ΝΑ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΜΑΝΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΤΑ 4! Μείωση 1% στο χαμηλό ΦΠΑ και ίσως στον ΕΝΦΙΑ ζητάει ο Αλέξης για να τα δεχτεί όλα

Πολιτική διευκόλυνση «καίγεται» να εξασφαλίσει η κυβέρνηση από τους δανειστές στην πιο κομβική φάση της διαπραγμάτευσης.

Και αυτό θα συμβεί με μια συμφωνία-πακέτο, η οποία θα προβλέπει εκτός από νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και παράλληλη νομοθέτηση θετικών συγκεκριμένων μέτρων, σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά έσοδα ξεπερνούν τους στόχους.
Τα μέτρα-αντίβαρο, τα οποία κατά πληροφορίες συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα αφορούν σε φοροαπαλλαγές ή παροχές.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά μία μονάδα (από το 13% στο 12% δηλαδή), μείωση του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν εισοδήματα από 6.000 έως 8.636 ευρώ και είχαν απαλλαγή μέχρι φέτος, αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το «πακέτο» περιλαμβάνει και μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών.

Οι βασικοί λόγοι που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την πρόταση είναι δύο:

  • Πρώτον, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει προσεχώς να πείσει κοινωνία, βουλευτές και κόμμα ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία κέρδισε τη δυνατότητα για φοροαπαλλαγές. Και ότι πέρα από τον «κόφτη» θα ενεργοποιείται και ο -κατά τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού- «δότης». 
  • Δεύτερον, το... περιτύλιγμα της συμφωνίας είναι αυτό που θα του εξασφαλίσει -εκτός απροόπτου- μια φυγή προς τα εμπρός.

Το κυβερνητικό αφήγημα που καλλιεργείται τα τελευταία 24ωρα δεν είναι τυχαίο. Ο πρωθυπουργός προλειαίνει το έδαφος για όσα θα ακολουθήσουν. Γι' αυτόν τον λόγο μιλάει για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα». Που σημαίνει ότι μπορούν να συζητήσουν για ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο όμως, όπως εξηγεί στο iefimerida κυβερνητική πηγή, «θα πρέπει να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Συνεχίζεται το πάρε-δώσε με τις προτάσεις

Επί της ουσίας πρόκειται για τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο, ώστε αν όλα κυλήσουν ομαλά και υπάρξει συμφωνία στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, να δρομολογηθούν όλα μέχρι τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου.

Σε παρασκηνιακό επίπεδο, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, το πάρε-δώσε με τους δανειστές συνεχίζεται και οι συνομιλίες βρίσκονται στο πιο κομβικό τους σημείο. Και πέραν του ότι η Αθήνα παζαρεύει αντισταθμιστικά μέτρα -καθότι θυσιάζει το αφορολόγητο- όλα δείχνουν πως θα επιμείνει στο να κερδίσει και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά - και αυτό διότι αποτελούν εμβληματικό σύμβολο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Πάντα έτσι παίζει ο Τόμσεν»

Με φόντο τα παραπάνω, η κυβέρνηση διαμηνύει πια πως «γίνεται προσπάθεια να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές» και κυρίως με το ΔΝΤ, που επιμένει στις θέσεις του.

Όσο για τη δήλωση Τόμσεν για αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η κυβέρνηση την εκλαμβάνει ως κίνηση τακτικής του στελέχους του Ταμείου, σχολιάζοντας πως «πάντα έτσι παίζει».

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr
ΝΑ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΜΑΝΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΤΑ 4! Μείωση 1% στο χαμηλό ΦΠΑ και ίσως στον ΕΝΦΙΑ ζητάει ο Αλέξης για να τα δεχτεί όλα ΝΑ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΜΑΝΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΤΑ 4! Μείωση 1% στο χαμηλό ΦΠΑ και ίσως στον ΕΝΦΙΑ ζητάει ο Αλέξης για να τα δεχτεί όλα Reviewed by Dexi Extrem on 10:30 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: