογραφών.

Όσον αφορά τη χωρική κατανομή του πληθυσμού της Ελλάδος, παρατηρείται πως έχει μεταβληθεί σημαντικά, στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων.

Η μετακίνηση από τις ορεινές προς τις πεδινές περιοχές -και ταυτόχρονα από τις αγροτικές στις αστικές- χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ιστορία τής Ελλάδας. Οι εσωτερικές αυτές μεταναστεύσεις, ιδιαίτερα έντονες στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, επιβραδύνονται την τελευταία τριακονταετία.

Ειδικότερα, ο αστικός πληθυσμός, που το 1853 αποτελούσε μόλις το 7,1% του συνόλου, αγγίζει, την παραμονή της μικρασιατικής καταστροφής, το 23% και στην απογραφή του 1928 (μετά την εγκατάσταση των προσφύγων) κάνει ένα άλμα, φθάνοντας το 31%.

Την περίοδο 1920-1940, οι τάσεις αστικοποίησης επιβραδύνονται σημαντικά (ο αστικός πληθυσμός αποτελεί το 33% το 1940), για να επιταχυνθούν εκ νέου την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου, με αποτέλεσμα, το 1951, 38 στους 100 κατοίκους της χώρας μας να είναι εγκατεστημένοι στα αστικά της κέντρα.

Η επόμενη τριακονταετία χαρακτηρίζεται από το μεγάλο κύμα της εξωτερικής και εσωτερικής μετανάστευσης/αστικοποίησης (στην απογραφή του 1981, το 58% των κατοίκων της χώρας μας συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα δε στα πολεοδομικά συγκροτήματα Πρωτευούσης και Θεσσαλονίκης).

Έκτοτε, οι τάσεις εξόδου από την ύπαιθρο ατονούν και ο αστικός πληθυσμός παρουσιάζει μικρή μόνον αύξηση, ανάμεσα στο 1981 και το 2001 (58% το 1981, 60% το 2001). Η άνιση κατανομή του και η χωρική υπερ-συγκέντρωση θα αποτυπωθούν ασφαλώς και στην τρέχουσα απογραφή, καθώς οι μητροπολιτικές περιοχές των δύο μεγαλύτερων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας μας θα συγκεντρώνουν πιθανότατα (λαμβάνοντας υπόψη και την εγκατάσταση σ' αυτές μεγάλου τμήματος των αλλοδαπών, των δύο τελευταίων δεκαετιών) άνω του 50% του συνολικού πληθυσμού τής Ελλάδας.

Ταυτόχρονα με τις προαναφερθείσες αλλαγές στο μέγεθος και την κατανομή του πληθυσμού στη χώρα μας, που καταγράφουν οι μεταπολεμικές απογραφές, ο κ. Κοτζαμάνης επισημαίνει και τις σημαντικότατες, όπως τονίζει, επελθούσες αλλαγές στην κατανομή του πληθυσμού ανά φύλο και ηλικία.

Λόγω της μετάβασης από τις υψηλές τιμές των δεικτών γεννητικότητας και θνησιμότητας (περίπου 50%ο και 40%ο, αντίστοιχα) των αρχών του 20ου αιώνα, σε επίπεδα γύρω στο 10% στις αρχές του 2010 (μηδενισμός σχεδόν των φυσικών ισοζυγίων) και της δημογραφικής γήρανσης (αύξηση του ειδικού βάρους των ηλικιωμένων), ενώ η χώρα μας βρισκόταν, στις αρχές τού 20ου αιώνα, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με το "νεανικότερο" πληθυσμό, στις αρχές τού 2011 κατατάσσεται ανάμεσα στις πλέον "γερασμένες" χώρες τής ηπείρου μας. Κι αυτό, καθώς οι άνω των 65 ετών προσεγγίζουν το 19% σχεδόν του πληθυσμού της (έναντι του μόλις 3,5% το 1900 και του 7% το 1951).

Τα παντρεμένα ζευγάρια ταιριάζουν περισσότερο στις πολιτικές πεποιθήσεις παρά στην προσωπικότητα!

Πιο πιθανό είναι ένα ζευγάρι να ψηφίζει το ίδιο πολιτικό κόμμα, παρά να έχει παρόμοια προσωπικότητα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να παντρεύονται -ή να δημιουργούν μόνιμους δεσμούς- με ομοϊδεάτες τους στα πολιτικά ζητήματα. Μάλιστα, οι σύζυγοι είναι πιθανότερο να ταιριάζουν εξ αρχής πολιτικά, παρά σαν χαρακτήρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πολιτικό επιστήμονα Τζον Χίμπινγκ του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό πολιτικής επιστήμης “Journal of Politics”, σύμφωνα με το Live Science, κατέληξαν στο μέλλον απροσδόκητο συμπέρασμα ότι «οι άνθρωποι δεν θεωρούν τόσο σημαντική την προσωπικότητα του άλλου, όσο τις γενικότερες πεποιθήσεις του για το πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και πώς θα έπρεπε να είναι δομημένη η κοινωνία».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με παραπλήσιες απόψεις τείνουν να μένουν σε ίδιες γειτονιές και να δουλεύουν σε ίδιες εργασίες, όπου υπάρχουν κι άλλα άτομα παρόμοιων πεποιθήσεων. Όμως η νέα μελέτη πάει ένα βήμα παραπέρα και διαπιστώνει ότι τα ζευγάρια που καταλήγουν να ζουν μαζί, τα «έχουν βρει» ήδη στις πολιτικές αντιλήψεις μεταξύ τους.

Η κοινή πεποίθηση, σύμφωνα με τον Χίμπινγκ, είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, το ζευγάρι τείνει να μοιάζει όλο και περισσότερο στις αντιλήψεις του (πολιτικές, κοινωνικές κλπ), καθώς οι δύο σύντροφοι μοιράζονται κοινές εμπειρίες και έχουν συνεχώς την ευκαιρία ο ένας να επηρεάζει τον άλλο. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, σε μεγάλο βαθμό -όσο κι αν αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό- πριν καν παντρευτούν, οι δύο σύντροφοι έχουν φροντίσει, λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, να διαλέξουν ο ένας τον άλλο για τις πολιτικές και γενικότερες ιδεολογικές πεποιθήσεις του.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.200 ζευγαριών, διαπιστώνοντας ότι η προσωπικότητα, ακόμα και η εξωτερική εμφάνιση, είχαν ένα βαθμό ομοιότητας στα δύο μέλη του ζευγαριού. Όμως πολύ περισσότερη ομοιότητα είχαν άλλα πράγματα, όπως οι πολιτικές απόψεις, το μορφωτικό επίπεδο, η στάση απέναντι στην θρησκεία και την εκκλησία, καθώς και οι ευρύτερες κοινωνικές αντιλήψεις (για τους ομοφυλόφιλους, την άμβλωση, τη συμβίωση εκτός γάμου κ.α.).

Έτσι, ειδικά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα, το χάσμα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων αναπαράγεται συνεχώς, επειδή οι Δημοκρατικοί τείνουν να παντρεύονται Δημοκρατικούς και οι Ρεπουμπλικάνοι αντίστοιχα Ρεπουμπλικάνους. Μάλιστα το «ταίριασμα» αφορά και τις επιμέρους «αποχρώσεις» στο εσωτερικό των κομμάτων. Έτσι, για παράδειγμα, οι πιο μετριοπαθείς δημοκρατικοί Δημοκρατικοί παντρεύονται συνήθως μεταξύ τους, οι πιο σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι το ίδιο κ.ο.κ.

Οι αιτίες που αυτό συμβαίνει, κατά τους ερευνητές, είναι κυρίως δύο: Πρώτον, είναι καθαρά θέμα επιλογής και προτίμησης, επειδή οι άνθρωποι θέλουν δίπλα τους ανθρώπους να τους καταλαβαίνουν. Δεύτερον, οι άνθρωποι διαλέγουν ομοϊδεάτη σύντροφο επηρεασμένοι από τον τρόπο που έχουν ανατραφεί από τους γονείς τους και τις πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις που τους εμφύσησαν από την παιδική ηλικία τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πολύ μικρότερη η αμοιβαία επίδραση της κοινής ζωής μετά το γάμο, στο να διαμορφώσουν οι δύο σύζυγοι κοινές πολιτικές πεποιθήσεις. Αντίθετα, τονίζουν ότι, ήδη από την αρχή του γάμου, υπάρχει λιγότερο ή περισσότερη ορατή πολιτική…συναίνεση στο ζευγάρι. Με το πέρασμα του χρόνου, δεν είναι πολύ πιο πιθανό να συμφωνήσουν οι δύο σύντροφοι πολιτικά μεταξύ τους, αν και η σύγκλιση απόψεων οπωσδήποτε διευκολύνεται από την κοινή ζωή τους.

Επίκαιρη ερώτηση Αν. Σαμαρά προς τον πρωθυπουργό για την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια των πολιτών της Αθήνας

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdHSuMBaInTALsJob3WKWXiunfwh_px7AtNYfxjrQksbcMWHIYd070WBwAhu4rrZMylJ3g88xxzUiMQC9YQBjmS2MqRIwadVpeMpWm1NHu4MW3QvEoCzk66xyy7CURJA61Nke9xgSV_vY/s400/samaraw2ke.jpgΕπίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με θέμα «αύξηση της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας των πολιτών», κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Όπως τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς κυκλώματα εκμετάλλευσης ναρκωτικών, πορνείας, λαθρομεταναστών και εκβιαστών έχουν καταστήσει συγκεκριμένες γειτονιές της πρωτεύουσας απροσπέλαστες για τους πολίτες και ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανυποψίαστους τουρίστες».

«Η κατάσταση αυτή έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική ζωή στην περιοχή του κέντρου», επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρέμειναν απλά σχέδια επί χάρτου, οι κατά καιρούς μεγαλεπήβολες διακηρύξεις της».

Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για προβλήματα στην ελληνική αστυνομία που αυξάνονται και καλεί την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης.

ΤΟ ΔΕΞΙ ΕΞΤΡΕΜ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ: Επίθεση Σαμαρά σε Παπανδρέου για εγκληματικότητα και οικονομία από τη Θεσσαλονίκη

Την επικοινωνιακή προβολή του «Ζαππείου 2» ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της ΔΑΠ στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την τραγική εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας με τους πολίτες να έχουν αναλάβει χρέη κράτους προκειμένου να μειωθεί η εγκληματικότητα και η λαθρομετανάστευση. Τοποθετήθηκε επίσης και στο φλέγον θέμα της Οικονομίας προβάλλοντας τις προτάσεις που έκανε μόλις πριν λίγες μέρες στο Ζάππειο.

Ι. Μιχελάκης για ερώτηση Α. Σαμαρά στον Γ.Παπανδρέου για την κατάσταση στο κέντρο των Αθηνών-Στρος Καν-Οικονομία-"Ζάππειο ΙΙ"

Ο Μιχελάκης και ο… καλεσμενάκης της Έλλης ΣτάηΕπίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με την τελευταία εξτρεμιστική επίθεση κουκουλοφόρων έξω από το αστυνομικό τμήμα στην οδό Καλλιδρομίου, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτηση του κ. Παπουτσή.

" Υπάρχει ακόμα υπουργός; ", διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης, απαντώντας σε ερώτηση, αν επίσημα η ΝΔ ζητεί την παραίτηση Παπουτσή.

" Την ώρα που η Αστυνομία, με τα πενιχρά μέσα που της έχουν αφήσει, με την αλόγιστη πολιτική τους, έχει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εγκληματικότητα, την εξτρεμιστική δραστηριότητα, την ανομία, ο κ. Παπουτσής με δημόσιες δηλώσεις απαξιώνει το έργο της, δίνει λαβή σε ακραία και εξτρεμιστικά στοιχεία και πλήττει το ηθικό των αστυνομικών. Φαίνεται ότι ο υπουργός προτάσσει κομματικές σκοπιμότητες και όχι τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών. Και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ειναι αδιανόητο", τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Για την οικονομική κατάσταση και το "Ζάππειο ΙΙ"

"Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη, που βρίσκεται σε ύφεση και είμαστε κι η χειρότερη χώρα, όσον αφορά τον τομέα της ανάπτυξης", δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παρέστη στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας στοιχεία, έκανε λόγο για βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, επισημαίνοντας και τις εκτιμήσεις της ΕΕ για έλλειμμα στο 9,5% για το 2011 και 9,3% για το 2012.

" Ουσιαστικά δεν έχουμε καμία βελτίωση των δημοσιονομικών, για τουλάχιστον 3 χρόνια", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν το 9,4% του ΑΕΠ, ενώ τελικά έφτασε στο 10,5%, παρά τα σκληρά μέτρα.

" Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στο σημειο μηδέν", ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ο δε Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για μια αδιέξοδη πολιτική, η οποία δεν έχει πιάσει τους στόχους.

" Η κυβέρνηση αυτή είναι αναποτελεσματική", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, ο δε κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση πως αν η κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική αυτή, θα αναγκαστεί τελικά να πάρει και νέα μέτρα.

Όσον αφορά το "Ζάππειο ΙΙ" και απαντώντας σε σχόλια και κριτικές που ακούστηκαν, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών επεσήμανε ότι, μέσα από την περιστολή της σπατάλης, θα μπορέσει το κράτος να διασφαλίσει 18,4 δισ. ευρώ.

" Υπάρχει ακριβής κοστολόγηση όλων των στοιχείων", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος επεσήμανε πως τα χρήματα θα μπορούν να βρεθούν από την ανάπτυξη, την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και την περιστολή των δαπανών.

"Κάνουμε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, είμαστε το μόνο κόμμα που κατέθεσε δύο κοστολογημένες προτάσεις, ούτως ώστε να βγει η χώρα από την κρίση", επεσήμανε και ο Γιάννης Μιχελάκης.

Για την υπόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν

"Δεν κάνουμε καμία εκτίμηση, περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις και θα τοποθετηθούμε", δήλωσε, εξ άλλου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, κληθείς να σχολιάσει τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν, μετά την σύλληψη του διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά

Στο μεταξύ, επιβεβαίωσε η ΝΔ την τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά, την περασμένη Τετάρτη, αλλά ο Γιάννης Μιχελάκης δεν θέλησε να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

" Το μόνο που μπορώ να πω είναι, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε στον πρωθυπουργό πως την επομένη (την Πέμπτη) θα κατέθετε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση", είπε.

Όσον αφορά το θέμα της συναίνεσης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ διευκρίνισε πως ο κ. Α. Σαμαράς ήταν σαφής στις δηλώσεις του στο Ζάππειο, ενώ διερωτήθηκε αν η έλλειψη συναίνεσης έχει εμποδίσει την κυβέρηση να μαζέψει τα έσοδα, να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις και να υλοποιήσει το έργο της.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του, περί υποστολής των κομματικών σημαιών, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως ο αντιπρόεδρος του κόμματος δεν λέει κάτι διαφορετικό από την επίσημη θέση της ΝΔ .

"Η ΝΔ έχει στηρίξει θεσμικές αλλαγές και δεν είναι της λογικής 'λεφτά υπάρχουν', ούτε να μαζεύουμε διαδηλωτές στο λιμάνι. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που λέμε εμείς", τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Σας φάνηκε υψηλός ο μισθός του Στρος Καν; Και όμως ένας Έλληνας πολιτικός έχει μεγαλύτερο μισθό**!

Μάλιστα έχει απολαβές μεγαλύτερες και από τον Πλανητάρχη!!
Όπως καταλάβατε ...
...πρόκειται για τον...

Η συνέχεια στο
http://taxalia.blogspot.com/2011/05/blog-post_909.html

Δε μπορούν τα παλικάρια...

Μετά από αρκετές μέρες απουσίας, είπα να γράψω για τα χάλια του Παναθηναϊκού... Τα έχω ξαναπεί αλλά κάποιοι μυαλό δε βάζουν... Το dna του χαμένου έχει ποτίσει την ομάδα και θα χρειαστεί γερό ηλεκτροσόκ για να επανέλθει...


Η συνέχεια στο milamegiampala.blogspot.com

Γαλλία: Ανακτήθηκαν όλα τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά της πτήσης 447 από το Ρίο στο Παρίσι που συνετρίβη στον Ατλαντικό

http://www.mrcheapflights.com/Air-France-flights/2009/Air-France-447-rudder.jpgΌλα τα δεδομένα που περιέχονταν στα δύο "μαύρα κουτιά" του αεροπλάνου της πτήσης 447 της Air France από το Ρίο στο Παρίσι, η συντριβή του οποίου πριν από δύο χρόνια στα ανοικτά της Βραζιλίας στοίχισε τη ζωή σε 228 ανθρώπους, κατέστη δυνατό να ανακτηθούν, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Έρευνας και Αναλύσεων (BEA) που είναι αρμόδιο να προσδιορίσει τα αίτια του δυστυχήματος.

Έπειτα από 23 μήνες στο βυθό του Ατλαντικού, κατέστη δυνατό να αναγνωστεί το σύνολο των δεδομένων που περιέχονταν στα μαύρα κουτιά, αναφέρεται στην ανακοίνωση της BEA.

Η ανάλυση των μαύρων κουτιών "θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων θα συνταχθεί μια έκθεση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στη συνέχεια στη διάρκεια του καλοκαιριού", διευκρίνισε η BEA.

Τα δύο μαύρα κουτιά, το ένα από τα οποία περιέχει τις παραμέτρους της πτήσης και το άλλο τις ηχογραφημένες συνομιλίες και τους θορύβους μέσα στο πιλοτήριο, περιέχουν δεδομένα που έχουν κρίσιμη σημασία για να βρεθούν τα αίτια της καταστροφής.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχασαν την χρηματιστηριακή τους "λάμψη"

http://www.inprecor.gr/wp-content/uploads/2011/05/%CE%A4%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82_020511.jpgΣε ουραγούς έχουν μετατραπεί οι τραπεζικές μετοχές, άλλοτε πανίσχυρη «ατμομηχανή» του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο Τραπεζικός δείκτης, από τις αρχές του έτους, καταγράφει απώλειες 20,44% πολλαπλάσιες από αυτές του Γενικού δείκτη(-4,08%), ενώ σε αυτές τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες της τάξεως του 53% το έτος 2010.

Είναι απολύτως ενδεικτικό του βαθμού απαξίωσης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, ότι με ένα ποσό της τάξεως των 16,047 δισ. ευρώ αγοράζει κανείς σήμερα τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ελληνικές τράπεζες, που έχουν τα δύο τρίτα ενός συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος άνω των 500 δισ. ευρώ!

Ο τραπεζικός κλάδος έφθασε στο ναδίρ καθώς είναι ενδεικτικό ότι οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Κύπρου και Πειραιώς) εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση 11,506 δισ. ευρώ όταν στο τέλος του 2007 μόνο η Eurobank είχε φθάσει να αποτιμάται στο ΧΑ πέριξ των 15 δισ. ευρώ και η Εθνική στα 22,5 δισ. ευρώ.

Με ένα ποσό χαμηλότερο των 12 δισ. ευρώ τιμολογούσε, σήμερα το Χρηματιστήριο την αξία των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών παραπέμποντας σε εποχές πριν την υποτίμηση της δραχμής για την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ισοτιμιών το 1998. Οι κορυφαίες ελληνικές τράπεζες βλέπουν πλέον την αγορά να τις αποτιμά αρκετά χαμηλότερα και από το 40% της λογιστικής τους αξίας.

Ακόμη και η μετοχή της Εθνικής, της μοναδικής, ίσως, ελληνικής τράπεζας που δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει άμεσα ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας ακόμη και σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, έχοντας ήδη ολοκληρώσει μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, βρίσκεται καθηλωμένη σε επίπεδα τιμών κάτω και από τα 5 ευρώ, κάτω από την ονομαστική της αξία.

Μία τράπεζα των 121 δισ. ευρώ ενεργητικού αποτιμάται στο Χ.Α. στα 4,6 δισ. ευρώ. Με χρηματιστηριακούς όρους επίπεδα πέριξ ή κάτω των 5 ευρώ είχε να δει η μετοχή από τον Απρίλιο του 2003 ή ακόμη παλαιότερα τον Ιανουάριο του 1998. Τον Μάιο του 1995 η μετοχή της Εθνικής είχε φθάσει στα 3,21 ευρώ.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές για να γίνει αντιληπτό το εύρος της υποτίμησης των τραπεζικών μετοχών, αρκεί να αναλογισθεί κανείς, ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας αποτιμάται πλέον με συνολική αξία, που δεν ξεπερνά την αξία της τουρκικής θυγατρικής Finansbank!

Ουσιαστικά η αγορά σχεδόν «μηδενίζει» την αξία των εκτός Τουρκίας δραστηριοτήτων της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, παρότι μάλιστα μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, με την οποία κατατάσσεται στις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρωζώνης.

Η χρηματιστηριακή αγορά και οι ελληνικές τράπεζες προβληματίζονται από τις συνεχείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης υποβαθμίσεις που ανοίγουν «τρύπες» ρευστότητας σε συνδυασμό και με την συνεχιζόμενη «αιμορραγία» καταθέσεων που στα τέλη Μαρτίου είχαν μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2010.

Αν και η τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο S&P δεν επηρέασε σημαντικά την αγορά, αυτό που προβληματίζει τις ελληνικές τράπεζες και το Χ.Α είναι μία ενδεχόμενη υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch που έχει την ελληνική οικονομία στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης (ΒΒ+) και αν μας υποβαθμίσει θα αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να προσκομίσουν πρόσθετες εγγυήσεις αρκετών δισ. στην ΕΚΤ για τα δάνεια που έχουν πάρει ενεχυριάζοντας ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να εκπέσουν εγγυήσεις ύψους 16 με 17 δισ. ευρώ.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στις τρέχουσες αποτιμήσεις οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να αποτιμούν τον κίνδυνο της αναδιάρθρωσης χρέους. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού οίκου JP Morgan, τα κεφάλαια που θα έμεναν στις τράπεζες- εάν γινόταν μια σκληρή αναδιάρθρωση με κούρεμα του 50%- θα ήταν μόλις 4 δισ. ευρώ, έναντι 29 δισ. ευρώ σήμερα.

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες είναι 49 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια τους 29 δισ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 12 δισ. ευρώ. Αυτό, κατά την JP Morgan, σημαίνει ότι η αγορά υποδεικνύει ότι ήδη η ζημιά είναι 17 δισ. ευρώ ή 35%. Μ’ ένα υποθετικό κούρεμα 35% στα ελληνικά ομόλογα, οι ζημιές που δημιουργούνται είναι 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Πειραιώς Χρηματιστηριακής, μία άσκηση «προσομοίωσης» των τεστ αντοχής δείχνουν ότι οι τράπεζες μπορεί να υποστούν μεγάλο «κούρεμα κεφαλαίων», τόσο από ένα σενάριο μείωσης της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 30%, όσο και από ένα σενάριο μεγάλων απωλειών από τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους και προκύπτουν τα ακόλουθα σενάρια απωλειών: Η Εθνική χάνει 2,49 δισ. από «κούρεμα» ομολόγων κατά 30% και άλλα 3,68 δισ. από ένα σενάριο σχηματισμού υψηλών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Το ίδιο ισχύει και για την Alpha, που χάνει 1,93 δισ. από τις πρόσθετες προβλέψεις και «μόνο» 1,098 δισ. από «κούρεμα» ομολόγων. Η Eurobank φαίνεται να χάνει περισσότερα από τα ομόλογα (1,5 δισ. ευρώ) και «μόνο» 1,322 δισ. ευρώ από τις πρόσθετες προβλέψεις. Η Πειραιώς (1,3 από τις προβλέψεις, 1,584 από τα ομόλογα).

Για την Κύπρου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από το χαρτοφυλάκιο των δανείων της, καθώς στο ακραίο σενάριο για τις προβλέψεις αυτές θα φθάσουν τα 1,374 δισ. ευρώ. Από τα ομόλογα η τράπεζα χάνει «μόνο» 630 εκατ. ευρώ.

Για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τις δύο κρατικές τράπεζες, ασφαλώς οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από τα ομόλογα. Η ΑΤΕ χάνει 1,178 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» ομολόγων και 440 εκατ. ευρώ από τις πρόσθετες προβλέψεις και το Τ.Τ. χάνει 1,073 δισ. ευρώ από τα ομόλογα και 605 εκατ. από τις προβλέψεις. Βεβαίως όλες αυτές οι αναφορές» αποτελούν μια θεωρητική άσκηση προσομοίωσης των πιθανών σεναρίων που θα χρησιμοποιηθούν στα τεστ αντοχής για να μετρηθούν οι ανάγκες κεφαλαίων των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες. Αυτό δεν σημαίνει, ότι πράγματι οι τράπεζες θα υποστούν αυτές τις απώλειες.

Σε αυτές τις συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν ότι θα αργήσουν να εμφανισθούν τα πρώτα τολμηρά χαρτοφυλάκια που θα «ποντάρουν» σε ευκαιρίες του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα. Πάντως κάποιοι διορατικοί επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αρχίζουν να χτίζουν θέσεις, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, αναφέροντας το παράδειγμα το τσεχικό fund PPF Group που αγόρασε πακέτο της Πειραιώς λίγο υψηλότερα από το 1 ευρώ, δηλαδή κοντά στα ιστορικά χαμηλά της.



Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟ 2010



ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

31/12/2010 13/5/2011

Alpha Bank 3,80 3,54 -6,84%

T Bank 0,23 0,16 -30,43%

Attica Bank 0,94 0,84 -10,64%

Eurobank 3,75 3,33 -11,20%

MIG 0,70 0,63 -10,00%

Μarfin Pop. Bank 1,15 0,76 -33,91%

Proton Bank 0,69 0,60 -13,04%

Αtebank 0,74 0,55 -25,68%

Geniki Bank 2,12 1,16 -45,28%

Εθνική 6,05 4,81 -20,50%

Ελλάδος 28,94 28,74 -0,69%

Emporiki 1,56 1,28 -17,95%

Κύπρου 2,58 2,30 -10,85%

Πειραιώς 3,65 1,02 -72,05%

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 2,93 2,73 -6,83%



Η ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ



Alpha Bank 1,891 δισ. ευρώ

Τ Bank 23,250 εκατ. ευρώ

Attica Bank 205,703 εκατ. ευρώ

Eurobank 1,793 δισ. ευρώ

MIG 485,31 εκατ. ευρώ

Μarfin Popular Bank 1,117 δισ. ευρώ

Proton Bank 37,610 εκατ. ευρώ

Αtebank 497,994 εκατ. ευρώ

Geniki Bank 164,720 εκατ. ευρώ

Εθνική 4,598 δισ. ευρώ

Ελλάδος 570,916 εκατ.ευρώ

Emporiki 655,653 εκατ. ευρώ

Κύπρου 2,058 δισ. ευρώ

Πειραιώς 1,166 δισ. ευρώ

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 776,592 εκατ. ευρώ

Ο Παράδεισος είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι, υποστηρίζει ο Στίβεν Χόκινγκ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjVNyNTZ79zYK8Snm708TmsRLi-RgBSU6VzRSm3mRVuhhV2p-cs072R7gfMqxTAQeDOC0De9o-v-h6-Wa1p5CnOJk_1mu5YbdMCxphsSgtfKbwb0EvBlQJ_H7gGMruwr9FKISiV6sN9As/s1600/stephen-hawking.jpgΟ παράδεισος είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι, αναφέρει ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο 69χρονος Χόκινγκ αναμενόταν ότι θα πεθάνει μέσα σε λίγα χρόνια από τη στιγμή που διαγνώστηκε ότι πάσχει από μια ασθένεια του νευρομυϊκού συστήματος ( πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσο Lou Gehrig ) σε ηλικία 21 ετών, αλλά τελικά έγινε ένας από τους διασημότερους επιστήμονες στον κόσμο με το βιβλίο του "Το Χρονικό του Χρόνου" το 1988.

"Ζω με την προοπτική του πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι και να πεθάνω. Έχω τόσο πολλά να κάνω, " δηλώνει στην εφημερίδα Guardian.

"Θεωρώ τον εγκέφαλο έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν καταρρεύσουν τα εξαρτήματά του. Δεν υπάρχει παράδεισος ή ζωή μετά θάνατον για κατεστραμμένους υπολογιστές. Αυτό είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι."

Ερωτηθείς για το πως πρέπει να ζούμε απάντησε: "Πρέπει να αναζητούμε την ύψιστη αξία των πράξεών μας."

Ο Χόκινγκ παραχώρησε τη συνέντευξη ενόψει της διάσκεψης της Google Zeitgeist στο Λονδίνο, όπου θα είναι ομιλητής μαζί με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και τον βραβευμένο με Νομπέλ, οικονομολόγο Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Απαντώντας στην ερώτηση "Γιατί βρισκόμαστε εδώ;" θα επιχειρηματολογήσει ότι μικρές κβαντικές διακυμάνσεις στα πρώτα στάδια του σύμπαντος άνοιξαν τον δρόμο για την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής.

Ο πρώην Λουκασιανός καθηγητής Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μία θέση που στο παρελθόν κατείχε και ο Ισαάκ Νεύτων, έχει παράδοση στα σχόλιά του περί θρησκείας που προκαλούν αντιδράσεις.

Το βιβλίο του το 2010 "Το Μεγάλο Σχέδιο" προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών, ανάμεσά τους και στον ραβίνο Σακς, για την θέση του ότι δεν χρειάζεται μία θεϊκή δύναμη για να εξηγήσει κανείς την δημιουργία του σύμπαντος.

Εξαιτίας της ανίατης ασθένειάς του, ο Χόκινγκ είναι σχεδόν απόλυτα παράλυτος και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Επικοινωνεί χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και ένα ειδικό φωνητικό σύστημα.

Το 2009 νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση μετά από μία εκπαιδευτική περιοδεία του στις ΗΠΑ, αλλά έκτοτε επέστρεψε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ως διευθυντής ερευνών στο τμήμα εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

Ο Στρος Καν, έμεινε άνεργος... Να η πρώτη του δουλειά -στην Θεσσαλονίκη μάλιστα- μετά το ΔΝΤ!

Επίσημη πρόταση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης!
Ήδη το πρώτο demo είναι έτοιμο!
Δείτε το!


Προφήτης ο Στρος Καν: "Το αδύνατο σημείο μου; Το χρήμα, οι γυναίκες και η εβραιοσύνη μου"

Η γαλλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, η Τριστάν Μπανόν, η οποία υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί το 2002 σεξουαλική επίθεση από τον Ντομινίκ Στρος-Καν, "εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει μήνυση".

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είχε βρεθεί πριν λίγες ημέρες με δημοσιογράφους της εφημερίδας "Λιμπερασιόν", και αναφέρθηκε στη σχέση του με τις γυναίκες ως ένα από τα αδύνατα σημεία μιας υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία.

Η "Λιμπερασιόν" γράφει πως δημοσιογράφοι της συναντήθηκαν στις 28 Απριλίου στο Παρίσι με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας ξενοδοχείου του Μανχάταν.

Ερωτηθείς τότε από τους δημοσιογράφους για τα μειονεκτήματα μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του το 2012, ο Στρος-Καν είχε απαντήσει: "το χρήμα, οι γυναίκες και η εβραιοσύνη μου", αναφέρει η αριστερή εφημερίδα.

"Ναι, μου αρέσουν οι γυναίκες ... και λοιπόν; (...) Εδώ και χρόνια μιλούν για φωτογραφίες από γιγάντιες παρτούζες, όμως δεν έχω δει να βγαίνει τίποτε ... Ε, λοιπόν ας τις δείξουν!", είχε προσθέσει, σύμφωνα με τη "Λιμπερασιόν".

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, ο Ντομινίκ Στρος-Καν είχε επίσης, κατά την ανεπίσημη αυτή συνομιλία, φανταστεί το σενάριο μιας σκευωρίας, και είχε μιλήσει για "μια γυναίκα που βιάζεται σ' ένα πάρκινγκ, στην οποία υπόσχονται 500.000 ή ένα εκατομμύριο ευρώ για να επινοήσει μια τέτοια ιστορία" για τον ίδιο.

ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΗΝ ΒΙΑΣΕΙ Ο ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΤΟ 2002!

Από χθες κυκλοφορούν οι πιπεράτες ιστορίες για τον ασυγκράτητο κύριο ΔΝΤ. Σήμερα, λοιπόν μια γαλλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, η Τριστάν Μπανόν, η οποία υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί το 2002 σεξουαλική επίθεση από τον Ντομινίκ Στρος-Καν, "εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει μήνυση".

Οπως ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της, ο Νταβίντ Κουμπί: "Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να καταθέσουμε μήνυση. Δουλεύω μαζί της".

Η Τριστάν Μπανόν, μια μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος ηλικίας 31 ετών, είχε αφηγηθεί το Φεβρουάριο του 2007 σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον Στρος-Καν. Το όνομα του σημερινού επικεφαλής του ΔΝΤ είχε πάντως καλυφθεί με ένα "μπιπ" κατά τη μετάδοση της τηλεοπτικής εκπομπής.

Την εποχή εκείνη "η Τριστάν είχε αποθαρρυνθεί από τη μητέρα της να καταθέσει μήνυση". Η μητέρα της είναι η Αν Μανσουρέ, περιφερειακή σύμβουλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη δυτική Γαλλία, διευκρίνισε ο Κουμπί.

Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο Ντομινίκ Στρος-Καν συνελήφθη το Σάββατο στη Νέα Υόρκη και κατηγορείται ότι επιχείρησε να βιάσει μια καμαριέρα σε ξενοδοχείο της πόλης.

newsit.gr

Οι απαντήσεις στα θέματα των πανελληνίων εξετάσεων

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Θεωρητικής Κατεύθυνσης) , οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναλύσουν το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ο Κρητικός» και να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις.
Θέματα με μεγάλες απαιτήσεις ήταν για τους υποψήφιους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης τα Μαθηματικά. Όπως είπαν οι υποψήφιοι ήταν σαφώς δυσκολότερα από πέρυσι, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι απαιτούσαν πολύ χρόνο.
Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη 18 Μαΐου με τα μαθήματα της Ιστορίας, της Βιολογίας και των Αρχών Οργάνωσης.

Αυστραλία: Στο Ντάργουιν οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ωκεανίας

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι προετοιμασίες για τους Πανελλήνιους Αγώνες Ωκεανίας, που θα γίνουν στο Ντάργουϊν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου του 2011. Στους αγώνες, που γίνονται κάθε δύο χρόνια, θα λάβουν μέρος πάνω από πεντακόσια ελληνόπουλα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Την περασμένη εβδομάδα ο συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, Γεώργιος Αγγελόπουλος, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Γιάννη Νικολάκη και τον υπεύθυνο της διοργάνωσης, Νίκο Πονίρη, πραγματοποίησαν στο Ντάργουιν μια σειρά από επαφές για τη διοργάνωση των Πανελλήνιων Αγώνων Ωκεανίας. Κατά τη διάρκεια των επαφών, έγινε απολογισμός της μέχρι στιγμής οργανωτικής προσπάθειας για την ενημέρωση των αθλητών και της ομογένειας. Συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τους νέους και τους αγώνες, αλλά και τους θεατές.

Ο συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας καθώς και ο πρόεδρος με στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής παρακολούθησαν το άνοιγμα των αθλητικών αγώνων "Arafura", ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης της Βόρειας Επικράτειας. Τα "Arafura Games" πραγματοποιούνται κάθε δυο χρόνια, με συμμετοχή χιλιάδων αθλητών απ' όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας και από δεκάδες άλλες χώρες. Την έναρξη των αγώνων κήρυξε η γενική κυβερνήτης της Αυστραλίας, Κουέντιν Μπράις (Quentin Bryce).

Ακόμα στο Ντάργουιν, την ίδια εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 39ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων και Οργανισμών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, και το ετήσιο συνέδριο της ΠΑΣΕΚΑ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤHΝ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΘ

Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης επισημαίνει ότι « το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα ιστορικό ίδρυμα συνδεδεμένο με την ελεύθερη ελληνική Μακεδονία, αντιμετωπίζει κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, λόγω της αλλαγής πολιτικής της κυβέρνησης στη σχέση του κράτους με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα» και τονίζει ότι «η μη στήριξη του ΑΠΘ από την πολιτεία είναι σφόδρα πιθανό να οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό του ιδρύματος, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες για το ίδιο αλλά και για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης».

Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας στην επιστολή του αναφέρεται ειδικά στο ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, «μιας υπηρεσίας απόλυτα χρήσιμης, ιδιαίτερα για τους φοιτητές χαμηλών εισοδημάτων» και ζητά την άμεση και προσωπική παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας προκειμένου να μην καταρρεύσει το ΑΠΘ. «Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία δεν αντέχουν ένα ακόμη λουκέτο, με πολλαπλές μάλιστα διαστάσεις. Η τυχόν κυβερνητική ανικανότητα στην πολιτική διαχείριση της κρίσης δεν είναι δυνατόν να βαρύνει τους πολίτες, τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα» καταλήγει ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα ιστορικό ίδρυμα συνδεδεμένο με την ελεύθερη ελληνική Μακεδονία, αντιμετωπίζει κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, λόγω της αλλαγής πολιτικής της κυβέρνησης στη σχέση του κράτους με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα καθορίζει τις χρηματοδοτικές δυνατότητες από πλευράς κυβέρνησης. Ωστόσο, η στήριξη του ΑΠΘ, του μεγαλύτερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της νότιας Ευρώπης και του κορυφαίου της χώρας, αποτελεί κρίσιμη στρατηγική επιλογή με έντονα κοινωνικά και εθνικά χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, η μη στήριξη του ΑΠΘ από την πολιτεία είναι σφόδρα πιθανό να οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό του ιδρύματος, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες για το ίδιο αλλά και για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ήδη, η Φοιτητική Λέσχη μια «υπηρεσία» απόλυτα χρήσιμη ιδιαίτερα για τους φοιτητές χαμηλών εισοδημάτων, οδεύει προς αναστολή λειτουργίας. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη περικοπών, αρκεί αυτές να μην έχουν ως συνέπεια τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να παρέμβετε ώστε να μην καταρρεύσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία δεν αντέχουν ένα ακόμη λουκέτο, με πολλαπλές μάλιστα διαστάσεις. Η τυχόν κυβερνητική ανικανότητα στην πολιτική διαχείριση της κρίσης δεν είναι δυνατόν να βαρύνει τους πολίτες, τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ψωμιάδης»