16 Φεβρουαρίου 2017

ΑΥΤΟΪΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΑΚΗ! Στους 64 οι νεκροί από τη γρίπη, αν και οι ειδικοί λένε ότι η επιδημία υποχωρεί

Από τους ασθενείς που απεβίωσαν, μόνο το 20% ήταν εμβολιασμένοι (13 από τους 64) - Έχασαν τη μάχη 38 άνδρες και 26 γυναίκες - Τα θύματα της γρίπης έχουν μέση ηλικία τα 73,2 έτη

Υποχωρεί – σε πρώτη φάση κατά τους ειδικούς- το κύμα της γρίπης. Ωστόσο, αφήνει πίσω του θύματα και ασθενείς.

Δεκατρείς νεκροί καταγράφηκαν μέσα σε μια εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το διάστημα 6-12 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της γρίπης στους 64.

Οι 51 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 13 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των 64 ασθενών που απεβίωσαν, ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη μόλις οι 13 (ποσοστό 20,3%). Πρόκειται για 38 άνδρες και 26 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 98 έτη και μέση ηλικία 73,2 έτη. Σημειώνεται ότι  τα 61  (95,3%)  από τα 64  άτομα που κατέληξαν ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 12 (19,7%).

Από τον περασμένο Δεκέμβριο που ξεκίνησε η κυκλοφορία των ιών της γρίπης μέχρι και την Κυριακή 12  Φεβρουαρίου οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν 211 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 196 νοσηλεύτηκαν σε Εντατικές.  Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 46 (ποσοστό 23,4%).

«Η δραστηριότητα   της   γρίπης   στην   Ελλάδα  παρουσιάζει   μείωση,   χωρίς   να αποκλείεται  το  ενδεχόμενο εκ νέου  αύξησης  μέχρι το τέλος της περιόδου  επιτήρησης. Επικρατών υπότυπος είναι ο  A (H3N2)» αναφέρουν στην επιδημιολογική έκθεση οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια νέα άνοδο της γρίπης μέσα στον Φεβρουάριο και μέχρι τα μέσα Μαρτίου που ουσιαστικά η γρίπη βρίσκεται σε αποδρομή – τυπικά η περίοδος της γρίπης λήγει τον Μάιο κάθε έτους.

Μάλιστα, ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr δεν αποκλείουν -εκτός από νέο κύμα γρίπης- και νέο κυρίαρχο στέλεχος της νόσου. Το βασικό στέλεχος που απομονώνεται τώρα στις εργαστηριακές εξετάσεις των ασθενών και των θανόντων είναι το Α(Η3Ν2). Αναφέρουν όμως ότι έχει καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν να επικρατήσουν δύο στελέχη της γρίπης την ίδια περίοδο, σε διαδοχικό χρονικό διάστημα, το Α(Η3Ν2) και το Β.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με χρόνια νοσήματα, τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ