25 Μαΐου 2011

Τιτάνια επιτυχία της Τίνας!! Δημιούργησε επιτροπή κρατών εντια στην πυρηνική ενέργεια!! Συμμετάχουν όλοι οι "μεγάλοι παίχτες"!

Στη Βιέννη σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κρατών- μελών της ΕΕ που δεν χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια, όπου υιοθέτησαν μία υπουργική διακήρυξη με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου για το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή ασφαλούς και βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού, χωρίς εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.

Οι Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών εξέφρασαν την άποψη ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι συμβατή με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και ότι δεν παρέχει μια βιώσιμη λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, υιοθετήθηκε η ελληνική άποψη ότι οι γειτονικές χώρες που δεν είναι κράτη- μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστούν τις ίδιες αυστηρές δοκιμές για υπάρχουσες και για μελλοντικές εγκαταστάσεις.

Κλείνοντας, συμφωνήθηκε ότι η επόμενη συνάντηση της ομάδας των χωρών αυτών θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα.

Οι χώρες που συμμετείχαν και υποστήριξαν τη δήλωση είναι:

Ελλάδα, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λετονία!!!

Αν η Τίνα καταφέρει και πείσει και Σαν Μαρίνο και Ανδόρα θα μπορούμε πλέον να μιλάμε ότι έχει πίσω της όλες οι χώρες που κρατάνε τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους

και μπορούν να επιβάλλουν σε κάτι καφενεία του στυλ ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία την άποψή τους!!!

Μπράβο Τινάρα και σ' ανώτερα

Βέλγιο: Δημοσίευμα της εφημερίδας De Tijd εκτιμά ως αβέβαιη την εκταμίευση της 5ης δόσης του ελληνικού δανείου από την τρόικα

Κάθε άλλο παρά σίγουρη θεωρεί την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης η σημερινή, ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd, αφού, όπως σημειώνει, δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην πράξη.

Όπως ειδικότερα επισημαίνει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιχείρησε για πολλοστή φορά να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει το πρόγραμμα, αλλά οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό. Αντί της συγκατάθεσής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς διατύπωσε την άποψη ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της «καταστρέφει την οικονομία με τους έκτακτους φόρους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερη ύφεση και το έλλειμμα να μην μειώνεται».

Κατά την εφημερίδα, υπολείπονται ακόμη μερικές μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση από το κλιμάκιο της τρόικας, ούτως ώστε να διατυπωθεί σχετική εισήγηση και να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Ακόμα όμως κι αν δοθεί τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, συνεχίζει ο συντάκτης, το μέλλον της Ελλάδας παραμένει αβέβαιο. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνει, οι ειδικοί του ΔΝΤ και της ΕΕ γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να καλυφθούν οφειλές δεκάδων δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να οργιάζει η φημολογία ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται προ των πυλών.

Καταλήγοντας η βελγική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι διατυπώνονται αντικρουόμενες απόψεις από διάφορους ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, καθώς κάποιοι από αυτούς συνηγορούν υπέρ μιας αναδιάρθρωσης, ενώ κάποιοι άλλοι απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Βέλγιο - ΕΕ: Δημοσιεύματα για την κρίση στην Ελλάδα και τη στάση της ΝΔ

Στη διαδικτυακή πύλη «euobserver.com» δημοσιεύεται σήμερα ένα άρθρο, με τον τίτλο «Η ελληνική αντιπολίτευση απορρίπτει την πίεση της ΕΕ για διακομματική συναίνεση», το οποίο αναφέρει ότι παρ' όλο που οι Βρυξέλλες ασκούν πίεση στα κράτη - μέλη να εγκαταλείψουν τους παραδοσιακούς ανταγωνισμούς, για χάρη της ευρωζώνης, στα κόμματα δεν φαίνεται να αρέσει αυτό.

«Χθες στην Ελλάδα, ο συντηρητικός ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς απέρριψε την ιδέα να υποστηρίξει το σοσιαλιστικό κυβερνόν κόμμα του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα νέα μέτρα λιτότητας», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται παράλληλα ότι «μετά τη συνάντησή του, διάρκειας μιας ώρας με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου - την πρώτη από τις πέντε συνολικά συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς - ο κ. Σαμαράς απέρριψε τα κυβερνητικά σχέδια.

«Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αυτή τη συνταγή, που έχει αποδειχθεί λανθασμένη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος επαναλαμβάνονται.

Καταδίκασε επίσης τις νέες περικοπές στους συνταξιούχους και τους νέους φόρους, χαρακτηρίζοντάς τους ως «φοροκαταιγίδα».

Ο ίδιος, σχολιάζει το δημοσίευμα, επιθυμεί μία επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αθήνας, της ΕΕ και του ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε πέρυσι για τη χώρα. Παρά ταύτα ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και ότι η ΝΔ θα ψηφίσει γι' αυτά τα μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθούν χωριστά από το συνολικό πακέτο των περικοπών και των φόρων.

Η άμεση απόρριψη των κυβερνητικών σχεδίων, σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, θα εκληφθεί με απογοήτευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιθυμεί να δει μία ευρεία συναίνεση για τα νέα μέτρα, ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και κυρίως ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα του κοινοτικού πληροφοριακού δελτίου "AGENCE EUROPE", το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ως ικανοποιητικές τις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, αναφορικά με την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων για το 2011, μέσω της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων λιτότητας και επιτάχυνσης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, συνεχίζει, οι κύριες δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα απέρριψαν χθες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Οι Ευρωπαίοι, αναφέρει το δημοσίευμα, επαναλαμβάνουν με τρόπο επίμονο ότι χρειάζεται οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να υποστηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, παρ' όλο που η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου έχει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Επίτροπος Ολι Ρεν είχε διερωτηθεί γιατί δεν είναι κάτι τέτοιο εφικτό στην Ελλάδα, αφού έγινε στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Παρά ταύτα ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα Αντώνης Σαμαράς απέρριψε χθες τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ελβετία: Η κυβέρνηση συνέστησε στο Κοινοβούλιο να μην αντικαταστήσει τις πυρηνικές μονάδες της χώρας στο τέλος της διάρκειας της εκμετάλλευσης τους

Η ελβετική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στο Κοινοβούλιο να μην αντικαταστήσει τις πυρηνικές μονάδες της χώρας στο τέλος της διάρκειας της εκμετάλλευσης τους, οι οποίοι ως εκ τούτου θα σταματήσουν προοδευτικά την λειτουργία τους έως το 2034.

"Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) θέλει να συνεχίσει να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφαλείας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελβετίας, αλλά χωρίς πυρηνικά, μεσοπρόθεσμα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Αυτή η απόφαση ελήφθη από επτά ομοσπονδιακούς συμβούλους που πραγματοποίησαν σύνοδο σήμερα το πρωί στη Βέρνη.

"Οι πυρηνικές μονάδες που υπάρχουν σήμερα θα πρέπει να παροπλιστούν στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους και δεν θα αντικατασταθούν", πρόσθεσε η ελβετική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι "η σταδιακή εγκατάλειψη είναι δυνατή από τεχνική άποψη αλλά και εφικτή από οικονομική άποψη".

Η Συνομοσπονδία, η οποία υπολογίζει σε μια λειτουργική ζωή 50 ετών, έχει πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες, που βρίσκονται όλες στην ανατολική Ελβετία.

Σύμφωνα με τις συστάσεις που έγιναν σήμερα από την κυβέρνηση, συνάγεται ότι η μονάδα του "Beznau Ι θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το δίκτυο το 2019, η Beznau ΙΙ και η M?hleberg το 2022, η G?sgen το 2029 και η Leibstadt το 2034".

Η επιλογή του ομοσπονδιακού συμβουλίου πρέπει να χρησιμεύσει ως σύσταση προς το Κοινοβούλιο που ακολουθεί γενικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Οι βουλευτές θα πρέπει να νομοθετήσουν από τις 8 Ιουνίου για το θέμα. Μια τελική απόφαση των βουλευτών αναμένεται στα μέσα Ιουνίου.

Κάνει πίσω ο Παπανδρέου, δεν πουλάει την Υδρευση, μειώνει τους φόρους

Να η απόδειξη! Το λέει μόνος του:

ΑΠΕΤΥΧΕ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ- ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Τι ανακοινώθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου της Διοικούσας.

Ο «Καλλικράτης» απέτυχε, τόσο στο πεδίο της οργάνωσής του, αφού δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα Προεδρικά Διατάγματα και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, όσο και στο λειτουργικό πεδίο, καθώς οι δήμοι όλης της χώρας ασφυκτιούν, τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα από τη ΝΔ Θεσσαλονίκης.

«Το κράτος και σε αυτό τον τομέα καταλύεται», σημείωσε εισαγωγικά ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ ο Λάζαρος Κυρίζογλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης ανέφερε ότι «οι δήμαρχοι ανά την επικράτεια, έχουμε περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Πρέπει να σταματήσει η περιστολή κονδυλίων προς τους δήμους, διότι δεν είναι δυνατό να στερηθούν και άλλες υπηρεσίες οι πολίτες».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011. Αντίθετα, η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει στην πράξη και όχι στα λόγια τη μίνιμουμ λειτουργική αυτάρκεια των νέων δήμων».

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι οι περικοπές των πόρων το 2010 σε σχέση με το 2009, αντί του προβλεπόμενου 12% στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, έφτασαν πανελλαδικά από 29% έως 37%. Υπογράμμισε επίσης ότι το προτεινόμενο σύστημα εκλογής με το σχέδιο ΠΔ της κυβέρνησης είναι ιδιοτελές, προϊόν ανάγνωσης της πολιτικής γεωγραφίας μετά τις δημοτικές εκλογές και καλπονοθευτικό.

Πολιτική επικαιρότητα

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε ουσιαστική αναστολή πληρωμών, ακόμα και κονδυλίων που έχουν προϋπολογιστεί. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην ΤΑ, αλλά σε όλους τους τομείς. Από το ΑΠΘ ανακοινώθηκε –σημειωτέον ότι ο πρύτανης δεν προέρχεται ούτε υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ- ότι έχει ανασταλεί η μετεξέλιξη των μελών ΔΕΠ και ότι υπάρχει αναστολή πληρωμών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργεί τη δημόσια Παιδεία, χωρίς όμως να προτείνει κάτι άλλο», σημείωσε ο κ. Βαρτζόπουλος.

«Υπάρχει μείζον ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία, λόγω της επικινδυνότητας του ιού του Δυτικού Νείλου. Το υπουργείο Υγείας καθυστερεί αδικαιολόγητα την έγκριση κονδυλίων. Αν έχουμε θύματα θα ζητήσουμε ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές», επισήμανε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής.

Εξάλλου, ο κ. Βαρτζόπουλος κάλεσε τους γιατρούς να συμμετέχουν στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής για την ανάδειξη της διοίκησης στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά του στη νεολαία της Θεσσαλονίκης η οποία ανέδειξε και πάλι πρώτη δύναμη τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής προανήγγειλε, τέλος, ότι την προσεχή Παρασκευή το απόγευμα, αλλά και το Σάββατο, θα υπάρξει ευρεία κινητοποίηση από τη ΝΔ σε όλη τη Θεσσαλονίκη. «Πολυμελή κλιμάκια, στα οποία θα συμμετέχουν βουλευτές, δήμαρχοι και μέλη του κόμματος, θα επικοινωνήσουν σε δρόμους και πλατείες το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, για τη σωτηρία της χώρας. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αναλυτικά εντός της τρέχουσας εβδομάδας», κατέληξε.

Ακολουθεί συνημμένη η εισήγηση του κ. Κυρίζογλου

Ø Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011.

Ø Αντίθετα, η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει στην πράξη και όχι στα λόγια το minimum λειτουργικό κόστος, την λεγόμενη minimum λειτουργική αυτάρκεια, των νέων δήμων.

Ø Με τον νόμο 3852/2010 («Καλλικράτης») οι πόροι της Τ.Α. προέρχονται από την απόδοση: του 12% των εσόδων από τον Φ.Π.Α., του 50% από τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και του 20% από τον φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (ΦΕΦΝΠ).

Ø Παγίδες και μαύρες τρύπες κρύβει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη χρονιά εφαρμογής της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».

Ø ο προϋπολογισμός του 2011 για την Τ.Α. είναι μικρότερος του 2009, ο οποίος εκπληρώθηκε (εκτελέσθηκε) χωρίς η Τ.Α. να έχει τις νέες αρμοδιότητες που φέρνει ο «Καλλικράτης» στους δήμους.

Ø Δεν έχουμε καμία δέσμευση ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα τηρηθεί, διότι το 2010 κόπηκε 1,5 δις ευρώ χωρίς νόμο, χωρίς υποδείξεις της τρόϊκας, εντελώς αυθαίρετα. Ουδείς εγγυάται ότι θα τηρηθεί ο προϋπολογισμός του 2011.

Ø Επιπλέον ο προϋπολογισμός της αυτοδιοίκησης του 2011 βρίσκεται στον αέρα, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη η εκτίμηση του κόστους των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων. Αυτό έχει ως συνέπεια οι υπολογισμοί που γίνονται να είναι κατά προσέγγιση.

Ø Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2011 διευκρινίζονται οι εξής:

  • τα έσοδα των Δήμων από τον ΦΕΦΝΠ (20%) αποδίδονται με βάση τις καθαρές, συνολικές ετήσιες εισπράξεις, που σημαίνει ότι δεν είναι δεδομένο το ποσό που θα κατανεμηθεί τελικά στους δήμους
  • τα έσοδα των δήμων από τους ΚΑΠ εμφανίζονται μειωμένα κατά 10% δηλαδή υπάρχει παρακράτηση ύψους 486 εκατ. ευρώ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3667/2010
  • το ποσό που έχει αναγραφεί ως έσοδο από τον ΦΠΑ (12%) είναι μικρότερο κατά 392 εκατ. ευρώ
  • η ΣΑΤΑ είναι κατά 214,5 εκατ. ευρώ μικρότερη από το ποσό που αναλογεί στην Τ.Α. Αν υποτεθεί ότι η ΣΑΤΑ αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πόρο της αυτοδιοίκησης, τότε τα αναπτυξιακά δεδομένα για τους δήμους είναι εξαιρετικά συρρικνωμένα
  • αν στ’ ανωτέρω συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τους ΟΤΑ θα ανατεθεί στις Περιφέρειες με καθυστέρηση τουλάχιστον 7 μηνών, τότε τα πράγματα για το 2011 είναι άκρως περιορισμένα και ανησυχητικά για τους νέους δήμους.

Ø Σ’ ότι αφορά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»), υπάρχει μεγάλη χρονική απόκλιση. Είμαστε πολύ πίσω. Από τα 19 Π.Δ. που αφορούν τους δήμους εκδόθηκε μόνο 1 και εκκρεμεί η έκδοση των υπόλοιπων 18. Από τις 41 ΚΥΑ και ΥΑ έχουν εκδοθεί μόνον 15 και εκκρεμούν 26. Πως λοιπόν και πότε θα αποδώσει τα αναμενόμενα η θεσμική λειτουργία του «Καλλικράτη»; Δεν πέρασαν καν 11 μήνες από την ψήφιση του νόμου 3852/2010 και έχει ήδη τροποποιηθεί πέντε φορές και χρειάζεται και άλλες τροποποιήσεις. Με τόση σπουδή, με τόση προχειρότητα, συντάχθηκε και ψηφίσθηκε ο νόμος του Καλλικράτη.

Ø Έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες από τις δημοτικές εκλογές και δεν έχει ακόμη εκδοθεί το ΠΔ, που προβλέπεται από το άρθρο 282 παρ. 9 και 10 του Ν. 3852/2010 για τις εκλογές σε ΠΕΔ – ΚΕΔΕ. Έπρεπε να εκδοθεί το ΠΔ μέχρι 31.12.2010. Το προτεινόμενο σύστημα εκλογής με το σχέδιο ΠΔ της κυβέρνησης είναι ιδιοτελές, προϊόν ανάγνωσης της πολιτικής γεωγραφίας μετά τις δημοτικές εκλογές και καλπονοθευτικό.

Ø Το ΠΔ που αφορά το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να εκδοθεί μέχρι 31.12.2010, με καθορισμένη την συμμετοχή στην συγχρηματοδότηση του. Δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Ø Η ΚΥΑ για την κατανομή των ΚΑΠ της Τ.Α. για το 2010, για πρώτη φορά στα χρονικά της αυτοδιοίκησης δεν εκδόθηκε εντός του ιδίου έτους (2010) αλλά τον Απρίλιο του 2011.

Ø Βρισκόμαστε στον 5ο μήνα του 2011 και δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για την κατανομή των ΚΑΠ του 2011, με την οποία θα πρέπει να διασφαλίζεται το ελάχιστο πραγματικό κόστος των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών των νέων ΟΤΑ καθώς και το κόστος άσκησης των νέων μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων.

Ø Έχει καταβληθεί τον Απρίλιο του 2011 το 1/2 της τρίτης δόσης των παρακρατηθέντων πόρων της αυτοδιοίκησης, 107 εκατ. ευρώ (αντί των 214 εκατ. ευρώ). Έπρεπε να καταβληθεί σύμφωνα με το νόμο μέχρι 31.1.2011.

Ø Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις, ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα εκκρεμή έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ». Η αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΚΕ) έχει διατυπώσει την άποψη να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Ø Το π. ΕΤΕΡΠΣ ήδη Πράσινο Ταμείο δεν καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά για ήδη εκτελεσμένα έργα από Δήμους, μολονότι υπάρχουν σχετικές διαθέσιμες πιστώσεις.

Ø Οι περικοπές των πόρων το 2010 σε σχέση με το 2009, αντί του προβλεπόμενου 12% στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010, έφθασαν πανελλαδικά από 29 έως 37% (βλ. πίνακα δήμων Αμπελοκήπων και Μενεμένης με βάση απολογιστικά στοιχεία).

Ø Το συνολικό χρέος των δήμων εγγίζει μόλις το 0,7% του συνολικού εθνικού χρέους (στοιχείο από Υπ. Εσωτερικών). Το υπόλοιπο 99, 3% ποιοι το χρωστάνε; Είναι το συνολικό χρέος των δήμων μας το μικρότερο πανευρωπαϊκά.

Ø Η Κυβέρνηση πρέπει:

  • να στηρίξει με σεβασμό την Τ.Α.
  • για κάθε μεταφερόμενη αρμοδιότητα να μεταφέρει οπωσδήποτε και τους πόρους που αναλογούν
  • να σταματήσει άμεσα κάθε άλλη περικοπή.

Λάζαρος Κυρίζογλου

Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Μέλος Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος

Επιτροπής Θεσμών ΚΕΔΚΕ

Tώρα η συγκυβέρνηση με τα εξαπτέρυγα.. βαπτίστηκε συνευθύνη !!!

H συγκυβέρνηση, η οικουμενική κυβέρνηση με τους πρόθυμους, με τους διαθέσιμους, είναι κατι περισσότερο από πιθανή.
Κατά την γνώμη μας είναι προ των πυλών.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τι αποκάλυψε σήμερα στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", ο κ. Καρατζαφέρης.


Βάφτησαν την συγκυβέρνηση,  συνευθύνη !!!

Δείτε το Βίντεο


Ε αφού το λένε οι εκπρόσωποι του Σόρος και της Πρεσβείας δηλ. το indymedia πρέπει να πάμε στο Σύνταγμα...

Μια απ' τα ίδια απόψε στο Σύνταγμα όπου τα παιδιά της Πρεσβείας και η αριστερή φασιστοκουλτούρα θα καπηλευθεί τους όποιους αφελείς νομίζουν ότι οι Κυβερνήσεις πέφτουν από τέτοιες εκδηλώσεις... αλήθεια οι Ισπανοί αγανακτισμένοι τι κάνουν; Μήπως πήγαν σπίτια τους; Γιατί δεν τους ακούω τις τελευταίες μέρες...

Δείτε και το προσκλητήριο του γραφείου τύπου της Πρεσβείας:



Το βράδυ ή αύριο θα πούμε γιατί στη Ελλάδα τέτοιες εκδηλώσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν

Ως τότε ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ

Για να γεμίσουν το μεσημεριανό κενό, τα παιδιά της Πρεσβείας είπαν να καταλάβουν το ΔΣΑ... μέχρι να συνεχίσουν το μπάχαλο, τ' απόγευμα, στην πλατεία Σ

Περίπου σαράντα άτομα από τον αντεξουσιαστικό χώρο από τις 3.30 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με αίτημα "κάτω τα ξερά σας από τους τρεις συντρόφους μας Χ. Κορτέση, Σ. Νικητόπουλο και Β. Σταθόπουλο", οι οποίοι φέρονται ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα και αποφυλακίστηκαν πρόσφατα λόγω συμπλήρωσης του 12μηνου.

Ανάρτησαν πανό έξω από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60), ενώ άλλη ομάδα βρισκόταν στην είσοδο του Συλλόγου και διένεμε φέιγ βολάν. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, όπως και το προσωπικό του Συλλόγου είχαν αποχωρήσει κατά το χρόνο της κατάληψης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος αναίρεσε το υπ' αριθμ. 807/2011 βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους οι Ευάγγελος Σταθόπουλος, Χριστόφορος Κορτέσης και Σαράντος Νικητόπουλος. Έτσι, εκ νέου θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών το ζήτημα της παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης για ένα ακόμη εξάμηνο των τριών εν λόγω εμπλεκομένων στην υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

Οδηγίες Γκαιμπελοπεταλωτή προς ΜΜΕ: Να πάψει η τρομοκρατία της κοινής γνώμης για "φοροκαταιγίδα" και "φοροεπιδρομή"

http://www.the-peoples-forum.com/images/Goebbels1.jpgΤην ενόχληση της κυβέρνησης για το κλίμα "μετρολογίας και βομβαρδισμού των πολιτών από νέα μέτρα και βάρη", εξέφρασε ο Γιώργος Πεταλωτής, όταν ρωτήθηκε για τα όσα λέγονται και γράφονται για νέες επιβαρύνσεις με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και υπογράμμισε ότι πρέπει να πάψει η τρομοκρατία της κοινής γνώμης με τα περί "φοροκαταιγίδας και φοροεπιδρομής", ενώ τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό αδικούνται τόσο οι προσπάθειες της χώρας όσο και των πολιτών εδώ και έναν χρόνο.

Ο κ. Πεταλωτής αντέκρουσε και τη κριτική ότι το μνημόνιο απέτυχε και τόνισε ότι όσα λέγονται για νέα βάρη είναι σενάρια και δεν ισχύουν. " Να περιμένουμε μέχρι να εξειδικευτούν τα μέτρα τις επόμενες μέρες και ιδίως στα φορολογικά", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερώτηση για το ΤΑΤΟΙ που κινδυνεύει να καεί, από την Ντόρα Μπακογιάννη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :

- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
- ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΤΟΪΟΥ

Ενώ κορυφώνεται η συζήτηση για το Ελληνικό και την τύχη 5.οοο περίπου στρεμμάτων ως πόρου για το χρεωκοπημένο κράτος και ως φυσικού πόρου για τον πληθυσμό της Αττικής, μία υπαρκτή τεράστια πράσινη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους κινδυνεύει ν΄ απωλεσθεί.

Πρόκειται για το Τατόι, για το οποίο άρχισε να κινείται πρόσφατα η Πολιτεία, υπό την πίεση εκατοντάδων εκλεκτών πολιτών που οργανώθηκαν σε συμμαχία και της «Ελληνικής Εταιρείας», η οποία από ετών μελέτησε τον χώρο και υπέβαλε προτάσεις.

Ευχόμαστε να δημιουργηθεί ένας φορέας ικανός να συντονίσει τα έργα και τις δράσεις που απαιτούνται για τη συντήρηση και ανάδειξη των κτιρίων, για τη δημιουργία ειδικού, για τον χώρο, μουσείου ή μουσείων στην τέως βασιλική έπαυλη και τα λοιπά κτίρια και για την αναβίωση και αποδοτικότητα των αγροτικών δραστηριοτήτων.

Ένα μείζον όμως άμεσο θέμα παραμένει: η δασοπονική διαχείριση του κτήματος.

Επί του παρόντος μόνον μικρές εκτάσεις εκατέρωθεν του οδικού δικτύου έχουν κλαδευτεί και αραιωθεί.

Υπάρχει λοιπόν μέγας κίνδυνος καταστροφής, ανάλογης με του 1974 ή ακόμα χειρότερα του 1945 ή της φοβερής του 1916, λόγω της συγκέντρωσης τεράστιας ποσότητας βιομάζας στο δάσος και της έλλειψης αραίωσης και γενικώς διαχειρίσεως.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ : Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί :

1. Ποια συγκεκριμένα βήματα σκοπεύει να κάνει η Πολιτεία και με ποιό χρονοδιάγραμμα, για την αποκατάσταση των κτιρίων, την επανένταξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων στο Εθνικό κτήμα Τατοΐου;

2. Σε ποια άμεσα μέτρα δασοπονικής επιχείρησης και εν γένει πρόληψης (υλοτομιών, αραιώσεων κτλ.) σκοπεύει να προβεί για την απομάκρυνση του υπορόφου ιδίως, που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στον μεγαλύτερο υπαρκτό φυσικό πόρο του Λεκανοπεδίου;

Η Βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη

Κατηγορηματικά κατά της συναίνεσης και ο Καραμανλής

ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ κατά της συναίνεσης με την κυβέρνηση στην υλοποίηση του Μνημονίου τάσσεται ο Κ. Καραμανλής και επικροτεί τη σθεναρή στάση του Αντ. Σαμαρά στις πιέσεις ξένων και ντόπιων παραγόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε με στελέχη της ΝΔ τις προηγούμενες ημέρες επισήμανε ότι η παράταξη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συναινέσει με την κυβέρνηση σε μια αποτυχημένη πολιτική που βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και τους πολίτες στην απόγνωση.

«Αυτοί έχουν την εξουσία, αυτοί έβαλαν τη χώρα στο ΔΝΤ, αυτοί να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο ο Γ. Παπανδρέου να ζητάει τη συναίνεση της ΝΔ όταν δεν έχει καταφέρει να πείσει τους υπουργούς του να συμφωνήσουν σε βασικά μέτρα.Ο κ. Καραμανλής εκφράζεται με θετικά λόγια και για το αναθεωρημένο πρόγραμμα «Ζάππειο 2» που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι ήταν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και οι προτάσεις του για τη σωτηρία της οικονομίας σαφείς, συγκεκριμένες και, το κυριότερο, υλοποιήσιμες.ΠΗΓΗ

http://www.paron.gr
http://citizengr.wordpress.com/2011/05/24/6986/

Μείωση παραγωγής 15%... και ο Χρυσοχοΐδης και λοιποί ΠΑΣΟΚοι μας λένε για "αύξηση εξαγωγών"

Γράψαμε την Κυριακή για το άρθρο του Χρυσοχοϊδη στη Real News, με το οποίο μας περνούσε για μαλάκες και μας έλεγε ότι υπάρχει αύξηση εξαγωγών. Πριν δούμε πάλι πως τον διαψεύδουν τα επίσημα στοιχεία ας θυμηθούμε μερικές ατάκες του: «Η αύξηση των εξαγωγών είναι τα πρώτα αποτελέσματα της επιμονής μας... Το θαύμα των εξαγωγών... θεαματική άνοδος των εξαγωγών»

Γράψαμε ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση εξαγωγών και καμία αύξηση παραγωγής (πως θα μπορούσε άλλωστε να αυξάνεται η παραγωγή και οι εξαγωγές και να αυξάνονται ταυτόχρονα και οι άνεργοι). Απλά υπάρχει κάποια αύξηση του τζίρου, λόγω πχ αύξησης τιμών όπως στο αλουμίνιο που μέσα σ' ένα χρόνο αύξησε την τιμή του 20% και κάποια προιόντα που δεν απορροφούνται πλέον στο εσωτερικό λόγω πτώσης της κατανάλωσης, διοχετεύονται στο εξωτερικό.

Αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία που δίνει σε άρθρο του το ΑΠΕ όπου μιλάει για πτώση παραγωγής 15%!!! Διαβάστε το:

Μείωση παραγωγής άνω του 15% εμφανίζουν 10 από τους 24 κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, το Α' τρίμηνο του 2011

Με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική αγορά τις αρχές της δεκαετίας του 1960 παρομοιάζουν πλέον ορισμένα στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής μη μεταλλικών ορυκτών την κατάσταση που βιώνει εφέτος ο κλάδος τους, όσον αφορά τη ζήτηση των προϊόντων τους.

Πράγματι η βιομηχανία μη μεταλλικών ορυκτών, καθώς εξαρτάται απολύτως από την οικοδομική και την ευρύτερη κατασκευαστική δραστηριότητα, είναι ένας από τους κλάδους που εφέτος υποφέρουν περισσότερο από όλους τους κλάδους της ολοένα και συρρικνούμενης ελληνικής βιομηχανίας, η παραγωγή της οποίας το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου κατρακύλησε σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του έτους 2005 κατά 24,5%.

Στο 27,7% ανέρχεται, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η μείωση του όγκου της παραγωγής της βιομηχανίας μη μεταλλικών ορυκτών το εφετινό πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2010.

Εταιρείες παρασκευής τσιμέντου, τούβλων, κεραμιδιών, ετοίμου σκυροδέματος και πληθώρας άλλων δομικών προϊόντων έχουν "κατεβάσει ταχύτητες" στο χαμηλότερο δυνατό σημείο που θυμούνται, ελλείψει ζήτησης. Μπορούν φυσικά να διευρύνουν τις εξαγωγές τους, αλλά πολλές "μόνο με ζημιά", όπως αναφέρει εκπρόσωπος γνωστής εταιρείας του τομέα που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, για να συμπληρώσει: "Εξάγουμε ορισμένες ποσότητες μόνο και μόνο για να αντλήσουμε ρευστότητα και να μη θέσουμε μονάδες εκτός λειτουργίας".

Υπάρχουν όμως και χειρότερα, είναι έτοιμοι να αντιτείνουν επιχειρηματίες του κλάδου της παραγωγής ειδών ενδυμασίας. Η μείωση της παραγωγής στον κλάδο των ενδυμάτων το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2011, σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2010, ανέρχεται σε 30,4%. Η εκτίναξη των τιμών του βάμβακος, σε συνδυασμό με τη διευρυνόμενη εισοδηματική στενότητα των ελληνικών νοικοκυριών, ώθησαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου, με συνέπεια ο όγκος της παραγωγής του να βρεθεί σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 60,7% χαμηλότερα από εκείνα του έτους 2005.

Συνολικά δέκα από τους 24 κλάδους της ελληνικής μεταποίησης παρουσίασαν πτώση παραγωγής άνω του 15% τους τρεις πρώτους μήνες του 2011. Παρά τις διακυμάνσεις που είναι βέβαιον ότι θα σημειωθούν ως τα τέλη του έτους, όλα δείχνουν ότι αυτοί οι κλάδοι θα δεχθούν τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα κατά το τρέχον έτος, μολονότι η άνοδος των διεθνών τιμών σειράς προϊόντων και των σχετικών περιθωρίων κέρδους ενδέχεται να λειτουργήσει ανασχετικά. Αυτό ομολογούν ανεπισήμως και στελέχη εταιρειών από αυτούς τους κλάδους, που τάσσονται υπέρ μιας πολιτικής ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης -αν και δεν επιθυμούν να προβούν σε επώνυμες δηλώσεις, για να μην εμπλακούν στις εξελισσόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ο κλάδος των λεγόμενων άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, στον οποίο υπάγονται εταιρείες παραγωγής προϊόντων που δεν κατατάσσονται σε άλλους κλάδους, όπως ειδών κοσμηματοποιίας και μερών αυτών από χρυσό και ασήμι, νομισμάτων, εξοπλισμού για ναυτικά αθλήματα, τροχοφόρων παιγνιδιών, παιδικών μουσικών οργάνων, συριγγών, φακών επαφής, ομπρελών για τη βροχή και σειράς άλλων ειδών, ακολουθεί τη βιομηχανία μη μεταλλικών ορυκτών σε πτωτικό ρυθμό με επίδοση -26,8%. Έπεται στην αντίστροφη μέτρηση η βιομηχανία επισκευής και εγκατάστασης μηχανών, η οποία μείωσε κατά 21,4% τον όγκο των εργασιών της, καθώς οι πελάτες της αρκούνται στις στοιχειώδεις επισκευές και δεν βλέπουν λόγους να εγκαταστήσουν νέο εξοπλισμό.

Μειωμένη σε ποσοστά που κυμαίνονται από 15% ως 20% ήταν η παραγωγή έξι άλλων κλάδων της ελληνικής μεταποίησης το πρώτο τέταρτο του έτους.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε η παραγωγή των κλάδων:

* Λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, όπου περιλαμβάνονται και τα ναυπηγεία, κατά 19,9% (-71,3% σε σχέση με το 2005).

* Επίπλων κατά 19,8% (-48% σε σχέση με το 2005).

* Εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων κατά 19,3% (-34,2% σε σχέση με το 2005).

* Κλωστοϋφαντουργικών υλών κατά 18,7% (-59,7% σε σχέση με το 2005).

* Δέρματος και ειδών υπόδησης κατά 15,8% (-40% σε σχέση με το 2005).

* Παραγώγων πετρελαίου, δηλαδή κατά κύριο λόγο των διυλιστηρίων επεξεργασίας αργού πετρελαίου, κατά 15,2% (-6% σε σχέση με το 2005).

Ο τελευταίος, η βιομηχανία καυσίμων, είχε καταγράψει σημαντική αύξηση του όγκου της παραγωγής της το 2010, λόγω μεγάλης ανόδου των εξαγωγών της.

Το 2011 όμως, κυρίως λόγω των πολιτικών αναταράξεων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αδυνατεί να διοχετεύσει στη διεθνή αγορά τους όγκους που η εγχώρια ζήτηση αδυνατεί να "απορροφήσει".

Την ίδια στιγμή, πάντως, άλλοι μεταποιητικοί κλάδοι βρίσκονται σε πολύ δυσχερέστερη θέση, αν τα τρέχοντα επίπεδα της παραγωγής τους συγκριθούν με τα αντίστοιχα του έτους 2005. Είναι τόσο μεγάλη η σωρευτική πτώση των τελευταίων μηνών και ετών που μόλις σε δύο από τους 24 κλάδους, τη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία βασικών μετάλλων, η τρέχουσα παραγωγή υπερβαίνει εκείνη του 2005: κατά 56,5% στα φάρμακα και κατά 1,8% στα βασικά μέταλλα. Αυτοί οι δύο κλάδοι, μαζί με τους κλάδους του καπνού, των χημικών, των αντικειμένων από μέταλλο και των ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, είναι άλλωστε οι μόνοι στους οποίους κατεγράφη οριακή έστω άνοδος της παραγωγής τους το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Σε σύγκριση με το 2005, την ίδια περίοδο η παραγωγή ήταν χαμηλότερη κατά 43,2% στον κλάδο της ξυλείας, κατά 36,9% στον κλάδο των μηχανών, κατά 30% στην ποτοποιία, κατά 69,5% στα ηλεκτρονικά και τα οπτικά προϊόντα, κατά 58,3% στα μηχανοκίνητα οχήματα, κατά 58,4% στα μη μεταλλικά ορυκτά. Από τους λοιπούς κλάδους "μετρούσαν" απώλειες 10,5% στα τρόφιμα, 27,2% στον καπνό, 11,6% στα χάρτινα είδη, 15% στα χημικά, 15,5% στα πλαστικά είδη, 24% στα είδη από μέταλλο, 17,9% στα φωτιστικά και τα άλλα είδη ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Ο Λουι Ντε Φινές πρωθυπουργός...

Κάπως έτσι θα ήταν τα πράγματα αν...
ο Λουι ντε Φινές ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Γιώργος, Γάλλος κωμικός..




Δηλώσεις του δημάρχου Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκου, για τον ΟΛΠ

"Άλλο η μακροχρόνια μίσθωση και άλλο το πωλητήριο. Είναι φασίζουσα λογική η επέλαση των κυβερνητών χωρίς να ρωτούν φορείς και την πόλη στην οποία ανήκει το λιμάνι. Δεν υπάρχει περίπτωση να πωληθεί το λιμάνι του Πειραιά", δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε: "ο δήμος Πειραιά διεκδικεί τα δικαιώματα που του αφαίρεσε η κεντρική εξουσία και μη θεωρείτε δεδομένο ότι είμαι υποχρεωμένος να ταυτίζω τις θέσεις μου με αυτές του φίλου μου Αντώνη Σαμαρά".

Ο δήμαρχος Πειραιά έκανε λόγο για αποτυχία του πρωθυπουργού και συνολικά της οικογενειοκρατίας, υπογραμμίζοντας: "είναι δραματική η αποτυχία της οικογενειοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δραματικό να βλέπει ο ελληνικός λαός έναν πρωθυπουργό τόσο ανακόλουθο και τόσο αλαζόνα. Γιατί δεν έχει την ευθιξία της παραίτησης ο κ. Παπακωνσταντίνου; Τι θα χάσει η Ελλάδα αν παραιτηθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή; Αμφιβάλλετε ότι απέτυχε";

Γιάννης Μιχελάκης, για πρόωρες εκλογές, δημοψήφισμα, πρόταση για την έξοδο από την κρίση και συναίνεση

Καλοδεχούμενες χαρακτήρισε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε πως η ΝΔ είναι έτοιμη σε κάθε περίπτωση.

Έχουμε καταθέσει μια συγκεκριμένη κοστολογημένη πρόταση, η οποία αν υλοποιηθεί μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, είπε και σημείωσε ότι είναι η τρίτη πρόταση μέσα σε ένα χρόνο.

Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη. Εμείς δεν θα κάνουμε ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα, που εκβιαζε με εκλογές. Εμείς είμαστε έτοιμοι - καλοδεχούμενες αν γίνουν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Εξάλλου, τη φράση του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ότι "λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση", υπενθύμισε ο κ. Μιχελάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική.

"Σε σχέση με την πρόταση που έχουμε καταθέσει, αυτά τα οποία φαίνεται να δέχεται η κυβέρνηση είναι τα λίγα. Κεντρικός άξονας για να προκληθεί το σοκ, που θέλουμε, είναι το θέμα του φορολογικού, στο οποίο η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση. Ο κόσμος τάσσεται υπέρ του μίγματος αλλαγής πολιτικής, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος τόνισε πως " η χώρα έχει κάνει βήματα πίσω - η πολιτική του κ. Παπανδρέου την οδηγεί σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση είναι μπροστά σε αδιέξοδα".

Στο μεταξύ, ακατανόητο χαρακτήρισε ο κ. Μιχελάκης το γεγονός ότι κάποιοι θέτουν θέμα δημοψηφίσματος για το Μνημόνιο αυτή τη στιγμή.

"Αν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα πριν ψηφίσει το Μνημόνιο", δήλωσε.

Τέλος επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία επέκρινε ότι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα λοιδορούσε την ΝΔ για την πρόταση της περί 'εργασιακής εφεδρείας', σήμερα φαίνεται να σκέπτεται να την υλοποιήσει, εξαπέλυσε ο κ. Μιχελάκης.

"Ο κ. Σαμαράς έχει πει ξεκάθαρα 'όχι' στις απολύσεις στο δημόσιο. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είναι το πάγωμα των προσλήψεων, αλλά και η 'εργασιακή εφεδρεία', την οποία φαίνεται πλέον να εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία πριν λίγο καιρό απέρριπτε αυτή την πρόταση, κατηγορώντας μάλιστα την ΝΔ πως είχε ανακαλύψει το θεσμό της 'εργασιακής εφεδρείας' για να χαϊδέψει αυτιά", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Που είστε τώρα κ. Διαμαντίδη ;;

ΠΑΣΟΚ:Είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά!!

Δείτε το Βίντεο...




ΟΟΣΑ: Τα χρέη Ελλάδας-Ιρλανδίας-Πορτογαλίας δεν θα είναι βιώσιμα, αν τα επιτόκια της αγοράς διατηρηθούν για μακρύ διάστημα στα σημερινά επίπεδα

Τα χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν θα είναι βιώσιμα, αν τα επιτόκια της αγοράς παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα επί μακρόν, σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές (economic outlook).

«Ακόμη και αν οι κυβερνήσεις είναι περισσότερο ή λιγότερο σε μία πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων τους, οι δημοσιονομικές τους θέσεις δεν θα είναι βιώσιμες, αν τα επιτόκια της αγοράς θα παραμείνουν επί μακρόν στα σημερινά τους επίπεδα», τονίζει ο ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις επιλογές πολιτικής, στην περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών για τις παραπάνω χώρες και τα επιτόκια της αγοράς παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά επισημαίνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι σε όλες τις περιπτώσεις.

Η πρώτη επιλογή, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι να συνεχισθεί η χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από αυτά της αγοράς. «Ωστόσο», προσθέτει, «αν κάποια από αυτές τις χώρες δεν είναι τελικά σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της με το επιτόκιο που έχει προσφερθεί, η συνέχιση της βοήθειας θα αναβάλει απλώς την απόφαση για τη μη βιωσιμότητα των καταστάσεων». Αν και η συνέχιση της βοήθειας μπορεί να ηρεμήσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα, προσθέτει ο ΟΟΣΑ, αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της απόδοσης του χρέους, αν τα δάνεια από το δημόσιο τομέα προβλέπεται να έχουν ανώτερο στάτους. «Αν η βοήθεια από το δημόσιο τομέα δεν μειώσει σημαντικά την πιθανότητα χρεοκοπίας, θα μεταφρασθεί σε μεγαλύτερα πριμ κινδύνου», σημειώνεται στην έκθεση.

Η δεύτερη επιλογή είναι ο αναπρογραμματισμός (σ.σ.: επιμήκυνση) του υφιστάμενου χρέους, αλλά αυτός πρέπει να αφορά «μία πολύ μακρά χρονική περίοδο» και χαμηλά επιτόκια για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Η τρίτη επιλογή αφορά τη μείωση του χρέους με μία ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωσή του. «Ωστόσο», συνεχίζει η έκθεση, «η χρήση αυτής της επιλογής περιορίζεται από την ανάγκη να δοθούν επαρκείς απαντήσεις σε τρία θέματα: Πώς να αποφευχθεί μία κατάρρευση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών τομέων, πώς να αντιμετωπισθεί η μετάδοση των επιπτώσεων σε άλλες χώρες μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πώς να εμποδιστεί ένα ντόμινο επιπτώσεων από τη μία χώρα σε άλλες».

Λάρισα: Υπόθεση υπεξαίρεσης σε τραπεζα στη Λάρισα

Υπόθεση υπεξαίρεσης από προθεσμιακούς λογαριασμούς πελατών, αποκαλύφθηκε, σε υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της συνολικής υπεξαίρεσης φθάνει έως και τα 3εκ ευρώ, αν και ο εσωτερικός έλεγχος από κλιμάκια επιθεωρητών συνεχίζεται.

Όπως έγινε γνωστό, ανώτερο στέλεχος του συγκεκριμένου υποκαταστήματος αφαιρούσε, πιθανά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα διάφορα ποσά από προθεσμιακούς λογαριασμούς πελατών , που φθάνουν τους 30.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την διαπίστωση από πελάτη «περίεργων» συναλλαγών, στον λογαριασμό του και εν συνεχεία, κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε από «που» γινόταν η υπεξαίρεση, ενώ άμεσα καλύφθηκαν όλοι οι λογαριασμοί των πελατών, από όπου έγινε υπεξαίρεση.

Η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Ισπανία: Η ξενοφοβία αρχίζει να εξαπλώνεται και στην Καταλονία

[Το κείμενο είναι του ΠΑΣΟΚικού ΑΠΕ οπότε περιέχει και την σχετική προπαγάνδα]
Βασισμένο στα ξενοφοβικά αισθήματα, το εκλογικό βίντεο (δείτε το στα τέλος) έφερε αποτελέσματα. Νέα κορίτσια περπατούν ανέμελα στους δρόμους της Καταλονίας. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τα ίδια κορίτσια απεικονίζονται να φορούν μπούρκα.

Πίσω από το κλιπ αυτό βρίσκεται η Plataforma per Catalunya. Υπό την ηγεσία του Ζοζέπ Ανγκλάδα, η οργάνωση αυτή πενταπλασίασε στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής τη δύναμή της: από 16 σε 67 συμβούλους. Σύνθημά της είναι η «καθαρή Καταλονία», όπου θα καταργηθεί κάθε επιδότηση προς τους ξένους, θα ακυρωθούν όλες οι υποτροφίες στα παιδιά των μεταναστών και θα κληθούν τα προξενεία του Μαρόκου και του Πακιστάν να πληρώσουν τα έξοδα των πολιτών τους…

Η Μπανταλόνα, τρίτη σε μέγεθος κοινότητα της Καταλονίας, αποτελεί ένα ανησυχητικό εργαστήρι. Σε αυτή την πόλη των 200.000 κατοίκων και των 70 εθνικοτήτων, η εθνικιστική Δεξιά έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Αυτό συνέβαλε στο να πέσει την Κυριακή η Καταλονία, οχυρό των σοσιαλιστών τα τελευταία 30 χρόνια, στα χέρια της Δεξιάς. Ο νικητής, ο Χαβιέρ Γκαρσία Αλμπιόλ, είχε στηρίξει την εκστρατεία του στην ανασφάλεια και σ’ ένα «κοινωνικό συμβόλαιο που πρέπει να υπογράψουν όλοι οι ξένοι».

Σε ορισμένες συνοικίες, όπως το Αρτίγας-Σαν Ροκ, η Λα Σαλούτ ή η Λα Πάου, το ποσοστό των μεταναστών στον πληθυσμό φτάνει το 30%. Οι περισσότεροι είναι Μαροκινοί και Πακιστανοί. Οι άνδρες φορούν τα παραδοσιακά ρούχα της πατρίδας τους, οι γυναίκες είναι απούσες, στα καφέ πίνουν τσάι με γάλα. Οι συνοικίες αυτές αποτελούν τον ιδανικό τόπο δράσης της ακροδεξιάς. Οι περισσότεροι από τους «αυτόχθονες» είναι και οι ίδιοι μετανάστες, συχνά μεγάλης ηλικίας, που έφτασαν εδώ από τη νότια Ισπανία κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Με την ανεργία να φτάνει το 17%, οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν με κακό μάτι τους νεοαφιχθέντες. Πέντε χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν πρόσφατα με αίτημα να κλείσει το τζαμί, όπου συγκεντρώνονται καμιά εκατοστή Πακιστανοί. «Υπάρχει μεγάλη ένταση», λέει στον ανταποκριτή της Λιμπερασιόν ο Άνχελ Βεντρέλ, πρόεδρος μιας τοπικής οργάνωσης κατοίκων. «Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους ξένους ως απειλή, ως ανταγωνιστές, ως πηγή αστάθειας».

Για να εκτονώσουν αυτή την ένταση, οι σοσιαλιστές συγκρότησαν «μονάδες ειρηνικής συνύπαρξης», τις λεγόμενες UCO. «Πέντε περίπολοι αυτών των μεσολαβητών εργάζονται χωρίς διακοπή», λέει ο απερχόμενος δήμαρχος Ζόρντι Σέρα. «Δεκάδες κτίρια παρουσιάζουν προβλήματα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά πρόκειται για μια μειοψηφία. Η Δεξιά θέλει να αλώσει την περιοχή, κι έτσι δίνει κτυπήματα κάτω από τη μέση».

Ο Χαν, ένας Πακιστανός που έχει δύο καταστήματα στο Αρτιγκάς, είναι ανήσυχος: «Οι άνθρωποι εδώ είναι πιο λογικοί από εκείνους τους πυρομανείς ρατσιστές, άλλωστε η κοινότητά μας είναι πρότυπη. Φτάνουμε να εγκαθιστούμε με δικά μας έξοδα τις χριστουγεννιάτικες λάμπες! Ανησυχώ όμως με αυτούς τους μετανάστες που καταλαμβάνουν τα κτίρια τα οποία κατάσχουν οι τράπεζες από όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Οι καταληψίες αυτοί δεν σέβονται κανέναν κανόνα, και οι διαμάχες πολλαπλασιάζονται. Με τον μετανάστη να βρίσκεται πάντα στο εδώλιο του κατηγορούμενου».

Η οργή κατά των μεταναστών εξαπλώνεται σε όλη την Καταλονία. Η κοινότητα Βικ εξέφρασε την αντίθεσή της στην εγγραφή μεταναστών στο δημοτολόγιο. Στην περιφέρεια Ταραγόνα, αρκετοί δήμοι απαγόρευσαν το νικάμπ και την μπούρκα στους δημόσιους χώρους. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν θετική απήχηση στον πληθυσμό. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Noxa, οι μισοί Καταλανοί όλων των ιδεολογιών θεωρούν ότι ο αριθμός των μεταναστών είναι υπερβολικός.

Το Λαϊκό Κόμμα εκμεταλλεύεται αυτό το κλίμα. Πριν από λίγο καιρό παρουσίασε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι όπου μια υποψήφια, μεταμφιεσμένη σε Λάρα Κροφτ, διασκεδάζει «σκοτώνοντας» πιόνια που αναπαριστούν ξένους. Μπροστά στις αντιδράσεις που προβλήθηκαν, το Λαϊκό Κόμμα απέσυρε το παιχνίδι.


ΓΑΠ: "Θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση"

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiIliPM829WEsWhv-YXu2Gdg3GjMsgYXafKZ7tfaKe6yK3UJ5vRqTNgRBLhvr2zg3c8MMVtTZFdAFtkbTgwjHCTQu8a4CXZSccO2Wc892PKpWm1YY3MMCgHiSJCbQEzPhNfn5yPbesy_F3/s1600/papandreou.jpgΑνοιχτός σε κάθε καλή ιδέα και πρόταση, ρεαλιστική, αποτελεσματική, αναπτυξιακή, δίκαιη και καινοτόμα από τα πολιτικά κόμματα και κάθε φορέα υπεύθυνο της χώρας, αρκεί, όπως είπε, να έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η χώρα, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά από την 90λεπτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Γιατί άραγε οι δικές του καινοτόμες ιδέες, αύξησης της φορολογίας, του τελείωσαν;

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι, παρά τις προφητείες, οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο και έχουν επιτευχθεί δύσκολοι στόχοι σε μια δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα και δήλωσε ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές προτεραιότητά του είναι η εθνική συνεννόηση.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και αυτό αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και σιγουριά του κόσμου, να παραμείνει η Ελλάδα συμμέτοχη στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αποφάσεις θα επιδιώξει να υλοποιηθούν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από το λαό και τα κόμματα.

Ερωτηθείς αν θα γίνουν εκλογές ή θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός δεν απάντησε.

Ριζικές, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που "θα φέρουν τα πάνω κάτω" η επιδίωξη του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας που ξεκινά την Παρασκευή

http://www.slap.gr/wp-content/uploads/dimokratiki_simaxia.jpgΤο σύνθημα, τη διαφημιστική καμπάνια και το πρόγραμμα του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας παρουσίασε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιάννης Οικονόμου. Κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου είναι το "Ανατροπή στην Πράξη" και, όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν ριζικές, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.

"Να φέρουμε τα πάνω κάτω", είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας αλλά προτείνει τη σύγκρουση με αντιλήψεις και νοοτροπίες του χθες.

Η διαφημιστική καμπάνια του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας έχει δύο σκέλη. Σποτάκια στο διαδίκτυο και στο ραδιόφωνο. Τα ραδιοφωνικά μηνύματα αφορούν πέντε τομείς: Την εθνική συνεννόηση, τη μείωση του κράτους, τη φορολογία και τη φοροδιαφυγή, το συνδικαλισμό, καθώς και την οικονομική κατάσταση, με το συγκεκριμένο σποτ να ακούγεται και η φράση "Λεφτά δεν υπάρχουν".

Στο διαδίκτυο υπάρχουν 17 σποτάκια, στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει "το κομματοσκύλο". Πρόκειται για φιγούρα που συμβολίζει "την Ελλάδα του βολέματος, των συντεχνιών, του λαϊκισμού, της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, του παρασιτισμού". Σε κάθε θεματική ενότητα "το κομματόσκυλο" λέει μία φράση και από κάτω μπορεί ο επισκέπτης της ιστοσελίδας του κόμματος να δει τις σχετικές θέσεις και προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Τέτοια σποτάκια υπάρχουν για το ρουσφέτι, τη φορολογία, το δικομματισμό, το ΕΣΥ, τον ιδιωτικό τομέα, το μεγάλο και σπάταλο κράτος, την περαίωση, τη γραφειοκρατία, το συνδικαλισμό, τη διαφθορά, τα ελλείμματα, την ατιμωρησία-ανομία, το πανεπιστημιακό άσυλο, τη χρηματοδότηση των κομμάτων κ.α.

"Επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο για να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τον πολιτικό μας λόγο μιλώντας μια γλώσσα που δεν είναι ξύλινη", δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Το σώμα των συνέδρων αποτελείται από 1350 μέλη. Την Παρασκευή 27 Μαΐου θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και ξένων αντιπροσωπειών. Έχουν ήδη απαντήσει θετικά και θα παραβρεθούν ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρόεδρος του κόμματος Φιλελευθέρων κ. Φέρχοφσταντ, ο πρόεδρος της Κ.Ο των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο κ. Νάιτς, ο επικεφαλής των Ολλανδών Φιλελευθέρων κ. Μπάαλεν, ο βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων Γερμανίας Γιώργος Χατζημαρκάκης και εκπρόσωποι κυπριακών κομμάτων.

Στις 20.00 της Παρασκευής θα μιλήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ το Σάββατο το πρωί θα διεξαχθούν ψηφοφορίες ηλεκτρονικά για τις θέσεις, την πολιτική στρατηγική και το καταστατικό του κόμματος. Για παράδειγμα θα γίνει ψηφοφορία αν η Δημοκρατική Συμμαχία θα προτείνει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό ή τη Βουλή.

Την Κυριακή στις 12.00 η Ντόρα Μπακογιάννη θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία για εκλογή προέδρου κόμματος και Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα προταθεί να έχει 150 μέλη.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος λέγοντας ότι "λύση δεν είναι στην κατεύθυνση μιας διαδικασίας που θα ζητήσει από τους πολίτες ένα ξερό "ναι" ή "όχι" σε ασαφή ερωτήματα. Η λύση είναι στην κατεύθυνση μείωσης του κράτους και αλλαγής της φορολογικής πολιτικής ώστε να υπάρχουν μικρότεροι φόροι που θα πληρώνουν όλοι", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

P. Παναγιωτόπουλος προς Δρούτσα: "Πρώτα να εκλεγείς απ' το λαό και μετά να μας κρίνεις"

«Συνιστούμε στον κ. Δημήτρη Δρούτσα να συνηθίσει να υφίσταται την κριτική για πράξεις και παραλείψεις του, υπό την ιδιότητα του Υπουργού των Εξωτερικών και να μην χάνει την ψυχραιμία του, εκτρεπόμενος σε προσωπικές επιθέσεις και προδίδοντας έτσι την αδυναμία του να απαντήσει επί της ουσίας.

Του θυμίζουμε ότι, σε μία σύγχρονη Δημοκρατία, αυτό είναι το καθήκον της Αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα υπόλοιπα, ας αντιληφθεί ότι δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς σε εκλεγμένους εκπροσώπους του Ελληνικού Λαού, πριν να εκτεθεί ο ίδιος στη δοκιμασία της Λαϊκής ψήφου.

Κατά τα άλλα, του υπενθυμίζουμε ότι του έχουμε ζητήσει ήδη, εδώ και αρκετές ημέρες, να προσέλθει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και το γεγονός ότι αποφεύγει συστηματικά να το πράξει, τον εκθέτει ακόμη περισσότερο»

'Επεσε η «αυλαία» των φετινών πανελληνίων εξετάσεων-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Με το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) έπεσε σήμερα η «αυλαία» των φετινών πανελληνίων εξετάσεων. Απομένουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, αλλά και οι επαναληπτικές για εκείνους που απουσίασαν για λόγους υγείας, κατά την διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από δημόσια νοσοκομεία, για να συμμετάσχουν σ΄αυτές.

Οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, όπως λένε οι καθηγητές, χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη δυσκολία των θεμάτων που επέλεξε η εξεταστική επιτροπή. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων σε ορισμένες σχολές της τεχνολογικής ή και της θετικής κατεύθυνσης, ενώ στη θεωρητική διαφαίνεται μικρή πτωτική τάση.

Φυγομάχησε ο Καραμανλής ή μήπως τώρα δικαιώνεται;

Του Εκπαιδευτικού Μανώλη Αυγερινού

Στις 29 Μαρτίου 2011 δημοσιεύσαμε άρθρο σχετικό με τα έγγραφα της Wikileaks, που αναφέρονταν στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή (http://www.elzoni.gr/).

Στις 17 Μαΐου 2011 η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (http://www.tanea.gr/) θυμήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, δικαιώνοντας την προ διμήνου, περίπου, δημοσίευσή μας.

Αλλά πάνω απ’ όλα δικαιώνουν τον Καραμανλή για την περίοδο της διακυβέρνησής του, τουλάχιστον στα εθνικά θέματα. Και εάν σε αυτό προσθέσουμε και τις αποκαλύψεις Στρος - Καν περί «υπόγειων» συνομιλιών και διεργασιών με τον Παπανδρέου για την υπαγωγή της χώρας μας στο ΔΝΤ, τότε εύλογα μπορεί κάποιος να εξάγει συμπεράσματα για τους λόγους αποδόμησης του τότε πρωθυπουργού και την έλευση του Παπανδρέου στην εξουσία.

Πολύς λόγος έχει γίνει από τότε ότι ο Καραμανλής απέδρασε, ότι ο Καραμανλής παρέδωσε, ότι ο Καραμανλής κουράστηκε και τελικά ότι ο Καραμανλής φυγομάχησε. Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός το έχει πει κατ’ επανάληψη.

Και τίθεται το ερώτημα:

Αποτελεί φυγομαχία η προσφυγή στις κάλπες και στη βούληση του κυρίαρχου λαού; Αποτελεί φυγομαχία η δημοκρατική έκφραση των πολιτών μιας χώρας;

Και εν πάση περιπτώσει, το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτώβρη του 2009, δικαίωσε πλήρως τον Καραμανλή για τη βεβιασμένη προσφυγή στις κάλπες. Ο λαός ήθελε άλλη κυβέρνηση για την πατρίδα μας και άλλη εξέλεξε.

Και θα συμφωνήσω με τον κύριο Δημαρά που στην εκπομπή του Πρετεντέρη στις 9 Μαΐου 2011 πήρε θέση υπέρ των εκλογών λέγοντας «δεν καταλαβαίνω γιατί ξορκίζετε τις εκλογές», για να συνεχίσει… «από πότε η βούληση του λαού είναι κάτι το κακό;»

Ο Καραμανλής δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Κατάλαβε ότι δεν απολάμβανε πλέον της αποδοχής του κόσμου και προσέφυγε στη βούλησή του. Και ας μην ξεχνάμε τις επαναλαμβανόμενες απειλές του Παπανδρέου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η φυγομαχία που του προσάπτει το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» είναι μια καραμέλα που αναμασούν συνεχώς, άραγε για ποιο λόγο;

Ο Μητσοτάκης το 1993 μπορούσε Συνταγματικά να συνεχίσει να κυβερνά με 150 βουλευτές (ελέω Συμπιλίδη, για να μην ξεχνάμε), αλλά δεν το έκανε αφ’ ενός για να μην παρουσιαζόταν ανακόλουθος των λεγομένων του ότι «εάν έχει 150 βουλευτές θα πάει σε εκλογές» και αφ’ ετέρου διότι έβλεπε ότι είχε χάσει την αποδοχή των πολιτών.

Οι αντιδράσεις και των δύο απέδειξαν ότι ο Μητσοτάκης και ο Καραμανλής δεν είχαν πρόβλημα καρέκλας και εμμονή στον πρωθυπουργικό θώκο, ιδιαίτερα όταν η χώρα έχει πρόβλημα.

Οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διεθνώς, όταν και όποτε έρχονται στην εξουσία, δεν είναι εύκολο να φύγουν (Μπεν Αλί, Μουμπάρακ, Καντάφι, Ανδρέας Παπανδρέου, Γιώργος Παπανδρέου).

Η καραμέλα της φυγομαχίας του Καραμανλή, έλιωσε πια.
Η βούληση του λαού δεν είναι φυγομαχία.
Είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας κύριε Παπανδρέου.

Υ.Γ. Τι κοινό έχουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Αίγυπτος, σε λίγο η Ισπανία, και λοιπά άλλα κράτη;
Όλα υπήχθησαν στο ΔΝΤ με ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ επικεφαλής (Στρος Καν) και επί ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ κυβερνήσεων.
Και η ιστορία δεν παραχαράσσεται.
Απλά γράφεται.

Μανώλης Αυγερινός, Εκπαιδευτικός.

http://naxios.blogspot.com/2011/05/blog-post_295.html#more

Οι μύθοι για το περιβάλλον

Όλοι θα πρέπει να ανησυχούμε για το περιβάλλον και να θέλουμε να το προστατεύσουμε. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Πρώτα απ όλα, δεν υπάρχει ένα και μοναδικό παγκόσμιο κλίμα. Στη πραγματικότητα, και σύμφωνα με τη κατηγοριοποίηση Koppen-Geiger, υπάρχουν 29 διαφορετικά σημαντικά παγκόσμια κλίματα. Παράλληλα, υπάρχουν χιλιάδες μικροκλίματα.

Στο παρελθόν υπήρξαν εποχές πάγου και εποχές θερμότητας. Όπως αλλάζει καθημερινά, κάθε λεπτό, ο καιρός, έτσι και τα κλίματα αλλάζουν κι αυτά. Δεν μπορούμε ούτε να εμποδίσουμε αλλά ούτε και να αναστρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές, όπως δεν μπορούμε να επέμβουμε στη κίνηση των άστρων.

Υπάρχει επίσης μεγάλη σύγχιση σχετικά με τον άνθρακα. Πρόκειται για ένα στοιχείο του περιοδικού πίνακα. Τα διαμάντια είναι άνθρακας, ο γραφίτης επίσης, και εμείς οι άνθρωποι είμαστε 18% άνθρακας. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα δηλητηριώδες αέριο, το οποίο όλα τα έμβια όντα (και τα βακτήρια) εκπνέουμε διαρκώς. Αποτελεί μέρος του κύκλου του άνθρακα.

Με τη φωτοσύνθεση, τα πράσινα φυτά απορροφούν CO2 και παράγουν οξυγόνο. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τον καπνό, που αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του θείου κλπ. Το 97% του διοξείδιου του άνθρακα προέρχεται από τη φύση. Το 2.9% είναι ανθρωπογενές. Η μεγάλη πηγή CO2 είναι οι ωκεανοί. Στις θερμές πηγές Mammoth των ΗΠΑ, κάθε μέρα παράγονται και εκχέονται 160-190 τόνοι CO2.

Την ημέρα η γη θερμαίνεται και τη νύχτα ψύχεται, ανάλογα με τη κλίση της και τη θέση του ήλιου, αφού περιστρέφεται και παράλληλα λικνίζεται. Η θερμοκρασία εδάφους διαφοροποιείται ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας μειώνεται κατά 2ο κελσίου για κάθε χίλια πόδια ύψους. Για αυτό και βλέπουμε χιονισμένες βουνοκορφές, αν και είναι πιο κοντά στον ήλιο.

Το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι παρά ένας μύθος. Δεν υπάρχει κάποια επιφάνεια αντανάκλασης στον ουρανό, παρά μόνο ένα συνεχές άνοιγμα προς το διάστημα. Οι υδρατμοί, και τα αέρια του θερμοκηπίου απλά καθυστερούν την έξοδο της ηλιακής θερμότητας.

Δεν υπάρχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται περί πλάνης. Σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, σε ένα κλειστό σύστημα, η ενέργεια μεταλλάσσεται αλλά δεν ανανεώνεται. Όλοι γνωρίζουμε πως ένας καφτός καφές θα κρυώσει, και πως η λάβα θα γίνει βασάλτης. Όλα αυτά είναι σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο. Όλα ψύχονται. Ο ήλιος μας που είναι αστέρι, θα σβήσει μόλις τελειώσει το καύσιμό του. Ευτυχώς, αυτό θα γίνει σε 5-7 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

Η διάδοση των ανεμογεννητριών στην Ευρώπη έχει προκαλέσει το σκεπτικισμό ακόμη και των πιο «πράσινων» οικολόγων. Οι φυσικές τοποθεσίες άρχισαν να πνίγονται από τη συσσώρευση ανεμογεννητριών- τεράτων, με αποτέλεσμα να απειλείται το φυσικό περιβάλλον.

Αν μπορούσαν να παράγουν ηλεκτρισμό, ίσως και να ήταν ανεκτές. Στη πραγματικότητα όμως είναι τελείως αναποτελεσματικές αφού ο άνεμος είναι απρόβλεπτος, και έτσι πρέπει να βασίζονται σε καύσιμο από άνθρακα ή φυσικό αέριο. Απλά κάποιοι κερδίζουν από αυτόν τον βιασμό της φύσης.

Δυστυχώς, η συζήτηση περί μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα, ανθρακικών αποτυπωμάτων, κλπ. δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παιχνίδι των πολιτικών και των ακτιβιστών. Αυτών δηλαδή που δεν ενδιαφέρονται ειλικρινά για τον πλανήτη μας.

S.A.-World Mysteries
http://www.antinews.gr/2011/05/25/102478

Οι μελαγχολικοί άνδρες και οι χαμογελαστές γυναίκες, οι πιο ελκυστικοί για το αντίθετο φύλο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το να είναι ένας άνδρας χαρούμενος και "φωτεινός" δεν αποτελεί πάντα συνταγή επιτυχίας, τουλάχιστον με το άλλο φύλο. Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι βαρείς και μελαγχολικοί άνδρες αρέσουν περισσότερο στις γυναίκες, ενώ αντίθετα οι ανάλαφρες και χαμογελαστές είναι αυτές που έλκουν περισσότερο τους άνδρες.

Για πρώτη φορά, μια επιστημονική μελέτη ανακαλύπτει ότι το χαμόγελο δεν είναι εξίσου σέξι για τα δύο φύλα και δείχνει ότι η "αποτύπωση" της ευτυχίας στο πρόσωπο, μέσω του χαμόγελου, είναι ένα πρωτίστως γυναικείο σεξουαλικά επιθυμητό χαρακτηριστικό και όχι ανδρικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζέσικα Τρέισι του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου British Columbia, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Emotion" (Συναίσθημα) του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου, στην οποία αναφέρεται το πρακτορείο Ρόιτερ, έδειξαν εκατοντάδες φωτογραφίες του αντίθετου φύλου, οι οποίες έδειχναν ανθρώπους με διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, σε περίπου 1.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι στη συνέχεια κλήθηκαν να "βαθμολογήσουν" τις φωτογραφίες, ανάλογα με το βαθμό σεξουαλικής γοητείας.

Διαπιστώθηκε, έτσι, ότι οι άνδρες που θέλουν να "ρίξουν" μια γυναίκα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να το πετύχουν αν δείχνουν μελαγχολικοί και, παράλληλα, αποπνέουν δύναμη και περηφάνια (ψηλά το κεφάλι, φουσκωμένο το στήθος κλπ.). Λιγότερο σέξι δείχνουν οι ελαφρώς ντροπαλοί, οι οποίοι, πάντως, είναι περισσότερο γοητευτικοί σε σχέση με όσους δείχνουν πολύ χαρούμενοι και ανάλαφροι ή κάπως ένοχοι.

Αντίθετα, οι άνδρες προτιμούν πρωτίστως τα χαμογελαστά γυναικεία πρόσωπα και πολύ λίγο έλκονται σεξουαλικά από γυναίκες που αποπνέουν αυτοπεποίθηση και περηφάνια. «Οι άνδρες που χαμογελούν δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί από τις γυναίκες. Αντίθετα, οι γυναίκες που χαμογελούν είναι απολύτως ελκυστικές. Με διαφορά, αυτή η έκφραση είναι η πιο γοητευτική που μπορεί να πάρει μια γυναίκα», δήλωσε η Τρέισι.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, πάντως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες, αλλά και πολιτισμικές. Πιθανώς, όπως είπαν, ένα μεγάλο χαμόγελο κάνει έναν άνδρα να χάνει την αρρενωπότητά του (τον δείχνει λιγότερο κυριαρχικό και δυνατό) ή τον εμφανίζει... απελπισμένο για σεξ.

Επιπλέον, η έρευνα ενισχύει την αντίληψη -που έχει φανεί και από άλλες μελέτες- ότι οι γυναίκες έλκονται από τα "κακά παιδιά". Παράλληλα όμως -και αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα- οι άνθρωποι δεν παύουν να βρίσκουν το άλλο φύλο αρκετά γοητευτικό, όταν διαπιστώνουν πάνω του -στις εκφράσεις του προσώπου και στη "γλώσσα" του σώματος- μια ελαφρά συστολή.

Από την άλλη, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι τα συμπεράσματά τους αφορούν μόνο την πρώτη "σέξι" εντύπωση και καθόλου δεν συμβουλεύουν τους άνδρες να υιοθετήσουν ένα μελαγχολικό και βαρύ στιλ στην μακρόχρονη σχέση με μια γυναίκα, γιατί κάτι τέτοιο πιθανότατα θα γυρίσει "μπούμερανγκ" σε βάρος τους.

http://psycnet.apa.org/psycinfo/2011-10737-001/

ΓΣΕΒΕΕ: Χαριστική βολή στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ

Χαριστική βολή στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει κάθε σενάριο ενδεχόμενης αύξησης του ΦΠΑ η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ).

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, οποιοδήποτε σενάριο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει - μετάταξη προϊόντων από 13% σε 23% ή ενιαίος συντελεστής 18%-19% - θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Θα ναρκοθετήσει τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θα πληγεί ακόμα περισσότερο.

Η Συνομοσπονδία, αντίθετα, προτείνει σταθερά τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών κατά τουλάχιστον μια μονάδα προκειμένου να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας και κυρίως να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι με δεδομένη την αδυναμία μετακύλισης, έστω και μέρους, της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το μέτρο αυτό θα έχει ραγδαίες συνέπειες στη βιωσιμότητα των κλυδωνιζόμενων επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 18% μόνο για τα είδη διατροφής θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση μετάταξης στο 23% θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, αν εφαρμοστεί και το σενάριο για μείωση του αφορολόγητου ποσού στις 6.000 ή 8.000 ευρώ, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας θα οδηγηθούν στην απόλυτη εξάντληση. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απονέκρωση της αγοράς και η έκρηξη των λουκέτων. Η ανεργία, επομένως, όχι μόνο δεν θα ανακοπεί, αλλά εντός 2-3 μηνών θα ξεπεράσει ακόμα και το 20%.

Η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στην υιοθέτηση του μέτρου αυτού, καθώς θα ανοίξει, όπως υποστηρίζει, ένα νέο φαύλο κύκλο, αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή, δίνοντας τη χαριστική βολή στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας και σημειώνει ότι πρέπει η Κυβέρνηση και η Τρόικα να συνυπολογίσουν τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων που επιφέρει η εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Θεσσαλονίκη - Νέο πείραμα από την «Παράλλαξη» με επίκεντρο το λιμάνι

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πουλιέται, αγοράζεται, διεκδικείται οικονομικά, κοινωνιολογικά, ιστορικά, πολιτισμικά, εμπορικά. Πως θα μπορούσε να είναι σήμερα «το Λιμάνι αλλιώς»; Μπορεί, βέβαια, να επανήλθε στην επικαιρότητα με την πρόταση ιδιωτικοποίησης ή «αξιοποίησης της περιουσίας του», με την «γκρίνια» για κατάργηση δρομολογίων επιβατικών πλοίων και αποκλεισμό των επιβατών της Θεσσαλονίκης, μπορεί να έγινε ξανά η «εντυπωσιακότερη είσοδος της πόλης», με τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων με Μεσόγειους επιβάτες αλλά… πως μπορεί να γίνει «το Λιμάνι αλλιώς»;

«Έστω για μια μέρα» - το Σάββατο 4 Ιουνίου - η Parallaxi (Παράλλαξη) συνεχίζει την προσπάθεια των αστικών πειραμάτων, κι ένα χρόνο έπειτα από τη «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» - το περσινό απόλυτα επιτυχημένο 48ωρο πείραμα καταιγισμού δράσεων στην πόλη - επανέρχεται, επιχειρώντας να ζωντανέψει το πολυσυζητημένο εσχάτως λιμάνι.

«Έστω για μία ημέρα ας δημιουργήσουμε μερικές από τις εικόνες που ονειρευόμαστε», αναφέρεται στο «σχέδιο δράσης» της Παράλλαξης, που συνεργάζεται με το Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), για τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων, δράσεων, καλλιτεχνικών προτάσεων για τη μορφή αξιοποίησης και χρήσης του.

Στο πρόγραμμα των δράσεων, που ξεκινούν αργά το πρωί και κορυφώνονται το απόγευμα και τη νύχτα, περιλαμβάνονται: πιλοτική εφαρμογή της θαλάσσιας αστικής περιαστικής συγκοινωνίας, με θαλάσσιο ταξί (διαδρομή από την Περαία ως το λιμάνι), δράσεις για τα παιδιά στον αυλόγυρο του παιδικού σταθμού του ΟΛΘ, δράσεις σχετικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τα Μουσεία Φωτογραφίας, Κινηματογράφου και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, που στεγάζεται στο λιμάνι, ξεναγήσεις στην ιστορία των χώρων του λιμανιού, προβολές ταινιών κ.ά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται η ημερίδα για την αξιοποίηση του λιμανιού, κατά τη διάρκεια της οποίας ειδήμονες από το λιμάνι του Αμβούργου - στη βόρεια Γερμανία - αλλά και από της Κωνσταντινούπολης - με τη θαλάσσια συγκοινωνία του - καταθέτουν τις εμπειρίες τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει - επίσης - πλωτές συναυλίες κλασσικής μουσικής και όπερας (από την ενότητα αυτή δε λείπει το αφιέρωμα σε τραγούδια για λιμάνια και τον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία), θεατρικές παραστάσεις, ακόμα και πρόταση για μια πρότυπη αγορά τροφίμων, βοτάνων κ.ά., που θα μπορούσε να λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση στο λιμάνι.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών και επιστημονικών ομάδων της πόλης, ενώ οι διοργανωτές υπενθυμίζουν στους κατοίκους της πόλης τους στίχους του Νίκου Καββαδία πως… «της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι/ να μην τολμήσεις να τη δεις ποτέ απ’ τη στεριά»…

Αιφνιδιαστική συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα

Επιταχύνονται οι εξελίξεις γύρω από την υποψηφιότητα της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ για την γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την ανακοίνωση για αιφνιδιαστική συνέντευξη Τύπου της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας σήμερα.

Έτσι, η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιθανόν να γίνει μία ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στη Ντοβίλ.

Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία έχουν ήδη υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες των χωρών της ομάδας BRICS (Βρετανία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) κατήγγειλαν χθες επισήμως την πρόθεση της Ευρώπης να διατηρήσει τη θέση.



Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν αφήνει να εννοηθεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos ότι στην "παρούσα συγκυρία" η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η καταλληλότερη υποψήφια για να αναλάβει τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ, ο ευρωπαίος επίτροπος απαντά ότι "τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη απαιτούν την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης αυτού του θεσμού από ένα πρόσωπο που θα κατανοήσει τα διακυβεύματα της κρίσης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού χρέους σε όλη του την περιπλοκότητα.

"Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αναμφίβολα μία προσωπικότητα ειδικού βάρους στη διεθνή σκηνή και η φήμη της έχει περισσότερο ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες από την ικανότητά της στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη και της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των 20", λέει.

"Δεδομένης της σημερινής συγκυρίας, η Ευρώπη δικαιούται να παρουσιάσει έναν ή μία υποψήφιο", είπε.

Η Ευκλείδεια γεωμετρία είναι έμφυτη ακόμα και σε απομονωμένες φυλές του Αμαζόνιου!

Η βασική αντίληψη των γεωμετρικών γνώσεων, η λεγόμενη ευκλείδεια γεωμετρία, φαίνεται πως είναι έμφυτη στους ανθρώπους απανταχού της Γης, καθώς μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ακόμα και τα μέλη μιας απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου τα καταφέρνουν εξίσου καλά -και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις καλύτερα- από τους Αμερικανούς και Γάλλους μαθητές, να κατανοούν τις ευθείες γραμμές, τα σημεία και τις γωνίες.

Οι ερευνητές διαφόρων γαλλικών πανεπιστημίων, με επικεφαλής τον Πιερ Πικά του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Αντίληψης του πανεπιστημίου Ντεκάρτ του Παρισιού και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), που επικαλείται το BBC, υπέβαλαν σε τεστ τα μέλη της φυλής Μουντουρούκου (22 ενήλικες και οκτώ παιδιά) και έπειτα έκαναν τις συγκρίσεις με ανάλογα τεστ 30 ενηλίκων και μαθητών σε ΗΠΑ και Γαλλία. Οι κάτοικοι του Αμαζονίου αποδείχτηκε ότι κατανοούσαν εξίσου τα βασικά γεωμετρικά μεγέθη και έννοιες, ενώ σε μερικά σφαιρικά σχήματα αναδείχθηκαν ανώτεροι.

Οι βασικές γεωμετρικές έννοιες, που μαθαίνουν όλοι οι μαθητές του κόσμου στο σχολείο, τέθηκαν για πρώτη φορά σε συστηματική βάση από τον Έλληνα μαθηματικό Ευκλείδη, πριν από περίπου 2.300 χρόνια, και έκτοτε αποτελούν τη βάση της γεωμετρίας, παρόλο που νέες, μη ευκλείδειες, γεωμετρίες έχουν στο μεταξύ αναπτυχθεί. Στους επιστημονικούς κύκλους υπάρχει μια χρόνια διαμάχη, αν η βασική ("ευκλείδεια") γεωμετρική γνώση ή διαίσθηση -π.χ. ανάμεσα σε δύο σημεία περνάει μόνο μια ευθεία γραμμή, το άθροισμα των γωνιών οποιουδήποτε τριγώνου είναι πάντα το ίδιο ή δύο παράλληλες γραμμές δεν τέμνονται ποτέ- είναι έμφυτη στον εγκέφαλο, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τον πολιτισμό και το επίπεδο εκπαίδευσης ή αν, αντίθετα, αποτελεί προϊόν εκπαίδευσης και έχει ως προαπαιτούμενο την εκμάθηση από το παιδί των κατάλληλων γεωμετρικών λέξεων.

Η νέα μελέτη ενισχύει την πρώτη άποψη, καθώς οι Μουντουρούκου, παρόλο που δεν διαθέτουν καν λέξεις για τις γραμμές ή τα γεωμετρικά σχήματα (τετράγωνα, τρίγωνα κλπ), είναι σε θέση να απαντούν με ακρίβεια σε ερωτήσεις που δείχνουν ότι έχουν μια έμφυτη γεωμετρική γνώση. Μάλιστα, κατά μέσο όρο, απέδειξαν ότι μπορούν καλύτερα από τους μορφωμένους Δυτικούς να αντιληφθούν ότι πάνω σε μια σφαιρική επιφάνεια δύο παράλληλες γραμμές τελικά θα συναντηθούν (μια κλασσική περίπτωση μη ευκλείδειας γεωμετρίας).

http://www.pnas.org/content/early/2011/05/18/1016686108.abstract?sid=7530f429-6b93-44b1-b5f2-f5a3424855d2

Ν. Σπύρου (καθηγητής του τμήματος φυσικής του ΑΠΘ): Υπερεκτιμημένες οι δυνατότητες του CERN-Η χρηματοδότηση στρέφεται πλέον στο διάστημα

Υπερεκτιμημένη, κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων, είναι η έρευνα στο CERN όπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν έχει υπάρξει πειραματική επαλήθευση των κατά τα άλλα, πολύ ενδιαφερόντων θεωρητικών αποτελεσμάτων, εκτιμά ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Νικόλαος Σπύρου.

Όπως αναφέρει στη διάλεξή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Ελλάδα - Διάστημα - Προοπτικές», η στασιμότητα που παρατηρείται στο CERN θα αντιπαρατεθεί με το ότι η έρευνα στο εγγύς διάστημα είναι διεπιστημονική και γίνεται για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου στην επιφάνεια της γης και στο διάστημα.

«Ο προϋπολογισμός του CERN θα κινδυνεύσει με δραστικές μειώσεις, ενώ θα αυξηθεί η χρηματοδότηση για το διάστημα. Έτσι, νομοτελειακά, το σημερινό επιστημονικό-ερευνητικό-τεχνολογικό κέντρο της Ευρώπης, θα μετατοπισθεί από το CERN στο διαστημικό εργαστήριο Columbus με ότι αυτό συνεπάγεται” υπογραμμίζει ο καθηγητής ο οποίος επί 6 χρόνια υπηρέτησε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ, European Space Agency, ESA).

Ανάλογος φόβος, για μείωση χρηματοδότησης λόγω ανεπαρκών αποτελεσμάτων, διαγράφεται σύμφωνα με τον κ.Σπύρου και για την έρευνα για την ανακάλυψη εξωγήινων μορφών ζωής.

Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο SETI, ότι τα μόνα τηλεσκόπια στο Μountain View , τα οποία, από το 1984 είχαν σχεδιασθεί ειδικά για την ανίχνευση εξωγήινων σημάτων, κλείνουν λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Επίσης, προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στην έρευνα «για τα δύο «ιερά επιστημονικά τέρατα» της εποχής μας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής, «την περίφημη «σκοτεινή ύλη» και την διαβόητη, αν και πλήρως άγνωστη, «σκοτεινή ενέργεια».

«Τα τελευταία 25-30 χρόνια, πολύς κόσμος, ιδιαίτερα νέοι επιστήμονες -ερευνητές έχουν εναποθέσει χρόνο, προσπάθεια, ελπίδες στο να ανακαλύψουν, κυρίως, πειραματικά, τι είναι, τελικά, αυτή η σκοτεινή ύλη, προσβλέποντας, ίσως, και σε ένα βραβείο Nobel. Δυστυχώς, όμως, μετά από τόσα χρόνια έντονης ερευνητικής εργασίας και στο μέσον της σταδιοδρομίας τους, χωρίς καμιά πειραματική επαλήθευση, απογοητεύονται, διότι έχουν αφιερώσει την σταδιοδρομία τους στην σκοτεινή ύλη, αλλά δεν γνωρίζουν εάν θα μπορέσουν, τελικά, να βρουν τίποτε στην ζωή τους» σημείωσε ο κ.Σπύρου προσθέτοντας ότι πολλοί απ’ αυτούς έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την λύση του προβλήματος στις πιθανές πειραματικές επαληθεύσεις του επιταχυντή Large Hadron Collider του CERN στην Γενεύη.

«Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι οι χορηγοί, παντού, αναμένουν τις πειραματικές επαληθεύσεις και, σε διαφορετική περίπτωση, με δεδομένη και την άσχημη διεθνή οικονομική συγκυρία, θα αντιδράσουν. Και θα αντιδράσουν και ως προς το ποσό χρηματοδότησης, αλλά, κι’ αυτό είναι το πολύ σημαντικό στοιχείο, και ως προς τον τρόπο διαχείρισης, μέχρι τώρα, των χρημάτων» συμπλήρωσε .

Ηδη πάντως με πρόταση-υπόδειξη των European Space Council και του European Parliament συζητήθηκε η δυνατότητα το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο COLUMBUS να γίνει μια Ερευνητική Υπερδομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Research Infrastructure) και η χρήση του COLUMBUS να αναχθεί σε Έρευνα Προτεραιότητας ( Research Priority) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Σπύρου ως Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας στη Διεύθυνση Επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων, πρότεινε την εκμετάλλευση όλων των ευκαιριών που προσφέρονται από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το εργαστήριο Columbus και την προβολή και κρατική ενίσχυση του επιστημονικού προγράμματος European Life and Physical Sciences( ELIPS).

Το διαστημικό εργαστήρι Columbus

Το διαστημικό εργαστήριο Columbus διοικείται αποκλειστικά από Ευρωπαίους και σ’ αυτό εργάζονται μονίμως Ευρωπαίοι αστροναύτες. Στο εργαστήριο διεξάγονται επιστημονική έρευνα και πειράματα σε μια πλειάδα θεματικών περιοχών, οι οποίες εκτείνονται από τη βιολογία μέχρι την ανθρώπινη φυσιολογία, από την επιστήμη των ρευστών μέχρι την επιστήμη των υλικών, από την τεχνολογία μέχρι την θεμελιώδη φυσική και μέχρι την παρατήρηση της Γης από το διάστημα.

«Ειδικότερα», προσδιορίζει ο κ.Σπύρου, «για τους επιστήμονες-ερευνητές αλλά και τους φοιτητές των θεματικών περιοχών «Επιστήμες Ζωής» και «Φυσικές Επιστήμες» αναφερόμαστε σε μια πλειάδα θεμάτων γήινων εφαρμογών της έρευνας στο Διάστημα».

Τέτοια θέματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πάντοτε υπό συνθήκες μειωμένης έντασης της βαρύτητας, καρδιαγγειακές επιστήμες, νευροεπιστήμες, επίδραση της πρακτικώς συνεχούς ακινησίας για τα μεγάλα χρονικά διαστήματα των διαστημικών ταξιδιών (Bed-Rest Programme), έρευνα οστών και μυών, τηλεϊατρική, φυσιολογία, φυσική πλάσματος, μέτρηση θερμοφυσικών ιδιοτήτων ρευστών μετάλλων, κλιματική αλλαγή, επιτήρηση της γης από το διάστημα, κοινωνικοοικονομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, ψυχολογία, θρησκεία, θεολογία, διαπροσωπικές σχέσεις των αστροναυτών στο διάστημα, τηλεπικοινωνίες, εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος, εξερεύνηση του διαστήματος, εξωβιολογία και αστροβιολογία και αστρονομία.

Παράλληλα, οι διαστημικές συσκευές Columbus, Automated Transfer Vehicle (ATV) και Advanced Reentry Vehicle (ARV) του ΕΟΔ δημιουργούν νέες ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή επιστήμη, τεχνολογία, βιομηχανία και εκπαίδευση. Έτσι, η Ευρώπη αποκτά, πλέον, το δικό της σπίτι-εργαστήριο στο διάστημα και τον δικό της στόλο μη επανδρωμένων διαστημικών οχημάτων μεταφοράς, σήμερα φορτίου και σύντομα ανθρώπινου δυναμικού, έχοντας, βέβαια, ήδη τον δικό της διαστημικό λιμένα στο Κουρού της Γαλλικής Νέας Γουιάνας στην Νότια Αμερική.

Στον κόσμο του ο ΓΑΠ: "Υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος για συναίνεση" διαπίστωσε απευθυνόμενος στον Παπούλια

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFa7KRovBR6aRMYgxRv5ZqPFmkfQuQMxxeKIQkfs4zpO1yfBwXk6TyJ6RNjbGLy4DvL3geT0rwN6MpeZe_qbhYdwBkEHB0nS_WHPdzKlLsercTX13rjOG5khRGql3FdhmsPucfmoeMu4s/s1600/%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%94%CE%A1%CE%95%CE%9F%CE%A5+=-+skoyro.jpg"Έχω βγάλει το συμπέρασμα από τις χθεσινές συναντήσεις ότι υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος και πάρα πολλές προτάσεις δημιουργικές, αναπτυξιακές, δίκαιες, αποτελεσματικές, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να ενταχθούν μέσα στους στόχους με πολιτική βούληση όλων μας, για να πετύχουμε την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της χώρας που είναι τα ελλείμματα και το χρέος".

Αυτό ανέφερε ο ΓΑΠ, κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις χθεσινές συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο ΓΑΠ πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν γίνει σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Συγκαταβατικός από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η ανησυχία του είναι μεγάλη και επισήμανε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι της κοινωνικής συνοχής που απαιτεί αυτή τη στιγμή την εθνική συνεννόηση.

Ο Παπούλιας πρόσθεσε ότι "τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να ενισχυθούν γιατί ό,τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει. Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε".

"Γι΄ αυτό ζητάμε από όλους δημιουργικές και δίκαιες προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα του ελλείμματος και να προστατεύσουμε τους αδύναμους", πρόσθεσε ο ΓΑΠ, επισημαίνοντας ότι αν δεν προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το φάσμα της χρεοκοπίας θα επανέλθει για τη χώρα.

Αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη του σοσιαλισμού: Χαλαρώνουν οι σοσιαλΗστες της Βραζιλίας την προστασία του δάσους του Αμαζονίου

http://www.treehugger.com/amazon-jungle-permits.jpgΗ βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Τρίτη την αναθεώρηση του δασικού κώδικα του 1965, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που χαλαρώνει την προστασία του δάσους του Αμαζονίου και των άλλων τεράστιων δασών της χώρας.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα μειωθεί το ποσοστό των δασών που οι αγρότες θα πρέπει να διαφυλάσσουν, ενώ θα δοθεί και μερική αμνηστία στα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί για την αποψίλωση δασών.

Ο δασικός κώδικας του 1965 περιορίζει τη γεωργική εκμετάλλευση της γης αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες δασών να διατηρούν ένα μέρος τους άθικτο, ποσοστό που στον Αμαζόνιο φτάνει το 80%, ενώ προστατεύει και τις ευαίσθητες περιοχές, όπως οι κοίτες των ποταμών και οι κορυφές των λόφων.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της μεταρρύθμισης αυτής, τον βουλευτή Αλντο Ρεμπέλο, περισσότερες από το 90% των αγροτικών ιδιοκτησιών δεν σέβονται τα ποσοστά αναδάσωσης που απαιτεί ο νόμος. Αυτό αντιστοιχεί σε 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης που θα έπρεπε να αναδασωθεί.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη βουλή της Βραζιλίας, πρέπει όμως να εγκριθεί από τη γερουσία και την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ.

Σύμφωνα με τους βραζιλιάνους αγρότες η μεγαλύτερη ελαστικότητα των περιβαλλοντικών κανόνων θα τους επιτρέψει να ανταγωνιστούν κράτη με μεγάλη γεωργική παραγωγή, όπως οι ΗΠΑ και η Αργεντινή.

Από την άλλη, οι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι αυτό το νομοσχέδιο δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα οικονομικά συμφέροντα του ισχυρού γεωργικού τομέα και θα ανακόψει την πρόοδο που έχει σημειώσει πρόσφατα η Βραζιλία στη μείωση της καταστροφής του Αμαζονίου.

Ιαπωνία: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από έναν αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/update/images/25_07_v_s.jpg Η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα πως υψηλά επίπεδα καισίου ανιχνεύτηκαν πάνω από έναν από τους έξι αντιστρατήρες του εργοστασίου.

Η Tepco διευκρίνισε πως η πυκνότητα του καισίου 134 πάνω από τον αντιδραστήρα Νο1 ήταν 18 φορές υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο.

Η εταιρία άρχισε το Σάββατο να μετρά τα επίπεδα ραδιενεργών ουσιών πάνω από τους αντιδραστήρες Νο 1 ως Νο 4 και εντόπισε 360 μπεκερέλ καισίου 134 ανά κυβικό μέτρο στον πρώτο αντιδραστήρα, στο οποίο έχει σημειωθεί τήξη των καυσίμων, μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Επίσης η Tepco ανίχνευσε συγκέντρωση καισίου 134 7,5 φορές μεγαλύτερη του ορίου των 50 μπεκερέλ στο αντιδραστήρα Νο 4, ο οποίος όμως δεν έχει ραδιενεργά καύσιμα στον πυρήνα του. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ουσία αυτή προήλθε από τον αντιδραστήρα Νο3.

Η εταιρία σχεδιάζει να καλύψει το κτίριο των αντιδραστήρων με φύλλα πολυεστέρα για να αποτρέψει μεγαλύτερη διαρροή ραδιενέργειας.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε χθες Τρίτη λίγο πριν αναχωρήσει για την Γαλλία ότι η κυβέρνησή του είναι πιθανό να αναθεωρήσει το βασικό πρόγραμμα ενεργειακής πολιτικής της, νωρίτερα από το 2013. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται η αύξηση ως και κατά 50% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της πυρηνικής ενέργειας.

Στη σύνοδο της G8 στη Ντοβίλ, ο Καν αναμένεται να ενημερώσει τους άλλους ηγέτες για τα μέτρα αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης που έλαβε η κυβέρνησή του, αλλά και για την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Ματαιώσεις εκατοντάδων πτήσεων εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας

Η ηφαιστειακή τέφρα πάνω από την Ευρώπη από δορυφόρο
Η βόρεια Ευρώπη αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα τα περισσότερα προβλήματα από την ηφαιστειακή τέφρα του ισλανδικού ηφαιστείου, Γκρίμσβετν που εξερράγη το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η δραστηριότητα του ηφαιστείου μειώνεται, όμως, η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol αναφέρει ότι σήμερα η ηφαιστειακή τέφρα ενδέχεται να επηρεάσει κάποια μέρη της Δανίας, της νότιας Νορβηγίας και της νοτιοδυτικής Σουηδίας προκαλώντας προβλήματα στις πτήσεις.

Η γερμανική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα ανασταλλούν οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο της Βρέμης από τις 05:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), ενώ μία ώρα αργότερα και από το αεροδρόμιο του Αμβούργου.

Πιθανό είναι το κλείσιμο του αεροδρομίου του Βερολίνου γύρω στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), επιπλέον ενδέχεται να επηρεαστεί το αεροδρόμιο του Ανόβερου.

Πάντως από την Ισλανδία οι ηφαιστειολόγοι έχουν καλά νέα για τις αεροπορικές εταιρείες καθώς λένε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα μειώνεται.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ολαφουρ Γκρίμσον δήλωσε στο BBC: «Το ηφαίστειο μοιάζει να ηρεμεί. Μειώνεται η ένταση των εκρήξεων και το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα είναι σίγουρα μικρότερο από πριν».

Η τέφρα από το Γκρίμσβετν έχει δημιουργήσει λιγότερα προβλήματα απ΄ότι η έκρηξη στο επίσης ισλανδικό ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ πέρυσι, όταν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από το εξαήμερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με την Eurocontrol 500 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες στην Ευρώπη λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.