19 Σεπτεμβρίου 2011

Άλλη μια αποκλειστικότητα των δημοσιοκάφων! Έγραψαν ότι γράψαμε πριν 2 ώρες!

Μετά από 2 ώρες τα καθεστωτικά-δημοσιογραφικά ΜΜΕ, με στρατιές δημοσιογράφων και όλα τα μέσα στη διάθεσή τους, ανακάλυψαν ότι δεν θα γίνουν ανακοινώσεις και η τηλεδιάσκεψη τρόικας-Μπενυ θα συνεχιστεί αύριο. Εύγε! Άλλη μια δημοσιογραφική επιτυχία για τους έγκριτους... εμείς οι άσχετοι βέβαια το είχαμε γράψει πριν 2 ώρες εδώ

Γι' αυτό σας λέω: μην τους διαβάζετε. Τα πάντα είναι θέμα σωστού ψαξίματος. Μάθετε να ψάχνετε και θα τα ξέρετε όλα πριν τον Ευαγγελάτο και τον Χατζηνικολάου

Έτσι είναι ο σοσιαλισμός ΠΑΣΟΚ ©: Μεροκαματιάρης πληρώνει για τα κεραμμύδια τα ίδια με ΠΑΣΟΚο υπουργό με βίλες

Η αρχή αναλογικότητας λέει ότι, όταν δύο πολίτες έχουν πληρώνουν αναλογικό φόρο για την περιουσία που έχουν, δηλ.:

Όταν ένας Α πολίτης πληρώνει έκτακτο φόρο 1152 ευρώ για ένα ακίνητο αξίας 240,000 ευρώ. Τότε ένας άλλος Β που έχει περιουσία αξίας 4 εκ. ευρώ, πληρώνει έκτακτο φόρο 9600 ευρώ Δηλαδή 8,3 φορές περισσότερη περιουσία συνεπάγεται 8,3 φορές μεγαλύτερο φόρο. Φυσικά όλα αυτά αν ισχύει η αρχή της αναλογικότητας!

Στην Ελλάδα όμως η αναλογικότητα μετά από απόφαση ΠΑΣΟΚ εφαρμόζεται διαφορετικά

Ο Α πολίτης έχει μόνο ένα διαμέρισμα 120μ² 15ετίας, αξίας 240.000 ευρώ

Και ο Β πολίτης έχει συνολική περιουσία 4,000,000 ευρώ (τέσσερα εκατομμύρια ευρώ)

Δηλαδή 16.6 φορές μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Οπότε ο Β πρέπει θα 'πρεπε να πληρώσει 16,6 φορές μεγαλύτερο φόρο, μιας και έχει 16.6 φορές μεγαλύτερη περιουσία.

Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα;

Πόση έκτακτη εισφορά ακινήτου πληρώνει ο Α για το ακίνητο 120μ² (διαμέρισμα δεκαπενταετίας στην Αγία Παρασκευή) και ο Β με 224μ² (Βίλα-έπαυλη στην Σύρο με μεγάλη πισίνα, βοηθητικούς χώρους, ακόμη και σκαλάκια για άμεση πρόσβαση από το σπίτι στη θάλασσα) αντίστοιχα;


Θα πληρώσουν ακριβώς τα ίδια χάρη στο ΠΑΣΟΚ!

Ναι, στην πραγματικότητα ο Α πολίτης (άνεργος με τρία παιδιά σήμερα, από την Αγία Παρασκευή που αγόρασε με δάνειο 240,000 ευρώ, πριν δέκα χρόνια ένα σπίτι που ακόμη χρωστάει) πληρώνει τα ίδια με τον Β που στην περίπτωσή μας είναι ο πρώην υπουργός κ. Παπαντωνίου... άσχετα αν ο Παπ[αντωνίου έχει άλλη μια βίλα στην Κηφισιά...

Οι υπολογισμοί με χρήση του σχετικού πίνακα και τις αντικειμενικές τιμές των περιοχών (δείτε τις σχετικές εικόνες)

Αντικειμενικές Αγ. Παρασκευή

Αντικειμενικές Σύρος

Οι υπολογισμοί είναι απλούστατοι και για αυτό παραλείπονται, όποιος θέλει ας ξανακάνει τις πράξεις για να διαπιστώσει αυτά που λέμε!

Αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι:

Αρχή αναλογικότητας φόρου ακινήτου (ασφάλιστρο κινδύνου το λέει χαχαχα) κατά τον Βενιζέλο σημαίνει:

Άνεργος με τρία παιδιά και περιουσία -το πολύ- 240,000 ευρώ πληρώνει για το ακινητό του (120μ² στην Αγία Παρασκευή) την ίδια έκτακτη εισφορά που πληρώνει ο πρώην υπουργός οικονομικών με ακίνητα εμπορικής αξίας 4 εκ. ευρώ (σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο στο πρώτο θέμα) για βίλα-έπαυλη στην Σύρο με μεγάλη θερμαινόμενη πισίνα κλπ

Τα σχόλια δικά σας... και ζήτω ο σοσιαλισμός:


Για να τους χαλάσουμε λίγο τη σούπα...

Γράφουν οι Ευαγγελάτοι του διαδικτύου που δεν μπορούν ν' αποφασίσουν αν πρέπει να χρεοκοπήσουμε και επίσημα ή όχι, μιας και τεχνικά έχουμε ήδη χρεοκοπήσει, αλλά παρόλα αυτά στη γραμμή του αρχηγού τους του ΓΑΠ επιμένουν ότι θα πληρώσουμε όλα τα χρέη προς τους ξένους:

«Πανωλεθρία για τον ανθέλληνα Ρέσλερ στο Βερολίνο με 2%»

Παραβλέπουμε το γεγονός ότι και ο τωρινός αρχηγός των Φιλελευθέρων της Γερμανίας είναι γκάου μπίου όπως και όλοι οι προηγούμενοι και το γεγονός ότι δεν πήρε 2% επειδή είπε μπορεί και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα... αλλά έτσι για να ξέρετε τι γίνετε:

Το Βερολίνο δεν ήταν ποτέ "προπύργιο" των Φιλελεύθερων

To 1995 πήραν 2,5% και το 1999 πήραν 2,2%...
έτσι για να υπάρχει πλήρη εικόνα

ΥΓ. Το 2001 πήραν 9,1% και το 2006 7,6%

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΡΙΚ.

  Τηλεδιασκέψεις και άλλες παπαριές. Όλα είναι ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης σε συνεργασία με τα διεθνή λαμόγια.
   Μη μου πείτε ότι τα παραλέω,σχετικά με τα διεθνή λαμόγια,γιατί αν δεν κάνω λάθος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχαν βάλλει το χεράκι τους και οι ξένοι.
   Επίσης και στη προσφυγή στο ΔΝΤ δεν υπήρχε μυστική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ?
   Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά. Για να περάσουν όλα τα μέτρα,πρέπει να κάνουν σκόντο και οι ξένοι.
   Όλοι σήμερα ασχολούνται με τι νέα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση.Κοντεύουν να ξεχάσουν το χαράτσι της κατοικίας.
   Που όλη η Ελλάδα ασχολείτο με αυτό,ξεχνώντας το χαράτσι αλληλεγγύης.Που ασχολείτο με αυτό ξεχνώντας το 23% ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
   Που ασχολείτο με αυτό ξεχνώντας τον ΛΑΦΚΑ.
   Που ασχολείτο με αυτό ξεχνώντας το φόρο στη βενζίνη.
   Που ασχολείτο με αυτό ξεχνώντας την κατάργηση του 13-14 μισθού
  Που ασχολείτο με ....................έχω χάσει το μπούσουλα.
  Για αυτό σας λέω μην ασχολείσθε με τις τηλεδιασκέψεις.Ο Βενιζέλος θα είναι σε καμία χασαποταβέρνα και χτυπάει  2-3 κιλά παιδάκια μαζί με μισό αγριογούρουνο.
   Ο δε Γιωργάκης είναι στο κόσμο του. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ? γιατί εμένα δεν μου λέει τίποτα ότι προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου,χωρίς να τον έχει  ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
   Απλώς θα τρελαθώ αν καταλάβω ότι τα ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΛΑΚΑΚΙΑ. 

Καμία ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη-Μπορεί να συνεχιστεί και αύριο

Στη τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 7:22 και εξελίσσεται, εκτός απ' τον Βενιζέλο από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν και οι Γιώργος Ζανιάς σαν σύμβουλος του ΓΑΠ καθώς και ο Ηλίας Πλασκοβίτης σαν ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ενημέρωσαν με μαιλ από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών μετά τη σύσκεψη δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις, ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ενδεχομένως η τηλεδιάσκεψη να διακοπεί κάποια στιγμή για διαβουλεύσεις των δύο πλευρών και να συνεχιστεί αργότερα απόψε ή ακόμα και αύριο. Επίσης όπως τονίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αύριο δεν θα γίνει υπουργικό συμβούλιο παρόλο που προηγούμενα δημοσιεύματα έλεγαν ότι θα γίνει υπουργικό συμβ.

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα η Αλουμίνιον του Μυτιληναίου

Φωτογραφία αρχείουΠροκαταρκτική έρευνα σχετικά με δημοσιεύματα για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, του ομίλου Μυτιληναίου, η οποία παρουσιάζεται ευνοημένη σε σχέση με άλλους παραγωγούς ενέργειας, ξεκίνησε η ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο εισαγγελέας Εφετών και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, Γρ.Πεπόνης, διέταξε χθές τη διενέργεια έρευνας, την οποία και ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο εισαγγελικός λειτουργός, Σπ.Μουζακίτης.

Ανάμεσα σε άλλα αναμένεται να διερευνήσει τη βασιμότητα των όσων αποκαλύφθηκαν στο φύλλο της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα "το Βήμα", με τίτλο "Το colpo grosso με το ρεύμα - Πώς η ΔΕΗ επιτρέπει στην Αλουμίνιον να κερδίζει εκατομμύρια ευρώ από το ρεύμα".

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος, κατά μία εκδοχή, παράγει ρεύμα με κόστος 60 ευρώ τη μεγαβατώρα, το πουλά στη ΔΕΗ με 87 ευρώ τη μεγαβατώρα και στη συνέχεια το αγοράζει από τη ΔΕΗ για τις μονάδες με 51 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το ετήσιο καθαρό κέρδος της συναλλαγής ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι "ευκολίες" αυτές ήρθαν στην Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη διακομματική μεσολάβηση του τέως υπουργού Ανάπτυξης, Χρ.Φώλια, της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, και του διαδόχου της και νυν υπουργού, Γ.Παπακωνσταντίνου. Με τις υπογραφές τους, η εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου φέρεται να πέτυχε τριπλή και τετραπλή επιδότηση για την επένδυσή της, αφαιρώντας πόρους και δυνατότητες από άλλους μικρότερους παραγωγούς.

Εξαφανισμένος ο ΓΑΠ-Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη-Στο σκοτάδι οι Έλληνες-Δεν αναμένονται ανακοινώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα. Δεν αναμένονται ανακονώσεις μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, σε κάθε περίπτωση όμως τα μέτρα που θα κληθεί να αποφασίσει η κυβέρνηση θα είναι πιθανότατα τα σκληρότερα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα.

Αν και ο προβληματισμός και οι ζυμώσεις είναι έντονος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έγκυρες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ως σχεδόν βέβαιη την ανακοίνωση μέτρων όπως:

- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι φορολογούνται και αποδοχές της τάξης των 350 ευρώ τον μήνα!

- Η περικοπή των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ και, ενδεχομένως, και η αναστολή της καταβολής συντάξεων σε όσους δικαιούχους είναι κάτω των 55 ετών (τρίτεκνοι, γονείς με ανήλικα, συνταξιούχοι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, δικαιούχοι μειωμένων συντάξεων κ.α.)

- Η άμεση απόλυση 50.000 εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο.

- Η θέσπιση νέων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Η επίσπευση αποκρατικοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, όπως αυτές της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ.

- Η κατάργηση της καταβολής διπλών συντάξεων σε ασφαλισμένους.

Όπως έγραψε, δε, την Κυριακή το "Πρώτο Θέμα", είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής ενός μισθού και μιας σύνταξης για το Δημόσιο τομέα εντός του 2011!

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η Τρόικα επιμένει σε αυτά τα μέτρα, θεωρώντας ότι θα οδηγήσουν στο δραστικό περιορισμό του ελλείμματος για φέτος αλλά και θα ωθήσουν τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από την επόμενη χρονιά στην προϋπολογισμό.

Θυμίζουμε ότι, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε νωρίτερα κάνει λόγο για την ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού και στο στενό δημόσιο τομέα...

Γερμανικό κρατίδιο θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα

Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία πρότεινε σήμερα να βοηθήσει την Ελλάδα στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησής της.

Ο υπουργός Οικονομίας του κρατιδίου Γεργκ Μπόντε δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το κρατίδιό του είναι σε επαφή με το Βερολίνο για την ιδέα αυτή και "είναι έτοιμο" να προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου, κάτι το οποίο θα χρειαζόταν να λάβει την έγκριση της Ομάδας Δράσης της ΕΕ που βοηθάει την Ελλάδα στη συλλογή φόρων.

"Αυτοί που θέλουν να ξανασταθούν στα πόδια τους θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να πουν: ας το κάνουμε μαζί", προσέθεσε ο Μπόντε.

Ασφαλιστικά μέτρα εναντίων του Βενιζέλου απ' την Hellas Power

http://www.skai.gr/files/temp/4226A4E5BC6EDE6BB5A731F998B0D94A.jpgΑίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του υπουργείου οικονομικών και του υπουργού Ευάγγελού Βενίζελου κατέθεσε η εταιρεία ηλεκτρισμού Hellas Power για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.

Η εταιρεία με βάση τη γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και της επιτροπής ανταγωνισμού επισημαίνει ότι η τιμή ρεύματος έχει αυξηθεί πάνω από 30% με αποτέλεσμα οι εταιρείες να καταγράφουν μεγάλες ζημιές και η αύξηση θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές

Ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη στην οποία θα χαθεί το Δημόσιο όπως το ξέρουμε - Χιλιάδες απολύσεις και μειώσεις μισθών

- 60.000 θα δούν την πόρτα έως τις 31/12
- Επικοινωνιακό τρικ το κόψιμο στις συντάξεις όσων είναι κάτω των 55
- Θα γίνουν απολύσεις ακόμα και στον στενό δημόσιο τομέα
- Μετατίθεται πιθανότατα για την Τρίτη η κυβερνητική επιτροπή

Το Δημόσιο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, "τελειώνει" θα τελειώσει απόψε με όσα αναμένεται να πει οτι θα κάνει άμεσα στους ελεγκτές της τρόικας ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η τηλεδιάσκεχη αναμένεται να κρατήσει πολύ και μαζί με τον κ.Βενιζέλο θα είναι οι συνεργάτες του κ.κ. Ζαννιάς, Πλασκοβίτης και Χριστοδούλου. Ωστόσο λόγω τεχνικού προβλήματος, η τηλεδιάσκεψη καθυστέρησε να ξεκινήσει.

Όχι μόνο θα βρεθούν στον δρόμο έως τις 31/12, 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα γίνουν απολύσεις και στον στενό δημόσιο τομέα, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ.Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων οτι θα δεσμευθεί για:

- Κλείσιμο περιττών οργανισμών και ανακοίνωση εντός της εβδομάδας της αναδιάρθρωσης των φορέων
- Εφεδρεία στον στενό και τον δημόσιο τομέα ("στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όπως και στον ευρύτερο. Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση με διαφάνεια. Το μελετά ο αρμόδιος υπουργός", δήλωσε χαρακτηριστικά).
- Ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στις αρχές Οκτωβρίου (με την επισήμανση, "να μην νιώθει κανείς υπάλληλος ότι απειλείται").
- Ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να "είμαστε κοντά στον στόχο έως τον Δεκέμβριο".

Πως θα "διώξουν" 60.000 υπαλλήλους

Κατ' αρχήν, μόνο από τις ΔΕΚΟ θα μείνουν εκτός με την εφεδρεία 20.000 υπάλληλοι.

Αν αυτό επεκταθεί και στον «στενό» δημόσιο τομέα μιλάμε για άλλους 5.000 σε καθεστώς εφεδρείας.

Υπάρχουν όμως και άλλοι 35.000 συμβασιούχοι τους οποίους η τρόικα θέλει άμεσα να δουν την πόρτα της εξόδου. Οι περισσότεροι μάλιστα προσλήφθηκαν το 2011.

Επικοινωνιακό τρικ το κόψιμο των συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 55 ετών

Νωρίς το μεσημέρι, ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ήταν οτι η τρόικα έχει απαιτήσει τη διακοπή καταβολής συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 55 ετών στο Δημόσιο. Το σενάριο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit αποδεικνύεται αποκύημα φαντασίας, αφού διαψεύδεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τηλεδιάσκεψη - κυβερνητική επιτροπή - Ανακοίνωση μέτρων

Το ραντεβού λοιπόν του κ.Βενιζέλου με την τρόϊκα κλείστηκε για τις 19.00, ενώ ήταν προγραμματισμένο για τις 15.00 το μεσημέρι. Αυτό ήταν αφορμή να κυκλοφορήσουν πολλά σενάρια. Από τεχνικά προβλήματα, μέχρι παζάρια και μάλλον το τελευταίο είναι το επικρατέστερο. Η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής θα γίνει όχι απόψε αλλά αύριο το πρωι.

Θα τα ανακοινώσουμε όλα μετά τις επαφές με την τρόικα - Σταματήστε τα σενάρια

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

«Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίασε χθες το βράδυ σε δημόσια ανακοίνωσή του το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι αποφασισμένη να κινηθεί η Κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και για την άμεση προώθηση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών», τονίζει το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, «οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους», θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει παράλληλα πως δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η ανακύκλωση ή η επεξεργασία σεναρίων, τα οποία, όπως λέει, δημιουργούν σύγχυση και νευρικότητα στους πολίτες.

«Αν βυθιστεί η Ελλάδα, θα κινδυνεύσει όλη η Ευρώπη»

http://i.mtbw.gr/t/F21AD073726C6A10FE4E228261634F0A.jpgΑνήσυχος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Π. Κοέλιο

«Αν βυθιστεί η Ελλάδα, θα κινδυνεύσει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο. Σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ «να μιλάει με μια φωνή» ώστε να διαλύσει «τις αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης».

Η Πορτογαλία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι η ευρωζώνη χρειάζεται να επιταχύνει την επικύρωση των αποφάσεων που έλαβε στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου, δήλωσε ο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Οι αποφάσεις αυτές περιλάμβαναν ένα δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας και διεύρυνση της εντολής του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

«Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε την Ελλάδα και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την ΕΕ, να δημιουργήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική κυβέρνηση η οποία θα ασχολείται ιδιαίτερα με τα δημοσιονομικά ζητήματα», δήλωσε ο Πάσος Κοέλιο.

Μια επιδείνωση της ελληνικής κρίσης θα καθιστούσε δυσκολότερη την οικονομική ανάκαμψη της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου ακολούθησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο δρόμο της στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο Πάσος Κοέλιο υπεραμύνθηκε της πολιτικής λιτότητας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνησή του αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούνιο, και υποσχέθηκε πως η Λισαβόνα θα ανταποκριθεί στους στόχους να μειώσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,9%.

Πολλοί επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πορτογαλικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Οι επενδυτές έρχονται από την Ευρώπη, αλλά και από αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία, και από αρκετές αραβικές χώρες.

Η λιτότητα θα δημιουργήσει ύφεση στην Πορτογαλία, παραδέχθηκε ο Πάσος Κοέλιο. «Οι μεσαίες τάξεις θα πρέπει να κάνουν σημαντικές θυσίες», δήλωσε προσθέτοντας ότι αυτό είναι «το τίμημα που πρέπει να καταβάλλουμε επειδή η χώρα δαπανούσε υπερβολικά για πολύ καιρό».

Η εσωτερική ζήτηση θα είναι αρνητική ως το τέλος του 2012, όμως οι εξαγωγές θα αντισταθμίσουν την τάση αυτή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Παπακωνσταντίνουν όταν κατακεραύνωνε το διετές πάγωμα μισθών και συντάξεων

Aποσπάσματα από την συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84″ και στο δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή στις 7-9-2009.

Φ. ΚΑΡΖΗΣ: Θα μιλήσουμε για τον ΟΤΕ μην ανησυχείτε σε πολύ λίγο. Λέω, λοιπόν, υπάρχει το ζήτημα της αξιοπιστίας, πέντε χρόνια κυβερνούσε. Αν το εξαιρέσουμε αυτό, η ατζέντα που παρουσίασε για την οικονομία σας βρίσκει σύμφωνους;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι βέβαια. Είναι δυνατόν να μας βρίσκει σύμφωνους, μία ατζέντα η οποία βασίζεται σε πάγωμα μισθών;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Καρζή, το πάγωμα μισθών, να το ξεκαθαρίσουμε, σημαίνει περαιτέρω αφαίρεση από την οικονομία ρευστότητας. Άρα, περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης. Άρα, τελικά, και μικρότερα έσοδα για το Δημόσιο και συνέχιση της κατάστασης που έχουμε σήμερα. Είναι δηλαδή μία λάθος πολιτική, δεν πρέπει κανένας να σκέφτεται καν να πάει σε αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχουν πολλά άλλα περιθώρια. Εμείς έχουμε μιλήσει για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Αυτά που ζήσαμε τα τελευταία δυο χρόνια έχουν δικαιώσει απόλυτα τον πρώην πρωθυπουργό. Ούτε ο πιο απαισιόδοξος πολίτης πιστεύε πριν αναλάβουν την εξουσία ότι θα διαλύαν τόσο άσχημα την οικονομία…

http://citizengr.wordpress.com/2011/09/19/7301/

Οι δεσμεύσεις Σαμαρά στη ΔΕΘ για εθνοκεντρική παιδεία και λαθρομετανάστευση

[Ελπίζουμε να δώσουν προσόχή σε αυτές τις δεσμεύσεις οι εκτός ΝΔ συντηρητικοί και πατριώτες ψηφοφόροι.]

Αντιγράφουμε από την ομιλία του Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ:

ΠΑΙΔΕΙΑ

Φέτος έγινε τεράστιος θόρυβος για την αδυναμία του υπουργείου να έχει έτοιμα τα σχολικά βιβλία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Απίστευτη προχειρότητα, που δεν δικαιολογείται, από τις οικονομικές περικοπές σε συνθήκες κρίσης. Όμως, το κύριο πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία δεν είναι πότε δίνονται, αλλά το τι γράφουν. Ή τι παραλείπουν πολλές φορές…

Η Ιστορία διδάσκεται στα παιδιά μας, χωρίς να καλλιεργεί ούτε την υπερηφάνεια για την Πατρίδα τους, ούτε την κριτική σκέψη. Σαν να διδάσκεται, όχι σε Ελληνόπουλα, αλλά σε… «μαθητευόμενους διεθνιστές» άλλων καιρών και άλλων καθεστώτων! Ακόμα, εξαφανίστηκαν ή υποβαθμίστηκαν από τα σχολικά βιβλία Έλληνες στοχαστές: Όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Βιζυινός, ο Παπαντωνίου, ο Θεοτοκάς, ολόκληρη η γενιά του τριάντα… Σαν ένα αόρατο χέρι να έσβησε κάθε αναφορά στην εθνική ίδιο-προσωπεία, στην εθνική παράδοση του τόπου αυτού. Σαν να μη θέλουμε τα παιδιά μας να νιώσουν την Ελληνικότητα και να γίνουν μέτοχοι της Πολιτιστικής μας παράδοσης. Τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι άλλοι λαοί προχωρούν αντίστροφα: τη στιγμή που οι Βρετανοί ανακαλύπτουν τη «Βρετανικότητα» και οι Ισπανοί την «Ισπανικότητα»… Για να μη μιλήσουμε για Γερμανούς, Αυστριακούς, Δανούς, Σουηδούς και Ολλανδούς. Πάμε ανάποδα απ’ όλους τους άλλους…Αυτό θα το τελειώσω! Και το περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων – όλων των βιβλίων –θα αναθεωρηθεί από επιτροπές που θα λειτουργήσουν υπό την εποπτεία Ακαδημίας Αθηνών.

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ακόμα η μεγάλη μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας. Η λαθρομετανάστευση, ασφαλώς, έχει επιβαρύνει την ασφάλεια των πολιτών. Αλλά δεν είναι μόνο η λαθρο-μετανάστευση… Σε ό,τι αφορά στην λαθρομετανάστευση, θα καταργήσω αμέσως τον Νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, το νόμο που καθιστά την Ελλάδα «μαγνήτη» για την είσοδο παράνομων μεταναστών, σε μια χώρα με αφύλακτα σύνορα.

Και θα φέρω νόμο παρόμοιο με ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προβλήματα αντίστοιχα με τα δικά μας. Ακόμα θα διαπραγματευθώ με τους εταίρους μας κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το μαζικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών που ήδη ζουν εδώ σε άθλιες συνθήκες. Η Συμφωνία Δουβλίνο-ΙΙ τους παγιδεύει στην Ελλάδα! Και η υπόλοιπη Ευρώπη, που υπέγραψε το Δουβλίνο-ΙΙ, για να γλιτώσει η ίδια από τα κύματα των λαθρομεταναστών – οφείλει να βοηθήσει την Ελλάδα, να τους επιστρέψει στις χώρες προέλευσής τους.

http://citizengr.wordpress.com/2011/09/19/7287/

Γεωργαντά: Αυθαίρετο το έλλειμμα του 2009 ενδεχομένως λόγω σκοπιμότητας

Γ. Μιχελάκης στο "στρατιωτικό διάγγελμα" Βενιζέλου για απολύσεις!

http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2011/31/66610-kvlknkh.jpgΟ Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στο Συνέδριο του Economist για «πλεονάζον προσωπικό, όχι μόνο στον ευρύτερο, αλλά και στο στενό δημόσιο τομέα», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Βενιζέλος επιμένει να σιωπά και να μην απαντά σε ένα καίριο ερώτημα: Γιατί, εν μέσω κρίσης, η κυβέρνηση προχώρησε, το 2010, σε προσλήψεις 25.850 υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 3.353 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ;

Αντί να απαντήσει στις αποκαλύψεις μας, για τις ανήθικες και παράνομες αυτές προσλήψεις, προσπαθεί με στρατιωτικά διαγγέλματα, να επιβάλει το νόμο της σιωπής και την πολιτική λογοκρισία στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, στα Μ.Μ.Ε. και σε όποιον άλλον τολμά να έχει αντίθετη άποψη».

Όλα στο μείον εκτός από την ανεργία

Στο 5% υπολογίζει την ύφεση για φέτος το ΔΝΤ, ενώ δεν βλέπει ανάκαμψη το 2012, παρά μόνο περιορισμό της ύφεσης στο 2%.

Για το έλλειμμα το ΔΝΤ προβλέπει περιορισμό του στο 8,4 του ΑΕΠ για το 2011 και μείωση στο 6,7% το 2012.

Στάσιμος παραμένει ο πληθωρισμός, ο οποίος το 2011 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,9% και το 2012 στο 1.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το μόνο μέγεθος της ελληνικής οικονομίας για το οποίο καταγράφεται αύξηση είναι η ανεργία, η οποία διαμορφώνεται στο 16,5% φέτος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για εκτίναξη στο 18,5% το 2012.

To επιβλητικό σπίτι- "μάτι" της Naomi Campbel se τούρκικο νησίl! (βίντεο)

Aκόμα και αν έρθει η συντέλεια του κόσμου, η Naomi Campbell και τα αγαπημένα της πρόσωπα, φαίνεται πως δε θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, 'επιζώντας" σε ένα άκρως πολυτελές και οικολογικό σπίτι, που σκοπεύει να κατασκευάσει σε νησί της Τουρκίας! (σαν ανέκδοτο ακούγεται αυτό: "νησί της Τουρκίας" :)) (pics+vid) Τι έχει σκεφτεί όμως το ιδιότροπο μοντέλο για την κατασκευή του;

Ένα άκρως εντυπωσιακό, eco-friendly σπίτι, που θα εκμεταλλεύεται όλα τα στοιχεία της φύσης, θέλει να χτίσει η γαζέλα της πασαρέλας Naomi Campbell στην Τουρκία, στο ιδιωτικό νησάκι "Isla Playa de Cleopatra".

Το σπίτι αυτό, σύμφωνα με τα σχέδια της αρχιτεκτονικής ομάδας, με επικεφαλής το νέο αστέρι του χώρου, Luis de Garrido, θα βρίσκεται στο κέντρο ενός σημείου, που είναι σχεδιασμένο για να μοιάζει με το σύμβολο του ματιού του Αιγύπτιου θεού Ώρου (το οποίο συμβολίζει την προστασία, την ισχύ και την υγεία).

Το σπίτι, ή καλύτερα, παλάτι, του οποίου το εξωτερικό μέρος θα είναι κατασκευασμένο από γυαλί, θα διαθέτει 25 χλιδάτα δωμάτια, ικανά να φιλοξενήσουν την Campbell και την παρέα της! Η 100% φιλική προς το περιβάλλον, κατασκευή του, αλλά και η ενεργειακή αυτάρκειά του, με πλήθος φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων, (κ.λ.π.) είναι μερικά από τα σχέδια της έπαυλης.

Αν υποσχεθείτε πως δε θα ζηλέψετε, διαβάστε περισσότερα εδώ

ΕΕ: «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές στο θέμα της ενέργειας (κυπριακής ΑΟΖ)»

Άστον: «Να λυθεί το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η Τουρκία και η Κύπρος πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση στο θέμα των γεωτρήσεων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

«Η ΕΕ καλεί τις πλευρές να οδηγηθούν στη διευθέτηση του θέματος όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε εκπρόσωπος της Εξωτερικής πολιτικής, της Κάθριν Άστον.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές στο θέμα της ενέργειας, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας», επεσήμανε η εκπρόσωπος.

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα, Δευτέρα, την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις.

ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΝΟΥΛΑ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!

Αντί να ανοίγουν νέα σχολεία κλείνουν και τα ήδη υπάρχοντα τα οποία μιας και το φερε η κουβέντα άνοιξε η χούντα...

Κλείνουν και στη Γερμανία τα σχολεία της ομογένειας! Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, υφίστανται διπλό σοκ: από τη μια η συρρίκνωση των ελληνικών σχολείων και από την άλλη η ρατσιστική πλέον συμπεριφορά απέναντί τους (η πλειονότης των Γερμανών τούς θεωρούν οκνηρούς και αναξιόπιστους!).

Τα παραπάνω τονίζει σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Ε» ο μουσικοδιδάσκαλος Γιώργος Καραγιώργος, ιδιοκτήτης μουσικής σχολής στη Στουτγκάρδη.

Μάθαμε, λοιπόν, ότι από τους περίπου 130 διορισμένους εκπαιδευτικούς στο κρατίδιο Βάδη-Βιρτεμβέργη (σχολική χρονιά 2009-2010) απέμειναν 90 για τη σχολική χρονιά 2010-2011.

Για φέτος (2011-2012) υπάρχουν μόλις 45 εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει σχολεία. «Εκλεισαν Γυμνάσια, καθώς και όλα τα Λύκεια της περιοχής, εκτός από αυτό της Στουτγκάρδης. Οι προσπάθειες των γονέων και των μελών του Δ.Σ. των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ελληνικών κοινοτήτων δυστυχώς δεν καρποφόρησαν.

»Η φαινομενική ανικανότητα των αρμοδίων (πολιτικών και υπηρεσιών) έπεισε τους περισσότερους από εμάς πως πραγματικά πρόκειται για προγραμματισμένο σχέδιο δράσης, με στόχο να σταματήσει η λειτουργία ελληνικών σχολείων στην ομογένεια!» σημείωσε με σημασία και αναρωτήθηκε:

«Τι εισπράττουμε από την ελληνική κυβέρνηση (την νυν και τις παλαιότερες); Μείναμε έρμαια της μοίρας μας, χωρίς συνήγορους σ' αυτή τη χώρα. Δεν έχουμε βοήθεια ούτε από ελληνικούς ούτε από γερμανικούς φορείς.

Οι δάσκαλοι στερούνται βιβλία. Πολλοί από εμάς, τους γονείς, χρησιμοποιούμε παλαιότερες εκδόσεις του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ). Εχουμε δημιουργήσει κάτι σαν το κρυφό σχολειό. Πολλοί σύλλογοι έχουν απευθυνθεί στις εκπαιδευτικές αρχές των γερμανικών δήμων, για να συντονιστούν τουλάχιστον τα προγράμματα των γερμανικών σχολείων ώστε τα Ελληνόπουλα (για όσους γονείς το επιθυμούν βέβαια) να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των Ελληνικών μέσα από τα γερμανικά σχολεία.

»Οι εκτιμήσεις σχεδόν όλων των γονέων είναι ότι διανύουμε μια περίοδο ελληνικού σκοταδισμού, με την υπογραφή του πολιτικού μας συστήματος και των πολιτικών της Ελλάδας, που προσποιούνται».

Ο Γιώργος Καραγιώργος θεωρείται από τους πρωτοπόρους μουσικοδιδάσκαλους της Γερμανίας, ειδικός σε θέματα πολιτισμικής πολιτικής. Εχει οργανώσει από το 2004 ώς σήμερα διαπολιτιστικά μουσικά τμήματα σε δημοτικά ωδεία της ευρύτερης περιοχής της Στουτγκάρδης, με κύρια όργανα το μπουζούκι, την κιθάρα και τον ταμπουρά (σάζι). Εχει οργανώσει μουσικό αρχείο σε νότες για να εξυπηρετήσει τη μουσική διδασκαλία σε ελληνικά, τουρκικά, αραβικά, ρωσικά, πολωνέζικα και βιετναμέζικα μουσικά κομμάτια (κλασικά, έντεχνα και λαϊκά). Μαθητές του έχουν επίσης κερδίσει παγγερμανικούς διαγωνισμούς μουσικής σύνθεσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

NASA: Δορυφόρος έξι τόνων σε τροχιά πτώσης προς τη γη

http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2011/38/69921-dor.jpgΔορυφόρος βάρους έξι τόνων και μήκους σχεδόν 11 μέτρων κατευθύνεται προς τη Γη και αναμένεται να συντριβεί στα τέλη της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, προειδοποίησε η NASA. Η υπηρεσία παραδέχεται πως η τοποθεσία είναι άγνωστη ενώ εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποιος είναι μόλις μια στις 3.200.

Πρόκειται για τον Ερευνητικό Δορυφόρο Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS), ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1991 από το διαστημικό λεωφορείο Discovery με αποστολή να μελετήσει την. Η αποστολή του ολοκληρώθηκε το 2005, όταν η NASA έκρινε ότι οι εργασίες που εκτελεί ο UARS μπορούν πλέον να εκτελεστούν αποτελεσματικότερα από άλλους, πιο προηγμένους δορυφόρους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαστημικό σκουπίδι της NASA που αναμένεται να πλήξει τη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα διασπαστεί σε περίπου 100 κομμάτια, η λάμψη των οποίων θα είναι ορατή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα στα τέσσερα θραύσματα, το μεγαλύτερο από τα οποία θα έχει βάρος περίπου 135 κιλά, κατά τη NASA, θα καταλήξουν στη Γη.

«Υπάρχουν τόσες εναλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, οι οποίες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και την έλξη πάνω στο δορυφόρο» υποστηρίζει ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που καταπιάνεται με τα διαστημικά απορρίμματα, Νίκολας Τζόνσον. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι τόσο ρευστές, εξηγεί, που ακόμη κι όταν υπολογιστεί ότι ο δορυφόρος θα πλήξει τη Γη σε δύο ώρες, θα υπάρχει περιθώριο λάθους της τάξεως των 25 λεπτών. «Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 8.000 χιλιόμετρα» επισημαίνει.


Ο ίδιος είναι καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να πληγεί κατοικημένη περιοχή. Το πιθανότερο, εκτιμά, είναι τα θραύσματα να καταλήξουν στον ωκεανό. Άλλωστε «εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, τέτοια αντικείμενα επιστρέφουν από το Διάστημα σε διάφορα μέρη της Γης, χωρίς ποτέ κανείς να χτυπήσει και χωρίς να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία» υπογραμμίζει.

Η NASA έχει προαναγγείλει ότι, 24 ώρες πριν από την επανείσοδο του δορυφόρου έως και 2 ώρες πριν αυτός συντριβεί, θα εκδίδει τακτικά ανακοινωθέντα με τις εκτιμήσεις της.

Να πούμε στους νεότερους πως ο μεγαλύτερος ντόρος για δορυφόρο που έπεσε στη γη έγινε το 1978 όταν έπεσε το Skylab το οποίο ζύγιζε πάνω από 80 τόνους. Επί μέρες υπήρχε παγκόσμια αναστάτωση για το που θα πέσει και τελικά έπεσε πάνω απ' την Αυστραλία, με αποτέλεσμα οι αυστραλοί να χρεώσουν τη ΝΑΣΑ με 400 δολ. πρόστιμο.

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Γεωργαντά για φούσκωμα του ελλείμματος απ' το ΠΑΣΟΚ

Προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της Ζωής Γεωργαντά, η οποία μετείχε μέχρι πρότινος στο ΔΣ της Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής, διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Η κ. Γεωργαντά είχε καταγγείλει ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσαν σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Γεωργίου, το έλλειμμα του 2009, ώστε να παρθούν σκληρά μέτρα και να πάμε στο ΔΝΤ.

Ο κ. Πεπόνης ζήτησε να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών τις οποίες αποδέχεται και ο αντιπρόεδρος της υπηρεσίας, Νίκος Λογοθέτης.

Οι τέσσερις όροι της τρόικας στον Βενιζέλο

http://www.newscode.gr/photos/images/sized/articles/troika136-458x315.jpgΤέσσερις όρους θα θέσει σε λίγη ώρα η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτρέψει την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψουν την ομαλή καταβολή των μισθών και των συντάξεων για το μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκτός από τις 100.000 ονομαστικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα ζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση, με ημερομηνίες και ονόματα, αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασισθεί, η νέα αλλαγή στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, καθώς θεωρείται ότι πρέπει να γίνουν και νέες παρεμβάσεις και η εξομοίωση του φόρου στα καύσιμα, καθώς εκτιμάται ότι αυτός είναι ο πρώτος έμμεσος φόρος ο οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για να φέρει επιπλέον έσοδα στο δημόσιο μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλοι, ενώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με μια εκδοχή, θα έχουν, μεταξύ άλλων, να κάνουν με περικοπές στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία και στην κατάργηση όλων των ειδικών προνομιών, ακόμα και σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Τέλος, σε ό,τι αφορά στις απολύσεις, όπως έχει ήδη σημειωθεί, θα πρέπει να είναι ονομαστικές, προκειμένου να τσεκαριστεί ότι έγιναν κιόλας.

Αν η ελληνική πλευρά δεν παρουσιάσει με τρόπο συγκεκριμένο τρόπο το τι πρόκειται να κάνει πάνω και στα τέσσερα αυτά μέτωπα, τότε τα λεφτά της 6ης δόσης δεν πρόκειται να εκταμιευθούν και οι μισθοί και οι συντάξεις του Οκτωβρίου θα «μείνουν» στον αέρα, κυριολεκτικά. Γι αυτό και η σημερινή τηλεδιάσκεψη είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη και κομβική για τις εξελίξεις.

Στις 7 το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου - τρόικας

Η τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου-τρόικας θα γίνει στις 7 το απόγευμα όπως μεταδίδει το Reuters... οπότε ετοιμαστείτε για τα νέα μέτρα αργά το βράδυ...

ΠΑΣΟΚ μοιράζει δώρα: Διακοπή σύνταξης σε ΟΛΟΥΣ όσους είναι κάτω των 55

Ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι η τρόικα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την 6η δόση, απαιτεί, πέραν των άλλων, τη διακοπή καταβολής συντάξεων σε συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 55 ετών κυρίως στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την απαίτηση της τρόικα η διακοπή καταβολής των συντάξεων θα εφαρμόζεται μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους.

Το μέτρο έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και επιδιώκεται να καταγραφεί εμπράκτως η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς θα χρειαστεί να έρθει σε σύγκρουση με σειρά επαγγελματικών ομάδων κυρίως αστυνομικούς, στρατιωτικούς, αεροσυνοδούς, γυναίκες με ανήλικα παιδιά κ.λ.π. και προσπαθεί να διαπραγματευθεί.

Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους ο Στρος - Καν

http://img.protothema.gr/DD39E360C51D5F27395B0FA3CAB2D3F8.jpgΆρωμα από Ελλάδα είχε η πρώτη συνέντευξη του Στρος - Καν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 το βράδυ της Κυριακής, αφού εκτός της παραδοχή του ότι ή περιπέτειά του με την καμαριέρα ήταν ένα «ηθικό λάθος», κλήθηκε να μιλήσει και για την κατάσταση της Ελλάδας.

Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος» της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη, ενώ στο ερώτημα εάν το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο, απάντησε: «Όχι, δεν θεωρώ ότι το ευρώ κινδυνεύει. Η κατάσταση όμως είναι πολύ σοβαρή».

Στο ερώτημα εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Στρος Καν απάντησε: «Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ό, τι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης», τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, ο κ. Στρος Καν αναγνώρισε ότι «αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα» και εξήγησε: «Η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφ’ όσον είμαστε σε μια ένωση θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε.

Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση.Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε.»

Κατά την άποψη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετοχή στις απώλειες θα έχουν τόσο τα κράτη όσο και οι τράπεζες.

Τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης αντί να σπρώχνουμε για την επαύριον τις λύσεις. «Οι κυβερνήσεις», είπε, «δεν λύνουν το πρόβλημα, το σπρώχνουν. Η χιονοστιβάδα όλο και μεγαλώνει και η ανάπτυξη όλο και απομακρύνεται».

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν όλοι τους να αντιμετωπίσουν εκλογές που σίγουρα τους εμποδίζουν. Η πραγματικότητα όμως έχει άλλη διάσταση την οποία θα πρέπει να μετρήσουν. Θα πρέπει να αποδεχθούν τις απώλειες τώρα, για να μπορέσουν να δώσουν νέα επανεκκίνηση», υπογράμμισε.

Για τον Ντομινίκ Στρος Καν είναι δυνατόν να δοθεί νέα εκκίνηση στην Ευρώπη με την προϋπόθεση ότι η λήψη των αποφάσεων όμως και η εφαρμογή τους δεν θα γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, διότι οι χρόνοι της οικονομίας είναι απείρως ταχύτεροι από τους χρόνους της πολιτικής.

«Σκεφθείτε -πρόσθεσε- «στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση κορυφής που πήγε καλά, σήμερα δύο μήνες μετά και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν ήλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση».

«Το πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι κάνουν πολύ λίγα ή πολύ καθυστερημένα, ή και τα δύο μαζί: πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα», κατέληξε ο κ. Στρος Καν.

Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ: «ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ, ΗΤΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ»

Τρεις ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Ε» περί σκόπιμης διόγκωσης του ελληνικού ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, ένα e-mail του προέδρου της προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2010, ανάβει νέες φωτιές. Αναφέρεται στην άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Αρχής, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό τα μέλη του Δ.Σ.Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε επισήμως πιάσει δουλειά. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρός της, χωρίς ακόμα να έχει διακοπεί η υπαλληλική του σχέση με το ΔΝΤ, φέρεται να απέστειλε email στον επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου Πολ Τόμσεν, με το οποίο τον ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής.

Τρεις ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Ε» περί σκόπιμης διόγκωσης του ελληνικού ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, ένα e-mail του προέδρου της προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2010, ανάβει νέες φωτιές. Αναφέρεται στην άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Αρχής, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό τα μέλη του Δ.Σ. Το e-mail αυτό έφτασε στα χέρια υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι το έχουν προσκομίσει στην αρμόδια εισαγγελική αρχή που χειρίζεται το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, ύστερα από έγκληση του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση της προσωπικής ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.

Η σημερινή αποκάλυψη της «Ε» έρχεται τρεις ημέρες μετά τις καταγγελίες που έκανε στην εφημερίδα μας η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. της Αρχής, περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος στο 15,4 προς τη Eurostat με σκοπό τη λήψη υπερβολικών δημοσιονομικών μέτρων από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

Στο περιεχόμενο του e-mail, που κατέχουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται ενημέρωση κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, με παραχωρημένο γραφείο στην ΕΛΣΤΑΤ, για περίπου δέκα μήνες από τον Μάιο του '10 μέχρι τον Ιανουάριο του '11 Σουηδό Snorrason. Σ' αυτό τονίζεται η «ιδιαιτέρως ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ» και υπερτονίζεται η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του νόμου 3832, υπό τον οποίο ιδρύθηκε.

Καθήκοντα

Σκοπός, όπως περιγράφεται, ήταν μεταξύ άλλων να «αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα των μελών του Δ.Σ. και κυρίως αυτά του αντιπροέδρου». Η ανάγκη αυτή αναφορικά με τα καθήκοντα του αντιπροέδρου τονίζεται ήδη από την πρώτη παράγραφο. Ο πρόεδρος της Αρχής φέρεται -από το περιεχόμενο του e-mail- να έχει ενημερώσει για τις προτάσεις τροποποίησης τόσο τον Ελληνα τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και το γενικό διευθυντή της Eurostat Ράντερμαχερ. Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, «θα κινδυνεύει ολόκληρη η διαδικασία μεταρρύθμισης των ελληνικών στατιστικών (greek statistics)». Και μάλιστα, αν η Ελλάδα δεν θα το έκανε αυτό μόνη της, θα έπρεπε να της το επιβάλει το Ecofin.

Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ κρατώντας αυτό το έγγραφο ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής για τον ατομικό τρόπο λειτουργίας προς ξένες υπηρεσίες για ένα θέμα που αφορά μια ελληνική Αρχή και μάλιστα ανεξάρτητη.

«Ο διορισμός μας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ του Αυγούστου 2010. Ο πρόεδρος της Αρχής ήταν τότε υπάλληλος του ΔΝΤ και μάλιστα με τυπικά καθήκοντα να ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων που έθετε το ΔΝΤ σε υπανάπτυκτες χώρες· έφυγε από αυτό τον Φεβρουάριο του 2011», λένε τώρα κάποια από τα μέλη του Δ.Σ., που καταγγέλλουν ευθέως ότι παρά το γεγονός ότι διορίστηκαν από τη Βουλή, όλες οι προσπάθειες του επικεφαλής της Αρχής ήταν να παραγκωνιστούν και να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων του ελλείμματος.

Ο πρόεδρος της Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πήρε θέση επ' αυτού, απεναντίας απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων. Και τις ίδιες ημέρες προσέφυγε κατ' αγνώστων καταθέτοντας μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Η έρευνα των ηλεκτρονικών ιχνών που ακολούθησε αποκάλυψε τα εξής:

Αφού εκδόθηκε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν οι ip διευθύνσεις από τις οποίες είχε γίνει παράνομη είσοδος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου.

Οι διευθύνσεις αντιστοιχούσαν σε τρία διαφορετικά σημεία. Ενα στην Καβάλα, όπου βρίσκεται σπίτι του Ν. Λογοθέτη. Ενα στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής. Και ακόμα ένα σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο Αττικής όπου ο αντιπρόεδρος της Αρχής εργαζόταν.

Ηταν γνωστό ότι προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με προτροπή του ίδιου τού τότε υπουργού Οικονομικών θα απασχολούνταν στο πεδίο της «Πιστοποίησης Διαχειριστικής Επάρκειας», κάτι που έκανε και σε άλλους φορείς του Δημοσίου και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ερευνα

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις ημέρες των περασμένων δημοτικών εκλογών έκανε έρευνα στο σπίτι του αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και κατέσχεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις φορητούς υπολογιστές. Ερευνα έκανε και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ο ίδιος, ο υπό παύση όπως και τα άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ εκτός του προέδρου, αποδίδει την υπόθεση σε σκευωρία, καθώς ισχυρίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ένας από τους υπολογιστές του ήταν μονίμως ανοιχτός στο γραφείο του, χωρίς κωδικό προστασίας και χωρίς μάλιστα να τον χρησιμοποιεί.\

enet.gr

Μπεγλίτης-Συνταγή εξόδου απ' την κρίση: "Μάθετε να ζείτε πιο φτωχά"!!!

Στο κλίμα του φόβου, έπειτα από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ε.Ε και στο εσωτερικό της χώρας, η σημερινή συνέντευξη, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», του υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος προειδοποιεί τον ελληνικό λαό και «όλες τις κοινωνικές δυνάμεις» να συνειδητοποιήσουν την «εκρηκτική κατάσταση» και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαφορετικά, όπως ο ίδιος λέει ο « δρόμος της εσωτερικής σύγκρουσης θα είναι ανοιχτός». Παράλληλα καλεί τον ελληνικό λαό να μάθει να «ζει πιο φτωχά».

"Οι τελευταίες ημέρες πιστεύω ορίζουν το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Εάν δεν προχωρήσουμε αμέσως σε συντεταγμένες και συνειδητές θυσίες, ο δρόμος της εσωτερικής σύγκρουσης θα είναι ανοιχτός. Πιστεύω ότι αυτή την κρίσιμη ώρα, η χώρα χρειάζεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τις αναγκαίες θυσίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να αποδεχθούμε να ζούμε πιο φτωχά για να δημιουργήσουμε, συλλογικά, τις συνθήκες ανασυγκρότησης" είπε ο υπουργός Άμυνας υπογραμμίζοντας ότι για να αποτραπεί η περιθωριοποίηση της χώρας χρειάζονται επώδυνες θυσίες που "θα πρέπει να αναληφθούν οργανωμένα και με δίκαιο τρόπο".

Ο κ. Μπεγλίτης επαναλαμβάνει την ανάγκη "εθνικής συνεννόησης" διευκρινίζοντας ότι "η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να επιδιδόμαστε σε ασκήσεις επί χάρτου και διεργασίες ερήμην της λαϊκής βούλησης. Το πως θέλει να κυβερνηθεί και με ποιες μορφές συνεργασίας μπορεί να το πει μόνο ο λαός στις εκλογές, αλλά εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε, χωρίς καθυστερήσεις τη διακυβέρνηση και την εθνική προσπάθεια να κυβερνηθεί η χώρα".

Για την προκλητική στάση της Άγκυρας όσον αφορά στο ζήτημα των ερευνών σε περιοχή υφαλοκρηπίδας μας αλλά και στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας περιορίζεται στο να τονίσει την ανάγκη για "ψυχραιμία" σε συνδυασμό από πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες.

"Η ψύχραιμη στάση μας που συνοδεύεται από πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες έχει δημιουργήσει ένα ανάχωμα στις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας" αναφέρει ο κ. Πάνος Μπεγλίτης συμπληρώνοντας ότι "υποστηρίζουμε μια ενεργητική στρατηγική δράσεων και όχι αντιδράσεων.

"Επιλέγουμε εμείς τον χρόνο των αποφάσεων μας σύμφωνα με το πρωτογενές συμφέρον της χώρας μας" υποστηρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας την ανάγκη συνύπαρξης Ελλάδας - Τουρκίας προς όφελος της ευημερίας των δύο λαών αποδεχόμενος ωστόσο ότι η πολιτική της Τουρκίας, και οι πράξεις της οι οποίες αξιολογούνται καθημερινά "βρίσκονται σε απόσταση από τις θεμελιώδεις αρχές της νομιμότητας".

Ο κ. Μπεγλίτης απέρριψε τις αντιλήψεις που θέλουν η οικονομική κρίση και οι περικοπές να έχουν πλήξει την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων λέγοντας ότι: "Η εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν ορισμένοι δήθεν ειδικοί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι αυτοί που θαυμάζουν τις συνεχείς προμήθειες των οπλικών συστημάτων".

Όσον αφορά στο ζήτημα της αναβολής στράτευσης, ο υπουργός δήλωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένη την ανάγκη αναθεώρησης του καθεστώτος αναβολής στράτευσης λόγω σπουδών διευκρινίζοντας όμως ότι "δεν τίθεται θέμα στράτευσης στα 18 για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας".

enet.gr

Χρυσοχοΐδης: Τιμή μας που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ο Φωτόπουλος που είναι κόσμημα για τον συνδικαλισμό!

Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διώξει τους δικούς του ανθρώπους, και όχι οι παπαριές που έλεγε χθες βράδυ ο Βενιζέλος ότι ο Σαμαράς κάνει κακό στη χώρα. Δείτε τον Χρυσοχοΐδη να πλέκει το εγκώμιο του Φωτόπουλου:

Προς Γερμανούς επιστολής Σουηδέζας το ανάγνωσμα (ή ένα άρθρο για την Ελλάδα προς κάθε Ευρωπαίο)

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).

Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.

Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.

Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.

Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40». Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές. Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;

Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε! Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.

Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.

Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.

Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.

Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων. Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. Ο λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος. Ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.

Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.

Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού. Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.

Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ». Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όπως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.

Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου. Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που Σημαίνει Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.

Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;

Κάισα Έκις Έκμαν

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kajsa-ekis-ekman-nar-eurokostymen-inte-passar

"Περιμένουμε σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ στη Σπάρτη"

Καθυστερημένο ραντεβού με 7 Ρίχτερ στη Σπάρτη, από σήμερα μέχρι τα επόμενα 100 χρόνια“Ο καταστροφικός σεισμός του 464 π.Χ. στη Σπάρτη έχει καθυστερήσει στο... ραντεβού του και συνεπώς μπορεί να έχουμε νέο σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ από σήμερα μέχρι και τα επόμενα 100 χρόνια”. Η δήλωση ανήκει στον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης για τους σεισμούς του 1986.

Η συγκεκριμένη επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη του κ. Παπανικολάου προκάλεσε αίσθηση στους παρευρισκόμενους. “Γνωρίζουμε με ακρίβεια το επίκεντρο και το μέγεθος του σεισμού, αλλά όχι και το χρόνο” επεσήμανε ο κ. Παπανικολάου διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση προκύπτει από πολύχρονη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας και των ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της λακωνικής πρωτεύουσας.

Focus: Χάνουμε τα χρήματα μας;

http://www.real.gr/filescalendar/focus%20frontpage.JPGΜε πρώτο θέμα την κρίση της ελληνικής οικονομίας και τίτλο το ερώτημα « χάνουμε τα χρήματα μας;» κυκλοφορεί τη Δευτέρα το γερμανικό περιοδικό Focus.

Μετά την Αφροδίτη της Μήλου με την άσεμνη χειρονομία το περιοδικό φιλοξενεί στο εξώφυλλο την Ακρόπολη να βουλιάζει. Λίγο πιο μπροστά παρουσιάζεται το κεφάλι της Αφροδίτης της Μήλου με ένα χαρτονόμισμα των 200 ευρώ στο κεφάλι.

Το περιοδικό δημοσιεύει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 56% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ μόλις το 40% εμφανίζονται αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία.

ΓΑΠ: Πρωθυπουργός βγαλμένος από κουκλοθέατρο

Ντομινίκ Στρος Καν: Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε

«Στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση κορυφής που πήγε καλά. Σήμερα, δύο μήνες μετά, και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν ήλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση».

Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στο ερώτημα εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Ντομινίκ Στρος Καν απάντησε:

«Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης», τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, ο κ. Στρος Καν αναγνώρισε ότι «αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα».

ΙΔΟΥ Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (video)

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: «ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΣ» ΤΟ ΠΡΩΙ. ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΒΡΑΔΥ!

Η πολιτική κυβίστηση του Γιάννη Μπουτάρη δεν έχει προηγούμενο: την Παρασκευή συγκάλεσε στη Θεσσαλονίκη συνδιάσκεψη των «ακηδεμόνευτων» δημάρχων της χώρας και την Κυριακή υπέβαλε την υποψηφιότητά του με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας!

Για πρώτη φορά μάλιστα Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είναι επικεφαλής παράταξης για το συλλογικό διεκδικητικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ο Γιάννης Μπουτάρης βάζει υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο που, όπως γνωστοποιήθηκε με επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα και έχει επικεφαλής τον Δήμαρχο Συκεών- Νεάπολης Σίμο Δανιηλίδη! Ο κ. Μπουτάρης δηλαδή είναι υπό του δεύτερου, κάτι που είναι πρωτοφανές! Ποτέ Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο παρελθόν δεν ήταν σε ψηφοδέλτιο με επικεφαλής άλλον μικρότερο δήμο!

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μπουτάρης επιβεβαιώνει τα όσα η ΝΔ Θεσσαλονίκης του είχε προσάψει, ότι δηλαδή αργά αλλά σταθερά, αφήνει στο περιθώριο τις αρχές της «Πρωτοβουλίας» και παραδίδει τη διοίκησή του στο «Βαθύ ΠΑΣΟΚ»!

Ο άνθρωπος που πολιτεύθηκε καταγγέλλοντας (υποτίθεται) τα κόμματα και τις επιρροές τους προσχωρεί οργανικά σε σχήμα που εκφράζει το πλέον αναχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, μην μπορώντας προφανώς να αντισταθεί στις πιέσεις των στελεχών του.

Ο κ. Μπουτάρης αφού υφέρπαξε τις ψήφους πολλών Θεσσαλονικέων που θέλησαν να αποστασιοποιηθούν από τους κομματικούς μηχανισμούς, προσχώρησε στη συνέχεια στην τακτική του «δεκανικιού», αναλαμβάνοντας την υποστήριξη θέσεων της κυβέρνησης, όπου αυτή έβρισκε δυσκολίες. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματαμε την υιοθέτηση από αυτών της πολιτικής του Μνημονίου και του νόμου για τα ΑΕΙ. Όταν ο ρόλος του άρχισε να γίνεται εμφανής, επιχείρησε να θολώσει τα νερά! Έτσι με λεονταρισμούς τύπου «δεν χρωστάω τίποτε στο ΠΑΣΟΚ» επιχείρησε, στο Δημοτικό Συμβούλιο να φορέσει και πάλι τον μανδύα του ακηδεμόνευτου. Μετά, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο, δήλωνε «περισσότερο ΠΑΣΟΚος από τους ΠΑΣΟΚους» σε συνδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος. Μετά συγκάλεσε στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη των δημάρχων της χώρας που εξελέγησαν χωρίς κομματικά χρίσματα, για να τονίσει περιχαρής, ότι τα στελέχη αυτά μπορούν να κάνουν κάτι το διαφορετικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μόλις την Παρασκευή! Αλλά επειδή η κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ έχει δυσκολέψει πάρα πολύ στις εκλογές της ΠΕΔ, μεταμορφώθηκε και πάλι σε δεκανίκι, συμμετέχοντας στο ψηφιδέλτιο του Σίμου Δανιηλίδη!

Έτσι, στο βιογραφικό σημείωμα του πρώην δημοτικού σύμβουλου του ΚΚΕ, που μετά έγινε ιδρυτικό στέλεχος της «Δράσης» του Στέφανου Μάνου και στη συνέχεια ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος προστίθεται από χθες και η ιδιότητα του υποψηφίου υπό τον Σίμο Δανιληλίδη. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε ότι η τεθλασμένη αυτή πορεία μάλλον θα έχει και συνέχεια προς άλλες κατευθύνσεις.

ΥΓ: Η. «συνέπειά» του είναι παροιμιώδης: Όπως κατήγγειλε η «Αδέσμευτη Αυτοδιοικητική Δημοκρατική Κίνηση», το πρωί της Παρασκευής ο κ. Μπουτάρης διαβεβαίωσε τις παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές της ΠΕΔ ότι δεν θα διανεμηθούν ψηφοδέλτια πριν την ψηφοφορία. Ήταν αίτημα των δύο εκ των τριών υποψηφίων συνδυασμών, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ήθελε το αντίθετο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Μπουτάρης άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να διανεμηθούν τα ψηφοδέλτια. Η «Α.Δ.Α.Κ.» είχε σημειώσει ότι εάν τα ψηφοδέλτια κυκλοφορήσουν πριν τη διαδικασία τότε είναι πολύ πιθανό να σημαδευτούν και γενικότερα με την ενέργεια αυτή να υποβοηθηθούν αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Ίσως και γι' αυτό να άλλαξε τη στάση του ο κ. Μπουτάρης.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜEΝΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΝΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΔΩ

Απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, νέο μισθολόγιο λιτότητας και 15 νέα μέτρα για το δημόσιο ζητεί η τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στον πρωθπουργό με μελανά χρώματα τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της ΠαρασκευήςΤη λήψη νέων μέτρων ζητεί η τρόικα προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες και να καταβληθεί η 6η δόση (8 δισ. ευρώ) του δανείου προς την Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα, η τρόικα απαιτεί μεταξύ άλλων να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι. Το μήνυμα των εταίρων στην ΕΕ έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου: «Είστε χαμένοι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας και δώσετε προσχήματα σε όσους δυσανασχετούν με τα πακέτα βοήθειας».

Υπό αυτή την ασφυκτική πίεση από τους εταίρους συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή η κυβερνητική επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος θα πρέπει να αποφασιστεί:

  • Η απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015, αρχίζοντας τις απολύσεις από αύριο με λύση συμβάσεων, κατάργηση θέσεων.
  • Οι απολύσεις θα γίνουν σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι από τις 10 εταιρίες (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ και ΕΡΤ), στους οποίους θα σταλούν εντός της εβδομάδος οι «επιστολές για την εφεδρεία» κι από 65 ακόμη οργανισμούς που θα πρέπει να κλείσουν ως το Δεκέμβριο.
  • Να μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.
  • Να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας στο δημόσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους.
Της κυβερνητικής σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον κ. Βενιζέλο και ακόμη νωρίτερα συνεργασία του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Αποφάσεις υπό ασφυκτική πίεση

Στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του Ecofin. Το κλίμα που αντιμετώπισε ο κ. Βενιζέλος στην Πολωνία ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, κάτι που μετέφερε και στον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα των εταίρων έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου: «Είστε χαμένοι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας και δώσετε προσχήματα σε όσους δυσανασχετούν με τα πακέτα βοήθειας».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και τα μηνύματα που είχε λάβει ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, όταν συνεκλήθη εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε το τέλος για τα ακίνητα.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα που μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες προς το Μαξίμου ήταν σχεδόν εκβιαστικό: «Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα».

Γεγονός είναι ότι ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της τρόικας με τον Ευ.Βενιζέλο τη Δευτέρα.

To τελεσίγραφο

Όπως αναφέρει Το Βήμα, το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου βρισκόταν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα σήμανε συναγερμός, καθώς τα περιθώρια πολιτικής απόφασης για την καταβολή της δόσης είχαν πια αποκλειστεί. Ο μοναδικός δρόμος που έμεινε στην κυβέρνηση είναι πλέον η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των απαιτήσεων των δανειστών.

Σε τεχνικό επίπεδο, το Σαββατοκύριακο έπρεπε να κλείσουν όλα τα μεγέθη του εφετινού προϋπολογισμού. Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα προκειμένου να αποτραπεί ο πανικός.

Ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Ηλ. Πεντάζος έστειλε στους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς ένα e-mail απόγνωσης - με τα 15 μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν «εδώ και τώρα» ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση για την καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ που έχει «παγώσει».

Ο κ. Πεντάζος ζήτησε να του απαντήσουν ως τη Δευτέρα τι έκαναν και τι θα κάνουν, μαζί με τα τελικά σχέδια προϋπολογισμού του κάθε υπουργείου για το 2012, προκειμένου να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει με την τρόικα τη Δευτέρα.

Τα 15 μέτρα - φωτιά

Στο e-mail καταγράφονται όλα τα μέτρα και ποιος είναι υπεύθυνος προκειμένου να απαντήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πρώτο μέτρο που ζητείται είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την οριζόντια περικοπή (απολύσεις) συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Όπως εξηγούν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η αρχική απαίτηση της τρόικας -τον περασμένο Μάρτιο όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα- ήταν να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 80.000 άτομα ως το 2015, αλλά στη συνέχεια στον έλεγχο του Αυγούστου λόγω της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και της αποκάλυψης ότι παρά τα συμφωνηθέντα το 2010 και το 2011 η κυβέρνηση προχώρησε 24.000 προσλήψεις, η τρόικα ανέβασε τον αριθμό σε 100.000.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε να λυθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που σύναψε η κυβέρνηση εκτός ΑΣΕΠ την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου, δηλαδή 2010 και 2011.

Το μέτρο θα συνδυασθεί με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας με τη σημείωση ότι όσοι εντάσσονται σ΄αυτό το καθεστώς και για όσο διάστημα αμείβονται από το δημόσιο δεν θα προσμετρώνται στους απολυμένους.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα η τρόικα επανέρχεται στο θέμα της εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και απαιτεί την είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω της μηνιαίας παρακράτησης από τους μισθούς δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων (όπως γίνεται και με το ΦΜΥ).

Αναλυτικά:


Μέτρα

Αρμόδιος

1

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος).

1. Υφ.Διοικ.Μεταρρύθμισης/Γ.Γραμματέας κ.Μπεργελέ

2. Υπ.Παιδείας/Ειδ.Γραμματέας κ. Κοντογιάννης

2

Έκδοση προεδρικών διαταγμάτων/υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας.

Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός

3

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

2. ΥΠΕΚΑ

4

Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης.

1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

5

Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

1.Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας / Γ.Γραμματέας κ. Λίτινας

2. Υπ.Εργασίας

6

Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για την διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.

Υπ.Επικρατείας

7

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

1. Υπ.Διοικ. Μεταρρύθμισης

2. Υπ.Οικονομικών. Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης,

8

Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.

Υπ.Εργασίας

9

Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.

ΥΠΕΚΑ

10

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση 35 οργανισμών που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.

1. Αντιπροεδρία

2. Υπ.Οικονομικών

11

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός

12

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας .... που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.

Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης/Ε.Γ. κ. Χριστοδουλάκης

13

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε (16) ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

1. Υπ.Εργασίας

2. ΥΥΚΑ/Γ.Γραμματέας κ. Πολύζος

14

Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ

Υπ.Εργασίας

15

Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρείες για την άμεση εφαρμογή της/Καθιέρωση ‘ασφαλιστικής’ τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

1.Υπ.Υγείας/ Γ.Γραμματέας κ. Δημόπουλος

2. Υπ.Εργασίας

Πάμε για τελική ευθεία

Ξεκινάμε για την τελική ευθεία. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στην ανάρτηση της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα θα κάνουμε και μια αναδρομή σε όσα έχουμε δείξει.

Πάμε για τα σημερινά.

Το "επίσημο" blog που έχει παίξει το ρόλο "πλάτης" σε ομιλία πολιτικού της Κορινθίας, στις 27 Απριλίου 2009 έχει την παρακάτω ανάρτηση :

Η συνέχεια στο korinthix.blogspot.com

Ο κάθε καραγκιόζης αποφασίζει και λογαριασμό δε δίνει: Παιδιά και αποπαίδια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άργους

Σημεία και τέρατα συμβαίνουν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άργους με την τοποθέτηση των μαθητών ανά τμήμα.Ενώ ο νόμος είναι σαφής ότι οι μαθητές χωρίζονται σύμφωνα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους, δάσκαλοι καταστρατηγούν την νομοθεσία και με ρατσιστικά και εθνικιστικά κριτήρια φτιάχνουν όπως θέλουν τα τμήματα,για να βολέψουν ημέτερους και τα παιδιά τους.

H συνέχεια στο cobra-argos.blogspot.com