12 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκίνησε η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας στο Κορδελιό - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Ξεκίνησε στις 7 το πρωί η διαδικασία απομάκρυνσης 72.000 κατοίκων από τη ζώνη εκκένωσης που ορίστηκε σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Ευόσμου - Κορδελιού.
Η αστυνομική επιχείρηση είχε ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα, στις 6 το πρωί ενώ στις 10 θα δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας από την ειδική ομάδα του στρατού.


Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώνεται, ενώ τη διαδικασία θα περιφρουρήσουν χίλιοι αστυνομικοί. Από το πρωί οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνονται δωρεάν, ενώ από τις 9:30 το πρωί και μέχρι το τέλος της επιχείρησης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων.

Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε το Σάββατο μεταφορές ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται από τις 10 το πρωί και μετά.


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επαναλαμβάνει ότι η απομάκρυνση των κατοίκων από την ζώνη εκκένωσης είναι υποχρεωτική για λόγους προληπτικούς και για λόγους ασφαλείας, ενώ οι δήμοι έχουν ορίσει συγκεκριμένους χώρους στους οποίους θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μετά τις 10 το πρωί δεν πρέπει να βρίσκεται κανείς εντός της ζώνης που έχει οριστεί, εκτός από τα μέλη της ομάδας ναρκαλιείας 112, τα οποία έχουν απενεργοποιήσει στο παρελθόν δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου TAP και σε άλλες περιοχές.

Η αστυνομία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα περιφρούρησης της περιοχής προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων.

Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης θα λειτουργούν κέντρα Τύπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη αστυνομία που θα ενημερώνουν τους πολίτες για την εξέλιξη της διαδικασίας και την απενεργοποίηση και ασφαλή μεταφορά της βόμβας. Η ενημέρωση για την άρση της υποχρεωτικής -προληπτικής- εκκένωσης θα γίνει από το τηλεφωνικό κέντρο 2311805300, μέσω ανακοινώσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


Το πλήρες σχέδιο για την απομάκρυνση της βόμβας στο Κορδελιό
Μια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση πραγματοποιείται σήμερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, για την αδρανοποίηση και την απομάκρυνση της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία εντοπίστηκε σε πρατήριο καυσίμων της οδού Μοναστηρίου 90, στην περιοχή Διαλογής, στο Κορδελιό.

Για τις ανάγκες της επιχείρησης που θα πραγματοποιήσουν άνδρες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους, στους δήμους Κορδελιού- Ευόσμου, Αμπελοκήπων- Μενεμένης και Δέλτα. Η εκκένωση των περιοχών σε ακτίνα 1.900 μ. από το σημείο εντοπισμού της βόμβας, είναι υποχρεωτική και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τις 9:30 το πρωί της Κυριακής, ώστε στις 10 να ξεκινήσει η επιχείρηση.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουν τις οικίες τους στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: 2311805300, τις ώρες 9.00’ το πρωί έως 9.00’ το βράδυ, αλλά κι από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) με την εισαγωγή της διεύθυνσής τους στον διαδραστικό χάρτη.

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου
Ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενόψει της επιχείρησης. Από τις 7 το πρωί κανείς δεν μπορεί να εισέρχεται στην "απαγορευμένη ζώνη", παρά μόνο να εξέρχεται. Όσοι δεν διαθέτουν το δικό τους όχημα, θα μπορέσουν να μετακινηθούν με λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα οποία θα τους αναμένουν σε συγκεκριμένες περιοχές του δήμου, για να τους μεταφέρουν στους χώρους υποδοχής. Η μετάβαση θα γίνει κατά τις ώρες 7 το πρωί έως 9 το πρωί, όπως και η επιστροφή των πολιτών στις κατοικίες τους μετά τη λήξη της επιχείρησης.

Τα σημεία αφετηρίας λεωφορείων για τη μεταφορά των δημοτών είναι τα εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

- Εκκλησία Τιμίου Σταυρού Διαλογής

- 5η Συνοικία

- Οδός Σκρα (Άγαλμα Παύλου Μελά)

- Οδός Ανδρέα Παπανδρέου (υπόγειο πάρκινγκ)

- 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού (οδός Μουσών)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΟΣΜΟΥ

- Οδός 25ης Μαρτίου & Μουσών (πάρκο)

- Οδός Μαβίλη (τέρμα λεωφορείων, πλησίον ΙΚΑ)

- Οδός Ξανθίππης & Καλλικράτη (Άνωθεν Περιφερειακού)

- Οδός Κολοκοτρώνη με Νυμφαίου (Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου)

- Οδός 28ης Οκτωβρίου (1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έναντι γηπέδου Αγροτικού Αστέρα)

- Οδός Δωδεκανήσου με Επτανήσου

Η μεταφορά με τα λεωφορεία θα είναι ΔΩΡΕΑΝ

Να σημειωθεί ότι ο δήμος προχώρησε στην μίσθωση δωματίων στο ξενοδοχείο "Holiday Inn", από τις 7 το πρωί της Κυριακής μέχρι και την ολοκλήρωση της επιχείρησης για πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα από τα κρεβάτια τους, αλλά δεν μπορούν να μεταφερθούν και σε νοσοκομεία. Οι συγκεκριμένοι δημότες θα μετακινηθούν με οχήματα του δήμου στο ξενοδοχείο και θα μπορούν να μείνουν στο δωμάτιο μαζί με τον συνοδό τους.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για την εξυπηρέτηση και την πληροφόρηση των δημοτών οι υπηρεσίες του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου θα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και πληροφόρησης των πολιτών:

2313 302152, 2313 302181, 2313 302135, 2313 302147, 2313 302129, 2313 302144, 2313 302175, 2313 302137, 2313 302153.

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης
Μετά τον περιορισμό από τον Στρατό της υπό εκκένωση περιοχής στα 1.900 μέτρα, περίπου 4.000 κάτοικοι του δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης θα πρέπει να απομακρυνθούν για τις ανάγκες της επιχείρησης αδρανοποίησης της βόμβας. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ΑμΕΑ που θα χρειασθεί να μετακινηθούν, ανέρχεται περίπου σε τετρακόσια άτομα.

Αναλυτικά οι περιοχές που θα εκκενωθούν

1. Ολόκληρος ο οικισμός Αγ.Νεκταρίου (Δενδροπόταμος)

2. Από την περιοχή Καζαντζάκη μόνον: η οδός Δ. Γληνού ολόκληρη, από την οδό Ν. Καζαντζάκη οι με αριθμούς 2,4,6,8,10 οικοδομές και από την οδό Μοναστηρίου οι με αριθμούς 242, 244, 246, 248, 250, 252, 254, 256 οικοδομές.

3. Από την περιοχή Μενεμένης μόνον οι οικοδομές των παρακάτω οδών: Υπ. Αγγελάκη 76, 78, 81, 83,πάροδος Κουντουριώτη 2, 4, 6, 8, 10, 12, Ν. Κουντουριώτη 61, 63, 65, 68, 70, Μ. Γουρουφίδου 21, 23, 30, 32, 34, 36, Έλλης Αλεξίου 36, 38 και Εθνικής

Αντιστάσεως 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25 και 27.

Οι προτεινόμενοι χώροι που θα μετακινηθούν και θα παραμείνουν οι κάτοικοι είναι:

i. Ανοικτοί χώροι :

α. Στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος»

β. Οδός Κυρίμη - χώρος ΟΣΕ

γ. Τέρμα οδού Νικ. Πλαστήρα - αυλή σχολικού συγκροτήματος

δ. Στρατόπεδο Παύλου Μελά

ii. Κλειστοί χώροι :

α. Κ.Α.Π.Η. Μενεμένης

β. Κινηματοθέατρο «ΑΣΤΡΟΝ»

γ. Γυμναστήριο «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ»

δ. Κατακόμβη Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής

ε. Ιερός Ναός Αναστάσεως του Κυρίου (εντός στρατοπέδου «Μεγ. Αλέξανδρος»)

στ. Σχολικό συγκρότημα 2ου - 4ου δημοτικών σχολείων οδού Κυριακίδη (αυλή -

γυμναστήριο - αίθουσα πολλαπλών χρήσεων)

Τα προτεινόμενα σημεία συγκέντρωσης των πολιτών για τη μεταφορά τους είναι:

Περιοχή Καζαντζάκη :

- Δ. Γληνού & Μοναστηρίου

- Καζαντζάκη & Μουτάφη

Περιοχή Δενδροποτάμου :

- Αγίου Νεκταρίου & Κοιμήσεως Θεοτόκου (Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου)

- Α.Τ. Μενεμένης

- Κωνσταντινουπόλεως & Κολοκοτρώνη

Ίδια μεταφορικά μέσα του Δήμου για τη μετακίνηση του πληθυσμού :

- 1 λεωφορείο 52 ατόμων

- 1 λεωφορείο 18 ατόμων

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλέφωνα επικοινωνίας και πληροφόρησης των πολιτών:

2310 729602, 729608, 724617, 724670, 724671 και 2313300912, 2313300914.

Δήμος Δέλτα

Ένα μικρό τμήμα του δήμου Δέλτα βρίσκεται στην υπό εκκένωση περιοχή, ενόψει της σημερινής επιχείρησης. Βρίσκεται στην περιοχή του Καλοχωρίου, εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου της ΠΑΘΕ και αφορά επαγγελματικούς χώρους (δεν υπάρχουν κατοικίες).

Ένα δεύτερο μικρό τμήμα αφορά στα ΕΛΠΕ, τα οποία εκ του νόμου διαθέτουν δικό τους σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων σε συνεργασία με την ΠΚΜ κι ένα τρίτο τμήμα αφορά περιοχή χωρίς κατοικίες, πίσω από τον οικισμό Αγία Σοφία.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2310. 796.117

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, αποφασίστηκε να εφημερεύουν τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Άγιος Παύλους, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα θα βρίσκεται και το νοσοκομείο Παπανικολάου, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Εφόσον υπάρχουν ασθενείς στο σπίτι, θα πρέπει είτε να τους μεταφέρετε με ίδια μέσα στα νοσοκομεία, είτε να καλέσετε το 166 για να τους μεταφέρει. Δεν πρέπει να μεταφέρονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. αναπνευστικά), παρά μόνο όσοι χρήζουν νοσηλείας.

Οι περιοχές που θα εκκενωθούν γύρω από το πεδίο βολής όπου θα καταστραφεί η βόμβα
Στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «Ασκού - Προφήτη» θα πραγματοποιηθεί από τη μία το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα σήμερα η καταστροφή της βόμβας που εντοπίστηκε στην περιοχή του Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

Η μεταφορά της στο Πεδίο Βολής θα γίνει μέσω της Εγνατίας Οδού με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, συνοδεία Πυροτεχνουργών, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Ασθενοφόρου.

Η ''επικίνδυνη περιοχή'', όπως χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση, όπου απαγορεύεται η παραμονή και η κίνηση ανθρώπων, οχημάτων και ζώων προς αποφυγή ατυχήματος, περικλείει τις περιοχές: Ασκού - Βαϊοχωρίου - Περιστερώνα - Στίβου - Προφήτη - Μικροκώμης - Αρετής - Κρυονερίου - Αυγής Σοχού - Πολυδενδρίου (Ασκού).

Ανακοίνωση της Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου
Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την επιχείρηση της Κυριακής, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) επισημαίνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει ότι:

• Συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες Αρχές και ιδιαίτερα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της

• Διαθέτει επιχειρησιακό σχέδιο για να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις κρίσης (Τοπική και Γενική) και όλος ο Εταιρικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα για την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου

• Διαθέτει σε 24ωρη βάση προσωπικό σε επιφυλακή με κατάλληλα επανδρωμένα οχήματα προκειμένου να ανταποκρίνονται σε περιστατικά Άμεσης Επέμβασης στο δίκτυο φυσικού αερίου.

• Το προσωπικό της Εταιρείας που βρίσκεται σε επιφυλακή θα ενισχυθεί ειδικά για την Κυριακή 12/02/2017, προκειμένου να επιτηρεί τις κρίσιμες εγκαταστάσεις και να είναι έτοιμο να επέμβει σε οποιαδήποτε περίπτωση απαιτηθεί.

• Διαθέτει Τηλεφωνικό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης το οποίο λειτουργεί συνεχώς όλο το 24ωρο και το οποίο δέχεται τις τηλεφωνικές κλήσεις που σχετίζονται με τεχνικά προβλήματα και περιστατικά Άμεσης Επέμβασης. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι :

- 10302 (από κινητό και σταθερό με χρέωση)

- 800-11-87878 (από σταθερό χωρίς χρέωση)

• Από τις 10το πρωί την Κυριακή 12/02/2017, θα λειτουργεί το εναλλακτικό Τηλεφωνικό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης, που βρίσκεται στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Εταιρείας στην περιοχή του Καλοχωρίου, σύμφωνα τις προβλεπόμενες Εταιρικές διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων.

• Θα διενεργηθεί προληπτική απενεργοποίηση παροχών φυσικού αερίου στις οικοδομές που γειτονεύουν με το σημείο της επέμβασης, με πρότερη ενημέρωση των καταναλωτών. Η επανεργοποίηση θα πραγματοποιηθεί με το πέρας της επιχείρησης άμεσα από το προσωπικό της Εταιρείας.

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις
Στο πλαίσιο της επιχείρησης απενεργοποίησης της βόμβας, η Τροχαία Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εντός της ακτίνας των 1900 μέτρων, καθώς και στην γύρω περιοχή.

Συγκεκριμένα:

Για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των τρεισήμισι (3,5) τόνων:

Από την 06.00΄ πρωινή ώρα της Κυριακής 12-02-2017 έως την λήξη των αστυνομικών μέτρων απογευματινές ώρες της ιδίας, θα διακοπεί η κυκλοφορία στα ακόλουθα οδικά τμήματα:

- Στο ρεύμα εισόδου του αυτ/μου Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης), από το ύψος της συμβολής της με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ (κόμβος Κ-1).

- Στην Περιφερειακή οδό Θεσ/νίκης, από τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς) μέχρι τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (Αερογέφυρα Σταυρούπολης).

- Στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης – Κιλκίς.

Για τα οχήματα παντός τύπου:

Από την 10.00΄ πρωινή ώρα της Κυριακής 12-02-2017 έως την λήξη των αστυνομικών μέτρων απογευματινές ώρες της ιδίας, θα διακοπεί η κυκλοφορία και θα απαγορευτεί η στάση – στάθμευση στα ακόλουθα οδικά τμήματα:

- Στο ρεύμα εισόδου του αυτ/μου Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης), από το ύψος της συμβολής της με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ (κόμβος Κ-1).

- Στην Περιφερειακή οδό Θεσ/νίκης, από τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς) μέχρι τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (Αερογέφυρα Σταυρούπολης).

- Στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης – Κιλκίς.

- Σε όλες τις οδούς που βρίσκονται εντός της ακτίνας των 1.900 μέτρων από το σημείο ανεύρεσης πυρομαχικών και περικλείονται από τον ακόλουθο οδικό άξονα – σημεία:

οδός Αριστοτέλους (Δήμου Ευόσμου) – Λεωφ. Δενδροποτάμου – Κυκλικός Κόμβος ΚΤΕΛ ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ - Επαρχιακή οδός Θεσ/νίκης-Καλοχωρίου – Αυτ/μος Α.Θ.Ε. (ύψος Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσ/νίκης) – Συμβολή οδών Πόντου & Μαγνησίας – Συμβολή οδών Ε.Ο. Θεσ/νίκης Έδεσσας & Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης Κιλκίς – Δημοτικοί δρόμοι περιοχής ΕΛ.ΠΕ. – οδός Ορεστιάδος (Δήμου Ευόσμου) – οδός Ρεθύμνου – οδός Παλλήνης – οδός Χανίων – οδός Φερενίκης – οδός Τραπεζούντος – Προέκταση οδού Μαιάνδρου – Περιφερειακή οδός – οδός Σμύρνης – οδός Μακεδονομάχων – οδός Τζαβέλλα – οδός Αριστοτέλους.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών μέτρων η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής:

- Από την Ε.Ο. Αθηνών - Θεσ/νίκης προς τον αυτ/μο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ.

- Από την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας προς την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης Κιλκίς.

- Από το κέντρο της Θεσ/νίκης και την Περιφερειακή οδό προς την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (οδός Λαγκαδά).

- Από την οδό 26ης Οκτωβρίου προς την Λεωφ. Δενδροποτάμου.

- Και τις λοιπές οδούς περιμετρικά της ζώνης αποκλεισμού των 1.900 μέτρων.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Τζιτζικώστας: Συστήνω σε όλους τους συμπολίτες μας ψυχραιμία, δεν χρειάζεται πανικός
«Συστήνω σε όλους τους συμπολίτες μας ψυχραιμία, δεν χρειάζεται πανικός. Δεν υπάρχει κίνδυνος, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά και για την ασφάλεια των κατοίκων» είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Δεν συνιστούμε σε κανέναν που βρίσκεται εντός της ζώνης εκκένωσης να βρίσκεται στο σπίτι του κατά την διάρκεια της επιχείρησης» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση θα διαρκέσει το πολύ έξι ώρες, ελπίζουμε όμως να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα».


Απομακρύνονται από τα σπίτια τους οι κάτοικοι του Κορδελιού
Με λεωφορεία του ΟΑΣΘ, των ΕΛ.ΠΕ., αλλά και με ΙΧ, οι κάτοικοι του Κορδελιού, ειδικά των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους, είτε για να μεταφερθούν σε συγγενικά σπίτια, είτε για να φτάσουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είτε για να μετακινηθούν προς τους χώρους υποδοχής που έχει οργανώσει ο δήμος.



Κάποιοι από τους κατοίκους θεωρούν υπερβολικές τις οδηγίες που δόθηκαν για εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα 1.900 μέτρων, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι πρέπει να ληφθούν προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.


Η αστυνόμευση στην περιοχή είναι έντονη και οι περιπολίες θα συνεχιστούν ακόμα και μετά την έναρξη της επιχείρησης για την αδρανοποίηση της βόμβας, προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία των πολιτών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.


Εργαζόμενοι των δήμων και εθελοντές βρίσκονται στα σημεία συγκέντρωσης για να βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση της διαδικασίας της μετακίνησης των πολιτών.


Πηγή: thestival.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή ΦΩΤΟ: thestival.gr,voriamedia