15 Φεβρουαρίου 2017

Τόμσεν: Ήμασταν αρκετά αισιόδοξοι για την Ελλάδα αν και οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονταν

Αυτή ήταν η απάντηση του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ στην κριτική του Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι οι προβλέψεις του ταμείου για την Ελλάδα ήταν πολύ απασιόδοξες

«Καβγάς» για τις προβλέψεις του ταμείου για την Ελλάδα ξέσπασε ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν μέσα από την εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Λετονός πολιτικός επέκρινε το ταμείο για τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις του για την Ελλάδα και κάλεσε τους πιστωτές να απελευθερώσουν νέα κονδύλια για την Ελλάδα.

Όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα εξελίσσεται όπως είχε προγραμματιστεί. Η Αθήνα έχει κάνει «σχεδόν τα πάντα» σύμφωνα με την άποψη της ΕΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου υποστηρίζει στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Ντομπρόβσκις.

Σε γραπτή του δήλωση στην εφημερίδα ο κ. Τόμσεν αρνείται τις κατηγορίες και απαντά: Η κατηγορία ότι έχουμε ξεπερασμένα μοντά και είμαστε επίμονα απαισιόδοξοι έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν πετυχαίνει τους στόχους του για πολλά χρόνια. Αντίθετα ήμασταν επανειλημμένως πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα αν και οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται όπως θα περιμέναμε».

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις τέλος παραμένει ανοιχτό αν θα υπάρξει πλήρης συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.