12 Ιανουαρίου 2017

Σαστισμένος ο Σταϊνμάιερ από τις δηλώσεις Τραμπ περί «ναζιστικής Γερμανίας»

«Δεν βρίσκομαι σε θέση να ερμηνεύσω αυτές τις δηλώσεις», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε σήμερα «σαστισμένος» από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που είπε χθες ότι είναι θύμα μεθόδων δυσφήμησης παρόμοιες με εκείνες της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε χθες, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εναντίον των υπηρεσιών πληροφοριών και του Τύπου και κατήγγειλε τις «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με τις μυστικές επαφές που υποτίθεται είχε με την Μόσχα.

«Είναι σκανδαλώδες, είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν (την δημοσίευση) μιας πληροφορίας που αποδείχθηκε εσφαλμένη και ψευδής» υπογράμμισε, προσθέτοντας «αυτού του είδους τα πράγματα που η ναζιστική Γερμανία έκανε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, στο περιθώριο μιας συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι «είμαι το ίδιο σαστισμένος (σ.σ. με τους δημοσιογράφους) και δεν βρίσκομαι σε θέση να ερμηνεύσω αυτές τις δηλώσεις».

Ο ίδιος επισήμανε επιπλέον ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί, προς το παρόν, τις κεντρικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς όπως τόνισε δεν έχει «ακούσει παρά λέξεις-κλειδιά όπως παγκόσμια τάξη, οικονομική τάξη, ελεύθερες συναλλαγές, Σύροι και Μέση Ανατολή».

«Κάθε πρόεδρος πρέπει να βρίσκει το δικό του στυλ κι αυτό θα κάνει επίσης ο πρόεδρος Τραμπ, δεν πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα περιορίσει τα μηνύματα στο Twitter, εγώ πάντως δεν θα μπορούσα να διατυπώσω ιδέες περί εξωτερικής πολιτικής σε 140 χαρακτήρες» πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος στην προτίμηση του Ντόναλντ Τραμπ για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης όπου τον ακολουθούν 19,6 εκατομμύρια χρήστες.