17 Αυγούστου 2011

Μη τσιμπήσει στις προκλήσεις ο ΠΑΟΚ...

Ένας Σκοπιανός, παγκοσμίως άγνωστος, κίπερ που παίζει στην Καρπάτι προσπάθησε να δυναμιτίσει το κλίμα λίγο πριν την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τους Ουκρανούς... Στο παιχνίδι βέβαια και ο ουκρανικός σύλλογος...

Ο εν λόγω κίπερ παρέθεσε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, μέσα από την οποία μας έκανε μαθήματα ιστορίας, μαθαίνοντας μας ποια είναι η πραγματική Μακεδονία... Σε μια συνέντευξη βέβαια που ήταν τέσσερις παράγραφοι και όλες αναφέρονταν στο θέμα της Μακεδονίας... Με λίγα λόγια καραστημένη του κερατά η εν λόγω συνέντευξη...

Το θέμα είναι να μην τους κάνει το χατήρι ο κόσμος του ΠΑΟΚ... Ψηλά λοιπόν οι ελληνικές σημαίες αύριο, τραγούδι για τη Μακεδονία και αφήστε τους παίκτες να δώσουν αυτοί το καλύτερο μάθημα στον Σκοπιανό...

Όχι τίποτα άλλο αλλά ο κάθε @@ μας φορτώνει με τα δικά του προβλήματα...

Υ.Γ Με ένα ποσό κάτω από το τραπέζι, πουλούσαν ή δε πουλούσαν οι Σκοπιανοί τη δήθεν ιστορία τους; Λέω εγώ τώρα...


Πηγή: milamegiampala.blogspot.com

Υπάλληλος του Κοντομηνά ο Μπιτσαξής και μετά απορούμε γιατί η ΕΡΤ χάρισε το δορυφορική σήμα στον Κοντομηνά

http://www.stifora.gr/imagebase/thumb.php?file=55455.jpg&sizex=500&sizey=375https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCp7ORIIJ60GcPklydIIsyZRKxxZNzTKFCZUxUqyQ4SXXQcPMQFSbe__aHg8tDNG4-Ac9Fqafu2TUkGpoL8QMliUM9qB2HmdGWSNn8iH8y2unzaL9j04F0ViAn8lM7aBhZLH0iy78NSdQ/s400/%CE%B3%CE%B3%CE%B1.jpgΓράψαμε προχθές ότι πίσω απ' τη απευθείας χαριστική ανάθεση του δορυφορικού σήματος της ΕΡΤ βρίσκεται ο Κοντομηνάς. Ρωτήσαμε χθες ποια είναι η σχέση Κοντομηνά που πήρε το δορυφορικό σήμα και Μπιτσαξή που είναι ΓΓ στο υπ Πολιτισμού όπου μέχρι πρόσφατα άνηκε η ΕΡΤ. Να λοιπόν ποια είναι η σχέση τους:

Ο Πάνος Μπιτσαξής ήταν επί σειρά ετών ο δικηγόρος του Κοντομηνά...
υπάλληλός του δηλ που είχε φάει καλά και επιτέλους σήμερα βρέθηκε στην κατάλληλη θέση

Πάρτε μερικές ειδήσεις ειδήσεις από την Ελευθεροτυπία από το 2005 όταν Κοντομηνάς-Κουρής ήταν στα μαχαίρια:

11.08.2005:
"Από την πλευρά του, ο Δημ. Κοντομηνάς, με τις μηνύσεις και αγωγές που κατέθεσε ο νομικός του παραστάτης Παν. Μπιτσαξής, δίνει απαντήσεις σε κάθε ισχυρισμό του Γ. Κουρή"

19.08.2005:
Την προσεχή Δευτέρα ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ιδιοκτήτη του Alpha, Παν. Μπιτσαξής, αναμένεται να υποβάλει και μηνύσεις (ήδη έχουν υποβληθεί 5) σε βάρος του ιδιοκτήτη της «Αυριανής» για «εξύβριση» και «συκοφαντική δυσφήμηση».

23.08.2005:
"Παράλληλα, η Ιντεραμέρικαν ανακοίνωσε ότι καταθέτει και τρίτη κατά σειράν αγωγή με αξίωση αποζημίωσης 30 εκατομμυρίων ευρώ για τους «συκοφαντικούς ισχυρισμούς» του ALTER, της «Αυριανής» και του Γ. Κουρή. «Η εταιρεία δεν χρωστά σε κανένα ούτε ένα ευρώ» αναφέρει η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο δικηγόρος Παν. Μπιτσαξής."

20.09.2005:
"Σύμφωνα τώρα με την ενδέκατη κατά σειρά μήνυση που κατέθεσε χθες ο Δημ. Κοντομηνάς σε βάρος του Γ. Κουρή και των συνεργατών του... Ενώ όπως δήλωσαν οι συνήγοροί του, Κ. Νταϊλιάνας και Π. Μπιτσαξής, «η υπόθεση αποκτά τώρα το πραγματικό της αντικείμενο».

Αυτά για σήμερα και αύριο εδώ είμαστε...

Διαβάστε και:
Ιδού ποιος είναι πίσω από την PCCW Global στην οποία η ΕΡΤ έδωσε σκανδαλωδώς τη μετάδοση του δορυφορικού σήματος

Ένα Quiz για τη χθεσινή αποκάλυψη ότι ο Κοντομηνάς βρίσκεται πίσω από την σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση του δορυφορικού σήματος της ΕΡΤ

Αλλαγές στο twitter

Δύο νέες επιλογές προσφέρει πλέον το twitter. Η μία καρτέλα δείχνει τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τ' όνομά μας, όσων μας ακολουθούν δηλ. ποιοι άρχισαν να μας ακολουθούν και ποιοι έκαναν "favorite" και "retweet" τα tweets μας. Η άλλη επιλογή δείχνει τις δραστηριότητες όσων ακολουθούμε δηλ. ποιους έκαναν φίλους, τι έκαναν "favorite" και τι "retweet":



Αποχωρεί ο πρασινοφρουρός της Ζακύνθου

O μητροπολίτης Ζακύνθου ΧρυσόστομοςΕγκαταλείπει από την 1η Σεπτεμβρίου τον επισκοπικό θρόνο της Ζακύνθου ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, έπειτα από 35 χρόνια στο αρχιερατικό αξίωμα.

Ο 72χρονος μητροπολίτης Ζακύνθου θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ισόβιος σε μια θέση όπως η δική του. «Η αποχώρησή μου είναι υπόθεση συνέπειας και όχι φυγής» τονίζει.

«Ο άνθρωπος πρέπει να αποφασίζει όταν έχει τα μυαλά του στη θέση τους και όχι όταν του το επιβάλλουν άλλες συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.

Μικρός κομήτης καθώς μπαίνει στη γήινη ατμόσφαιρα απ' το διάστημα

Ο Αστροναύτης Ron Garan τράβηξε την παρακάτω φωτογραφία τις μέρες που οι Περσείδες έπεφταν στη Γη. Την τράβηξε όταν ο ISS ήταν 350 χλμ. πάνω απ' τα σύνορα Κίνας-Μογγολίας:

Που ακριβώς είναι οι αποδοκιμασίες;

Επειδή 5 άτομα φώναξαν ουυυυ όταν άρχισε ο Μαγκούφης πρέπει να βαυκαλιζόμαστε ότι αποδοκιμάστηκε; Σοβαροί είμαστε ότι είναι αυτές "αποδοκιμασίες"; Με τόσα που έχουν κάνει κι έχουν βγει στη φόρα δεν έπρεπε να ακούγεται η φωνή του από τις αποδοκιμασίες και εμείς οι αφελείς λέμε ότι αποδοκιμάστηκε επειδή πέντε άτομα τον έκραξαν λίγο και τα υπόλοιπα 505 τον άκουγαν σαν αποχαυνωμένα;

Έχω πει από καιρό ότι καμία επανάσταση και ελικόπτερα που προαναγγέλλουν μερικοί δεν πρόκειται να δούμε στην Ελλάδα... είπαμε επίσης έγκαιρα ότι οι ΠΑΣΟκοι θα καταφέρουν να διαλύσουν με τον τρόπο τους τους "Αγανακτισμένους" όταν άλλοι μιλούσαν για κίνημα που θα πνίξει κ.λπ παπαριές...

Και φυσικά έχουμε πει πολύ έγκαιρα πως όποιοι ονειρευόνται να καταποντιστεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές καλύτερα να κρυφτούνε κείνο το βράδυ... μόνο οι μακάκες οι δεξιοί καταποντίζονται... το ΠΑΣΟΚ ποτέ

Δείτε και τις δήθεν "αποδοκιμασίες" εναντίον του Μαγκούφη:

Κουκου


Τα tweets Τσιόκα με τα υπονοούμενα και το βίντο που αφιέρωσε στον Ραγκούση-Νταλάρα

Τα παρακάτω tweets και το βίντεο που αφιερώνει προφανώς ο Τσιόκας στον Ραγκούση-Νταλάρα ήταν η αφορμή για την αποπομπή του από τη θέση του ΓΓ του υπ. Μεταφορών και Υποδομών




Καρατομήθηκε ο Χ. Τσιόκας ενώ βρισκόταν στην παραλία

http://www.skai.gr/files/temp/68B0809BAC02BF8293387D24BD1DA976.jpgΜε απόφαση του υπουργού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση αντικαταστάθηκε – σύμφωνα με πληροφορίες – ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Χάρη Τσιόκας.

Αφορμή στάθηκαν οι αναρτήσεις του γενικού γραμματέα στο Tweeter, οι οποίες ελήφθησαν ως επικριτικές για τον υπουργό.

Κύκλοι του ΓΓ δηλώνουν άγνοια, καθώς όπως τονίζουν, ο κ. Τσιόκας βρίσκεται σε διακοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικαταστάτης φέρεται ο Αριστείδης Μπουρδάρας, μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Λαμπρινίδης ζαλισμένος απ' τις πολλές διακοπές

Στο Λονδίνο βρέθηκε στις 1 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, προσκεκλημένος του ομόλογού του Γουίλιαμ Χάγκ. Ο κ. Λαμπρινίδης, ο οποίος έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενος στον Βρετανό ΥΠΕΞ τον ενημέρωσε για κάτι που ούτε ο ίδιος ο Άγγλος δεν γνώριζε:

«Μας ενώνει ένας κοινός δεσμός, μαζί είμαστε μέλη της ευρωζώνης (Indeed we are all tied together with a knot - together we are members of the eurozone)»

του είπε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ έμεινε τόσο κάγκελο που δεν μπήκε καν στον κόπο να τον διορθώσει ότι όπως ξέρουν και τα μωρά παιδιά η Αγγλία δεν είναι μέλος στην Ευρωζώνη και διατηρεί σαν νόμισμα τη Λίρα

Η βλακεία δεν πάει ούτε μπάνια ούτε διακοπές: Ο Πούτιν ψαρεύει στο Βόλγα κι οι άλλοι λένε ότι είναι στη Σκιάθο!

Ας ρίξουμε ένα γέλιο με τους αφελείς που ενημερώνονται από τσίρκο του στύλ τρομΠακτικό και new Post. Όπως είδατε στο προηγούμενο βίντεο Μεντβέντεφ και Πούτιν ψάρεψαν στο Βόλγα. Συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της πόλης Αστραχάν... Πότε ψάρεψαν;

Μα χθες φυσικά που τα βλήματα περίμεναν τον Πούτιν στη Σκιάθο :)))

Μα πόσο παπάρες είμαστε οι Έλληνες ρε αδερφέ!!! Πόσο παπάρες; Νομίζουμε ότι όλα περιστρέφονται γύρω απ΄την Ελλάδα και ο Πούτιν τρελένεται να έρθει διακοπές στη Σκιάθο!!! Και το λέω γιατί τέτοιες ειδήσεις προφανώς πουλάνε στη μάζα, γιατί αν δεν πούλαγαν δεν θα τις διάβαζαν όλοι σαν τρελοί και να στέλνουν mail "δεν θα γράψεις ότι ο Πούτιν είναι στη Σκιάθο"!!! Κι ο Πούτιν να είναι 3-4.000 χλμ βορειοανατολικά...

Τι να πω; Σηκώνω τα χέρια ψηλά!

Δείτε πάλι το βίντεο από το χθεσινό ψάρεμα του Πούτιν στο Βόλγα...
και όχι στη Σκιάθο



ΥΓ. Εννοείται ότι δεν βάζω λινκ που να αποδεικνύει ότι το βίντεο είναι χθεσινό... είπαμε εδώ χαλβάδες δεν θέλουμε. Θέλουμε ενεργούς πολίτες που ψάχνουν μόνοι τους

GAP: Κανό 3.500 ευρώ

Κανό 3.500 ευρώ Ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια που ο Γιώργος Παπανδρέου εθεάθη να κάνει την πρώτη του βόλτα με κανό στα παραλία της Αττικής. Όλοι τότε πιστέψαμε πως είναι μια αθλητική ενασχόληση με σύντομο τέλος.

Η αλήθεια είναι πως μετά το ατύχημα με το ποδήλατο, οι γιατροί τού συνέστησαν να ασχοληθεί με την κωπηλασία που δεν επιβαρύνει τη μέση, και ο πρωθυπουργός όχι απλώς ασχολήθηκε, αλλά την αγάπησε. Έτσι, στη Σκιάθο εμφανίστηκε με το νέο απόκτημα του, ένα λευκό υπερσύγχρονο κανό αξίας 3.500 ευρώ, που ενσωματώνει όλες τις εφαρμογές των σύγχρονων υλικών.

Η ανάγκη για αντικατάσταση του κανό του πρωθυπουργού προέκυψε έπειτα από ένα ατύχημα στην Υδρα άπου το προηγούμενο κίτρινο «ερασιτεχνικό» κανό του κ. Παπανδρέου υπέστη σοβαρή ζημιά (έμπαζε νερά).

Μόλις επέστρεψε στην Αθήνα ο κ. Παπανδρέου επισκέφτηκε το κατάστημα του φίλου του κ. Βασίλη Μπουτσόρη, ο οποίος έχει μαγαζί με είδη θαλάσσης και παρήγγειλε το νέο του κανό.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» πριν από τις καλοκαιρινές του διακοπές, ένα ασπρόμαυρο κανό της εταιρείας Epic, τύπου V8, βρισκόταν στα χέρια του. Από την Πάρο, στη Σέριφο και μετά στη Σκιάθο ο πρωθυπουργός δεν σταμάτησε να αθλείται συντροφιά με τον νέο του «φίλο», ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληροτράχηλος. Άλλωστε, το νέο κανό είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην αγορά αυτή τη στιγμή.

Εδώ καράβια χάνονται, κανό όμως αρμενίζουν.

http://www.sportdog.gr/article/48822/kano-3500-euro

Ζωντανά τώρα η πρώτη παρουσίαση του ρωσικού stealth Russia Today

Κλικ στη φώτο
http://rt.com/files/banners/t-50/banner2-553.jpg

Σεισμός 6,2 στις ακτές της ανατολικής Ιαπωνίας

Magnitude6.2
Date-Time
Location36.623°N, 144.257°E
Depth37 km (23.0 miles)
RegionOFF THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN

Πολύ σοκαριστικές εικόνες ακόμα και με νεκρούς επιβάλλουν στη συσκευασία των τσιγάρων οι Αμερικάνοι (φώτο)

Ο πανίσχυρος FDA (Food and Drug Administration (FDA)-Οργανισμός τροφίμων και Φαρμάκων) επέβαλλε από τις 22.09.2012 το 50% της συσκευασίας των τσιγάρων (τόσο στην μπροστινή πλευρά όσο και στην πίσω) και το 20% των διαφημίσεων να έχει σοκαριστικές εικόνες ακόμα και νεκρών καπνιστών. Βέβαια οι 4 μεγαλύτερες εταιρίες, R.J. Reynolds Tobacco Co., Commonwealth Brands, Inc., Liggett Group LLC και Lorillard, εκτός της Philip Morris, κατέθεσαν μήνυση εναντίον της απόφασης αλλά πολύ δύσκολα δεν θα περάσει αυτό που θέλει ο FDA.

Οι εικόνες που επλήγησαν είναι άκρως σοκαριστικές. Δείτε τις αν έχετε γερό στομάχι:

http://www.bloomberg.com/apps/data?pid=avimage&iid=iCYCavLWjbHshttp://www.bloomberg.com/apps/data?pid=avimage&iid=imO8aSpo3LmUhttp://www.bloomberg.com/apps/data?pid=avimage&iid=iH9ti5P0nSaUhttp://www.bloomberg.com/apps/data?pid=avimage&iid=i.8w.HemFUMchttp://www.bloomberg.com/apps/data?pid=avimage&iid=ivqdBpojz4Kk

Ισραήλ: Καμία συγγνώμη στην Τουρκία για την επιδρομή στο Mavi Marmara

Φωτογραφίες tvn νεκρών Τούρκων στο πλοίο Mavi MarmaraΤο Ισραήλ θα επιμείνει στη γραμμή της άρνησής του να απολογηθεί στην Τουρκία για τον θάνατο εννέα πολιτών της εξαιτίας της επιδρομής που έκανε σε πλοίο που είχε προορισμό τη Γάζα, απορρίπτοντας έτσι την σχετική απαίτηση της Άγκυρας, δήλωσε σήμερα επίσημος αξιωματούχος του Ισραήλ.

Φωτογραφίες tvn νεκρών Τούρκων στο πλοίο Mavi Marmara Η απόφαση λήφθηκε μέρες πριν την δημοσίευση των πορισμάτων έρευνας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάληψη του πλοίου Mavi Marmara.

Η εν λόγω αποκαλούμενη έκθεση Πάλμερ καθυστέρησε επανειλημμένα προκειμένου να επιτρέψει στους πρώην συμμάχους της Μέσης Ανατολής να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Πούτιν και Μενβέντεφ μαζί για κατάδυση και ψάρεμα στον Βόλγα

Πούτιν και Μεντβέντεφ πήγαν μαζί για ψάρεμα και κατάδυση στον Βόλγα προκειμένου να δείξουν ότι δεν τους χωρίζει κάτι, όπως θέλουν να περάσουν τα δυτικά ΜΜΕ. Δείτε το βίντεο (αν είναι αυτοί με τις καταδυτικές στολές και δεν είναι τίποτα άσχετοι δύτες :)):

Όχι άλλα καραγκιοζλίκια από σαλταρισμένους Βούλγαρους εθνικιστές

Επειδή στο taxalia, είμαστε παλιοί στο κουρμπέτι και το έργο το ΄χουμε δεί πολλές φορές, είμασταν βέβαιοι, ότι κάποιοι θα βάλουν το κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα και θα συντάξουν απαντητική ανακοίνωση του Παναγιώτη Αναστασιάδη (Πάντε Ασλάκοφ), η οποία θα κινείται στα ίδια πλαίσια γελοιότητας τα οποία είδαμε πολλές φορές.Με μια ανακοίνωση λοιπόν, που κάποιοι (ξέρουμε ποιοί) έγραψαν για λογαριασμό του Ασλάκοφ (φυσικά και δεν την έγραψε ο ίδιος!), αναμασούν τις ίδιες παπαρολογίες, που βλέπουμε κάθε φορά που αποκαλύπτεται το...

H συνέχεια στο

Προκαλεί ο σκοπιανιανός τερματοφύλακας της Καρπάτι: "Η Μακεδονία δεν είναι Ελλάδα!"... Θα φάει αύριο τα μπαλάκια του και θα ηρεμήσει...

Προκαλεί ο Σκοπιανός τερματοφύλακας της προσεχής αντιπάλου του ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ Καρπάτι Λβιβ (Πέμπτη, 21:00, Nova) με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της ουκρανικής ομάδας. «Η Ελλάδα είναι Ελλάδα και η “Μακεδονία” είναι “Μακεδονία”. ΙΠως γίνεται να έχει κι η Ελλάδα Μακεδονία; Αυτό είναι λάθος».

Ο Μάρτιν Μπογκατίνοφ σε ερώτηση που του έγινε, αν βρίσκει επιπλέον κίνητρο στο γεγονός ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αποκαλούνται «Μακεδόνες» και «δικέφαλοι αετοί», απάντησε «το κίνητρο για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είναι μεγάλο κίνητρο και χωρίς αυτό, για να περάσουμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.Παίζω ποδόσφαιρο και ποτέ δεν το μπερδεύω με την πολιτική. Αλλά και πάλι θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι Ελλάδα και άλλη Μακεδονία δεν μπορεί να υπάρξει».

Επίσης, μίλησε και για την έχθρα που ενδεχομένως να έχουν οι Έλληνες με τους Σκοπιανούς: «Δε νομίζω ότι υπάρχει έχθρα. Για να σας το αποδείξω, θα σας μεταφέρω αυτό το γεγονός: πολλοί κάτοικοι της "Μακεδονίας" έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές. Αν υπήρχε διαμάχη, πιθανότατα δεν θα πήγαιναν στην Ελλάδα. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου».

Στο 2,1 ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο μειώθηκε στο 2,5% στην Ευρωζώνη από 2,7% τον Ιούνιο, ενώ πέρσι τέτοια εποχή ήταν 1,7% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός μειώθηκε -0,6%.

Στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός έπεσε τον Ιούλιο στο 2,9% από 3,1% τον Ιούνιο, ενώ στην Ελλάδα η κάμψη ήταν μεγαλύτερη αφού ο πληθωρισμός περιορίστηκε αντίστοιχα στο 2,1% από 3,1% τον Ιούνιο και σε μηνιαία βάση μειώθηκε κατά -1,4%.

Έτσι, τον Ιούλιο 2011 οι χώρες-μέλη με τον χαμηλότερο πληθωρισμό ήταν οι Ιρλανδία (1%), Σλοβενία (1,1%) και Σουηδία (1,6%), ενώ οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό ήταν οι Εσθονία (5,3%), Ρουμανία (4,9%) και Λιθουανία (4,6%).

Στην Ευρωζώνη τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο πληθωρισμού γνώρισαν τον Ιούλιο οι μεταφορές (5,5%), οι κατοικίες (5%) και το αλκοόλ-καπνά (2,9%), ενώ τη χαμηλότερη επίδοση είχαν τα ενδύματα (-2,9%), οι επικοινωνίες (-1,6%) και η αναψυχή-πολιτισμός (0,4%).

Νεκροί οκτώ Τούρκοι στρατιώτες από έκρηξη στη νοτιοανατολική μεθόριο

Στην περιοχή έχουν σταλεί ενισχύσεις (φωτ. αρχείου)Τουλάχιστον οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη στο Χακιάρι, κοντά στη νοτιοανατολική μεθόριο της χώρας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς από την επίθεση έχουν τραυματίστεί επίσης και άλλοι στρατιώτες.

Οι τουρκικές Αρχές πιστεύουν πως η έκρηξη οφείλεται σε βομβιστικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί από Κούρδους αυτονομιστές, ενώ ο στρατός έχει στείλει ενισχύσεις στο σημείο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μετά την έκρηξη ακούγονταν πυροβολισμοί στα βουνά γύρω από το σημείο. Η πιο πρόσφατη επίθεση Κούρδων αυτονομιστών στην περιοχή σημειώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, κοστίζοντας τη ζωή σε τρεις στρατιώτες που περιπολούσαν στο Σιρνάκ.

Οι διακοπές τελείωσαν, οι δυσκολίες τώρα αρχίζουν...

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110816/engine/imerisia_LARGE_t_942_42032827_type11585.jpg[Για μας τελείωσαν οι διακοπές γιατί για τον ΓΑΠ συνεχίζονται...]

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μετά το Δεκαπενταύγουστο, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να επιστρέψει από τις διακοπές του, θα αντιμετωπίσει μύρια προβλήματα παρότι παρέδωσε την οικονομία (και όχι μόνο) στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλο. Το πλέον σημαντικό είναι η διαπίστωση και ξένων αξιωματούχων, ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η κυβέρνησή του «κάθισε» και οι αρμόδιοι δεν υλοποίησαν όσα ο ίδιος υποσχέθηκε στους δανειστές της Ελλάδας.

Βέβαια, οι υπουργοί μπορεί να μην απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά έχουν έτοιμη τη δικαιολογία ότι ο αρχηγός τους, που ανέλαβε την ευθύνη του συντονισμού, απέτυχε και σε αυτό το ρόλο. Είναι, όντως, θλιβερό το φαινόμενο να βλέπει κανείς φωτογραφίες του Ελληνα πρωθυπουργού με το κανό του να συντονίζει μέσα από τη θάλασσα το κυβερνητικό έργο!

Οι πάντες χρειάζονται ξεκούραση και πρέπει να γίνονται σεβαστές οι διακοπές, όπως είχε πει και ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά η περίπτωση της Ελλάδας του 2011 είναι διαφορετική και ο καθένας που αντιλαμβάνεται την τραγικότητα της κατάστασης, δικαιολογημένα δυσανασχετεί. Δεν ήταν μόνο ο κ. Παπανδρέου που «έκλεισε το μαγαζί» και αγνάντευε το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο δυστυχώς διαπραγματεύεται με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εξαφανίστηκαν από τα γραφεία τους όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μας ενημέρωσε την Πέμπτη ότι και ο πρόεδρος Ομπάμα θα λείψει μερικές ημέρες σε θέρετρο της Μασαχουσέτης.

Αν θυμάμαι καλά, μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, όλοι αυτοί οι ηγέτες και άλλοι πολύ περισσότεροι κινδυνολογούσαν και μας έλεγαν πως έρχεται το τέλος του κόσμου και η παγκόσμια οικονομία καταστρέφεται. Και αν δεν με απατά η μνήμη μου, όλα ξεχάστηκαν στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας του μήνα και άλλοι πήραν τα βουνά, άλλοι τις θάλασσες και άλλοι τα λαγκάδια. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν το θέμα διακοπές οι ηγέτες του κόσμου, χάλασε δικαιολογημένα πολλούς ανθρώπους και τα σχόλια που ακούστηκαν δείχνουν την απώλεια της εμπιστοσύνης απέναντι στους ηγέτες τους. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι είναι καθολική η απαξίωση.

Ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας δύσκολος μήνας για πολλές χώρες του κόσμου και ειδικά την Ελλάδα. Οι ηγέτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των οικονομιών των χωρών τους, αλλά και τους κερδοσκόπους που θα επιστρέψουν ξεκούραστοι από τις διακοπές τους αποφασισμένοι να «πιουν αίμα». Οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί των χωρών της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αποδειχθεί κατώτεροι των περιστάσεων. Και είναι εμφανέστατο το κενό που άφησαν ο Μιτεράν και ο Κολ, οι οποίοι είχαν όραμα για την Ευρώπη και δεν τη χρησιμοποιούσαν σαν «παχιά αγελάδα». Το ίδιο πρόβλημα ηγεσίας παρατηρείται και στην Ελλάδα. Σε άλλες εποχές, ίσως, ο Γιώργος Παπανδρέου να εξελισσόταν στον καλύτερο πρωθυπουργό της Ελλάδας, αν και η μανία του με το αμερικανικό μοντέλο διακυβέρνησης τον κατέστησε «επικίνδυνο» για τα ελληνικά εθνικά θέματα. Σίγουρα, στη σημερινή Ελλάδα δεν είναι ο αρμόδιος για να την βγάλει από την κρίση, για την οποία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ακόμα και χθες, που η Ελλάδα τιμούσε την Παναγία, ο κ. Παπανδρέου προτίμησε τον «ξύλινο» λόγο, σαν να μιλούσε σε... Ελβετούς, που δεν βγάζει κανένα απολύτως συναίσθημα. Φάνηκε να έκανε αγγαρεία...

Η επιστροφή από τις διακοπές θα είναι δύσκολη, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει και τη σκληρή πραγματικότητα, ότι ο λαός που τον ανέδειξε πρωθυπουργό πριν από δύο χρόνια, εάν έχει την ευκαιρία, με ικανοποίηση θα ψηφίσει την πολιτική του συνταξιοδότηση...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!

Απόλυτη επιβεβαίωση της αποκάλυψης μας για την Ελβετική εταιρεία του αδελφού του πρωθυπουργού, στο πρωτοσέλιδο της Ελβετικής εφημερίδας “LaLiberte”.

Με τον τίτλο “Ελληνική Σαλάτα” χαρακτηρίζει τις οικογενειακές business, συμπληρώνοντας και την τοποθεσία “δίπλα στην λίμνη”, με πηχαίο τίτλο και μεγάλη φωτογραφία του πρωθυπουργού.

H συνέχεια στο olympia.gr

Επαναλειτουργία αντιδραστήρια στη Φουκουσίμα

Ένας από τους αντιδραστήρες, που διέκοψαν τη λειτουργία τους μετά την καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στις 11 Μαρτίου, θα λειτουργήσει εκ νέου.

Η ιαπωνική εταιρεία Hokkaido Electric Power Co έλαβε από τις αρμόδιες αρχές το πράσινο φως για να τεθεί σε εμπορική εκμετάλλευση ο αντιδραστήρας Νο3 του πυρηνικού εργοστασίου Τομαρί.

Ο σεισμός και το τσουνάμι του Μαρτίου προκάλεσαν την κατάρρευση και διαρροές ακτινοβολίας στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, της εταιρείας Tokyo Electric Power, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου στην πυρηνική ενέργεια.

Η επαναλειτουργία του αντιδραστήρια No3 στο Τομαρί δεν σημαίνει, ωστόσο, ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας, καθώς λειτουργεί σε δοκιμαστικό καθεστώς.

Δεν σημαίνει, ακόμη, απαραίτητα ότι θα επαναλειτουργήσουν και οι υπόλοιποι αντιδραστήρες. Οι 39 αντιδραστήρες που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους (από τους 54 συνολικά αντιδραστήρες της Ιαπωνίας) θα πρέπει πρώτα να περάσουν από "τεστ αντοχής" ώστε να επιβεβαιωθεί η ασφάλειά τους.

Διάολε, πόσους Κάστρο να αντέξεις να χάσεις;

Πείτε πως είστε φίλαθλοι του Παναθηναϊκού... Ξέρετε πως οι μέτοχοι δε βάζουν λεφτά ούτε για δείγμα... Ξέρετε επίσης πως από τον Γόντικα δε μπορείτε να έχετε και πολύ μεγάλες απαιτήσεις αφού είναι ένας απλός διαχειριστής...


Η συνέχεια στο milamegiampala.blogspot.com

Γ. Μιχελάκης για τις χθεσινές προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί

http://www.nd.gr/nd-theme/images/custom/nd_logo.png«Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εξ αρχής, ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου.

Έχει ακόμα υποστηρίξει ότι όσο δεν αποφασίζεται το ευρωομόλογο, πρέπει να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF ) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.

Παρόμοιες απόψεις έχουν υποστηρίξει οι περισσότεροι αναλυτές εντός κι εκτός Ευρώπης, προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν άμεσα τέτοιες αποφάσεις, η κρίση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί…

Η χθεσινή ανακοίνωση Μέρκελ-Σαρκοζί δεν κατάληξε σε τέτοιες αποφάσεις! Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν “επαρκή”. Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο. Για μια ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Τελικώς, αποδεικνύεται ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου οδηγεί σε όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα, ενώ απομακρύνεται η πραγματική διέξοδος από την κρίση της Ευρώπης.

Και η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει το θλιβερό θέαμα να… πανηγυρίζει (!) που απορρίφθηκαν όσα και εκείνη επιδίωκε (όπως το ευρωομόλογο), ενώ προχώρησαν όσα και εκείνη ήθελε να αποφύγει (όπως οι “εγγυήσεις” του νέου δανεισμού).

Η κυβέρνηση δεν μπορεί, δυστυχώς, να βάλει τέλος στον κατήφορο. Ή, ακόμα χειρότερα, δεν καταλαβαίνει τον κατήφορο στον οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα».

Η Γη διογκώνεται -κάθε χρόνο- μόλις όσο μια ανθρώπινη τρίχα

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες τη NASA επιβεβαίωσε ότι ο πλανήτης μας δεν «φουσκώνει», αλλά ούτε συρρικνώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Ή, για να είμαστε ακριβείς, η Γη κάθε χρόνο διογκώνεται μόλις όσο μια ανθρώπινη τρίχα!

Πάνω στο ζήτημα αυτό, υπήρχε μια χρόνια διαμάχη, ήδη από την εποχή του Δαρβίνου, καθώς ορισμένοι επιστήμονες ακόμα υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να συμβαίνει ένα από τα δύο, με πιο πιθανό το πρώτο, δηλαδή τη μικρή αλλά σταθερή διεύρυνση του όγκου της Γης.

Όμως η νέα έρευνα έθεσε τέρμα πλέον σε αυτές τις υποθέσεις, μετά από μια σειρά διασταυρωμένων μετρήσεων από το διάστημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν παρατηρείται καμία άξια λόγου (από στατιστική άποψη) επέκταση του «σώματος» του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σιαοπίνγκ Γου του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου της Γαλλίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ντελφτ της Ολλανδίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης «Geophysical Research Letters», χρησιμοποίησαν νέες μεθόδους υπολογισμού και μια πληθώρα δορυφορικών δεδομένων για να υπολογίσουν το ρυθμό μεταβολής της μέσης ακτίνας της σφαίρας της Γης στο πέρασμα του χρόνου.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η μέση μεταβολή της ακτίνας του πλανήτη μας είναι 0,1 χιλιοστό το χρόνο ή περίπου όσο το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, κάτι που θεωρείται στατιστικά ασήμαντο. Πάντως ο Γου εμφανίστηκε επιφυλακτικός στις δηλώσεις του: «Η μελέτη μας παρέχει μια ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι η στερεά Γη δεν μεγαλώνει προς το παρόν, εντός του πλαισίου των τρεχουσών αβεβαιοτήτων σχετικά με τις μετρήσεις».

Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, επειδή η Γη όντως αλλάζει συνεχώς το σχήμα της, κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Οι ισχυρές τεκτονικές δυνάμεις (οι οποίες εξηγούν τη συνεχή κινητικότητα στη εξωτερική λιθόσφαιρα του πλανήτη μας), που πυροδοτούν τους σεισμούς και τα ηφαίστεια, ωθούν προς τα πάνω τα βουνά, ενώ, από την άλλη, η διάβρωση και οι κατολισθήσεις τα «κονταίνουν».

Εξάλλου, οι μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις υδάτινων μαζών στους ωκεανούς (κυρίως λόγω των μεγάλων θαλασσίων ρευμάτων «Ελ Νίνιο» και «Λα Νίνια»), καθώς και το λιώσιμο μεγάλων παγετώνων και πάγων στους δύο Πόλους, ανακατανέμουν συνεχώς τεράστιους όγκους νερού πάνω στην επιφάνεια της Γης, κάτι που επίσης αλλάζει το σχήμα της και, συνακόλουθα, το κατά τόπους βαρυτικό πεδίο.

Η σχετική επιστήμη που μελετά αυτές τις αλλαγές, ανήκει στο πεδίο της Γεωγραφίας και λέγεται Γεωδαισία. Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να τυλίξουν τη Γη με μια μεζούρα για να την μετρήσουν, γι' αυτό καταφεύγουν σε μετρήσεις από το διάστημα με τη βοήθεια επιστημονικών οργάνων σε δορυφόρους.

ΤτΕ: Ουδέν σχόλιο για τα περί ενεργοποίησης του μηχανισμού ΕLA

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή έκτακτης βοήθειας στις τράπεζες που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν κενό ρευστότητας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα κάποιες ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να προσφύγουν στον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA), που έχουν στην διάθεσή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ενεργοποίηση του ΕLA μπορεί ωστόσο να μην είναι απαραίτητη σε περίπτωση που η πρόσφατη βελτίωση στις καταθέσεις (εκτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ) αντισταθμίσει το κενό από μία ενδεχόμενη απόσυρση διαθεσίμων του Δημοσίου για την εξόφληση ομολόγου.

Νέες απειλές από την Άγκυρα για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

http://www.skai.gr/files/temp/DA9107357412C0AC7364C53C24EAF8CE.jpgΑπειλών συνέχεια από την Άγκυρα σχετικά με την απόφαση της Λευκωσίας να ξεκινήσει υποθαλάσσιες έρευνες για την εύρεση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρέσβη στη γείτονα Φράνσις Ριτσιαρτνόνε, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ σε συνέντευξή του, έστειλε απειλητικό μήνυμα ότι «δεν πρέπει να γίνονται πειράματα με την αποφασιστικότητα της Άγκυρας».

Ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, ότι η ΑΟΖ καθορίζεται με την σύμφωνη γνώμη των γειτονικών χωρών και ότι στη Μεσόγειο υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν συμφωνηθεί.

ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΙΣΜΟΣ - "Άρση της ανωνυμίας των δημοσιογράφων που χρηματίζονται από την τρόϊκα ΤΩΡΑ!"

http://www.star-fm.gr/wp-content/uploads/2011/03/274124_mandravelis139.gifΜΑΝΔΡΑΒΕΛΙΣΜΟΣ: το ανωτατο σταδιο της πασοκικής υποκρισίας

Αγαπητέ φίλε, σας αξίζουν συγχαρητήρια που ασχολείστε με το Φαινόμενο «Μανδραβελισμός». Αλλά δυστυχώς σας διαφεύγουν οι πιο κρίσιμες ψηφίδες, έτσι ώστε να γίνεται η εικόνα που δίνεις αποσπασματική και κάπου κάπου εσφαλμένη.

Ο πολύς κόσμος έχει την εντύπωση οτι πρόκειται για αγκιτάτορα του φιλελευθερισμού που προηγούμενα πέρασε από τη νεολαία της ανανεωτικής αριστεράς.

Τρομερό λάθος: ο Πασχος Μανδραβελης ήταν τυχοδιωκτικό ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ (και όχι στην ΕΚΟΝ-Ρ. Φεραίος όπως τον συμφέρει να διαδίδει για «ξέπλυμα»). Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄80 μάλιστα έβγαζε μια Ανδρεοπαπανδρεϊκή (δλδ. λαϊκιστική) φυλλάδα στην Κοζάνη, την οποία προφανώς ενίσχυε όπως και όλες τις άλλες το Κίνημα της «Αλλαγής» τότε που είχαν κάνει όλοι γιούργια στο Δημόσιο Ταμείο, μαζί με κάποιον άλλον αγριοπασόκο, μετά χώρισαν και κάποια στιγμή μάλιστα βρέθηκαν και στα δικαστήρια για τη μοιρασιά. Τότε ο φιλόδοξος Μανδραβέλης εγκατέλειψε την επαρχιώτικη εφημερίδα («Γνώμη» νομίζω τη λέγανε, αλλά καθώς έχουν περάσει χρόνια δεν παίρνω όρκο… στην Κοζάνη πάντως όλοι θα θυμούνται αν τη λέγαν Γνώμη?, Γραμμή? κάτι τέτοιο…) και κατέβηκε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά στον «Ελεύθερο Τύπο» (που ήταν η κυρίαρχη στο χώρο της τότε κυβερνητικής Δεξιάς), ξεπλύθηκε από τον αυριανιστικό παπανδρεϊσμό, τον βοήθησε στο ξέπλυμα και το ότι πούλαγε δήθεν «φιλελευθερισμό» στην τότε Δεξιά στην οποία ανήκαν Ανδριανόπουλος, Μάνος κλπ, και αργότερα, όταν εκλέχτηκε ο Σημίτης, κόλλησε στους λεγόμενους «εκσυγχρονιστές». Πάντοτε υπηρετούσε, και με το αζημίωτο, τον Επιλεκτικό Φιλελευθερισμό, την Επιλεκτική Δημοκρατία, όπως πολύ εύστοχα γράψατε.

Όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έγινε Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ (2003-04) --στη συνέχεια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-- η σύζυγος του Πάσχου Μανδραβέλη, Σοφία, υπάλληλος του ΙΚΑ Κοζάνης, αποσπάστηκε στο Κόμμα (ΠΑΣΟΚ) και διατέθηκε στο γραφείο του Παπακωνσταντίνου ως έμπιστή του. Από τότε που έγινε υπουργός είναι ιδιαιτέρα του στα δύο υπουργεία στα οποία τοποθετήθηκε. Τότε ανέβηκαν οι μετοχές του Μανδραβέλη στο Κίνημα, καθώς τους είναι πολύτιμη η πείρα του στα ΜΜΕ, αλλά και η θέση του στο συγκρότημα του Αλαφούζου (Καθημερινή, ΣΚΑΙ). Αν «τρέξει» κανείς την αρθρογραφία του κάθετα, θα δει ότι ήταν ο συνεπέστερος προπαγανδιστής και κόλακας του ΓΑΠ.

Πόση λοιπόν αντικειμενικότητα μπορεί να έχουν τα άρθρα ενός συζύγου κομματόσκυλου (ο οποίος είναι και μυστικοσύμβουλος του Παπακωνσταντίνου); Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ανέβηκαν οι μετοχές του Μανδραβέλη στο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πια έγινε άτυπος σύμβουλος επικοινωνίας του πολιτικού προϊσταμένου της συζύγου του. (Το ότι είναι ένας από τους λογογράφους του ΓΑΠ δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί, παρά τις έντονες φήμες: ενώ υπάρχουν αποσπάσματα ομιλιών που φαίνονται ότι είναι αυτούσια άρθρα του Π.Μ. δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί δημοσίως ότι είναι γραμμένα από τον ίδιο, γιατί θα σου απαντησει ότι «πιθανότατα ο λογογράφος είναι επηρεασμένος από μένα»…).

Όσον αφορά τις φιλικές σχέσεις του με τη ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη ή με τη Δράση του Μάνου κλπ ή διάφορες άλλες ομάδες, όλες έχουν στόχο τον επηρεασμό και τη ρυμούλκηση αυτών των πολιτικών μορφωμάτων ή τμημάτων τους στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι μια ακόμη αποστολή υπερ του ΓΑΠ.

Τώρα, πολλοί θα σαγηνευτούν από τη «μάχη» για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο που θα δώσει ο Μανδραβέλης ως μέλος (από πού κι ως πού;) της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπ. Δικαιοσύνης… Και θα θαυμάσουν τόσοι και τόσοι αφελείς, και θα διαφημίζουν οι μπλόγκερς τους… «αγώνες» του για την ελευθερία. Δοξάστε τον! Εδώ δεν πρόκειται απλώς για τζάμπα μάγκα, πρόκειται για μάγκα που κάνει πολυτελώς αμειβόμενη καριέρα με τζάμπα μέσα -- για αυτόκλητο εκπρόσωπο όλων των μπλόγκερς, και δη Αναγνωρισμένον υπό του Κράτους! Που θέλει όλη τη φήμη στο όνομά του, αλλά θέλει και την πολύτιμη ανωνυμία για όσα δεν μπορεί να «πουλήσει» επωνύμως: ο Μανδραβέλης, ως χωρικός, είναι Αχόρταγος… Δεν χορταίνει δημοσιότητα, όταν δεν γράφει κάτι άλλο, όταν δεν ψαρεύει ιδέες στο Ιντερνετ για τις… πρωτότυπες αρθρογραφικές συνθέσεις του, όταν δεν «συντονίζει» γλείφοντας κλπ, τότε χτυπά στο Google τ’όνομά του να δει πόσες αναφορές γίνανε στον ίδιο σήμερα, στα προϊόντα της «σοφής κεφαλής του».

Τέλος, σχετικά με την παρέα της τυχοδιωκτικής δημοσιογραφικής «διανόησης», πρόκειται περί μιας Κλειστής Συλλογικότητας Γλειφτών, που θα πάθουν αφυδάτωση από το πολύ (αλληλο)γλείψιμο. Αρκεί να διαβάσει κανείς ολόκληρο το εμετικό κείμενο ενός κολλητού του που τον συγκαταλέγει στα σημαντικότερα --λέει-- πρόσωπα του 2010:

«Εφηβική διάθεση και πρόωρα άσπρα μαλλιά. Συμβολικό; Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι ένας ορμητικός έφηβος με κεφαλή σοφού».

Δείτε το ολόκληρο εδώ kozanimedia.gr

Όταν βάλουν στην Έκθεση θέμα περί κολακείας και κολάκων, είναι ίσως το καταληλλότερο αυτό το άρθρο…

Αλεξάντρ Σολζενίτσιν: «Ο κομμουνισμός είναι μια χοντροκομμένη απόπειρα για να εξηγηθεί ο άνθρωπος και η κοινωνία»

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Vladimir_Putin_with_Aleksandr_Solzhenitsyn-1.jpg/244px-Vladimir_Putin_with_Aleksandr_Solzhenitsyn-1.jpgτου Τάκη Μαχαίρα,
Πολιτικού Επιστήμονα, Συμβούλου Πολιτικής & Επικοινωνιακής Στρατηγικής

Ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν υπήρξε μια εμβληματική μορφή της παγκόσμιας διανόησης του 20ού αιώνα. Ασυνθηκολόγητος υπερασπιστής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ασυμβίβαστος μαχητής της ελευθερίας, αρνήθηκε να υποτάξει τη σκέψη του σε δόγματα, «ρετσέτες» και σκοπιμότητες. Με το μνημειώδες έργο του «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ», έσπασε το προστατευτικό προπαγανδιστικό τείχος της ένοχης σιωπής γύρω από την πραγματική φυσιογνωμία του σοβιετικού καθεστώτος, που είχε επιβληθεί στην πατρίδα του τη Ρωσία και η μαρτυρία του υπήρξε, για πολλούς καλής πίστεως ανθρώπους την εποχή εκείνη, ο καταλύτης για να απομαγευθούν από τη μεγάλη αυταπάτη στην οποία είχαν αυτοπαγιδευτεί.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατό του, τα ξημερώματα της 3ης προς 4η Αυγούστου 2008, σε ηλικία 89 ετών, παρατίθεται κατωτέρω ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από την ομιλία του στις 9 Ιουλίου 1975, στην Νέα Υόρκη, προς τα μέλη του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου των ΗΠΑ, της AFL-CIO, όπου προβαίνει σε μια διεισδυτική ανατομία της κομμουνιστικής ιδεολογίας ως θεωρητικής σύλληψης, υπό το φως της πρακτικής της εφαρμογής στην πατρίδα του, και όχι μόνο. (Το κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο, Αλέξαντρ Σολζενίτσιν: «Ανατολή και Δύση», έκδ. «Ι. Σιδέρης», σειρά «Πειστήρια», Αθήνα 1977, σελ. 56-61).

«… Το ότι ο μαρξισμός δεν είναι επιστήμη σε μας, στη Σοβιετική Ένωση, οι καλλιεργημένοι άνθρωποι το ξέρουν από καιρό. Και ακόμα, αν κάποιος άλλος, υποστήριζε ότι είναι μια από τις επιστήμες, τότε η γνώμη του αυτή θα ήταν στραβή. Όταν μια επιστήμη προβλέπει ένα όποιο φαινόμενο – δε μιλάω μόνο για τις θετικές επιστήμες: φυσική, μαθηματικά, φυσιογνωστικές επιστήμες και ούτε ακόμα για τη σύγχρονη κοινωνιολογία – φροντίζει να καθορίζει ποιος τόπος είναι ευνοϊκός για να παραχθεί το φαινόμενο, σε πόσο χρόνο και κάτω από ποιες μορφές. Ο κομμουνισμός όμως δεν ασχολήθηκε ποτέ με τέτοιου είδους προγνώσεις. Ποτέ δεν μας είπε που, πότε και πως θα συμβεί το κάθε πράγμα. Πάντοτε αρκέστηκε να ρητορεύει. Είτε πρόκειται για την ανατροπή της αστικής τάξης απ’ το προλεταριάτο, είτε πρόκειται για την εγκαθίδρυση της ιδανικής κοινωνίας που είναι βέβαιο ότι ούτε ο Μαρξ, ούτε ο Ένγκελς, ούτε ο Λένιν παρ’ όλη τη φαντασία τους δεν κατάφεραν να μας την περιγράψουν. Μας είπαν μόνον ότι θα ήταν η περισσότερο φωτεινή, η πιο ευτυχισμένη απ’ τις κοινωνίες και ότι όλα θα γίνονταν για τον άνθρωπο.

Θα ήταν πληκτικό και για σας και για μένα ν’ απαριθμήσουμε εδώ όλες τις εκτρωματικές προβλέψεις του μαρξισμού. Παρ’ όλα αυτά ας θυμηθούμε μερικές απ’ αυτές. Και ας πάρουμε για παράδειγμα την πιο κάτω: Η κατάσταση της εργατικής τάξης, είχε προβλέψει ο μαρξισμός, ότι θα πήγαινε στις δυτικές χώρες ολοένα προς το χειρότερο έως ότου θα έφτανε σ’ ένα σημείο ανυπόφορης αθλιότητας. Με τον κομμουνισμό, αντίθετα, χάρη σ’ αυτόν, ο λαός θα τρέφονταν και θα ντύνονταν και θα είχε όλα τ’ αγαθά σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ή ας πάρουμε την άλλη περίφημη πρόβλεψη που σύμφωνα μ’ αυτή ο κομμουνισμός θα εγκαθιδρυόταν πρώτα στις αναπτυγμένες χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Αμερική και η Γερμανία. Κι όμως αυτό το ξέρετε καλά, ολότελα αντίθετα έγιναν τα πράγματα, ολότελα αντίθετα. Ή ας θυμηθούμε μιαν άλλη πρόβλεψή του, που σύμφωνα μ’ αυτήν η Κρατική Εξουσία στο σοσιαλισμό θα έπαυε να υπάρχει. Μόλις το κεφάλαιο θα ανατρεπόταν, θα έσβηνε ταυτόχρονα και η Κρατική Εξουσία. Μπορείτε να μου πείτε, όμως, σήμερα χώρες όπου η Κρατική Εξουσία να είναι περισσότερο ισχυρή απ’ τις χώρες τις ονομαζόμενες σοσιαλιστικές ή κομμουνιστικές; Ας δούμε και μιαν άλλη προφητεία του μαρξισμού που λέει ότι η κεφαλαιοκρατία και ο πόλεμος είναι συνώνυμα. Κατά τον μαρξισμό, εάν δεν υπήρχε κεφαλαιοκρατία δεν θα γινόταν πόλεμος. Με την επικράτηση του κομμουνισμού όλοι οι πόλεμοι θα έπαυαν. Αυτό το είδαμε δα πολύ καλά στη Βουδαπέστη, στην Πράγα, στα Σοβιετο-Κινεζικά σύνορα, όταν καταλήφθηκαν οι χώρες της Βαλτικής, στην προδοσία που θύμα ήταν η Πολωνία. Το είδαμε αρκετά καλά και θα το δούμε, πιθανώς, ακόμα κι άλλες φορές.

Ο κομμουνισμός είναι μια χοντροκομμένη απόπειρα για να εξηγηθεί ο άνθρωπος και η κοινωνία. Όταν το θυμάμαι αυτό, με κάνει να τον παραλληλίζω με τον χειρούργο εκείνο που για μια εγχείρηση που απαιτεί δεξιοτεχνία παίρνει το τσεκούρι για να την κάνει. Το κάθε τι που είναι λεπτό και ευαίσθητο μέσα στην ψυχή του ανθρώπου και μέσα στους μηχανισμούς αυτού του άλλου οργανισμού, του ακόμα πιο πολύπλοκου που είναι η κοινωνία, τα βλέπουμε να ανάγονται απ’ τον κομμουνισμό σε μια ευτελή οικονομική διαδικασία. Το ανθρώπινο ον ανάγεται στην κατάσταση της ύλης. Σε μας, στις κομμουνιστικές χώρες, παρουσιάζεται το πολύ χαρακτηριστικό φαινόμενο να είναι ο κομμουνισμός τόσο πολύ απογυμνωμένος από επιχειρήματα, που να μη βρίσκει καμιά δικαιολογία για να την αντιτάξει στους επικριτές του. Κανένα επιχείρημα. Έτσι εξηγούνται οι περιορισμοί, οι φυλακίσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Ο μαρξισμός πάντοτε ήταν εναντίον της ελευθερίας. Για το σκοπό αυτό θα αναφέρω μερικές φράσεις που έγραψαν οι πατέρες του κομμουνισμού, Μαρξ και Ένγκελς, και που θα τις πάρω απ’ την πρώτη σοβιετική έκδοση του 1929 – 1930. “Οι μεταρρυθμίσεις είναι σημάδια αδυναμίας”. (τόμος 23, σελ 399). “Η δημοκρατία είναι πολύ πιο τρομερή, απ’ τη μοναρχία και την αριστοκρατία”. (τόμος 2, σελ. 269). “Η πολιτική ελευθερία είναι μια ψεύτικη ελευθερία. Είναι χειρότερη κι απ’ τη χειρότερη σκλαβιά”. (τόμος 2, σελ. 394). Επανειλημμένα ο Μαρξ και ο Ένγκελς, στις επιστολές που έστελναν ο ένας στον άλλον, επικαλούνται την αναγκαιότητα της τρομοκρατίας, όταν μια και καλή, κατακτηθεί η εξουσία. Γράφουν: “Θα πρέπει να επαναληφθεί το 1793. Αφού καταλάβουμε την εξουσία και μετέπειτα θα μας βλέπουν σαν να είμαστε τέρατα, αλλ’ αυτό βεβαιότατα μας αφήνει ολότελα αδιάφορους”. (τόμος 25, σελ. 187).

Ο κομμουνισμός ποτέ δεν έκρυψε ότι αποκλείει κάθε έννοια απόλυτης ηθικής. Του είναι άχρηστα και το καλό και το κακό. Γι’ αυτόν η ηθική είναι σχετική, είναι ταξική υπόθεση. Μια όποια πράξη, επομένως και ο φόνος, κι αν απαιτηθεί και ο φόνος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μπορεί να κριθεί σαν καλή ή κακή πράξη∙ αυτό εξαρτάται απ’ τις περιστάσεις κι απ’ την πολιτική κατάσταση. Η διάκριση εξαρτάται απ’ την ταξική ιδεολογία. Και από ποιους παράγοντες προσδιορίζεται αυτή η ταξική ιδεολογία; Μια όποια τάξη είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί για να λάβει αποφάσεις για το τι είναι καλό ή για τι είναι κακό. Αυτός ο ρόλος ανατίθεται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Ας παραδεχτούμε, ότι στο σημείο αυτό, ο κομμουνισμός τα κατάφερε καλύτερα από ότι τα κατάφερε σε άλλα πράγματα. Μόλυνε τον κόσμο με την έννοια της σχετικότητας του καλού και του κακού. Δεν είναι πια μόνον οι κομμουνιστές, που αυτή τη στιγμή, έχουν προσβληθεί απ’ αυτήν την αρρώστια. Οι προοδευτικοί κύκλοι της Δύσης, με τη σειρά τους θεωρούν κι αυτοί σαν μετατοπισμένη τη χρήση των λέξεων “καλό” ή “κακό”. Ορισμένες λέξεις απ’ τα πολύ παληά χρόνια είχαν μια άφθαρτη αίγλη για όλους τους ανθρώπους. Ήρθε όμως ο κομμουνισμός και τις γελοιοποίησε και τις έφθειρε αυτές τις λέξεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό κατόρθωσε να ελαττώσει την αξία τους στα μάτια όλων των ανθρώπων. Αλλά τι μας μένει, όταν αμετάκλητα καταργήσουμε αυτές τις λέξεις; Θα σας το πω τι θα μείνει: Υλιστικοί συνδυασμοί και τίποτε άλλο. Ξαναπέφτουμε στον κόσμο των ζώων.

Τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη ο κομμουνισμός στρέφεται εναντίον του ανθρώπου. Ακούμε συχνά, σήμερα, να γίνεται λόγος για “αντικομμουνισμό”. Ο όρος είναι ολότελα αδόκιμος και σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, δεν έχει ούτε στήριγμα. Αυτός ο αταίριαστος όρος μας αφήνει να αντιληφθούμε τον κομμουνισμό σαν να ήταν μια πραγματικότητα αιώνια, θεμελιώδης, ουσιαστική, που κατόπιν, ξεκινώντας απ’ αυτή σαν σημείο αναφοράς θα ήταν δυνατόν να καθοριστούν οι λέξεις αντικομμουνισμός και αντικομμουνιστές. Εάν υποστηρίζω ότι ο όρος αυτός είναι ολότελα αταίριαστος – δημιουργήθηκε από ανθρώπους που δεν ξέραν πολλά πράγματα από ετυμολογία – το κάνω γιατί ο όρος αυτός δεν λαβαίνει υπ’ όψη του το γεγονός ότι η πρωταρχική ιδέα που είναι η βάση για όλα τα πράγματα είναι η ιδέα της ανθρωπότητας. Ο κομμουνισμός λοιπόν είναι αντιανθρώπινος. Όποιος λέει “αντικομμουνιστικό” είναι σαν να λέει: “αντι-ανθρώπινο”. Αυτό το λεκτικό κατασκεύασμα δεν έχει ομορφιά. Πρέπει λοιπόν να το πούμε αλλιώς; Όποιος είναι κατά του κομμουνισμού είναι υπέρ του ανθρώπου ! Άρνηση, απόρριψη αυτής της μισάνθρωπης ιδεολογίας θα πει ανθρωπισμός στην πιο απλή μορφή του ! Αυτά τα λόγια δεν τα λέω για να προσελκύσω οπαδούς, το ξέρετε πολύ καλά αυτό, αλλά για να διαμαρτυρηθώ απ’ τα βάθη της ψυχής μου εναντίον εκείνων που μας λένε: Ξεχάστε το καλό και το κακό.»

kalyteresmeres.wordpress.com

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ-ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ...

Έγινε στο Μαξίμου 10 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2003
Για ιστορική ευκαιρία και ιστορικό βήμα μιλούσαν πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών τότε

Μπορεί για ορισμένους να ήταν κεραυνός εν αιθρία τα όσα ισχυρίζεται σε υπό έκδοση βιβλίο του ο τούρκος διπλωμάτης Ντενίζ Μπουλούκμπασι, ο οποίος ήταν στέλεχος της τούρκικης διπλωματικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας απʼ το 2002 μέχρι το 2007, ότι δηλαδή:

• η ελληνική πολιτική ηγεσία κατά το 2002-2003, δηλαδή ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο τότε ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου είχαν δεχτεί να συζητήσουν την τουρκική αξίωση να δεσμευτεί η Ελλάδα ότι σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου δεν θα ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια (!) αλλά σημασία έχουν τα γεγονότα.

Και τα γεγονότα, όπως θα τα παραθέσουμε, επιβεβαιώνουν δυστυχώς τον τούρκο διπλωμάτη. Άλλωστε θα επισημάνουμε ότι η αντίδραση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά προσεχτική. Τόσο ο ΥΠΕΞ Στ. Λαμπρινίδης όσο και ο υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης διέψευσαν ότι έχει υπάρξει κάποια συμφωνία με την οποία η Ελλάδα απεμπολεί το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Δεν διέψευσαν όμως ότι σε κάποια φάση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η χώρα μας δέχτηκε να συζητήσει το –πάγιο– σχετικό τουρκικό αίτημα, στο πλαίσιο υπογραφής συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας!

Τα γεγονότα, οι πληροφορίες, συγκλίνουν στο ότι:

«Πράγματι, σε κάποια φάση των διερευνητικών επαφών η Ελλάδα, το 2002-2003, δέχτηκε να συζητήσει τη μη επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου. Δέχτηκε να συζητήσει την «επιλεκτική» επέκταση, δηλαδή αλλού τα χωρικά της ύδατα να είναι 6 μίλια (όπως απαιτεί η Άγκυρα), αλλού 8, αλλού 10 και αλλού 12 μίλια!

Η παραπάνω αποδοχή μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, έγινε περίπου 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2003, σε μια κρίσιμη μυστική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο τότε ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, οι Χ. Παμπούκης, Ν. Θέμελης, Χρ. Ροζάκης και οι πρέσβεις Θ. Σωτηρόπουλος και Τ. Σκοπελίτης. Σε εκείνη την κρίσιμη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της πορείας των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και συμφωνήθηκε ότι:

1. Υπήρχε πράγματι σοβαρή και ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, για την υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

2. Η Ελλάδα μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία το αίτημά της για «επιλεκτική» επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο, αλλού 6 μίλια, αλλού 8, αλλού 10 και αλλού 12 μίλια! Άλλωστε προϋπόθεση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων...

3. Εξυπακούεται ότι στο ίδιο εύρος με τα χωρικά ύδατα, όπως άλλωστε επιτάσσει και το Διεθνές Δίκαιο, θα ήταν και ο εναέριος χώρος της Ελλάδας.

4. Προηγουμένως η κυβέρνηση Σημίτη θα προσέφευγε στη Βουλή και για να πάρει την απόφασή της γιʼ αυτήν την επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων.

5. Αδιευκρίνιστο παρέμενε τι θα γινόταν με το άλλο τουρκικό αίτημα, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και τις «γκρίζες ζώνες»...

6. Μάλιστα ο Κ. Σημίτης εκτίμησε ότι αν πράγματι κατέληγαν σε συμφωνία η Ελλάδα και η Τουρκία για την υπογραφή συνυποσχετικού για τη Χάγη (προφανώς και με την αποδοχή των τουρκικών όρων για τα χωρικά ύδατα), αυτό θα αποτελούσε μια «μεγάλη κίνηση» που θα οδηγούσε στην οριστική επίλυση των διμερών διαφορών!

Τελικά τα παραπάνω δεν προχώρησαν, απλώς επειδή στη συνέχεια έγινε η αλλαγή σκυτάλης στο ΠΑΣΟΚ, προκηρύχθηκαν εκλογές και εκτιμήθηκε ότι το πολιτικό κόστος θα ήταν δυσβάστακτο και το ΠΑΣΟΚ θα κινδύνευε με συντριπτική ήττα!

Μάλιστα, κατά τις ίδιες αποκλειστικές μας πληροφορίες, ρόλο στο να μην προχωρήσει αυτή η κατʼ αρχήν συμφωνία διαδραμάτισε ο στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, ο Σωκρ. Κοσμίδης, ο οποίος είχε κάνει «δημοσκόπηση» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Σημίτης έπρεπε να αποχωρήσει και να παραδώσει το «δαχτυλίδι» στον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έθεσε ως όρο να προκηρυχτούν αμέσως εκλογές...

«Ένα ιστορικό βήμα»!Στην ίδια σύσκεψη, πέραν του Κ. Σημίτη, με θερμά λόγια για επικείμενη συμφωνία για υπογραφή συνυποσχετικού για τη Χάγη, με την προϋπόθεση απόφασης για επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, μίλησε και ο τότε ΥΠΕΞ και νυν πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου!

Οι δύο τοποθετήσεις, Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, έκαναν λόγο για μια ιστορική ευκαιρία για ένα ιστορικό βήμα!

Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο βιβλίο του «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα», μέσω του οποίου έχει επιχειρήσει μια αποτίμηση του έργου των κυβερνήσεών του, στην ουσία επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, αφού τονίζει ότι:

– Ήταν ζήτημα χρόνου, ίσως λίγων μηνών, η ευδόκιμη κατάληξη των ελληνοτουρκικών συζητήσεων στη βάση της αμοιβαίας συναίνεσης, με κερδισμένες και τις δύο πλευρές...

Επίσης, στο ίδιο βιβλίο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή, ότι «πάγωσε» τις διερευνητικές επαφές κι έτσι... χάθηκε η ευκαιρία διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών!

Εξάλλου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κριτική του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Καραμανλή, επί ηγεσίας Γ. Παπανδρέου πλέον!

Σύμφωνα με άλλες αποκλειστικές μας πληροφορίες και σε συνέχεια των προαναφερθέντων • Στις αρχές του 2004, ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, στη Ρώμη (σύμφωνα με μια άλλη πληροφορία στο Παρίσι) πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας, για το προχώρημα της σχετικής διαβούλευσης, που είχε ως βασικό της στοιχείο και την επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή στην ουσία την απεμπόληση του ελληνικού δικαιώματος για επέκτασή τους στα 12 μίλια. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν και οι Χ. Παμπούκης και Χρ. Ροζάκης...

Τελικά, όπως προαναφέραμε, τα πράγματα δεν προχώρησαν στο... «ιστορικό βήμα», επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές.

Αμέσως μετά τις εκλογές, ο εκτελών μέχρι τις εκλογές χρέη υπουργού Εξωτερικών (αφού ο Γ. Παπανδρέου είχε αναδειχθεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ) Τ. Γιαννίτσης παρέδωσε ένα ενημερωτικό σημείωμα 15 σελίδων στον νέο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη, για την πορεία των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών. Και υπογράμμιζε:

• Οι διερευνητικές επαφές που είχαν αρχίσει το 1999 έχουν ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό που απομένει είναι οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ... Όταν ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για το... ποιες θα έπρεπε να είναι οι «πολιτικές αποφάσεις», σε συνεργασία με τον Π. Μολυβιάτη και άλλους στενούς του συνεργάτες αποφάσισε:

- Κρατάμε τις επαφές με την Τουρκία, αλλά δεν προχωράμε σε καμία επί της ουσίας συζήτηση!

Και γιʼ αυτήν του την επιλογή, επαναλαμβάνουμε, κατηγορήθηκε για... απραξία και ότι δεν προχώρησε σε ουσιαστικές συζητήσεις με την Τουρκία!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, μόλις προέκυψε το θέμα με τις αποκαλύψεις του Ντ. Μπουλούκμπασι, κι ότι πλέον το θέμα τον αγγίζει, προέβη στις εξής κινήσεις:

- Ζήτησε απʼ τους Στ. Λαμπρινίδη και Π. Μπεγλίτη να κάνουν μια «προσεκτική» δήλωση, με την οποία να διαψεύδουν την ύπαρξη συμφωνίας επί του επίμαχου ζητήματος, όχι όμως και την ύπαρξη σχετικών συζητήσεων...

- Διά των «αρμοδίων» κυβερνητικών παραγόντων ζήτησε και πέτυχε απʼ τα περισσότερα ΜΜΕ... «σιγή» για το θέμα, υποβάθμισή του, στην κυριολεξία «θάψιμο»...

Όμως το θέμα υπάρχει. Και θα υπάρχει όσο κι αν η κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα απʼ αυτήν ΜΜΕ θα επιχειρούν να το «θάβουν».

Κι έχουν υποχρέωση τόσο ο Κ. Σημίτης όσο κι ο Γ. Παπανδρέου να βγουν και να μιλήσουν καθαρά, δίχως μισόλογα και φτιαγμένες «διαψεύσεις».

Απαιτείται μια καθαρή τοποθέτηση.

Η σιωπή είναι ομολογία ενοχής!

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=69355&colid=37&catid=34&dt=2011-08-14 0:0:0

Καλοκαίρι Πολιτισμού στον δήμο Βόλβης: Πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο

Πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Ν. Μάδυτο από την Τετάρτη 17 έως την Κυριακή 21 Αυγούστου. Στις 17/8 το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαδύτου θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς.

Στις 18/8 θα χορέψουν 14 χορευτικά τμήματα συλλόγων και σωματείων από όλη τη Β. Ελλάδα. Στις 19/8 θα πραγματοποιηθεί λαϊκή βραδιά στην πλατεία της Ν. Μαδύτου με μουσική, φαγητό και ποτό. Στις 20/8 θα πραγματοποιηθούν αθλοπαιδιές («Πλακούδεια») και θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του δήμου Μαλγάρων. Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του πενθημέρου, θα πραγματοποιείται έκθεση βιβλίου.

Στην Ασπροβάλτα, το Σάββατο 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ χορωδιών με τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας Αγίου Γεωργίου Ασπροβάλτας, της χορωδίας Ι.Ν. 12 Αποστόλων Ρετζικίου Θεσσαλονίκης, της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχώρας Χαλκιδικής και της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροκάμπου Κιλκίς.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου, στα Λουτρά Απολλωνίας, θα πραγματοποιηθεί συναυλία- αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με τον Πασχάλη Τόνιο και τη συμμετοχή της Αναστασίας Νάστια.

Η Μακεδονία στο Λούβρο

Description: Αττική σαρκοφάγος από τις συλλογές του Λούβρου (180 μ.Χ. περίπου)Αυτό το καλοκαίρι, η Σοφί Ντεκά, διευθύντρια του τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, δεν πήγε διακοπές. Ο Αύγουστος τη βρήκε στο γραφείο της, αφοσιωμένη ψυχή τε και σώματι στις τελικές προετοιμασίες της μεγάλης έκθεσης «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η Αρχαία Μακεδονία», που εγκαινιάζεται στις 13 Οκτωβρίου, μία δεκαπενταετία περίπου από την εποχή που η Ντεκά την είχε οραματιστεί.

Κάτω ακριβώς από την γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου, στην κεντρική αίθουσα των περιοδικών του εκθέσεων, θα φιλοξενούνται ως τις 16 Ιανουαρίου 2012 γύρω στα χίλια έργα τέχνης που αποτυπώνουν την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τον 15ο π.Χ. αι. ως τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τα οποία στη μεγάλη πλειονότητά τους προέρχονται από μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων της χώρας μας.

Καρπός στενής συνεργασίας ελλήνων και γάλλων επιστημόνων και μ' έναν προϋπολογισμό σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ, που εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά από τη γαλλική πλευρά, η έκθεση προβάλλεται ήδη από το παρισινό μουσείο ως μια από τις σημαντικότερες του φθινοπώρου, δεδομένου ότι «φέρνει πρώτη φορά σ' επαφή το πλατύ κοινό με τους θησαυρούς της βόρειας Ελλάδας που ήρθαν στο φως από τις έρευνες των τελευταίων δεκαετιών» όπως τονίζει η Ντεκά. Οντως, έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι από εκείνη τη σημαδιακή μέρα του 1977 που ο Μανόλης Ανδρόνικος, μ' ένα ηλεκτρικό φανάρι στο χέρι και παλλόμενος από συγκίνηση, έμπαινε στον ασύλητο τάφο της Βεργίνας όπου ήταν θαμμένος ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο βασιλιάς Φίλιππος ο Β'...

«Ως τα χρόνια του '70», επισημαίνει η Ντεκά, «η βόρειος Ελλάδα, στερημένη από τα ορατά ερείπια της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Τουρκίας και της νότιας Ιταλίας και με αφανισμένο κάθε ίχνος αστικής αρχιτεκτονικής από τους ρωμαίους κατακτητές, ήταν μάλλον παραγνωρισμένη από αρχαιολογική σκοπιά. Χάρη, όμως, στον ανασκαφικό οργασμό που ακολούθησε σε πολλές μακεδονικές νεκροπόλεις, αποκαλύφθηκε όλη η μεγαλοπρέπεια της ελίτ που κινούνταν γύρω από τη βασιλική αυλή καθώς και μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη καλλιτεχνική παραγωγή, ενώ επιβεβαιώθηκε και η πυκνότητα των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στη Μακεδονία και τις υπόλοιπες περιοχές του αρχαιοελληνικού κόσμου. Οι έλληνες αρχαιολόγοι μάς έχουν τροφοδοτήσει με απίστευτο όγκο πληροφοριών -σκεφτείτε ότι τα πρακτικά με τα αποτελέσματα των ερευνών τους έχουν φτάσει τους 21 τόμους, επτακοσίων σελίδων ο καθένας τους!»

Παθιασμένη με την αρχαία Μακεδονία, η Σοφί Ντεκά πρότεινε το 2003 στον διευθυντή του Λούβρου Ανρί ντε Λουαρέτ, ειδικευμένο στη ζωγραφική του 19ου αιώνα, να την ακολουθήσει σ' ένα από τα ταξίδια που έκανε συχνά πυκνά στη βόρειο Ελλάδα, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πόσο εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα των ανασκαφών, αν μη τι άλλο ως προς την ποικιλία, τη μείξη, τις αντιθέσεις και την εκθαμβωτική ζωντάνια των χρωμάτων. Επιστρέφοντας, ήξερε πως ο σπόρος για μια μελλοντική έκθεση στο Λούβρο είχε φυτευτεί. Και τρία χρόνια αργότερα, ενώ οι σχετικές ελληνογαλλικές επαφές είχαν πυκνώσει, το ΥΠΠΟ όριζε τις αρχαιολόγους που θ' αναλάμβαναν επί ίσοις όροις πλάι της την επιστημονική επιμέλεια του όλου σχεδίου: την Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, σημερινή διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, και τις Μαρία Ακαμάτη και Λίλιαν Αχειλαρά, επικεφαλής της 16ης και της 17ης εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων αντίστοιχα.

Διαρθρωμένη σε εννέα ενότητες, η έκθεση θα διατρέχει χρονολογικά τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη του μακεδονικού βασιλείου εστιάζοντας σε ταφικά ευρήματα κυρίως, θα εξηγεί πώς επιτεύχθηκαν οι συνθήκες που επέτρεψαν στον Μέγα Αλέξανδρο να ξεκινήσει στα είκοσί του την εκστρατεία για την κατάκτηση της Ανατολής, και παράλληλα θα προσεγγίζει θεματικά διάφορες όψεις του μακεδονικού πολιτισμού, ως προς την πολιτική οργάνωση, τη θρησκεία, την εκπαίδευση ή τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Ενάμιση αιώνα από τότε που ο γάλλος αρχαιολόγος και μετέπειτα επιμελητής του Λούβρου Λεόν Οζέ ανακάλυπτε στα Παλατίτσια έναν μακεδονικό τάφο και πτέρυγες ενός ανακτόρου, ανύποπτος ότι βρισκόταν πάνω στα χνάρια των αρχαίων Αιγών, τα ευρήματά του συναντώνται επιτέλους με τα πιο πρόσφατα, συγκροτώντας ένα ενιαίο εκθεσιακό σύνολο.

Σύμφωνα με την Ντεκά, το μάξιμουμ των επισκεπτών που μπορεί να υποδεχθεί η αίθουσα «Ναπολέων» όσον καιρό θα λειτουργεί η έκθεση είναι 300.000 άτομα. Τόσο οι Γάλλοι -«που αναγνωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως Ελληνα, αλλά αγνοούν τη μακεδονική του καταγωγή, δεν ξέρουν πως η γενέτειρά του βρισκόταν στην Ελλάδα»- όσο και οι τουρίστες που καταφθάνουν μαζικά στο Λούβρο από κάθε γωνιά της υφηλίου, το πρώτο που θ' αντικρίσουν είναι ένα τεράστιο ψηφιδωτό με το «Κυνήγι των λιονταριών» (325 π.Χ.), πιστή αναπαραγωγή του πρωτότυπου, που βρίσκεται στο μουσείο της Πέλλας. Αλλο αντίγραφο δεν υπάρχει στην έκθεση. Ολα τα έργα είναι αυθεντικά -στέμματα, κοσμήματα, χρυσές λάρνακες, μαρμάρινα αγάλματα, μπρούντζινα γλυπτά, ειδώλια, μετάλλια, πολεμικά εξαρτήματα, κεραμικά κτερίσματα αλλά και εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Ανάμεσά τους, σε περίοπτη θέση, θα εκτίθενται και οι «Μαγεμένες», της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, οι αποκαλούμενες και Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης. Μια σειρά αγαλμάτων ασύλληπτης ομορφιάς, που απεικονίζουν μυθικές μορφές -τον Διόνυσο, τη Μαινάδα, την Αριάδνη, τον Γανυμήδη...- από τη στοά των Ειδώλων στην Αρχαία Αγορά, που φυλάσσονται στο Λούβρο από το 1864. Αν όμως η Ντεκά ήταν... υποχρεωμένη να σταθεί σ' ένα μόνο από τα έργα τέχνης που θα παρουσιαστούν στην έκθεση του Οκτωβρίου, θα επέλεγε το «χρυσό στεφάνι βελανιδιάς που ανακάλυψε το 2008 στη Βεργίνα η Χρυσούλα Παλιαδέλλη»...

Αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία αυτής της έκθεσης, σε μια εποχή που η διεθνής εικόνα της χώρας μας δέχεται απανωτά χτυπήματα εξαιτίας της δεινής οικονομικής της θέσης, ενώ συνεχίζεται και η συστηματική παραχάραξη της ιστορίας μας από την πλευρά των Σκοπίων. Στελέχη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσαλονίκης που έζησαν από κοντά την προετοιμασία της διοργάνωσης έχουν να το λένε: «Οι Γάλλοι εμφανίζονται πιο φιλέλληνες κι από μας!». Κι όταν ζητήσαμε από την Ντεκά τις εντυπώσεις της από τα μουσεία που επισκέφθηκε όσο επέλεγε τα εκθέματα, δήλωσε ενθουσιασμένη, ιδιαίτερα μάλιστα με την αρμονική, όσο και γόνιμη, συνύπαρξη αρχαιολογικού χώρου και μουσείου στη Βεργίνα και το Δίον.

Το Λούβρο άραγε πλήττεται από την οικονομική κρίση; Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου, ο Ανρί ντε Λουαρέτ, που εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία του μουσείου, είδε την κρατική επιχορήγηση να μειώνεται κατά 20% μέσα στην τελευταία δεκαετία. Οι συνεργάτες του, όμως, οι επιφορτισμένοι να εξασφαλίζουν χορηγίες έχουν δεκαπλασιαστεί, προκειμένου το ήμισι των αναγκών του οργανισμού να καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα. Η παγκόσμια κρίση έχει οδηγήσει πολλά αμερικάνικα και γιαπωνέζικα ιδρύματα σε πιο «σφιχτές» δωρεές, μ' ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τις είκοσι περίπου περιοδικές εκθέσεις που οργανώνει το Λούβρο ετησίως. Αυτή πάντως για το «Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» προχώρησε απρόσκοπτα, έχοντας εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, μια γενναία χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Κι αν η επισκεψιμότητά της αποδειχθεί ανάλογη των προσδοκιών των επιμελητών της, όλο της το κόστος θα έχει καλυφθεί.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (spapa@enet.gr)

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=301005