12 Ιανουαρίου 2017

ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ! Γελάνε μαζί του οι Γερμανοί τον κράζουν οι ΜΚΟ: Ηξεραν όλοι ότι έρχεται χιονιάς -Μόνο το υπουργείο είχε λάθος ειδήσεις

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση για το χειρισμό των προβλημάτων διαβίωσης των προσφύγων στο χιονιά άσκησαν και οι ΜΚΟ.

Χαρακτηριστικά, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕΕΔΑΠ) αναφέρει σε δελτίο τύπου της «το ότι η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία 'Αριάδνη' θα έπληττε την Ελλάδα με πολικές θερμοκρασίες ήταν γνωστό. Το διαλαλούσαν τα μίντια από μέρες. Μόνο το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής φαίνεται να είχε τις λάθος ειδήσεις».

Η ΕΕΔΑΠ επισημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας της ανεπάρκειας των ελληνικών αρχών: «Τα πράγματα είναι απλά -αλλά και οριακά συνάμα: Έστω την ύστατη αυτή ώρα ας συνειδητοποιήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής ότι υπάρχουν τη στιγμή αυτή στην Ελλάδα μερικές χιλιάδες πρόσφυγες που με συνευθύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών (Υπουργείων, Δήμων, Ελληνικού Στρατού, Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όποιων άλλων…) εκτίθενται ακούσια σε συνθήκες ακραίου ψύχους και παγετού, αφού σε παγωμένες και χωρίς θέρμανση σκηνές και κοντέινερ προσφυγικών καταυλισμών περνούν ήδη πολλά 24ωρα αβοήθητοι με ορατούς ήδη κινδύνους για τη ζωή και/ή τη σωματική ή/και ψυχική τους ακεραιότητα και υγεία.Υπενθυμίζουμε ότι κατά το Σύνταγμα η προστασία της ζωής όλων των ευρισκόμενων στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, καθώς και –πρωτίστως- ο σεβασμός και προστασία της αξίας του Ανθρώπου είναι υποχρέωση του κράτους και, συνακόλουθα, των οργάνων του.Επομένως άμεσα πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και θερμαινόμενους χώρους του δημοσίου για όσο χρειαστεί, η δε διατροφή τους να καλυφθεί από τον ελληνικό στρατό (όπως καθημερινά εξάλλου), η μεταφορά τους με οχήματα δημόσια ή και ιδιωτικά χρηματοδοτούμενα από οποιονδήποτε εγχώριο ή διεθνή φορέα, οργάνωση ή οργανισμό. Είναι εφικτό και πρέπει να γίνει τώρα. Όχι άλλη νύχτα στο κρύο».

Παράλληλα, άλλες ΜΚΟ κάνουν έκκληση για να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες σε θερμαινόμενους χώρους, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν σοβαρά οι ζωές τους, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας.


Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει ότι το ιατρείο στη Μαλακάσα έχει γεμίσει με παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο ψύχος. «Ακόμα και αν το υπουργείο θεωρεί ότι το πρόβλημα λύθηκε με το στήσιμο των κοντέϊνερς (πολλά από αυτά χωρίς πόρτες και παράθυρα, ούτε νερό), θέτει τις ζωές τους σε σοβαρό κίνδυνο με τον εγκλεισμό και τον αποκλεισμό εκατοντάδων οικογενειών στην παγωμένη Μαλακάσα, χωρίς καμία απολύτως πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης, λόγω παγετού, μέσα στο σκοτάδι, στους τσουχτερούς ανέμους και στο κρύο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Σε ανακοίνωσή της, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση «Save the Children», αναφέρει ότι πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παγώσουν από το κρύο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα έπειτα από τις βαριές χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκάνιων. Παιδιά και βρέφη βρίσκονται μεταξύ των χιλιάδων, που έχουν παγιδευτεί χωρίς την κατάλληλη πρόσβαση σε ζεστό και ασφαλές καταφύγιο, ευάλωτοι στον κίνδυνο της υποθερμίας. Πολλοί ζουν στους ελλιπώς εξοπλισμένους χώρους φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή στους χιονισμένους δρόμους, επισημαίνει η οργάνωση, ενώ στην ανακοίνωσή της κάνει αναφορά στους πάνω από 40 που έχουν χάσει τη ζωή τους στα Βαλκάνια, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Στη βόρεια Ελλάδα, στον Εβρο ένας Αφγανός πέθανε , κατά πάσα πιθανότητα από το κρύο, στις αρχές του έτους, με το θερμόμετρο να πέφτει κατακόρυφα στους -14C. Μια γυναίκα από τη Σομαλία βρέθηκε νεκρή από το ψύχος στα νότια σύνορα της Βουλγαρίας, ενώ αναφέρθηκε πως δύο Ιρακινοί άνδρες βρέθηκαν νεκροί από το κρύο σε ένα δάσος στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία. Στο Βελιγράδι, εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά, ακόμη και σε ηλικία 10 και 11 ετών βρίσκονται μεταξύ των 1.200 προσφύγων και μεταναστών, που κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και αποθήκες. Τα συγκεκριμένα νούμερα συνεχίζουν να αυξάνονται», αναφέρει η οργάνωση.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, Αντρέας Ρινγκ, προσέθεσε, ότι «η ΕΕ μπορεί, αλλά δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να αλλάξει την κατάσταση των ανθρώπων αυτών. Η αποτροπή περισσότερων θανάτων, θα επιτευχθεί μόνο αν εξασφαλιστούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αν επιταχυνθούν οι διαδικασίας ασύλου και αν δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής, ιδίως για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού».

Σκληρή κριτική και από τα γερμανικά ΜΜΕ στον Μουζάλα -Θυμίζουν τις δηλώσεις του ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα παγώσει

«Ο σκληρότερος ελληνικός χειμώνας τα τελευταία πενήντα χρόνια θέτει τη χώρα της Μεσογείου ενώπιον υπαρξιακών ζητημάτων».

Αυτό γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Die Welt, εστιάζοντας ιδίως στα νησιά του Αιγαίου και τους πρόσφυγες που ζουν εκεί σε ετοιμόρροπους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλά νησιά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση για τους απλούς κατοίκους, δεν είναι δύσκολο να εικάσουμε πώς είναι η κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά καταλύματα, ιδίως στη Λέσβο και τη Χίο, αναφέρει.

«Ο Ελληνας υπ. Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα παγώσει. Ωστόσο ισχύει το αντίθετο (...). Aρχικά ο ο υπουργός ήθελε να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα της κατάστασης, αλλά το αεροπλάνο του δεν κατάφερε να προσγειωθεί στη Λέσβο λόγω κακοκαιρίας. Εν τέλει οι ΜΚΟ που συνδράμουν τους πρόσφυγες αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες με αναρτήσεις τους στο Facebook και το Twitter περιγράφουν τη δυστυχία που επικρατεί εκεί».

Για το ίδιο θέμα η Zeit Online σε άρθρο της με τίτλο «Χωρίς προστασία ενάντια στην αδιαφορία και το κρύο» σημειώνει: «Χιλιάδες πρόσφυγες είναι ακινητοποιημένοι στην Βαλκανική Οδό. Ξεχασμένοι από την πολιτική, έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο».

Η Ευρώπη δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά

Aπό την πλευρά της η Tageszeitung επιγράφει άρθρο της με τον τίτλο «Μια απόδειξη για την ανικανότητα της Ευρώπης». Στο ρεπορτάζ της αναφέρεται στην περίπτωση ενός πρόσφυγα από το Χαλέπι που μένει προσωρινά στον καταυλισμό της Χίου. «Στις σκηνές, εδώ στη Χίο, η θερμοκρασία τις νύχτες πέφτει κάτω από μείον 2 βαθμούς. Κοιμόμαστε σε ένα λεπτό στρώμα ακριβώς πάνω από το έδαφος», αναφέρει ο πρόσφυγας από τη Συρία. Όλοι είναι έκθετοι στο κρύο, με σκηνές και ρούχα βρεγμένα από το χιόνι. «Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζεται (…). Mια ανθρωπιστική προσφυγική πολιτική που θα βασίζεται στη συμπόνια και την αλληλεγγύη, πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει η Ευρώπη», αναφέρει στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες.

Η ΤΑZ σχολιάζει επίσης σκωπτικά την ικανοποίηση του γερμανού υπ. Εσωτερικών για τη μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων στη Γερμανία. «Ο ντε Μεζιέρ χαίρεται για τα νούμερα. Από την άλλη οι πρόσφυγες παγώνουν στην Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα του Βερολίνου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι το 2016 εισήλθαν στη Γερμανία μόνο 280.000 πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους  890.000 αιτούντες άσυλο του 2015.

«Το Δουβλίνο ζει»

Εν τω μεταξύ η Frankfurter Allgemeine Zeitung δίνει στη δημοσιότητα σύντομη επιστολή του Τόμας ντε Μεζιέρ προς την επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, στην οποία κοινοποιεί αίτημα που είχε υποβάλει στη Γερμανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) αναφορικά με την εκ νέου ενεργοποίηση της διαδικασίας επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα. «H ομοσπονδιακή υπηρεσία θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει στον γερμανό υπουργό πρόταση για το πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί η σύσταση της Κομισιόν για συνέχιση των επαπροωθήσεων προς την Ελλάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου», σημειώνει η εφημερίδα.

Με την επιστολή αυτή στην ουσία επιβεβαιώνεται κάτι που είχε ήδη διαρρεύσει στον τύπο από τον Δεκέμβριο, ότι δηλαδή από τον Μάρτιο του 2017 ενδέχεται να αρθεί η ισχύουσα αναστολή των όσων ορίζει ο Κανονισμός του Δουβλίνου αναφορικά με τις πρώτες χώρες υποδοχής και την εξέταση αιτήσεων ασύλου. Στην επίμαχη επιστολή ο Τόμας ντε Μεζιέρ ενημερώνει ειδικότερα τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του κοινοβουλίου ότι ζητά να συνεχιστεί η αναστολή της επαναπροώθησης προσφύγων στην Ελλάδα «μόνο μέχρι τις 15 Μαρτίου». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «συνεπώς φαίνεται ότι από τα μέσα Μαρτίου όσοι αιτούντες άσυλο εισέρχονται από την Ελλάδα στη Γερμανία και εκεί συλλαμβάνονται, θα επαναπροωθούνται –θέτοντας έτσι τέλος σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε τα τελευταία πέντε χρόνια».