26 Αυγούστου 2011

Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλος: Να Ευχώμεθα ότι δεν θα θελήση Κανείς Ευρωπαϊκός Λαός να Διεκδικήση Ηγεμονίαν

του Τάκη Μαχαίρα,
Πολιτικός Επιστήμονας, Σύμβουλος Πολιτικής & Επικοινωνιακής Στρατηγικής

Ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Ν Θεοδωρακόπουλος (1900-1981), υπήρξε ένας από τους κορυφαίους στοχαστές του Νέου Ελληνισμού. Πνεύμα πολυμερές και ανήσυχο, με σκέψη αδέσμευτη και αδογμάτιστη, ουδέποτε ενέδωσε στη γοητεία του οποιουδήποτε «-ισμού» του συρμού.

Βαθύς γνώστης τη αρχαίας ελληνικής, αλλά και της σύγχρονης ευρωπαϊκής, φιλοσοφίας, αρνήθηκε την ευκολία της ένταξης σε ένα αυτοαναφερόμενο «κλειστό» σύστημα σκέψης και στάθηκε κριτικά απέναντι σε κάθε είδους κοσμοθεωρητικές απολυτολογίες ή αυτάρεσκες εξ αποκαλύψεως «αλήθειες», υπερασπιζόμενος σε ολόκληρη τη ζωή του την ελευθερία του στοχασμού και την αφαλκίδευτη αναζήτηση, που θεωρούσε πως αποτελούσαν την πεμπτουσία της παρακαταθήκης του Ελληνικού πνεύματος στον κόσμο.

Καταφάσκοντας ενσυνείδητα την Ελληνικότητα, χωρίς ξενηλασία ή ξενομανία, ο Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλος ήταν ταυτόχρονα ένας ένθερμος Ευρωπαϊστής, καθώς φρονούσε ότι μόνο ενωμένοι οι λαοί της Ευρώπης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος που ετίθεντο ενώπιον τους. Έχοντας αφομοιώσει την πικρή για τους Ευρωπαϊκούς λαούς εμπειρία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, τους οποίους θεωρούσε ότι «ήσαν κατ’ ουσίαν εμφύλιοι πόλεμοι των Ευρωπαίων», ο Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλος σε μια σχεδόν προφητική ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας στις 27 Φεβρουαρίου 1963, οριοθέτησε ως προαπαιτούμενα για την κατ’ εκείνον αναγκαία Ευρωπαϊκή Ενοποίηση την αποφυγή από μέρους οποιουδήποτε Ευρωπαϊκού λαού, οσοδήποτε ισχυρός και αν είναι αυτός, της διεκδίκησης της ηγεμονίας έναντι των άλλων λαών, καθώς και τη διατήρηση της ποικιλίας του πνεύματος, που θεωρούσε ότι είναι «η δύναμις της Ευρώπης».

Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, που το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς και οι ηγεμονικές διαθέσεις εκ μέρους κάποιων κρατών έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά και τάσεις ομοιομορφοποίησης δείχνουν να επικρατούν σε διάφορους ιθύνοντες Ευρωπαϊκούς κύκλους, απειλώντας να υπονομεύσουν μακροπρόθεσμα το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, η παράθεση των απόψεων γύρω από τα ζητήματα αυτά του Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλου, είναι ίσως περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. (Το κείμενο που ακολουθεί είναι παρμένο από το βιβλίο του Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλου, «Ευρώπη και Σοσιαλισμός», β΄ έκδοση, Αθήνα 1982, χωρίς αναφορά εκδοτικού οίκου).

«Άλλο μέγα προνόμιον του ελληνικού πνεύματος υπήρξε και είναι το αδογμάτιστον. Το αδογμάτιστον τούτο επέτρεψε εις το ελληνικόν πνεύμα να ανανεώνεται συνεχώς, να είναι πάντοτε νέον. Επίσης αυτό το αδογμάτιστον χαρακτηρίζει και το όλον πνεύμα της Ευρώπης, μολονότι βεβαίως υπήρξαμεν μάρτυρες κατά τον δεύτερον Παγκόσμιον πόλεμον σκληρών και φρικτών δογματικών συστημάτων, τα οποία όμως η πυρά του πολέμου κατέστρεψε. Με αυτό το αδογμάτιστον ανανεώνεται συνεχώς και το ευρωπαϊκόν πνεύμα. Αντιθέτως, όλα τα Ασιατικά πνεύματα είναι δογματικά και διά τούτον τον λόγον γηραλέα. Δι’ αυτό εις την Ασίαν οι αιώνες και αι χιλιετηρίδες είναι ωσάν να μη κινούνται, ενώ εις την Ελλάδα και την Ευρώπην κινούνται τα πάντα. Εις την Ελλάδα μάλιστα κινούνται ανά πάσαν στιγμήν τα πάντα. Και διά τούτο ακριβώς είναι δύσκολη η ζωή εις την Ελλάδα, διότι διαρκώς αναθεωρούνται εδώ τα πάντα, κρίνονται και ελέγχονται τα πάντα. Δι’ αυτό και κανένα δόγμα δεν ήτο δυνατόν να επιβληθή επί μακρόν και εις τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ούτε με τον πόλεμο ούτε με την βίαν κατώρθωσε κανείς από τους ευρωπαϊκούς λαούς να επιβληθή εις τους άλλους ολοκληρωτικώς. Επεχείρησαν διάφοροι ευρωπαϊκοί λαοί να κατακτήσουν τους άλλους, Γάλλοι, Γερμανοί, ουδείς όμως το κατώρθωσε παρά προσκαίρως. Πρέπει να ευχώμεθα ότι η σκληρά πείρα του παρελθόντος πολέμου θα διδάξη πολλά τους ευρωπαϊκούς λαούς, δηλαδή ότι δεν θα θελήση κανείς ευρωπαϊκός λαός, όσον μεγάλος και αν είναι, να επιβληθή εις τους άλλους, ή να διεκδικήση ηγεμονίαν.

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι ήσαν κατ’ ουσίαν εμφύλιοι πόλεμοι των Ευρωπαίων και έφεραν την καταστροφήν της Ευρώπης και την απώλειαν της υπερπόντιας ακτινοβολίας της Ευρώπης. Εν τούτοις η Ευρώπη παραμένει μέχρι σήμερον η μήτρα όλης της ιστορίας της γης. Και παραμένει, διότι όλοι οι λαοί, έστω και αν την φθονούν, κατά βάθος δεν θέλουν τίποτε άλλο παρά να γίνουν όπως οι ευρωπαϊκοί λαοί. Δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά να έχουν την ζωήν αυτήν την οποίαν έχουν οι Ευρωπαίοι. Όλοι ανεξαιρέτως, όλων των χρωμάτων και όλων των δογμάτων, – τούτο είναι κατάδηλον και από τα λεγόμενά των – δεν επιθυμούν τίποτε άλλο παρά να φθάσουν εις την στάθμην της ζωής των ευρωπαϊκών λαών. Μέσα εις αυτούς φυσικά είναι και οι υπερπόντιοι ευρωπαϊκοί λαοί, η Αμερική, ο Καναδάς κ.ο.κ. Παρά την καταστροφήν και παρά την απώλειαν της πέραν από τον πόντον ακτινοβολίας, η Ευρώπη έχει δυνάμεις βιολογικάς και πνευματικάς ανυπολογίστους, τεραστίας. Δεν το λέγω αυτό τώρα, όπου είναι εμφανής η αναδημιουργία της Ευρώπης, το είπα προ 15 ετών και το έγραψα εις μίαν σειράν άρθρων, όταν η Ευρώπη ήτο κάτω από τα ερείπια του πολέμου. Έχει τεραστίαν ζωτικότητα η Ευρώπη. Και αρνητική, δυστυχώς, απόδειξις της ζωτικότητος είναι οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

Ο σχηματισμός του όγκου της κομμουνιστικής δυνάμεως από το ένα μέρος και η απίστευτος ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών από το άλλον, ηνάγκασε την Ευρώπην, μετά τον πόλεμον, να αρχίση να σκέπτεται διά την ένωσίν της. Χωρίς αυτήν την διπλήν πίεσιν, πίεσιν αρνητικήν – από Ανατολάς – και θετικήν – από Δυσμάς – δεν θα εσκέπτετο η Ευρώπη ποτέ να ενωθή. Κήρυκες διά την ένωσιν υπήρξαν πολλοί. Επί κεφαλής όλων, με επίγνωσιν του βάθους των δυσκολιών, όπως είπα εξ αρχής, ήτο ο Νίτσε, ο οποίος είδε όλας τας αδυναμίας, όλας τας ασθενείας της Ευρώπης και προείδε την εσωτερικήν της κατάρρευσιν.

Όμως η ένωσις αυτή έχει – ή τουλάχιστον πρέπει να έχη κατά την γνώμην μου – όλως διαφορετικόν χαρακτήρα από τας άλλας ενώσεις. Ούτε η Σοβιετική Ένωσις, ούτε η Ένωσις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι δυνατόν ν’ αποτελέσουν υπόδειγμα διά την ένωσιν της Ευρώπης. Και εις την Αμερικήν και εις την Ρωσσίαν, παρά τας διαφοράς, το ιδανικόν είναι η τυποποίησις, η εξομοίωσις όλων προς όλους, η μονοτυπία θα έλεγα.

Η ποικιλία του πνεύματος όμως είναι η δύναμις της Ευρώπης. Η εξομοίωσις εδώ δεν θα ήτο λύσις του προβλήματος, διότι η εξομοίωσις θα ωδήγει εις την επιπέδωσιν του ευρωπαϊκού πνεύματος. Όταν όμως η Ευρώπη επιπεδώση το πνεύμα της, όταν εξομοιωθούν όλοι με όλους, τότε βεβαίως θα κινδυνεύση ασφαλώς να χάση την υπόστασίν της. Και τούτο σημαίνει θα κινδυνεύση ν’ απορροφηθή αυτομάτως από την Ασίαν. Ο μέγας κίνδυνος διά την Ευρώπην είναι λοιπόν η ομοιομορφία τυχόν της ζωής της. Συνεπώς καλός Ευρωπαίος είναι εκείνος, ο οποίος αναγνωρίζει την διαφοράν των ευρωπαϊκών λαών, εργάζεται όμως διά τα κοινά συμφέροντά των.

Υπάρχει όμως μέσα εις την ποικιλίαν αυτήν των λαών και εις την διαφοράν κάτι βαθύτατα κοινόν, εκτός του κοινού συμφέροντος, υπάρχει ο ελεύθερος άνθρωπος, ο οποίος αναδύεται από τους κόλπους του καθενός λαού. Αυτός είναι ο δημιουργός του πνεύματος του λαού, είτε είναι καλλιτέχνης, είτε επιστήμων, είτε πολιτικός, είτε φιλόσοφος. Αυτός αναγνωρίζει την συγγένειαν, την οποίαν έχουν προς αυτόν τα πνεύματα των άλλων ευρωπαϊκών λαών. Τοιουτοτρόπως, από την διαφοράν και την ποικιλίαν, ακόμη όμως και από την αντίθεσιν, δημιουργείται η σύνθεσις, η αρμονία των πνευμάτων. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονώμεν ότι η διαμόρφωσις των ευρωπαϊκών λαών έγινε ακριβώς με την πάλην αναμεταξύ των, έγινε με τον συνεχή αγώνα, τον οποίον οι λαοί αυτοί ήνοιγαν μεταξύ των. Ούτε η πνευματική του ζωή, ούτε η πολιτική του ζωή, ούτε η οικονομική του ζωή νοείται δίχως την ζωήν των άλλων. Οι Ευρωπαϊκοί λαοί έχουν ο καθείς των χωριστήν προσωπικότητα, ηθικήν και πνευματικήν, και έχουν σχηματισθή με αγώνας ο ένας εναντίον του άλλου. Κάποτε ήτο η Ευρώπη ηνωμένη, εις τον Μεσαίωνα, και υπήρχε και μία γλώσσα, η λατινική. Όμως κάθε λαός έχει την γλώσσαν του, και όχι απλώς την γλώσσαν του, αλλά κάθε λαός έχει εις την γλώσσαν αποθησαυρίσει ένα τεράστιον θησαυρόν πνεύματος. Κάθε λαός έχει ένα όργανον, όπως είναι η γλώσσα, με το οποίον μάχεται και με το οποίον επιζή. Διά να κατανοήση κανείς την σημερινήν πραγματικότητα της Ευρώπης, αλλά και γενικώς του κόσμου πρέπει να έχη εις τον νουν του σταθερώς ότι η Ιστορία εργάζεται πάντοτε με λαούς. Αυτή είναι η μόνη μέθοδος, την οποία ευρήκε η Ιστορία μέχρι τούδε, και με την οποίαν εργάζεται. Με λαούς πάντοτε ειργάσθη και με λαούς εργάζεται τώρα. …»

Γίγας ο Γιωργάκης: Με μαεστρία έσβησε τη φωτιά στο Σέιχ Σου!!!

Υπό έλεγχο τέθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα το πρώτο μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, κάτω από την περιφερειακή οδό, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό 40 Εκκλησιών.

Αργότερα εκδηλώθηκε ένα δεύτερο μέτωπο, πάνω από την περιφερειακή οδό, στην κορυφογραμμή του δάσους Σέιχ Σου, μικρότερης όμως έκτασης.

Το μέτωπο τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Προβλήματα προκλήθηκαν στην περιφερειακή οδό από οδηγούς οχημάτων, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τους πυκνούς καπνούς.

Λίγο πριν τις 5 δόθηκε στην κυκλοφορία το ανατολικό ρεύμα της περιφερειακής οδού, που ήταν κλειστό- μαζί με το δυτικό- προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ο Καραμανλής φταίει: Κρανίου τόπος ο Έβρος

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στον Έβρο με περισσότερα από 30.000 στρέμματα καμμένα, ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει την περιοχή.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση, ενώ ενημέρωσε πως τις πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνδράμουν το απόγευμα αεροπλάνα από τη Γαλλία (ΣΣ. Τρία γαλλικά πυροσβεστικά ήδη προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη) και την Ισπανία.

Η φωτιά -όπως είπε ο δήμαρχος- ξεκίνησε από την εξάτμιση τρακτέρ, το οποίο κινείτο σε δασικό δρόμο και στην πορεία του πέταγε σπινθήρες.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, στα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή (τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική), προστέθηκαν δύο chinook, τρία canadair από τη Χρυσούπολη και τα αεροσκάφη από Γαλλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναζωπυρώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή των ραντάρ και στην Πεσάνη.

«Υπάρχουν πολυμέτωπα διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφία του χώρου, τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.

Στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ενώ από νωρίς το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από αέρος.

Στην Αρκαδία, πυρκαγιά στην περιοχή της Ασέας που εκδηλώθηκε το πρωί, λόγω των ισχυρών ανέμων κινείται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις και απειλεί το χωριό Πάπαρι του δήμου Τρίπολης. Ορισμένοι από τους κατοίκους απομακρύνθηκαν με λεωφορεία.

Φωτιά ξέσπασε και στοΜαλανδρίνο της Φωκίδας, όπου έσπευσαν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο.

Πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα κοντά στην Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, κοντά στις κοινότητες Χαϊκαλίου και Περιστερίου.

Η φωτιά εξαπλώνεται με ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες.

Τα μέτωπα στην Αττική

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Πλάκα Κερατέας. Επί τόπου επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 17 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 6.30 το πρωί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής, προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές σπιτιών, σε ένα παράπηγμα, μια αποθήκη και μια οικοδομή, ωστόσο στο σημείο μεταβαίνουν αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος για να διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας στη περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά σε νταμάρι και πάνω από τον οικισμό Γεννηματά. Στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων και αναμένεται να κάνουν ρίψεις νερού αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Υπό έλεγχο τέθηκε επίσης στις τρεις τα ξημερώματα δασική πυρκαγιά στην Αργυρούπολη.

Newsroom ΔΟΛ

Ο άνεμος φταίει

Δημοσιογράφος:Καταρχήν να μας πείτε πόσο δύσκολη είναι η σημερινή μέρα και τι μάχη δίνει η Πυροσβεστική;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής:Είναι πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα, όπως και το Σαββατοκύριακο, που έπεται. Όπως ήταν και οι προηγούμενες δύο μέρες. Γιατί οι άνεμοι είναι δυνατοί, αλλάζουν συνέχεια κατεύθυνση και δυστυχώς δυσκολεύουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες που κάνει η Πυροσβεστική και όλες οι τοπικές δυνάμεις.

Ρε τον μαμημένο τον άνεμο!! Γιατί φυσάει και δεν το κάνει όπως επί ΝΔ που δεν φύσαγε καθόλου;

Το πρόγραμμα για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Κόντρα στην Τότεναμ στην Τούμπα ξεκινά ο ΠΑΟΚ και απέναντι στην Άντερλεχτ στο «Κονστάν Βάντεν Στοκ» αρχίζει η ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League, όπως προέκυψε από το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε λίγο μετά την κλήρωση. Οι δύο ελληνικές ομάδες ρίχνονται στη μάχη στις 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, σε Θεσσαλονίκη και Βρυξέλλες αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα των ελληνικών ομάδων:

1η Αγωνιστική (15/9)

Άντερλεχτ-ΑΕΚ
ΠΑΟΚ-Τότεναμ

2η Αγωνιστική (29/9)

ΑΕΚ-Στουρμ Γκρατς
Ρούμπιν Καζάν-ΠΑΟΚ

3η Αγωνιστική (20/10)

Λοκομοτίβ Μόσχας-ΑΕΚ
ΠΑΟΚ-Σάμροκ Ρόβερς

4η Αγωνιστική (3/11)

ΑΕΚ-Λοκομοτίβ Μόσχας
Σάμροκ Ρόβερς-ΠΑΟΚ

5η Αγωνιστική

Τότεναμ-ΠΑΟΚ (30/11)
ΑΕΚ-Άντερλεχτ (1/12)


6η Αγωνιστική

Στουρμ Γκρατς-ΑΕΚ (14/12)
ΠΑΟΚ-Ρούμπιν Καζάν (15/12)

ΣΔΟΕ: Παραβάσεις σε έξι από τις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το καλοκαίρι

Σε περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ κατά τη θερινή περίοδο καταλογίστηκαν παραβάσεις, όπως ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ο διευθυντής Σχεδιασμού Λογιστικών Ελέγχων του Σώματος, Ν. Λέκκας.

«Κάναμε ελέγχους σε 318 'στόχους'. Οι παραβάτες ήταν 195. Δηλαδή, ο μέσος όρος παραβατικότητας ήταν 61%, με συνολικά 900 παραβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ΣΔΟΕ εστιάζει πλέον τους ελέγχους στην απόδοση του ΦΠΑ ενώ έως τα τέλη του έτους θα λειτουργούν κανονικά όλες οι διευθύνσεις που θα κάνουν ελέγχους με το νέο σύστημα on line.

Αναπροσαρμογή του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ ζητά η ΝΔ

Οι αλλαγές στην δημόσια τηλεόραση ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη και τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος για τα Μέσα Ενημέρωσης Σίμο Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των εκπροσώπων της ΝΔ, ο Ηλ. Μόσιαλος τους παρουσίασε το γενικό περίγραμμα των προθέσεων του σχετικά με την ΕΡΤ ΑΕ.

Οι δύο αρμόδιοι της ΝΔ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν, όταν θα έχουν σαφέστερη εικόνα.

Από την πλευρά τους, όμως, υπογράμμισαν τους βασικούς άξονες της ΝΔ για τη δημόσια τηλεόραση- δηλαδή, ότι θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και ότι - πέραν του ενημερωτικού της ρόλου- μπορεί και πρέπει να παίξει ένα σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «ζητήσαμε διευκρινίσεις για το τι θα συμβεί με τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιδιαίτερα με αυτούς που βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές, ενώ τονίσαμε την αντίθεσή μας με την επιλογή της κυβέρνησης να διατηρήσει στο ακέραιο το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες, την ώρα που συρρικνώνονται οι υπηρεσίες που παρέχει η ΕΡΤ».

Υποστήριξαν δε ότι το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ μπορεί ανέξοδα να εμπλουτισθεί με τέσσερα επιπλέον προγράμματα: τουριστικό, πολιτιστικό, παρουσίαση ελληνικών προϊόντων και επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα.

Ένας δεύτερος Αμαζόνιος φαίνεται ότι κυλά κάτω από τη Βραζιλία

Ένα υπόγειο ποτάμι, που ρέει αργά σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων μέσα στο υπέδαφος, κρύβεται κάτω από το τροπικό υγρό δάσος του Αμαζονίου, ανακοίνωσαν Βραζιλιάνοι ερευνητές. Ο υπόγειος ποταμός «Άμζα» φαίνεται ότι έχει το ίδιο μήκος με τον Αμαζόνιο και ακολουθεί περίπου την ίδια πορεία.

Το νέο ποτάμι πήρε το όνομα του Βαλία Χάμζα, γεωλόγο του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Βραζιλίας, ο οποίος εντόπισε πρώτος τις ενδείξεις για την ύπαρξη αυτού του υδάτινου δρόμου.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε σε συνέδριο της Γεωφυσικής Εταιρείας της Βραζιλίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν αν έχουν υποβάλει τη μελέτη για έλεγχο και δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

Όπως ανέφερε ο Χάμζα, η ανακάλυψη του ποταμού βασίστηκε στη μελέτη των θερμοκρασιακών διακυμάνσεων μέσα σε 241 ανενεργές γεωτρήσεις πετρελαίου της Petrobras, της βραζιλιάνικης κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

Τα θερμικά δεδομένα που προσέφερε η εταιρεία επέτρεψαν τη μελέτη της κίνησης του νερού, περίπου 4.000 μέτρα κάτω από τον ίδιο τον Αμαζόνιο.

Όπως και ο υπέργειος ξάδελφός του, ο Χάμζα έχει μήκος περίπου 6.000 χιλιόμετρα, ρέει προς τα ανατολικά και χύνεται στον Ατλαντικό.

Δεν σχηματίζει όμως δέλτα, αφού αδειάζει τα νερά του στον ωκεανό σε μεγάλο βάθος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «είναι πιθανό ότι αυτό το ποτάμι ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα αλατότητας στα νερά [του ωκεανού] στις εκβολές του Αμαζονίου.

Β. Παπαγεωργόπουλος:ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝΕ

«Την Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης και τα χρήματα και τις θέσεις εργασίας που φέρνει στην Θεσσαλονίκη δεν τα θέλουνε!

Τη Δ.Ε.Θ. και τα χρήματα και τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί για τους συμπολίτες μας δεν τα θέλουνε και γι’ αυτό δεν φτιάχνουν φέτος περίπτερο του Δ.Θ. για πρώτη φορά!

Τα χρήματα των Υπουργείων που έκαναν περίπτερα στην Δ.Ε.Θ. και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούσαν δεν τα θέλουνε!

Τα Κινεζικά χρήματα για επενδύσεις στο Λιμάνι της πόλης μας και την δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας δεν τα θέλουνε!

Τα Κρατικά χρήματα για να αποκτήσει επιτέλους Δημαρχείο η Θεσσαλονίκη μας και να δουλέψουν εκατοντάδες συμπολίτες μας δεν τα θέλουνε!

Τα Ευρωπαϊκά χρήματα για να αναπλάσουμε την παραλία μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας δεν τα θέλουνε!

Τα Ιδιωτικά χρήματα για να λύσουμε το κυκλοφοριακό μας πρόβλημα με την υπόγεια παράκαμψη του κέντρου και να δημιουργηθούν με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας δεν τα θέλουνε!

Τελικά όλοι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να έχουν καταλάβει τι θέλουνε!…»

Vassilis Papageorgopoulos

Δήμος ΒΟΛΒΗΣ: Οι μνήμες ζωντάνεψαν στο αφιέρωμα για τη Μικρά Ασία

«Κανένας δεν Ξεχνά… Τίποτα δεν Ξεχνιέται…»
Χθες Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Ασπροβάλτας, του Δήμου Βόλβης, εκδήλωση – αφιέρωμα στη Μικρά Ασία με τίτλο «Κανένας δεν Ξεχνά… Τίποτα δεν Ξεχνιέται…».

Η μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τα κείμενα και την αφήγηση του Γρηγόρη Βαλτινού συμπληρώθηκε με τα μικρασιάτικα και παραδοσιακά τραγούδια του Πασχάλη Τόνιου και της χορωδίας «Άγιος Γεώργιος» Ασπροβάλτας.

Η συμμετοχή και η έκδηλη συγκίνηση του κόσμου που κατέκλισε το Αμφιθέατρο της Ασπροβάλτας, ήταν εντυπωσιακή και συνέβαλε στη δημιουργία ενός θερμού κλίματος κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης.

Γ. Καρασμάνης: Να μην εξαιρεθούν οι δασεργάτες από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΘΕΜΑ: « Να μην εξαιρεθούν οι δασεργάτες από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ».

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας από 1ης Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, από την οποία εξαιρείται το επάγγελμα των δασεργατών, όπως προτείνει με το πόρισμά της η διαρκής επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου.

Εάν τελικώς η ηγεσία του Υπουργείου υιοθετήσει το συγκεκριμένο πόρισμα, σαφώς θα πρόκειται για κραυγαλέα αδικία εις βάρος των δασεργατών, δεδομένου ότι οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται μέσα στο δάσος κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες ( βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης ), ενώ η σκληρότητα και η φύση της εργασίας τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή ( δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα είναι και θανατηφόρα ).

Επειδή το επάγγελμα του δασεργάτη έχει τέτοιο βαθμό επικινδυνότητας, που και οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου ν’ ασφαλίσουν τους εργαζόμενους του κλάδου ζητούν αυξημένα ασφάλιστρα.

Επειδή σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, οι δασεργάτες έχουν μειωμένο μέσο όρο ζωής, γεγονός που συνηγορεί στη γενική διαπίστωση και παραδοχή ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται στη λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός,

Για ποιο λόγο προτείνεται η εξαίρεση των δασεργατών από τη νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;

Εάν, προς αποκατάσταση της αδικίας, προτίθεται τελικά να προβεί στην ένταξη των δασεργατών στη συγκεκριμένη λίστα;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης


Κοσμήτορας της Βουλής

Βουλευτής Πέλλας

Έκκληση στην Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου

Η γυναίκα μου και εγώ είμαστε εκπαιδευτικοί. Ζούμε στην Αθήνα και έχουμε δύο παιδιά. Η μεγάλη μου κόρη είναι φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη και το αγόρι μας θα πάει Γ Γυμνασίου.

Εγώ διορίστηκα πέρσι στις Κυκλάδες και θα παραμείνω εκεί τρία χρόνια - επειδή έτσι απερίσκεπτα αποφασίσατε - και η γυναίκα μου διορίστηκε φέτος στα Δωδεκάνησα και θα παραμείνει και αυτή εκεί τρία ολόκληρα χρόνια.

Νοικιάζουμε τρία σπίτια και συντηρούμε και το σπίτι μας στην Αθήνα.
Αυτό είναι σοσιαλισμός κ. Διαμαντοπούλου ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ?
Η συνυπηρέτηση είναι για σας είναι άγνωστη λέξη?

Σε αυτή την περίοδο με μειώσεις μισθών, συνεχείς αυξήσεις των φόρων, έκτακτες εισφορές, τα καύσιμα στα ύψη, αντί να περικόπτουμε τα έξοδα μας εσείς μας αναγκάζετε να είμαστε 4 άτομα σε τρεις διαφορετικές πόλεις και να νοικιάζουμε τρία σπίτια?

Η οικογένεια μας διαλύθηκε. Οι 2 μισθοί μας πάνε σε νοίκια, ρεύματα και θέρμανση.

ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ?

Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβετε?

Αναστείλτε την τριετή παραμονή μας στον τόπο διορισμού. Είναι έγκλημα.
Δεν σας το έχει επιβάλλει το μέτρο αυτό η Τρόικα.
Εσείς πήρατε την απόφαση.

Δεν αντέχουμε. Η οικογένειες πρέπει να είναι ενωμένες για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβετε αυτό?

Ζητάμε ΣΥΝΥΠΗΡΈΤΗΣΗ!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Νέο χτύπημα στις ακριτικές περιοχές της χώρας!!

Το UDemand αποκαλύπτει ένα θέμα που πέρασε στα ψιλά γράμματα της ειδησεογραφίας. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα “ευαίσθητο” καθώς έχει να κάνει με την επιδότηση αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας, από δημοσίους υπαλλήλους, σε υπηρεσία προβληματικής περιοχής.

Στις 4 Αυγούστου ψηφίστηκε από την Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της επιδότησης αγοράς ή ανέργεσης κατοικίας στις προβληματικές – παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Για να λάβει την επιδότηση ο δημόσιος υπάλληλος έπρεπε να έχει παραμείνει 5 χρόνια στην παραμεθόρια περιοχή και αφού λάβει την επιδότηση να παραμείνει εκεί άλλα 10 χρόνια. Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου υποστήριζε ότι “η παροχή του κινήτρου καταργείται δεδομένου ότι εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους θεσπίστηκε.” Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα στις περιοχές αυτές και δεν υπάρχει λόγος να ενισχυθούν οι εκεί τοπικές κοινωνίες.

Εμείς θα δείξουμε τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για να καταλάβουμε όλοι τι κατάσταση επικρατεί στις περιοχές αυτές…

“Σε επίπεδο περιφερειών, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία (24,9%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (20,2%), στην Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και στα Νησιά του Ιονίου (19,3%).”

Σε συνδυασμό με τις περικοπές στην Παιδεία, πολλά ΤΕΙ που βρίσκονται στις περιοχές αυτές θα κλείσουν, καταλαβαίνουμε την ένταση του προβλήματος. Εξάλλου, ήδη πολλοί γονείς δεν διαθέτουν την οικονομική δύναμη να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός της κατοικίας τους.

Πως θα ενισχυθούν λοιπόν οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας; Πως θα πεισθούν να παραμείνουν εκεί οι πολίτες;

Με την διάταξη που υπήρχε οι περιοχές αυτές ενισχύονταν και οικονομικά και πληθυσμιακά. Από την μία ζούσαν εκεί υπάλληλοι οι οποίοι ξόδευαν τα χρήματά τους στην τοπική κοινωνία και από την άλλη οι υπάλληλοι αυτοί δημιουργούσαν την οικογένεια τους, ενισχύοντας τον πληθυσμό της κοινωνίας.

Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής ήταν αντίθετη με την διάταξη του νομοσχεδίου αλλά τελικά δεν εισακούστηκε. Βέβαια η αντίθεσή της βασιζόταν σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου καθώς υποστήριζε ότι «τίθεται ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου, αλλά και παραβίασης των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας, δεδομένου ότι άλλοι υπαγόμενοι στο ως άνω καθεστώς, των οποίων η αίτηση κρίθηκε λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση του παρόντος επωφελούνται της επιδότησης, ενώ για τον ίδιο παύει αυτή η παροχή για λόγους που δεν συνδέονται με τον ίδιο, αλλά, π.χ., με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της αίτησής του από τη Διοίκηση.»

Τελικά ο ΓΑΠ έχει βαλθεί να τα διαλύσει όλα! Όποια πρόνοια υπήρχε υπέρ της προστασίας και της ενίσχυσης της ελληνικής υπαίθρου αλλά και ιδιαίτερα των παραμεθόριων-προβληματικών περιοχών της χώρας μας, καταργείται με πρόφαση την οικονομική κρίση.

http://udemand.wordpress.com

I. Βρούτσης για τα αλληλομαχαιρώματα ΠΑΣΟΚων εν μέσω κατάρρευσης φοροεισπρακτικών μηχανισμών

«Ενώ σε λίγες μέρες ξεκινάει η εφαρμογή της επαχθούς φορολόγησης με 23% στο χώρο της εστίασης, η Κυβέρνηση δείχνει να παραμένει αμετανόητη και προσηλωμένη στην εξοντωτική υπερφορολόγηση και αύξηση κατά 156% (από 9% σε 23%) του ΦΠΑ.

Επιδεικτικά αδιαφορεί για τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης, που προβλέπουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Συνέπειες όπως, νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, επιπλέον διόγκωση της ανεργίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού εθνικού μας προϊόντος.

Έτσι αποδεικνύεται έμπρακτα ότι όλες μέχρι σήμερα οι εξαγγελίες περί κατάργησης ή μη εφαρμογής του μέτρου, δεν ήταν παρά μόνο έωλες και παραπλανητικές υποσχέσεις.

Τη στιγμή που καταρρέουν τα έσοδα ο Υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προβαίνει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον προκάτοχό του για την τοποθέτηση ημετέρων προϊσταμένων σε συγκεκριμένες ΔΟΥ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χθεσινό φιάσκο ανακοίνωσης συγκριτικών αποτελεσμάτων από την Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων για τις 34 μεγαλύτερες ΔΟΥ που αποσύρθηκε άρον άρον».

Συντάξεις του ΟΓΑ σε Αλβανούς που δεν ζούν καν στην Ελλάδα!!!

Κύριοι του ιστολογίου Δεξί Εξτρέμ!

Παίρνω την αφορμή να σας γράψω μετά απο ένα περιστατικό το οποίο έχει λάβει χώρα εδώ και τρείς ημέρες:

Ήρθε στην πολυκατοικία μας αλληλογραφία απο τον ΟΓΑ, για έξι συνενοίκους μας, δεν γνωρίζω τι περιέχει η αλληλογραφία, αλλά αυτό που μου εκκίνησε την περιέργεια είναι πως δεν γνωρίζουμε τους τέσσερις εκ των παραληπτών, σημειώνω πως ζω στην συγκεκριμένη πολυκατοικία απο την γέννησή μου το 1967...

οι άλλες δύο περιπτώσεις που απαντώνται είναι, μιάς βορειοηπειρώτισας κατά δήλωσίν της (τα δικά μου Κινέζικα ίσως ήταν για τότε καλύτερα απο τα δικά της Ελληνικά), και διότι εδώ και εννέα χρόνια έφυγε στην Αμερική, η άλλη περίπτωση έχει να κάνει με κατ' εξοχήν Αλβανό που επίσης δεν γνωρίζει την Ελληνικήν και που ζει στην Αλβανία επίσης. Έμεινε για πολύ λίγο εδώ, ίσως τρια με τέσσερα χρόνια ο γιος του, εξαιρετικό παιδί και ομιλεί την Ελληνικήν.

Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι νόμιμες ή παράνομες, αλλά πρώτη φορά έρχονται τέτοια έγγραφα.

Ελπίζω να το διερευνήσετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεξί Εξτρέμ: Εμείς φίλε μου μόνο να το δημοσιοποιήσουμε μπορούμε... για τη διερεύνηση είναι άλλοι υπεύθυνοι και ελπίζουμε και εμείς να κάνουν καλά τη δουλειά τους μιας και όσα περιγράφεις είναι απαράδεκτα να συμβαίνουν σε σοβαρό κράτος...

H κλήρση του Europaleague

Δείτε τους ομίλους:

Group A: TOTTENHAM, Rubin Kazan, PAOK, Shamrock Rovers

Group B: Copenhagen, Standard Liège, Hannover 96, FC Vorskla Poltava

Group C: PSV Eindhoven, Hapoel Tel-Aviv, Rapid Bucuresti, Legia Warsaw

Group D: Sporting Lisbon, Lazio, FC Zürich, FC Vaslui

Group E: Dynamo Kiev, Besiktas, STOKE CITY, Maccabi Tel-Aviv

Group F: PSG, Athletic Bilbao, FC Salzburg, Slovan Bratislava

Group G: AZ Alkmaar, Metalist Kharkiv, Austria Wien, Malmö

Group H: Braga, Club Brugge, BIRMINGHAM CITY, NK Maribor

Group I: Atletico Madrid, Udinese, Stade Rennes, FC Sion

Group J: Schalke, Steaua Bucuresti, Maccabi Haifa, AEK Larnaca

Group K: FC Twente, FULHAM, Odense BK, Wisla Kraków

Group L: Anderlecht, AEK Athens, Lokomotiv Moscow, Sturm Graz

O Καραμανλής φταίει!!

Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου, τα τελευταία 2 χρόνια (πηγή: euro2day)



http://taxalia.blogspot.com/2011/08/m_26.html

Η αλήθεια είναι σκληρή …

by pyrsos

Δικαίως αντιδράει η ΔΑΠ στη στάση της ΝΔ, γιατί όταν κυριαρχείς στις Σχολές - έστω και με αυτή τη μηδενική σχεδόν συμμετοχή των φοιτητών - αυτό το ν/σ σε τσακίζει, ειδικά σε μιά περιόδο πλήρους αντιπολιτευτικής δράσης …

Το ΠΑΣΟΚ με αυτό το ν/σ πέταξε τη ΔΑΠ από το παιχνίδι της εξουσίας των Σχολών μια για πάντα. Σε ένα κατεξοχήν προνομιακό χώρο της γαλάζιας παράταξης κατήγαγε σημαντική νίκη, για δικό του κομματικό ώφελος πρωτίστως και μετά γιατί πιστεύει στην αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.

Το ΠΑΣΟΚ πλέον μπορεί ευκολότερα να ελέγξει τις διοικήσεις των σχολών λιγοστεύοντας τους “παίκτες” … Ξεφορτώνεται το “παλτό” της παραπαίουσας ΠΑΣΠ και είναι έτοιμο να αναλωθεί σε ατελείωτο παραγοντισμό χωρίς “αυτοδύναμοι” φοιτητές να του χαλάνε το παιχνίδι.

Ενώ συνδυαστικά με την κατάργηση του ασύλου στέλνει όλα τα αριστερά σχήματα … στα αζήτητα !!!

Γι΄αυτό άλλωστε υπήρξε και απόλυτη ταύτιση απόψεων με Συμμαχία και ΛΑΟΣ, καθώς και γι΄αυτούς ήταν πρακτικά αδύνατο να σταθούν μέσα στις σχολές με μία πανίσχυρη ΔΑΠ και ένα γαλαξία από βίαια και ανεξέλεγκτα αριστερά σχήματα !!!

Όλα τ΄άλλα είναι χρυσόσκονη …

Τα παιδιά της ΔΑΠ - με αυστηρά κομματικά κριτήρια - με απίστευτη κυνικότητα και ρεαλισμό λένε το αυτονόητο … όταν έχεις την εξουσία δεν την χαρίζεις τόσο εύκολα. Αλλά ποιός να τους καταλάβει …ξέρετε κανένα στην κεφαλή της ΝΔ να έχει αγωνιστεί για να κερδίσει την θέση του στο κόμμα. Οι μισοί ήρθαν φυτευτοί από άλλα κόμματα (ΠΟΛ.ΑΝ, ΔΗ.ΑΝΑ., ΚΕΠ) και οι υπόλοιποι έλαβαν “δαχτυλίδια” κάνοντας dolce vita στο εξωτερικό !!!

Οι νεολαίες των κομμάτων - ειδικά όταν έρχονται από τα κάτω - τείνουν να ξεπερνούν τις ηγεσίες τους σε ρεαλισμό και στρατηγική.

Εφιάλτης για την κυβέρνηση η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Για τον κ. Παπανδρέου η Θεσσαλονίκη είναι ένας προορισμός που θέλει να αποφύγει. Γιατί μόνο δυσάρεστες αναμνήσεις φέρνει στη μνήμη του. Εκεί υποσχόταν προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν. Εκεί έδινε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες για έξοδο από την κρίση. Εκεί δεσμευόταν για έργα ανάπτυξης, που θα άλλαζαν την πόλη.

Σήμερα, η καταρρέουσα κυβέρνησή του, βλέπει ως εφιάλτη τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όχι μόνο γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν στους πολίτες, αλλά και γιατί κανείς, πλέον, δεν τους πιστεύει.

Αποτέλεσμα: Τα όσα κωμικοτραγικά βλέπουμε να διαρρέουν από το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Παπανδρέου, για το αν θα μιλήσει ή όχι στους παραγωγικούς φορείς.

Και επειδή η υποκρισία περισσεύει, υπενθυμίζεται στον κ. Παπανδρέου, ότι μόλις πριν από ένα χρόνο, όχι μόνο έκρινε απαραίτητο να δώσει το στίγμα της οικονομικής του πολιτικής από τη Θεσσαλονίκη, αλλά έκανε εκεί και πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, είχαν φτάσει στο σημείο να διαρρέουν, ότι θα πρότειναν να συνεδριάσει το Eurogroup στη Θεσσαλονίκη!

Τώρα, μέσα στον πανικό τους, απαξιώνουν και το θεσμό της Διεθνούς Εκθέσεως.

Δυστυχώς για αυτούς, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση.

Αυτή είναι χειραψία...

Με κατάλληλη επεξεργασία όλα γίνονται....




http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/08/blog-post_4813.html

Μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών

Προκειμένου η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους κάθε λογής «συμπαραστάτες» των λαθρομεταναστών της Υπατίας, φέρνει διάταξη μείωσης του αριθμού των ετών από δώδεκα σε δέκα έτη συνεχούς διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται για τη χορήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους.

Επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο την απαράδεκτη διάταξη που θεσμοθέτησε με το νόμο 3907/11, η οποία παρέχει ουσιαστικά το δικαίωμα στον υπουργό Εσωτερικών να προβαίνει σε μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών που διαμένουν στη χώρα και κατ’ επέκταση, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του νόμου της σημερινής κυβέρνησης για την ιθαγένεια, δίνει το δικαίωμα σε πολλούς να αποκτήσουν άμεσα Ελληνική ιθαγένεια.

Σε μια εποχή που το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει ξεπεράσει κάθε όριο, που τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα έχουν υπερβεί κατά πολύ τις αντοχές της κοινωνίας μας, η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί με άξονα την ευκολότερη νομιμοποίηση λαθρομεταναστών και την ευκολότερη απόδοση σε αυτούς της Ελληνικής ιθαγένειας.

Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη, αλλά και προκλητική πρακτική, η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στην εν λευκώ χορήγηση εξουσιοδότησης στον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών να προβαίνει σε μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών. Γι’ αυτό και ζητάει για άλλη μία φορά, όχι απλώς την απόσυρση της τροποποίησης της διάταξης που μειώνει το χρόνο προηγούμενης διαμονής στη χώρα από δώδεκα σε δέκα χρόνια, αλλά την κατάργηση και της δωδεκαετίας και την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς για τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς και εξαιρετικούς λόγους, που προέβλεπε ο νόμος 3386/05, δηλαδή μόνο σε όσους έχουν εισέλθει νόμιμα στη χώρα.

Ναυάγησαν την κρουαζιέρα στο λιμάνι Ηρακλείου..και τώρα θα ψάχνουν για αρχαία ναυάγια..

Διαβάζουμε σήμερα στον τοπικό τύπο ότι σε σύσκεψη που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες!! στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου παρουσία και του αρχαιολόγου Θεόφιλου Θεοτόκη από την εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες πως θα ξεκινήσουν υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό ναυαγίων και αρχαιοτήτων στη θαλάσσια περιοχή από τη Χερσόνησο μέχρι και την Αγία Πελαγία.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανεύρεση και αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου αυτής της μορφής που υπάρχει στο νησί και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον επιστημόνων παγκοσμίου επιπέδου οι οποίοι και επιθυμούν να έρθουν στην Κρήτη έχοντας μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για τις έρευνές τους.

Καλά όλα αυτά σύντροφοι..αλλά με το ναυάγιο της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου που έφυγαν πάνω από 200 κρουαζιερόπλοια -εκτός από ταξίδια κρουαζιέρας στις Κάνες και στο Μαϊάμι- τι άλλο σκέπτεστε να κάνετε;;

http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/08/blog-post_8128.html

Θα κάνετε δημοψήφισμα για την παιδεία αν βγείτε κυβέρνηση; ΓΑΠ: «Σαφέστατα!

Συνέντευξη του Γ.Α. Παπανδρέου για την Παιδεία (ΤΟ ΒΗΜΑ, 10/12/06)

- Κατά βάση, να ξεκινήσω με την επικαιρότητα. Αληθεύει ότι ζητήσατε την επιτάχυνση της συζήτησης για το άρθρο 16, ώστε να ψηφιστεί προ των εορτών;
«Οχι, ήταν λάθος το ρεπορτάζ. Καταγγείλαμε την προσπάθεια της ΝΔ να παρουσιάσει ότι είχαμε κάποια κρυφή συμφωνία. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη. Είπαμε να ακολουθηθεί η σειρά των άρθρων τηρώντας τη διακομματική συνεννόηση που είχε γίνει στη Βουλή. Η ΝΔ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την αντιπολίτευση».

- Τι θα ψηφίσετε για το άρθρο 16; Το ΠαΣοΚ τι θα ψηφίσει στη Βουλή;
«Η θέση μας είναι καθαρή. Είμαστε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16».

- Θα ψηφίσετε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16;
«Αυτή είναι η θέση του ΠαΣοΚ».

- Μαζί με τη ΝΔ.
«Δύο γραμμές που πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις μπορούν κάποια στιγμή να τέμνονται, αλλά τέμνονται για μια στιγμή και μόνο. Από 'κεί και πέρα η πορεία μας είναι τελείως διαφορετική. Εχουμε δική μας πρόταση και διαφορετική αντίληψη για το ποιος θα είναι ο εκτελεστικός νόμος.
Η ΝΔ υποβαθμίζει οικονομικά και ελέγχει γραφειοκρατικά το δημόσιο, ενώ παρουσιάζει το ιδιωτικό ως την εναλλακτική λύση. Εμείς πιστεύουμε στην αυτοδιαχείριση του δημόσιου πανεπιστημίου με οικονομική του ενίσχυση και αναβάθμιση της ποιότητάς του».

- Θα ψηφίσετε το άρθρο 16 παρά τις συστάσεις που λένε ότι ακόμη κι αν συμφωνούμε με την αναθεώρηση δεν θα έπρεπε να δώσουμε από τώρα την πλειοψηφία των 180 βουλευτών στη ΝΔ, ώστε να μην μπορεί η επόμενη Βουλή με 151 βουλευτές να αλλάξει; Δεν συμφωνείτε με αυτό το επιχείρημα;
«Πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρχει ευρύτερη διαβούλευση με τον ελληνικό λαό. Γι' αυτό μίλησα για δημοψήφισμα. Οχι για το άρθρο 16 αλλά για τη δικιά μας πρόταση μεταρρύθμισης. Η συναίνεση στην Παιδεία είναι ένα ζητούμενο. Με την πρώτη μου ομιλία στη Βουλή, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Καραμανλή, έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία εθνικών στόχων μεταξύ των οποίων και της Παιδείας. Λέγοντας ότι ήμουν έτοιμος να βάλω πλάτη σε διάφορα θέματα: εξωτερικά, διαφθορά, αξιοκρατία στο Δημόσιο, Παιδεία. Η ΝΔ όμως δεν ήθελε την ουσιαστική συναίνεση...».

- Γιατί να μην τη θέλει; Δεν τη συμφέρει; Πάντα μια κυβέρνηση τη συμφέρει να έχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.
«Τη θέλει αποκλειστικά στα μέτρα της. Κι όταν τη θέλεις στα μέτρα σου, ουσιαστικά δεν θέλεις τη συναίνεση - απλώς την επικαλείσαι. Στην πράξη έκανε τα αντίθετα.
Η ΝΔ ζητάει συναίνεση και το πρώτο που κάνει η κυρία Γιαννάκου είναι να αλλάζει όλους τους διευθυντές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να βάζει κομματικούς εγκάθετους. Οταν δεν έχεις αξιοκρατία στον χώρο της εκπαίδευσης, πώς περιμένεις συναίνεση για κάποιους κανόνες που θέλεις να βάλεις»;

- Είχατε ψηφίσει και το 1999, ήδη από την προηγούμενη αναθεώρηση, υπέρ της αλλαγής.
«Το είχα ψηφίσει, αλλά και προεκλογικά μίλησα δημοσίως για αυτό το θέμα. Η ΝΔ κατάφερε με την πολιτική της τα αυτονόητα να τα κάνει επίμαχα».

- Σήμερα υπάρχει αυθαιρεσία;
«Σύντομα θα έχουμε χάος στον χώρο της ελληνικής Παιδείας. Θα επιβληθεί ένα καθεστώς το οποίο δεν θα έχουμε ρυθμίσει εμείς ως ελληνικό κράτος. Με το να μην αλλάζουμε το άρθρο 16 κόβουμε τα χέρια του κράτους. Αποποιούμαστε την ευθύνη μας και το δικαίωμά μας να ρυθμίσουμε έναν τομέα που σήμερα ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας. Είναι απαραίτητο να βάλουμε τάξη στον λεγόμενο ιδιωτικό χώρο, να βάλουμε κανόνες. Οταν δεν έχεις κανόνες στην Πολεοδομία, έχεις αυθαιρεσία. Οταν δεν έχεις κανόνες στη Χωροταξία, δεν έχεις ελεύθερους χώρους και πράσινο. Και σε μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να έχεις κανόνες, να μην υπάρχει αυθαιρεσία».

- Θα κάνετε δημοψήφισμα αν βγείτε κυβέρνηση;
«Σαφέστατα! Θα υπάρχει ένα πακέτο προτάσεων, το οποίο θα έχει τη μορφή νόμου. Μια βαθιά μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Οι προτάσεις μας για την Παιδεία θα τεθούν προς έγκριση μέσα από το δημοψήφισμα. Ενα δημοψήφισμα που δεν θα εμπεριέχει μόνο το άρθρο 16 αλλά θα θέτει σε νέα τροχιά μια ευρύτερη μεταρρύθμιση στην Παιδεία».

- Θα είναι δηλαδή μια πρόταση νόμου γενικά για την Παιδεία; Και το δημοψήφισμα θα γίνει για όλα αυτά;
«Προτείνουμε ρηξικέλευθες αλλαγές που θα ξεκινήσουν από την προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλω αυτές να συζητηθούν με τον ελληνικό λαό. Θέλω και να αποφανθεί ο έλληνας πολίτης. Αυτό που προτείνω δεν είναι πυροτέχνημα, όπως του κ. Καραμανλή που σήμερα μας λοιδορεί. Ας θυμηθεί τι ζητούσε αυτός με τις ταυτότητες!».

- Είπατε ότι το πρόβλημα της Παιδείας δεν είναι το άρθρο 16. Και ότι επομένως κακώς επικεντρώθηκε η συζήτηση μόνο πάνω σε αυτό, και ότι η Παιδεία είναι ένα ολόκληρο πρόγραμμα. Σας λέει από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, ότι διά της επιτροπής του κ. Βερέμη κάναμε δέκα, δεκαπέντε προτάσεις. Πολλές ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά το ΠαΣοΚ ήταν αντίθετο.
«Οταν εστιάζουμε στο άρθρο 16 κάνουμε μεγάλο λάθος. Δεν είναι το άρθρο 16 το πρόβλημα της εκπαίδευσης. Εμείς έχουμε καταθέσει 15 προτάσεις για την Παιδεία που αναμορφώνoυν το σύστημα ώστε να υπηρετούνται οι ανάγκες της οικογένειας. Να εξασφαλίσουμε το ολοήμερο σχολείο. Να πετύχουμε στόχους και όχι απλή αποστήθιση. Να αγαπήσει ο νέος τη γνώση. Να μειωθεί το κόστος που είναι δυσβάστακτο για την οικογένεια. Να μη χρειάζονται φροντιστήρια - αλλά μόνο ενισχυτική διδασκαλία για όσους έχουν ανάγκη. Να αλλάξει ριζικά το εξεταστικό σύστημα. Να έχει ο φοιτητής ουσιαστικές επιλογές και ελευθερία διαμόρφωσης καριέρας. Να φύγει το δημόσιο Πανεπιστήμιο από τα γραφειοκρατικά δεσμά του κράτους».

- Δεν είσαστε αντίθετοι στις προτάσεις Βερέμη;
«Σε πολλές από τις προτάσεις μπορούμε να συμφωνήσουμε. Δεν συνιστούν όμως ουσιαστική μεταρρύθμιση. Εμείς είμαστε πολύ πιο μπροστά από τις προτάσεις αυτές και η κυβέρνηση Καραμανλή που μιλάει συνεχώς για μεταρρυθμίσεις είναι πολύ πιο πίσω».

- Δεν υπάρχει, δηλαδή, μεταρρύθμιση;
«Από τη ΝΔ καμία! Πρέπει να πάμε σε μιαν άλλη αντίληψη. Εχω ζήσει πέντε διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα. Ξέρω ότι υπάρχει άλλος και πολύ καλύτερος δρόμος. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένει συγκεντρωτικό και απολυταρχικό. Δεν αφήνει πρωτοβουλία, δεν προωθεί την κριτική σκέψη, δεν εμπεδώνει νέες μεθόδους μάθησης. Παραμένει εξαρτημένο από τη γραφειοκρατία της Μητροπόλεως. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι σύμβουλος ζωής και όχι μεταφορέας πληροφοριών. Ο μαθητής να αξιολογεί, να αναλύει, να ερευνά, να συνθέτει, να αξιοποιεί την πληροφορία στη ζωή και στη δουλειά του».

- Συμφωνώ. Αλλά θα σας πει ενδεχομένως κάποιος ότι ωραία αυτά, αλλά γιατί χρειάζεται να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια για να πραγματοποιηθούν;
«Για μένα δεν είναι απαραίτητα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άρθρο 16, όπως είναι σήμερα, δεν σταματά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτά είναι υπαρκτά».

- Ως παραπαιδεία, όχι επίσημα.
«Επίσημα είναι. Μόνο το ελληνικό κράτος δεν τα αναγνωρίζει. Στην πράξη έχουμε παραδώσει το δικαίωμα αξιολόγησης, ελέγχου και τήρησης κανόνων για τα ιδρύματα που βρίσκονται στο έδαφός μας σε κάποιους ξένους τρίτους. Και το κράτος δεν έχει λόγο. Αυτό είναι παράλογο. Το πρόβλημα του ιδιωτικού πανεπιστημίου δεν αντιμετωπίζεται με μια απαγόρευση. Οταν λέμε μη κερδοσκοπικό εννοούμε βέβαια ότι τα έσοδα δεν θα πάνε σε μετόχους αλλά θα επανεπενδύονται στο ίδρυμα - στην Παιδεία.
Βασικό όμως θέμα είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο ώστε αυτό να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Αν υπάρχει και ένα μη κρατικό, αυτό να ρυθμιστεί και όποιος θέλει να πηγαίνει εκεί, να πηγαίνει με συγκεκριμένους κανόνες. Τα τελευταία τρία χρόνια η ΝΔ υποβαθμίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, πρώτα απ' όλα οικονομικά...».

- Το έκανε και το ΠαΣοΚ αυτό. Γέμισε τη χώρα πανεπιστήμια και ΤΕΙ αμφιβόλου ποιότητας και περιεχομένου.
«Το ΠαΣοΚ δεν μείωνε τη χρηματοδότηση. Δεν είμαι της άποψης κάθε χωριό και ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Η λύση όμως δεν είναι ο στραγγαλισμός. Λύσεις θα βρεθούν όταν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της περιφέρειας συνδεθούν με την ανάπτυξη. Εγώ βλέπω την ΠΑΣΕΓΕΣ να δημιουργεί σχολή με το Γεωργικό Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια Κρήτης να συνεργάζεται με τα εκεί ιδρύματα, την αυτοδιοίκηση, τους ξενοδόχους αλλά και εργαζομένους για τη δημιουργία μιας τουριστικής σχολής, το ΕΒΕΑ να συνεργάζεται με το ΤΕΕ και το Πολυτεχνείο και να οργανώνουν σχολές και κέντρα καινοτομίας για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βλέπω όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να γίνονται διεθνή με προγράμματα που θα προσελκύουν και ξένους φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή.
Για να γίνουν αυτά πρέπει να απελευθερωθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρέπει το κράτος να μη διαχειρίζεται τα ιδρύματα αυτά αλλά να τα αξιολογεί και να πιστοποιεί ότι το πτυχίο είναι ανάλογου επιπέδου. Και να εγγυάται τη χρηματοδότηση των σπουδών του κάθε νέου στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η γνώση θα παράγεται από τους φορείς της κοινωνίας! Από τον τεράστιο πλούτο πολιτισμού μας που πνίγεται σε μια κρατική γραφειοκρατία.
Στον αντίποδα, έρχεται η κυρία Γιαννάκου και λέει "εγώ θα ρυθμίσω πόσοι φοιτητές θα υπάρχουν σε κάθε τμήμα. Πώς γράφονται τα πρακτικά στη σύνοδο των πρυτάνεων...". Αυτό είναι το πρόβλημα;».

- Εδώ όμως υπάρχει μια αντίφαση. Λέτε ότι η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει καμία μεταρρύθμιση και ότι δεν ξέρουμε τι εννοεί όταν μιλάει για μεταρρύθμιση. Λέτε ότι αυτό που κάνει η ΝΔ στην πράξη είναι ριζικά αντίθετο προς αυτό που θέλετε εσείς. Και μετά λέτε, θα ψηφίσω το άρθρο 16 και θα αφήσω τα χέρια ελεύθερα σε όποιον έχει 151 βουλευτές στη άλλη Βουλή, για να κάνει ό,τι θέλει στην Παιδεία.
«Οχι. Θα αφήσω τα χέρια ελεύθερα στον ελληνικό λαό γιατί αυτή είναι η πρόβλεψη του Συντάγματος. Αλλά μην ξεχνάμε ότι κάπου μεσολαβεί ο ελληνικός λαός. Και είναι εκείνος που θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Και το δίλημμά του είναι σοβαρό. Θα πει "θέλω το ΠαΣοΚ να διαχειριστεί το νομοθέτημα του άρθρου 16" ή "θέλω τη ΝΔ". Εγώ δεν θέλω να στερήσω το δικαίωμα στον έλληνα πολίτη να αποφασίσει ποιος είναι πιο ικανός...».

- Είπατε στην ομιλία σας προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ μια φράση η οποία προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Είπατε περίπου «εγώ είμαι υπέρ των ιδεολογικών συζητήσεων αλλά όχι στους τακτικισμούς». Θέλω να μου το εξηγήσετε αυτό. Τι εννοείτε τακτικισμούς; Να βλέπουμε πού πηγαίνει το ρεύμα για να πηγαίνουμε μαζί;
«Πιστεύω ότι στο Κίνημά μας έχει λείψει εδώ και πολλά χρόνια η ιδεολογική συζήτηση. Και πίσω από τις ιδεολογικές συζητήσεις υπήρχαν τακτικές κινήσεις οι οποίες είχαν σχέση με προσωπικές αντιλήψεις. Ασφαλώς να συζητήσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα. Αλλά το θέμα της τακτικής είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της εκάστοτε ηγεσίας του ΠαΣοΚ».

- Το ΠαΣοΚ διά του προέδρου του λέει ότι εγώ θα ψηφίσω την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποια μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν την ψηφίσουν; Και διαφωνούν μαζί σας;
«Εδώ υπάρχει η θέση του ΠαΣοΚ, υπάρχει και η δεοντολογία της Βουλής της οποίας και εγώ έχω κάνει χρήση στο παρελθόν παρ' ότι δεν υπήρχε επίσημη θέση του ΠαΣοΚ, τουλάχιστον επίσημη θέση καταγεγραμμένη μέσα από την Κεντρική μας τότε Επιτροπή, να έχει κανείς κατά συνείδηση ψήφο. Η θέση μας θα είναι ξεκάθαρη αλλά κατανοώ ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που έχουν σχέση π.χ. και με τη θρησκεία ή και με άλλα ζητήματα που κάποιοι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη. Υπάρχει όμως η επίσημη θέση του ΠαΣοΚ».

- Εχετε την αίσθηση ότι υπάρχει μια ιδεολογική σύγκρουση μέσα στο ΠαΣοΚ ανάμεσα στους κρατιστές από τη μια μεριά, στους ανθρώπους που ταυτίζουν το δημόσιο με το κρατικό, και στους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι δημόσιο δεν είναι μόνο το κρατικό; Και ότι αυτό αποκρυσταλλώνεται στο άρθρο 16;
«Δεν υπάρχει μόνο μέσα στο ΠαΣοΚ. Υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία και σε όλα τα κόμματα. Θα έλεγα μάλιστα ότι η Δεξιά είναι η πιο κρατικιστική παράταξη στο νεοελληνικό κράτος, διότι αυτή έφτιαξε το κράτος. Δεν είναι ένα κράτος που διαμορφώθηκε από αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Το κράτος στο οποίο ζούμε αποτελεί απόρροια ξένων επεμβάσεων, εμφυλίων...».

- Αλλά και 20 χρόνων διακυβέρνησης ΠαΣοΚ. Δεν μπορούμε να το χρεώνουμε μόνο στη Δεξιά.
«Η αντίληψη πάντως της Δεξιάς δεν ήταν μια αντίληψη προοδευτικού κράτους πρόνοιας. Το όποιο κράτος πρόνοιας δημιουργήθηκε από προοδευτικές κυβερνήσεις. Ξεκινώντας με τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, με τη δωρεάν Παιδεία, την αγροτική σύνταξη, το ΕΣΥ, την αποκέντρωση, τις συντάξεις. Πρέπει να πάμε σε μια λογική όχι δημόσιου χαρακτήρα αλλά δημόσιου συμφέροντος. Καμιά φορά ταυτίζουμε το προοδευτικό με τον δημόσιο χαρακτήρα. Εγώ λέω να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον δεν σημαίνει ότι υπηρετείται αναγκαστικά από το κράτος. Μπορεί να υπηρετείται και με κανόνες που βάζεις στην αγορά».

- Για όλα αυτά που λέτε έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια ισχυρή εσωτερική αντίδραση στο ΠαΣοΚ.
«Στην ελληνική κοινωνία, η έννοια του κράτους και η παραδοσιακή Αριστερά έχουν μια περίεργη σχέση. Παρ' όλο που η παραδοσιακή Αριστερά ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από το ελληνικό κράτος, είναι αυτή που είναι υπέρμαχος αυτού του κράτους. Είναι μια δογματική αντίληψη που υπονομεύει τη σωστή λειτουργία του κράτους. Το ζητούμενο είναι να φύγουμε από πελατειακές αντιλήψεις, να απελευθερώσουμε τον πολίτη. Αυτή είναι μια έννοια για μένα πολύ δημοκρατική και προοδευτική για το κράτος.
Η ΝΔ και η συντήρηση είναι σήμερα εκείνη που θέλει ένα κράτος πελατειακό. Και ο Μπους αυτή τη λογική έχει. Η αγορά και το κράτος για τη ΝΔ είναι εργαλεία χειραγώγησης. Για μας, η αγορά και το κράτος είναι εργαλεία υποστήριξης του πολίτη. Και αυτή, νομίζω, είναι σήμερα η μεγάλη αντίθεση Αριστεράς και Δεξιάς.
Αλλά, πέρα από την αγορά και το κράτος υπάρχει η κοινωνία. Η κοινωνία των πολιτών. Υπάρχουν μη κρατικοί φορείς, υπάρχουν κινήματα, υπάρχει αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, σύλλογοι, συνδικάτα, συνεταιρισμοί. Δεν είναι τυχαίο η αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στο Σύνταγμα, ότι η Παιδεία τυχαία πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο ευρύτερων φορέων της κοινωνίας».

- Παρ' όλα αυτά η αντίδραση μέσα στο ΠαΣοΚ για όλα αυτά τα πράγματα είναι πάρα πολύ ισχυρή. Θα τη λάβετε υπόψη σας ή θα προχωρήσετε σε αυτό που νομίζετε σωστό; Υπάρχει περίπτωση να καμφθείτε ή να μετέλθετε κάποια άλλη εσωκομματική διαδικασία; Θα προχωρήσετε με την άποψη που θεωρείτε σωστή;
«Εχουμε ήδη κάνει δύο διαδικασίες. Πρώτα στο συνέδριο όπου ομοφώνως ψηφίστηκε η αλλαγή του άρθρου 16. Και η κατάθεση της πρότασής μας στη Βουλή η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές και προβλέπει την αλλαγή του άρθρου 16. Η επόμενη διαδικασία μέσα στο ΠαΣοΚ είναι να συζητήσουμε εντός του προγραμματικού συνεδρίου ποιος θα είναι ο εκτελεστικός νόμος για το άρθρο 16. Η ευκολία είναι να μεταφέρεις τη συζήτηση στο αν θα πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16. Αυτό όμως είναι επιφανειακό. Η δημιουργική ουσία είναι τι κάνεις ως κράτος στον νόμο που θα εφαρμόσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές μας διαφοροποιούν από τη ΝΔ».

- Γράφεται κατά κόρον στον Τύπο, υποθέτω ίσως και μεθοδευμένα, ότι ο κ. Καραμανλής ένα από τα σενάρια που έχει στο μυαλό του είναι να κάνει πρόωρες εκλογές με αντικείμενο την Παιδεία. Επικαλούμενος την ανάγκη μιας μεταρρύθμισης την οποία υποτίθεται κάποιοι παρεμποδίζουν. Το βλέπετε πιθανό;
«Θεωρώ ότι ούτε τον εμπόδισε κανείς ούτε μεταρρυθμίσεις έκανε. Με φόβο ανέβαλε τα πάντα. Και ό,τι έκανε ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Δεν ήταν μεταρρυθμίσεις, ήταν το βόλεμα κάποιων. Εξυπηρέτησε τους ημετέρους και λειτούργησε με πρόχειρη επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Η ΝΔ ήρθε για να κάνει κατάληψη στο κράτος. Καμία μεταρρύθμιση. Στη Θεσσαλονίκη είπε: "Αδυνατώ, να κάνω αλλαγές σε μια χώρα που έχει χρόνιες παθογένειες". Ας εκλέξει λοιπόν ο ελληνικός λαός μια κυβέρνηση που και θέλει και μπορεί».

- Ωραία, αλλά το σενάριο υπάρχει. Θα πει ότι «δεν με αφήνετε να κάνω τίποτα».
«Αυτή θα είναι η δικαιολογία. Είχε μια ισχυρή πλειοψηφία και την ανοχή της αντιπολίτευσης. Του έδωσε ο ελληνικός λαός την ευκαιρία που ζήτησε. Απέτυχε.
Εμείς μείναμε συνεπείς, θέλαμε να βοηθήσουμε. Αλλά ο κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε και δεν θέλησε. Είχε άλλη ατζέντα. Δεν ξέρω αν θα πάει ο κ. Καραμανλής με σύνθημα την Παιδεία. Ενα είναι σίγουρο, για μένα αποτελεί εθνικό στόχο και πρώτη προτεραιότητα.
Είμαι πεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα προτιμήσει το αξιόπιστο, οραματικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ για την Παιδεία με τα 15 σημεία που έχουμε καταθέσει. Να δώσουμε ευχέρεια και ευελιξία στο σχολείο. Να βρουν τα παιδιά ελεύθερο χρόνο. Να πάμε σε ένα σύστημα εισαγωγής που θα μειώσει το φροντιστηριακό σύστημα απορροφώντας κομμάτι αυτού ως δημοσίου, για να ενισχύσουμε τα παιδιά που έχουν αδυναμίες. Ενα σύστημα που δεν εισάγει σε συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά σε μια ευρύτερη σχολή ή σε ένα ευρύτερο πανεπιστήμιο».

- Είναι το αμερικάνικο σύστημα.
«Το αγγλοσαξονικό, και προς αυτή την κατεύθυνση αλλάζουν και τα ευρωπαϊκά συστήματα. Είναι πολύ καλύτερο το σύστημα αυτό και ταιριάζει στον χαρακτήρα του Ελληνα. Εχει μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών και κινητικότητα. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα τα οποία δεν βγάζει σήμερα το Πανεπιστήμιο λόγω της αρτηριοσκλήρυνσης, της μηχανιστικής αντίληψης, μιας σοβιετικής αντίληψης. Η Σοβιετική Ενωση έλεγε κάθε χρόνο θα βγάλω τόσους μηχανικούς, θα βγάλω τόσους γιατρούς, και ήταν κεντρικά αποφασισμένο με σχέδιο. Κεντρικά αποφασίζουμε και στην Ελλάδα. Τουλάχιστον στη Σοβιετική Ενωση σχεδιάζανε, εμείς δεν έχουμε καν συστηματικό σχεδιασμό. Οταν δημιουργούνται νέα τμήματα συνήθως είναι μέσα σε ένα κλίμα πελατειακών πιέσεων και όχι αναγκών της ελληνικής κοινωνίας ή αγοράς. Αυτά τα αποφασίζει το υπουργείο και όχι η κοινωνία ή το Πανεπιστήμιο όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι να βγάζουμε ανέργους».

- Συμφωνείτε δηλαδή ότι είμαστε η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης;
«Θα έλεγα ότι κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί η εκπαίδευση να σχεδιάζεται και να πραγματώνεται κεντρικά από το υπουργείο σε μια λογική σοβιετικού ελέγχου κάθε λεπτομέρειας».

- Θα αφήνατε την κόρη σας να πάει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο;
«Η κόρη μου έχει την ελευθερία να επιλέξει. Εγώ έχω πάει και σε δημόσια και σε ιδιωτικά. Και στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες. Θα 'θελα όμως να είναι τόσο καλά τα δημόσια στην Ελλάδα ώστε οι νέοι να τα προτιμούν και να τα θεωρούν εφάμιλλα ή και καλύτερα από πολλά στο εξωτερικό. Αυτό το μπορούμε και θα το πετύχουμε».

www.stat-athens.aueb.gr/~jpan/Papandreou-Vima-10de06.html