05 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ 'ΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ Κ@ΛΟΥ! Εισαγγελέας για τη Λεπέν: Τσέπωνε χρήματα στο Eυρωκοινοβούλιο που δεν δικαιούταν

O εισαγγελέας του Παρισιού διέταξε έρευνα για «αισχροκέρδεια», «καλυμμένη εργασία» και «πλαστογραφία» εναντίον του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, Εθνικό Μέτωπο.
Η έρευνα έχει στόχο να ξεκαθαρίσει αν οι σύμβουλοι των ευρωβουλευτών του Εθνικού Μετώπου πληρώθηκαν καταχρηστικά από τις Βρυξέλλες, ενώ δούλευαν ουσιαστικά στα γραφεία του κόμματος, στη Γαλλία.

Η δραστηριότητα των συμβούλων του Εθνικού Μετώπου απασχολεί τις αρχές εδώ και δύο χρόνια, τόσο στο Παρίσι όσο και στις Βρυξέλλες. Στις 9 Μαρτίου 2015, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της φοροδιαφυγής (OLAF) και είχε μεταφέρει τις καταγγελίες στην τότε γαλλίδα υπουργό Δικαιοσύνης Κριστίν Τομπιρά.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Μαρτίου, ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, εκτιμώντας ότι οι αμοιβές της ΕΕ χρησίμευαν για παράνομη χρηματοδότηση του Εθνικού Μετώπου.

Η έρευνα επεκτάθηκε αρχικά σε περίπου 40 άτομα, έγιναν έφοδοι σε γραφεία και έφοδος στα κεντρικά του κόμματος Εθνικό Μέτωπο, καθώς και στα γραφεία του πατέρα και ιδρυτή Ζαν Μαρί Λεπέν, στα περίχωρα του Παρισιού.

Το ευρωκοινοβούλιο διεκδικεί σημαντικά ποσά από τον πατέρα Λεπέν και την κόρη του Μαρίν. Ηδη, ο πατέρας Λεπέν, από τον Ιούνιο του 2016 έχει επιστρέψει 320.000 στο ευρωκοινοβούλιο γιατί απασχολούσε εργαζόμενο του οποίου την απασχόληση δεν μπορούσε να αποδείξει.

Σύμφωνα με το γαλλικό, αποκαλυπτικό σάιτ Mediapart, η Μαρίν Λεπέν χρωστάει στο ευρωκοινοβούλιο 298.000 ευρώ. Το ποσό της απαιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και αντιστοιχεί στα ποσά που πληρώθηκαν από τις Βρυξέλλες στην Catherine Griset, παλιά φίλη της Λεπέν και διευθύντρια του γραφείου της.

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η γαλλική δικαιοσύνη για να ανακαλύψει την ενδεχόμενη κρυφή χρηματοδότηση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου είναι πολλά. Ολες οι προεκλογικές εκστρατείες τις οποίες έκανε η Μαρίν Λεπέν από το 2011 βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο εισαγγελέα.

Εξάλλου και δύο από τα κορυφαία στελέχη του Εθνικού Μετώπου, ο ταμίας Wallerand de Saint-Just και ο αντιπρόεδρος Jean-François Jalkh, καθώς και πολλοί στενοί συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν βρέθηκαν στο δικαστήριο, τον Οκτώβριο του 2015, για να αποκαλύψουν τον ρόλο που είχαν στις προεκλογικές εκστρατείες του 2012.