31 Δεκεμβρίου 2016

Μέρκελ: Η ισλαμιστική τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γερμανία

Η ισλαμιστική τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Γερμανία, τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της.

Αναφερόμενη στη φονική επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο, από Τυνήσιο που είχε ζητήσει άσυλο, χαρακτήρισε «νοσηρό» φαινόμενο όταν οι τρομοκρατικές πράξεις διαπράττονται από ανθρώπους που είχαν αναζητήσει προστασία.

Η Καγκελάριος τόνισε ότι το 2016 υπήρξε χρονιά σοβαρών δοκιμασιών, αλλά δήλωσε βέβαιη ότι οι Γερμανοί θα τις ξεπεράσουν. «Καθώς συνεχίζουμε τις ζωές και τις δουλειές μας, λέμε στους τρομοκράτες ''Είστε δολοφόνοι γεμάτοι μίσος, αλλά δεν καθορίζετε το πώς ζούμε και θέλουμε να ζούμε. Είμαστε ελεύθεροι, συνετοί και ανοιχτοί», είπε η Μέρκελ.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις από πρόσφυγες στη Γερμανία έχουν πλήξει τη δημοτικότητα της Καγκελάριου. Ομως, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της τόνισε ότι οι εικόνες καταστροφής από το Χαλέπι δείχνουν πόσο «σημαντικό και σωστό» ήταν η Γερμανία να δεχθεί εκείνους που διέφυγαν από τον πόλεμο.

«Αυτό αντικατοπτρίζει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις αξίας μας. Είναι ενάντια στον γεμάτο μίσος κόσμο της τρομοκρατίας και θα αποδειχθούμε δυνατότεροι από αυτόν. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Το κράτος μας είναι πιο δυνατό», τόνισε η Καγκελάριος.

Ακόμη, αποκήρυξε τις διαστρεβλώσεις που οδηγούν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η ΕΕ και η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν λειτουργούν πλέον. «Η ΕΕ ήταν αργή και δύσκολη και δέχθηκε ένα χτύπημα από την ψήφο της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει και πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτά που μπορεί να κάνει καλύτερα από το έθνος», είπε η Μέρκελ. «Ομως όχι, εμείς οι Γερμανοί δεν πρέπει να εξαπατηθούμε ποτέ να πιστέψουμε ότι ένα ευτυχές μέλλον θα μπορούσε να βρίσκεται στο να συνεχίσουμε μόνοι μας», συμπλήρωσε.

Στο μήνυμά της η Μέρκελ δεσμεύθηκε ακόμη πως η κυβέρνησή της θα θεσπίσει μέτρα για να αυξηθεί η ασφάλεια.