05 Ιανουαρίου 2017

Συνελήφθη στη Γαλλία ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου

Η αστυνομία της Γαλλίας συνέλαβε χθες τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, διοικητή του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ) κατά τον πόλεμο του 1998-1999.

Ο Χαραντινάι συνελήφθη βάσει εντάλματος της Σερβίας, είπαν πηγές της γαλλικής αστυνομίας και του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία θεωρεί τον Χαραντινάι εγκληματία πολέμου για το ρόλο του στην εξέγερση ανταρτών στην πρώην νότια περιφέρεια της του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της με τη βοήθεια της Δύσης το 2008.

Ο Χαραντινάι υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ του 2004 και του 2005, ενώ η περιοχή ήταν υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, προτού δικαστεί και αθωωθεί δύο φορές για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη.

"Τον σταμάτησαν οι γαλλικές αρχές βάσει ενός εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Σερβία το 2004, το οποίο για μας είναι απαράδεκτο", απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι κάνει ό,τι δυνατόν για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του, η οποία, όπως είπε, αναμένεται.

Η συνοριακή αστυνομία της Γαλλίας τον συνέλαβε μόλις έφθασε το αεροδρόμιο της Βασιλείας-Mulhouse στην ανατολική Γαλλία με πτήση από την Πρίστινα, είπαν οι πηγές.

Μια πηγή στα δικαστήρια είπε ότι οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν σήμερα αν υπάρχουν λόγοι να μην ολοκληρώσουν τη διαδικασία απέλασης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το αίτημα απέλασης έχει εκδοθεί με βάση πολιτικούς λόγους. Θα ερευνήσουν επίσης εάν έχει ήδη δικαστεί από τον ΟΗΕ βάσει των ίδιων κατηγοριών που αναφέρονται στο ένταλμα, είπε.

Τον Ιούνιο 2015 ο Χαραντινάι είχε συλληφθεί από την σλοβενική αστυνομία αλλά απελευθερώθηκε δύο μέρες αργότερα υπό διπλωματική πίεση.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Γαλλία διατηρούν καλές διπλωματικές σχέσεις και το Παρίσι παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του νεότερου κράτους της Ευρώπης