29 Δεκεμβρίου 2016

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΚΗΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ; Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης και Ραγκούσης ξεκινούν εκδηλώσεις για την Κεντροαριστερά

[Ευτυχώς που τους γλιτώσαμε εμείς αφού στη ΝΔ υπήρχαν αρκετοί αστείοι που προσπαθούσαν να τους πλασάρουν στον Κυριάκο σαν μεταρρυθμιστές...Μεταρρυθμίστρια η Διαμαντοπούλου που ήταν η πρώτη υπουργός που δεν μπόρεσε να βγάλει βιβλία για τα σχολεία και έλεγε στους γονείς "βγάλτε φωτοτυπίες" ή που όσο ήταν υπ. Παιδείας μοίρασε στα κομματόσκυλα μετακλητούς της κοντά 1 εκ € "υπερωρίες"... για να μην πούμε για τη μεταρρύθμιση να εξαφανίσει το "ΕΘΝΙΚΗΣ" από τον τίτλο του υπ. Παιδείας ή να κλείσει σχεδόν όλα τα αμιγώς ελληνικά σχολεία της Γερμανίας με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο τα δίγλωσσα κι αυτά λόγω της στήριξης των Γερμανών]

Οι επιδιώξεις των τριών πρώην υπουργών του ΠαΣοΚ, της Αννας Διαμαντοπούλου, του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιάννη Ραγκούση περιβάλλονται με μια αχλύ μυστηρίου η οποία ταράζει την ηρεμία της Χαρ. Τρικούπη.

Θα κάνουν κόμμα; Μαζεύουν υπογραφές ενάντια στο ΠαΣοΚ; Θα αποτελέσουν ένα μαξιλάρι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η αμηχανία όσων βρίσκονται εντός των τειχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δύσκολα κρύβεται, και παρότι η τρόικα των πρώην υπουργών αποφάσισε να εφαρμόσει σε πρώτη φάση μια τακτική συμβιβασμών προκειμένου να επιτευχθεί η ενότητα του χώρου, τα δύσκολα ερωτήματα που αφορούν τη στρατηγική τοποθέτηση του χώρου παραμένουν ανοιχτά και αναπάντητα.

Οι τρεις πρώην υπουργοί, σε αυτή τη φάση, δεν φτιάχνουν κόμμα

Οι τρεις πρώην υπουργοί, σε αυτή τη φάση, δεν φτιάχνουν κόμμα. Κάνουν όμως μια προσπάθεια αναβίωσης του κλίματος προσμονής που δημιουργήθηκε από το έργο της Επιτροπής Διαλόγου, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς. Στις συζητήσεις της Επιτροπής Διαλόγου είχε εμπλακεί η πολιτική, ακαδημαϊκή και τεχνοκρατική αφρόκρεμα του χώρου αλλά η προσπάθεια ναυάγησε άδοξα επειδή η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν κατάφεραν ποτέ να αποκαταστήσουν μια ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο Ιανουάριος θα είναι μήνας εξελίξεων

Ο Ιανουάριος θα είναι μήνας εξελίξεων. Οι πρώην υπουργοί μαζί με δύο πρόσωπα που είχαν ξεχωριστό ρόλο στην Επιτροπή Διαλόγου, καθώς ο πρώτος, ο Γιάννης Δατσέρης εκπροσωπούσε το ΠαΣοΚ και ο δεύτερος, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, το Ποτάμι, ξεκινούν σειρά εκδηλώσεων από τη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιανουαρίου. Το θέμα θα είναι «Ώρα αποφάσεων για το νέο, ενιαίο κόμμα της προοδευτικής παράταξης», και σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο στόχος είναι να γίνει ένα δημόσιο κάλεσμα στο ΠαΣοΚ, στο Ποτάμι, στη ΔΗΜΑΡ, στο ΚΙΔΗΣΟ, στις Κινήσεις και τους φορείς του χώρου, όχι για διάλογο αλλά για τον καθορισμό ιδρυτικού συνεδρίου και εκλογής αρχηγού από τη βάση. Η προσπάθεια να ενισχυθεί με τη δημοσιοποίηση διακήρυξης αλλά και τη υπογραφών από σημαντικά πρόσωπα του χώρου –ήδη έχουν συγκεντρωθεί περί τις 500.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων, που θα είναι και μια προσπάθεια βολιδοσκόπησης των διαθέσεων των ψηφοφόρων της παράταξης έπειτα από την απρόσμενη επιτυχία της εκδήλωσης στο Αίγιο με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Φλωρίδη, θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα, εντός του Φεβρουαρίου. Τότε θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, και αν υπάρξει ενδιαφέρον του κόσμου αλλά όχι του ΠαΣοΚ, ουδείς αποκλείει τη δημιουργία νέου κόμματος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τηρεί στάση αναμονής

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τηρεί στάση αναμονής: Αν το εγχείρημα κριθεί επιτυχημένο το Ποτάμι θα συμμετάσχει ενεργά. Η Φώφη Γεννηματά, διατηρεί τις επιφυλάξεις της, αλλά ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου, συγκέντρωση των νυν και των πρώην βουλευτών του ΠαΣοΚ στην Αθήνα, με εξαίρεση όσους συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΔΗΣΟ και όσους παρευρέθησαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρητικά η πρόσκληση περιλαμβάνει και τους τρεις πρώην υπουργούς, οι οποίοι δεν αναμένεται να ανταποκριθούν όσο δεν ξεκαθαρίζεται αν η πρόθεση της ΔΗΣΥ είναι ένα ανοιχτό συνέδριο και όχι η συμμετοχή των υπολοίπων στα όργανα και τις διαδικασίες της. Η Χαρ. Τρικούπη πάντως έχει ξεκινήσει τις τηλεφωνικές προσκλήσεις εν μέσω διαμαρτυριών από το ΚΙΔΗΣΟ ότι εξελίσσεται απόπειρα «κλοπής» των στελεχών του. Η μικρή ιστορία της αντιπαράθεσης των κομμάτων του χώρου ενδεχομένως να επισκιαστεί από την μεγαλύτερη ιστορία. Στις 15 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η εξ’ αναβολής Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα του συνεδρίου εντός του 2017, την ίδια ημέρα που οι πρώην υπουργοί θα απευθύνουν από τη Θεσσαλονίκη δημόσια πρόσκληση για τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων της παράταξης. Θα έχει ενδιαφέρον αυτός ο άτυπος και εξ’ αποστάσεως διάλογος.