21 Ιουλίου 2012

Αύξηση ωρών διδασκαλίας για τους "καθηγητάδες" που "δουλεύουν" 15-20 ώρες τη βδομάδα

Η αδυναμία του υπουργείου Παιδείας να προσλάβει εκπαιδευτικούς, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους 150.000 που ήδη υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπό την πίεση της τρόικας, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, έχουν μειωθεί δραστικά, καθώς πέρσι προσλήφθηκαν 600 άτομα, ενώ το 2010 είχαν προσληφθεί 3.000.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν δραστικά οι προσλήψεις στο χώρο της εκπαίδευσης, βάζοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο που εκπονήθηκε τον Αύγουστο του 2011, αλλά έμεινε στα χαρτιά.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η τότε υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου είχε στα χέρια της έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες καθηγητές δουλεύουν λιγότερες ώρες σε σχέση με Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Η τότε πρόταση, που δεν υλοποιήθηκε τελικά, προέβλεπε το διδακτικό ωράριο στις 22 ώρες για όλους τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ο πρωτοδιόριστος καθηγητής έχει 21 ώρες διδισκαλίας, ενώ με τα χρόνια οι ώρες μειώνονται) και στις 25 ώρες για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", αν οι 80.000 περίπου καθηγητές επιβαρυνθούν με δύο ή τρεις ώρες παραπάνω τότε θα κάνουν τη δουλειά 8.000-10.000 συναδέλφων τους.