12 Φεβρουαρίου 2017

ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ! Κατάθεση αστυνομικού: Είχα εντολή να την πηδήξω πριν τη συλλάβω

«Παραδίδονται στον αστυνομικό 160 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, προκειμένου να προσποιηθεί τον πελάτη και να έλθει σε σαρκική συνάφεια με γυναίκα του καταστήματος».

Αυτό ανέφερε η έκθεση προκαταρκτικής ενέργειας Τμήματος Ασφαλείας, για την υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς άνδρας της Ασφάλειας συνευρέθηκε ερωτικά με γυναίκα που εργαζόταν στο μπαρ, προκειμένου να βεβαιώσει το αδίκημα της μαστροπείας σε βάρος των ιδιοκτητών του.

Οι επιχειρηματίες συνελήφθησαν τελικά, όμως αυτό έγινε αφού πρώτα ο αστυνομικός είχε περάσει αρκετή ώρα με κοπέλα σε ειδικό χώρο με χαμηλό φωτισμό στο πίσω μέρος του μπαρ.

Η κατάθεση του αστυνομικού

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε κατάθεση του αστυνομικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης:

«Βραδινές ώρες με ομάδα αστυνομικών της υπηρεσίας μου μεταβήκαμε στο εν λόγω κατάστημα, όπου εγώ εισήλθα ως πελάτης και κάθισα σε τραπέζι όπου και παρήγγειλα ποτό. Διαπίστωσα ότι στο κατάστημα εργάζονταν τέσσερις γυναίκες, οι οποίες φορούσαν προκλητικά ενδύματα και πήγαιναν στα τραπέζια όπου κάθονταν οι πελάτες, προσφέροντάς τους παρέα (κονσομανσιόν), αντί προσφοράς-κεράσματος ποτού. Μετά από λίγο ήρθε στο μέρος μου μία γυναίκα που εργαζόταν στο κατάστημα, τα στοιχεία της οποίας διαπίστωσα αργότερα. Τη ρώτησα εάν στο κατάστημα γίνονταν ατομικοί χοροί. Αυτή τότε μου απάντησε θετικά και μου έδειξε ειδικό χώρο στο πίσω μέρος του καταστήματος, όπου υπήρχε πάρα πολύ χαμηλός φωτισμός, καναπέδες και γλάστρες με μεγάλου ύψους καλλωπιστικά φυτά, οι οποίες απέκρυπταν την ορατότητα του χώρου αυτού από τον υπόλοιπο. Την κέρασα ένα ποτό και αυτή πήγε και ενημέρωσε έναν άνδρα που βρισκόταν πίσω από το μπαρ, ο οποίος της παρέδωσε μία μάρκα. Η παραπάνω γυναίκα μου πρότεινε να πάμε πιο μέσα στο χώρο του καταστήματος λέγοντας μου ότι με ένα ακόμη ποτό που θα την κερνούσα θα μου έκανε πεολειχία. Εγώ δέχθηκα και τη ρώτησα εάν έπρεπε να προκαταβάλλω το χρηματικό ποσό και αυτή μου απάντησε αρνητικά λέγοντάς μου στο τέλος, ενημερώνοντάς τον υπεύθυνο, ο οποίος της παρέδωσε μία μάρκα. Κατά τη διάρκεια της πράξης της είπα εάν γίνεται και κάτι περισσότερο. Αυτή μου είπε ότι εάν κερνούσα άλλα δύο ποτά θα ερχόμασταν σε ερωτική επαφή. Συμφώνησα και τη ξαναρώτησα εάν έπρεπε να προκαταβάλλω το χρηματικό ποσό και αυτή μου απάντησε ξανά αρνητικά λέγοντάς μου ότι στο τέλος θα γίνει η πληρωμή. Ενημέρωσε τον υπεύθυνο, ο οποίος της παρέδωσε δύο μάρκες. Στο τέλος των πράξεών της έδωσα το χρηματικό ποσό των 70 ευρώ, το οποίο είχε προσημειωθεί από την υπηρεσία μου. Ακολούθως ενημέρωσα τους λοιπούς συναδέλφους μου, που βρίσκονταν πλησίον του καταστήματος και προέβησαν σε έλεγχο του μαγαζιού».

«Περιπτώσεις αυθαιρεσίας»

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, Σπύρος Ρομποτής δήλωσε στην εφημερίδα ότι τέτοιου είδους ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σώμα της αστυνομίας συνολικά, αλλά αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις αυθαιρεσίας που πρέπει να αναδεικνύονται και να αντιμετωπίζονται ριζικά. «Τέτοια φαινόμενα αντίκεινται σ’ ένα ολόκληρο σύστημα αρχών και αξιών, καταλύουν κάθε έννοια έννομης τάξης, και το μόνο που τελικά πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν, ένα ολόκληρο σώμα ασφαλείας στα μάτια των πολιτών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νόμιμη αλλά όχι ηθική

Η πράξη του αστυνομικού σίγουρα δεν είναι ηθική, παρότι μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη, σχολιάζουν έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

«Ανδρες ιδιαίτερων υπηρεσιών της Αστυνομίας, όπως το Τμήμα Ηθών, αναγκάζονται να κάνουν στο πλαίσιο της υπηρεσίας τους κάποια πράγματα, στο άκουσμα των οποίων είναι λογικό να παραξενευτεί ο πολίτης. Ιδιαίτερα όταν θέλουν να βεβαιώσουν το αδίκημα της μαστροπείας. Οι πράξεις αυτές σε υπό έρευνα στούντιο όπου εκδίδονται γυναίκες ή σε μπαρ με εκδιδόμενες γυναίκες είναι νόμιμες. Υπάρχουν, ωστόσο, επιχειρησιακοί τρόποι, ώστε να μην καταστεί το Κράτος υπόλογο για πράξεις τις οποίες το ίδιο διώκει. Ο αστυνομικός δεν πηγαίνει εκεί για να διασκεδάσει και πρέπει αν ξέρει πότε θα σταματήσει για να μη δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να τον κατηγορήσει ότι καταχράστηκε την εξουσία που του δίνει η υπηρεσία του. Καλύτερα να χάσουμε κάτι επιχειρησιακά παρά να ρισκάρουμε την υπέρβαση των ορίων και την υποβολή γυναικών σε άσχημες καταστάσεις», είπε έμπειρος αξιωματικός της Ασφάλειας στον «Ελεύθερο Τύπο».