14 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ! Ο Ντάισελμπλουμ έβαλε τέλος στις ελπίδες για λύση ως τις 20 Φεβρουαρίου: Δεν προλαβαίνουμε

Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες που θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση, υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.

WSJ: Η διαπραγμάτευση θα κρατήσει ακόμη και μήνες

Η άρνηση της Αθήνας να υποχωρήσει στην τελευταία πρόταση λιτότητας των δανειστών ουσιαστικά εξαφανίζει τις ελπίδες να υπάρξει συμφωνία αυτόν τον μήνα, γράφει η Wall Street Journal.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα- που θέλει υποχωρήσεις μεταξύ των οποίων και υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους- πριν συμφωνήσει σε αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων ήρθε μετά από έντονη διαμάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το δημοσίευμα. Το οικονομικό επιτελείο πίεζε για γρήγορη συμφωνία προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική ανάκαμψη. Αλλά πολιτικοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα υποστήριζαν ότι ο χρόνος είναι στο πλευρό της Αθήνας.

Και αυτή η απόφαση, για αναζήτηση καλύτερων όρων, σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις πιθανόν θα «σέρνονται» για εβδομάδες, ή και μήνες, πριν πάρει η Αθήνα την επόμενη δόση, συνεχίσει η Wall Street Journal. «Η προοπτική μίας μακράς αντιπαράθεσης αναβιώνει τη νευρικότητα των αγορών για πιθανό Grexit», γράφει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα.

Αυτή τη φορά, αναφέρει το δημοσίευμα, το μεγαλύτερο «κενό» μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι πολιτικό. «Η Αθήνα αναζητά τρόπο να κάνει ''εύπεπτη'' τη νέα λιτότητα. Το ΔΝΤ προσπαθεί να προστατεύσει την αξιοπιστία του, που έχει πληγεί από τις αποτυχίες στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν τις αντιδημοφιλείς στο εσωτερικό τους υποχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα, πριν από τις εκλογές στη Γερμανία και αλλού», συνεχίζει η Wall Street Journal.

Μία ελπίδα ο Τραμπ

Μία ελπίδα στην Αθήνα, αν συνεχιστεί το αδιέξοδο, είναι ότι οι ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να ταχθούν ενάντια στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα. Αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έψαχναν τρόπο να ξεφορτωθούν το Ταμείο, που έχει υπάρξει ο πιο αυστηρός εφαρμοστής της λιτότητας και άλλων αντιδημοφιλών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.