15 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΩ ΤΟ ΚΑΛΕΣΕ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ➤➤Επίθεση Τσακαλώτου στο ΔΝΤ μέσω Bild

Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης «μετατρέποντας έναν φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Bild, προσθέτοντας ότι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσει τις βάσεις για αυτή τη στροφή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μέσα στο 2016 εμφάνισε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θετικό ρυθμό ανάπτυξης ενώ και μέσα στο 2017 αναμένεται να πιάσει το 2.5%. Έφερε επίσης ως παράδειγμα τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής τα οποία δείχνουν να αποδίδουν στο ταμείο των δημοσίων εσόδων, καθώς οι πρωτογενείς δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 επετεύχθησαν με επιτυχία. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ενώ το ΔΝΤ για το 2015 προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα -0.3% (αρνητικό), η Ελλάδα έχοντας ως στόχο να φτάσει το 0.5% κατάφερε να ξεπεράσει το 2%.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος κάνει αναφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «το οποίο έχει προχωρήσει περισσότερο από όσο κανείς θα περίμενε και σε διάστημα δύο ετών έχει ξεπεράσει οτιδήποτε κατάφεραν προηγούμενες κυβερνήσεις μέσα σε τέσσερα χρόνια».

Συνεπώς, συνεχίζει ο κ. Τσακαλώτος «η άποψη του ΔΝΤ ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί απέχει πολύ από την αλήθεια και είναι μια άποψη που δεν θα συμμεριζόταν οποιοσδήποτε ανεξάρτητος παρατηρητής».

Στο δια ταύτα, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό που χρειάζεται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι «αποφασιστικότητα», καθώς «η ελληνική κυβέρνηση ναι μεν υποστηρίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ωστόσο το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι και να σταματήσει να έχει παράλογες απαιτήσεις από εμάς ενώ παράλληλα να συνδράμει στην επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Κλείνοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο σαν αυτή που διανύουμε, έχοντας πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα όπως το Brexit, τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία, την συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση αλλά και την νέα αμερικανική προεδρία, η Ευρώπη  να δείξει ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, δίνοντας λύση στο ελληνικό ζήτημα με τρόπο ενωτικό, κοινωνικά δίκαιο, συναινετικό και ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

http://www.liberal.gr/arthro/115435/oikonomia/2017/epithesi-tsakalotou-sto-dnt-meso-Bild.html