13 Ιανουαρίου 2017

"Σκοτώθηκαν" Αναστασιάδης - Κοτζιάς-Μόνη εγγυήτρια δύναμη εμείς, λέει ο Τσαβούσογλου

Και ο Κοτζιάς διαρρέει μέσω των παπαγάλων του newsit.gr ότι αυτός είναι πατριώτης και ο Αναστασιάδης προδότης... διαβάστε τι διαρρέει μέσω των παπαγάλων του:

- Έξαλλος ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας φώναζε στον Αναστασιάδη για την στάση των Κυπρίων απέναντί του
- Οι φωνές ήταν τόσο δυνατές που ακούστηκαν σε όλο το ξενοδοχείο
- Η ελληνική πλευρά μένει σταθερή στις θέσεις για εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής
- Αλγεινή εντύπωση από την παρουσία Αναστασιάδη στις διαπραμετεύσεις χωρίς την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η κίνηση και μόνο του Νίκου Αναστασιάδη να εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό χωρίς την επίσημη ιδιότητά του και να εξισώσει εαυτόν με τον εκπρόσωπο ενός μη αναγνωρισμένου κρατιδίου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Γιατί η κίνηση αυτή είναι μακριά από τις εκπεφρασμένες θέσεις της Κύπρου και την στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος με άλλους ηγέτες στην θέση του κ. Αναστασιάδη.

Αυτό, και όχι μόνο, έχει προκαλέσει σοβαρή ρήξη μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr η διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγο στην Γενεύη όταν έγινε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά.

Οι δυο άνδρες τσακώθηκαν άγρια στο λόμπι του ξενοδοχείου και οι φωνές ήταν τόσο δυνατές που ακούστηκαν σχεδόν σε όλο το κτίριο! Η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά ο οποίος είχε δηλώσει με νόημα ότι "όλοι έχουμε ιστορικές ευθύνες για το Κυπριακό".

Η Αθήνα επιμένει στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεικτικό της κρίσης που υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης" που πρόσκειται στο Νίκο Αναστασιάδη με τίτλο «Συνέχεια ήθελε ο γ.γ. όχι όμως ο Κοτζιάς» και υπότιτλο: «Σύγχιση από εσπευσμένες ανακοινώσεις του Έλληνα υπεξ».


Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι όλη η διαδικασία οδηγείται σε ναυάγιο και στην ουσία για να μην δοθεί τώρα το σήμα τέλους ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία για τις 18 Ιανουαρίου. Η ελληνική πλευρά είναι σταθερή στις θέσεις της και σύμφωνα με όσους εμπλέκονται στο Κυπριακό εδώ και χρόνια, έχει δίκιο.

Πάντως, θα καταβληθεί προσπάθεια η κόντρα να μην πάρει άλλες διαστάσεις και ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε δημοσίως τον κ. Κοτζιά για την συμβολή του στις διαπραγματεύσεις.

ΔΕ: Βέβαια ο Αναστασιάδης πάλι πριν λίγα λεπτά διέψευσε μέσω Twitter διάσταση απόψεων παρά τα απανωτά χτυπήματα του σταλίνα Κοτζιά:



Μόνη εγγυήτρια δύναμη εμείς, λέει ο Τσαβούσογλου

- Τσαβούσογλου: Ανίκανη η ΕΕ να λειτουργήσει ως εγγυήτρια δύναμη - Αυτό ακούγεται σαν παραμύθι, είπε
- «Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται "επ’ αόριστον" - Βλέπει και αρνητική έκβαση
- «Τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρέπει να φύγουν από το νησί, έχουν εγγυηθεί την ασφάλεια εδώ και 43 χρόνια!»

Η Τουρκία δεν θέλει να λυθεί το Κυπριακό. Αυτό συμπεραίνει κανείς από τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος εξαπέλυσε σήμερα δριμεία επίθεση στην ΕΕ λέγοντας ότι η μόνη εγγυήτρια δύναμη είναι η Τουρκία και ότι η ΕΕ είναι ανίκανη.

«Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Και συνέχισε: «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί».

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.

«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.