19 Ιουλίου 2012

O Διαμαντούρος τσατίστηκε επειδή δεν τον κάναμε Πρωθυπουργό: "Η Frontex παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών"

[Ε τότε να σου τους λαθρομετανάστες στο Στρασβούργο να τους περιποιείσαι...]

Προσκλητήριο σε ευρωπαίους πολίτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυνε σήμερα από το Στρασβούργο ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος προκειμένου να...
συμμετάσχουν σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το κατά πόσον οι δραστηριότητες της διευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων ( Frontex) είναι συμβατές με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Διαμεσολαβητής έχει ήδη ζητήσει από την Frontex απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα για το θέμα από τον Μάρτιο του 2012 και η υπηρεσία ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων έχει δεσμευθεί ότι θα αποστείλει τις απαντήσεις της μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Μέχρι τότε, θα πρέπει και οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, να υποβάλουν τις δικές τους παρατηρήσεις.
Ο κ. Διαμαντούρος σημειώνει ότι η Frontex έχει δεσμευθεί νομικά, από το 2009, ότι οι δραστηριότητες της δεν θα παραβιάζουν τις ρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Χάρτη Προστασίας των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ο Διαμεσολαβητής, υπάρχουν έντονες αμφισβητήσεις από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, για το ότι η Frontex δεν έχει κάνει αρκετά προκειμένου να συμμορφωθεί με τον Χάρτη και αναφέρει το παράδειγμα της δράσης των δυνάμεων της υπηρεσίας στα ελληνικά σύνορα όπου, όπως τονίζει, μετανάστες στοιβάζονται σε κέντρα κράτησης και υποχρεούνται να διαβιούν σε συνθήκες οι οποίες έχουν έντονα επικριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο κ. Διαμαντούρος αναφέρει ακόμη ότι τον Οκτώβριο του 2011 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησαν κοινό κανονισμό με τον οποίο καθορίσθηκαν συγκεκριμένα οι υποχρεώσεις που έχει η Frontex στον τομέα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων της.