13 Ιανουαρίου 2017

ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΑΥΤΟΣ! Σάλος στον Καναδά γιατί ο Τριντό χρησιμοποίησε το ελικόπτερο του Αγά Χαν για να πάει στις Μπαχάμες

Με το ιδιωτικό ελικόπτερο του Αγά Χαν πήγε ο Τζάστιν Τριντό στο ιδιόκτητο νησί του ζάπλουτου πρίγκιπα στην Καραϊβική για να περάσει τις διακοπές του μετά την Πρωτοχρονιά σε μια προφανή παράβαση του κώδικα δεοντολογίας.
Η αποκάλυψη απ’ τον ίδιο τον Καναδό πρωθυπουργό προκαλεί σάλο στη χώρα του, πόσο μάλλον που ο 45χρονος Τριντό ανήλθε στην εξουσία το Νοέμβριο του 2015 υποσχόμενος να ηγηθεί μιας «ανοικτής και διάφανης» κυβέρνησης.



O Τριντό κι οι συνεργάτες δικαιολογούν το ταξίδι περιγράφοντάς το ως «οικογενειακές διακοπές». Και επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τον Αγά Χαν από τότε που ήταν μικρό παιδί.

Αλλά η παραδοχή ότι χρησιμοποίησε το ιδιωτικό ελικόπτερο έρχεται μετά τις σφοδρές επικρίσεις που προκάλεσαν οι αρχικές προσπάθειες συνεργατών του να αποκρύψουν ποιυ έκανε διακοπές ο Τριντό. Υπό την πίεση των ΜΜΕ το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε τελικά ότι ο Τριντό, η οικογένειά του και «λίγοι φίλοι» αποδέχθηκαν την πρόταση του Αγά Χαν να κάνουν διακοπές στο ιδιόκτητο νησί του στις Μπαχάμες. Η αντιπολίτευση βρήκε αφορμή να ξιφουλκήσει: λέει ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει την επαφή με τον μέσο πολίτη σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο κι ότι δεν θα έπρεπε να πάει στο νησί Μπελ από τη στιγμή που η Οττάβα συνδράμει στην χρηματοδότηση του ιδρύματος του Αγά Χαν.



O δισεκατομμυριούχος ηγέτης του ισμαηλιτικού κλάδου του σιϊτικού Ισλάμ είναι στενός φίλος της οικογένειας Τριντό.


Σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής που πέρασε πρόπερσι ο ίδιος ο Τριντό, οι υπουργοί απαγορεύεται να πετούν με ιδιωτικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα χωρίς προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας για θέματα σύγκρουσης συμφερόντων επιτρόπου Μαίρη Ντώσον.

Ερωτηθείς γιατί δεν ζήτησε τη γνώμη της Ντώσον προτού επιβιβαστεί στο ελικόπτερο του Αγά Χαν ο Τριντό είπε ότι θα απαντήσει ευχαρίστως στις ερωτήσεις της. Η Ντώσον έχει ήδη αρχίσει προκαταρκτική έρευνα μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τις πολυτελείς διακοπές του Τριντό.