02 Ιουνίου 2013

Επεκτείνονται σ' όλη την Τουρκία οι διαδηλώσεις-Επιμένει ο Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για σήμερα στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Οι δρόμοι περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ έχουν κλείσει από τις δύο το μεσημέρι, ενώ για τρίτη συνεχή ημέρα, χιλιάδες διαδηλωτές καταφθάνουν στο κέντρο της Πόλης. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας σημαίες οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται κατά την κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν σε μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη δεκατριάχρονη περίοδο διακυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού.

Μέχρι στιγμής οι πολίτες διαδηλώνουν ειρηνικά ενώ δεν υπάρχει παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα όπως και χθες το βράδυ, στην πλατεία Ταξίμ εκατοντάδες νέοι με ένα μπουκάλι μπύρας στο χέρι ζητούν ελεύθερο αλκοόλ, ενώ περπατούσαν στα στενά γύρω από την πλατεία φωνάζοντας σχετικά συνθήματα, με τον κόσμο να τους χειροκροτεί.

Μεταφέρεται η ένταση στην Άγκυρα

Αντιθέτως σύμφωνα με μαρτυρίες Τούρκων πολιτών, οι οποίοι μεταφέρουν τον παλμό των συγκεντρώσεων μέσω Twitter, η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Άγκυρα, εκεί όπου νωρίτερα το απόγευμα ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας.

Όπως αναφέρουν χρήστες του δημοφιλούς τόπου δικτύωσης, η τουρκική αστυνομία απωθεί τους διαδηλωτές με τη βία, πραγματοποιεί ρίψεις νερού, ενώ κάποιοι ανέφεραν πως ακούστηκαν και πυροβολισμοί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν πρόκειται για βολές με πλαστικές σφαίρες.

Το πλήθος που βρίσκεται συγκεντρωμένο στην Άγκυρα απαντά στην τουρκική βία με πέτρες, παρόλα αυτά δεν υπάρχει ενημέρωση για τραυματίες, αν και κυκλοφορεί μια φωτογραφία με έναν νεαρό άνδρα να βρίσκεται στο έδαφος χτυπημένος στο κεφάλι, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί η γνησιότητά της.


Επεισόδια είχαν σημειωθεί και το βράδυ του Σαββάτου, αργά τη νύχτα, τόσο στην Άγκυρα, όσο και σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του Ερντογάν στις δύο πόλεις.

Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες ενώ κατέστρεψαν διαφημιστικές πινακίδες, φανάρια και έσπασαν τζάμια των γύρω καταστημάτων.

Όλη τη νύχτα στο διαδίκτυο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσαν πληροφορίες για συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας, για μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων – υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν φορτηγά του στρατού να φτάνουν στη Σμύρνη αργά τη νύχτα.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού στη συνοικία Μπεσικτάς. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στους δρόμους και η αστυνομία διέλυσε το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα.

Στην Ανδριανούπολη μάλιστα οι διαδηλωτές πέτυχαν να εισβάλλουν στα γραφεία του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα το κύμα των διαδηλώσεων έχει εξαπλωθεί σε συνολικά 48 πόλεις σε όλη την Τουρκία!

Στο Twitter κυκλοφόρησαν και πληροφορίες για τουλάχιστον δύο ακόμα νεκρούς, όχι από νέες συγκρούσεις αλλά από τραυματίες των επεισοδίων της Παρασκευής που υπέκυψαν στα τραύματά τους ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους επτά. Μάλιστα έχουν αναρτηθεί και σχετικές φωτογραφίες, πλην όμως όλες αυτές οι πληροφορίες είναι ακόμα ανεπιβεβαίωτες.

Παράλληλα τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που απεικονίζει ένα θωρακισμένο όχημα της Τουρκικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πόλη της Κωνσταντινούπολης το οποίο φέρεται να παρασέρνει έναν διαδηλωτή. Ο διαδηλωτής προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το οδόφραγμα για να αποφύγει τις ρίψεις νερού από το όχημα, το οποίο, όμως, φαίνεται να τον παρασέρνει ενώ άγνωστη παραμένει η κατάσταση της υγείας του διαδηλωτή.

Επισήμως γίνεται λόγος μόνον για 79 καταγεγραμμένους τραυματίες. Η πληροφόρηση αυτή έρχεται δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο οποίος, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ του Σαββάτου, τόνισε πως η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 939 ανθρώπων σε συνολικά 90 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 79 άτομα.

Την ίδια ώρα όμως η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τουλάχιστον 2 νεκρούς και για πάνω από 1.000 τραυματίες.