28 Δεκεμβρίου 2016

Βενεζουέλα: Αναγκάζονται να πουλήσουν τα υπάρχοντα τους για να θάψουν τους νεκρούς τους [εικόνες]

Η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα έχει αφήσει στα… αζήτητα έναν μεγάλο αριθμό νεκρών, αφού οι συγγενείς τους δεν έχουν χρήματα για την κηδεία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας της Βενεζουέλας El Nacional, πολλές οικογένειες αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να κάνουν μια αξιοπρεπή κηδεία για τα προσφιλή τους πρόσωπα, με αποτέλεσμα να παραμένουν για πολύ καιρό στα νεκροτομεία. Πολλοί αναγκάζονται να πουλήσουν τα υπάρχοντα τους, προσωπικά αντικείμενα, ακόμη και τα σπίτια τους, για να μαζέψουν τα χρήματα για την κηδεία.

Μακάβριες περιγραφέςΟι περιγραφές που φιλοξενεί η εφημερίδα είναι μακάβριες αλλά ταυτόχρονα συγκλονιστικές. «Τον Χουάν Ερνέστο Μοντόγια, 25 χρόνων, τον δολοφόνησαν 3 ένοπλοι οι οποίοι τον σταμάτησαν για να του κλέψουν το αυτοκίνητο στη λεωφόρο Βάγιε – Κότσε. Εκείνος αρνήθηκε να τους δώσει το αυτοκίνητο του, το οποίο το χρειαζόταν για να δουλέψει αφού ήταν αυτοκινητιστής, και εκείνοι τον πυροβόλησαν 3 φορές στο κεφάλι. Παρέμεινε στο νεκροτομείο για αρκετές μέρες αφού η γυναίκα του έπρεπε να πουλήσει το πλυντήριο, το στεγνωτήριο και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, για να μαζέψει λεφτά για την κηδεία, αλλά και πάλι δεν έφθαναν τα χρήματα», διηγείται η μητέρα του, Λουίζα Ελένα Γκονσάλες.
«Αυτό που ζήσαμε ήταν ένα απίστευτο δράμα. Δεν φθάνει που χάσαμε τον άνθρωπο μας με αυτόν τον τραγικό τρόπο, έπρεπε να τρέξουμε μαζί με τις αδερφές μου να ζητιανέψουμε μέσα στα λεωφορεία για να μαζέψουμε χρήματα από τους επιβάτες. Καταφέραμε τελικά και μαζέψαμε περίπου 80 χιλιάδες μπολίβαρες που μας έλειπαν για να έχει το παιδί μια αξιοπρεπή κηδεία», καταλήγει.


25 χιλιάδες δολοφονίες το χρόνο!Στη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περίπου 25 χιλιάδες δολοφονίες τον χρόνο. Ο αριθμός των νεκρών σοκάρει. Σε αναλογία με τον πληθυσμό ξεπερνάει ακόμη και χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος, οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα αλλά και η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που αναγκάζεται να ζει με μισθό περίπου 50 δολάρια το μήνα, έχουν σαν αποτέλεσμα την εξαθλίωση των πολιτών. Σε αυτά προστίθεται η αύξηση της εγκληματικότητας που καθημερινά απειλεί την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία.

Αυτοσχέδια φέρετρα Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βενεζουέλας, πάρα πολύ συχνά ακούγονται ιστορίες από οικογένειες με απίστευτα δράματα. Ορισμένοι μάλιστα αναγκάζονται να κηδέψουν τους νεκρούς τους στο σπίτι τους, όπως τον Αουγούστο Τρίγιας, 25 ετών, το σώμα του οποίου τοποθετήθηκε σε ένα πρόχειρο ξύλινο κιβώτιο που οι ίδιοι οι συγγενείς έφτιαξαν με τη βοήθεια των γειτόνων τους. «Δεν μπορούσαμε να πουλήσουμε το σπίτι όπου μένουμε, γιατί δεν είναι δικό μας, μένουμε με ενοίκιο», διηγείται η Χουάνα Φαχάρδο, σύζυγος του νεκρού, ο οποίος δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο λαιμό.
Στο νεκροτομείο η Μαρία Μπράνκο κλαίει για δυο λόγους. Θρηνεί για τον χαμό του ξαδέρφου της, Γουίντερ Τζόναθαν Τσακίν και επίσης γιατί καθυστέρησε πέντε μέρες για να παραλάβει τη σορό, αφού δεν είχε χρήματα για την κηδεία. Τον νεαρό τον πυροβόλησαν μπροστά στο 8χρονο παιδί του στην περιοχή Φράιλες δε Κάτια. Επειδή εκείνος ήταν από την περιοχή Τάτσιρα, οι συγγενείς έπρεπε να πληρώσουν και για την μεταφορά. «Έπρεπε να πουλήσουμε ένα χρυσό δαχτυλίδι που είχαμε, ένα παλιό αυτοκίνητο, ενώ μια από τις αδερφές μου έβαλε πωλητήριο και στο σπίτι της αλλά τελικά συγγενείς και φίλοι μάζεψαν χρήματα και τα καταφέραμε χωρίς να πουλήσουμε το σπίτι» διηγείται η χήρα.
Ο Ρουμπέν Ματούτε, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών δηλώνει στην εφημερίδα El Nacional ότι κάθε εβδομάδα τρεις με τέσσερις οικογένειες του αφήνουν ως εγγύηση προσωπικά τους αντικείμενα, έπιπλα και στερεοφωνικά για την κηδεία. «Την περασμένη εβδομάδα μια γυναίκα ήρθε κλαίγοντας και μου είπε ότι είχε μόνο μια χρυσή καδένα για να μπορέσει να θάψει το παιδί της».
Το νεκροταφείο του Νότου είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη ζήτηση επειδή είναι το πιο οικονομικό και επειδή θεωρείται από τα πιο ασφαλή. Σε άλλα νεκροταφεία δρουν συμμορίες κακοποιών που επιτίθενται και ληστεύουν τους συγγενείς που πάνε στα μνήματα.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iefimerida.gr