13 Ιανουαρίου 2017

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΙ ΟΧΙ ΟΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ! «Μυστήριο» με τον ΑΔΜΗΕ: Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε αναβολή της ΓΣ της ΔΕΗ

«Φουντώνει» η φημολογία για την τύχη του ΑΔΜΗΕ μετά τη στάση - μυστήριο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έβαλε αιφνιδιαστικά μπλόκο στη διαδικασία απόσχισης από την ΔΕΗ. Οι λόγοι που επικαλέστηκε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για να ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ αναβολή της απόφασης - για τη δημιουργία της Εταιρείας Συμμετοχών στην οποία θα μεταφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ - αποτελούν ίσως μία τυπική δικαιολογία.

Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ χθες ήταν προγραμματισμένο να εγκρίνει τη σύσταση της Εταιρείας Συμμετοχών, στην οποία θα περάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε αναβολή μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, οι λόγοι ήταν τυπικοί και  ως εξήγηση προβάλλεται το γεγονός ότι την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για άσχετα θέματα (Εγνατία Οδός, Μαρίνα Πύλου) και επομένως δεν μπορούσε να παραστεί κάποιο μέλος του συμβουλίου στη συνέλευση της ΔΕΗ.

Ωστόσο, ο λόγος αυτός θα μπορούσε να ληφθεί ως δικαιολογία αφού και σε άλλες περιπτώσεις γενικών συνελεύσεων της ΔΕΗ το ΤΑΙΠΕΔ έχει εξουσιοδοτήσει κάποιο χαμηλό στέλεχος ή νομικό σύμβουλο να το εκπροσωπήσει και να υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις. Φούντωσαν λοιπόν τα σενάρια ότι υπάρχει νομική εμπλοκή στη διαδικασία απόσχισης, αλλά και ότι εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, θα χαθεί και ο έλεγχος του 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο.

Η διαδικασία είναι σπαζοκεφαλιά: Το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 17% της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση της απόσχισης, θα αποκτήσει και το 8,5% της Εταιρείας Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ (δηλαδή το 51% του 17%). Θα έχει δηλαδή στο χαρτοφυλάκιο του δύο συμμετοχές, το 17% της ΔΕΗ και το 8,5% της Εταιρείας Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο, το 8,5% δεν είναι προς πώληση, διότι δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Παρά ταύτα, ίσως ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να το μεταβιβάσει στο υπερ-Ταμείο.

Αν και η βούληση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι να παραμείνει η εταιρεία του δικτύου ηλεκτρισμού στον έλεγχο του Δημοσίου, ωστόσο στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στον ΑΔΜΗΕ μπορούν να πουληθούν σε ενδιαφερόμενους. Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρχε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποζημίωση για τη ΔΕΗ και θα διασφαλίσει τη διατήρηση του 51% του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος ωστόσο απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η αναβολή να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.