10 Φεβρουαρίου 2017

ΝΑΙ ΡΕ ΜΑΛ@ΚΕΣ! ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΤΑ! Καταγγελία δασολόγων στον Τσίπρα για «στημένους» διαγωνισμούς και αναθέσεις έργων με έκπτωση... 50 ευρώ!

«Στημένους» διαγωνισμούς και σκανδαλώδεις αναθέσεις μελετών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταγγέλλει η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2017.
Ο πρόεδρος των Δασολόγων, Θανάσης Μπουζινέκης και ο γενικός γραμματέας, Τάσος Κουρής, που υπογράφουν την επιστολή, καταγγέλλουν «επιλεκτικές προσκλήσεις ημετέρων και κολλητών» από το υπουργείο, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, «εκλεκτοί» πήραν με απευθείας ανάθεση έργα, δίνοντας έκπτωση μόλις 50 ευρώ!

Μάλιστα, ορισμένες από τις μελέτες έχουν να κάνουν με τη διαχείριση βοσκοτόπων, που μπήκαν στη ζωή μας έπειτα απ' όσα έγιναν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ειδικότερα, η Ειδική Υπηρεσία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τηρεί έναν κατάλογο εγκεκριμένων προμηθευτών και παροχων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων, το 2015 η συγκεκριμένη Υπηρεσία προσκάλεσε επιλεκτικά δέκα μόνον εγκεκριμένους παρόχους υπηρεσιών για να αναθέσει επτά μελέτες, ενώ κοινοποιεί το σχετικό πίνακα. «Ακόμη και κάποιος που δεν έχει σχέση με δημόσιους διαγωνισμούς, καταλαβαίνει, βλέποντας αυτόν τον πίνακα, το πόσο “στημένος” ήταν αυτός ο διαγωνισμός. Γιατί, απλά, δεν υπάρχει στη χώρα μας “διαγωνισμός” για μελέτη ύψους 59.950 ευρώ που ανάδοχος να αναδεικνύεται αυτός που δίνει 50 ευρώ έκπτωση ή ποσοστό 0,083%».

Το 2016, η ίδια υπηρεσία ζητούσε παρόχους υπηρεσιών για την ανάθεση οκτώ νέων μελετών. Από τα 130 άτομα και εταιρείες που υπάρχουν στον εγκεκριμένο κατάλογο, κλήθηκαν μόλις εννέα πάροχοι, «οι επτά από τους οποίους ήταν “κατά διαβολική σύμπτωση” οι ίδιοι με αυτούς που είχε καλέσει και το 2015. Σημειώνεται ότι όλα αυτά γίνονται, χωρίς να αναφέρονται πουθενά τα κριτήρια της επιλογής των παρόχων που επιλέγονται κάθε φορά για να υποβάλλουν προσφορές».

Στην επιστολή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εγκαλείται για «ιδιαίτερη αδυναμία» που δείχνει σε συγκεκριμένους τέσσερις, τους οποίους καλεί συνεχώς. «Αν ζούσαμε σε ένα οργανωμένο κράτος, είναι σίγουρο ότι θα ενδιέφερε και άλλες υπηρεσίες και θεσμούς» προσθέτει για την υπόθεση η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν μεγάλες μελέτες διαχείρισης των βοσκοτόπων. Σύμφωνα με την γραπτή καταγγελία που εστάλη στο γραφείο του πρωθυπουργού, τα τέσσερα γραφεία δασικών μελετών που έχει επιλέξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχουν σαφές προβάδισμα έναντι των υπολοίπων για να πάρουν το έργο, καθώς, λόγω της «προνομιακής μεταχείρισης», θα μπορούν να επικαλεστούν εμπειρία σε παρόμοιες μελέτες. «Με άλλα λόγια, “στήνονται” συνειδητά από τώρα οι μεγάλοι διαγωνισμοί που θα ακολουθήσουν» υπογραμμίζεται.

Η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων ζητά από τον πρωθυπουργό να ακυρωθούν άμεσα αυτές οι κατ' ουσίαν αναθέσεις, να επαναπροκηρυχθούν οι συγκεκριμένες μελέτες και «να σταματήσουν επιτέλους οι επιλεκτικές προσκλήσεις “ημετέρων” και “κολλητών” σε αυτό το υπουργείο (όπως και σε όλα τα υπουργεία άλλωστε) και οι αναθέσεις να γίνονται από εδώ και πέρα με σαφή κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες».

Δείτε παρακάτω τα επίμαχα έγγραφα