30 Σεπτεμβρίου 2012

Σύντομα εγκαινιάζεται το τουρκικό «Silicon Valley»... εκεί δεν έχουν ΣΤΕ και ΣΥΡΙΖΑίους να το ακυρώσουν όπως έκαναν εδώ

[Διαβάστε στο τέλος και την είδηση της ακύρωσης από το ΣΤΕ του ελληνικού τεχνολογικού πάρκου στις Αφίδνες στην Πάρνηθα]

Το «TeknoPark» θα εγκαινίασει ο Ερντογάν στην Κωσταντινούπολη.

Το ANSAmed μεταδίδει ότι το τεχνολογικό πάρκο με την ονομασία “TeknoPark” θα είναι «ένα από τα πιο σημαντικά τεχνολογικά πάρκα της Ευρώπης.

Το τουρκικό «Silicon Valley» θα εγκαινιάσει στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο Δεκέμβρη ή Ιανουάριο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed.

Επικαλούμενο τοπικά δημοσιεύματα, το ANSAmed μεταδίδει ότι το τεχνολογικό πάρκο με την ονομασία “TeknoPark” θα είναι «ένα από τα πιο σημαντικά τεχνολογικά πάρκα της Ευρώπης, κάτι σαν το «Silicon Valley».

Το πάρκο έχει έκταση 920 χιλ.τμ και θα επικεντρωθεί στην έρευνα και την καινοτομία στον αμυντικό τομέα. Προστίθεται ότι το πάρκο έχει κατασκευαστεί κοντά στο δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στην ασιατική πλευρά.

Σύμφωνα με τον Ozgur Ozcelik, εμπορικό διευθυντή του έργου, η αρχική επένδυση του έργου φτάνει τα 4 δις δολάρια και αναμένεται να αποφέρει κέρδη της τάξης των 10 δις δολαρίων και να εργοδοτήσει πάνω από 30 χιλ. άτομα.

Τέλος στην ελληνική Silicon Valley βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας

Μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε συνδυασμό με την ολιγωρία της Πολιτείας οδηγεί στην ακύρωση μιας από τις σημαντικότερες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στην χώρα, του Τεχνολογικού Πάρκου Ακρόπολις.

Το σχέδιο δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου με την επωνυμία «Ακρόπολις» προέβλεπε τη δημιουργία μιας ελληνικής Silicon Valley σε χώρο παλιού λατομείου στις Αφίδνες στην Πάρνηθα, όπου θα στεγάζονταν 127 ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τις εταιρείες που συμμετείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο ήταν γνωστά ονόματα της Πληροφορικής στην Ελλάδα όπως ο Νίκος Παπανδρέου της Intersys, o Γιώργος Γεράρδος του Πλαίσιου, ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη, η Intracom, o Πάνος Γερμανός των Public, o Θόδωρος Φέσσας της InfoQuest αλλά και εταιρείες όπως η Forthnet, η PC Systesms, η Unisystem, η MLS Πληροφορική και άλλες.

Οι εταιρείες αυτές, όπως γράφει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», είχαν επενδύσει τα τελευταία χρόνια περίπου 12 εκατ. ευρώ για την επένδυση του Τεχνολογικού Πάρκου, ευελπιστώντας ότι το project θα δημιουργούσε περίπου 8.000 νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και διοικητικούς υπαλλήλους και θα έφερνε επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, με την απόφασή 2880/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο καταρρέει καθώς το ΣτΕ ακυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ορίζεται ως περιοχή της επένδυσης η Πάρνηθα. Οι δικαστές βάσισαν την απόφασή τους στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένα χώρος βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας αλλά και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο προβλέπει προστασία των ορεινών όγκων και ανάσχεση της εξάπλωσης των πόλεων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο χώρος στον οποίο σχεδιαζόταν να γίνει η ελληνική “Silicon Valley” ήταν σε παλιό λατομείο των Αφιδνών, επομένως η χρήση θα ήταν ηπιότερη απ' ότι πριν ενώ σχεδιαζόταν και ανάπλαση του χώρου. Το ΣτΕ όμως έκρινε ότι η ηπιότερη χρήση δεν δικαιολογεί την χωροθέτηση με δεδομένο ότι ο νόμος ορίζει την πλήρη αποκατάσταση του χώρου. Τέλος να σημειωθεί ότι το project έχει λάβει αδειοδότηση εδώ και οκτώ χρόνια.