23 Μαΐου 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ.

Σε μία επική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος Πειραιά με μία ακαριαία αντίδραση έδειξε τον δρόμο του αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον Πειραιά και την Ελλάδα.

Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτό το δημοτικό συμβούλιο, είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει βαθιά χαραγμένο στις καρδιές τους. Την ίδια ώρα λοιπόν που η Ελλάδα παρακολουθούσε παγωμένη τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ολικό ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, ο Πειραιάς ύψωσε ανάστημα. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, διακόπτοντας την ροή των θεμάτων, ανακοίνωσε στους συμβούλους των παρατάξεων την απόφαση για πώληση του ΟΛΠ.

Η φράση του, χωρίς “συνεννοήσεις”, διαπραγματεύσεις και περιστροφές, δείχνει το πολιτικό ήθος ενός ανθρώπου που κινείται με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας, της Πόλεως, της Πατρίδας: Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ.

Ο κ. Μιχαλολιάκος, αμέσως, απέσυρε τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι, είναι η ώρα των έργων και όχι των λόγων και κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν ομόφωνη απόφαση και να πουν ένα μεγάλο όχι, στην πώληση του λιμανιού.

Για άλλη μία φορά ο Πειραιάς δείχνει τον δρόμο του αγώνα. Αυτός ο αγώνας όμως είναι συνώνυμος της Εθνικής επιβίωσης, της κοινωνικής δράσης και του πολιτικού οράματος. Γιατί οι πολίτες αυτές τις κρίσιμες στιγμές χρειάζονται πολιτικούς με όραμα και όχι πλειστηριαστές θεσμών και ονείρων.

Να είστε σίγουροι ότι η φλόγα που άναψε απόψε στον Πειραιά θα γίνει το σημείο αναφοράς που έψαχναν όλοι αυτοί που πονούν την πατρίδα.

Γκρίζα ζώνη κι η Πάρος; Προσάραξη τουρκικής θαλαμηγού σε βραχονησίδα νότια της Πάρου

Καλά στην υγεία τους είναι οι 16 επιβαίνοντες της θαλαμηγού Richmond 6 με σημαία Τουρκίας, η οποία προσάραξε στη βραχονησίδα Τσιμηντήρι, νότια της Πάρου. Το τετραμελές πλήρωμα της θαλαμηγού, αρνήθηκε βοήθεια από τις ελληνικές αρχές και αποκολλήθηκε με ιδία μέσα. Η θαλαμηγός έφτασε στο λιμάνι της Πάρου όπου της απαγορεύθηκε ο απόπλους, μέχρι αποκατάσταση των ζημιών.

Γάλλοι ακτιβιστές αποφάσισαν να στείλουν λουλούδια στην καμαριέρα που κατηγορεί τον Στρος-Καν για απόπειρα βιασμού

Μια μικρή ομάδα γάλλων ακτιβιστών οργάνωσαν μια εκστρατεία μέσω του Ίντερνετ για να στείλουν λουλούδια στη γυναίκα που κατηγορεί για απόπειρα βιασμού τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Στην ιστοσελίδα www.une-rose-pour-ophelia.fr όσοι επιθυμούν μπορούν να "προσφέρουν ένα τριαντάφυλλο στην Οφηλία", το ψευδώνυμο με το οποίο έχει γίνει γνωστή η 32χρονη καμαριέρα.

Οι φεμινίστριες στη Γαλλία κατηγορούν τα μέσα ενημέρωσης και τα δημόσια πρόσωπα ότι δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον και ανησυχία για τον Στρος-Καν παρά για τη γυναίκα που υποστηρίζει ότι την κλείδωσε στην τουαλέτα του δωματίου του, στο ξενοδοχείο Sofitel, και της επιτέθηκε.

"Αγαπητή Οφηλία, ένα τριαντάφυλλο για να μας συγχωρέσεις που δεν σε σκεφτήκαμε αρκετά", γράφει η ιστοσελίδα που έχει συγκεντρώσει ήδη αρκετούς επισκέπτες ώστε να στείλει 400 λουλούδια στην καμαριέρα. "Μιλήσαμε πολύ για το συμπατριώτη μας, την κράτησή του, τα συναισθήματά του και δεν μιλήσαμε για τα δικά σου. Για αυτό, χωρίς να προκαταλαμβάνουμε την απόφαση και σεβόμενοι την αρχή της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του εναντίου, σου στέλνουμε αυτά τα λουλούδια", γράφουν οι ακτιβιστές.

Το Σάββατο, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού διαμαρτυρόμενοι για τα "μισογυνιστικά" σχόλια που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες από δημόσια πρόσωπα και επίσημα χείλη.

Ο επιταχυντής σωματιδίων του CERN πέτυχε σήμερα ρεκόρ, σπάζοντας το "συμβολικό όριο" με 100 εκατομμύρια συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο

Ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο (LHC) κοντά στη Γενεύη (Ελβετία), πέτυχε σήμερα ένα ρεκόρ, σπάζοντας ένα "συμβολικό όριο" με "100 εκατομμύρια συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο", δήλωσε ο Μισέλ Σπίρο, Πρόεδρος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Αυτό το ρεκόρ επιτεύχθηκε "τη νύχτα αυτή, γύρω στις 2 πρωί", δήλωσε ο Σπίρο με την ευκαιρία μιας διάσκεψης στο Παρίσι με θέμα "το άπειρα μικρό και το άπειρα μεγάλο".

Πριν από ένα μήνα, ο επιταχυντής σωματιδίων (Large Hadron Collider, LHC), είχε ήδη δημιουργήσει ένα ρεκόρ φωτεινότητας, που αντιστοιχεί σε "10 εκατομμύρια συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο. Τώρα αυτό έχει δεκαπλασιαστεί", δήλωσε ο κ. Σπίρο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με την σύγκρουση δεσμών πρωτονίων που κυκλοφορούν σε αντίθετη κατεύθυνση σε ένα δαχτυλίδι με περίμετρο 27 χιλιόμετρα, ο LHC έχει ως στόχο να αναδημιουργήσει τις συνθήκες της έντονης ενέργειας των πρώτων κλασμάτων του δευτερολέπτου μετά το Big Bang, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι φυσικοί αναζητούν έναν από τους κρίκους που λείπουν από τη θεωρία των σωματιδίων, το περίφημο μποζόνιο (σωμάτιο) του Higgs, το οποίο θα δώσει τη μάζα τους σε όλα τα άλλα.

Για να πούμε ότι αυτό υπάρχει, η απάντηση θα μπορούσε να "έλθει από φέτος το καλοκαίρι", αλλά "για να πούμε ότι δεν υπάρχει θα πρέπει να περιμένουμε έως το τέλος του επόμενου έτους", δήλωσε ο κ. Σπίρο.

"Αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε ήδη μερικά τρισεκατομμύρια συσσωρευμένων συγκρούσεων", διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι η δυσκολία να βρεθεί το μποζόνιο του Higgs εξαρτάται από τη μάζα του.

"Αν είμαστε τυχεροί, και είναι στη σωστή ζώνη της μάζας, από το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσαμε ήδη να το βρούμε", είπε, προσθέτοντας ότι για να επικυρωθεί η ανακάλυψη "πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δεκαπέντε".

Με 100 εκατομμύρια συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο, "τρισεκατομμύρια συγκρούσεις" θα μπορούσαν να παραχθούν κάθε μέρα μέσα σε λίγες ώρες εμπειρίας στον LHC", διευκρίνισε ο Σπίρο. Με το ρυθμό αυτό, εάν το μποζόνιο του Higgs υπάρχει, ίσως είναι δυνατό να ανιχνευθεί "ένα την ημέρα", σύμφωνα με τον κ. Σπίρο.

"Με ένα Higgs την ημέρα, αυτό σημαίνει μερικές εκατοντάδες έως το τέλος του 2012", παρά το "θόρυβο του περιβάλλοντος, αυτό θα επιτρέψει να πούμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει", τόνισε ο φυσικός .

Και "αν δεν το βρούμε όπως το περιμένουμε, αυτό θα σημαίνει ότι η θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων, δεν είναι σωστή", κατέληξε ο Σπίρο.

Ισπανία: Μεγάλη άνοδος των Βάσκων αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας

Ένας από τους νικητές των περιφερειακών εκλογών της Ισπανίας ήταν ο νεοπαγής βασκικός συνασπισμός Bildu, το κόμμα που έχει αποκηρύξει τη βία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Χώρα των Βάσκων μπορεί να στρέφεται στην πολιτική ως διέξοδο από τη βία των τελευταίων δεκαετιών.

Μέχρι και χθες οι Βάσκοι αυτονομιστές έδειχναν περιθωριοποιημένοι, όμως η αιφνιδιαστική νίκη της αυτονομιστικής συμμαχίας στις εκλογές της Κυριακής αποκάλυψε ότι αποτελούν μια ανερχόμενη δύναμη. Οι αυτονομιστές εξέλεξαν 953 συμβούλους και το Bildu απέσπασε ποσοστό 25%, κερδίζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό και χάνοντας την πρώτη θέση μόνο από το μετριοπαθές κεντροδεξιό Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) που πήρε ποσοστό 30%.

Η ριζοσπαστική βασκική εφημερίδα Γκάρα χαιρέτισε τη "νέα πολιτική εποχή", αφού είναι η πρώτη φορά που οι αυτονομιστές κερδίζουν τόσο μεγάλο ποσοστό -- κατά μέσο όρο σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις συγκέντρωναν 12%.

Πολιτικοί που συνδέονταν με την αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ είχαν προσπαθήσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν να σχηματίσουν ένα αναγνωρισμένο πολιτικό κόμμα, αλλά συναντούσαν την αντίδραση της Μαδρίτης. Φέτος ιδρύθηκαν δύο νέα ριζοσπαστικά αυτονομιστικά κόμματα: τα Sortu και Bildu, τα οποία τόλμησαν να επικρίνουν τη βία της ΕΤΑ. Και στα δύο όμως το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε να συμμετάσχουν στις εκλογές. Το Bildu άσκησε έφεση στην απόφαση και δικαιώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο λίγο προτού ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία.

Το Bildu είναι συνασπισμός αποτελούμενος από δύο παλαιότερα αυτονομιστικά κόμματα, τα Eusko Alkartasuna και Alternatiba και από ανεξάρτητους πολιτικούς που πρόσκεινταν στο Batasuna, το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου από το 2003.

Το PNV ασκούσε επί πολλές δεκαετίες την εξουσία στη Χώρα των Βάσκων, μέχρι που ηττήθηκε από τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Θαπατέρο στις περιφερειακές εκλογές του 2009. Πλέον τα PNV και Bildu συνιστούν "μια σαφή αυτονομιστική πλειοψηφία" στα δημοτικά συμβούλια, έγραψε η εφημερίδα Ελ Μούντο χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "ιδιαίτερα ανησυχητική" για την Ισπανία.

Χατζηνικολάου δεν έχει απόψε;

Μας λείπουν οι αποκαλύψεις του και οι πολιτισμένες συζητήσεις του

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLSUnlmseUBhT8STu7hufuWKCDr9Im8fxcGN3UO8LEX0MWG54h2PILhumoIeDIrO7D_tn8FY78hGtc021zXFchBKMZ9XAWWN1mBcK-ZCVQYHuAroRtN9ZGPPykI35OCOzDw8r676A1TqU/s1600/%25CF%2584%25CF%2583%25CE%25BF%25CF%2587%25CE%25B1.jpghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrzmUvuROtqvcbGAhp9K6uF-1Ig_tO4RtbtaXNIKqgWX4Xc9SxI5yKyuQ8RBlkNx6oTy9fFu0G3MggwmSIF36opssLzAYqBqgiDz7ghsBfba1ZNYjHGCkBy44RJEWHsA8B86DM3zukuMZm/s400/xatzi31.jpghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinnAtidle-ZroFbcwj-MdXEUZwISqks6Ui0piP54ulqYXN7brBjFpK3G7CyPUhEXKa1_vaUU4j6i_eikIU0YXJ5dQ1oIeRYvoUrtZdhwNtSaUDbZyrSpBOFyFSaB94Qa7a4XheqJTLgbaS/s400/xatzi30.jpg

Μπουαααχαχαχαχα

Να μια πρωτιά που μας χάρισε το ΠΑΣΟΚ: Οι 20 χώρες με τις περισσότερες πιθανότητες χρεωκοπίας

Οι 20 χώρες με τις περισσότερες πιθανότητες χρεωκοπίας με βάση την τιμή των CDS (Credit Default Swaps)

ΧΩΡΑ Τιμή CDS

No. 20 ΠΟΛΩΝΙΑ 140
No. 19 ΙΣΡΑΗΛ 147
No. 18 ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ 151
No. 17 ΒΕΛΓΙΟ 156
No. 16 ΤΟΥΡΚΙΑ 164
No. 15 ΙΤΑΛΙΑ 167
No. 14 ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 201
No. 13 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 203
No. 12 ΡΟΥΜΑΝΙΑ 230
No. 11 ΟΥΓΓΑΡΙΑ 260
No. 10 ΚΡΟΑΤΙΑ 264
No. 9 ΙΣΠΑΝΙΑ 275
No. 8 ΒΙΕΤΝΑΜ 305
No. 7 ΛΙΒΑΝΟΣ 359
No. 6 ΟΥΚΡΑΝΙΑ 450
No. 5 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 612
No. 4 ΙΡΛΑΝΔΙΑ 662
No. 3 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 663
No. 2 ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 1026
No. 1 ΕΛΛΑΔΑ 1393

www.futuresandoptions.gr

I. Βρούτσης για την τραγική πορεία του προϋπολογισμού-Πτώση εσόδων από πέρσι 9,1% και απόκλιση από φετινό στόχο 11,4%!!!

«Η καταιγίδα των φορολογικών μέτρων, αποδείχτηκε φάρμακο ακατάλληλο για να θεραπεύσει την ακατάσχετη αιμορραγία των φορολογικών εσόδων.

Λειτούργησε αρνητικά, φέρνοντας συρρίκνωση της οικονομίας και εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

Το αντίδοτο, βρίσκεται στην οικονομική πρόταση που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς πρόσφατα στο Ζάππειο ΙΙ, η οποία προβλέπει για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας, ότι χρειάζεται ένα «θετικό φορολογικό σοκ», που θα προέλθει μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, η ύφεση σε συνδυασμό με την καθιέρωση πολύ υψηλών φορολογικών συντελεστών, έφεραν αντίθετα αποτελέσματα στα φορολογικά έσοδα του 2011, σε σχέση με εκείνα του 2010, όπου οι φορολογικοί συντελεστές ήταν πολύ χαμηλότεροι.

Συγκεκριμένα:

Tο 1ο τετράμηνο του 2011 τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 14.473 εκατ. €.

Για το ίδιο διάστημα του 2010 τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 15.926 εκατ. €

Δηλαδή, κατακόρυφη πτώση κατά 1.453 εκατ. € ή 9,1 %.

Η σύγκριση, επίσης, με τους στόχους που είχε θέσει ο Προϋπολογισμός του 2011 για την πορεία των εσόδων, είναι εξίσου απογοητευτική.

Τα προβλεπόμενα έσοδα του Προϋπολογισμού για το 1ο τετράμηνο του 2011 ήταν 16.340 εκατ. € και τελικά διαμορφώθηκαν στα 14.473 εκατ. €.

Δηλαδή, απόκλιση από το στόχο κατά 1.867 εκατ. € ή 11,4 %».

Ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών συστημάτων: Όπου επιδοτούνται ανθούν... όπου δεν επιδοτούνται... πάνε κατά διαόλου

Μπορεί να μη φημίζεται για την ηλιοφάνειά της, αλλά έχει κατορθώσει να εξελιχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά φωτοβολταϊκών (Φ/Β) παγκοσμίως, ξεπερνώντας την κάποτε πρωταγωνίστρια Ισπανία και ενισχύοντας το εμπορικό της ισοζύγιο με πρόσθετες ετήσιες εξαγωγές της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ (το 2009).

Δεν είναι, ασφαλώς, μυστικό ότι η διόλου ηλιόλουστη Γερμανία εκμεταλλεύεται σήμερα τον ήλιο ...καλύτερα από τον καθένα, έχοντας σταδιακά δημιουργήσει 68.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο των Φ/Β.

Η Ισπανία, αντίθετα, είδε το 2009 τις επενδύσεις της σε φωτοβολταϊκά να μειώνονται κατά 99%, λόγω συρρίκνωσης των επιδοτήσεων.

Την ίδια στιγμή, η γειτονική Τουρκία δελεάζει επενδυτές και καταναλωτές να επιμένουν …τουρκικά: η επιδότηση για Φ/Β αυξάνεται σημαντικά, για όσους χρησιμοποιήσουν συστήματα, που παράγονται στην Τουρκία.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «κόψει» πάνω από επτά στα δέκα ευρώ των επιδοτήσεων, που αφορούν ηλιακά έργα μεγάλων κατασκευαστών, ώστε να περισσεύουν κονδύλια και για τους «μικρούς».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει χρήσιμα στοιχεία για την εμπειρία από τη λειτουργία της διεθνούς αγοράς Φ/Β, ιδίως δε, για τα ειδικά τιμολόγια τροφοδοσίας του δικτύου (feed in tariffs- FITs), που επελέγησαν ως σύστημα επιδότησης και στην Ελλάδα.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Αλματώδης ανάπτυξη μέσω «γενναίων» FIT

=======

Το 2009, η Γερμανία εγκατέστησε το 53% της παγκόσμιας νέας δυναμικότητας Φ/Β (3,800 GW), με αποτέλεσμα ο τζίρος του κλάδου να ανέλθει σε 9 δισ. ευρώ (συν άλλα 2 δισ. για τους προμηθευτές). Σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων "Solarbuzz", η γερμανική αγορά μεγεθύνθηκε πρόπερσι κατά 109%, έναντι του 2008.

Την αλματώδη αυτή ανάπτυξη έφεραν οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν στη χώρα ιδίως μετά το 2000, με τον νόμο για τις ΑΠΕ (EEG). Σύμφωνα και με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ε. Σαρτζετάκη, ομιλητή σε σχετική εκδήλωση του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ο γερμανικός νόμος, που έφερε την άνθιση, βασίστηκε ακριβώς στα FITs για ιδιώτες και θεσμικούς παραγωγούς: με άλλα λόγια, στην υποχρέωση του διαχειριστή του συστήματος να εισάγει την παραγόμενη ενέργεια από Φ/Β στο σύστημα και να πληρώνει την αντίστοιχη συμφωνημένη τιμή.

Σήμερα, το επίπεδο FIT στη Γερμανία μεταβάλλεται διαχρονικά, αναπροσαρμόζοντας τακτικά τα απαραίτητα κίνητρα.


ΙΣΠΑΝΙΑ: Πώς έφτασε στην πτώση κατά 99%

======

Μέχρι το 2008, η Ισπανία είχε την παγκόσμια πρωτοπορία στα φωτοβολταϊκά, με ένα στα δύο συστήματα να φέρει την ένδειξη "Made in Spain" (το 2008). Αυτό συνέβη κυρίως μέσω των γενναίων επιδοτήσεων προς τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών (που το 2008 έφεραν υπερτετραπλασιασμό εγκατεστημένης ισχύος, έναντι του 2007).

To 2009, όμως, οι επενδύσεις κατακρημνίστηκαν κατά 99%. Γιατί; Λόγω -σύμφωνα με τον κ. Σαρτζετάκη- της μείωσης των επιδοτήσεων για τις μετά το 2008 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Η μείωση ήταν απόρροια της κακής οικονομικής κατάστασης, που δεν επέτρεπε την καταβολή των προηγούμενων υψηλών επιδοτήσεων. Μάλιστα, ορίστηκαν και όρια για τις νέες εγκαταστάσεις Φ/Β, στο 1/6 της εγκατεστημένης ισχύος του 2008.

Βάσει ανάλυσης του οίκου "Solarbuzz", το 2009, η συνολική ευρωπαϊκή αγορά Φ/Β αναπτύχθηκε κατά 16%. Αν, όμως, εξαιρεθεί η Ισπανία, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 126%!

Σύμφωνα με τον οίκο, η μεγάλη αυτή απόκλιση αναδεικνύει ακριβώς την "τρωτότητα" της αγοράς στις αναθεωρήσεις της πολιτικής των μεγάλων παραγωγών Φ/Β, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αναδυόμενων. Οι δε νέοι ισπανικοί νόμοι (2010), φέρνουν νέες περικοπές επιδοτήσεων. Παρά τα σημαντικά προβλήματα σήμερα, ωστόσο, οι πολύ γενναιόδωρες επιδοτήσεις πρόλαβαν να δημιουργήσουν μια σημαντική βιομηχανία στην Ισπανία, με πολύ ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, που ήδη ανακάμπτουν από την κρίση, εστιάζοντας στις εξαγωγές (και προς Ελλάδα).


ΒΡΕΤΑΝΙΑ: «Κόβοντας» από τους μεγάλους επενδυτές

=========

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, πρόσφατα, τον σχεδιασμό της να βάλει "μαχαίρι" (κατά 75%) στις FITs, που αφορούν τα μεγάλα ηλιακά έργα.

Για παράδειγμα, για εγκαταστάσεις μεγαλύτερες από 5 MW, όπως της Toyota, η FiT θα μειωθεί από 30,7 λίρες /κιλοβατώρα (kWh) σε περίπου 8,5 λίρες. Για εγκαταστάσεις, όμως, μέχρι 50 κιλοβάτ (kW) -κυρίως οικιακές- θα παραμείνει στα ισχύοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Greg Barker, η πρόταση αυτή έχει ως στόχο να μην απορροφούν όλες τις επιδοτήσεις τα μεγάλα έργα, ώστε να περισσεύουν κονδύλια για τους «μικρούς».

«Από την άλλη, όμως, τα μεγάλα έργα είναι αυτά που μπορούν να παράγουν με χαμηλότερη τιμή και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των Φ/Β», σημειώνει ο κ. Σαρτζετάκης.


ΤΟΥΡΚΙΑ: Υψηλότερες επιδοτήσεις για Φ/Β τουρκικής κατασκευής

=======================

Η πολιτική της Τουρκία για τα Φ/Β εμπεριέχει μια έξυπνη τακτική: αυξάνει την FiT σημαντικά, αν ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιήσει Φ/Β τουρκικής παραγωγής. Κατά πολλούς, αυτό πρέπει να πράξει και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, Τ. Κονακλίδη, «η επιδότηση Φ/Β στην Ελλάδα πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο στην προώθηση της εγχώριας έρευνας και κατασκευής», καθώς σήμερα, η σχετική τεχνολογία ως επί το πλείστον εισάγεται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα οφέλη να τα καρπώνονται οι κατασκευάστριες του εξωτερικού.

ΕΛΛΑΔΑ: Τα τρωτά σημεία

========

Η αγορά Φ/Β στην Ελλάδα άρχισε ουσιαστικά να «τρέχει» μετά το 2009, καθώς μέχρι το 2006 και παρά τις γενναιόδωρες FIT, ήταν -λόγω γραφειοκρατίας και άλλων προβλημάτων- «σχεδόν αδύνατο να πάρει κάποιος άδεια εγκατάστασης", σύμφωνα με τον κ. Σαρτζετάκη. Η ανάπτυξη, όμως, είναι πλέον γρήγορη και η νέα ισχύς του 2010 ήταν σχεδόν τριπλάσια της συνολικής του 2009.

Σύμφωνα, πάντως, με το πόρισμα ομάδας εργασίας για το θέμα, που συγκρότησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ, οι διαδικασίες αδειοδότησης/εγκατάστασης Φ/Β στην Ελλάδα παρουσιάζουν "τρωτά" σημεία:

-Πρώτον, τις πολλές καθυστερήσεις, που σημειώνονται κατά τη διαδικασία προσφοράς όρων σύνδεσης από τη ΔΕΗ.

-Δεύτερον, στα συμβόλαια αγοραπωλησίας της παραγόμενης ενέργειας, μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και ατόμων που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, δεν αναφέρεται ρητά καμία δέσμευση για την τιμή αγοράς/πώλησης, παρά μόνο υπάρχει παραπομπή στον σχετικό νόμο. «Άρα, με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, το θέμα της συμφωνημένης τιμής μπορεί να παρακαμφθεί και να δούμε μεταβολές στο τιμολόγιο», υποστήριξε το στέλεχος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, δρ Γ. Κατσαρός.

-Τρίτον, το γεγονός ότι η αρχική σύμβαση ακυρώνεται αν δεν ενεργοποιηθεί εντός 18 μηνών, δημιουργεί επίσης προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, ο χρόνος των 18 μηνών δεν είναι από μόνος του περιορισμένος, αλλά βάσει του γεγονότος ότι η έγκριση χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες γίνεται πιο διστακτικά, «θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να παραταθεί»._

Ι. Βρούτσης για τις επιλεκτικές διαψεύσεις της Κυβέρνησης

«Λίγες μόνο ώρες πριν από την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος και παρά την κρισιμότητα των στιγμών, ο επικοινωνιακός τακτικισμός της κυβέρνησης “καλά κρατεί”.

Χθες, το γραφείο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών με “πρωτοφανή σπουδή”, απάντησε επιλεκτικά σε δημοσιεύματα του τύπου, σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στη διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο περί “γκάφας και προχειρότητας” του οικονομικού επιτελείου, που θα δημιουργήσουν νέα μη αναμενόμενη υστέρηση στα έσοδα.

Στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι η εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων αποτελεί βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με την οποία και οι στόχοι των εσόδων επιτυγχάνονται και οι φορολογούμενοι με εισοδήματα μέχρι 40.000 € επωφελούνται από τη φορολογία.

Παράδοξο είναι, ότι το οικονομικό επιτελείο δεν επέδειξε την ίδια σπουδή προκειμένου να διαψεύσει ανάλογου τύπου δημοσιεύματα, βάσει των οποίων η κυβέρνηση προτίθεται στην κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος να συμπεριλάβει και νέα επαχθή φορολογικά μέτρα.

Μεταξύ αυτών, η κατάργηση του αφορολόγητου των 6.000 €, η νέα έκτακτη εισφορά στα ακίνητα κ.α.

Εύλογα, λοιπόν, εγείρονται ερωτηματικά για την επιλεκτική αντίδραση της κυβέρνησης.

Πως από τη μια πλευρά υπερασπίζεται τη μέχρι σήμερα πολιτική της, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως “επιτυχημένη” και από την άλλη δεν διαψεύδει τα σενάρια που κάνουν λόγο για την επιβολή νέων επαχθών φορολογικών μέτρων ;

Οψόμεθα».

Ξεπούλημα "ασημικών" 6 δις αποφάσισε σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ... πουλάνε ΤΤ, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια...το σκέφτονται για τον αέρα που αναπνέουμε

Εκτεταμένο πρόγραμμα ξεπουλήματος που θα ξεκινήσει άμεσα, επιπρόσθετες παρεμβάσεις ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς και εξασφάλιση άλλων 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Στόχος, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1% το 2015 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ [Μιλάμε για ηλίθιους: Πως θα μειωθεί το έλλειμμα ρε καραγκιόζη πουλώντας περιουσία και χώνοντας τα μετρητά για παλαιά δάνεια και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις που θα αποφέρουν έσοδα... πως θα μειωθεί το έλλειμμα περαιτέρω όταν ξεπουλήσετε και τον αέρα και δεν θα υπάρχει τίποτα άλλο να πουλήσετε... τόσο μαλάκες μας θεωρείτε;].

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ξεπουλήματος είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία και ανάμεσα στις υπό πώληση επιχειρήσεις που ανέφερε ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΠΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, κ.ά.

Παναγιωτόπουλος για τις δηλώσεις Μπαγίς στη Θράκη

“Ως γνωστόν η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική και ελεύθερη χώρα, ανοικτή σε κάθε επισκέπτη. Υπό μία αυστηρή προϋπόθεση βεβαίως: Ότι ο κάθε επισκέπτης θα σέβεται την Εθνική Κυριαρχία της χώρας μας και θα εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους της.

Λυπούμεθα, γιατί κατά τη σύντομη επίσκεψη Τουρκικής αντιπροσωπείας στη Δυτική Θράκη, ο Υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας κ. Εγκεμέν Μπαγίς παραβίασε αυτόν τον κανόνα.

Και λυπούμεθα διπλά, γιατί η Κυβέρνηση δεν βρήκε τα κατάλληλα λόγια για να βάλει τον κ. Μπαγίς στη θέση του”

Στον Ελληνοορθόδοξο Μητροπολίτη Μιχαήλ απονεμήθηκε σήμερα από τον Αυστριακό πρόεδρο ανώτατη τιμητική διάκριση της Αυστριακής Δημοκρατίας

Ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία στην Αυστρία και ένα νέο σταθμό στις σχέσεις της με το επίσημο αυστριακό κράτος, αποτελεί η σημερινή απονομή στον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, της ανώτατης τιμητικής διάκρισης, του Ανώτερου Χρυσού Ταξιάρχη μετά Αστέρος του Τάγματος Αξίας της Αυστριακής Δημοκρατίας.

Η επίδοση των διασήμων του παρασήμου έγινε στο προεδρικό μέγαρο στα ιστορικά ανάκτορα Χόφμπουργκ στη Βιέννη, προσωπικά από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του τιμώμενου ιεράρχη στην επιβλητική εκδήλωση, παρουσία δεκάδων προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής της Αυστρίας.

Παρόντες στην τελετή απονομής ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο Ούγγρος υφυπουργός Θρησκευμάτων και Πολιτισμού Τίμπορ Φαέντορ, ο Έλληνας πρέσβης Παναγιώτης Ζωγράφος, οι επικεφαλείς ή εκπρόσωποι των άλλων Εκκλησιών στην Αυστρία, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Βιέννης Χάνες Χάρβανεκ.

Προσφωνώντας τον τιμώμενο ιεράρχη και αναφέροντας σταθμούς της ζωής και του έργου του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ τόνισε πως ο Μητροπολίτης Μιχαήλ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας που χαίρει μεγάλου σεβασμού και αναγνώρισης όχι μόνον στην Αυστρία αλλά και παντού στο εξωτερικό, προσωπικότητας της οποίας ο ίδιος γνωρίζει και τιμά το έργο και την προσφορά, ιδιαίτερα στον Οικουμενικό Διάλογο.

Με συγκίνηση ο Αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μάργκιτ, αναφέρθηκε στη δοκιμασία που αντιμετωπίζει με "σθένος και πίστη" τους τελευταίους μήνες με την περιπέτεια της υγείας του ο Μητροπολίτης Μιχαήλ, εκφράζοντας θερμές ευχές για πλήρη και ταχεία ανάρρωσή του.

Για την προσωπικότητα, την πορεία, το έργο του Μητροπολίτη Μιχαήλ και το αιτιολογικό απονομής της ανώτατης τιμητικής διάκρισης, μίλησε ο γνωστός Αυστριακός συγγραφέας, εκδότης και δημοσιογράφος Χάιντς Νούσμπαουμερ.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσφορά του τιμωμένου "πρότυπου αρχιερατικής προσωπικότητας" στην Ορθοδοξία, ως ιερωμένου επί 40 χρόνια, ως Επισκόπου επί 25 χρόνια και ως Μητροπολίτη και Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί 20 χρόνια, για τη συμβολή του στην ανάδειξη της Ορθοδοξίας σε Εκκλησία μισού εκατομμυρίου πιστών στην Αυστρία, αλλά και στο σημαντικό ρόλο του στην αναβίωση της Ορθοδοξίας στην Ουγγαρία.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως στο σκεπτικό απονομής του παρασήμου, επισημαίνεται ότι με την ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση τιμάται η μακρά υπηρεσία του Μητροπολίτη Αυστρίας ως Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως προέδρου της Επισκοπικής Διάσκεψης στην Αυστρία και ιδιαίτερα η συμβολή και συνδρομή του στην ενσωμάτωση των Ορθοδόξων στην αυστριακή κοινωνία.

Ευχαριστώντας για την ανωτάτη αυτή διάκριση που απονεμήθηκε ποτέ σε ορθόδοξο ιεράρχη από την Αυστριακή Δημοκρατία, ο Μητροπολίτης Μιχαήλ επισήμανε πως αυτή δικαιώνει και αναγνωρίζει το έργο του υπεύθυνου του ορθόδοξου έργου στην Αυστρία, αποτελώντας ταυτόχρονα τιμή για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι αναγνωρισμένη με νόμο και επίκειται νομική αναγνώριση της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνόδου.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Έλληνας ιεράρχης και απευθύνοντας τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο Φίσερ, τόνισε πως η απονομή της διάκρισης του έδωσε προσωπική χαρά και τιμή, ειδικότερα στο δύσκολο αυτό χρόνο της ασθένειάς του, όπου τέτοια γεγονότα αποτελούν μια νέα ώθηση για την άντληση δυνάμεων.

Ο ίδιος, όπως σημείωσε, αισθάνεται την Ελλάδα χώρα προέλευσης του και χώρα των πατέρων του, αλλά εφόσον ζει εδώ σχεδόν 50 χρόνια η Αυστρία είναι μια δεύτερη πατρίδα, από πλευράς χώρου γεωγραφικού και πολιτιστικού, πιστεύοντας, όπως σημείωσε, ότι το θέμα ενσωμάτωσης των ξένων δεν διευθετείται με νόμους και προδιαγραφές από πολιτικούς, κόμματα και κυβερνήσεις αλλά είναι θέμα που πρέπει κανείς να ζει και να βιώνει.

Ο Μητροπολίτης Μιχαήλ ευχήθηκε στην Αυστριακή Δημοκρατία πρόοδο και συνέχιση της μακραίωνης παράδοσής της στην ενσωμάτωση μειονοτήτων εθνικών και εκκλησιαστικών και διατήρησή της ως πρότυπου προς μίμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευχήθηκε ακόμη να ξεπεραστούν τα εμπόδια που τη φέρουν αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή λόγω οικονομικής κατάστασης και κρίσης στην Ελλάδα, ώστε και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ευημερήσει όπως της ταιριάζει.

Η σημερινή απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης, βρίσκει τον Μητροπολίτη Μιχαήλ ως Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, να προεδρεύει της Ορθόδοξης Επισκοπικής Διάσκεψης ως ο πρώτος τη τάξει των ορθοδόξων αρχιερέων οι οποίοι ποιμαίνουν ορθόδοξες κοινότητες και εκπροσωπούν ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες στην Αυστρία.

Συγχρόνως είναι ιστορικό το γεγονός ότι ο αριθμός των ορθοδόξων στην Αυστρία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ούτως ώστε σήμερα να φτάνει τις 500.000 και να είναι η δεύτερη αριθμητικά Εκκλησία μετά τη Ρωμαιοκαθολική.

Σπέρμα του Στρος-Καν λέγεται ότι βρέθηκε στα ρούχα της καμαριέρας

Τα ρούχα της καμαριέρας λέγεται ότι περιέχουν ίχνη σπέρματος του Ντομινίκ Στρος-Καν, σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα atlantico.fr.

Οι συντάκτες του γαλλικού μέσου επικαλούνται επίσημο έγγραφο των αμερικανικών Αρχών για τις πρώτες εξετάσεις DNA, που πραγματοποίησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Το έγγραφο «θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ώρες», σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Οπως γράφει ο δικτυακός τόπος, οι εξετάσεις έγιναν σε δείγματα τα οποία ελήφθησαν από τα ρούχα της 32χρονης καμαριέρας αμέσως μετά την καταγγελία της εναντίον του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ για απόπειρα βιασμού.

Το Atlantico.fr γράφει ότι πολλά σωματικά υγρά ελήφθησαν από τους πράκτορες της ειδικής ομάδας της αστυνομίας, του λεγόμενου Special Victims Unit, τα οποία ανήκουν τόσο στον DSK όσο και στην γυναίκα.

Οι πράκτορες «χτένισαν» κυριολεκτικά τα πάντα, από τα ρούχα του θύματος μέχρι την μοκέτα.

Επίσης γίνεται λόγος για εμφανή σημάδια πάλης. «Κάθε εκατοστό του δέρματος της γυναίκας είχε ίχνη άσκησης βίας», σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, την οποία επικαλείται ο ίδιος δικτυακός τόπος.

Η υπόθεση, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει τον περίφημο «λεκέ» στο μπλε φόρεμα της ασκούμενης στον Λευκό Οίκο Μόνικα Λιουίνσκι, η οποία είχε μία σειρά «ανάρμοστων» σεξουαλικών επαφών με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον από το Νοέμβριο του 1995 μέχρι τον Μάρτιο του 1997. Με την ουσιαστική διαφορά, όμως, ότι στο σκάνδαλο Λιουίνσκι υπήρχε συναίνεση μεταξύ των πρωταγωνιστών, ενώ στην περίπτωση του Στρος-Καν και της καμαριέρας καταγγέλλεται απόπειρα βιασμού.

Θεσσαλονίκη - Καταδίκη υπαλλήλου ΚΤΕΟ για χρηματισμό

Υπάλληλος του Β' ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 40 μηνών επειδή έπαιρνε «φακελάκια» από πελάτες, προκειμένου να βεβαιώσει την καταλληλότητα κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατηγορείτο για 14 περιπτώσεις δωροδοκίας κατά το 2004. Η δε «ταρίφα» ξεκινούσε από 40 ευρώ και ξεπερνούσε τα 100 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα των αυτοκινήτων.

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 26 μηνών μια γυναίκα που λειτουργούσε ως μεσάζουσα, καθώς ήταν αυτή που έστελνε τους ενδιαφερόμενους πελάτες στο συγκεκριμένο υπάλληλο.

Το πρωτόδικο δικαστήριο τούς είχε επιβάλει εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 48 μηνών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος έπειτα από σχετικές καταγγελίες. Στο πλαίσιο των ερευνών, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συλλάβει επ’ αυτοφώρω έναν ακόμη υπάλληλο του ίδιου ΚΤΕΟ, την ώρα που χρηματιζόταν.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ρωτάει ο πανέξυπνος ΣΡΟΙΤΕΡ τον δαιμόνιο ΠΙΤΑΡΑ για ποιο λόγο έφυγε ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ μια ώρα νωρίτερα από το υπουργικό συμβούλιο.
-Για να πάει στην ΕΛΒΕΤΙΑ και να ανακαλύψει ποιοι Έλληνες μετέφεραν τις καταθέσεις τους εκεί, απάντησε το ΘΗΡΙΟ ο ΠΙΤΑΡΑΣ.
-Πως θα γίνει αυτό?ξαναρωτάει ο ΟΜΟΡΦΟΣ ο ΣΤΡΟΙΤΕΡ.
- Θα συνεργαστεί με την Ελβετική κυβέρνηση, η οποία θα "δώσει"τα ονόματα των πονηρών Ελλήνων.
Τώρα βέβαια από ότι ξέρω οι Ελβετικές τράπεζες δεν έχουν δώσει ούτε τα ονόματα των ΝΑΖΙ που είχαν μεταφέρει εκεί τα λεφτά τους.
Άρα κάτι άλλο παίζει.ΕΨΑΞΑ ΚΑΙ ΕΜΑΘΑ,ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΞΑΦΝΙΚΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ.
Σε Ελβετική ιστοσελίδα διάβασα πως αύριο γίνεται ζωοπανήγυρη στη ΒΑΣΙΛΕΙΑ και θα έχουν σε έκπτωση τα ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ.
Σαν νέος ΟΒΕΛΙΞ λοιπόν πήγε για να προλάβει να καπαρώσει κανένα κοπάδι,για τις ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ του καλοκαιριού.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ.

Μήνυμα Στρος-Καν προς το ΔΝΤ και τους εργαζομένους σε αυτό

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμά του που απευθύνεται προς όλο το προσωπικό του ΔΝΤ ότι παραιτήθηκε για να απαλλαγεί το ταμείο από τον "εφιάλτη" που αναγκάστηκε να βιώσει τις τελευταίες ημέρες.

"Αυτές οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά επώδυνες για την οικογένειά μου και για μένα, παράλληλα όπως γνωρίζω και για τον καθέναν στον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πραγματικά λυπούμαι βαθύτατα γι' αυτό" γράφει στα αγγλικά ο κ. Στρος-Καν στο ηλεκτρονικό του μήνυμα, που υπογράφει "Ντομινίκ" και έχει ημερομηνία της Κυριακής.

"Αρνούμαι με κάθε τρόπο και εντονότατα τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζω. Είμαι πεπεισμένος ότι η αλήθεια θα αποδειχτεί όπως και το ότι είμαι αθώος" προσθέτει.

"Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι το ΔΝΤ, κι εσείς αγαπητοί συνεργάτες μου, θα πρέπει να μοιραστείτε μαζί μου αυτόν τον εφιάλτη που βιώνω. Γι αυτό λοιπόν πρέπει να φύγω", γράφει ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.

Ο κ. Στρος-Καν αφέθηκε την Παρασκευή ελεύθερος καταβάλλοντας υψηλή χρηματική εγγύηση και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό με πολύ αυστηρούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του στις 6 Ιουνίου.

Από παντού αρλούμπες: Αυστραλία: Έκθεση της Αυστραλιανής Επιτροπής Κλιματικών Αλλαγών - Απαιτείται άμεση δράση για το κλίμα

http://pubs.usgs.gov/of/1997/of97-262/gas.jpgH υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική, οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και απαιτείται άμεση δράση καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Αυτό τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής Κλιματικών Αλλαγών της αυστραλιανής κυβέρνησης η οπόια προφανώς δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της ότι υπάρχουν και φυσικά αίτια όπως πχ οι εκρήξεις ηφαιστείων που απελευθερώνουν κάθε χρόνο 200 με 300 εκ μετρικούς τόννους διοξιδίου του άνθρακα ή διοξείδιο του θείου που καταστρέφει το στρώμα του όζοντος [το διοξείδιο του θείου που απελευθερώθηκε το 1991 από την έκρηξη του Πινατούμπο μείωσε κατά 50% το όζον πάνω από την Ανταρκτική για τα τρία επόμενα χρόνια].

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Τιμ Φλάνερι, επέδωσε στην πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, την πρώτη έκθεση με τίτλο «Η Κρίσιμη Δεκαετία», όπου τονίζεται ότι η άμεση λήψη μέτρων είναι επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με την έκθεση η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καταστροφικές επιπτώσεις.

Η Επιτροπή εκτιμά πως, έως το τέλος του αιώνα, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει έως ένα μέτρο και πολλές περιοχές της Αυστραλίας θα πλημμυρίσουν. Παράλληλα προβλέπει πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες και καταιγίδες θα πολλαπλασιαστούν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φλάνερι, στα επόμενα 8,5 χρόνια, η Αυστραλία θα πρέπει να επιχειρήσει να μειώσει 5% την θερμοκρασία και έως το 2050 να εφαρμόζει μόνο πράσινη ενέργεια.

Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τζούλιας Γκίλαρντ έχει αποφασίσει να επιβάλει φόρο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Λόγω της ιδιαίτερα αρνητικής εκστρατείας της αντιπολίτευσης, που έχει ταχθεί κατά του φόρου αυτού υποστηρίζοντας ότι θα ακριβύνουν τα αγαθά και θα χαθούν θέσεις εργασίας, η δημοτικότητα της Εργατικής κυβέρνησης έχει υποστεί καθίζηση.

Η κα Γκίλαρντ δηλώνει πάντως ανένδοτη και επιμένει ότι ο φόρος θα επιβληθεί «για να προστατευτεί το περιβάλλον» και δεν θα είναι καταστροφικός για την οικονομία [Να θυμίσουμε επίσης ότι η κ. Γκίλαρντ ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε σαν Κυβέρνηση ήταν να μειώσει τον φόρο που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση στις μεταλλευτικές εταιρίες που έχουν δεκάδες δις κέρδη].

Αμετακίνητη στις θέσεις της, παρά τα πορίσματα και τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής, είναι και η αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή, η εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος TRUEenergy υποστηρίζει ότι η τιμή του ρεύματος θα διπλασιαστεί την επόμενη εξαετία αν υποβληθεί ο φόρος για την ρύπανση.

Το Ιστορικό του ξεπουλήματος και οι Βig 5...

10/1/2010 Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης
 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
Δείτε στο Βίντεο που ακολουθεί το ιστορικό του ξεπουλήματος βήμα προς βήμα με στοιχεία.



Δείτε τις μεθοδεύσεις και τις ύποπτες διαδιακασίες επιλογής συμβούλων, που έχουν κατασκηνώσει στην χώρα και στα υπουργεία, εδώ και ένα χρόνο..
Δείτε πως στήθηκε ο μηχανισμός του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και του δημούσιου πλούτου.
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ΠΣΑ που που κατατέθηκε την 10η Ιαν. 2010 (Παράγραφος 5.2 σελίδα 37) αναγράφεται ότι:
"Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ο οικονομικός έλεγχος των δημοσίων οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για ένα σημαντικό μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού
θα ενισχυθεί, με την κινητοποίηση εξωτερικών ελεγκτών για να συνδράμουν στο έργο που μέχρι σήμερα εκτελούνταν από ένα τμήμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ανεπαρκές προσωπικό."

Στον πίνακα της σελίδα 86 του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και στην δεύτερη γραμμή ονοματίζεται ως ελεγκτική εταιρεία η Big 5.
Οι Big 5 ( Έγιναν Big 4) Accounting Firms, απαρτίζεται από τις: Deloitte & Touche, Ernst and Young, ΚPMG και Price Waterhouse Coopers.


"Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 23 Ιουλίου 2010 στη Βουλή εξουσιοδοτείται πλέον η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων να προβαίνει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων χωρίς την ανάγκη ψήφισης νόμου από τη Βουλή και φυσικά να προσλαμβάνει συμβούλους.

Δείτε τι δήλωσε ο κ. Σαχινίδης στις 29 Ιουλ. 2010 στη Βουλή, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη

Κανένα μυστήριο, κύριε Πρόεδρε, δεν καλύπτει τη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας. Το Υπουργείο Οικονομικών στις 2 Ιουλίου του 2010 πραγματικά σύναψε μια σύμβαση ανάθεσης υπηρεσιών με τις εταιρείες Deloitte & Touche, Ernst and Young, Grand Thornton, KPMG και PriceWaterhouse Coopers και τον ΣΟΛ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή συμβουλών για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε επιλεγμένους φορείς της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, κύριε Πρόεδρε, οι εργασίες που προβλέπονται στο πλαίσιο της σύμβασης είναι η συνοπτική διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης δαπανών, η προκαταρκτική έρευνα ελέγχων, η συνδρομή στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης και η παροχή σχετικών συμβουλών και υποδείξεων για τον βέλτιστο έλεγχο των δαπανών και τις δυνατότητες μείωσή τους.” 
 

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ , από τα μέσα του Iουλ.2010 ενεργοποιήθηκε η συμφωνία συνεργασίας του Δημοσίου με τις εταιρείες ορκωτών λογιστών Deloitte & Touche, Ernst and Young, ΚPMG, Waterhouse Price Coopers και το Σώμα Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ) για την παρακολούθηση της εκτελέσεως του Προϋπολογισμού. Βάσει του προγραμματισμού θα τοποθετηθούν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο, τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση του εφετινού προϋπολογισμού, αλλά και στην εκπόνηση των τριετών προϋπολογισμών.

Αυτά δεν μας τα είπε ο κ. Σαχινίδης για τα 2 άτομα σε κάθε υπουργείο !!!

Επίσης δεν μας είπε πόσο θα τους πληρώσουμε όλους αυτούς

Όπως δεν μας γνωστοποίησε το κείμενο της σύμβασης. Γιατί άραγε;

Πως προσελήφθησαν όλοι αυτοί;; Προφανώς με "περίεργες" διαδικασίες και σίγουρα χωρίς προσφορές και διαγωνισμό.

Για αυτό προσπάθησε η κυβέρνηση στα μουλωχτά και με την διαδικασία του επείγοντος, να περάσει στις αρχές Μαρτίου το νομοσχέδιο για την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση.

Το σχέδιο νόμου δίνει την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να αναθέσει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την εκπόνηση μελετών ή την παροχή υπηρεσιών και να καθορίζει το αντικείμενο, τον χρόνο παροχής της μελέτης ή της υπηρεσίας καθώς και να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη, αξιολόγηση και διατύπωση προτάσεων, να ορίζει τη διάρκεια λειτουργίας τους, το αντικείμενό τους και τα μέλη τους. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ρύθμισης ο πρωθυπουργός δύναται να το κάνει αυτό ενεργώντας στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και τους νόμους αρμοδιοτήτων του με απόφασή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, σε θέματα κατεπείγοντος και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και τηρουμένων των γενικών αρχών του κοινοτικού δικαίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «το αντικείμενο των ανωτέρω συμβάσεων περιλαμβάνει, ενδεικτικά, θέματα οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, θέματα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημόσιου βίου».

Προσέξτε καλά τα πιο πάνω αντικείμενα...

Είναι ταυτόσημα με τις εργασίες που παρέχουν οι 3 εταιρείες που ήδη έχουν προσληφθεί !!

Δηλαδή πρώτα τους αναθέτουμε απευθείας τη δουλειά και μετά νομοθετούμε για να "καλυφθούμε"..

Όπως καταλάβατε είμαστε ξέφραγο αμπέλι....Όποιος θέλει έρχεται, τα "αρπάζει" και φεύγει.. Έτσι χωρίς πρόγραμμα.

Και φτάσαμε μετά από ένα χρόνο στο σήμερα ...

18/5/2011, το υπουργείο οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επιλογή συμβούλων, για την προώθηση του προγράμματος δράσης αναδιαρθρώσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Τι προκύπτει από την ανακοίνωση... Οι Big4 είναι ΕΔΩ και είναι πάλι στο “κόλπο”..

Η Ernst & Young αναλαμβάνει σύμβουλος μαζί με άλλους την Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ, η PWC χρηματοοικονομικός σύμβουλος για το Δημόσιο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η KMPG ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την πώληση ΕΑΣ ( Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) 
 

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Χάρης Κυριαζής (επικεφαλής της Price Waterhouse Hellas, με την οποία συνεργάζεται η κυβέρνηση) , φέρεται να συμμετείχε το 1987 στις κλειστές συναντήσεις και διαλέξεις μόνο για τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών που γίνονταν συχνά στο κτίριο της «Ιντεραμέρικαν». Στο ίδιο άρθρο η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι: “Τα «νέα τζάκια» είναι εδώ κι έχουν αναλάβει ξανά ενεργό δράση. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για την Ελληνική Ένωση Νέων Επιχειρηματιών, που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό τη δεκαετία του '80, ως προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να δημιουργήσει ένα φορέα νέων επιχειρηματιών. “

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

1. Τι ακριβώς προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε το Υπουργείο Οικονομικών στις 2 Ιουλίου του 2010 , με τις εταιρείες Deloitte & Touche, Ernst and Young, Grand Thornton, KPMG και PriceWaterhouse Coopers.

2. Πως έγινε η επιλογή τους;

3. Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, υπήρχαν άλλες προτάσεις-επιλογές ή έγινε ευθείας ανάθεση;

4. Επηρέασε την λήψη απόφασης για την επιλογή της PriceWaterhouse, η γνωριμία του κ. Χάρη Κυριαζή με τον κ. Πρωθυπουργό ;

5. Πότε και από ποιόν υπογράφηκαν οι συμβάσεις ανάθεσης έργου ;

6. Ποιοι είναι οι όροι των συμβάσεων και ποιο το κόστος που θα βαρύνει τον Π.Υ;

7. Ποιος είναι ο ρόλος αυτών των μυστικοσυμβούλων με τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις;

8. Με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ της 18/5/2011, που ανατίθεται έργο στις Ernst & Young. KMPG και PWC, θα υπογραφεί νέα σύμβαση έργου; Aν ναι πιο θα είναι το τίμημα;




http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/05/ig-5.html

Απολογείται για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη... για μια υπόθεση απ' την οποία δεν έβγαλε φράγκο!!

Ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού απολογείται η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, που κατηγορείται στην υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και ας μην έβγαλε ούτε μια δραχμή όπως έχουμε δείξει σε παλαιότερες ανάρτήσεις μας (εδώ, εδώ και εδώ).

Η κλήση της ανακρίτριας κ. Ειρήνης Καλού για την κ. Πελέκη περιλαμβάνει τα αδικήματα της «συνέργειας σε απιστία», «ψευδούς βεβαίωσης» καθώς και για «παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, που αφορούν συμβόλαια που συνέταξε για τις ανταλλαγές εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής [Προσέξτε ότι πουθενά δεν αναφέρεται κάτι για λεφτά].

Η κ.Πελέκη αρνείται τις κατηγορίες και τονίζει , όπως έχει καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ότι από την σύνταξη των επίμαχων συμαβολαίων δεν αποκόμισε κανένα περιουσιακό όφελος.

Μάλιστα έχει αποδώσει την ποινική εμπλοκή της στην υπόθεση στην ιδιότητά της ως συζύγου του πρώην υπουργού, ενώ στην Εξεταστική Επιτροπή είχε υποστηρίξει ότι η υπόθεση των ανταλλαγών ήταν «κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του Πρωθυπουργού».

Η απολογία της κ.Πελέκη αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες.

Μιχελάκης για συναίνεση,σύγκριση μνημονίων Ελλ.-Πορτογ., συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη-Λίπσκι (ΔΝΤ), δημοσκοπήσεις, 180 ψήφους για το Μεσοπρόθεσμο

"Υπάρχει λάθος μίγμα πολιτικής, το οποίο και συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να πούμε "ναι" στο λάθος, το οποίο και συνεχίζεται. Πίσω από τη συναίνεση η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της", δήλωσε για μια ακόμα φορά ο κ. Μιχελάκης προδιαγράφοντας και τη στάση που θα κρατήσει αύριο ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ διερωτήθηκε μάλιστα για το "που εμπόδισε την κυβέρνηση η έλλειψη συναίνεσης να προχωρήσει στο πρόγραμμά της και να κυβερνήσει. Τα προβλήματα στο Ελληνικό, το φιάσκο στον Αστακό, το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν τα έξοδα και να περιορίσουν τις δαπάνες οφείλεται στην έλλειψη συναίνεσης; Η ΝΔ έχει στηρίξει, όπου υπάρχουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση όπως αυτή που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Είναι η αναποτελεσματικότητά τους που τους εμποδίζει να κυβερνήσουν σωστά" τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως συνεχίζει να ακολουθεί μία πολιτική η οποία δεν βγαίνει πουθενά, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση του μνημονίου με την τρόικα.

Ο κ. Μιχελάκης έφερε ως παράδειγμα το μνημόνιο της Πορτογαλίας, το οποίο στοχεύει, όπως είπε, σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται και μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η ΝΔ στο Ζάππειο ΙΙ. "Στα κείμενα για την Πορτογαλία είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του μνημονίου της χώρας μας. Αποδεικνύεται ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ειδικότερα ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο πορτογαλικό μνημόνιο περιλαμβάνονται μέτρα με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και μεγάλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και στο ότι προστατεύονται οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα μέτρα και όχι οριζόντια, όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

Στο κείμενο του ΔΝΤ για την Πορτογαλία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, προτείνεται η εξαίρεση από τη μείωση του 5% του ονομαστικού μισθού στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των συντάξεων του 2011 στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, η εξαίρεση στις οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τις αυξήσεις στα προτεινόμενα νοσήλια στον τομέα της υγείας και η εφάπαξ εισφορά σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τα 1.500 ευρώ. Παράλληλα προβλέπει τη μείωση των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε απολύσεις.

Την ίδια ώρα ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε τα όσα είπε ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι σε συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οποία διαπίστωσε σοβαρές καθυστερήσεις στην προώθηση αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ ο κ. Λίπσκι τόνισε πως "αυτά έπρεπε να γίνουν πρώτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ξεκινήσατε με περικοπές αποδοχών και συντάξεων". Ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε πως χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τάχθηκε κατά των απολύσεων στο δημόσιο, δηλώνοντας ότι η μονιμότητα είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου για την ανάγκη υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από 180 βουλευτές, ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για "κυβερνητικό αλαλούμ.. "Άλλα λέει ο κ. Πεταλωτής, άλλα ο κ. Πάγκαλος. Με το θέμα των πρόωρων εκλογών παίζει η κυβέρνηση. Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, σε αυτό το παιχνιδάκι δεν παίζουμε. Όμως επαναλαμβάνουμε πως οι πρόωρες εκλογές είναι καλοδεχούμενες" δήλωσε.

Ως "φωτογραφίες της στιγμής" χαρακτήρισε τις δημοσκοπήσεις ο κ. Μιχελάκης ο οποίος πάντως τόνισε πως οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά έχουν αγγίξει την κοινωνία, η οποία και θεωρεί πως υπάρχει ένα σχέδιο που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα το οποίο έχει βυθιστεί. " Χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια, είμαστε ακόμα στην αρχή, εμείς θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ

Την ανάγκη, εξάλλου, να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση για τα όσα λέει η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου στο βιβλίο της, εξέφρασε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε τη μαρτυρία της κυρίας Τσακάλου ως πολύ σημαντική.

Ευρ.Στυλιανίδης: "Δεν υπάρχει καμία διαφωνία να στηρίζει κανείς μέτρα, με τα οποία συμφωνεί και αυτό θα το πράξουμε"

« Δεν υπάρχει καμία διαφωνία να στηρίζει κανείς μέτρα, με τα οποία συμφωνεί και αυτό θα το πράξουμε. Δε μπορούμε όμως να δώσουμε εξουσιοδότηση εν λευκώ στον πρωθυπουργό, ιδιαίτερα όταν η κεντρική φιλοσοφία, η κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής είναι αδιέξοδη και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα αντί να τα επιλύει» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση της χώρας από το ρόλο του εταίρου και από το ρόλο του δανειστή και τόνισε :«ο δανειστής εύλογα θέλει να πάρει τα λεφτά του. Από την άλλη πλευρά το χρέος μιας κυβέρνησης είναι να προασπίζει την κοινωνικής συνοχή και κινητικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Όχι απλά η ικανοποίηση των δανειστών. Αν αυτό συνδυάζεται και με τη συνέπεια έναντι των δανειστών είναι το ιδανικό. Πρέπει λοιπόν να βρούμε ένα σωστό μείγμα για να μπορούμε να ισορροπήσουμε την κατάσταση.»

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στροφή στην πολιτική της, τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών και επεσήμανε: «η αντιπολίτευση έχει αποτελέσει φρένο στις επιθυμίες των δανειστών. Αρνούμενη να ψηφίσει δανειακές συμβάσεις και το μνημόνιο, ουσιαστικά εμπόδισε την εκχώρηση εθνικής αρμοδιότητας στα διεθνή κέντρα. Δεν θα υπογράψουμε εκ των υστέρων τη νομιμοποίηση της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, όπως την είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός»

ΗΠΑ: Στους 89 έφτασε ο απολογισμός των νεκρών από ισχυρό ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Τζόπλιν στην πολιτεία Μισούρι

Ο απολογισμός από το μεγάλο ανεμοστρόβιλο που έπληξε χθες Κυριακή την πόλη Τζόπλιν στην πολιτεία Μισούρι αυξήθηκε στους 89 νεκρούς, δήλωσαν νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) τοπικοί αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου.

"Έχουμε 89 επιβεβαιωμένους νεκρούς εξαιτίας αυτού του ανεμοστρόβιλου", δήλωσε ο δημοτικός υπεύθυνος Μαρκ Ρορ.

Σχεδόν 50 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Σαββατοκύριακο τις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η πόλη Τζόπλιν έχει καταστραφεί σαν να έγινε εκεί πόλεμος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από το αεροπλάνο του που τον μεταφέρει στην Ευρώπη, απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα στα θύματα της κακοκαιρίας και στις οικογένειές τους. Διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Αμερικανούς.

Στις αρχές Μαΐου έπληξαν τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ οι φονικότεροι ανεμοστρόβιλοι εδώ και έναν αιώνα, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 354 ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αllianz στη Bild

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί μόνο με την αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά θα χρειασθεί και ένα σχέδιο εκβιομηχάνισής της, όπως το σχέδιο Μάρσαλ, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Γερμανίας, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το Ρόιτερ.

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί μόνο με την αναδιάρθρωση του χρέους της. Δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από τις αγορές κεφαλαίων", είπε ο κ. Μίκαελ Ντίκμαν, προσθέτοντας: "Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο εκβιομηχάνισης για την Ελλάδα, ένα τύπο του σχεδίου Μάρσαλ. Εργατικό δυναμικό και παραγωγή της Ευρώπης πρέπει να μετατοπισθούν στη χώρα".

Ο κ. Ντίκμαν προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να μην ωθήσουν την Ελλάδα στην αναδιάρθρωση, μπλοκάροντας περαιτέρω βοήθεια σε αυτή.

"Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τις ασθενέστερες χώρες της. Οι συνέπειες μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν μη ελεγχόμενες", πρόσθεσε.

Καλώς τον φωστήρα Τραγάκη: Κυβέρνηση από τα δυο μεγάλα κόμματα και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων μετά τις επόμενες εκλογές

Κυβέρνηση από τα δυο μεγάλα κόμματα και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων μετά τις επόμενες εκλογές, προβλέπει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Τραγάκης, αφού επισήμανε πως η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τόνισε: "Κανένα κόμμα δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου και το +10 του πρώτου κόμματος και με την προϋπόθεση που δημοσκοπικά φαίνεται ότι η Βουλή θα είναι η εξακομματική ή εφτακομματική, αντιλαμβάνεστε ότι κανένα κόμμα δεν θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση, η οποία θα προέρχεται από τα δυο μεγάλα κόμματα και από προσωπικότητες εκτός πολιτικής".

Τέλος, εκτίμησε ότι η «επόμενη κυβέρνηση θα είναι ΝΔ. Εμάς στόχος και σκοπός μας είναι η αυτοδυναμία. Εάν δεν την πετύχουμε, επειδή στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κάποιου είδους κυβέρνηση, ας την πούμε εθνικής σωτηρίας».

Εξυπηρέτηση ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο κεφάλαιο: Μείωση ενοικίου σε ξενοδοχεία που ανήκουν στο δημόσιο

Και εννοείται ότι τέτοια μέτρα είναι καλοδεχούμενα (όπως και η μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις που προτείνει η ΝΔ) αλλά με την προϋπόθεση το όφελος από την μείωση ενοικίου ή φορολογίας να πάει στην απασχόληση των εργαζομένων και όχι στις τσέπες των ιδιοκτητών, όπως γίνεται στην Ελλάδα... Διαβάστε και την είδηση:

Πολύ θετική χαρακτηρίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, την πρόσφατα εξαγγελθείσα ρύθμιση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με την οποία μειώνει τον συντελεστή υπολογισμού του ετήσιου μισθώματος των ακινήτων που ανήκουν σε ακίνητα του Δημοσίου και χρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία, από το 6% στο 4,8% επί της αντικειμενικής τους αξίας.

Οπως τονίζεται στην σημερινή ανακοίνωση του ΞΕΕ, η δυνατότητα που παρέχεται με την ίδια ρύθμιση για την παράταση των ξενοδοχειακών μισθώσεων δημιουργεί ένα πλέγμα ασφαλείας για το Δημόσιο, δεδομένου ότι θα συνεχίσει να εισπράττει έσοδα από τους συνεπείς και σοβαρούς επαγγελματίες, ενώ συγχρόνως, σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, διασφαλίζεται σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα.

Μάλιστα το ΞΕΕ προσθέτει ότι με τον εξορθολογισμό του μισθωτικού καθεστώτος, θα καταστεί δυνατό να αναζητηθούν πρόθυμοι ενοικιαστές και να ξανανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, που έκλεισαν λόγω υπέρογκων μισθωμάτων και οι περιοχές αυτές θα ξαναζωντανεύσουν με την είσοδο τουριστών και τις συμπληρωματικές χρήσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από τα ξενοδοχεία.

Τέλος, θα ανακτηθούν οι 1.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο, από τα ξενοδοχεία και τα γειτονικά τους καταστήματα που έκλεισαν στο κέντρο της Αθήνας.

Λιάνης εναντίον ΠΑΣΟΚ: "Το ΠΑΣΟΚ λέει ψέμματα στο λαό"... και εναντίον ΓΑΠ: "Τι φοβάται και δεν κάνει αλλαγές;"

«Όχι απλώς δεν έχω επιφυλάξεις, αλλά τις θεωρώ άκρως απαραίτητες. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Και έπρεπε να έχει γίνει ένας διάλογος ποιες από αυτές συμφέρουν και ποιες όχι και όχι ένα μοντέλο Γιούνκερ, δηλαδή εν λευκώ και να φέρει την Ανατολική Γερμανία στην Ελλάδα. Και για έναν ακόμη λόγο: για να απαλλαγούμε από αυτούς τους οπλαρχηγούς του λαϊκισμού», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5

Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θεωρεί «ότι δεν έχουμε δώσει την αληθινή εικόνα της χώρας στους Έλληνες. Οφείλουμε να το κάνουμε έστω και τώρα που είναι πολύ αργά. Όχι μισόλογα. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης δημιούργησε στο μέσο Έλληνα μια αίσθηση συντριβής. Δεν γίνεται να το χωνέψει ο κόσμος αυτό. Του λέμε ψέματα»

Αναφερόμενος στη συναίνεση ο κ Λιάνης σχολίασε: «Πρώτα θα πρέπει να κοιτάξουμε το σπίτι μας, γιατί στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση καθένας τραβάει το δικό του δρόμο. Η συναίνεση έχει προϋπόθεση τη συνευθύνη. Απαιτούμε συναίνεση και τώρα έχουμε βγάλει δίσκο σε αυτούς που θεωρούσαμε πολιτικά χρεοκοπημένους. Και να σταματήσει το καλαμπούρι η Ν.Δ. που έχει μεταμφιεστεί σαν αποκριά και προσπαθεί να μας πείσει ότι έχει αλλάξει από αυτό που την αποδοκίμασε ο κόσμος πριν από 1,5 χρόνο»

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανανέωση στην πολιτική ζωή και στην κυβέρνηση τόνισε: «πρέπει να επιλεγούν καινούργια πρόσωπα. Υπάρχουν πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτά που ήθελε ο πρωθυπουργός και μερικά από αυτά τα γνωρίζει μάλιστα πάρα πολύ καλά ο ίδιος. Τι φοβόμαστε και δεν κάνουμε αλλαγές; Μεταγραφές; Όχι απαραίτητα από άλλα κόμματα, αλλά η κοινωνία είναι γεμάτη από νέους ανθρώπους με ικανότητες»

Πάλι δεν έχουν ανακοινωθεί τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης προυπολογισμού... έχουν πάει κατά διαόλου και ο ΠΑΠ τα ψάχνει εκεί

Είχαμε γράψει και παλαιότερα εδώ ότι ενώ είναι νομοθετημένο πως μέχρι τη 10η του επόμενου μήνα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και μέχρι την 20η τα οριστικά, οι ΠΑΣΟΚοι ΓΑΠ και ΠΑΠ συστηματικά τους τελευταίους μήνες καθυστερούν την έκδοση των στοιχείων...

Η καθυστέρηση είναι απόλυτα λογική μιας και τα στοιχεία εξόδων και ειδικά των εσόδων έχουν πάει κατά διαόλου... όπου και τα αναζητεί ο Παπακωνσταντίνου

Τελειώνει άυριο η απογραφή

απογραφή πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, στοιχεία απαραίτητα για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους.Ο απογραφέας φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΛΣΤΑΤ στους τηλεφωνικούς αριθμούς 213 135 2138-40.

Περισσότερες πληροφορίες για την απογραφή στο www.apografi2011.gr.

Νέο ρεκόρ ΠΑΣΟΚ: Stις 1392 μβ το spread στις 1518 το CDS

Νέο ιστορικό υψηλό καταγράφει τη Δευτέρα το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, ξεπερνώντας τις 1.380 μ.β. (13:00= 1392 μβ), καθώς εντείνονται όλο και περισσότερο οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, με πρωταγωνίστρια πάντα την Ελλάδα.

Το ελληνικό χρέος έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει βρεθεί υπό αμφισβήτηση ενώ οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν την ΕΚΤ να βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με την γερμανική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες έρχονται να προστεθούν οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Ειδικότερα, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας σε B- από την Fitch, στην Ιταλία για πρώτη φορά η S&P θέτει σε αμφισβήτηση το outlook της οικονομίας της -από σταθερό σε αρνητικό- και προκαλεί νέο κύκλο αναταραχής.

"Τα πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται", σχολίασε στο Dow Jones Newswires trader της αγοράς ομολόγων προσθέτοντας "Νομίζω ότι οι πιθανότητες τείνουν προς περαιτέρω διεύρυνση των CDS”.

Αναλυτικά, το premium ου απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αναρριχήθηκε στις 1.392 μ.β. τη Δευτέρα, κατά 42,32 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Παράλληλα, πιέσεις δέχονται σήμερα και τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα, τα ιρλανδικά διαμορφώνονται στις 776 μ.β. αυτή την ώρα (+28,09 μ.β.), τα πορτογαλικά στις 658 μ.β. (+21,29 μ.β.), τα ισπανικά στις 261 μ.β. (+13,44 μ.β.) και τα ιταλικά στις 185 μ.β. (14,09 μ.β.).

Σημαντική άνοδο σημειώνει τη Δευτέρα και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας με τα πενταετή CDS να ξεπερνάνε τις 1.500 μ.β. (στις 1.518 μ.β. αυτή την ώρα)

Πηγή:www.capital.gr

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Αυλαία των εξετάσεων για το 70% των υποψηφίων. Σχετικά εύκολα τα θέματα στα μαθήματα που εξετάστηκαν σήμερα-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Μικρότερου βαθμού δυσκολίας ήταν τα σημερινά θέματα που επέλεξε η Επιτροπή Εξετάσεων για τα Λατινικά θεωρητικής κατεύθυνσης (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ), τη Χημεία θετικής κατεύθυνσης, Ηλεκτρολογίας τεχνολογικής κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον τεχνολογικής κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ).

Οι περισσότεροι υποψήφιοι που ήταν καλά προετοιμασμένοι είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με σχετική ευκολία τα σημερινά θέματα.

Σήμερα ολοκληρώνουν τις εξετάσεις οι περισσότεροι υποψήφιοι. Υπολογίζεται ότι για το 70% των υποψηφίων έπεσε σήμερα η αυλαία των εξετάσεων. Περίπου 30% υπολογίζεται ότι είναι το ποσοστό των μαθητών που διαγωνίζεται μεθαύριο, Τετάρτη, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που είναι μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων.

Λύθηκαν τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης - Ήρθαν από τη Σμύρνη 388 Τούρκοι τουρίστες... θα πιουν καφέ στην παραλιακή και θα αφήσουν 3 ευρώ!!!

Με τους χάρτες του ευρύτερου κέντρου της Θεσσαλονίκης ανά χείρας, οι 388 Τούρκοι τουρίστες, που έφθασαν νωρίς σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τη Σμύρνη, με το κρουαζιερόπλοιο Ocean Majesty, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, ψάχνοντας είτε το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία, είτε τα αξιοθέατα της Άνω Πόλης, στα Κάστρα.

Πάντως, με τον καιρό να είναι σύμμαχός τους, δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που θεάθηκαν να απολαμβάνουν τον καφέ τους στην πλατεία Αριστοτέλους. Άλλωστε, το «Ocean Majesty», θα αποπλεύσει από τη Θεσσαλονίκη στις δύο μετά το μεσημέρι, με προορισμό τον Πειραιά. Στη συνέχεια δε θα κάνει το γύρο των νησιών του Αιγαίου.

Μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, που είναι χωρητικότητας 1.000 ατόμων, θα καταπλεύσει άλλες έξι φορές στο Θερμαϊκό, έχοντας πάντα ως αφετηρία το λιμάνι της Σμύρνης. Μάλιστα, η επόμενη άφιξή του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται στις 7 Ιουλίου.

Σκάστε και πληρώνετε μακάκες!

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν ήδη τα σενάρια των νέων μέτρων κάποια από τα οποία θα εφαρμοσθούν άμεσα προκειμένου να καλυφθεί η φετινή υστέρηση των εσόδων του προυπολογισμού. Τα μέτρα αυτά θα ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ. Ανάμεσα τους είναι και οι αλλαγές στη φορολογική κλιμακα που εξετάζεται να εφαρμοσθούν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν το 2012 στην εφορία.

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο ποσό εξετάζεται η μείωσή του από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα για όλους τους φορολογούμενους να μειωθεί κάτω από τα 10.000 ευρώ. Οι αλλαγές στην κλίμακα θα επηρεάσουν ανάλογα και την παρακράτηση φόρου στους μισθούς. Επίσης εξετάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς για ιδιοκτήτες ακινήτων υψηλής αξίας.

Μειώσεις εξετάζονται και στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα και αφορουν μεταξύ άλλων ιατρικά έξοδα των φορολογούμενων , ασφάλιστρα κτλ. Στόχος είναι αφενός να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια, αφετέρου να αλλάξει ο τρόπος εκπτωσής τους. Δηλαδή, η δαπάνη να μην αφαιρείται στο συνολό της από το εισόδημα αλλά να εκπίπτει ένα ποσοστό της από το φόρο.

Ανδρέα Λυκουρέντζος για δημοσκοπήσεις και πολιτική συναίνεση

http://2.bp.blogspot.com/-23oV15DC9Tw/TZcRURxYUDI/AAAAAAAB1SE/8ZLimw7hQVg/s200/44C8FA8C9123E6D886788E87C08EDFBE.jpgΟ γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, με δηλώσεις του από την Τρίπολη, σχολίασε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του κυριακάτικου Τύπου, που φέρνουν τα δυο μεγάλα κόμματα να είναι ισοδύναμα, σημειώνοντας ότι, ''οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές. Θα συνεχίσω να το λέω πάντοτε και ανεξαρτήτως των τάσεων οι οποίες εμφανίζονται, είτε ευνοούν την Νέα Δημοκρατία είτε τα άλλα κόμματα''.

Ο γραμματέας της ΝΔ πρόσθεσε πως ''για εμάς μεγαλύτερη σημασία έχει η πρόταση η οποία καταθέσαμε στο Ζάππειο να γίνει αποδεκτή από τον Ελληνικό Λαό και να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του. Ήδη έτυχε καλής αποδοχής έχει γίνει ευμενώς δεκτή από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και από την κυβέρνηση και ευελπιστούμε ότι κατά αυτό τον τρόπο θα συμβάλουμε στην καλή πορεία της χώρας, στην ανάγκη της εξόδου της χώρας από την κρίση την οποία την ταλανίζει''.

Ο κ. Λυκουρέντζος σε ότι αφορά τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων και τη δύναμη των κομμάτων, τόνισε: ''είμαι σίγουρος θα αλλάξουν θεαματικά, καθώς θα φτάνουμε προς τις εκλογές και θα υπάρχει η αίσθηση της έκφρασης του εκλογικού σώματος στην κάλπη. Συμφωνώ απολύτως με εκείνους οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στην Χώρα. Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει αυτή την ώρα είναι, να αλλάξει η βάση της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής αντί της διαχείρισης του κρατισμού τον οποίο επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ να τεθεί ως βάση πολιτικής για αναπτυξιακή διαδικασία ή αναπτυξιακή πρόταση, η οποία αποτελεί την μόνη λύση από την έξοδο από την κρίση''.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και το θέμα της συναίνεσης ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ υπογράμμισε ότι, ''ο Αντώνης Σαμαράς αυτό το οποίο οφείλει να κάνει για την πατρίδα το έκανε ήδη πράξη, με την κατάθεση μίας ολοκληρωμένης πρότασης, στο Ζάππειο Μέγαρο'' και συμπλήρωσε: ''οι ευθύνες πλέον ανήκουν στον πρωθυπουργό. Η πολιτική του μας οδήγησε από αποτυχία σε αποτυχία. Οφείλει να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας εάν θέλει πραγματικά να προσφέρει την έξοδο της χώρας από την κρίση και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την ελπίδα και την αισιοδοξία στην ελληνική κοινωνία''.

Στοιχεία για τα προγράμματα ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη έδωσε ο Σ. Ξυνίδης, απαντώντας στον Θ. Καράογλου

Στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) και του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης.

Όπως ειδικότερα προκύπτει, στην πρώτη φάση του προγράμματος "Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων" στο νομό Θεσσαλονίκης δίνονται 2.382 δάνεια συνολικής αξίας 347.593.871 ευρώ, με αξία εγγυήσεων 278.075.096 και με προσωπικό 15.634 εργαζόμενους, ενώ για τη δεύτερη φάση του προγράμματος δίνονται 3.496 δάνεια αξίας 268.646.010 ευρώ, με αξία εγγυήσεων 214.916.808 ευρώ και με προσωπικό 16.030 εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ Χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών" δίνονται 159 δάνεια αξίας 12.242.649 ευρώ, με αξία εγγυήσεων 9.794.119 ευρώ και με προσωπικό που ανέρχεται στους 962 εργαζόμενους, ενώ από το πρόγραμμα "Εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ Χαμηλότοκων Δανείων για την Κάλυψη Φορολογικών και Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων ΜΕ/ΠΜΕ" δίνονται 14 δάνεια αξίας 350.016 ευρώ με αξία εγγυήσεων 280.013 ευρώ και με προσωπικό που ανέρχεται στους 45 εργαζόμενους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης ενημερώνει επίσης ότι στο πλαίσιο τόνωσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, υλοποιούνται, μέσω του ΕΟΜΜΕΧ, τα προγράμματα Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν εγκριθεί 126 προτάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος "Νεανική Επιχειρηματικότητα" με συνολικό επενδυτικό προϋπολογισμό 9.546.679 ευρώ και με συνολική δημόσια επιχορήγηση 4.773.339 ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος "Γυναικεία Επιχειρηματικότητα" έχουν εγκριθεί στο Νομό Θεσσαλονίκης 132 προτάσεις, συνολικού επενδυτικού προϋπολογισμού 9.500.580 ευρώ και με συνολική δημόσια επιχορήγηση 4.755.010 ευρώ.

Ακόμη, για το πρόγραμμα "Ένδυση-Υπόδηση -Νέες Προοπτικές" του ΕΣΠΑ 2007-2014 έχουν κατατεθεί 15 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1.824.941 και με συνολική δημόσια επιχορήγηση 843.415 ευρώ και για το πρόγραμμα "Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες" έχουν κατατεθεί 372 προτάσεις με συνολικό επενδυτικό προϋπολογισμό 92.792.769 ευρώ και με συνολική δημόσια επιχορήγηση 39.849.182 ευρώ.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, περισσότερες από 600 επιχειρήσεις διαγράφηκαν μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2011 από τα μητρώα του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, ο αριθμός των διαγραφών είναι αυξημένος κατά 54,64%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όπως επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, την οποία δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Καράογλου, ζητώντας σχέδιο δράσης για την άμεση ανάκαμψη και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης.

Αλβανία: Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Τιράνων- Πρωτιά Μπάσα με διαφορά 83 ψήφων από τον Ράμα

http://www.athina984.gr/files/news-images/albania_fm_basha2k11.JPGΟλοκληρώθηκε στα Τίρανα η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη του νέου δημάρχου της αλβανικής πρωτεύουσας, με τον υποψήφιο του συνασπισμού, του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, Λουλζίμ Μπάσα, να ανατρέπει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που έδιναν προβάδισμα στον αντίπαλό του, απερχόμενο δήμαρχο και πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, και να κατακτά την πρωτιά.

Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση και των ψηφοδελτίων από τις κάλπες των δημοτικών συμβούλων. Πρόκειται για ψηφοδέλτια που αφορούσαν μεν την ανάδειξη του δημάρχου, αλλά είχαν ριχτεί εκ παραδρομής από τους ψηφοφόρους στην κάλπη με τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων.

Η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να αξιοποιήσει και αυτά τα ψηφοδέλτια προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα) και του ίδιου του Έντι Ράμα, ο οποίος βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων αναδεικνύονταν νικητής, με διαφορά δέκα ψήφων από τον αντίπαλό του.

Τις προηγούμενες ημέρες κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων αυτών, χιλιάδες οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαδήλωναν έξω από το κτίριο της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη, αφού ο νόμος προβλέπει πως τα ψηφοδέλτια αυτά είναι άκυρα.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε, ωστόσο, σήμερα ότι η καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί, με τον Μπάσα να συγκεντρώνει 83 ψήφους περισσότερες από ό,τι ο Ράμα.

"Ο θεσμός (η Επιτροπή) έχει ολοκληρώσει το έργο της και τώρα θα ανακηρύξει το τελικό αποτέλεσμα για το Δήμο Τιράνων", δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Ένας σύγχρονος ... τυφλοπόντικας, δουλεύει καθημερινά σε βάθος 30 μέτρων κάτω από τη γη για το μετρό της Θεσσαλονίκης, πιλοτάροντας τον μετροπόντικα

http://www.kentrinews.gr/wp-content/uploads/2011/04/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82.jpgΜπορεί τα μάτια του να μην είναι καλυμμένα από επιδερμίδα και τρίχωμα, όπως του τυφλοπόντικα, και σίγουρα δεν περνά όλη του τη ζωή κάτω από το έδαφος, σκάβοντας τούνελ και ταξιδεύοντας, με «οδηγό» την αφή. Ωστόσο, ο 41χρονος Θωμάς Καραγεώργος- περί ου ο λόγος- πιλότος του μετροπόντικα που σκάβει στη Θεσσαλονίκη, μας διαβεβαιώνει ότι διαθέτει την τεχνική του τυφλοπόντικα και, όπως λέει, θα μπορούσε να τον … συναγωνιστεί με επιτυχία, αν χρειαζόταν!

«Την πρώτη φορά, πριν από 12 χρόνια, που βρέθηκα 30 μέτρα κάτω από τη γη και αντιμέτωπος με το πιλοτήριο του μετροπόντικα, η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα μέσα μου ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρω, αφού πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραγεώργος, ο οποίος είναι κάτοχος πτυχίου μηχανικού αεροσκαφών. Ωστόσο, μας αποκαλύπτει πως το να σκάβεις τούνελ στα τυφλά και μάλιστα στα έγκατα της γης, είναι μεν μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη εργασία, αλλά ταυτόχρονα και μια μαγευτική διαδικασία.

Στην παρέα του, ο Θωμάς Καραγεώργος είναι γνωστός ως … «μετροπόντικας» και μάλιστα, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, «ίσως υπάρχουν και γνωστοί που να μην ξέρουν καν το πραγματικό μου όνομα». Αυτό, όμως, δεν τον ενοχλεί καθόλου. Αντιθέτως, μάλιστα, η δουλειά του ως πιλότος μετροπόντικα, τον κάνει να νιώθει ξεχωριστός και τυχερός ταυτόχρονα, αφού ουσιαστικά βάζει και αυτός τη δική του σφραγίδα σε σημαντικά έργα που παραδίδονται στην κοινωνία.

«Μετά από πολλά χρόνια, τα παιδιά μου θα χρησιμοποιούν τα μετρό, στα οποία έχω δουλέψει και ίσως να λένε στους φίλους τους: 'Αυτό το έφτιαξε ο μπαμπάς μου'», λέει με περηφάνια ο κ. Καραγεώργος, ένας άνθρωπος εξαιρετικά απλός, που δύσκολα, όμως, μπορεί κάποιος να «ξεκλειδώσει» τα συναισθήματα που κρύβει μέσα του.

Με το που καθίσαμε στο σταθμό του ΟΣΕ, όπου είναι και η αφετηρία της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κάνουμε τη συνέντευξη, ο πιλότος του μετροπόντικα, όχι μόνο ένιωθε αμήχανα, αλλά αγωνιούσε για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας, λέγοντας και ξαναλέγοντας: «μα δεν κάνω κάτι σπουδαίο, είναι απλά μια δουλειά». Και μπορεί, όντως, το επάγγελμα του Θωμά να είναι απλά μια δουλειά, όπως χιλιάδες άλλες, αλλά η δική του εργασία έχει την ιδιομορφία να αποτελεί ένα μυστήριο για όλους εμάς, που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι σημαίνει να πιλοτάρεις μετροπόντικα και να μάχεσαι ενάντια στο έδαφος.

Καθημερινά, ο κ. Καραγέωργος ταξιδεύει κάτω από τη γη για τουλάχιστον 40 λεπτά, μέχρι να φτάσει στην ακριβή τοποθεσία, όπου βρίσκεται ο μετροπόντικας, που πιλοτάρει, φορώντας απαραίτητα την ειδική στολή, κράνος και το πιο χρήσιμο αξεσουάρ- τις ωτασπίδες. Η ατμόσφαιρα κάτω από το έδαφος είναι αποπνικτική και παραπέμπει σε μια χώρα με τροπικό κλίμα, λίγο προτού ξεσπάσει η καταιγίδα. Η υγρασία είναι στο φουλ, αλλά όπως μας λέει ο κ. Καραγεώργος, οι πάνω από δέκα άνθρωποι που εργάζονται στη βάρδια, αγνοούν πλήρως τις περιβαλλοντικές συνθήκες και ούτε καν οι εκκωφαντικοί ήχοι του τεράστιου μηχανήματος, δεν τους πτοούν.

«Αν φερθείς ευγενικά, τότε και το έδαφος θα σου φερθεί ανάλογα», υπογραμμίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο μετροπόντικας, ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους, δουλεύει με το χιλιοστό ανά λεπτό και η δυναμική που ασκείται από το μηχάνημα κυμαίνεται από το 60% μέχρι και το 80% της συνολικής που διαθέτει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κατάπτωση εδάφους, γι' αυτό και απαιτείται λεπτός χειρισμός του μηχανήματος και επανασχεδιασμός της διαδικασίας που ακολουθείται σε διαρκή βάση.

Ο πιλότος ενός αεροσκάφους καταθέτει το σχέδιο πτήσης που θα ακολουθήσει, περνά τις απαραίτητες συντεταγμένες και η πορεία του είναι ξεκάθαρη, ακόμα και βάζοντας τον αυτόματο πιλότο. Η χρήση του μετροπόντικα όμως δεν είναι τόσο απλή, αφού μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις κατεύθυνση, έστω και κατά ένα χιλιοστό, πολλές φορές, με αποτέλεσμα ο πιλότος να πρέπει να βρίσκεται επί ποδός συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Καραγεώργο.

Πάντως, η δουλειά του πιλότου μετροπόντικα είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αφού όπως μας εκμυστηρεύεται ο ίδιος, καθημερινά λαμβάνει ολοένα και πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κόσμο κάτω από τη γη, γεγονός που δεν τον κάνει ποτέ να πλήττει.

Μάλιστα, το μότο του είναι πως «τα καλά πράγματα πάνε σε αυτούς που περιμένουν», αφού μέσω της εργασίας του διδάχτηκε ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος να κοπιάσει για πολλά χρόνια, προκειμένου να ολοκληρώσει ένα έργο και να εκπληρώσει το στόχο του, αλλά όταν φθάνει στο τέρμα, η ικανοποίηση που λαμβάνει υπερβαίνει κάθε άλλο συναίσθημα, που ένιωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το μόνο δύσκολο με τη δουλειά του είναι η ανασφάλεια του τι μέλλει γενέσθαι, όταν τελειώνει ένα έργο, όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο 41χρονος, προσθέτοντας πως παρόλο που έχει δεχτεί πολλές προτάσεις από το εξωτερικό- με υπερδιπλάσια πολλές φορές χρήματα- ποτέ δεν σκέφτηκε να φύγει από την Ελλάδα.

Όπως μας λέει, μπορεί ως λαός να περνάμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία μας, αλλά «το σπίτι μου είναι εδώ και θέλω να βάλω το δικό μου λιθαράκι σε αυτή τη χώρα που μας πονάει, αλλά την αγαπάμε, επειδή είναι η πατρίδα μας».

Η ιστορία του μετροπόντικα

Ένα TBM, όπως λέγεται αλλιώς ο μετροπόντικας, έχει τα πλεονεκτήματα της ελαχιστοποίησης της διαταραχής του περιβάλλοντος εδάφους και της δημιουργίας ενός λείου τοιχώματος στη σήραγγα. Αυτό μειώνει σημαντικά το κόστος επένδυσης των τοιχωμάτων της σήραγγας και καθιστά τα μηχανήματα αυτά περισσότερο κατάλληλα για χρήση σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές.

Το κυριότερο μειονέκτημα είναι το υψηλό αρχικό κόστος. Τα ΤBM, είναι ακριβά στην κατασκευή τους, δύσκολο να μεταφερθούν και απαιτούν σημαντικές υποδομές. Το μεγαλύτερο μηχάνημα κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία Herrenknecht AG για να σκάψει τη σήραγγα βάσης, μήκους 57 χιλιομέτρων και διαμέτρου 9,58 μέτρων.

Η πρώτη πετυχημένη ασπίδα κοπής αναπτύχθηκε από τον Μαρκ Ισαμπάρντ Μπρουνέλ για τη διάνοιξη της σήραγγας του Τάμεση, στο Λονδίνο, το 1825. Βέβαια, αυτή ήταν μόνο η εφεύρεση της ιδέας ασπίδας κοπής και δεν αφορούσε την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου μηχανήματος διάνοιξης σηράγγων, καθώς το σκάψιμο έπρεπε ακόμα να γίνει με τις μεθόδους της εποχής (κυρίως χειρωνακτική εργασία).

Το πρώτο μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων αναφέρεται ότι κατασκευάστηκε από τον Χένρι Τζόζεφ Μάους και ονομάζονταν «τεμαχιστής βουνών». Ήταν παραγγελία του Βασιλιά της Σαρδηνίας Άλμπερτ, το 1845, για να ανοιχθεί η σιδηροδρομική σήραγγα Φρέγιους μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, διαμέσου των Άλπεων. Ο Μάους το κατασκεύασε το 1846, σε ένα εργοστάσιο όπλων κοντά στο Τορίνο.

Βασικά, αποτελούνταν από περισσότερα από 100 κρουστικά δράπανα, τοποθετημένα μπροστά σε μηχάνημα μεγέθους βαγονιού τρένου, με μηχανική ισχύ από την είσοδο της σήραγγας. Ωστόσο, η επανάσταση του 1848 επηρέασε ανεπανόρθωτα τη χρηματοδότηση του έργου και η σήραγγα ολοκληρώθηκε 10 χρόνια αργότερα, με τη χρήση εξίσου καινοτόμων, αλλά λιγότερο ακριβών μεθόδων, όπως πνευματικά δράπανα.

Στις ΗΠΑ, το πρώτο μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων που κατασκευάστηκε, ήταν φτιαγμένο από χυτοσίδηρο και χρησιμοποιήθηκε το 1853, κατά την κατασκευή της σήραγγας Χουσάκ. Έσκαψε τρία μέτρα μέσα στο πέτρωμα και στη συνέχεια έπαθε βλάβη. Η σήραγγα τελικά ολοκληρώθηκε περισσότερο από 20 χρόνια αργότερα, χρησιμοποιώντας (όπως και στη σήραγγα Φρέγιους) λιγότερο φιλόδοξες μεθόδους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, o Φ.Κ. Μίτρη κέρδισε ένα συμβόλαιο για την κατασκευή μιας εκτροπής για το φράγμα Οάχε στη Νότια Ντακότα και συμβουλεύτηκε τον Τζέιμς. Σ. Ρόμπινς για τη διάνοιξη της εκτροπής, μέσα από ιδιαίτερα δύσκολο έδαφος. Ο Ρόμπινς κατασκεύασε ένα μηχάνημα που μπορούσε να σκάψει 55 μέτρα σε 24 ώρες, που ήταν δέκα φορές γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο εκσκαφής της εποχής.

Η εφεύρεση που έκανε τα μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων αποτελεσματικά, οικονομικά και αξιόπιστα ήταν η περιστρεφόμενη κεφαλή, η οποία βασίζεται στις ίδιες αρχές με την κεφαλή με κρουστικά δράπανα του Χένρι Τζόζεφ Μάους, αλλά με βελτιωμένη απόδοση. Η βελτίωση οφείλεται στη μείωση του αριθμού των στοιχείων τριβής και στην περιστροφή τους ως σύνολο μπροστά στο μέτωπο του εδάφους.

Αρχικά, ο Ρόμπινς χρησιμοποίησε ισχυρά καρφιά που περιστρέφονταν σε κυκλική κίνηση για να σκάψουν το μέτωπο την εκσκαφής, αλλά γρήγορα ανακάλυψε ότι όσο ισχυρά και να ήταν τα καρφιά, έσπαζαν συχνά και έπρεπε να αλλάζονται συνεχώς. Αλλάζοντας αυτά το καρφιά με μεγαλύτερης διάρκειας ζωής δίσκους κοπής, το πρόβλημα αυτό μειώθηκε σημαντικά. Από τότε, όλα τα πετυχημένα μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων έχουν περιστρεφόμενες κεφαλές με δίσκους κοπής.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
Τα βασικά χαρακτηριστικά του δικτύου μετρό στη Θεσσαλονίκη είναι τα εξής:
-13 σύγχρονοι σταθμοί με κεντρική αποβάθρα μήκους 60 μέτρων.
-9,6 χιλιόμετρα γραμμής, με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς, η οποία θα κατασκευασθεί στο μεγαλύτερο τμήματα της από δύο μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης. Το κάθε μηχάνημα ζυγίζει περίπου 400 τόνους, έχει μήκος 60 m και διάμετρο κεφαλής 6 m. Οι δύο μετροπόντικες «Κωστίκας» και «Γιωρίκας» κατασκευάζουν τις δύο σήραγγες του έργου σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα (επίπεδο τροχιάς). Τα προϊόντα εκσκαφής από τα δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων, καθόλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου, μεταφέρονται από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό εκτός της κεντρικής περιοχή της Θεσσαλονίκης
-18 υπεραυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, με ελάχιστη χωρητικότητα 450 ατόμων έκαστος. Οι συρμοί θα έχουν καλαίσθητο αεροδυναμικό σχήμα και θα διαθέτουν σύστημα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV) και σύστημα επικοινωνίας των επιβατών επί των συρμών με το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του συστήματος.

Επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόβλεψη για τη μερική τροποποίηση της τροχιάς του βασικού πυλώνα-ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί-ενώ προβλέπεται η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Ανατολική και Δυτικά της πόλης.