04 Φεβρουαρίου 2017

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανήρτησε βίντεο με στρατιωτική επιχείρηση... δεκαετίας

Σε μια αδέξια κίνηση, το Αμερικανικό Πεντάγωνο απέσυρε ένα βίντεο με ισλαμιστές μαχητές, το οποίο παρουσίασε χθες ως αποδεικτικό στοιχείο ότι μια επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Υεμένη εναντίον της Αλ Κάιντα, στέφθηκε με επιτυχία.
Ένα ειδικός σε μέσα προπαγάνδας που χρησιμοποιούν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τόνισε πως το οπτικοακουστικό υλικό που εμφανίζει τους μαχητές, φέρεται να είναι μέρος βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν από 10 χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ χαρακτήρισε την Πέμπτη «επιτυχία» τη χερσαία επιχείρηση -την πρώτη του είδους που διεξήγαγαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ– αλλά οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των απωλειών αμάχων από την επιχείρηση εξακολουθούν να παραμένουν συγκεχυμένες.

Το στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή παραδέχτηκε ότι η επιχείρηση «πιθανότατα» οδήγησε στον θάνατο αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιών.

Ο Αμερικανός στρατιώτης Γουίλιαν «Ράιαν» Όουενς σκοτώθηκε στην επιχείρηση, ενώ σύμφωνα με το Πεντάγωνο σκοτώθηκαν 14 μαχητές της Αλ Κάιντα.

Γιατροί στο σημείο της επίθεσης υποστήριξαν πως περίπου 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, επίσης σκοτώθηκαν. Ένας Υεμενίτης αξιωματούχος υποστήριξαν ότι σκοτώθηκαν 41 μέλη της Αλ Κάιντα, οκτώ γυναίκες και οκτώ παιδιά.

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι το βίντεο βρέθηκε την Κυριακή κατά την διάρκεια της επιχείρησης στην επαρχία αλ Μπάιντα.

Ένας εκπρόσωπος της Centcom δήλωσε χθες πως το βίντεο που εμφανίζει ένα μασκοφόρο άνδρα να ενθαρρύνει ανθρώπους να κατασκευάσουν βόμβες ήταν «ένα μέρος από το πλήθος των πληροφοριών για τα τρομοκρατικά σχέδια της Αλ Κάιντα που συλλέχθηκαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης».

Το υπουργείο Άμυνας ανήρτησε χθεςτο βίντεο στον ιστότοπό του, αλλά το απέσυρε λίγες ώρες αργότερα, όταν άρχισαν να εγείρονται αμφιβολίες σχετικά με την χρονική περίοδο που αυτό παράχθηκε.

Το οπτικοακουστικό υλικό φαινόταν να είναι παρόμοιο με άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο το 2007.

«Το βίντεο που αναρτήθηκε και έπειτα απότομα αποσύρθηκε ήταν ένα από τα 25 βίντεο που φέρεται να δημοσιεύτηκαν το 2007», τόνισε ο Αντάμ Ραϊσμάν, ένας ανώτερος αναλυτής του SITE, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων στο διαδίκτυο. Όπως πρόσθεσε η μόνη διαφορά ήταν ότι το βίντεο που ανήρτησε το Πεντάγωνο είχε αγγλικούς υπότιτλους.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις τόνισε πως το βίντεο εξακολουθεί να έχει αξία, παρότι δημιουργήθηκε παλαιότερα.

«Δεν έχει σημασία πότε κινηματογραφήθηκε, αυτό που εξακολουθεί να καταδεικνύει είναι ποιοι είναι και ποιες είναι οι προθέσεις τους», τόνισε ο Ντέιβις.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα ότι η επιχείρηση προχώρησε χωρίς να υπάρχουν ικανοποιητικά δεδομένα από τις υπηρεσίες πληροφοριών και χωρίς χερσαία υποστήριξη και την κατάλληλη προετοιμασία.