23 Ιουλίου 2011

Νίκος Γκάλης: «Ο κόσμος πληρώνει λάθη άλλων από το παρελθόν»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXGW16e4virl5xcQuTQJWKpn7slOn_ihu0vG6EB9imyTNE0MpJ9eto4wdRdroK1INSdxOeIHaT8fNT0RK5df1kn1FDDgC1UBbdodCVaQeV1tyyTTFRBzkKEE6Jpb8vVS31xt66vAP9mIho/s1600/galis.jpgΤα λάθη του παρελθόντος είναι υπεύθυνα για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ, σύμφωνα με τον Νίκο Γκάλη, ο οποίος τόνισε ότι «στενοχωριέμαι που ταλαιπωρείται ο κόσμος. Είναι απαράδεκτο αυτό». Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο ζωντανός θρύλος του ελληνικού μπάσκετ στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra FM»:

Για τον τρόπο που αποχώρησε από την ενεργό δράση: «Δεν τα σκέφτομαι αυτά. Περνάω καλά με την οικογένειά μου, νιώθω την αγάπη του κόσμου όπου κι αν βρεθώ, δεν έχω τέτοια προβλήματα».

Για την κόρη του και την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό: «Εγώ δεν είμαι μπαμπάς που πιέζει. Την αφήνω να διαλέξει ό,τι άθλημα θέλει. Είναι καλό τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό, αλλά από εκεί και πέρα αφήνω την κόρη μου να επιλέξει μόνη της με τι θέλει να ασχοληθεί».

Για τα παιδικά του χρόνια: «Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη και ως παιδί ήμουν όλη ημέρα στους δρόμους. Τα έπαιζα όλα εκεί, μέχρι και μπέιζμπολ έπαιξα και πυγμαχία, αλλά επέστρεφα στο σπίτι με αίματα και η μητέρα μου έκλαιγε κι έτσι αποφάσισα να σταματήσω. Είχα ωραία παιδικά χρόνια».

Για το μάνατζερ, Γιώργο Τσιλιγκαρίδη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή: «Ήταν σαν δεύτερος πατέρας μου, τόσο πολύ με πρόσεχε όταν ήρθα στην Ελλάδα. Ήταν κοντά μου και στα προβλήματα και στις χαρές μου. Τον αγαπάω πάρα πολύ».

Για την προσπάθεια της Μπεσίκτας να αποκτήσει τον Κόμπι Μπράιαντ: «Δεν είναι απίθανο πλέον να γίνει η μεταγραφή. Έχει μπει για τα καλά πια ο επαγγελματισμός στην Ευρώπη και οι άνθρωποι αυτοί είναι επαγγελματίες. Οι παίκτες έχουν ημερομηνία λήξης. Γιατί να χάσουν τα λεφτά τους για ένα χρόνο; Ερχόμενοι στην Ευρώπη δοκιμάζουν και μια νέα εμπειρία. Είναι καλό για την Ευρώπη να γίνονται τέτοιες μεταγραφές».

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ: «Στενοχωριέμαι που ταλαιπωρείται ο κόσμος, πληρώνοντας λάθη άλλων, από το παρελθόν. Είναι απαράδεκτο αυτό».

Για το ενδεχόμενο επιστροφής του στο μπάσκετ: «Μπορεί, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Είμαι άνθρωπος που δεν λέει όχι, εξετάζει τα πάντα. Αν μπορώ να προσφέρω κάτι στα παιδιά, θα το σκεφτώ».

Καλώς τον μαϊντανό τον Οικονόμου: Καλεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα λεφτά όσοι τα έβγαλαν έξωτους Έ

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο κ. Οικονόμου εκτιμά πως η πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών και το άνοιγμα ευκαιριών για παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων και υπενθυμίζει πως μη δηλωθέν εισόδημα από τόκους μπορεί να καταχωρηθεί σε συμπληρωματική δήλωση και να υποβληθεί στις φορολογικές αρχές χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβολής προστίμου.

Σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες ο κ. Οικονόμου εκτιμά πως απετράπη πλέον οριστικά ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και υπόσχεται να διορθωθούν οι αδικίες. Σχετικά με το φορολογικό, ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση του αισθήματος ίσης φορολογικής μεταχείρισης και όχι η επίταση της σύγχυσης στον δημόσιο χώρο.

Νορβηγία: 85 οι νεκροί από το μακελειό στο νησί Οτόγια. Σιωνιστής μασόνος ο δράστης αλλά λέμε ότι ήταν ακροδεξιός

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/07/23/article-2017709-0D1F33FB00000578-704_306x512.jpghttp://i.huffpost.com/gen/313831/thumbs/s-ANDERS-BEHRING-BREIVIK-large.jpgΟ απολογισμός των νεκρών από το χθεσινό μακελειό στο νησί Οτόγια, βορειοδυτικά του Όσλο, αυξήθηκε τώρα σε 85 από 84 που ήταν προηγουμένως, ανακοίνωσε η νορβηγική αστυνομία [στη φώτο ο δράστης Anders Behring Breivik ο οποίος είναι μασόνος και σιωνιστής που διατηρούσε μεγάλο blog με ψευδώνυμο και έγραφε άρθρα εναντίον του ισλάμ και γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ... παρόλα αυτά τα ΜΜΕ συνεχίζουν να διαδίδουν ότι είναι ακροδεξιός!!].

"Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 85 ανθρώπων από τους πυροβολισμούς στο νησί", δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο Τριν Ντίνγκελαντ.

Επισημαίνεται ότι ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη στο κέντρο του Όσλο παραμένει στους επτά, αν και οι αστυνομικές αρχές δεν απέκλεισαν νωρίτερα το ενδεχόμενο αύξησής του.

Οι εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν τώρα έρευνες με λέμβους και υποβρύχιες κάμερες για τον εντοπισμό θυμάτων στο νερό της λίμνης στην οποία βρίσκεται το Οτόγια.

Σε ερώτηση που της υπεβλήθη σχετικά με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες πιστεύουν ότι υπήρξε και δεύτερος άνδρας που πυροβολούσε στο Οτόγια, η Ντίνγκελαντ απάντησε ότι "δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για έναν δεύτερο ένοπλο, μολονότι δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα".

Μπράβο στο Τσίπρα! Δεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση αποκατάστασης της Δημοκρατίας λόγω παράδοσης της χώρας στο ΔΝΤ

Επιστολή με την οποία γνωστοποιεί την απόφασή του να μην παρευρεθεί στην εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η οποία «υποφέρει εξαιτίας της πλήρους και άνευ όρων παράδοσης της χώρας μας από την κυβέρνηση, στο ΔΝΤ» απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

«Όσο ο λαός μας, που μήνες τώρα στέλνει ηχηρό μήνυμα από όλες τις πλατείες των πόλεων, φιμώνεται και παραμένει στο περιθώριο, αυτή η εορτή ούτε νόημα θα έχει, ούτε περιεχόμενο» σημειώνει στην επιστολή του προς τον κ. Παπούλια ο κ. Τσίπρας και συνεχίζει:

«Η Δημοκρατία μας φέτος δεν εορτάζει. Υποφέρει εξαιτίας της πλήρους και άνευ όρων παράδοσης της χώρας μας από την κυβέρνηση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκαλώντας φτώχεια, ανεργία και απελπισία στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Πονάει από τα ισχυρά πλήγματα που επέφεραν μεθοδεύσεις που παρακάμπτουν τη λαϊκή κυριαρχία και δρομολογούν οδυνηρές εξελίξεις ερήμην του λαού. Δακρύζει εξαιτίας των τριών χιλιάδων δακρυγόνων που οι εντεταλμένες αστυνομικές δυνάμεις εκτόξευσαν στις 29 Ιουνίου σε ειρηνικούς διαδηλωτές, προκαλώντας ανήκεστες βλάβες σε συμπολίτες μας»

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εύχεται «να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που η συνείδησή μας μας υπαγορεύει μια τέτοια απόφαση» και ελπίζει «η δημοκρατία να μην είναι το πρώτο θύμα της ζοφερής αυτής κρίσης που βιώνει η χώρα και ο λαός μας».-

Αυτή την Ελλάδα παρέδωσαν Καραμανλής-ΝΔ στον ΓΑΠ: Strategic Report NSRF 2009, Publication date: 1/12/2009

http://thenetwar.com/wp-content/uploads/2009/10/karamanlis-2.jpgΕνότητα Α: Κοινωνικοοικονομική Κατάσταση και Τάσεις

Η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται – κυρίως λόγω επέκτασης της ιδιωτικής κατανάλωσης - την τετραετία 2005-2008 με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,3%, που είναι υψηλότερο των αντίστοιχων στην Ευρωζώνη 1 και την ΕΕ-27, παραμένοντας έτσι σε τροχιά ήπιας σύγκλισης με τις δύο οικονομικές ζώνες2. Έτσι η σύγκλιση με την Ευρωζώνη επιτεύχθηκε και σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε το σχετικό δείκτη να βρίσκεται το 2008 στο 94% του μέσου κοινοτικού της ΕΕ-27, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή η απασχόληση ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στο 61, 9% του πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών το 2008, έναντι 60,1% το 2005. Η αύξηση της απασχόλησης συνοδεύτηκε από ενίσχυση της παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο σε Μονάδες Αγοραστικής 1ύναμης (ΜΑ1) στην Ελλάδα τα έτη 2005-2008 σε σύγκριση με την ΕΕ-27, όταν το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη εμφάνιζε εξασθένιση. Παράλληλα, η ανεργία υποχώρησε κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες, ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ-27, με το μέσο επίπεδό της να διαμορφώνεται στο 8,8%. Σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση εργασίας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών, καθώς παρά την υποχώρηση των σχετικών ποσοστών τα τελευταία χρόνια, η ανεργία στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έφτασε το 2008 το 11,2% και 22,1% αντίστοιχα, από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ-27.

Ο αναπτυξιακός ρυθμός των ετών 2005-2008 δεν επέτρεψε ιδιαίτερη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος κινήθηκε σε ελαφρά πτωτική τροχιά, παραμένοντας όμως σε σταθερή απόσταση από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ-27. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και βασικών εμπορευμάτων το 2008 ενέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, ωστόσο η επίδρασή τους στην Ελλάδα ήταν – αναλογικά - μικρότερη από ότι στις δύο ευρωπαϊκές οικονομικές ζώνες.

Παρά τις θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, τα διαρθρωτικά προβλήματα που διαχρονικά εμφανίζει η ελληνική οικονομία συνέχισαν να υφίστανται, ορισμένα από αυτά οξυμένα, λειτουργώντας ανασχετικά στην περαιτέρω μεγέθυνση. Αναλυτικότερα, εξασθένιση παρουσίασε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας την τετραετία 2005-2008, με την κατάταξή της στις σχετικές αξιολογήσεις διεθνών οργανισμών (WEF, IMD) να υποχωρεί. Επιπρόσθετα, τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκαν ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο διάστημα, με το πρώτο σχεδόν να διπλασιάζεται, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις, ύστερα από τη αύξησή τους στην περίοδο 2004-2006, υποχώρησαν κατά τη διετία 2007-2008, αν και με έντονες διακυμάνσεις. Στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, το ύψος των επενδύσεων ως ποσοστό των ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2005, έτος βάσης στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Στον αντίποδα, η θέση της Ελλάδας στις αξιολογήσεις ως προς τις συνθήκες-δυνατότητες άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει αμετάβλητη ή σημειώνει μικρή υποχώρηση (Doing Business, World Bank), αντανακλώντας, παρά τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, τα προσκόμματα στην άσκηση επιχειρηματικότητας που εξακολουθούν να εμποδίζουν τις εντονότερες εξελίξεις κυρίως στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά, σε φάση όξυνσης βρίσκονται την τελευταία τριετία τα προβλήματα στο πεδίο της δημοσιονομικής διαχείρισης, μετά από την πρόσκαιρη – τεχνική - εξασθένισή τους κατά τη διετία 2005-2006. Το 2007 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο 3,7%, ενώ το 2008 υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας στο 7,7%. Την ίδια περίοδο (2005-2008) δεν κατέστη δυνατός ο μόνιμος περιορισμός του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης: τη μικρή πτώση του από το 100% του ΑΕΠ το 2005 στο 95,6% το 2007, διαδέχθηκε νέα άνοδός το 2008, στο 99,2%. Οι πρόσφατες προβλέψεις για το 2009 συγκλίνουν σε περαιτέρω επιδείνωση των δύο δημοσιονομικών μεγεθών, πάνω από το 12% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και το 110% αυτού για το δημόσιο χρέος.

Στην πλευρά των εξελίξεων στο πεδίο της κοινωνικής συνοχής το ποσοστό των ατόμων που βρίσκεται εισοδηματικά κάτω από το όριο της φτώχειας, έχει μειωθεί στο 20% το 2007, ενώ αν συνυπολογιστεί το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 18%.

Ανασχετικά όμως στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής λειτουργούν οι μεγαλύτερες, σε σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο, εισοδηματικές ανισότητες, με το λόγο του εισοδήματος που λαμβάνει το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού προς το αντίστοιχο εισόδημα του φτωχότερου 20% να διαμορφώνεται το 2007 πάνω από αυτόν στην ΕΕ-27. Συνεχή άνοδο παρουσιάζει η συνολική εγχώρια δαπάνη για την υγεία, που ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, με το 40% αυτής να καλύπτεται από ιδιώτες, μερίδιο που είναι επίσης από τα υψηλότερα στην EE. Στην εκπαίδευση, η αναλογία των σχετικών δημοσίων δαπανών ως προς το ΑΕΠ συγκαταλέγεται μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ-27, ωστόσο το ποσοστό των μαθητών που φοιτούν σε δημόσιο σχολείο βρίσκεται πάνω από το αντίστοιχο στην ΕΕ. Επίσης, η συμμετοχή ατόμων ηλικίας 15-24 ετών στην εκπαιδευτική διαδικασία υποχωρεί και πλέον ξεπερνάει οριακά το μέσο όρο στην ΕΕ-27. Αντίστοιχα χαμηλή σε όρους δαπανών είναι η επίδοση της Ελλάδας σε κατεύθυνση πόρων προς Ε&ΤΑ, εμποδίζοντας την άνοδό της σε δείκτες τεχνολογικής ετοιμότητας και καινοτομικότητας, παρότι παρουσιάζει – σχετικά - αρκετά υψηλή διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών.

Αρκετά θετική εξέλιξη συνιστά η ταχεία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου για συναλλαγές με τις δημόσιες αρχές, καθώς και η ραγδαία διείσδυση του στα νοικοκυριά, που περιορίζει σχετικά τη μεγάλη απόκλιση από την ΕΕ.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Αττική είναι η μοναδική περιφέρεια της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ξεπερνούσε το 2006 τον κοινοτικό μέσο όρο, με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ να παρουσιάζεται στη 1υτική Ελλάδα, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο.

Αύξηση της απασχόλησης σημειώθηκε σε όλες τις περιφέρειες από το 2005 έως και το 2008 εκτός της Κρήτης, με την Πελοπόννησο στο τέλος αυτής της περιόδου να προσεγγίζει το μέσο όρο στην ΕΕ-27 (65,9%). Η 1υτική Μακεδονία εμφάνισε το 2008 το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (12,5%), 5,5 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με την ΕΕ, σε αντίθεση με τις περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου που εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας. Όπως και στο σύνολο της χώρας, στις περιοχές αυτές από την ανεργία πλήττονται κυρίως οι γυναίκες και οι νέοι 15-24 ετών. Σε τρεις περιφέρειες της χώρας (Αττική, Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα), πάντως η παραγωγικότητα της εργασίας μετρούμενη ως ΑΕΠ σε ΜΑ1 ανά απασχολούμενο, εμφανίζεται υψηλότερη του κοινοτικού μέσου επιπέδου. Η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει υψηλές τιμές, κυρίως στα αστικά κέντρα της χώρας. Η ανάπτυξη δικτύου συλλογής και υποδομών επεξεργασίας αστικών αποβλήτων έχει οδηγήσει σε αύξηση των ανακυκλώσιμων ποσοτήτων, με το ποσοστό ανακύκλωσης να αγγίζει το 25% στα τέλη του 2008, ενώ υπάρχει ήδη η απαραίτητη υποδομή για την ανακύκλωση συσκευασιών, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, συσσωρευτών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κα. Υπάρχουν όμως ακόμα ελλείψεις στη διαχείριση βιομηχανικών και επικινδύνων αποβλήτων. Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα των υδάτων, υπάρχουν ζητήματα – κυρίως διαχειριστικά- που διακυβεύουν την επάρκεια του νερού μακροχρόνια. Η εξάπλωση κατά το β’ εξάμηνο του 2008 των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των χωρών-μελών της ΕΕ, οι οποίες στη συνέχεια γενικεύτηκαν στο σύνολο των οικονομιών τους, έπληξε σταδιακά από τα τέλη του ίδιου έτους και την ελληνική οικονομία. Το 2009 η πορεία της καθορίστηκε κατά κύριο λόγο από τις εξωγενείς επιδράσεις της επακόλουθης διεθνούς οικονομικής ύφεσης, καθώς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είχαν προχωρήσει σε πολύ μικρές τοποθετήσεις σε επισφαλή επενδυτικά προϊόντα. Για την αντιμετώπιση αυτών των εξωγενών για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ελληνική οικονομία πηγών έντονων πιέσεων, ψηφίστηκε το σχέδιο «Ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας» από την Ελληνική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2008.

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές το 2009. Συνολικότερη αποτύπωση αυτών αποτελεί η εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδας, το οποίο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, υποχωρεί το α’ εννιάμηνο του 2009 κατά 1,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2008. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) επιβραδύνθηκε σταδιακά από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους περίπου στο 1/4 του αντίστοιχου περυσινού.

Πτώση κατά 9,7% εμφάνισε συνολικά στο ίδιο διάστημα η βιομηχανική παραγωγή, ενώ μεγαλύτερη υποχώρηση παρουσίασε ο κύκλος εργασιών σε σημαντικούς κλάδους των υπηρεσιών (πχ. λιανικό-χονδρικό εμπόριο). Αντιθέτως, παρά τα αναμενόμενα, ενισχυμένος το πρώτο εξάμηνο του 2009 εμφανίζεται ο κύκλος εργασιών στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την πορεία των εργασιών κατά τους θερινούς μήνες αποτυπώνουν κάμψη της δραστηριότητας. Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας είχε όπως αναμενόταν, αρνητικό αντίκτυπο ιδιαίτερα στην πορεία της ανεργίας, με τη διαφορά του περυσινού από το φετινό ποσοστό της να διευρύνεται συνεχώς σε τριμηνιαία βάση. Εξάλλου, ραγδαία επιδείνωση παρουσίασαν τα δημόσια οικονομικά, με το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης να φθάνει το 12,9% σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία για την περίοδο Ιαν.-Σεπτ. 2009.

http://www.espa.gr/elibrary/StratigikiEkthesiESPA.pdf

Μην τρελαθούμε ότι το αποτέλεσμα της συνόδου προήλθε από διαπραγμάτευση του ΓΑΠ!!!

Διάβασα σ' ένα σχόλιο φίλου στο taxalia ότι:
Ο Ελευθερος Τυπος αναφερει σημερα: 'Αναμφίβολα, το πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε από τους ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους συνιστά μια σημαντική θετική εξέλιξη για την πορεία των δημόσιων οικονομικών. Παράλληλα, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να βγει από τη βαθιά ύφεση και να οδηγηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης, μέσα από συγκεκριμένες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και κίνητρα που επιβάλλεται να δοθούν.'
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=25677&catid=7
Ο Πετρος Δουκας (τέως βουλευτής της ΝΔ, πρώην υφυπουργός) αναφερει σε σχολιο του στο Βημα: 'Οι χθεσινές εξελίξεις αποτελούν μια μεγάλη ανατροπή... Χωρίς αμφιβολία, μεγάλη επιτυχία για τους Ελληνες! Οι ευρωπαίοι ηγέτες φοβήθηκαν πως η «ελληνική αρρώστια» είχε αρχίσει τις μεταστάσεις -με πρώτο νέο σταθμό την Ιταλία και επόμενο ή μεθεπόμενο ακόμα και τις ΗΠΑ- και αποφάσισαν επιτέλους να κινηθούν...'
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=412273&h1=true
Και αναρωτιέμαι:

Επειδή το γράφει ο ΕΤ ή το λέει ο Δούκας εμείς πρέπει να δεχτούμε ότι το αποτέλεσμα προήλθε από διαπραγμάτευση και μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης

Καλά δεν είδαμε ότι το προηγούμενο βράδυ συναντήθηκαν Σαρκοζί-Μέρκελ και αποφάσισαν τι θα κάνουν με την περίπτωσή μας και την άλλη μέρα πριν μπούνε στη σύνοδο ανακοίνωσαν στον ΓΑΠ τις αποφάσεις τους;

Υπάρχει αφελής που πιστεύει ότι ο ΓΑΠ διαπραγματεύτηκε οτιδήποτε μέσα στη σύνοδο; Υπάρχει άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει ότι στη σύνοδο η μόνη διαπραγμάτευση που έγινε ήταν μεταξύ των υπολοίπων χωρών ώστε να δεχθούν αυτά που πρότειναν οι Γαλλογερμανοί;

Είδατε να αλλάζει τίποτα από το Μεσοπρόθεσμο; Παραμένουν οι εμπράγματες εγγυήσεις; Συνεχίζουν οι Φινλανδοί θα θέλουν εγγύηση την Ακρόπολη (που λέει ο λόγος για να μη λαϊκίζουμε κιόλας);

Αφού όπως λένε όλοι βελτιώθηκαν οι συνθήκες δανεισμού... ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ; ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ εκτός τους λαϊκισμούς του Οικονόμου που είπε από την πρώτη μέρα που έγινε υφυπουργός ότι θα μειώσει το ΦΠΑ;

Νορβηγία: Περισσότεροι από 100 νεκροί τα θύματα της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο και το νησί Οτόγια

Τραγικές είναι οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο και τα περίχωρά του, καθώς και στο νησί Οτόγια, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας, αφού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς σήμερα τα ξημερώματα, η αστυνομία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 87 άτομα σκοτώθηκαν στο νησί Οτόγια, ενώ οι νεκροί της επίθεσης στο Όσλο ξεπερνούν τους 17, και οι τραυματίες τους 14.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης αυξάνονταν, ενώ, μέχρι το ξημέρωμα, είχε συλληφθεί ένας άνδρας ως υπεύθυνος για τις δολοφονίες. Άγνωστη παρέμενε η ταυτότητα του, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν πως πρόκειται για Νορβηγό πολίτη, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να είναι ακροδεξιός και όχι φανατικός ισλαμιστής. Άγνωστο επίσης παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο Νορβηγός που συνελήφθη, ή, εάν υπήρχαν και συνεργάτες. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Εξπρέσεν, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο "υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.

Πέρα από τη προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία "δειλή τρομοκρατική πράξη".

Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή. "Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε" , είπε χαρακτηριστικά. 'Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών "αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες".

Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι "κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης". Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι "πολύ σοβαρή".

Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε εχθές η Νορβηγία, χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ ως "η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο". Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ - ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΚΟΥΜΑ

Ανακοίνωση της Ένωσης Χειμαρριωτών

Την Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερή μας πατρίδα την Χειμάρρα εκδήλωση μνήμης προς τιμή του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα.

Στις 12 Αυγούστου του περασμένου έτους, ο συμπατριώτης μας Αριστοτέλης Γκούμας δολοφονήθηκε άγρια από μία ομάδα Αλβανών εθνικιστών επειδή απλά μιλούσε Ελληνικά.

Στην εκδήλωση που διοργανώνουν, η οικογένεια του δολοφονηθέντος, η Ένωση Χειμαρριωτών, το τοπικό παράρτημα της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» και άλλοι φορείς της πόλης, θα τελεσθεί το ετήσιο μνημόσυνο και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα.

Η τοποθέτηση της προτομής, πέραν της απάλυνσης του πόνου της οικογενείας θα υπενθυμίζει σε όλους την θυσία του Αριστοτέλη και τους αγώνες των Χειμαρριωτών για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης.

Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνη παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Ένωση Χειμαρριωτών στο τηλ. 6944908605 ή στο email himaraunion@gmail.com

Μια ζωή ζητάμε δάνεια παρακαλετοί

Εφ. ΕΜΠΡΟΣ 20-7-1897


Oι κυριότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στις σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία χρόνια

- 28 Ιουνίου 1999: Σουηδία: Ένα ζευγάρι δημοσιογράφων και ο οκτάχρονος γιος του τραυματίστηκαν όταν εξερράγη το αυτοκίνητό τους σε προάστιο της Στοκχόλμης. Το ζευγάρι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του από πολλές οργανώσεις νεο-ναζί μετά τη δημοσίευση μίας έρευνας στη σουηδική εφημερίδα Expressen σχετικά με μία δισκογραφική εταιρεία του Μιλάνου η οποία εξέδιδε δίσκους που υπερασπίζονταν "την άρια φυλή".

Τρεις ημέρες αργότερα δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Μάλμο, στη νότια Σουηδία, την ώρα που το ερευνούσαν.

- 11 Οκτωβρίου 2002: Φινλανδία: Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο βομβιστής αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν σε μία επίθεση αυτοκτονίας στο εμπορικό κέντρο της Βαντάα, βόρεια του Ελσίνκι. Τα κίνητρα του δράστη, Πέτρι Γκερτ 19 ετών φοιτητή χημείας, δεν έγιναν γνωστά.

- 17 Σεπτεμβρίου 2006: Νορβηγία: Άγνωστοι πυροβόλησαν με αυτόματο όπλο εναντίον της πρόσοψης μίας συναγωγής στο Όσλο χωρίς να υπάρξουν θύματα. Τρεις άνδρες συνελήφθησαν για το συμβάν ενώ υπήρχαν υποψίες ότι προετοίμαζαν και επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής και της ισραηλινής πρεσβείας στο Όσλο.

- 31 Δεκεμβρίου 2008: Δανία: Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο στην Οντένσε, στην κεντρική Δανία. Ένας Παλαιστίνιος, που δικαιολόγησε την πράξη του εξαιτίας της οργής του για την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση, καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2010 σε δεκαετή κάθειρξη.

- 10 Σεπτεμβρίου 2010: Δανία: Εξερράγη από λάθος σε ξενοδοχείο της Κοπεγχάγης στα χέρια του Λορς Ντουκάγεφ, ενός Βέλγου τσετσενικής καταγωγής, ο εκρηκτικός μηχανισμός που μετέφερε. Ο δράστης καταδικάστηκε καθώς ήθελε να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον της εφημερίδας Jyllands-Posten επειδή είχε δημοσιεύσει το 2005 αμφιλεγόμενα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

- 11 Δεκεμβρίου 2010: Σουηδία: Ενας Σουηδός ιρακινής καταγωγής, ο Ταϊμούρ Αμπντουλουαχάμπ, σκοτώθηκε στη Στοκχόλμη αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε. Δύο περαστικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη του αυτοκινήτου του 300 μέτρα πιο μακριά. Σε επιστολή που έγραψε πριν το θάνατό του ανέφερε ότι οι "πράξεις" του ήταν αντίποινα για τον "πόλεμο εναντίον του Ισλάμ" τον οποίο διεξάγει η Σουηδία κυρίως στο Αφγανιστάν.

Αμερικανική δυσφορία για τον νέο αγωγό αερίου... όχι τώρα, επί Καραμανλή εννοείται

Description: Αμερικανική δυσφορία για τον αγωγόΜε δήλωσή του στο «Βήμα» ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητεί απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο-Η Ουάσιγκτον ενοχλείται από την ενδυνάμωση της ρωσικής παρουσίας στην Ευρώπη

29/06/2007

Με συγκεκαλυμμένο τρόπο, πλήθος υπαινιγμών αλλά και απόλυτη σαφήνεια ως προς το μήνυμα απαρέσκειας αντέδρασαν χθες οι ΗΠΑ στην πρόσφατη ανακοίνωση της Αθήνας να συμμετάσχει στον νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Ο αγωγός αυτός, υπό την επωνυμία «South Stream», θα ξεκινά από τη Νότια Ρωσία, θα διασχίζει τον βυθό του Ευξείνου Πόντου ως τη Βουλγαρία και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Ελλάδας, καταργώντας στην πράξη το μονοπώλιο που είχε κατοχυρώσει η Τουρκία ως αποκλειστικός διαμετακομιστής της Ευρώπης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ ενοχλήθηκαν καθώς η νέα συμφωνία εμπεδώνει τη στρατηγική ενεργειακή παρουσία της Ρωσίας στην Ευρώπη αλλά και γιατί αιφνιδιάστηκαν από τις ανακοινώσεις της Κωνσταντινούπολης, καθώς δεν είχε ενημερωθεί ο κ. Νίκολας Μπερνς , όταν επισκέφθηκε την Αθήνα πριν από έναν μήνα. Με αποκλειστική δήλωσή του στο «Βήμα» ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις κ. Ματ Μπράιζα υποβαθμίζει τον νέο αγωγό, κάνοντας λόγο για απλή «δήλωση προθέσεων» ενώ παράλληλα αφήνει υπαινιγμούς για την τήρηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κανόνων ανταγωνισμού, σημειώνοντας με νόημα ότι «περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με όρους πολιτικής ανταγωνισμού».


Η δυσφορία της Ουάσιγκτον εκδηλώνεται και με ένα ακόμη... καρφί του κ. Μπράιζα, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στον στόχο που η ίδια η Ελλάδα έχει θέσει « για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου» , τη στιγμή που εξαρτάται 100% από έναν και μοναδικό προμηθευτή φυσικού αερίου, δηλαδή τη Ρωσία.

Με τη δήλωσή του ο αμερικανός αξιωματούχος εκφράζει για άλλη μια φορά την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας, « ο οποίος θα τροφοδοτείται με αζέρικο αέριο» . Κατά τον κ. Μπράιζα, ο αγωγός αυτός- ο οποίος θα εγκαινιαστεί στις 10 Αυγούστου, στα Υψαλα, από τους κκ. Καραμανλή και Ερντογάν - αποτελεί « την καλύτερη ελπίδα για να βοηθηθεί η Ελλάδα να περιορίσει την απόλυτη εξάρτησή της» από το ρωσικό αέριο.
www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=205615

ΠΑΕ ΠΑΟΚ-«Αποδεχόμαστε εξ’ ολοκλήρου την πρόταση Φλωρίδη»

http://www.contra.gr/Soccer/article1197221.ece/ALTERNATES/w460/zagorakis.jpgΤην απόφαση να αποδεχτούν την πρόταση του επιχειρηματία, Βασίλη Φλωρίδη, σε ό,τι αφορά επένδυσή του στην ΠΑΕ, έλαβαν απόψε οι διοικούντες τον ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» συνεδρίασαν μετά το φιλικό παιχνίδι με τον Πιερικό (1-1 σκόρερ ο Παπάζογλου) και τοποθετήθηκαν εγγράφως αναφέροντας:

«κ. Βασίλη Φλωρίδη σε απάντηση της επιστολής σας που κοινοποιήθηκε και προς την ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ., απαντάμε τα εξής:

Ο Α.Σ Π.Α.Ο.Κ έθεσε προ ολίγων 24ώρων τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για συμμετοχή στη διοίκηση πρωτοδικείου, με σκοπό να επενδύσει, αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Επειδή στην επιστολή σας αναφέρεστε στην εμφάνιση ποσού 6.750.000 ευρώ σε δίγραμμες τραπεζικές επιταγές (δηλαδή χρήματα cash), οφείλουμε να διευκρινίσουμε -όπως θα πρέπει ήδη να γνωρίζετε- ότι η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ, δε μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε μισό ευρώ οποιουδήποτε καταθέσει χρήματα για την απόκτηση ποσοστού άνω του 10%, αφού προηγουμένως είναι απαραίτητη η έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η οποιαδήποτε συναλλαγή θεωρείται άκυρη.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του πνεύματος καλής συνεργασίας που επιθυμούμε με την πλευρά σας, αλλά και έχοντας την ευθύνη ενημέρωσης της Ε.Ε.Α για τον κάθε υποψήφιο επενδυτή, σας γνωστοποιούμε ότι ως ΠΑΕ, δεχόμαστε εξ΄ ολοκλήρου την πρόταση σας, με την απαραίτητη προϋπόθεση να μας προσκομίσετε το ελάχιστο των απαιτήσεων που θέτει η Ε.Ε.Α και οι οποίες είναι οι εξής:

1. Πλήρη στοιχεία του ενδιαφερόμενου.

2. Φορολογική ενημερότητα.

3. Επικυρωμένες φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας τριετίας.

4. Ποινικό μητρώο του ενδιαφερόμενου.

Σημειώνουμε ότι σε ένδειξη καλής πίστης και αποφυγής διαδικασιών που μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις, δε ζητούμε αποδεικτικό νόμιμης προέλευσης των κεφαλαίων, αν και αποτελεί βασική προϋπόθεση σύμφωνα με την πρακτική της Ε.Ε.Α.

Η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. δεσμεύεται ότι την επόμενη της ολοκλήρωσης της τρέχουσας Α.Μ.Κ (29 Ιουλίου) θα συγκαλέσει Δ.Σ. για την προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης με θέμα τη νέα Α.Μ.Κ.».

Νορβηγός ήταν ο δράστης της επίθεσης στο νησί Οτόγια που συνελήφθη-Δεκαεπτά φαίνεται να είναι οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις μέχρι στιγμής

http://english.aljazeera.net/mritems/Images/2011/7/22/2011722221714641734_19.jpgΗ αστυνομία πιστεύει ότι η έκρηξη στο Όσλο και οι πυροβολισμοί στο νησί Οτόγια συνδέονται. Υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί. Στρατιώτες φαίνεται να έχουν παραταχθεί γύρω από το κέντρο του Όσλο.

Ο άνδρας που συνελήφθη σήμερα μετά τη διπλή δολοφονική επίθεση στο Οσλο και τα περίχωρά του, είναι Νορβηγός, όπως δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στορμπέργκετ.

"Ενας άνθρωπος συνελήφθη (...) Με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για Νορβηγό", δήλωσε ο Στορμπέργκετ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. "Δεν ξέρω πολλά για αυτόν", πρόσθεσε.

http://english.aljazeera.net/mritems/Images/2011/7/22/2011722221917784884_19.jpgΟ υπουργός επεσήμανε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη βομβιστικη επίθεση στο κέντρο του Οσλο και ακόμη 10 τραυματίστηκαν.

Αρκετοί ακόμη --10 σύμφωνα με μία ανακοίνωση της αστυνομίας-- σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, όταν ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

Η αστυνομία της Νορβηγίας πιστεύει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκρηξης στο κέντρο του Όσλο και των πυροβολισμών στο νησί Οτόγια κοντά στην πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο NTB.

"Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο συμβάντων. Υπάρχουν μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο, σε συνέντευξη Τύπου.

Η αστυνομία δήλωσε εξάλλου ότι φοβάται πως υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί Οτόγια, όπου ένας άνδρας ντυμένος με στολή αστυνομικού άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Οι φόβοι αυτοί βασίζονταν στις μαρτυρίες κάποιων από τους συμμετέχοντες στην συγκέντρωση, όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο.

Εξάλλου ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς είδε στρατιώτες να παίρνουν θέσεις γύρω από το κέντρο του Όσλο. Όταν ρώτησε αν είναι μέλη του νορβηγικού στρατού το επιβεβαίωσαν.