13 Ιανουαρίου 2017

Το ΣτΕ ανκοίνωσε επίσημα ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος για τα κανάλια και αμέσως πετάχτηκε η λουλού

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην πρώτη σημερινή συνεδρίασή της για το 2017 δημοσιεύεσε επί έδρας τις αποφάσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αποφάσεις οι οποίες αποτελούν κόλαφο για την Κυβέρνηση και ειδικά για τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου ανέφερε επί έδρας ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015) με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, αντίκειται στο Σύνταγμα.            
   
Ειδικότερα ο κ. Σακελλαρίου ανέφερε ότι λόγω της αντισυνταγματικότητας ακυρώνεται η απόφαση του τότε υπουργού Επικρατείας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε αυτόν σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και επιπλέον  ακυρώνεται η απόφαση του γενικού γραμματέα  Ενημέρωσης  περί σύσταση πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια  του επίμαχου διαγωνισμού χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου οδήγησε σε κατεδάφιση τον νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και σε πλήρη ακύρωση των αποτελεσμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς οι άδειες που δόθηκαν δεν έχουν πλέον καμμία ισχύ ενώ δεν έκλεισαν μετά την έκδοση της τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν είχαν ανακηρυχθεί υπερθεματιστές ή δεν έλαβαν μέρος στη διαγωνιστική διαδικαςία.

Η  απόφάση που είχε κριθεί ως εξαιρετικά σημαντική, ελήφθη με πλειοψηφία 14 έναντι 11 δικαστών, 14 ετάχθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου ενώ 11 ψήφισαν το αντίθετο, είχε προκαλέσει την αντίδραση της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, ενώ η κυοφορία της κράτησε τρεις τουλάχιστον μήνες  από τότε που δικάστηκαν οι προσφυγές των καναλιών.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα προκλήθηκαν εσωτερικές συγκρούσεις στο ανώτατο δικαστήριο εξαιτίας χειρισμών του Προέδρου του Δικαστηρίου σχετικά με τον χρόνο των διασκέψεων.

Αναμένεται πλέον η γνωστοποίηση του σκεπτικού των  αποφάσεων

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Νίκος Παππάς: Μετά την απόφαση του ΣτΕ προχωρούμε με το ΕΣΡ για νέο διαγωνισμό

«Δεν θα υπάρξει μεσοδιάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Την απόφαση του ΣτΕ για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών εκτίμησε ότι θα έχει σύντομα το πρωί της Παρασκευής (λίγο πριν δημοσιευθεί) ο Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεκλειδώσει το ΕΣΡ για να προχωρήσει άμεσα σε μία διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή είπε ότι «μαθαίνω πως σύντομα, θα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ και με τον τρόπο αυτό θα προχωρήσουμε με το ΕΣΡ σε σχεδιασμό χρονοδιαγράμματος για τον νέο διαγωνισμό», ενώ υπογράμμισε πως και για το μεταβατικό διάστημα -από σήμερα έως και το νέο διαγωνισμό- θα απαιτηθεί τίμημα για τις προσωρινές άδειες. «Δεν θα υπάρξει μεσοδιάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι «εύλογο τίμημα» για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί το ύψος του ποσού που διαμορφώθηκε στον διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Επιπροσθέτως είπε ότι το 2015-2016 καταλογίστηκαν φόροι διαφήμισης 76 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν εισπραχθεί τα 60.

Τέλος, προανήγγειλε ότι σύντομα στη Βουλή θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών καλώντας τους να αποσύρουν την προσφυγή με την οποία ζητούν να εξαιρεθούν από την διαδικασία υποβολής πόθεν έσχες.

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ