03 Φεβρουαρίου 2017

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ! «Οι Σύροι πρόσφυγες πηδάνε τις Τουρκάλες ενώ οι στρατιώτες μας πεθαίνουν», καταγγέλλει Τούρκος πολιτικός

Την οργή του για τους Σύρους πρόσφυγες, που κυκλοφορούν στα καφέ και τις παμπ της γειτονικής χώρας, την ίδια που οι Τούρκοι στρατιώτες πολεμούν στη Συρία, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζτούρκ ΓιλμάζΛάβρος κατά των νέων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, «οι οποίοι κυκλοφορούν με Τουρκάλες σε καφέ και παμπ ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες χάνουν την ζωή τους πολεμώντας στη Συρία», ήταν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο τουρκικό κοινοβούλιο ο Οζτούρκ Γιλμάζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική.


«Οι στρατιώτες μας γίνονται μάρτυρες στην Αλ Μπαμπ και τη Συρία. Την ίδια στιγμή κοιτάζοντας το ηλικιακό φάσμα των Σύρων ανδρών που έχουν φθάσει στην Τουρκία, υπάρχουν περίπου 819.350 ηλικίας από 15 μέχρι 44 ετών που θα μπορούσαν να έχουν στρατολογηθεί, αλλά γυρίζουν με Τουρκάλες σε καφετέριες και παμπ», δήλωσε ο Τούρκος πολιτικός.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος των προσφύγων και των πολιτών εφτά μουσουλμανικών χωρών στις ΗΠΑ. Ο Οζτούρκ Γιλμάζ χαρακτήρισε το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου «ισλαμοφοβικό και ρατσιστικό».

«Υπάρχει υποκρισία εδώ. Αυτή η υποκρισία δεν είναι μόνο στην Ευρώπη. Μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση που κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι παραμένουν σιωπηλοί όταν οι Σύροι πρόσφυγες μπαίνουν στην Τουρκία συμμετέχει στην υποκρισία με το να μένει σιωπηλή στο θέμα των ΗΠΑ. Μπορεί να είναι συνετό να αποφευχθεί μια διαμάχη με τον Τραμπ αμέσως μόλις αυτός ανέλαβε (την διακυβέρνηση των ΗΠΑ), αλλά υπάρχουν κάποια ζητήματα, που δεν σημαίνει τίποτα αν μείνει κανείς σιωπηλός αλλά φωνάζει αργότερα», ανέφερε ο Γιλμάζ για το διάταγμα της μεταναστευτικής πολιτικής του νέου πλανητάρχη και για την τουρκική κυβέρνηση που δεν το καταδίκασε.

Ο Οζτούρκ Γιλμάζ ήταν γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη στα μέσα του 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη και συνέλαβε ως ομήρους όλους τους Τούρκους διπλωμάτες και τις οικογένειές τους για 101 ημέρες. Όταν επέστρεψε στην χώρα του ο 47χρονος διπλωμάτης συντάχθηκε με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.