28 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΠΣΟΦΟ! Κόβει κι άλλο από τα νοσοκομεία ο Π. Πολάκης

Με το ταμείο... μείον θα λειτουργήσουν και την επόμενη χρονιά τα δημόσια νοσοκομεία, που θα δουν τους προϋπολογισμούς τους- ειδικά σε ότι αφορά τις δαπάνες του φαρμάκου- ακόμη πιο μικρούς.
Σύμφωνα με απόφαση του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, για το 2017 το κονδύλι για τη χορήγηση φαρμάκων από το ΕΣΥ είναι κατά 40 εκατ. ευρώ μειωμένο σε σύγκριση με φέτος: ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, "το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), ορίζεται σε 550 εκατ. ευρώ, από τα οποία 492 εκατ. ευρώ πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και 57 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ”.

Αντίθετα φέτος, το αντίστοιχο πλαφόν στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 510 εκατ. αντιστοιχούσαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα 13 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και τα 67 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Εντούτοις, οι περικοπές δεν σταματούν στο 2017. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το "ψαλίδισμα” στα διαθέσιμα χρήματα των νοσοκομείων θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το 2018, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 530 εκατ. ευρώ, δηλαδή 474 εκατ. ευρώ για το ΕΣΥ και 55, 8 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη το φετινό κονδύλι αποδείχτηκε ανεπαρκές για να καλύψει την ζήτηση στα νοσοκομεία. Φορείς από το χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ανεβάζουν την υπέρβαση- που στη συνέχεια θα παρακρατηθεί από τις επιχειρήσεις- στην καλύτερη περίπτωση στα 260 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στο σύνολό της θα κλείσει γύρω στα 830 εκατ., διαψεύδοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στη Βουλή, ότι δηλαδή η ενδονοσοκομειακή δαπάνη θα αγγίξει μόλις τα 650-660 εκατ. για το σύνολο του έτους.

Την ίδια ώρα, τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν το 2017 την ίδια κρατική χρηματοδότηση με φέτος, δηλαδή 1.156 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 350 εκατ. σε σύγκριση με το 2015. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δεκάμηνο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΣΥ προς προμηθευτές και επιχειρήσεις του κλάδου, παρά τα 850 εκατ. που σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν δοθεί από την προηγούμενη δόση για την εξόφληση χρεών, έχουν εκτιναχθεί στα 987,1 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας ήδη το σύνολο των χρεών για το 2015 (931 εκατ.). Πρόκειται για χρέη που αναγκαστικά θα μεταφερθούν στο 2017 και θα αποτελέσουν νέο βαρίδι για τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό των νοσοκομείων.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
http://www.capital.gr/story/3180215