30 Δεκεμβρίου 2016

BINTEO-ΦΩΤΟ-Αθλητική Ανασκόπηση 2016 - Όσοι έμειναν στην ιστορία

Το 2016 ολοκληρώνεται γεμάτο από αθλητική δράση. Η διεξαγωγή του EURO στα γήπεδα της Γαλλίας και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, εκτόξευσαν το ενδιαφέρον ενώ εντός συνόρων, η χρονιά ολοκληρώθηκε δίχως ιδιαίτερες εκπλήξεις στα περισσότερα αθλήματα.

Το iefimerida.gr αποχαιρετά τη χρονιά κάνοντας μια ανασκόπηση στα σημαντικότερα γεγονότα ανά μήνα. Θυμίζει τις μεγάλες στιγμές, τους πρωταγωνιστές που έγραψαν ιστορία και μέσω βίντεο και φωτογραφιών φρεσκάρει τις μνήμες των έντονων συγκινήσεων.

Ιανουάριος

4.1 Η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον Ράφα Μπενίτεθ και την πρόσληψη στην τεχνική ηγεσία του Ζινεντίν Ζιντάν.


11.1 Ο Λιονέλ Μέσι ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης του κόσμου για 5η φορά, κατακτώντας την Χρυσή Μπάλα μπροστά από τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Νέιμαρ.


31.1 Ο Νόβακ Τζόκοβιτς νικά 3-0 σετ τον Αντι Μάρεϊ στον τελικό του Australian Open κατακτώντας το πρώτο Grand Slam της χρονιάς.

Φεβρουάριος

1.2 Η Μάντσεστερ Σίτι ανακοινώνει επίσημα την πρόσληψη του Πεπ Γκουαρδιόλα στην τεχνική της ηγεσία.

12.2 Ο γενικός γραμματέας της FIFA Ζερόμ Βάλκε τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού 12 ετών από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο λόγω δωροδοκίας.

26.2 Ο Τζιάνι Ινφαντίνο εκλέγεται νέος πρόεδρος της FIFA αποσπώντας 115 ψήφους στον 2ο γύρο έναντι 88 του σεΐχη Σαλμάν μπιν Ιμπραχίμ αλ Καλίφα.



28.2 Ο Ολυμπιακός κατακτά το 43ο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην ιστορία του και 18ο στα τελευταία 20.


Μάρτιος

6.3 Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ νικώντας τον Φάρο Κερατσινίου με σκορ 101-54 στον τελικό



7.3 Η Μαρία Σαράποβα δίνει συνέντευξη Τύπου και παραδέχεται πως βρέθηκε θετική σε έλεγχο για χρήση απαγορευμένων ουσιών.



20.3 Στο Grand Prix της Αυστραλίας, οι ανάσες θεατών και τηλεθεατών κόβονται από την τρομακτική σύγκρουση του Φερνάντο Αλόνσο. Ο οδηγός της McLaren γλίτωσε με ελαφρά τραύματα.


24.3 Ο Γιόχαν Κρόιφ αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, βυθίζοντας στη θλίψη το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.


Απρίλιος

9.4 Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Αστον Βίλα υποβιβάζεται από την Πρέμιερ Λιγκ μετά την ήττα από την Νόριτς με σκορ 2-1.

13.4 Η Ατλέτικο Μαδρίτης αποκλείει την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά του Champions League νικώντας με σκορ 2-0 στον επαναληπτικό του εις βάρος της 2-1.

13.4 Ο Κόμπε Μπράιαντ πετυχαίνει 60 πόντους στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, στη νίκη των Λέικερς επί των Τζαζ με σκορ 101-96.


Μάιος

2.5 Η Λέστερ αναδεικνύεται για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Αγγλίας μετά την ισοπαλία της Τότεναμ με την Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ».



15.5 Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατακτά τον τίτλο της Euroleague νικώντας σε έναν συγκλονιστικό τελικό, ο οποίος κρίθηκε στην παράταση, την Φενέρμπαχτσε με σκορ 101-96


17.5 Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, νικώντας τον Ολυμπιακό στον τελικό του ΟΑΚΑ με σκορ 2-1.



18.5 Η Σεβίλλη κατακτά για 3η συνεχή χρονιά το τρόπαιο του Europa League, νικώντας στον τελικό 3-1 τη Λίβερπουλ.



23.5 Η συνεργασία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Λουίς Φαν Χάαλ ολοκληρώνεται μετά από δύο χρόνια και ανοίγει ο δρόμος για την έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο.

28.5 Η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτά το Champions League νικώντας στα πέναλτι την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Μιλάνο. Η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε λήξει ισόπαλη 1-1.



30.5 Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας στο μπάσκετ νικώντας σε έναν συγκλονιστικό τελικό τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ με σκορ 82-81. Το ματς κρίθηκε έπειτα από 2 παρατάσεις, με ένα τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη.



Ιούνιος

3.6 Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο θρύλος του παγκόσμιο μποξ και τρεις φορές πρωταθλητής στην κατηγορία των βαρέων βαρών, Μοχάμεντ Άλι.



4.6 Η Γκαρμπίν Μουγκουρούθα νικά την Σερένα Γουίλιαμς στον τελικό του Γαλλικού Όπεν με 2-0 σετ, πετυχαίνοντας τη μεγάλη έκπληξη.

10.6 Γίνεται η πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου με την Γαλλία να νικά την Ρουμανία με σκορ 2-1.

11.6 Ξεσπούν βίαια επεισόδια στη Μασσαλία με πρωταγωνιστές Ρώσους χούλιγκαν, οι οποίοι ξεσπούν κατά των Άγγλων και καταστρέφουν οτιδήποτε βρίσκουν μπροστά τους.


19.6 Οι Καβαλίερς βάζουν τέλος στην αναμονή 52 ετών κατακτώντας το πρώτο τους δαχτυλίδι στο ΝΒΑ. Επικράτησαν στο τελευταίο παιχνίδι των Ουόριορς με σκορ 93-89.



Ιούλιος

2.7 Ο Ράιαν Γκιγκς ανακοινώνει την αποχώρησή του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπειτα από 29 χρόνια παρουσίας στο «Ολντ Τράφορντ» ως παίκτης και ως προπονητής.


10.7 Ο Αντι Μάρεϊ κατέκτησε για 2η φορά στην καριέρα του το Wimbledon νικώντας στον τελικό τον Μίλος Ράονιτς με 3-0 σετ.

10.7 Η Πορτογαλία κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για πρώτη φορά στην ιστορία της νικώντας 1-0 τη Γαλλία στην παράταση με γκολ του Έντερ στην παράταση.


26.7 Ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν μετακινείται στη Γιουβέντους από τη Νάπολι έναντι του ποσού των 90 εκατομμυρίων ευρώ και γίνεται η 3η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Αύγουστος

5.8 Γίνεται η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας.



9.8 Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοινώνει την απόκτηση του Πολ Πογκμπά από την Γιουβέντους έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ και ο Γάλλος μετατρέπεται αυτόματα στην πιο ακριβή μετακίνηση όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο.

10.8 Η Αννα Κορακάκη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 25 μέτρα με αεροβόλο πιστόλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Τρεις ημέρες νωρίτερα είχε κατακτήσει και το χάλκινο στα 10 μέτρα.




13.8 Ο Μο Φάρα γίνεται ο πρώτος Βρετανός αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο για 3η συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

14.8 Ο Ουσέιν Μπολτ κατακτά το 3ο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιό του στο αγώνισμα των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.


15.8 Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο στο αγώνισμα των κρίκων



16.8 Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 10 χλμ κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα πέφτοντας μαζί με τον Ολλανδό Φέρι Φέρτμαν στον τερματισμό.


18.8 Ο Τζαμαϊκανός κατακτά το 3ο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιό του και στο αγώνισμα των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

18.8. Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοϊα 470 στο Ρίο.



19.8 Μία ημέρα μετά πετυχαίνει το «triple-triple» και στην σκυταλοδρομία 4x100.

20.8 Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βγάζοντας άλμα πάνω από τα 4.85 στο επί κοντώ.



Σεπτέμβριος

1.9 Ο Φελίπε Μάσα ανακοινώνει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση μετά τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.

11.9 Ο Σταν Βαβρίνκα κατέκτησε το US Open νικώντας τον Τζόκοβιτς στον τελικό με 3-1 σετ.

Οκτώβριος

4.10 Η έφεση της Μαρίας Σαράποβα για την τιμωρία του αποκλεισμού από τα courts για 2 έτη, γίνεται δεκτή και η ποινή μειώνεται σε 15 μήνες.

25.10 Φεύγει από τη ζωή ο αστέρας του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Κάρλος Αλμπέρτο σε ηλικία 72 ετών. Ηταν μέλος της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1970.


Νοέμβριος

20.11 Ο Αντι Μάρεϊ νικά τον Τζόκοβιτς 2-0 σετ στο ATP World Tour Finals στο Λονδίνο και εδραιώνεται στη θέση Νο1 της Παγκόσμιας Κατάταξης στο τένις.

24.11 Ο Στίβεν Τζέραρντ ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση

27.11 Ο Νίκο Ρόσμπεργκ κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή στην Formula 1 αφού καταφέρνει να τερματίσει 2ος στο Grand Prix του Αμπου Ντάμπι και διατηρεί την απόσταση ασφαλείας από τον Λιούις Χάμιλτον.



29.11 Στα βουνά της Κολομβίας, λίγο πριν την πόλη Μεντεγίν, συντρίβεται το αεροσκάφος της εταιρείας LaMia με 81 επιβάτες. Ανάμεσά τους οι ποδοσφαιριστές και η αποστολή της βραζιλιάνικης ομάδας Τσαπεκοένσε, η οποία ταξίδευε στην Κολομβία για τον πρώτο τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα με την Ατλέτικο Νασιονάλ.

Συνολικά 75 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Επιζώντες είναι τρεις ποδοσφαιριστές, ένας δημοσιογράφος και δύο μέλη του πληρώματος.



Δεκέμβριος

2.12 Ο Νίκο Ρόσμπεργκ λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του τίτλου στην Formula 1 ανακοινώνει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

7.12 Ο Τζιάνι Ινφαντίνο γνωστοποιεί τις σκέψεις του για διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου με 48 ομάδες. Στόχος του, να προλάβει το Μουντιάλ του 2026.

12.12 Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανακηρύσσεται καλύτερος παίκτης του 2016 κατακτώντας για 4η φορά στην καριέρα του την Χρυσή Μπάλα.
18.12 Η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων νικώντας στον τελικό την Κασίμα Αντλερς με σκορ 4-2 στην παράταση


Τα πρόσωπα που σημάδεψαν το 2016


Σημαντικότερες ποδοσφαιρικές στιγμές 2016


Οι ελληνικές επιτυχίες στο 2016


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο σε αριθμούς



Συνοπτικά οι top στιγμές του 2016



iefimerida.gr