05 Ιανουαρίου 2017

Ο «αιματοβαμμένος» κος Πολάκης - φωτορεπορτάζ

Μπογδάνος Κωνσταντίνος

Διαφήμιζε ιδιωτική κλινική βγάζοντας σε κοινή θέα τα σπλάχνα των ασθενών του - μαζί με τα στοιχεία τους.

(Το ρεπορταζ περιέχει σκληρές εικόνες)
Αρχικά σοκάρει το ίδιο το θέαμα. Ενδεχομένως να μην είναι πρωτοφανής ιατρική πρακτική, κρίνοντας όμως από το γεγονός ότι πολλές φωτογραφίες στην αδρανή επαγγελματική σελίδα Παύλος Πολάκης έχουν λογοκριθεί από το ίδιο το facebook, η αυθόρμητη αντίδραση δεν είναι υπερβολική. Οι ασθενείς δεσπόζουν στην οθόνη σαν σφάγια, με ανοιχτές τομές. Αφαιρεμένοι πολύποδες, όγκοι, κακοφορμισμένα εντόσθια, όλα εκτίθενται με λεζάντες που παραπέμπουν σε κυνηγετικά τρόπαια. Δεν υπάρχουν πολλοί γιατροί με τέτοιον προσωπικό λογαριασμό. Το υλικό που αποκαλύπτει το MarketNews.gr μιλά από μόνο του.

Ύστερα είναι το ιατρικό απόρρητο. Το να δημοσιοποιούνται αξονικές τομογραφίες ασθενών με αναγραφόμενα τα πλήρη στοιχεία τους απαγορεύεται. Κι είναι αμφίβολο το κατά πόσο η ΧΜ, για να πάρουμε ένα υπαρκτό παράδειγμα, γεννηθείσα την 1η Ιανουαρίου του 1946, ετών 68 την 23η Σεπτεμβρίου 2014, οπότε και της έγινε επέμβαση από τον κο Πολάκη, έδωσε ρητή συγκατάθεση για τη λήψη και χρήση ευαίσθητων φωτογραφιών και στοιχείων του ιατρικού φακέλου της στον τοίχο της σελίδας του χειρουργού – privacy setting Public.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις, όπου διακρίνονται πεντακάθαρα ονοματεπώνυμα και προσωπικά δεδομένα.

Κατόπιν έρχεται το τελικό χτύπημα. Διαβάζοντας τα κείμενα που συνοδεύουν τις εικόνες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σελίδα είναι επί της ουσίας διαφημιστική, με την απόλυτη κυριολεξία της λέξης. Δεν είναι μόνο ότι οι σχολιαστές πλέκουν το εγκώμιο του γιατρού, αλλά μαζί και της ιδιωτικής κλινικής Ιπποκράτης («παιδια....εγω την δοκιμασα την κλινικη ειναι super!!!»), στην οποία γίνονται οι επεμβάσεις και η οποία προβάλλεται επιμελώς και από το διαχειριστή – που, κρίνοντας από τη γλώσσα και τα συχνά κεφαλαία, φαίνεται να είναι ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης. Ο άνθρωπος το λέει καθαρά: Προτιμήστε

Ιδιωτικές ΜΕΘ εναντίον δημοσίων κλινικών
Η σελίδα ξεκινά από τον Φεβρουάριο του 2013 και ενημερώνεται για τελευταία φορά στις 15 Ιουλίου του 2015 («μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό και τον πόλεμο»). Ο διαχειριστής αναφέρει ότι ο λογαριασμός ήταν αρχικά προφίλ – όντως παλαιότερα ανέβαζε κυρίως φουσκωτά, τοπία και οικοδομικές εργασίες (sic). Οι ιατρικές αναρτήσεις ξεκινούν την 17η Νοεμβρίου του 2014. Η ιδιωτική ΜΕΘ, που προβάλλεται εφεξής, ξεκίνησε να λειτουργεί με σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ την ακριβώς επόμενη μέρα, υπό την «εποπτεία» του νυν Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και βουλευτή από τον Ιανουάριο του 2015.

Ίσως ο κος Πολάκης δεν βλέπει κάποια σύγκρουση ενδιαφέροντος μεταξύ πολλών του ενεργειών και ταυτοτήτων. Ίσως δεν θεωρεί, ότι ο γιατρός οφείλει να σέβεται το απόρρητο των ασθενών του, ούτε κρίνει, ότι η ανάρτηση στο facebook οργάνων, αφαιρεμένων ιστών και ανθρωπίνων σωμάτων ανοιγμένων πάνω στο χειρουργικό τραπέζι για λόγους επαγγελματικής προβολής είναι αντίθετη προς κάποια δεοντολογία. Ίσως δεν αισθάνεται, ότι η σπουδή ενός μέλους του κοινοβουλίου στη διαφήμιση μιας ιδιωτικής κλινικής, την ώρα που τα δημόσια νοσηλευτήρια υποστελεχώνονται και υποχρηματοδοτούνται, είναι προκλητική.

Σημειώνεται, ότι μηνυτήρια αναφορά εναντίον του κου Πολάκη σχετικά με την από μέρους του διαχείριση των προσλήψεων στις ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ (τις οποίες οδήγησε σε ματαίωση) έχει διαβιβαστεί στη Βουλή τον Ιούλιο του 2016 και έχει ζητηθεί η άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Συμπτωματικά, σε χθεσινή της ανακοίνωση, η ΠΟΕΔΗΝ, που επίσης τον μηνύει, αναφέρεται σε 150 κλίνες ΜΕΘ «κλειστές από τους χειρισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ του κου Πολάκη» - ο οποίος πριν συνεργαστεί με την κλινική Ιπποκράτης χειρουργούσε με την ομάδα του στην κλινική Ίαση και παλαιότερα στο Πειραϊκό Θεραπευτήριο.

Από τις αναρτήσεις της σελίδας προκύπτει και μία σκιαγράφηση της εικόνας που έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός για τον εαυτό του. Αυτοπροβάλλεται σαν ακάματος θεραπευτής και υπερασπιστής του φτωχού λαού, σαν αγωνιστής που αφουγκράζεται το μέτωπο από το ορεινό χειρουργείο. Ίσως, πάντως, να διατηρεί κάποια συναίσθηση της πραγματικότητας, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η σελίδα παύει τη δραστηριότητά της δύο μέρες πριν την υπουργοποίησή του. Ακόμα και ο ίδιος φαίνεται ότι αντελήφθη, πως κάτι στην όλη ιστορία είναι σοβαρά λάθος.






Μπογδάνος Κωνσταντίνος
http://marketnews.gr/article/459709/o-aimatobammenos-kos-polakis