16 Φεβρουαρίου 2017

Κεφαλογιάννης: «Καμία προστασία της Α' Κατοικίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Να έχουν οι ιδιοκτήτες προτεραιότητα αγοράς του κουρεμένου δανείου»

Πρόταση Νόμου από τον Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη:

«Να μπορούν να αγοράζουν οι Δανειολήπτες τα Σπίτια τους στην τιμή που τα πωλούν οι τράπεζες στα ξένα κερδοσκοπικά κεφαλαία (distressed funds).»
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την εφαρμογή στη χώρα μας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τον κίνδυνο κατασχέσεων πρώτης κατοικίας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, προτείνει νόμο αντίστοιχο με αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας που ψηφίστηκε το 2015 για τη πώληση των κόκκινων δανείων όπου θα δίνεται η δυνατότητα του δικαιώματος πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στο δανειολήπτη, στον εγγυητή ή άτομο που θα υποδείξει ο ίδιος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις πώλησης στις εταιρείες διαχείρισης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών αδυνατεί πλέον λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας να ικανοποιήσει τις οφειλές του και προς το Δημόσιο και προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η ελληνική κυβέρνηση με τον νόμο 4389/2016 αποφάσισε την πώληση των δανείων που έχουν χορηγηθεί από τα τραπεζικά και πιστωτικά ιδρύματα σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Στον αντίστοιχο νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας του 2015 υπάρχει η πρόνοια να δίνεται η δυνατότητα του δικαιώματος πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στο δανειολήπτη ή άτομο που θα υποδείξει ο ίδιος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις πώλησης στις εταιρείες διαχείρισης.

Στον νόμο 4389/2016 δεν έχει, επίσης ληφθεί καμία πρόνοια προστασίας για τους δανειολήπτες που ζουν στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά. Καμία πρόνοια, επίσης δεν έχει ληφθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας των οφειλετών με χρέη προς Δημόσιο, πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων καθώς και εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είχαν ανασταλεί μέχρι τις 31/12/2014 με διαδοχικές παρατάσεις νόμων (Ν.3714/2008, ΠΝΠ 16/09/2009) θέτοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κατά την τελευταία παράταση.

Στα τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι θα αρχίσουν πιλοτικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με το νέο σύστημα οι πλειστηριασμοί (αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.) θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο και η σχετική διαδικασία πλειοδοσίας θα διεξάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία κανενός από τους σχετικούς παράγοντες (επισπεύδοντες, οφειλέτες, πλειοδότες κ.λπ.).

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδος η μη προστασία της πρώτης κατοικίας με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που είχαν τεθεί μέχρι 31/12/2014;

- Ποιάς μορφής πρόνοια πρέπει να υπάρξει για οφειλέτες που ζουν στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά σύμφωνα και με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ;

Ακολουθεί η πρόταση νόμου.

Σχέδιο Νόμου:

Πριν από την πώληση του όλου ή μέρους των πιστωτικών του διευκολύνσεων, πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοδοτικό ίδρυμα:

Α) Είτε κοινοποιεί την πρόθεσή του να πωλήσει ή να διαθέσει το όλον ή μέρος του χαρτοφυλακίου πιστωτικών διευκολύνσεων του.

Νοείται, ότι η εν λόγω κοινοποίηση από το πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοδοτικό ίδρυμα γίνεται με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σε τρεις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Νοείται περαιτέρω ότι οι δανειολήπτες και οι εγγυητές τους ή πρόσωπο που θα υποδείξουν αυτοί δύνανται εντός περιόδου σαράντα πέντε (45) ημερών να υποβάλλουν πρόταση εξαγοράς της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης.

Β) είτε καλεί τον εμπλεκόμενο δανειολήπτη και τους εγγυητές του όπως εντός χρονικής περιόδου σαράντα πέντε (45) ημερών υποβάλλουν πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής του διευκόλυνσης.

Νοείται, ότι η εν λόγω ειδοποίηση κοινοποιείται από το πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων με επιστολή προς το δανειολήπτη και τους εγγυητές αυτού.

Νοείται περαιτέρω ότι ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να υποβάλλει πρόταση εξαγοράς της υπό πώληση πιστωτικής του διευκόλυνσης.

Νοείται έτι περαιτέρω, ότι η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης υποβάλλεται μόνο μία φορά από το δανειολήπτη και σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των σαράντα πέντε (45) ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.