14 Ιουνίου 2012

Εκρηκτική άνοδος στο ΧΑ από διαρροή... μυστικής δημοσκόπησης... μαντέψτε ποιον έδειχνε πρώτο;

Τεράστιο άλμα της τάξης του 10,12% κατέγραψε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας στις 550,10 μονάδες, με ώθηση το άλμα 23,39% του τραπεζικού δείκτη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η αισιοδοξία αυτή οφείλεται σε διαρροή μυστικής δημοσκόπησης, που καταγράφει πρωτιά...
της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής.

Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,49 εκατ. ευρώ.

Άνοδος 23,39% παρουσίασε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι δείκτες Τηλεπικοινωνιών (+17,83%) Κοινής Ωφελείας (+12,75%) και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+10,96%).

Από το σύνολο των τίτλων 116 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 25 σημείωσαν πτώση και 21 έμειναν αμετάβλητες.

Για αισιοδοξία της αγοράς αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε λόγο στο πρωινό της report η Beta Securities, αισιοδοξία η οποία αποτυπώθηκε και στην κίνηση του Χ.Α. στη χθεσινή συνεδρίαση.

«Η κίνηση της αγοράς προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από τις προσδοκίες αναφορικά με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών και, από αυτή την άποψη, δεν αναμένουν κάποια αλλαγή στις υπάρχουσες τάσεις», σημείωνε από την πλευρά της η Eurobank Securities, ενώ η Piraeus Securities σχολίαζε ότι «η αγορά αρχίζει πιθανότατα να προεξοφλεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, αν και κάτι τέτοιο είναι μάλλον πρόωρο να το πει κανείς».

Ρόλο στη σημερινή εξέλιξη του χρηματιστηρίου έπαιξαν και οι δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της Deutsche Bank, Στεφάν Κράουζε, που εκτίμησε ως πολύ πολύ μικρή την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 28-29 Ιουνίου, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει πως η ευρωζώνη κινείται προς μια ισχυρότερη τραπεζική και δημοσιονομική ολοκλήρωση καθώς και σε ενισχυμένη διακυβέρνηση.

tvxs.gr