16 Φεβρουαρίου 2017

Ανθρακες ο θησαυρός του 81χρονου πρώην επιχειρηματία -Ο πίνακας είναι φθηνό αντίγραφο του Ελ Γκρέκο

Θησαυρό νόμιζαν πως ανακάλυψαν οι αστυνομικοί σε σπίτι 81χρονου πρώην επιχειρηματία, αλλά τελικά ο πίνακας του Ελ Γκρέκο ήταν ένα φθηνό αντίγραφο.

Στελέχη της Εθνικής Πινακοθήκης έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους αναφέροντας ότι εξέτασαν προχθές τον πίνακα και διαπίστωσαν ότι δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με έργο του Κρητικού ζωγράφου.

Μάλιστα η διευθύντρια μάλιστα της Εθνικής Πινακοθήκης διέλυσε την οποιαδήποτε αστυνομική υποψία. Η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα είπε χαρακτηριστικά: «Το έργο έχει φθάσει στην Εθνική Πινακοθήκη κι έχει εξετασθεί. Δεν κρίνεται ότι είναι ένα έργο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και δεν έχει σχέση με τον Ελ Γκρέκο». Ειδικοί έργων τέχνης ανέφεραν σκωπτικά πως ο πίνακας θα μπορούσε να θυμίζει Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης που έχει κάνει και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με την αθλιότητα του πίνακα που κατασχέθηκε.

Η ΕΛ.ΑΣ παρακολουθούσε τον 81χρονο καθώς ήταν ύποπτος ως κλεπταποδόχος της σπείρας των Ρομά,αφού το όνομά του υπήρχε συχνά στις συνομιλίες μελών της μαφίας. Τελικά όμως ο ηλικιωμένος δεν ήταν μέλος, ούτε κλεπταποδόχος της σπείρας, αλλά στόχος της συμμορίας.