Βαθύ κούρεμα σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές- Ποιες κόβονται από το 2018

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, περιορισμός του επιδόματος θέρμανσης ακόμα και των απαλλαγών που ισχύουν σήμερα στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων συζητάει η κυβέρνηση με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Από το νέο φορο-πακέτο θα επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι καθώς οι ιατρικές δαπάνες τους που είναι σημαντικά υψηλές αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πληρώνουν ολοένα και υψηλότερους φόρους για τις ιδιοκτησίες τους.

Στην περίπτωση που καταργηθεί η έκπτωση των ιατρικών δαπανών 1,9 εκατ. φορολογούμενοι (που έκαναν χρήση της έκπτωσης) θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους, ενώ εφόσον καταργηθεί ή περιορισθεί το επίδομα θέρμανση 700.000 δικαιούχοι θα αγοράζουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι απαλλαγές αυτές θα περικοπούν-καταργηθούν από το 2018 για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018 το οποίο φθάνει στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου (στα επίπεδα των 5.900-6.000 ευρώ) θα εφαρμοσθεί από το 2019 επιβαρύνοντας το σύνολο των φορολογούμενων αλλά περισσότερο 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους που θα πληρώσουν φόρους για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

- Οι ιατρικές Δαπάνες κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 120,6 εκατ. ευρώ. Περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενοι κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής.

-Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω. Σήμερα οι 700.000 δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ.

- Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5% επί τους αναλογούντος φόρου. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος όπου και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Η κυβέρνηση εξετάζει (το έχει ζητήσει το ΔΝΤ) την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης  για 2,9 εκατ. μισθωτούς με το όφελος για το ελληνικό δημόσιο να φθάνει 67,9 εκατ. ευρώ.

- Από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων απαλλάσσονται κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή από το φόρο όσοι αποδείξουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο υπό προϋποθέσεις. Εξετάζεται οι προϋποθέσεις αυτές (εισοδηματικά κριτήρια, επιφάνεια, επιφάνεια ακινήτου) να περιορισθούν και να αφορούν λιγότερους φορολογούμενους. Οι απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται στο ποσό των 107 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Για τα νοικοκυριά οι φοροαπαλλαγές φθάνουν στο ποσό των 388,7 εκατ ευρώ, για τις επιχειρήσεις στα 700 εκατ. ευρώ, στα τέλη ταξινόμησης 105 εκατ. ευρώ, στον ΦΠΑ οι απαλλαγές φθάνουν στα 1,1 δισ. ευρώ.

http://www.liberal.gr/arthro/115392/oikonomia/forologika/bathu-kourema-se-epidomata-kai-foroapallages--poies-kobontai-apo-to-2018.html
Βαθύ κούρεμα σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές- Ποιες κόβονται από το 2018 Βαθύ κούρεμα σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές- Ποιες κόβονται από το 2018 Reviewed by Dexi Extrem on 11:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: