13 Ιανουαρίου 2017

Αυστρία: Ιδρύθηκε από ναζί αλλά προσπαθεί να προσελκύσει τους Εβραίους ψηφοφόρους

Πριν από έξι δεκαετίες ιδρύθηκε από πρώην ναζί, τώρα το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) της Αυστρίας προσπαθεί να προσελκύσει Εβραίους ψηφοφόρους.

Ελπίζουν ότι η στάση του κατά των μουσουλμάνων θα έχει απήχηση στη μικρή τους κοινότητα και θα τους βοηθήσει να παραβλέψουν τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού που βαρύνουν το κόμμα.

Οι επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας το απορρίπτουν, όμως το κόμμα, όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα, φαίνεται να προσπαθεί να αναμορφώσει την εικόνα του.
«Ο αντισημιτισμός, ανεξαρτήτως μορφής, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο επικεφαλής του FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στη διάρκεια συνεδρίου με το θέμα αυτό που διοργανώθηκε τον Νοέμβριο.

«Αν το κράτος του Ισραήλ απειληθεί και πάψει να υφίσταται, αυτό θα είναι η αρχή της πτώσης της Ευρώπης», πρόσθεσε. Στο ίδιο συνέδριο ο Στράχε κατήγγειλε επίσης «το πολιτικό ισλάμ που επιζητεί την παγκόσμια κυριαρχία», χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που κάποτε οι ναζί απηύθυναν στους Εβραίους.

Το αντιμεταναστευτικό μήνυμα του FPO φαίνεται να κερδίζει υποστηρικτές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και το γεγονός ότι ο υποψήφιός του Νόρμπερτ Χόφερ έφτασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την προεδρία πέρυσι.
Όπως και το Εθνικό Μέτωπο (FN) στη Γαλλία, έτσι και το FPO διέγραψε πρόσφατα μέλη του που εξέφρασαν δημοσίως απόψεις κατά των Εβραίων, περιλαμβανομένου ενός βουλευτή του το 2015.

Όμως το αυστριακό κόμμα έχει προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο κάνοντας ανοίγματα στους Εβραίους, μεταξύ αυτών και μια επίσκεψη του Στράχε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ στην Ιερουσαλήμ, αλλά και το συνέδριο του Νοεμβρίου στο οποίο συμμετείχε ο Ισραηλινός πολιτικός Ράφι Άιταν, που ηγήθηκε της επιχείρησης του 1960 για τη σύλληψη του ναζί Άντολφ Άιχμαν.

Παρόλα αυτά το κόμμα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την εύνοια της Εβραϊκής Κοινότητας της Βιέννης (IKG), του βασικού οργάνου που εκπροσωπεί τους Εβραίους της Αυστρίας.

«Μερικά καλά σχόλια για το Ισραήλ δεν καθιστούν το κόμμα αυτό κόσερ», σχολίασε ο πρόεδρος του IKG Όσκαρ Ντόιτς. «Όλο το παρελθόν του FPO, και στην πραγματικότητα και το παρόν του, εξακολουθεί να είναι ξενοφοβικό και οι ηγέτες του θέτουν ένα μέρος του πληθυσμού της Αυστρίας ενάντια στο άλλο», πρόσθεσε.

Το FPO είναι ένα από τα ακροδεξιά κόμματα που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το λαϊκιστικό κύμα που κυριεύει τις δυτικές χώρες, με την ελπίδα να εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η ηγέτιδα του FN Μαρίν Λεπέν, που αναμένεται να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας φέτος, έχει ακολουθήσει ανάλογο δρόμο.
Πέρυσι ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος, επειδή έκανε αντισημιτικά σχόλια.

Στη Βιέννη, ο Ντόιτς και άλλες προσωπικότητες της εβραϊκής κοινότητας καταγγέλλουν ότι το FPO δεν έχει αντιμετωπίσει πλήρως το φιλοναζιστικό παρελθόν του και δεν έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό του.
Ο Νταβίντ Λαζάρ, βουλευτής του FPO και ο μοναδικός Εβραίος στις τάξεις του, απορρίπτει την άποψη αυτή: «Πιστεύω ότι έχουμε αντιμετωπίσει την ιστορία του κόμματος», αναφερόμενος στα μέλη του που έχει διαγράψει ο Στράχε.

Η ψήφος των Εβραίων δεν είναι πιθανό να είναι αποφασιστικής σημασίας για τις αυστριακές εκλογές, καθώς η κοινότητα αυτή μετρά συνολικά λίγα περισσότερα από 10.000 μέλη σε μια χώρα 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το άνοιγμα προς την κοινότητα αυτή γίνεται προκειμένου το FPO να κερδίσει την κοινή γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις ήδη το εμφανίζουν ως το πιο δημοφιλές κόμμα, με ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των Εβραίων που ψήφισαν υπέρ του Χόφερ στις προεδρικές εκλογές, ο Λαζάρ εκτιμά ότι το ποσοστό τους αγγίζει το 40-50%, όμως τόνισε ότι οι υποστηρικτές του κόμματος επιθυμούν να μείνουν ανώνυμοι.

Άλλοι, περιλαμβανομένου ενός πρώην προέδρου του IKG και του Σάμουελ Λάστερ, ενός δημοσιογράφου που διευθύνει έναν τοπικό εβραϊκό ιστότοπο, πιστεύουν ότι το ποσοστό είναι πιο κοντά στο 10%.

«Οι Εβραίοι σίγουρα ψήφισαν το FPO (…) εξαιτίας του φόβου τους για τους μουσουλμάνους και εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των τρομοκρατικών επιθέσεων», εξήγησε ο Άριελ Μούζικαντ, πρόεδρος του IKG από το 1998 έως το 2012. Κάποιοι άλλοι δήλωσαν ότι οι ψηφοφόροι του Χόφερ είναι νέοι στην Αυστρία που δεν γνωρίζουν καλά το παρελθόν του κόμματος.