04 Φεβρουαρίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚ@ΜΕΝΑΚΙ! Διπλές εισφορές για τα «μπλοκάκια» λόγω προχειρότητας

Υποχρεώνονται να πληρώσουν και ως αυτοαπασχολούμενοι και ως μισθωτοί επειδή δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν είναι έτοιμο το σύστημα για τις ΑΠΔ

Αρνητικές εκπλήξεις κρύβει το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο για χιλιάδες επαγγελματίες που με έκπληξη από τη Δευτέρα θα δουν όχι μόνο αύξηση λόγω των περίφημων ανατροπών στα μπλοκάκια τους αλλά και να καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές, τόσο ως μισθωτοί όσο και ως αυτοαπασχολούμενοι.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε με ερώτηση του στη Βουλή ο τέως υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, το πρόβλημα κυρίως παρουσιάζεται σε χιλιάδες περιπτώσεις που αφορούν εργαζόμενους με δύο μπλοκάκια και οι οποίοι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νέου νόμου ως μισθωτοί αλλά και εισφορές των τρεχουσών μισθολογικών αμοιβών μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του ΕΦΚΑ από τους εργοδότες.

Λόγω της ολιγωρίας της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν έλαβαν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία του αναγκαίου συστήματος που θα δηλώνονται όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.

Όπως δηλώνει ο κ. Βρούτσης «εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι με μπλοκάκια, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές μια φορά με βάση το άρθρο 39 και  μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38».

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το ν.4387/2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με «μπλοκάκι» μέχρι σε δυο εργοδότες, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου αυτού, δηλαδή η ασφαλιστική τους ιδιότητα είναι μισθωτού και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στις τρέχουσες  μισθολογικές αμοιβές μέσω Α.Π.Δ. (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) του ΕΦΚΑ από τον εργοδότη ή εργοδότες. «Για τον λόγο αυτό ρωτάμε την κα. Αχτσιόγλου πως έχει σχεδιάσει να αντιμετωπίσει την διπλή απαίτηση ασφαλιστικών εισφορών από την πιο πάνω κατηγορία ασφαλισμένων, πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μέχρι δυο εργοδότες ή σε Όμιλο εταιρειών και πότε και πώς θα γίνει η εκκαθάριση και τι ύψος προσαυξήσεων θα επιβληθεί για μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2017, σύμφωνα με το εισόδημα του έτους 2015» τονίζει ο κ. Βρούτσης. Επίσης ζητήματα εγείρονται και για τη διασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας (δικαίωμα στην περίθαλψη των ιδίων και των οικογενειών τους), όσων δεν εξοφλήσουν τα ειδοποιητήρια, αλλά πληρωθούν οι εισφορές τους μέσω της Α.Π.Δ. από τον Εργοδότη τους.

Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ