12 Ιανουαρίου 2017

Η εκδίκηση των μαγκαλιών

Του Σάκη Μουμτζή

«Έχει ο καιρός γυρίσματα», «όλα εδώ πληρώνονται», «ρόδα είναι και γυρίζει», είναι λίγα από τα αποφθέγματα της λαϊκής σοφίας, που αποτυπώνουν επακριβώς αυτά που βιώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πού να φανταστούν πως μέσα σε τρία μόλις χρόνια αυτά που έλεγαν εναντίον των πολιτικών αντιπάλων τους θα στρεφόταν εναντίον τους. Και ευτυχώς, η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα να τους ξανακούμε και να τους ξαναβλέπουμε. Με μια διαφορά. Τα όσα έλεγαν τότε έχουν μετατραπεί σε φονικά όπλα εναντίον τους. Σήμερα απολαμβάνουμε, μέσα από τα δικά τους λόγια, τον απόλυτο διασυρμό τους. Ο κυνισμός τους, η αναλγησία τους, μα πάνω απ΄όλα το σύστημα αξιών που υπηρετούν, δεν τους επιτρέπει να ντρέπονται γι΄αυτά που έκαναν και έλεγαν.

Όπως θα θυμάται ο αναγνώστης, ο εκχυδαϊσμός και η εκτσογλανοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου στηρίχθηκε σε τρία θέματα -πέραν πολλών άλλων- που προσέλαβαν μυθικές διαστάσεις, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την βοήθεια λαϊκιστών μεγαλοδημοσιογράφων. Τα μαγκάλια τα οποία σκότωναν τους φτωχούς που τα άναβαν για να ζεσταθούν, τις «μνημονιακές αυτοκτονίες» και τα νηστικά παιδάκια που λιποθυμούσαν στα σχολεία. Μεμονωμένα περιστατικά, που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσαν απαρατήρητα, αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέσκαψαν εκ θεμελίων την βασική πολιτική θέση των ευρωπαϊκών δυνάμεων πως «η κρίση έφερε τα μνημόνια».

Αλλά γελά καλύτερα, όποιος γελά τελευταίος. Τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά με τα μαγκάλια, τις λιποθυμίες μαθητών και τις αυτοκτονίες, ξαναέφεραν στον νου την αθλιότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Και αν για λόγους αρχής τα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης δεν αναδεικνύουν αυτά τα θέματα, εμείς οι υπόλοιποι οφείλουμε να το πράξουμε για να καταδείξουμε την χυδαιότητα μιας περιόδου που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Θάνατοι από αναθυμιάσεις πάντα συνέβαιναν, φτωχά παιδιά πάντα υπήρχαν, άνθρωποι, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, έδιναν και θα δίνουν τέλος στην ζωή τους. Όλα τα στοιχεία έδειχναν πως την περίοδο 2011-2014 δεν υπήρξε αύξηση των σχετικών δεικτών. Κι όμως αυτά τα περιστατικά ιδεολογικοποιήθηκαν και πολιτικοποιήθηκαν από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεκάδες μισθοδοτούμενα τρολ του διαδικτύου τα συσχέτιζαν με τα μνημόνια και τα απέδιδαν στην οικονομική κρίση. Σήμερα, όλους αυτούς τους δημοσιογραφίσκους τους πληρώνουμε είτε στην ΕΡΤ είτε σε διάφορα γραφεία τύπου.

Κάθε πολιτικός χώρος έχει τις αξίες του και τα ηθικά προτάγματα του, που θέτουν περιορισμούς και φραγμούς στην άσκηση του πολιτικού αγώνα. Στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αξίες δεν υπάρχουν. Άρα δεν υπάρχουν και φραγμοί. Τα πάντα τίθενται στην υπηρεσία της κατάληψης και της διατήρησης της εξουσίας. Γι΄αυτό και όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι, που τους βλέπουμε σήμερα να παρελαύνουν στο διαδίκτυο, μέσα από τις παλιές -γεμάτες στρατευμένο «ανθρωπισμό»- δηλώσεις τους, δεν αισθάνονται την ανάγκη για μια συγγνώμη. Μια δικαιολογία. Κάτι να ψελλίσουν.

Για τους υπόλοιπους κανονικούς ανθρώπους που έχουμε αναστολές και όρια, υπάρχουν τα μαγκάλια που παίρνουν την εκδίκηση για μας, με τρόπο θλιβερό βέβαια.

http://www.liberal.gr/arthro/106491/apopsi/s-moumtzis/i-ekdikisi-ton-magkalion.html