17 Μαΐου 2012

To who is who της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Δικαστές, πανεπιστημιακοί, γνωστοί νομικοί, αλλά και διπλωμάτες είναι τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο.

Υπουργός Οικονομικών
Γιώργος Ζανιάς
Ο Γιώργος Ζανιάς επιστρέφει στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού στο υπουργείο Οικονομικών όπου τα δυόμιση τελευταία χρόνια ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων συμμετείχε σε όλα τα κρίσιμα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών. Πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος ενώ ανεπίσημα παρακολούθησε το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στο πλευρό του Φίλιππα Σαχινίδη. Ηταν το δεξί χέρι του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργείο Οικονομικών και εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών στο Euro Working Group. Είναι καθηγητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών, έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Υπουργός Εξωτερικών
Πέτρος Μολυβιάτης
Σε γνώριμα λημέρια ξαναβρίσκεται ο Πέτρος Μολυβιάτης αφού διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών το 2004 στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή και παρέμεινε ως τον Φεβρουάριο του 2006. Είναι Πρέσβης και υπηρέτησε στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν γενικός διευθυντής του πολιτικού του γραφείου ενώ για δύο πενταετίες χρημάτισε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας ως το 1995.

Υπουργός Ανάπτυξης
Γιάννης Στουρνάρας
Γνώριμο πρόσωπο στον χώρο της Οικονομίας είναι ο Γιάννης Στουρνάρας αφού υπήρξε Πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, μέλος του ΟΔΔΗΧ, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Οικονομίας, αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ. Σήμερα είναι γενικός διευθυντής του κέντρου οικονομικών ερευνών ΙΟΒΕ με σημαντική παρέμβαση στα οικονομικά πράγματα της χώρας. Είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύει σε μεγάλα οικονομικά περιοδικά.

Υπουργός Εσωτερικών
Αντώνης Μανιτάκης
Θα αναλάβει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών του Ιουνίου ο κ. Αντώνης Μανιτάκης μετά την άρνηση του Τάσου Γιαννίτση να παραμείνει στο υπουργείο. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και διδάσκει. Εχει επίσης διδάξει στο Μονπελιέ, στο Παρίσι και στη Ρώμη και στο Πρίσνστον των Ηνωμένων Πολιτειών. Εχει διατελέσει αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και από τον περασμένο Μάρτιο αναδείχθηκε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Λευτέρης Οικονόμου
Σταθερά παρών σε όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις αναδεικνύεται ο κ. Λευτέρης Οικονόμου χάρι στο υπερκομματικό προφίλ που έχει δημιουργήσει στην Ελληνική Αστυνομία. Αρχηγός της Ελ.ΑΣ, ορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου τον περασμένο Οκτώβριο και χάρη στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ορίστηκε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και είχε αναλάβει να υλοποιήσει το πρόγραμμα των κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών.

Υπουργός Εθνικής Αμυνας
Φραγκούλης Φράγκος
Επτά μήνες μετά την αποστράτευσή του από τον Πάνο Μπεγλίτη, ο κ. Φραγκούλης Φράγκος ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας. Αποστρατεύτηκε ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού , ενώ πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν ο επόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Το προσωνύμιό του είναι ''στρατηγός αράχνη'' αφού το 2004 με τον τίτλο του υποστρατήγου ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών. Παραμονές των εκλογών του 2009 ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, με δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στο Πάντειο πανεπιστήμιο και διδάκτωρ Γεωπολιτικής του Ιονίου πανεπιστημίου.

Υπουργός Πολιτισμού
Τατιάνα Καραπαναγιώτη
Υπήρξε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, όταν τον Φεβρουάριο του 2012 κλήθηκε να αντικαταστήσει τη Μάγια Τσόκλη που είχε παραιτηθεί. Φωτογράφος στο επάγγελμα, η κυρία Καραπαναγιώτη είναι κόρη του Λέοντα Καραπαναγιώτη, εκλιπόντος διευθυντή της εφημερίδας Τα Νέα. Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Υπουργός Δικαιοσύνης
Χρήστος Γεραρής
Είναι ο δεύτερος δικαστής της κυβέρνησης, μετά τον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο. Εχει θητεύσει πολλά χρόνια στα δικαστικά έδρανα και έφτασε μεχρι το βαθμό του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2005, ενώ στη συνεεια τοποθετήθηκε επικεφαλής της Αρχής για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Ανθρωπος με εμπειρία και γνώση ο κ. Γεραρής σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακά στο κοινοτικό δίκαιο στο Παρίσι.

Υπουργός Εργασίας
Αντώνης Ρουπακιώτης
Διάσημος εργατολόγος είναι ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα υπουργού Εργασίας. Η εμπειρία του στον κλάδο των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτέλεσε πρόκριμα για την τοποθέτησή του στο κρίσιμο αυτό υπουργείο. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και έχει λάβει μέρος στην έκδοση γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων της Αρχής.