11 Φεβρουαρίου 2017

ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΤΑ 4! Δανειστές σε Αθήνα: Αυτά είναι τα μέτρα 3,6 δις - Αν συμφωνείτε, πάρτε μας τηλέφωνο

Μορφή «take it or leave it» έχει η πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα - Δίχως εκπτώσεις ή παραχωρήσεις, στέλνουν τελεσίγραφο και συνδέουν την αποδοχή των μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, με τον ορισμό ακριβούς ημερομηνίας επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα

Με ενιαία στάση εμφανίστηκαν απέναντι στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του, Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοί παρουσίασαν στην ελληνική πλευρά τα προς νομοθέτηση μέτρα για μετά το 2018, τα οποία αφορούν στην υποχρέωση της χώρας να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά και, σε περίπτωση υπεραπόδοσης, να υπάρχει το «παράθυρο» δημοσιονομικής επέκτασης -δηλαδή παροχών, φορολαφρύνσεων ή/και επιδομάτων.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Αθήνα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να συνεχίσει να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι δανειστές, αλλά και να υιοθετήσει τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ σε αφορολόγητο και εργασιακά.

Η πρόταση των δανειστών προς την Αθήνα έχει ουσιαστικά χαρακτήρα «take it or leave it», καθώς, δίχως παραχωρήσεις ή «εκπτώσεις» στις απαιτήσεις τους, ζητούν από την ελληνική πλευρά να υιοθετήσει τα μέτρα ουσιαστικά με ένα... τηλεφώνημα στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου εν συνεχεία να οριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

Δίχως να είναι γνωστή η μορφή με την οποία καλείται να λάβει τα μέτρα -εάν δηλαδή η Αθήνα θα κληθεί να λάβει μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ τώρα και άλλο 1% του ΑΕΠ μετά το 2018- το βέβαιο είναι ότι τα μέτυρα ανέρχονται στο ύχος του 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν «χάθηκε» η προθεσμία, εντούτοις υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί και έπειτα από αυτό το χρονικό ορόσημο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν).

Από ελληνικής πλευράς, όπως προαναφέρθηκε, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες, Ιωάννης Γ. Αντύπας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αξιολόγηση: Kλείνει μόνο με προληπτικό «μαχαίρι» 3,6 δισ. σε αφορολόγητο και συντάξεις

«Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ», δυσκολεύουν την επιστροφή της τρόικας λένε κυβερνητικές πηγές - Αυτά είναι τα μέτρα, αν συμφωνείτε πάρτε μας τηλέφωνο λένε οι δανειστές

Τις τελευταίες κόκκινες γραμμές της καλείται να εγκαταλείψει η κυβέρνηση καθώς πιέζεται να δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει προκαταβολικά νέο «μαχαίρι» σε αφορολόγητο και συντάξεις για να πεισθεί η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα και να αποφευχθεί το πλήρες ναυάγιο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Τα σενάρια ήδη δίνουν και παίρνουν, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και κορυφαία στελέχη των Θεσμών.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ, κάτι που θα σημάνει απώλειες ως 700 ευρώ το χρόνο για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Παράλληλα δεν υποχωρεί από τη θέση του για περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 30%. Το Ταμείο θα ήθελε το νέο αφορολόγητο να ισχύσει από 1.1.2018.

Ως αντιστάθμισμα στις Βρυξέλλες συζητήθηκε και το «περιτύλιγμα» των σκληρών μέτρων που θα βασίζεται σε τρία σημεία. Πρώτον, η νομοθέτηση των νέων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για αφορολόγητο και συντάξεις που αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά τη διετία 2018-19 θα συνοδεύεται από  ρήτρα αναίρεσης αν πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Δεύτερον, σχεδιάζεται ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και ίσως και κάποιων υψηλών φορολογικών συντελεστών.

Τρίτον, κορυφαία επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κάτι που αν συμβεί θα κλειδώσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδοτικό πακέτο λίγο κάτω από 10 δισ. ευρώ.    

Για να συμβούν όλα αυτά ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να υποχωρήσουν από τη θέση ότι το μόνο που δέχεται η Ελλάδα είναι η παράταση του «κόφτη» μετά το 2018.  Και βεβαίως τα νέα μέτρα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.

Το πρώτο βήμα θα είναι η επιστροφή της τρόικας, η επιστροφή της οποίας την ερχόμενη εβδομάδα (και όχι πριν την Τρίτη πάντως) παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αργά τη νύχτα από τους συνεργάτες του και αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του, παράλληλα με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο και την Κυριακή στην Αθήνα.

Δεν γυρίζουν για βόλτα 

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή το βράδυ αξιωματούχος των Βρυξελλών επιβεβαίωσε στο protothema.gr ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η επιστροφή των Θεσμών αλλά υπάρχει πρόοδος». Ακολούθησε στέλεχος του Μαξίμου που ανέδειξε τις δυσκολίες από πλευράς ΔΝΤ: «Έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από την πλευράς ΔΝΤ γίνεται πιο δύσκολο να υπάρξουν προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Συμπέρασμα; Η επιστροφή των θεσμών δεν έχει κλειδώσει ακόμη και η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι στον αέρα. Το παραδέχτηκε εμμέσως και ο Ντάισελμπλουμ. Σε δήλωσή του το βράδυ της Παρασκευής είπε ότι «είμαστε κοντά στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επιστροφή των τεχνικών αποστολών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα» αλλά πρόσθεσε ότι στις 20 του μηνός θα καταγραφεί απλά η πρόοδος στην δεύτερη αξιολόγηση...

Το κλίμα αυτό «κουμπώνει» με όσα λένε τις τελευταίες μέρες στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ που θεωρούν ότι το καλύτερο που μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα στο προσεχές Eurogroup είναι μια «θετική δήλωση προόδου» η οποία θα δρομολογεί το κλείσιμο της αξιολόγησης ως τον Απρίλιο.

Αργύρης Παπαστάθης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ