13 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ! ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΙΛΧΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΜΕ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗ ΜΑΠΑ! Πώς ο Ιλχάν Αχμέτ βρέθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι στη ΝΔ

Εχοντας πάρει αποστάσεις από τον Σταύρο Θεοδωράκη, εδώ και καιρό, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, εντάχθηκε την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και συναντήθηκε με την Φώφη Γεννηματά.

Ο δικηγόρος στο επάγγελμα Ιλχάν Αχμέτ είχε διατελέσει βουλευτής Ροδόπης στο παρελθόν, κατά την περίοδο 2004-2007 με την ΝΔ, ενώ εξελέγη και πάλι στις Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 με Το Ποτάμι, μετά από ένα ατυχές πέρασμα από τη ΔΗΜΑΡ.
Και ενώ όλοι περίμεναν ότι ο βουλευτής της μειονότητας θα επέστρεφε στη ΝΔ, από όπου ξεκίνησε, ο Ιλχάν Αχμέτ βρέθηκε στην Χαριλάου Τρικούπη.
Εγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι πράγματι ο Ιλχάν Αχμέτ προσέγγισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνομίλησε με την ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να ενταχθεί στα ψηφοδέλτιά της στις προσεχείς εκλογές. Ο βουλευτής Ροδόπης είναι φίλα διακείμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πίστευε ότι η πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις θα του έδινε την έδρα στη Ροδόπη και ο ίδιος θα μετέφερε τις δυνάμεις της μειονότητας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, αναφέρουν έγκυρες πηγές, η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ επέβαλε βέτο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην δεχτεί τον Ιλχάν Αχμέτ «γιατί πρέπει πάση θυσία να εκλεγεί ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης στην Ροδόπη». Οπως φαίνεται, το αίτημα έγινε δεκτό, οπότε ο Ιλχάν Αχμέτ κατέφυγε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αιώνιος αντίπαλος του Στυλιανίδη

Ο βουλευτής της μειονότητας εντάχτηκε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ το 2004, σε μια προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει μια ομάδα νέων στελεχών ως αντίβαρο της επιρροής του ΠΑΣΟΚ στον μειονοτικό πληθυσμό της περιοχής. Σε εκείνες τις εκλογές έλαβε 13.486 ψήφους με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος-και τελευταίος- βουλευτής του κόμματος προερχόμενος από την μειονότητα από το 1981. Στις εκλογές του 2007 αύξησε την δύναμή του σε 15.076 ψήφους αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής αφού το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2 από τις 3 έδρες του νομού ενώ από την ΝΔ εξελέγη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 15.439 ψήφους.
Στις εκλογές του 2009 έλαβε 8.323 σταυρούς αλλά και πάλι δεν εκλέχτηκε αφού ο Στυλιανίδης κέρδισε την έδρα που πήρε η ΝΔμε 17.056 σταυρούς προτίμησης.Την ίδια χρονιά μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος αποχώρησε από την Νέα Δημοκρατία και προσχώρησε στην Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου του 2012 όπου συγκέντρωσε 11.207 ψήφους και ήρθε δεύτερος μόνος του ουσιαστικά πίσω από το ΠΑΣΟΚ αλλά το κόμμα του κέρδισε μόνο το 2,56% των ψήφων σε πανελλαδικό επίπεδο (κάτω από το 3%) και δεν κατάφερε να εισέλθει στην Βουλή.

Μετά την προσχώρηση της ΔΗ.ΣΥ στην ΝΔ αποδέχτηκε την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συμπόρευση στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 όπου και τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Ροδόπη. Μπόρεσε και έλαβε 12.318 ψήφους αλλά έχασε την έδρα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που επικαλούμενος κίνδυνο μη εκπροσώπησης των Χριστιανών της Ροδόπης στην Βουλή αφού το ΠΑΣΟΚ,ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ είχαν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια τους μουσουλμάνους κατάφερε να λάβει 12.527 ψήφους. Στις ευρωεκλογές του 2014 δεν κατήλθε ως υποψήφιος και υποστήριξε το μειονοτικό ΚΙΕΦ αν και βρισκόταν ακόμα στην ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ανακοίνωσε την συμπόρευση του με Το Ποτάμι αλλά πέτυχε το χειρότερο μέχρι τότε αποτέλεσμα του αφού πήρε μόνο 5.746 ψήφους. Ωστόσο με απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στην Ροδόπη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
Στις εκλογές αυτές το Ποτάμι μπόρεσε λόγω των υψηλών ποσοστών του στον Νομό (20,91%) κατάφερε να κερδίσει 1 από τις 3 έδρες και έτσι ο Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος συγκέντρωσε 12.082 ψήφους εξελέγη βουλευτής μετά από 8 χρόνια. Πληροφορίες για το βιογραφικό του από την Wikipedia.