24 Ιουλίου 2015

Η Hurriyet λέει ότι η Λευκωσία συμφώνησε να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της

Σε συμφωνία για μη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”. Το σχετικό ρεπορτάζ της “Χουριέτ” αναδημοσιεύεται στον τουρκοκυπριακό τύπο .

Η “Χουριέτ” αναφέρει, επίσης, ότι στις διαπραγματεύσεις, σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά θέματα, εκτός απο το θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό.Σημειώνει ότι η ομόσπονδη Κύπρος θα αποτελείται από την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή Πολιτεία και ότι θα υπάρξουν εσωτερικές υπηκοότητες για την κάθε Πολιτεία. Θα υπάρχει, προσθέτει, άνω και κάτω βουλή της Ομοσπονδίας.

Κατά την Χουριέτ οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, θα μπορούν να διαμένουν σε όποια περιοχή θέλουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας οι Ελληνοκύπριοι, που θα μένουν στην Τουρκοκυπριακή Πολιτεία, και οι Τουρκοκύπριοι, που θα μένουν στην Ελληνοκυπριακή Πολιτεία, θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Πολιτεία που διαμένουν για τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές, αλλά δεν θα ισχύει το ίδιοόσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές. Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί αυτό πρέπει να γίνει για “να μην ανατρέψουν οι Ελληνοκύπριοι , που διαθέτουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία, τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα”.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζι η ομοσπονδιακή αστυνομική δύναμη θα πρέπει να κατανεμηθεί είτε 50% – 50%, ή 40% (“τ/κ”) – 60% (“ε/κ”), ενώ συζητείται, αν θα υπάρξει στρατός.